Dodaj do ulubionych

proszę o opowiedź

26.06.07, 11:04
------------------------------------------------------------------------------
--
Panie Doktorze, moja 4-miesięczna córeczka jest chora na cytomegalię, miała
robione IgM 2,08 ( niestety nie było robione IgG).Ze względu na przedłużającą
się żółtaczkę i podwyższone transaminazy ( to jedyne objawy)2 miesiące temu
miała badanie w kierunku cytomegalii i wynik był ujemny!!!, usg brzuszka,
głowy, morfologia,neurolog, wzrok, słuch - wszystko ok, dziecko prawidłowo
się rozwija. Dlatego niewiem czy to wrodzone tylko tak długo się wylęgiwał
czy nabyte?lekarz coś wspominał ,że może to wynik fałszywie dodatni..? (co to
jest???), bo tym razem najpierw wyszedł wątpliwy , a potem dodatni. Hepatolog
stwierdził ,że nie kwalifikuje się do leczenia,organizm niuni ma sam go
zwalczyć, a za 2 miesiące badania kontrolne. Ciekawi mnie jak długo takie
IgM się utrzymuje dodatnio??? I co ze szczepieniami, czy można dziecko w tej
sytuacji szczepić, bo jeszcze nie była wogóle szczepiona???I czy ten wynik
IgM jest wysoki??? Czy jeśli nie ma innych objawów, to wcale nie znaczy ,że
one się nie mogą jednak pojawić??? Bardzo prosze o odpowiedź, bo jestem
przerażona po tym co się czyta na temat cytomegalii w internecie!!!

Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: proszę o opowiedź 27.06.07, 01:36
      Moj syn przechodzil cytomegalie, gdy mial 9 miesiecy, prawdopodobnie zlapal ja
      w szpitalu. Ile nerwow zjadlam, to moje, bo 6 pediatrow, logopeda i dietetyk
      szukali przyczyny choroby mojegosyna(nagla, gwaltowna zoltaczka, zahamowanie
      rozwoju i nagleodmowienie jakiegokolwiek jedzenia). Wyszla jedynie cytomegalia,
      ale kilka dni nie powiedziano mi, czy chodzilo o wrodzona, czy nabyta. W koncu
      stanelo na tym, ze oczywiscie nabyta i prawdopodobnie wyszla przypadkowo, bo
      objawy dotyczyly zupelnie czegos innego. 80% ludzi w Europie ma cytomegalie,
      wiekszosc zaraza sie w pierwszych 2 latach i zarazenie nastepuje zazwyczaj
      bezobjawow, czasem moze u dzieci wystapic krotkotrwala goraczka, ktorej chyba
      nikt cytomegalii nie przypisuje, jezeli sie przypadkiem akurat badan nie zrobi.
      Nic sie nie martw, gdyby dziecko mialo cytomegalie wrodzona, to wyszloby to za
      pierwszym razem.
      • marszale Re: proszę o opowiedź 28.06.07, 14:56
        witaj,
        tak analizując, to myślę ,że moja córcia chyba jednak ma wrodzoną, przede
        wszystkim w związku z tym,że miała przedłużającą się żółtaczkę i podwyższone
        transaminazy, urodziła się troszkę wcześniej w 37 tyg. ( 10 pkt, waga 3050g),
        co podobno tez o tym świadczy lub zaraziła się tuż po porodzie.W każdym bądź
        razie nic na razie nie zauważyłam,żeby coś innego niepokojącego z nią się
        działo i mam nadzieeję,że dzidzia to szybciutko zwalczy. No ale trzeba nadal
        obserwoać, kontrolować...najgorsze to czekanie, bo czytałam ze dodatnie IgM
        może utrzymywać się nawet do 18 m-cy!!!A w pierwszym badaniu mogło nie wyjść,
        bo okres wylęgania wirusa jest do 3 m-cy, a ona miała wtedy 2 m-ce
        skończone...tak więc już sama niewiem, a lekarz też jednoznacznie nie określił
        czy wrodzona czy nabyta..tylko takie gdybanie!
        W tym wieku, w którym jest twój synek to cytomegalia nie jest groźna, napewno
        już macie to za sobą.
        Dzięki za wsparcie:-)))
        pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka