br-uno 04.09.09, 11:47 Syn miał robione około 7miesięcy temu badania potu.Wyszły 39 i 43. Obecnie powtórka i wyszły 18. Jak mam to rozumieć? Dodam że były robione w sprawdzonych placówkach. To 39 i 18 w tych samych. Syn ma 4lata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
br-uno Re: muko 04.09.09, 11:51 Jaka jest norma bo wiem że do 40 ale od ilu? Czy to jest za niski wynik który może świadczyć o błędzie w wykonywaniu badania? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: muko 04.09.09, 14:05 A jaką metodą było robione badanie? zwykle od 0-40 wynik jest prawidłowy 40-60 wynik wątpliwy - do powtórki, może być błędem laboratorium, powyżej 60- mówimy o mukowiscydozie Odpowiedz Link Zgłoś
br-uno Re: muko 04.09.09, 14:29 Nie wiem jak ta metoda się nazywa ale była to zwilżona gaza na ręce i podłączona jakimiś kabelkami na parę minut a potem bibułka owinięta folią i pocenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: muko 04.09.09, 22:25 Wynik było od razu, czy czekaliście kilka dni? i napisz jeszcze gdzie robiliście tą próbę. Odpowiedz Link Zgłoś
br-uno Re: muko 04.09.09, 22:32 wynik po 2dniach badanie w Zabrzu w szpitalu czytałam tu że polecana placówka i specjalnie tam jechałam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: muko 05.09.09, 15:23 Wyniki są w normie. Rozumie, że lekarz nie widzi powodu do niepokoju. A tak już od siebie. Zrób za jakieś 6 m-cy badanie jeszcze raz. Dla pewności, bo z chlorkami czasami dziwne rzeczy się dzieją :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
br-uno Re: muko 05.09.09, 21:47 Dla mnie jest to niezrozumiałe bo skoro jest to choroba genetyczna to albo się ją ma albo nie więc czemu te wyniki są takie dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: muko 05.09.09, 22:11 Mukowiscydoza to choroba genetyczna, a chlorki potu to tylko "miernik" zawartości chlorków w pocie. Nasze dzieci to "słone dzieci" Na wynik testu potowego składa się kilka czynników np ciężar zgromadzonego potu. Im go więcej tym prawdopodobieństwo błędu mniejsze. Niestety zdarza się, że chlorki wychodzą podwyższone dopiero za którymś tam razem. Pamiętam, że już kiedyś był Twój wątek dotyczący muko, ale nie kojarzę jak dużo objawów miał Twój synek. Jeżeli objawy są "książkowe" warto te chlorki powtarzać co jakiś czas, jeżeli nikt nie wpadnie jaka jest przyczyna problemów Twojego dziecka. Mukowiscydoza to podstępna choroba bo praktycznie jej nie widać. Nikt kto patrzy na moją córkę nie wierzy, że coś może jej być bo tak dobrze wygląda, dobrze się rozwija... Mukowiscydoza ma różny przebieg, bo odpowiadają za nią różne mutacje genu.. Jedne są łagodniejsze inne o cięższym przebiegu... Dzieci mogą mieć postać pełnoobjawową - gdy choruje i ukł. pokarmowy i oddechowy lub może mieć objawy tylko z jednego układu. To wszystko generują mutacje których jest bardzo dużo, niektóre nawet nie są znane. Są chorzy, którzy maja klasyczne objawy, podwyższone chlorki, zmiany w płucach, kolonizacje bakteriami itp a nigdy nie potwierdzono u nich choroby genetycznie... Trochę to uprościłam, ale chciałam Ci przekazać, że muko i jego diagnoza to bardzo skomplikowana sprawa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś