Dodaj do ulubionych

Do Pani Doktor

11.04.17, 19:21
U 7 latka pojawiły się krwawienia z nosa. Najpierw podczas kataru raz, po 2 tygodniach znowu raz. Minęły kolejne ok 2 tyg. i wczoraj wieczorem po kąpieli mimo braku kataru sytuacja sie powtórzyła. Zaniepokojona zrobiłam dzisiaj dziecku badania krwi. Morfologia w normie. Natomiast krzepliwość wygląda następująco:
APTT 42 przy normie (26,8 - 40,2)
Ratio 1,21 przy normie (0,8 - 1,2 )
Jest zaznaczone, że badanie wykonano dwukrotnie.
PT 13,0 przy normie ( 8,6 -12,8 )
wsk. czasu protromb. 87,7 przy normie ( 80,0 - 120,0 )
współczynnik INR 1,14 PRZY NORMIE ( 0,8 - 1,2 )
Pediatra nic konkretnego nie powiedział. Zalecił maść do nosa i powtórzenie badań za miesiąc.
Wróciliśmy do domu i gdy dziecko coś zaczęło do mnie krzyczeć znów krwawienie.
Bardzo sie niepokoję. Co się może dziać ? Czy ma znaczenie to, że wczoraj zdarzyło sie to po kąpieli a dzisiaj podczas krzyku gdy dziecko sie zdenerwowało. Proszę o jakieś rady bo sie bardzo martwię. Nie rozumiem wyników.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kubamelbor Re: Do Pani Doktor 11.04.17, 19:23
      Czy te wyniki są dobre czy złe ?
    • ewa.misko-wasowska Re: Do Pani Doktor 12.04.17, 10:06
      Witam,
      wyniki nie są złe, to niewielkie odstępstwa od normy i raczej nie są przyczyną samego krwawienia. Warto zmierzyć dziecku ciśnienie. W okresie pylenia u dzieci (chociaż zwykle alergicznych) mogą częściej występować krwawienia z noska.
      Pozdrawiam serdecznie
      • niu13 Re: Do Pani Doktor 18.04.17, 08:14
        Mój miał wszystkie wyniki, łącznie z tomografią zatok i nic nie wyszło, a krwawi czasami tak, że pół domu jest zalane. Jedyne co wyszło, to laryngolog wykrył ścieńczenie śluzówki w nosie na skutek częstego stosowania kropli anty alergicznych. U chłopców krwawienia z nosa to częsta dolegliwość, jeśli wyniki są ok nie trzeba się przejmować.
        • koral777 Re: Do Pani Doktor 23.04.17, 17:27
          My też krwawimy. Na szczęscie gora co miesiąc ale obficie.
          Wazne jest nawilzanie śluzowki nosa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka