Dodaj do ulubionych

vik dla 4 latka?

30.11.08, 14:17
czy mozna smarowac 4letnie dziecko vikiem?wiem ze w ulotce jest od 7 roku
zycia ale niektore leki mimo to mozna podac tyle ze w mniejszej ilosci.pulmex
baby zawsze stosowalam ale rewelacji nie widzialam.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: vik dla 4 latka? 01.12.08, 09:37
      ja smarowałam swoją trzylatkę i jej siostrę, niemowlaczkę też, bo wiem, że to
      jedynie pomaga, ale z powodu kamfory ten lek może być niebezpieczny. Jakby ci
      się dziecko zaczęło dusić, to możesz mieć problem.
      • farfalina Re: vik dla 4 latka? 01.12.08, 10:20
        ojjj to wole nie ryzykowac...
        • alpepe Re: vik dla 4 latka? 01.12.08, 12:40
          e, ja tam zaryzykowałam :-).
          • farfalina Re: vik dla 4 latka? 01.12.08, 17:17
            wlasnie rozmawialam z kolezankami w parcy odnosnie viku i kazda z nich smarowala
            3-4latki-zpowodzeniem.podobno niektorzy X lat temu smarowali swoje dzieci czysta
            kamfora i wszystko ok
            no to kobitko nie strasz tymi dusznosciami :))
            • alpepe Re: vik dla 4 latka? 01.12.08, 21:44
              lepiej poinformować o możliwych powikłaniach, wiesz, ja tam leczę młode obie po
              swojemu, ale w ciemno komuś polecać, to nie bardzo :-). Spotkałam się z atakiem
              skurczu oskrzeli po inhalacjach u dziecka b. małego, a normalnie, to ja młode
              obie kropię po ubraniu olejkiem tymiankowym czy rozmarynowym, jak mają katar,
              ale widzisz, nie wszystkie dzieci są takie same.
              • aaapsik2 Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 01:53
                mam sporo ponad 30-tkę mnie vickiem zabijesz
                ja bym nie ryzykowała tego preparatu u tak małego dziecka
                • farfalina Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 09:55
                  posmarowalam delikatnie klatke piersiowa.spala spokojnie choc sie
                  pocila ale nic dziwnego.czego sie spodziewac po takiej kuracji?czy
                  kaszel ma ustapic czy byc bardziej mokry?jak to sie ma do kataru?
                  • alpepe Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:05
                    jeśli jest katar, to kaszel może się stać bardziej mokry, jeśli nie, stopniowo
                    powinno być lepiej, czyli daj sobie tydzień na taką kurację bez wkroczenia
                    lekarza i antybiotyku. Ja córkę smarowałam też w dzień i ciepło ją ubierałam.
                    • ania.b5 Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:28
                      Ja stosowalam u swojej 2,5 rocznej corki, nie wiem czy nie
                      przyczynilam sie tym do zamknietego kola, bo lekarz mi powiedzial,
                      ze ta masc naprawde mocno dziala i moze zbyt rozgrzewac klatke
                      powodujac nadmierne wydzielanie w oskrzelach. Moze sprobuj z
                      inhalacja para wodna?
                      • farfalina Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:41
                        coreczka ma katar i chyba dzis wiekszy niz wczoraj
                        rozmawialam z wychowawczynia z przedszkola teraz i mowi,ze ma
                        kaszel.czy to moze byc wlasnie spowodowane vikiem?juz sama nie
                        wiem...chyba jutro ja zosatwie w domu.wczoraj w przedszkolu byl maly
                        katarek i sporadyczny kaszel
                  • farfalina Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:44
                    jesli chodzi o inhalacje to coreczka nie da sie namowic.chyba
                    zafunduje inhalator czy nebulizator(nie pamietam nazwy),sol
                    fizjolog.i zaczne robic w ten sposob inhalacje.maseczke da sobie
                    zalozyc.czy takie inhalacje pomagaja bardziej na katar czy kaszel?
                    • ania.b5 Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:46
                      Ja napuszczam do wanny wrzacej wody- nawet dolewam kilka czajnikow
                      wrzatku i zamykamy sie w lazience na 20 min i spiewamy albo ja
                      laskotam zeby oddychala wiecej. Dzieci czesto niechetne sa do
                      sleczenia nad miska z inhalacja- co do nebulizatora nie wiem- nie
                      uzywalam :(
                      • farfalina Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:48
                        niezly pomysl:)ale dziala?widac szybko efekty?moze wlac kilka kropli
                        do wanny amolu?kurcze nie chce dopuscic do nastepnej
                        infekcji,dopiero co wyszlysmy tydzien temu:(
                        • 5_monika Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 11:47
                          nie wlewaj amolu, już szybciej (jeśli nie ma uczulenia) np.
                          rumianek, napar z lipy, wcześniej zaparzone.Woda bez płynu do
                          kąpieli.Trochę pooddycha ziółkami,trochę się wchłonie przez skórę.
                          Można też troszeczkę olejku sosnowego.Tymiankowego nie dawj bo jest
                          silny.Wlej troszkę wody do wanny, daj zabawki i już :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka