Dodaj do ulubionych

Snowdon jaka pogoda?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 13:08
Jaka pogoda jest w północnej Walii,szczególnie chodzi mi o Snowdon na
początku maja?
Obserwuj wątek
    • kicior99 Re: Snowdon jaka pogoda? 17.04.07, 18:24
      www.loders.dorset.sch.uk/work/mountns03/Harriet,Becky/snowdon%2015.htm
      • Gość: lolekda Re: Snowdon jaka pogoda? IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.07, 21:25
        Czy tam naprawdę są temperatury w okolicach zera a nawet poniżej aż do lipca??
        • kicior99 Re: Snowdon jaka pogoda? 18.04.07, 04:21
          Jka w kazdych gorach temperatura obniza sie okolo 1/2 stopnia na 100 m. Latwo policzyc ze jest przecietnie 5 stopni zimniej niz np w Caernafon - zatem mozliwe to jest aczkolwiek ja mialem ladna pogode.
          • Gość: lolekda Re: Snowdon jaka pogoda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 07:52
            A może coś więcej na ten temat kiedy byleś?
            • kicior99 Re: Snowdon jaka pogoda? 18.04.07, 08:24
              w maju i w sierpniu :) W maju w dzien bylo ok 8 stopni, sakramencka mglai wiatr
              od morza.
              • Gość: lolekda Re: Snowdon jaka pogoda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 09:27
                Mam jeszcze jedno pytanie czy da się zrobić jednodniową wycieczkę wyjazd z
                Liverpoolu(samochodem)zobaczyć Llandudno,Conwy,Bangor,Caernafon,Snowdon(wjazd
                na górę zejście piechotą)i zahaczyć o Chester?
                • kicior99 Re: Snowdon jaka pogoda? 18.04.07, 09:44
                  Tak samo jak wyjechac z Nowego Sacza, zobaczyc Wawel i Sukiennice w Krakowie,
                  planetarium w Chorzowie i Spodek w Katowicach, Szlak Orlich Gniazd i zdazyc na
                  wieczorna msze na Jasnej Gorze. Dac - na bardzo upartego - da sie tylko taka
                  wycieczka jest - przepraszam za slowa - do dupy. Niewiele zaobaczysz, nie
                  pooddychasz lokalnym klimatem, nic nie zwiedzisz naprawde tylko "zaliczysz". I
                  to nader watpliwe, bo w na kolejke czeka sie nawet kilka godzin.
                  • Gość: lolekda Re: Snowdon jaka pogoda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 11:25
                    Szkoda bo będę tam tylko przejazdem i mam jeden dzień a wszystko to chciałam
                    obejrzeć może w takim razie polecisz mi co zobaczyć a co sobie darowac i
                    zostawic na być może innym razem.
                    • kicior99 Re: Snowdon jaka pogoda? 18.04.07, 18:25
                      Odpuscilbym Snowdon bo to loteria - mozesz nadziac sie na dluga kolejke. Reszta
                      do zaliczenia.
                      • Gość: lolekda Re: Snowdon jaka pogoda? IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.07, 20:40
                        tak chyba właśnie zrobię może uda się jeszcze obejrzeć wodospady Betswy, a jak
                        będę jeszcze kiedyś w okolicy to mam cały dzień na Snowdon.Dzięki.
                        • kicior99 Re: Snowdon jaka pogoda? 19.04.07, 09:10
                          Zycze przyjemnej wycieczki. Mam nadzieje ze jakies foty na fotoforum Wielka
                          Brytania puscisz... Z Walii troche jest ale malo.
                          • Gość: lolekda Re: Snowdon jaka pogoda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:30
                            Postaram się dołożyć jakieś fotki do forum bo rzeczywiście jest mało wracam 8
                            maja więc po tym terminie możesz sprawdzać.Pozdr.
                        • kicior99 Przepis na Snowdon 19.04.07, 10:15
                          Recepta na jednodniowy Snowdon jest mniej wiecej taka: Wyjedz z Liverpoolu
                          okolo piatej, o dziewiatej powinnas byc w Llanberis. Tam parkujesz (parking
                          bezplatny jest nad jeziorem), odpoczywasz, jesz walijskie sniadanie (polecam
                          knajpke na glownej ulicy naprzeciw informacji turystycznej, rowniez punkt
                          bookcrossingu). O dziesiatej kupujesz bilet w jedna strone (14 funtow zdaje
                          sie) i wjezdzasz na szczyt - o tej porze kolejka nie powinna przekroczyc pol
                          godziny czekania. O jedenastej kontemplujesz szczyt, wdrapujesz sie na kamienny
                          kopiec a nastepnie decydujesz sie na jeden z dwoch wariantow:

a) (przy nastawieniu krajoznawczym i slabym doswiadczeniu tudziez fatalnej
                          pogodzie) schodzisz do Llanberis trasa kolejki - zajmie to ok 3 godzin przy
                          licznych fotostopach i niezapomnianych wrazeniach. W Llanberis zaliczasz albo
                          zwiedzenie "elektrycznej gory" albo zaliczenia nastepnej kolejki - tym razem
                          wokol jeziora. www.lake-railway.co.uk/main.html

b) (przy duzym wyrobieniu gorskim, dobrej kondycji i znosnej pogodzie)
                          schodzisz na Pyg Pass dosc trudnym szlakiem ale za to podziwiasz widoki takie
                          jak te:
                          fotoforum.gazeta.pl/72,2,888,60791225.html Po drodze mijaja Cie inni
                          turysci i masa naskalnych owiec i autentycznych nierządowych baranow.
                          Na Pyg Pass posilek w schronisku i powrot do Llanberis autobusem (bodaj linii
                          15).
                          W obu przypadkach zabawe konczyasz ok. 6 pm i wracasz do Liverpoolu - jestes
                          tam na dziesiata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka