jackares 08.10.07, 15:37 witam mam 4 miesieczna dziewuszke w usg wychodzi nam ze prawe biodro jest IIa.lekarza stwierdzil ze nie mam potrzeby pieluchowania. czy powinnam pojsc do innego ortopedy? czy IIa jest w porzadku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karina233 Re: usg bioderek 08.10.07, 19:30 Mój synek rownież miał IIa i faktycznie nie należy nic z tym robić.Wyniki usg określa się a,b,c itd.Wynik a i b jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: usg bioderek 09.10.07, 08:22 otóż nie do końca tak jest... biodra prawidłowe to I a i b, IIa i b to dysplazja fizjologiczna-i tę juz się raczej leczy rozwórką, IIc to już powazna wada bo grozi zwichnięciem, czyli przejściem na stopień IIIa i b - a tę wadę najczęsciej leczy się już na wyciągu... szerokie pieluchowanie w ypadku dysplazji moze być zawodne, może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego...Może ortopeda troche na wyrost określił wade na IIa- i nie zalecił rozwórki bo jednak biodra ciążą w strone Ib? tego nie wiemy...wydaje mi się, że dziecko powinno jednak być pod kontrolą specjalisty-i jeśli nie chcesz skonsultowac go u innego ortopedy to przynajmniej powinnaś iśc do kontroli za jakiś czas. a z profilaktyki- warto układac dziecko na brzuszku w pozycji żabki- nóżki maksymalnie odwiedzione, ugięte w kolankach-i dociskac pupe do podłoża. Najlpeiej aby dziecko dośc długo leżało w tej pozycji-moja córka spała tak(i nadal śpi) w nocy i w ciągu dnia. I dobrze jest dziecko nosić przodem do sibie z nóżkami oplecionymi wokół brzucha- czasem te proste czynności lepiej leczą dysplazję-szczególnie tak nieiwleką-niż rozwórka:-) Odpowiedz Link Zgłoś