Dodaj do ulubionych

Flixiotide a Pulmicort

23.08.14, 14:47
czy jest jakaś istotna różnica w działaniu tych leków?
syn do tej pory dostawał doraźnie pulmicort w nebulizacji; na wizycie w poradni alergolog zaleciła flixotide przez tubę na stałe i dodatkowo pulmicort z berodualem przy zaostrzeniach; poprosiłam o wyjaśnienie, ale odpowiedź lekarki skupiła się tylko wokół formy leku (że aerozol jest lepszy od nebulizacji) a przecież oba sterydy są dostępne w różnych formach;
no i teraz nie rozumiem po co ta zmiana i dlaczego w zaostrzeniach mam dawać dwa sterydy...
syn ma stwierdzoną astmę z przyczyn uczuleniowych (roztocza), choruje często na zapalenia dolnych dróg oddechowych z obturacjami; do tej pory nie miał leków na stałe, bo nie chodził do przedszkola; teraz czeka go zerówka i musimy znaleźć zestaw leków, który go utrzyma w przyzwoitej kondycji...
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: Flixiotide a Pulmicort 23.08.14, 21:43
      Tak flixo i pulmi to sterydy i oba mozna uzywac w nebulizacji. Sa lekarze ktorzy twierdza ze szybsza aplikacja sterydu jest lepsza i np nie zalecaja dodatkowego rozcienczania.
      Flixo jest sterydem innej generacji i bywa skuteczny zwlaszcza do kontrolowania astmy mozna efekt stabilizacji uzyskac przy nizszej dawce leku.
      W przypadku zaostrzenia oskrzela sa zbyt scisniete by moc wchlonac lek z areozolu lub dysku i dlatego zaleca sie wtedy zmiane sterydu zazwyczaj wlasnie na pulmocort w nebulizacji. Mysle ze glownie dlatego ze jest lepiej pezebadany i mozna lepiej kontrolowac dawke.
      Np w ciazy moja pulmonolog zmienila mi z flixo na pulmi wlasnie z tego powodu.
      Zastanawiam sie tylko dlaczego ta alergolog nie zalecila synkowi dysku... Chyba ze jeszcze nie potrafiwciagnac powietrza w pluca. Moim zdaniem dysk jest latwiejszy w obsludze i nie na gazow nosnikowych po ktorych np ja sie dusze...
      Podawanie przez spayser niby niweluje troche gaz ale jedt niewygodne ofc imho;)
      Duzo zdrowka zycze:)
    • turnesolka Re: Flixiotide a Pulmicort 24.08.14, 10:36
      nie znam szczegółów ale wiem że powinnaś dokładnie dopytać o poniższe kwestie:
      - jakie jest działanie ogólnoustrojowe obu sterydów - ile znich przenika do krwi i w jakim stopniu działają ogólnie - to jest mega ważne bo sterydy (nawet te wziewne) przy dłuższym stosowaniu i większych dawkach maja niekorzystne działanie na kości - osteoporoza a u dzieci zatrzymanie wzrostu, dlatego jak stosujecie non stop to steryd powinien byc maksymalnie bezpieczny
      - wielkość cząsteczek - ostatnio sporo się mówi, że problem z kontrolą astmy dotyczy najdrobniejszych oskrzelików w płucach i żeby tam dotrzeć steryd musi mieć mikro cząsteczki
      - jeśli chodzi o zaostrzenie to normalne jest że albo zwiększa się dawkę sterydu albo dodaje drugi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka