Dodaj do ulubionych

Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO?

25.04.08, 10:23
Mój syn ma zalecone obuwie MEMO, są to drogie buty, a powinnam mieć ich 2 pary.
nie znam się na tym zupełnie, czy muszę kupić wyłacznie memo? czy moze są jakies inne, spełniające swoje zadanie?
Syn ma koslawe kostki, jak stoi, kostki ma bardzo do środka, widac to bardzo. Ma 2,5 roku. Za 3 tyg. mam pójść z butami na dobór wkładek.

Obserwuj wątek
    • aaga8 Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 25.04.08, 13:43
      A skąd jesteś? Jeżeli z Warszawy to mogę Ci polecić miejsce, gdzie dobiorą Ci
      buty, chociaż tak czy inaczej to nie jest tania impreza - buty dobre do wkładek
      muszą kosztować koło 100 a wkładki na zmówienie mniej więcej drugie tyle (w
      przypadku stóp płasko - koślawych). Taniej nie znalazłam.
      Memo są bardzo drogie (m.in. przez bajery, które nie są niezbędne) a
      jednocześnie z całą pewnością nie niezastąpione - są buty np. bajbut lub marbut
      - równie dobre. Lekarzom najłatwiej jest rzucić hasło - proszę kupić buty memo -
      które są wszędzie (nawet w smyku dostępne).
      • coronella Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 25.04.08, 14:14
        niestey jestem z Łodzi, ale napisz mi, może być na priv lub tu, gdzie w Warszawie mogę dobrac buty.
        Memo kosztują od 180 zł! a ja zupełnie nie mam o tym pojęcia, nie chce na własną rękę kombinować, żeby nie okazało się, że wydałam na marne pieniądze, a buty i tak są złe.
        Miałam nadzieję, na odpowiedz któregoś z ekspertów, widze, że w tym czasie odpowiadali na posty, niestety nie doczekałam sie :(
        Syn ma niecałe 3 lata, a w tym wieku stopa rośnie bardzo szybko, przeraża mnie wizja kupowania nowych memo co 3-4 m-ce :(
        Lekarz nie polecił żadnej innej marki, napisał MEMO i tyle.
        • stasmama Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 27.04.08, 17:12
          ja tem miałam zalececone przez lekarza buty Meme. Znalazłam tańsze i też bardzo ładne buty Aurelka. Można dobrać do nich wkładkę robioną przez producenta (jeśli Twoje dziecko moze taką nosić - moje na szczęście tak). Buty możesz kupić przez internet tu: www.zdrowebuty.pl/index.php?m=page&a=page&id=10613
          Mozesz zadzwonić, bardzo mili ludzie prowadzą ten sklep. Mozesz tesz poszukac sklepów tradycyjnych tu: www.aurelka.pl/kontakt.html
          Ja osobiście polecam sklep na Potockiej w Warszawie.
          • coronella Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 28.04.08, 10:08
            ale ja nie jestem z warszawy.
            i wogóle wkurza mnie to, że tak trudno trafić na dobrego lekarza, który o wszystkim powie.
            Mój napisał tylko: obuwie memo. Szkoda, ze nie powiedział, co w tym bucie jest ważne, na co zwracać uwagę. Nie wiem czu buty Aurelka spełniaja to samo zadanie, co memo. Wiem, że np Postepu nie. dzwoniłam, i pani mi powiedziała,że to sa inne buty, inaczej robione, inaczej profilowane.
            Może jakis ekspert sie wypowie??

Wkładki syn bedzie miał robione indywidualnie.
    • coronella Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 05.05.08, 19:05
      nikt z ekspertów nie pomoże? szkoda :(
    • edzia7005 Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 05.05.08, 23:09
      ja też jestem z łodzi moja córka ma koślawość pięt ,ma zalecone buty z obcasem
      thomasa i wkładką supinującą .Buty ORTOPEDYCZNE PRODUKUJE SPółDZIELNIA INWALIDóW
      "POSTęP"Z ELBLąGA MOżNA U NICH ZAMóWIć BUTY TELEFONICZNIE I PRZESYłAJą NA ADRES
      ,PłACI SIę PRZY ODBIORZE .Ja tak robię od 2 lat ,jestem bardzo zadowolona.strona
      www.postep.elblag.pl lub ostatnio znalazłam jeszcze stronę www.zdrowebuty.pl
      .Ortopeda mojej córki powiedział ,że buty z elbląga są wystarczające ,a z memo
      są za bardzo sztywne pozdrawiam
      • coronella Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 06.05.08, 09:16
        a ja mam wyraźnie zalecone Memo, nie chcę sama kombinować. Poza tym nie kupię butów przez telefon, bo to chyba szaleństwo.
        Pan ze zdrowych butów juz do mnie pisał, nie lubie spamu.
        • nunik Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 07.05.08, 09:22
          a na Tymienieckiego byłaś przecież tam jest producent ??
          • coronella Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 07.05.08, 09:37
            jeszcze nie byłam, ale pojadę tam, wiem, że mają kiermasze, zwracam uwagę, może jakiś zorganizują.
            Na razie wstrzymałam się z kupnem butów, nie wiem czy dobrze robię, czy zle, ale jakoś nie widze mojego syna w nich latem, tym bardziej, że wyjeżdzamy w tzw ciepłe kraje, na całe wakacje. Przy 30 st i tak bedzie chodził boso. Buty kupie mu we wrzesniu, do przedszkola.
            I zacznę od wizyty na Tymienieckiego.
            • martap10 Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 15.05.08, 20:18
              Czekanie ponad trzy miesiące przy wadliwej stópce to chyba kiepski pomysł.
              Nasunęła mi się też taka refleksja, choć może krzywdząca, nie wiem: Jedziesz na
              całe lato w ciepłe kraje, a nie możesz dziecku kupić butów? To chyba też nie
              jest tanie...
              • coronella Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 16.05.08, 12:37
                martap no dzieki za opinie.

tu nie chodzi o pieniadze, tylko o to, że tych butów w 30 st upale i tak nie założe. mam kupic po to, żeby stały i cieszyły oko? Czy zakładac do 8 rano, gdy temp jest jeszcze w granicach 20 st i po 22:00? czyli na noc. One są straszne, zabudowane, sztywne, grube, synkowi w letnich mini-sandałkach poci sie stopa. A co dopiero w takich.
                W sumie o pieniadze też, bo syn ma juz kupione sandałki Naturino, których oddać nie mogę, a tanie nie były.

poza tym ja nigdzie nie napisałam, ze jadę na wczasy. Powody wyjazdów sa różne, i nie koniecznie wiążą się z wydawaniem pieniędzy, których sie pożałowało na buty.

byłam u innego ortopedy i spokojnie mogę poczekac do jesieni z kupnem butów. Teraz mam wkładki, które będe wkładac do normalnych sandałków.
              • coronella Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 16.05.08, 12:47
                przeczytałam Twój post nt butów i jeszcze bardziej upewniłam sie, że dobrze robię. Zamiast wciskac dziecko w wielkie buty, bedzie całe dnie spedzał z dziadkami na piasku, w basenie, morzu, ma swój rower, hulajnoge, i może sie okazac, ze po wakacjach bedzie większa poprawa niz przy noszeniu butów :)
                • martap10 Do Coronelli 16.05.08, 17:03
                  Cóż, bardzo CIę przepraszam za swoją, niewątpliwie, głupią wypowiedź. Nawet nie
                  wiem, co we mnie wstąpiło, nie jestem taka wstrętna zazwyczaj. Przykro mi, że
                  sprawiłam CI przykrość i jeśli możesz, wybacz. Na swoje (naprawdę mizerne)
                  usprawiedliwienie mam jedynie to, że jakoś tak przypomniałam sobie swoje dziś
                  koślawe kolana, którymi moi rodzice nie zajęli się w swoim czasie, ale to nie ma
                  żadnego związku z Tobą. Przepraszam. Mój synek ma płaskostopie i ja niestety
                  będę nosić mu Tombuty latem, bo rok temu jakoś tak niedokładnie zrozumiałam
                  ortopedę co do butów i w sumie wada pogłębiła się, ale jeśli Wy nie musicie, to
                  świetnie. Wybacz! Pozdrawiam:)
                  • coronella Re: Do Coronelli 16.05.08, 19:40
                    ja się wcale nie gniewam.
                    największy żal mam chyba do lekarza, poszłam prywatnie, na zasadzie, że na dziecku nie oszczedzamy. Lekarz zbadał i napisał na kartce: buty memo. I nic więcej, nic! nie powiedział!
                    Dopiero ortopeda w pastwowej przychodni wytłumaczył na czym polega wada, co robić. Czasami człowiek jest taki bezradny, martwimy sie o dzieci, ale każdy mówi co innego i nie wiadomo kogo słuchac.
                    • nunik Re: Do Coronelli 17.05.08, 21:01
                      Coronella byłaś na Tymienieckiego, jaka rozmiarówka jest dostępna i
                      jak wyglądają te memo wyprzedażowe
                    • martap10 Re: Do Coronelli 17.05.08, 22:31
                      Dziękuję, jesteś bardzo miła. Tak, z lekarzami ogólnie jest kiepsko: ja chodzę
                      do ortopedy cieszącego się dobrą opinią we Wrocławiu, a też w sumie czuję
                      niedosyt: pan doktor bardzo się spieszył i migiem ubierałam synka, bo czułam, że
                      zbliza się czas kolacji i czas zmykać (byłam ostania)....ech. Masz słodkie
                      dzieciaki, śliczne. Życzę Wam zdrowia!:)
                      • coronella Re: Do Coronelli 18.05.08, 07:09
                        nunik, nie byłam jeszcze. Ja mieszkam daleko od centrum i wybieram sie tam tylko wtedy, gdy bardzo muszę. Wiesz sama, jak sie teraz jezdzi po Łodzi. Na razie nie kupujemy butów, więc nie bardzo mam po co jechac.

martap, dzięki :) Dla lekarzy takie krzywe nózki to rutyna :)pewnie dlatego tak bardzo sie nie przejmują. I mój to chłopak, a chłopak jakis super nóg miec nie musi :) Oczywiście, jeśli nie zagraża to kręgosłupowi.
    • lola-103 Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 01.01.09, 15:04
      Kochana ja pracuje w sklepie medycznym i mogę Ci dużo powiedzieć o wadach
      postawy i lekarzach. Przede wszystkim Memo to często sugestia że but ma wyglądać
      tak a nie inaczej, a mamy nawet polskich producentów produkujących świetne buty
      do wkładek. Takie buty powinny mieć wysoką i sztywną zapiętkę oraz nie powinny
      mieć ŻADNEGO profilowania w środku. Wyjaśnię dlaczego - sztywna i wysoka
      zapiętka stabilizuje kostkę ponieważ prostujemy kolano to przez nie zaistniała
      wada. Brak profilowania daje możliwość idealnego wpasowania wkładki w buta -
      wtedy dzieciaczka nie gniecie nigdzie. A wkładki można kupić za 21-28 złotych w
      sklepach akson w całej Polsce - trochę reklama ale dobre wkładki i dobra cena
      więc polecam!!!!!!! Pozdrawiam!!!!
      • nunik Re: Zalecone buty MEMO, czy tylko MEMO? 02.01.09, 18:17
        Po każdej wyprzedaży na allegro pojawiają się butki MEMO
        Ja kupiłam niby pozagatunkowe za 110 zł.
        Wyglądają tak jak każde inne które kupowałam w normalnej cenie mają jedne pomarszczenie skórki.
        Dzisiaj zamówiłam buty sandałki Bajbut też wysokie i mają sztywną pietę.
        Aurelki dopiero na jesień na wnioseik NFZ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka