Dodaj do ulubionych

przekrzywianie główki

09.05.07, 14:04
mój 3 miesieczny synek jak jest trzymany w pozycji pionowej na rekach,
przekrzywia glowke na prawa strone i trzyma ja prawie caly czas pochylona w
kierunku prawego ramienia. Nie wiem czy ma to jakis zwiazek, ale preferuje tez
spanie na prawym boku i bardzo rzadko spi w innej pozycji. Czy powinnam sie
tym niepokoic i jak ewentualnie przeciwdzialac temu przechylaniu glowki na
jedna strone?
Obserwuj wątek
    • basia4017 Re: przekrzywianie główki 09.05.07, 15:01
      witam.moj synek ma juz 2,5 roku.kiedy mial 4 miesiace mial ten sam
      problem.przechylal glowke na prawa strone.lekarz prywatnie stwierdzil ze to nic
      takiego i zalecil podkladanie walka zeby spal rowniez na lewej stronie.to
      niestety niewiele pomoglo poniewaz byl to krecz szyjny.zostal skierowany na
      rehabilitacje.cwiczenia daly bardzo duzo.dzis jest zdrowy nic mu nie
      dolega.prosze zwrocic na to uwage lekarzowi pierwszego kontaktu.on podejmie
      decyzje co dalej.pozdrawiam basia z emilkiem
      • kmagda23 Re: przekrzywianie główki 10.05.07, 23:21
        witaj.
        moj maly ma identyczny problem.najlepsza pozycja dla jego glowki jest prawa
        strona.rade ktora otrzymala od mamy to to aby czesciej go klas na
        brzuszku.zmuszac go to bedzie do podnoszenia jej i obracania .i powiem ze nawet
        dziala
        • hexe10 Re: przekrzywianie główki 11.05.07, 16:06
          czesc
          dzieki za odpowiedzi. Dla spokojnego sumienia przejdziemy sie do pediatry i
          zobaczymy co nam powie. faktycznie jak lezy na brzuszku to czesciej ja odwraca
          tez na druga strone a pozatym to podnosi ja wtedy raczej pionowo. A jak to jest
          ze spaniem - tak jak napisalam, on sam woli strone prawa. Czy lepiej klasc go na
          lewym boczku, czy to nic nie da?
          pozdrawiam
    • magusia27 Re: przekrzywianie główki 11.05.07, 17:12
      Hej. Jak mój mały miał 4 m-ce zauważyłam, że jak jest bardzo śpiący lub
      zmęczony to układa się na lewym boczku i główkę wręcz wygina w lewą stronę. Jak
      zapadał w głęboki sen to cały wywijał się w "rogalik", właśnie w lewą stronę.
      Zaniepokojona powiedzialam o tym pediatrze, a on skierował do neurologa.
      Trafiłam prywatnie do znanej p. profesor, która po dokladnym obejrzeniu małego
      wykluczyła napięcie mięsniowe. Powiedziała, że takie wyginanie i układanie do
      snu jest normalne. Stwierdziła, że mały po prostu upodobał sobie taką pozycję
      do snu. Jakoś mnie tym nie przekonała, więc udałam się do innego neurologa
      (państwowo) i ten stwierdził to samo. Więc może coś w tym jest. I tobie radzę
      udac się do neurologa, na pewno cię to uspokoi. Pozdrawiam
      • novela30 Re: przekrzywianie główki 11.05.07, 21:44
        Witam, ja bym jednak poszla do ortopedy a nie poprzestawala na opini lekarza,
        ktory pisze, ze taka pozycja jest dobra...my juz to przerobilismy, mala miala 9
        miesiecy kiedy juz bardzo mocno widac bylo przykurcz-chociaz pediatra nie
        zwrocil na to uwagi. Jak widzisz dziecko codziennie to nie zauwazasz tego.Trzeba
        sprawdzic np czy maly ma symetryczne policzki, czy glowka nie jest plaska z
        jednej strony...to takie dosc wyrazne.My zglosilismy sie prywatnie do ortopedy
        on skierowal nas na rehabilitacje, wygladalo to tak : dwie wizyty na ktorych
        pani nas nauczyla jak cwiczyc. Cwiczylismy 5 razy dziennie po 10 min...mozna
        czesciej dopoki nie bedzie dziecko wyraznie protestowac.po 2 tyg bylo duzo
        lepiej, po 3 miesiacach kontrola u ortopedy.Dzis jest dobrze i mamy nadzieje ze
        juz tak zostanie...Pozdrawiamy.
    • mikolaj_danko Re: przekrzywianie główki 17.05.07, 11:33
      Myślę że warto pokazać maluszka neurologowi dziecięcemu - niech oceni chłopca pod względem wzmożonego napięcia mięśniowego. Może przydałoby się z dzieckiem troszkę poćwiczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka