farfalina 30.11.08, 14:17 czy mozna smarowac 4letnie dziecko vikiem?wiem ze w ulotce jest od 7 roku zycia ale niektore leki mimo to mozna podac tyle ze w mniejszej ilosci.pulmex baby zawsze stosowalam ale rewelacji nie widzialam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: vik dla 4 latka? 01.12.08, 09:37 ja smarowałam swoją trzylatkę i jej siostrę, niemowlaczkę też, bo wiem, że to jedynie pomaga, ale z powodu kamfory ten lek może być niebezpieczny. Jakby ci się dziecko zaczęło dusić, to możesz mieć problem. Odpowiedz Link Zgłoś
farfalina Re: vik dla 4 latka? 01.12.08, 17:17 wlasnie rozmawialam z kolezankami w parcy odnosnie viku i kazda z nich smarowala 3-4latki-zpowodzeniem.podobno niektorzy X lat temu smarowali swoje dzieci czysta kamfora i wszystko ok no to kobitko nie strasz tymi dusznosciami :)) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: vik dla 4 latka? 01.12.08, 21:44 lepiej poinformować o możliwych powikłaniach, wiesz, ja tam leczę młode obie po swojemu, ale w ciemno komuś polecać, to nie bardzo :-). Spotkałam się z atakiem skurczu oskrzeli po inhalacjach u dziecka b. małego, a normalnie, to ja młode obie kropię po ubraniu olejkiem tymiankowym czy rozmarynowym, jak mają katar, ale widzisz, nie wszystkie dzieci są takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
aaapsik2 Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 01:53 mam sporo ponad 30-tkę mnie vickiem zabijesz ja bym nie ryzykowała tego preparatu u tak małego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
farfalina Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 09:55 posmarowalam delikatnie klatke piersiowa.spala spokojnie choc sie pocila ale nic dziwnego.czego sie spodziewac po takiej kuracji?czy kaszel ma ustapic czy byc bardziej mokry?jak to sie ma do kataru? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:05 jeśli jest katar, to kaszel może się stać bardziej mokry, jeśli nie, stopniowo powinno być lepiej, czyli daj sobie tydzień na taką kurację bez wkroczenia lekarza i antybiotyku. Ja córkę smarowałam też w dzień i ciepło ją ubierałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.b5 Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:28 Ja stosowalam u swojej 2,5 rocznej corki, nie wiem czy nie przyczynilam sie tym do zamknietego kola, bo lekarz mi powiedzial, ze ta masc naprawde mocno dziala i moze zbyt rozgrzewac klatke powodujac nadmierne wydzielanie w oskrzelach. Moze sprobuj z inhalacja para wodna? Odpowiedz Link Zgłoś
farfalina Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:41 coreczka ma katar i chyba dzis wiekszy niz wczoraj rozmawialam z wychowawczynia z przedszkola teraz i mowi,ze ma kaszel.czy to moze byc wlasnie spowodowane vikiem?juz sama nie wiem...chyba jutro ja zosatwie w domu.wczoraj w przedszkolu byl maly katarek i sporadyczny kaszel Odpowiedz Link Zgłoś
farfalina Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:44 jesli chodzi o inhalacje to coreczka nie da sie namowic.chyba zafunduje inhalator czy nebulizator(nie pamietam nazwy),sol fizjolog.i zaczne robic w ten sposob inhalacje.maseczke da sobie zalozyc.czy takie inhalacje pomagaja bardziej na katar czy kaszel? Odpowiedz Link Zgłoś
ania.b5 Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:46 Ja napuszczam do wanny wrzacej wody- nawet dolewam kilka czajnikow wrzatku i zamykamy sie w lazience na 20 min i spiewamy albo ja laskotam zeby oddychala wiecej. Dzieci czesto niechetne sa do sleczenia nad miska z inhalacja- co do nebulizatora nie wiem- nie uzywalam :( Odpowiedz Link Zgłoś
farfalina Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 10:48 niezly pomysl:)ale dziala?widac szybko efekty?moze wlac kilka kropli do wanny amolu?kurcze nie chce dopuscic do nastepnej infekcji,dopiero co wyszlysmy tydzien temu:( Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: vik dla 4 latka? 02.12.08, 11:47 nie wlewaj amolu, już szybciej (jeśli nie ma uczulenia) np. rumianek, napar z lipy, wcześniej zaparzone.Woda bez płynu do kąpieli.Trochę pooddycha ziółkami,trochę się wchłonie przez skórę. Można też troszeczkę olejku sosnowego.Tymiankowego nie dawj bo jest silny.Wlej troszkę wody do wanny, daj zabawki i już :) Odpowiedz Link Zgłoś