Dodaj do ulubionych

zanoszenie się

22.06.09, 11:53
Mojemu 7 miesiecznemu synkowi zdarzyło sie dwa razy zaniesc tak
mocno ze nie mogl oddychac i zrobil sie troche zasianialy. dzieje
sie to w czsie snu. nagle zaczyna plakac i co najdziwiejsze wciaz
spi i nie mozemy go z mezem dobudzic. raz zlapal oddech jak dalam mu
klapsa w pupe a wczoraj musiala mu dmuchnac w twarz. bardzo mnie to
niepokoi. czy takie zanoszenia sie sa dla dziecka niebezpieczne? jak
reagowac w takich chwilach i dlaczego maly nie moze sie obudzic?
Obserwuj wątek
    • kol196 Re: zanoszenie się 22.06.09, 23:16
      radzę wybrać sie do lekarza jeżeli dziecko sinieje w takim bezdechu. najszybciej oddech wraca jeżeli poglaszcze sie dziecko po policzku, jeśli nie to można też leciutko uszczypnąć. jestem mamą skrajnego wcześniaka i mały na początku mial dośc czesto bezdechy. tak poradzily mi robic pielegniarki żeby jak najszybciej oddech wrócił.
      • kasiak37 Re: zanoszenie się 22.06.09, 23:43
        nie klapsy,nie szczypanie,nie glaskanie po policzku.Dmucha sie dziecku w nos.
    • julialila Re: zanoszenie się 23.06.09, 11:48
      moja starsza córka też ma ataki bezdechu. zaczęły jej się gdy miała 1,5 roku -
      teraz ma 3 lata. zdarzają się rzadko, ale w chwilach takiego ataku łapie
      powietrze i przestaje oddychać, po czym traci przytomność(oczy jej jej lecą do
      góry i jest jak roślinka). każdy taki atak jest dla mnie przerażający, bo za
      każdym razem się boję, że jej nie pomogę. dmucham w buzie powietrze. ostatnim
      razem ona sama bardzo się przestraszyła. byłyśmy u neurologa. powiedział nam, że
      niektóre dzieci mają takie ataki. w naszym przypadku akurat jest to rzadko,ale
      są dzieci, które mają parę razy dziennie. i te są już na lekach. kazał
      obserwować. jak się spytałam go o ten klaps czy dmuchanie w buzie, to powiedział
      ze to nie skutkuje. żeby zaczekać aż sama złapie oddech. ale ja się boję tego...
      i gdy zaczyna się drzeć i widzę że ma już takie odruchy zapowietrzające się, to
      jej mówię: oddychaj". twój synek jest mały.idź do neurologa, on się wszystko
      wypyta i pomoże, doradzi
      • madzikadzik Re: zanoszenie się 23.06.09, 19:36
        najgorsze jest to ,ze mojemu dziecku dzieje sie tak na snie, nie na
        jawie i on sie w ogole nie budzi podczas takiego ataku. Co pani
        doktor na to?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka