eliza1975 22.03.07, 11:58 Mam pytanie.Sprzedałam w 2006r.akcje pracownicze innej osobie na umowę kupna sprzedaży.Czy muszę złożyć pit 38 czy wystarczy że kupujący złożył PCC Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna_welsyng Re: sprzedaż akcji 01.04.07, 19:32 Musi Pani złożyć PIT-38 za 2006 r., ponieważ w zeznaniu tym należy rozliczyć dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych, czyli ze sprzedaży m.in. akcji zarówno notowanych, jak i nie notowanych na GPW. Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: sprzedaż akcji 03.04.07, 14:03 a w których pozycjach pit-38 to ująć? Odpowiedz Link Zgłoś
swietoslawy PIT-38 03.04.07, 14:26 Obrót akcjami może się odbywać bez pośrednictwa płatnika jakim jest biuro maklerskie. Tu jest sytuacja, kiedy akcje zostały sprzedane poza GPW (jest PCC, z którego są zwolnione transakcje na giełdzie). Stąd wogóle nie będzie PIT-8C w sytuacji, kiedy np. Jan Kowalski sprzedał akcje pracownicze nie notowane na giełdzie np. Marcie Nowak. W takiej sytuacji przychody w rubryce 21, koszty 22. Przypisu 3 w PIT-38 nie należy czytać, że w tych rubrykach wykazujemy "tylko" informacje z części F PIT-8C. W przypisie jest słowo "także" Odpowiedz Link Zgłoś
swietoslawy PIT-38 korekta postu 03.04.07, 14:35 oczywiście biuro maklerskie nie jest płatnikiem podatku giełdowego w przypadku sprzedaży akcji za jego pośrednictwem. Jest raczej ewidencjonującym transakcje na koncie inwestora za dany rok podatkowy. zawsze mnie irytuje, że w Internecie nie można skorygować, jak się za szybko popisze :-) Odpowiedz Link Zgłoś