Dodaj do ulubionych

krew na kupie

19.10.14, 14:18
mojego 7 letniego syna można zauważyć raz na kilka miesięcy troszkę krwi na kupie. Jest to taka niteczka o przekroju wlasnie nitki do szycia i dlugości do 1cm koloru jasno czerwonego. Mam wrażenie, że dzieje się tak przy większej i twardszej kupie niż zazwyczaj. Nie jest to co prawda kupa twarda jak kamień ale dosyć twarda.Czasem po takim incydencie z krwią syn mówił, że podczas robienia trochę bolało lub że "kupa trudno wychodziła" Jakieś 2 lata temu leczyliśmyszczelinę odbytu i trwało to 2 miesiące, dopiero czopki posterisan pomogły. Z tymi drobnymi krwawieniami byłam u dwóch pediatrów i chirurga i każdy mówił że może się tak zdarzać i to pewnie pęknięcie naczynka wewnątrz bo z zewnątrz nic nie widać. Dodam, że mlody potrafi trzymać stolec przez cały dzień w szkole i dopiero w domu szybko do toalety leci. Czy to faktycznie są uszkodzenia mechaniczne spowodowane nieprawidłowym stolcem? Na nic inbego syn się nie skarży.
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: krew na kupie 20.10.14, 11:25
      Bardzo prawdopodobne, że to jest bezpośrednia przyczyna pojawienia krwi w kupie. Myślę, że powinniście zmienić dietę, tak aby zatwardzeń nie było. Luźniejsza kupa powinna zmusić go do pójścia do toalety w szkole, a nie czekania aż wróci do domu. Ja bym poszła do gastroenterologa, który pomoże tą dietę ustawić i sprawdzi czy nic się nie dzieje w kwestii szczeliny, no i czy syn nie nabawił się żylaków odbytu, bo one także mogą być przyczyną krwawień.
    • ewa.misko-wasowska Re: krew na kupie 21.10.14, 07:16
      Witam,
      najczęstszą przyczyną pojawiania się krwi na stolcach u dzieci w tym wieku jest zaparcie - wystarczy, że wypróżnienia będą oddawane z wysiłkiem. Szczelina może nie być widoczna na zewn. Warto zadbać o rytm wypróżnień (najlepiej o tej samej porze), o konsystencję (dieta bogatoresztkowa, ewentualnie preparaty typu makrogole), a jak wystąpią smużki krwi - leczyć szczelinę. Przy częstych nawrotach dziecko powinno pozostawać pod opieką gastrologa dziecięcego.
      Pozdrawiam serdecznie
    • pandeczka1979 Re: krew na kupie 21.10.14, 20:16
      Dziękuję za informacje.
      Staramy się jeść zdrowo, unikać np. czekolady czy białego pieczywa. Zwykle stolce są baaardzo plastyczne no ale niestety czasem zdarza się coś twardszego.
      Nie wiem czy ma to znaczenie u 8 latka ale syn jest mocno uczulony na seler. Ja nie stosuję selera ani przypraw, potraw które mają go w składzie. Jednak nie dopilnuję czy w szkole czegoś z selerem nie podają, a i zwykłe wędliny najczęściej w składzie też mają seler, więc chcąc nie chcą Młody zjada ten seler

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka