madzia9683 07.08.07, 22:43 witam!moje dziecko ma 4 miesiace,jest karmione piersią,ma problem z robieniem kupki.chcialabym wiedziec jak mu pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bondarek Re: brak kupki 07.08.07, 23:27 Miałam podobne przejścia z moim starszym dzieckiem. Jeśli karmisz piersią ważna jest Twoja dieta; dużo pij wody mineralnej, jedz dużo warzyw,owoców, pieczywo przede wszystkim pełnoziarniste (błonnik). A tak w ogóle w naszym przypadku lekarz stwierdził, że wypróżnianie raz na 5-7 dni(!!) to norma, nawet u małych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaga79a Re: brak kupki 07.08.07, 23:32 A czy dziecko chce zrobić kupkę i nie może???? Dziecko karmione wyłącznie piersią może robić kupkę raz na kilka dni i jest to norma, ale jeżeli dziecko stęka robi sie czerwone i chce a nie może to możesz masować mu brzuszek (kierunek zgodny z ruchem wskazówek zegara), opukiwać delikatnie brzuszek końcówkami palców a następnie zewnętrzną stroną dłoni przesuwać z góry na dół. U mojego dziecka to pomagało też na bączki. Można to robić na leżąco lub w pozycji półsiedzącej (bierzesz dziecko na siebie) W ostateczności możesz wysmarowac delikatnie końcówkę termometrra wazeliną lub czymś podobnym i włożyć końcówkę do odbytu delikatnie masować - ale z tym trzeba bardzo uważać. Jak dziecko skończy 4-m-ce to dawać mu do jedzenia jabłuszko ze słoiczka lub jabłuszko z czarnymi jagodami - to działa rozluźniająco na kupkę Odpowiedz Link Zgłoś
madzia9683 Re: brak kupki 08.08.07, 23:32 WITAM! MOJE DZIECKO ROBI TYLKO KUPKE WTEDY GDY JA MU POMOGE,TZN JAK WLOZE MU TERMOMETR Z OLIWKĄ,TO WTEDY ROBI SAM ALE BEZ MOJEJ POMOCY NOIE ROBI.STARAM SIE MU POMOC CO DWA DNI BO BY NIE ROBIL WCALE.PIJE DUZO WODY W DODATKU WSZYSTKO NIEGAZOWANE,I STARAM SIE JESC JUZ WSZYSTKO.DZIEKUJE ZA PORADE NAPEWNO SKORZYSTAM Z NIEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
india78 Re: brak kupki 09.08.07, 00:00 Kiedys slyszalam opinię lekarza, ktory kategorycznie odradzal gmeranie przy odbycie dziecka czymkolwiek! Prosze pamietac, ze dziecko karmione tylko mlekiem matki moze wchlaniac pokarm tzw. bezresztkowo. Co do jablek w sloiczkach to odradzam. Jablka przetworzone nic nie pomogą. Ewentualnie tarte na grubych oczkach. Jednak na to za wczesnie. Prosze poszukac sliwki suszonej w sloiczku z gerbera. Jednak nie pamietam od ktorego miesiaca mozna ją podawac. Moj syn tez mial takie zaparcia i same minely po pewnym czasie. Polecam forum karmienie piersią A to przykladowy wątki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=65285006&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=66625261&v=2&s=0 Pozdrawiam i trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
wessen Re: brak kupki 09.08.07, 09:45 wcześniejsze porady godne pochwały:) woda w dużych ilościach to jest to! dodam jeszcze jedną sprawdzoną - jak najwięcej leżenia na brzuszku, nawet próbuj kłaść tak dzidzie podczas dziennego snu, tylko pilnuj!!! książkę w rękę i dzidzia śpi a mama się relaksuje... Odpowiedz Link Zgłoś
wessen Re: brak kupki 09.08.07, 09:47 wessen napisała: > wcześniejsze porady godne pochwały:) woda w dużych ilościach to jest > to! dodam jeszcze jedną sprawdzoną - jak najwięcej leżenia na > brzuszku, nawet próbuj kłaść tak dzidzie podczas dziennego snu, > tylko pilnuj!!! książkę w rękę i dzidzia śpi a mama się relaksuje... zapomniałam dodać najważniejsze A BRZUSZEK SIĘ MASUJE !!! Odpowiedz Link Zgłoś