Dodaj do ulubionych

Tramwaje w Tarnowie

06.11.04, 00:44
Widze ze mieszkancy Tarnowa nie bardzo interesuja sie ta sprawa. Malo kto
odpowiedzial na moje zapytanie na ten temat. A jednak uwazam ze dobrze by bylo
zastanowic sie nad ta propozycja bardzo powaznie chocby dlatego ze :

1)Tramwaje sa znowu w modzie na prawie calym swiece. Buduja je lub rozbudowuja
miasta nie tylko wielkie. To juz jest, per se, wazne i znaczace.

2) Oczywiscie w tym zaleta ze sa czydte i ekologiczne, a to argument ktory w
dobie postepu szybkiej degradacji srodowiska jest niezbednym atutem dla
mieszkanca rejonow zurbanizowanych.

3) Sa ekonomiczne w porownaniu do pojazdow mechanicznych napedzanych benzyna,
specialnie teraz i w najblizszej przyszlosc kiedy cena za rope rosnie bez
przerwy i niewiadomo na jakim poziome sie zatrzyma, jesli w ogole.

4)Tramwaj nadaje miastu specialny urok, aspekt godnosci, stwarzajac
rownoczesnie jakis sympatyczny, niepowtarzalny nastroj duchowy.

5)Restaurujemy historie Tarnowa bo przeciez mial juz tramwaje przedtem.

I na marginesie chodzi tu takze o moja dume osobista bo przeciez to jest
miasto mojego dziecinstwa.

A co kolega qwerty tarnow na to ?

Pozdrawiam serdecznie z bardzo daleko,

Henryk Nowak
Obserwuj wątek
    • teklat Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 01:32
      Napisano:
      Widze ze mieszkancy Tarnowa nie bardzo interesuja sie ta sprawa. Malo kto
      odpowiedzial na moje zapytanie na ten temat. A jednak uwazam ze dobrze by bylo
      zastanowic sie nad ta propozycja bardzo powaznie...

Mieszkańcy być może się i interesują, a forumowicze - takoż.
      Ale:
      - część piszących tutaj tarnowian, podobnie jak Ty, Henryku, mieszka poza
      Tarnowem i jedyne, co może w odpowiedzi na Twój wątek, to przyklasnąć pomysłowi
      lub też stwierdzić, że z tymi tramwajami pomysł się nie podoba. Mnie się
      podoba, pamiętam, jak dawno temu dziadek mi opowiadał o tramwajach w Tarnowie i
      nawet pokazywał miejsca, gdzie jeszcze widać było resztki torów. Z podobania
      lub niepodobania wynika jednak niezbyt wiele. Podobnie jak z poważnego
      zastanawiania się nad tą propozycją, bo właściwie - co my, tarnowskie forumowe
      lichocinki możemy? Ani z nas żadni lobbyści, ani okoliczni opiniotwórcy...
      Zgadzam sie również, że to ekologiczne i mogę uwierzyć Ci na słowo, ze są
      ekonomiczne, a więc mają sporo zalet. Co do tych wszystkich ulotnych wartości,
      jak urok, aspekt godności i nastrój duchowy - to uważam, że można je zapewnić i
      w inny sposób. Na przykład myślę, że ludzie poczuliby sie godniej, gdyby
      zapewniono im pewną i przyzwoicie płatną pracę, o co, jak sie wydaje, w
      Tarnowie niełatwo. Wtedy i nastrój duchowy bardzo zwyżkuje.
      Ale - pomysł dobry!
      POzdrawiam
      TeklaT.
      P.S. Tu już kiedyś, bardzo dawno temu, wątek o tramwajach był, jakieś trzy lata
      temu chyba, Gomez i Tradycja z pewnością pamietają.
      • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 03:53
        Drogi Kolego

Dziekuje Ci za wdzieczne uwagi. Masz racje to nie mieszkancy Tarnowa " nie sa
        zainteresowani " tylko raczej moze forumowicze. Wybacz, prosze, przeoczenie.
        Matomiast moje " gornolotne " podejscie do tej calej sprawy to wierz mi ze
        naleze do grona Przyjaciol Tramwaji w Argentynie ( moje przybrane panstwo i
        druga ojczyzna chociaz teraz mieszkam we wysokiej Boliwii ) i tam wlasnie
        uzywamy tych zwrotow chociaz w Argentynie tak szczerze to niema tramwajow ani na
        lekarstwo. Zyjemy zachwyceni widokami lub wrazeniami na ten temat z wizyt po
        Europie, Stanach lub nawet Australii. Inzynierja samej budowy, ciekawe
        rozwiazania i fragmenty sceniczne to dzisiaj wszystko wchodzi w gre i sa to
        uklady nie tylko piekne ale rowniez wplywajace na przyciaganie turyzmu czyli w
        jakims tam stopniu forse.

Ale wybacz popelniony przez mnie nietakt co do tak istotnych spraw o ktore
        zachaczasz : brak pracy. To jest jednak inna sprawa ( bo jak by nie bylo zalozyc
        linie tramwajowa i ja regularnie utrzymac i obslugiwac to przeciez takze szansa
        na prace ). To co Ty wspominasz to konskwencja tej holernej i bolesnej doktryny
        ktorej nazwa jest " GLOBALIZACJA ". Jak ja z grubsza przeanalizujesz to klatwa
        na ludzkosc.Prawdziwy kataklizm na tym naszym globusie. Niemasz prawa do niczego
        tylko walczyc bez zasad i setymentalizmu by niezostac tylko mrowko-czlowiekiem
        bez zadnych jakis tam praw ani litosci. Ale to inny temat ktory dotycza i ludzi
        W Tarnowie i w La Paz i w Buenos Aires itd itd. To samo tylko troche inne
        odmiany bytu w postepujacym swiatowym kryzysie. Mozna by pisac dlugo na te
        tematy ale nie chce nudzic.

Pozdrawiam serdecznie

Henryk Nowak BOLIWIA
        • teklat Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 10:02
          enowak8 napisał:

Niemasz prawa do niczego tylko walczyc bez zasad i setymentalizmu by niezostac
          tylko mrowko-czlowiekiem bez zadnych jakis tam praw ani litosci. Ale to inny
          temat ktory dotycza i ludzi
          W Tarnowie i w La Paz i w Buenos Aires itd itd. >
          > Henryk Nowak BOLIWIA

Drogi Kolego,
          Gdyby interesowało Cie cokolwiek innego na tym forum, poza wzbudzeniem naszego
          zainteresowania tramwajami w Tarnowie, to może byłbys łaskaw zauważyć, że
          występuję na tym forum jako kobieta, którą jestem.
          Być może nie mam za wielu praw i - owszem - pozbawiona jestem taniego
          sentymentalizmu, ale zapewniam Cię, że w każdej życiowej sytuacji staram sie
          zachować własne zasady i postępować zgodnie z nimi. I nie czuję się mrówko-
          człowiekiem, choć doskonale wiem, że na wiele spraw nie mam zbyt wielkiego
          wpływu. A w żadnym razie nie można tłumaczyć braku zasad u kogokolwiek -
          podobnie jak braku skrupułów, litości itp rzeczy - kryzysem lub globalizacją.
          To byłoby zbyt proste. I nader wygodne.
          Pozdrawiam
          YeklaT.
    • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 09:25
      enowak8 napisał:

> A co kolega qwerty tarnow na to ?

Kolega qwerty.tarnow podziela wyrażone z dalekiej Boliwii poglądy. I zgadza się
      z nimi. Z perspektywy jednak miejscowej pragnie dodać też kilka minusów, które
      również mogą mocno zaważyć na decyzji w w/w sprawie. Otóż:
      - budowa sieci linii tramwajowych kosztuje (tory, druty, wozy, zajezdnia,
      obsługa), a w obecnej sytuacji budżetowej naszego Państwa jest to kwota wręcz
      kosmiczna, nierealny wydatek, trudny do poniesienia dla finansów miejskich;
      - koszty związane z uruchomieniem przełożyłyby się następnie na ceny biletów
      (inwestycja powinna się w końcu - choćby nawet długofalowo - zwrócić), a nie
      wiadomo czy pasażerowie wybieraliby taki środek komunikacji o wiele chętniej;
      - brak miejsca na ulicach - tramwaj pewnie powinien chodzić po centrum, żeby
      zmniejszyć tam ruch samochodów i autobusów (którego jednak nie można by
      całkowicie zlikwidować), ale ulice są zbyt wąskie - wydzielenie dodatkowo
      torowiska spowodowałoby jeszcze większe zamieszanie;
      - problem powiązany z powyższym - zmiany organizacyjne spowodowałyby
      niewątpliwie zwiększenie ilości wypadków drogowych, bo tutejsi kierowcy nie są
      nauczeni współistnieć na drodze z tramwajami, a dodatkowo konieczność
      wkomponowania torowiska w asfalt (bo inaczej się nie da chyba) spotęguje liczbę
      kolizji na pasach ruchu (zajechanie drogi jednemu pojazdowi przez drugi);
      - aby tramwaj był rzeczywiście szybkim środkiem komunikacji powinien mieć
      zupełnie niezależne torowisko, nie krzyżujące się nigdzie w sposób kolizyjny z
      drogą dla samochodów (rozwiązanie takie jest obecnie budowane w Krakowie) -
      Tarnów nie ma zbytnio przestrzeni na tego typu rozwiązanie.

To są minusy. O plusach już wcześniej wspomniano. Moje informacje oczywiście
      niczego nie przekreślają, bo po to są dyskusje by wywalczyć wspólne stanowisko,
      najlepsze rozwiązanie. Pieniądze - kto wie - mogą się znaleźć. Miejsce - też:
      wyburzenie jakichś budynków (ale tu znów pieniądze) lub budowa linii np. nie w
      centrum, ale po obrzeżach miasta albo do Mościc.
      Prawdą jest że budowa i utrzymanie linii spowodowałaby utworzenie wielu nowych
      miejsc pracy. Ale tu też wszystko zależy od pieniędzy. W każdym razie dobrze,
      że temat wrócił. Bo myślę, że liczyć się będzie też zdanie opinii społecznej -
      gdy będzie poparcie dla takiej inwestycji to i środki się prędzej znajdą. Kółko
      strasznie się zacieśnia - wszędzie te pieniądze. Ale może kiedyś, kto wie...
      • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 15:51
        Drogi Kolego z Tarnowa,

Pzepraszam ze moze nieodpowiednio adresuje ale w zadnym momencie niechcialbym by
        w jajis sposob teb temat zawazyl na naszych wzajemnych stosunkach opartych
        przeciez na trosce o Tarnow. A wiec pozwoli uprzejmie Sz.Pan bym dalej uzywal,
        serdecznej od zaraz zreszta formulki, " Drogi Kolego " ( Niestety takze nieznam
        ani imiona ani nazwiska Pana ).

Komentarz Kolegi jest jak najbardziej rzeczowy i trudno nie przyznac logiki i
        racji. Ja bedac sam Ekonomista podzielam w calosci te poczucie realizmu co do
        tej bezwglednej troski, jak zawsze, o pieniadz.

Ale ( zawsze to ale ! ) wedlug mojego zdania jestesmy zmuszeni, ba to nas
        obowiazek, koniecznie patrzec konstruktywnie w przyszlosc, i to najblizsza. W
        erze kiedy rzeczy odbywaja sie z elektronowa szybkoscia trzeba zaradzic na czas.
        I chociaz problemow finansowych bez liku to jednak EKOLOGIA bedzie tematem coraz
        wiecej zlozonym i zasadniczym i oczywiscie szalenie KOSZTOWNYM i tu
        podporzatkuja sie na pierwzsym miejscu paliwa - dopuki nie zostana zastapione
        dzisiejsze tradycyjne zrodla energii - wlasnie w znaczeniu przedewszystkim
        ekologicznym i, w najblizszej kolejnosci, na tle nowych cen i niewiadomych z
        nimi zwiazanych ktore pociagaja dalsze teraz jeszcze nieobliczalne koszta.

W dobie nowych realiow ekonomii struktualnej w Spolnocie Europejskiej jest
        szansa na zdobycie dotacji finasowych bo argument przedstawiany nalezy do
        tematow maksymalnej uwagi i czynnosci. Czyli przemawia i przekonuje sam w swoim
        istotnym i atrakcyjnym sensie GLOBALNYM.

Drogi Kolego to wszystko na razie na ten wazny ( i pasjonujacy temat ).
        PROPONUJE : My Tarnowianie Ty i Twoi z bliaka, ja z dala wsperamy ten
        celstarajmy sie zacza musimy jednak czegos dokonac.

Serdeczne pozdrowienia dla Ciebie i Tarnowian,

Henryk Nowak
        • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 15:57

POWTARZAM WATEK BO NIESTETY ZAKRADLY SIE NIESCISLOSCI PISOWNICTWA I INNE. BARDZO
          PRZEPRASZAM

enowak8 napisał:

> Drogi Kolego z Tarnowa,
          >
          > Pzepraszam ze moze nieodpowiednio adresuje ale w zadnym momencie niechcialbym b
          > y
          > w jakis sposob ten temat zawazyl na naszych wzajemnych stosunkach opartych
          > przeciez na trosce o Tarnow. A wiec pozwoli uprzejmie Sz.Pan bym dalej uzywal,
          > serdecznej od zaraz zreszta formulki, " Drogi Kolego " ( Niestety takze nieznam
          > ani imiona ani nazwiska Pana ).
          >
          > Komentarz Kolegi jest jak najbardziej rzeczowy i trudno nie przyznac logiki i
          > racji. Ja bedac sam Ekonomista podzielam w calosci te poczucie realizmu co do
          > tej bezwglednej troski, jak zawsze, o pieniadz.
          >
          > Ale ( zawsze to ale ! ) wedlug mojego zdania jestesmy zmuszeni, ba to nasz
          > obowiazek, koniecznie patrzec konstruktywnie w przyszlosc, i to najblizsza. W
          > erze kiedy rzeczy odbywaja sie z elektronowa szybkoscia trzeba zaradzic na czas
          > .
          > I chociaz problemow finansowych bez liku to jednak EKOLOGIA bedzie tematem cora
          > z
          > wiecej zlozonym i zasadniczym i oczywiscie szalenie KOSZTOWNYM i tu
          > podporzatkuja sie na pierwzsym miejscu paliwa - dopoki nie zostana zastapione
          > dzisiejsze tradycyjne zrodla energii - wlasnie w znaczeniu przedewszystkim
          > ekologicznym i, w najblizszej kolejnosci, na tle nowych cen i niewiadomych z
          > nimi zwiazanych ktore pociagaja dalsze teraz jeszcze nieobliczalne koszta.
          >
          > W dobie nowych realiow ekonomii struktualnej w Spolnocie Europejskiej jest
          > szansa na zdobycie dotacji finasowych bo argument przedstawiany nalezy do
          > tematow maksymalnej uwagi i czynnosci. Czyli przemawia i przekonuje sam w swoim
          > istotnym i atrakcyjnym sensie GLOBALNYM.
          >
          > Drogi Kolego to wszystko na razie na ten wazny ( i pasjonujacy temat ).
          > PROPONUJE : My Tarnowianie Ty i Twoi z bliaka, ja z dala wsperamy ten
          > celstarajmy sie zacza musimy jednak czegos dokonac.
          >
          > Serdeczne pozdrowienia dla Ciebie i Tarnowian,
          >
          > Henryk Nowak
          • teklat Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 16:18
            Coś mi sie widzi, że Drogi nasz Kolega z Boliwii chce o trawmajach w Tarnowie
            dyskutować z Qwertym. Li i jedynie :))
            Well.... przepraszam zatem, że zakłóciłam tę intymną atmosferę twórczej
            dyskusji... Następnym razem dwa razy ugryzę sie w język (w palce???) zanim się
            włączę do rozmowy na temat uroku tramwajów i ludzkiej godności w kontekście ich
            istnienia... Bye!
            • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 18:19
              Eee, nie tylko ze mną chyba. Tak się może tylko Szanownemu Założycielowi Wątku
              napisało...
            • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 22:44
              teklat napisała:

> Coś mi sie widzi, że Drogi nasz Kolega z Boliwii chce o trawmajach w Tarnowie
              > dyskutować z Qwertym. Li i jedynie :))
              > Well.... przepraszam zatem, że zakłóciłam tę intymną atmosferę twórczej
              > dyskusji... Następnym razem dwa razy ugryzę sie w język (w palce???) zanim się
              > włączę do rozmowy na temat uroku tramwajów i ludzkiej godności w kontekście ich
              >
              > istnienia... Bye!

PRZEPRASZAM, PRZEPRASZAM I PROSZE O PRZEBACZENIE !!! ( Na SERIO !! ) Nigdy ani
              na chwile nie chcialem ograniczyc naszej debaty. Oprocz tego wlasnie Tobie
              zawdzieczam pierwsza odpowiedz, inteligietna i bardzo ludzka. Oprocz tego jest
              to tylko prawdziwy honor dla mnie ze w jakis sposob zechcialas sie zajac ta
              wlasnie sprawa. Po prostu, tak jak wspomial nasz kolega- forumowicz, niechcaco
              skomplikowala mi sie korespondencja z Wami. Musze jednak wyjasnic ze dzieki temu
              kontaktowi i wspanialym odpowiedziom zdalem sobie sprawe ze zostalem
              zdystansowany calkiem po prostu w czasie. Nie chcialbym nudzic osobistymi
              sprawami ale moze to ostatnie czesciowo jest w pewnej mierze uzasadnione ze juz
              bardzo a bardzo dlugo jak wyjechalem z Tarnowa a raczej jak mnie z tamtad
              wywiozla mama nie mogac zwiazac konca z koncem po okrutnej wojnie ( zreszta juz
              zapomniana historia wielu z nas ). Wiec to w ogole cud ze cos nie cos pisze po
              Polsku. Przyznam sie, bez najmniejszej dumy, bo takze los tak chcial, ze latwiej
              posluguje sie Hiszpanskim lub Angielskim bo wlasnie w tych jezykach ukonczylem
              studia.

No ale najwazniejsze ze jestem " zazartym " Tarnowianem ( czy to tak sie pisze ?
              ) i dalej kocham to miasto i ludzi takich jak wlasnie Wy-panstwo. Dla tego ten
              temat z tramwajem bo odczuwam ze to nie tylko dobre zyczenie ale prawdziwy cel
              chociazby to tak, od razu, gornolotnie brzmialo.

Na temat globalizacji tak jak ja Ci to przedstawilem to nie zadna "wygodna
              wymowka " tylko rzetelna prawda. Ale mniejsza juz o to. Najzupelniej przyjmuje
              Twoja opinie na ten temat jezeli ktos chce uzyc tego schematu w swoim osobistym
              zyciu i klaudykuje, czyli nie walczy.

Wierz mi ze naprawde pisze do Ciebie ( i do Was ) jakbym Was znal od lat.
              Przepraszam raz jeszcze i pozdrawiam bardzo serdecznie.

Henryk Nowak
              • teklat Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 23:36
                Przeprosiny przyjęte.
                Pozdrawiam.
                • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 15:22
                  teklat napisała:

> Przeprosiny przyjęte.
                  > Pozdrawiam.

Naprawde bardzo dziekuje. Teraz juz wierze ze bedziemy dobrymi przyjaciolmi !
                  Napisz cos prosze. Czy aby niezmeczyl Cie ten cykl o tarnowskich tramwajach ?

Dodaje ostatni watek do qwerty zebys byla powiadomiona bezposrednio

No to napewno jestem definitywnie zgubiony. Wynika na to ze o malo co nie
                  zaprojektowalem i wyprowadzilem linie tramwajowa na poletka kartofli !! To chyba
                  heca !! Teraz juz niewiem czy w ogole wierzyc mapa ( druga moja pasja ). Mam
                  przed nosem plany Tarnowa firm kartograficznych DEMART, PPWK itd. Chyba
                  zwariowali ! Najwyrazniej miedzy ulicami( lub w ich sasiedztwie ) Sadowa,
                  Elektryczna, Klikowska, Mrozna i Aleja Piaskowa sa zaznaczone jako istniejace,
                  Goodyear Debica, TAMEL, Sokolow, Huta Szkla, FRITAR itd, itd To o co tu chodzi ?
                  Czy ten caly Park Krysztalowy to lipa ? A te "niby-zaklady" to pare mizernych
                  szop ?! ( W takim razie za PRL bylo powazniej niz w dobie Polski
                  kapitalistycznej ). Zlituj sie Drogi Przyjacielu! Jednak bede musial
                  przyspieszyc ta wizyte do Tarnowa. Kiedy bylem dzieciakiem to do Piaskowki do
                  lasu SZLISMY JUZ TROCHE ZABUDOWANA ULICA Z ZIEMI. Czy za tyle lat nic sie tam
                  nie zmienilo ?!! Ratuj, prosze. Ja myslalem ze Tarnow to juz prawie taka "
                  mniejsza ponad stutysieczna metropolia " . A tu masz ci babo placek !. Bedziemy
                  zdaje sie musieli zapomniec o tym naszym wznioslym planie tramwajowym jak do tej
                  pory rogatki miasta ani rusz, prawie sie nie przesunely ! ( Wybacz napewno
                  przesdzam !) No ale przynajmniej pociecha ze do " Krysztalowej " dotrze w krotce
                  autostrada # 4 Aleluja !!!

Zycze przyjemnych ostatnich godzin tego uciekajacego weekend'u.- Tutaj teraz, na
                  tej ziemi hiszpano-parlante, jak sie wyrazasz, mamy prawie 10siata U Was chyba
                  3cia lub 4ta po poludniu. Tu niby wiosna ale gory niebotyczne robia ze wlasciwie
                  zima w innej odmianie.

Pozdrawiam bratersko i bardzo serdecznie. I co do tramwajow to nie dajmy sie i
                  zwyciezymy !

Heniek
                  Pozdrawiam "ze sercem" Otoz tekst :
              • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie DLA PANI TEKLAT 06.11.04, 23:36
                Jeszcze cos. Zalaczam Ci email, troche poprawiony, do naszego zalozyciela forum ;

Bardzo dziekuje za Twoje slowa i jak najbardziej na miejscu wylumaczenie naszej
                ( drogiej korepondentki )Pani teklat ze to jakies moje przeoczenie i nic wiecej
                ( wlasnie przed chwila odpowiedzialem Jej na ten temat proszac o " wybaczenie " ! )

Masz racje duzo niezdolamy w tej sprawie( specialnie jak ktos bedzie chcial
                zrozumiec moje koncowe slowa w emailu do Ciebie, juz niby skorygowanym, z
                ktorego moj kochany komputerek zrobil istny bigos literacki ).

Jednak popierajmy i utrzymujmy na zywo i madrze ta sprawe, to znaczy wszyscy my
                ktorzy w to wierzymy mimo trudnosci nie zapominajac rownoczesnie ze w tej chwili
                jestesmy tylko mala, niepretensjonalna grupka Tarnowian z dostepem do naszego Forum.

Natomiast co do zasiegu linii tramwajowych (no i masz Ci Tomku znowu to samo, co
                ?! Nie gniewaj sie ) to tak na bierzaco jako projekt do wykonania:

1) Gdzies z Centrum lub z jego pobliza do Moscic

2) Z Lwowskiej Do Parku Przemyslowego na polnoc od Piaskowki, gdzie w
                najblizszej przyszlosci, moze za dwa lata i by spelnic rozmaite wymagania Unii
                Europejskiej przspieszonej rozbudowy szlakow komunikacyjnych ( a nie jak za
                czasow Ministra poprzedniego, Pana Pola ) dojdzie autostrada A4

3) Dodaj Ty jakas. A moze sa jakies umowne projeky juz teraz ?

To tyle na koniec tygodnia.

Serdecznie Cie pozdrawiam
        • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 18:03
          Hehe
          Nie ma sprawy. Ja lubię takie nietypowe formy komunikacji i zwrotów. :-)
          Masz rację, że te jako inwestycja długookresowa i planowana z pomysłem, to jest
          to rzeczywiście wspaniałe i warto w to inwestować.
          Ale - jak już wyżej wspominałem - polskie realia finansowe są kiepskie. I
          niestety na takie wydatki miasto Tarnów raczej nie może sobie pozwolić w chwili
          obecnej. Teraz - tylko sponsor by pomógł. Lub prywatny inwestor. No chyba, żeby
          udało się rozsądnie podzielić prace na etapy i przez wiele lat wszystko po
          kolei wykonywać, aż do wielkiego finału.

Zaś co do wspierania pomysłu - no cóż. My tu na forum możemy jedynie
          podyskutować o tym. A że jest nas nieliczne grono - dodatkowo osób ściśle
          związanych obecnie z Tarnowem jest mniejszość - to i siła przebicia jest mała.
          Możemy tylko zaznaczyć problem i o nim od czasu do czasu przypominać. A czy
          inni go podchwycą - szczególnie decydenci - to już niestety od nas nie zależy.

Pozdrowienia dla zamorskich osiedleńców na terenach hiszpańskojęzycznych
          • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 06.11.04, 23:25
            qwerty.tarnow napisał:

> Hehe
            > Nie ma sprawy. Ja lubię takie nietypowe formy komunikacji i zwrotów. :-)
            > Masz rację, że te jako inwestycja długookresowa i planowana z pomysłem, to jest
            >
            > to rzeczywiście wspaniałe i warto w to inwestować.
            > Ale - jak już wyżej wspominałem - polskie realia finansowe są kiepskie. I
            > niestety na takie wydatki miasto Tarnów raczej nie może sobie pozwolić w chwili
            >
            > obecnej. Teraz - tylko sponsor by pomógł. Lub prywatny inwestor. No chyba, żeby
            >
            > udało się rozsądnie podzielić prace na etapy i przez wiele lat wszystko po
            > kolei wykonywać, aż do wielkiego finału.
            >
            > Zaś co do wspierania pomysłu - no cóż. My tu na forum możemy jedynie
            > podyskutować o tym. A że jest nas nieliczne grono - dodatkowo osób ściśle
            > związanych obecnie z Tarnowem jest mniejszość - to i siła przebicia jest mała.
            > Możemy tylko zaznaczyć problem i o nim od czasu do czasu przypominać. A czy
            > inni go podchwycą - szczególnie decydenci - to już niestety od nas nie zależy.
            >
            > Pozdrowienia dla zamorskich osiedleńców na terenach hiszpańskojęzycznych

Bardzo dziekuje za Twoje slowa i jak najbardziej na miejscu wylumaczenie naszej
            ( drogiej korepondentki )Pani teklat ze to jakies moje przeoczenie i nic wiecej
            ( wlasnie przed chwila odpowiedzialem Jej na ten temat proszac o " wybaczenie " ! )

Masz racje duzo niezdolamy w tej sprawie( specialnie jak ktos bedzie chcial
            zrozumiec moje koncowe slowa w emailu do Ciebie, juz niby skorygowanym, z
            ktorego moj kochany komputerek zrobil istny bigos literacki ).

Jednak popierajmy i utrzymujmy na zywo i madrze ta sprawe, to znaczy wszyscy my
            ktorzy w to wierzymy mimo trudnosci nie zapominajac rownoczesnie ze w tej chwili
            jestesmy tylko mala, niepretensjonalna grupka Tarnowian z dostepem do naszego Forum.

Natomiast co do zasiegu linii tramwajowych (no i masz Ci Tomku znowu to samo, co
            ?! Nie gniewaj sie ) to tak na bierzaco jako projekt do wykonania: gdzies z
            Centrum lub z jego poblizu wedlug mozliwosci, do :

1) Gdzies z Centrum lub z jego pobliza do Moscic

2) Z Lwowskiej Do Parku Przemyslowego na polnoc od Piaskowki, gdzie w
            najblizszej przyszlosci, moze za dwa lata i by spelnic rozmaite wymagania Unii
            Europejskiej przspieszonej rozbudowy szlakow komunikacyjnych ( a nie jak za
            czasow Ministra poprzedniego, Pana Pola ) dojdzie autostrada A4

3) Dodaj Ty jakas. A moze sa jakies umowne projeky juz teraz ?

To tyle na koniec tygodnia.

Serdecznie Cie pozdrawiam

Henryk Nowak
            • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 08:32
              To już prędzej po ul. Słonecznej i okolicach (Jana Pawła i insze mi nieznane)
              ten tramwaj by się miał gdzie zmieścić - tam są szerokie pasy zieleni między
              jezdniami, to by się to zlikwidowało, ruchu samochodów po drodze mniej by
              pokomplikowało. A że bloków w tamtych okolicach dużo, to i może pasażerowie by
              byli.
              I jeszcze taka mała dygresja co do "terenów przemysłowych koło Piaskówki". Tam
              to raczej szczere pola uprawne, których nawiasem czasowego dzierżawcę (i
              uprawcę/oprawcę?) znam. A o "plastikowej dolinie", "klasterze przemysłowym",
              itp. wymysłach, to tam raczej należy zapomnieć. Za to poprawczak się tam gdzieś
              szykuje. Więc może tramwaju tam nie robić, bo młodzi wandale dojeżdżający do
              kolegów na odwiedziny mieli by co psuć.
              • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 14:48
                No to napewno jestem definitywnie zgubiony. Wynika na to ze o malo co nie
                zaprojektowalem i wyprowadzilem linie tramwajowa na poletka kartofli !! To chyba
                heca !! Teraz juz niewiem czy w ogole wierzyc mapa ( druga moja pasja ). Mam
                przed nosem plany Tarnowa firm kartograficznych DEMART, PPWK itd. Chyba
                zwariowali ! Najwyrazniej miedzy ulicami( lub w ich sasiedztwie ) Sadowa,
                Elektryczna, Klikowska, Mrozna i Aleja Piaskowa sa zaznaczone jako istniejace,
                Goodyear Debica, TAMEL, Sokolow, Huta Szkla, FRITAR itd, itd To o co tu chodzi ?
                Czy ten caly Park Krysztalowy to lipa ? A te "niby-zaklady" to pare mizernych
                szop ?! ( W takim razie za PRL bylo powazniej niz w dobie Polski
                kapitalistycznej ). Zlituj sie Drogi Przyjacielu! Jednak bede musial
                przyspieszyc ta wizyte do Tarnowa. Kiedy bylem dzieciakiem to do Piaskowki do
                lasu SZLISMY JUZ TROCHE ZABUDOWANA ULICA Z ZIEMI. Czy za tyle lat nic sie tam
                nie zmienilo ?!! Ratuj, prosze. Ja myslalem ze Tarnow to juz prawie taka "
                mniejsza ponad stutysieczna metropolia " . A tu masz ci babo placek !. Bedziemy
                zdaje sie musieli zapomniec o tym naszym wznioslym planie tramwajowym jak do tej
                pory rogatki miasta ani rusz, prawie sie nie przesunely ! ( Wybacz napewno
                przesdzam !) No ale przynajmniej pociecha ze do " Krysztalowej " dotrze w krotce
                autostrada # 4 Aleluja !!!

Zycze przyjemnych ostatnich godzin tego uciekajacego weekend'u.- Tutaj teraz, na
                tej ziemi hiszpano-parlante, jak sie wyrazasz, mamy prawie 10siata U Was chyba
                3cia lub 4ta po poludniu. Tu niby wiosna ale gory niebotyczne robia ze wlasciwie
                zima w innej odmianie.

Pozdrawiam bratersko i bardzo serdecznie. I co do tramwajow to nie dajmy sie i
                zwyciezymy !

Heniek

• qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 14:54
                  Znaczy: zakłady są. Ale żeby tam tramwaj miał być potrzebny? Goodyear to raczej
                  hale magazynowe. Sokołów - dawne Zakłady Mięsne, inne - w sumie aż tyle ośób
                  tam nie pracuje.
                  Zaś pola są trochę dalej.
                  • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 14:56
                    P.S. A godzina teraz u nas 14.57. Co zresztą widać przy dacie obok wpisu (bo
                    pojawia się czas polski).
                    • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 15:09
                      qwerty.tarnow napisał:

> P.S. A godzina teraz u nas 14.57. Co zresztą widać przy dacie obok wpisu (bo
                      > pojawia się czas polski).

Twoja odpowiedz jest naprawde blyskawiczna. Jestesmy w tej chwili "na linii " (
                      jako chat- czat ) czyli moge sie zorientowac swietnie co do godziny. Mamy 4
                      godziny roznicy. Dziekuje raz jeszcze.
                      • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 15:11
                        enowak8 napisał:

> qwerty.tarnow napisał:
                        >
                        > > P.S. A godzina teraz u nas 14.57. Co zresztą widać przy dacie obok wpisu
                        > (bo
                        > > pojawia się czas polski).
                        >
                        > Twoja odpowiedz jest naprawde blyskawiczna. Jestesmy w tej chwili "na linii " (
                        > jako chat- czat ) czyli moge sie zorientowac swietnie co do godziny. Mamy 4
                        > godziny roznicy. Dziekuje raz jeszcze.

POPRAWIAM: 5 Godzin roznicy
                        • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 15:19
                          Hmm, to niewiele. Wziąwszy pod uwagę, że to druga półkula...
                        • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 15:45
                          enowak8 napisał:

> enowak8 napisał:
                          >
                          > > qwerty.tarnow napisał:
                          > >
                          > > > P.S. A godzina teraz u nas 14.57. Co zresztą widać przy dacie obok
                          > wpisu
                          > > (bo
                          > > > pojawia się czas polski).
                          > >
                          > > Twoja odpowiedz jest naprawde blyskawiczna. Jestesmy w tej chwili "na lin
                          > ii " (
                          > > jako chat- czat ) czyli moge sie zorientowac swietnie co do godziny. Mamy
                          > 4
                          > > godziny roznicy. Dziekuje raz jeszcze.
                          >
                          >
                          > POPRAWIAM: 5 Godzin roznicy

I masz zupelna racje co do sprawdzenia godzin. Dopiero teraz " polapalem sie "
                          ze wysylajac edepesze zmiejsca ukazuje sie godzina odbioru karespondencji czasu
                          polsiego. Jeszcze nie jestem bardzo sprawny z uzywaniem mozliwosci
                          zainstalowanych w naszym forum
                  • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 15:39
                    qwerty.tarnow napisał:

> Znaczy: zakłady są. Ale żeby tam tramwaj miał być potrzebny? Goodyear to raczej
                    >
                    > hale magazynowe. Sokołów - dawne Zakłady Mięsne, inne - w sumie aż tyle ośób
                    > tam nie pracuje.
                    > Zaś pola są trochę dalej.

To jestem troche " spokojniejszy "

Dalej zycze udanego popoludnia
                    • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 15:49
                      enowak8 napisał:

> Dalej zycze udanego popoludnia

Teraz to już nawet wieczoru. ;-) Bo na zewnątrz ciemno już się bardzo szybko
                      robi...
                      Ale i tak dziękuję. I wzajemnie. U Was to przynajmniej jeszcze trochę dnia
                      zaznacie (i może cieplej niż te nasze 5-7 stopni).
                      • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 08.11.04, 13:32
                        Tutaj w ciagu 24 godzin dnia mamy 24 klimaty. Teraz temperatura wacha sie miedzy
                        mniej wiecej minus 2 w nocy a 18 celsiusza w poludnie. Oprocz tego nastala juz
                        pora deszczowa od pazdziernika do konca marca. Potem mozesz usunac dach i
                        zazywac slonca bezposrednio. Chociaz ostatnio to juz nie takie pewne. ( Mnie sie
                        to stalo przy wymianie wlasnie dachu w lipcu. Bylem prawie bez niego kiedy
                        Sw.Piotr zaskoczyl mnie niesamowita ulewa. Mozesz sobie wyobrazic co to wszystki
                        znaczylo. Bylem taki pewny siebie ). Tu takze jak w ogle na naszej planecie
                        cierpi ekologia. Niszcza, pala lasy w dorzeczu Amazonki wytwarzajac nieludzki
                        dym ktory wiatr potem niesie do La Paz na 4.000m wysokosci.

No co, co robimy z temi tramwajami?. Jestem na ten temat takze w innych miastach
                        Polski.

Zycze udanego tygodnia, dobrego zdrowia i sukcesow

Henryk
                        • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 08.11.04, 17:51
                          Hmm, co z tymi tramwajami, pytasz? No cóż. Pewnie się skończy na tym, że
                          pojeżdżą sobie tylko w naszej wyobraźni. Chyba, że ktoś ma dar
                          urzeczywistniania marzeń, i wtedy... :-D
                          • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 09.11.04, 01:05
                            A moze stworzyc jakis klub milosnikow tej idei. Dwuch czy trzech nie poradzi ale
                            wiecej i zdecydowanych, TAK. Idea polega natym ze trzeba wykorzystac SZANSE
                            jakie uzyskalismy wchodzac do Unii Europejskiej. Sa teraz POTENCJALNIE srodki
                            finansowe do dyspozycji jak nigdy przedtem. Przez to samo musimy wlaczac organy
                            administracji lokalnej, by nie spaly i dzialaly uzywajac rozmaitych sposob.
                            Zaciekawiac, pisac artykuly, tlumaczyc, poddawac mysli, zadac od Radnych miasta
                            wiekszej iniciatywy, wymagac, argumentowac, porownywac z innemi miastami ktore
                            juz pracuja na ten temat ( N.p. 100,000 tysieczny Grudziadz posiada dwie linie
                            ktore ma przedluzyc, dolozyc jeszcze jedna, patrz na 300.000 tys Bialystok z
                            jakim zapalem sie tam prowadzi dyskusje na ten temat, itd ) To wszystko jest
                            wielkim wysilkiem i oczywiscie nieraz moga byc zwatpienia celow i akcji ale nie
                            mozna sie zniechecac. Potem przychodzi nagroda czyli satysfakcja ze cos co
                            naprawde WARTE wygralo,cos wszesniej zakrawajace nieslusznie na fantazje "
                            chwycilo ", zostalo osiagniete. Jak sprawa ruszy z miejsca to potem sama
                            nabierze wlasnego napedu,waznosci i rosnacego entuzjazmu. Trzeba tylko stworzyc
                            i wierzyc w dobry projekt. Zdobyc sie na iniciatywe i miec niezbedna doze
                            optymizmu. Juz to widzialem w zyciu jak pomysly nieraz skomplikowane ale
                            sensowne mozna wdrazyc do realizacji i doprowadzic do skutku. To nie demagogia,
                            Przyjacielu. Tak powstalo wiele dobrych i pozytecznych rzeczy na swiecie.
                            Oczywiscie nasza sprawa to nie przedsiewziecie "dla dwuch lub trzech", jak juz
                            to powiedzialem wczesniej, ale realne zainteresowanie i zaangazowanie
                            miejscowych wladz i mieszkancow Tarnowa.

A propos. Jesli Cie ciekawi i masz troche czasu to na ten sam temat tocze
                            dyskusje na forach Lublina i Rzeszowa i takze troche sledze akcje w tym kierunku
                            w innych miastach jak Kielce, Bialystok, Olsztyn. W Swinoujsciu zaczalem sprawe
                            budowy mostu nad Swina, w Zielonej Gorze o bliskiej juz wspanialej przyszlosci
                            tego miasta i w Ziemi Lubuskiej, zagladlem tez do Koszalina. Nieraz spotykam
                            duzo jak najbardziej zrozumialego i naturalnego pesimismu. Mysle ze jakos te
                            rzeczy trzeba jednak zwalczac i realnie przezwyciezac, bo przeciez zycie to
                            jakis cel i postep. Raz jeden Amerikanin (z tych dobrych jakich przedtem bylo )
                            powiedzial mi :" My friend, life is a constant, defying tenacity of
                            purposes.... " Mysle ze sie nieomylil.

Wybacz troche " ambony " ale to jesli istnieje to tylko niechcaco

Pozdrawiam Cie serdecznie

PS Dziekuje za wytlumaczenie dlaczego nie moglem poprawic tytulu w tym innym watku.
                            • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 09.11.04, 01:16

POPRAWIAM PEWNE BLEDY REDAKCYJNE

enowak8 napisał:

> A moze stworzyc jakis klub milosnikow tej idei. Dwuch czy trzech nie poradzi al
                              > e
                              > wiecej i zdecydowanych, TAK. Idea polega na tym ze trzeba wykorzystac SZANSE
                              > jakie uzyskalismy wchodzac do Unii Europejskiej. Sa teraz POTENCJALNIE srodki
                              > finansowe do dyspozycji jak nigdy przedtem. Przez to samo musimy wlaczac organy
                              > administracji lokalnej, by nie spaly i dzialaly uzywajac rozmaitych sposob.
                              > Zaciekawiac, pisac artykuly, tlumaczyc, poddawac mysli, zadac od Radnych miasta
                              > wiekszej iniciatywy, wymagac, argumentowac, porownywac z innemi miastami ktore
                              > juz pracuja na ten temat ( N.p. 100,000 tysieczny Grudziadz posiada dwie linie
                              > ktore ma przedluzyc, dolozyc jeszcze jedna, patrz na 300.000 tys Bialystok z
                              > jakim zapalem sie tam prowadzi dyskusje na ten temat, itd ) To wszystko jest
                              > wielkim wysilkiem i oczywiscie nieraz moga byc zwatpienia celow i akcji ale nie
                              > mozna sie zniechecac. Potem przychodzi nagroda czyli satysfakcja ze cos co
                              > naprawde WARTE wygralo,cos wszesniej zakrawajace nieslusznie na fantazje "
                              > chwycilo ", zostalo osiagniete. Jak sprawa ruszy z miejsca to potem sama
                              > nabierze wlasnego napedu,waznosci i rosnacego entuzjazmu. Trzeba tylko stworzy
                              > c
                              > i wierzyc w dobry projekt. Zdobyc sie na iniciatywe i miec niezbedna doze
                              > optymizmu. Juz to widzialem w zyciu jak pomysly nieraz skomplikowane ale
                              > sensowne mozna wdrazyc do realizacji i doprowadzic do skutku. To nie demagogia
                              > ,
                              > Przyjacielu. Tak powstalo wiele dobrych i pozytecznych rzeczy na swiecie.
                              > Oczywiscie nasza sprawa to nie przedsiewziecie "dla dwuch lub trzech", jak juz
                              > to powiedzialem wczesniej, ale realne zainteresowanie i zaangazowanie
                              > miejscowych wladz i mieszkancow Tarnowa.
                              >
                              > A propos. Jesli Cie ciekawi i masz troche czasu to na ten sam temat tocze
                              > dyskusje na forach Lublina i Rzeszowa i takze troche sledze akcje w tym kierunk
                              > u
                              > w innych miastach jak Kielce, Bialystok, Olsztyn. W Swinoujsciu zaczalem sprawe
                              > budowy mostu nad Swina, w Zielonej Gorze o bliskiej juz wspanialej przyszlosci
                              > tego miasta i Ziemi Lubuskiej, zagladlem tez do Koszalina. Nieraz spotykam
                              > duzo jak najbardziej zrozumialego i naturalnego pesimismu. Mysle ze jakos te
                              > rzeczy trzeba jednak zwalczac i realnie przezwyciezac, bo przeciez zycie to
                              > jakis cel i postep. Raz jeden Amerykanin (z tych dobrych jakich przedtem bylo )
                              > powiedzial mi :" My friend, life is a constant, defying tenacity of
                              > purposes.... " Mysle ze sie nieomylil.
                              >
                              > Wybacz troche " ambony " ale to jesli istnieje to tylko niechcaco
                              >
                              > Pozdrawiam Cie serdecznie
                              >
                              > PS Dziekuje za wytlumaczenie dlaczego nie moglem poprawic tytulu w tym innym wa
                              > tku.
                              • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 09.11.04, 04:43
                                Jeszcze dodam do postu nadole. Znajdzisz mnie rowniez na forum Krakowa (
                                projektowany most prochowicki i tramwaj szybki ), Plocka ( nowy most w budowie
                                przez Wisle ) i Radomia ( sprawy koleji i tramwajow ).

Bardzo mnie inetresuja te tematy

Abrazo ( to znazcy " uscisk kolezenski " po hiszpansku ),

Henryk Nowak

• qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 09.11.04, 18:36
                                  E, to skoro wszystkie miasta się tak rzucą na tramwaje, to już nie będzie to
                                  taki rarytas. ;-)
                                  • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 10.11.04, 01:35
                                    Drogi querty,

A niech to robia. Chodzi o Polske. Ale zwracam uwage ze ja tylko gdzie niegdzie
                                    zaczalem ten watek. Przewaznie temat juz istnial.

Chociaz mam pewna ingerencje dyskusyjna w innych rejonach to jedak Tarnow dla
                                    mnie to cos specialnego i zdecydowanie na pierwszym miejscu w tej tak
                                    pasionujacej iniciatywie.

Takze oprocz tego wlasnie medium odkrylem w Tarnowie wspanialego czlowieka.
                                    Nazywa sie dziwnie ale to mniejsza o to. Nazywa sie qwerty.tarnow.

Jednak zal mi bardzo ze mimo przyjetego przeproszenia ode mnie nasza sympatyczna
                                    Pani teclat juz nam nie pomaga w pomyslach. Moze Ty cos mozesz poradzic. Bardzo
                                    mi do gustu przypadly jej madre uwagi. I takze wazne jest by kobiety wlaczyly
                                    sie do nurtu tej dyskusji. To szalenie pozadane !

No znowu cos nawala w komputerze w pismie. Litery gina lub przeskakuja. Tak ze
                                    stale poprawiam, Komputer zasadniczo mam dobry.

Pozdrawiam Cie serdecznie

Henryk Nowak
                                    • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 10.11.04, 01:38
                                      enowak8 napisał:

> Drogi querty,
                                      >
                                      > A niech to robia. Chodzi o Polske. Ale zwracam uwage ze ja tylko gdzie niegdzi
                                      > e
                                      > zaczalem ten watek. Przewaznie temat juz istnial.
                                      >
                                      > Chociaz mam pewna ingerencje dyskusyjna w innych rejonach to jedak Tarnow dla
                                      > mnie to cos specialnego i zdecydowanie na pierwszym miejscu w tej tak
                                      > pasionujacej iniciatywie.
                                      >
                                      > Takze oprocz tego wlasnie medium odkrylem w Tarnowie wspanialego czlowieka.
                                      > Nazywa sie dziwnie ale to mniejsza o to. Nazywa sie qwerty.tarnow.
                                      >
                                      > Jednak zal mi bardzo ze mimo przyjetego przeproszenia ode mnie nasza sympatyczn
                                      > a
                                      > Pani teclat juz nam nie pomaga w pomyslach. Moze Ty cos mozesz poradzic. Bardzo
                                      > mi do gustu przypadly jej madre uwagi. I takze wazne jest by kobiety wlaczyly
                                      > sie do nurtu tej dyskusji. To szalenie pozadane !
                                      >
                                      > No znowu cos nawala w komputerze w pismie. Litery gina lub przeskakuja. Tak ze
                                      > stale poprawiam, Komputer zasadniczo mam dobry.
                                      >
                                      > Pozdrawiam Cie serdecznie
                                      >
                                      >
                                      > Henryk Nowak

NO WIDZISZ PRZEOCZYLEM OD ZARAZ. PRZPRASZAM DROGI qwerty,.tarnow, a nie inaczej

WYBACZ PROSZE
                                      • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 10.11.04, 08:26
                                        Przecież żartowałem w poprzedniej wypowiedzi. :-)
                                        A i mnie miło jest poznać Rodaka z Dalekich Ziem, który z pasją wspiera jakąś
                                        inicjatywę i próbuje ją wcielać w życie.

Odwzajemniam pozdrowienia
                                        • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 10.11.04, 13:57
                                          Moze zagladniez na forum Grudziadz. Az radosc bierze czytajac komentarze na
                                          temat wlasnie tramwajow. Oprocz tego szalenie mili ludzie.

Pozdrawiam i zycze udanego dnia

Henryk Nowak
                                          • caro333 Re: Tramwaje w Tarnowie 12.11.04, 14:55
                                            A ja się trochę upieram,żeby Enrique przedstawil problem "o wyższości tramwaju
                                            nad trolejbusem".Jestem szczerze zainteresowany.Pozdrawiam.
                                            • teklat Re: Tramwaje w Tarnowie 12.11.04, 15:20
                                              a może o wyższości rowerów - ponad wszystko... Ja - kierowca praktykujący
                                              codziennie, uważam, że bardziej palącym problemem niż próblem tramwajów w
                                              niedużych miastach jest konieczność zbudowania porządnych ścieżek rowerowych.
                                              • caro333 Re: Tramwaje w Tarnowie 12.11.04, 15:21
                                                U nas pobudowali dużo,w ramach kampanii wyborczej...Nikt prawie nimi nie jeździ:
                                                (((
                                                • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 12.11.04, 15:31
                                                  caro333 napisał:

> U nas pobudowali dużo,w ramach kampanii wyborczej...Nikt prawie nimi nie jeździ
                                                  > :
                                                  > (((

KTO CZYM JEZDZI: PROSZE WYTLUMACZ. DZIEKUJE Z GORY
                                                  • teklat Re: Tramwaje w Tarnowie 12.11.04, 15:38
                                                    Caro odniósł sie do mojego wpisu na temat ścieżek rowerowych.
                                                    Myślę, że dopóki nie będzie ich zbyt wiele, moda na używanie roweru jako
                                                    alternatywnego środka lokomocji nie rozpowszechni sie zbyt silnie.
                                                  • caro333 Re: Tramwaje w Tarnowie 12.11.04, 15:50
                                                    Idzie o ścieżki rowerowe.FRzeczywiście - hasło i nośne i modne,ale Polak nie
                                                    chce się rozstać ze swoim samochodem.Mieszkasz na Zachodzie Henryku i trudno Ci
                                                    będzie zrozumieć,że Polacy traktują samochód jak fetysz.To nie jest tylko
                                                    urządzenie do przemieszczania się.To symbol statusu życiowego,to najukochańszy
                                                    często członek rodziny.Na lakierze nie może być najmniejszej ryski czy
                                                    smużki.Jeśli się pojawia - staje się na długo tematem rodzinnych i koleżeńskich
                                                    rozmów...Można by było przypuszczać,że Polak ma we krwi miłość do środka
                                                    transportu(koń),ale Polak od 15 lat cieszy się(nieskrępowaną nawet prawem)
                                                    wolnością i nikt mu nie będzie mówił,czym on ma jeździć.On ma jeździć super -
                                                    bryką!!!Żeby wszyscy widzieli,jaki on jest Pan!!A co!!Rower??Do roweru Polak
                                                    czuje pogardę i znosi go jedynie na dachowym bagażniku swojej super-bryki!!Kto
                                                    by tym w mieście jeździł!?Wstyd!Tylko politycy się uwzięli,żeby na siłę robić
                                                    ludziom dobrze za ich własne(zrabowane)pieniądze!
                                            • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 12.11.04, 15:59
                                              caro333 napisał:

> A ja się trochę upieram,żeby Enrique przedstawil problem "o wyższości tramwaju
                                              > nad trolejbusem".Jestem szczerze zainteresowany.Pozdrawiam.

Drogim kolego. Absolutnie nie bede polemizowal bo pomysl jest swietny i
                                              EKOLOGICZNY. Zaznacze tylko ze tramwaj operujacy na wydzielonym torowisku jest,
                                              szybszy. A moze nawet zaprowadzic tramwaj dwusystemowy naprzyklad Ddo Klikowej,
                                              moze dalej ustalajac odpowiedni rozklad czasu by wypelnial wymogi ekonomiczne. W
                                              ten sposob takze rozrasta sie samo miasto nabiera dynamizmu, tetni zyciem i
                                              spreznoscia. Na swiecie przyszedl renasens na tramwaje a to cos nawet per se
                                              musi znaczyc. To nie rzecz fantazji. Dzusiaj nie ma na nia miesca, bo wszytko
                                              jest rachunkiem. Na przyklad w La Paz wdrazono projekt do realizacji kolejki
                                              nadziemnej na estakadzie ktora idzie po linii rzeki, nie szerokiej ale gorskiej,
                                              czyli bardzo rwiacej i gwaltownej w deszcowych porach roku.
                                              Kolej zaczyna sie w dzielnicach polozonych na 3.400m by ewentualnie "
                                              wywindowac" na 4.000m. Wlasciwe chodzi tu o wariant miejskiego tramwaju.
                                              Trolebusu, lub pasam wydzielona dla autobusow nie zdalyby egzaminu na calej
                                              zatloczonej trasie. Niema tu trolejbusow a wydzielone pasy to tylko mazenie.
                                              Jestesmy z zamkinietej gorami dolinie, raczej " kiszkowatej" ( cale szczescie ze
                                              to slowo nie istnieje w Polszyznie, bo bzydkie choc adekwentne dostosowane do
                                              naszego HOYO, czyli po hiszpansku " dziury w ziemi ".

Niewiem czy cie cos niecos odpowiedzialem an Twoje pytanie.

Pozdrawiam kolege

Henryk Nowak

• enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 12.11.04, 16:11
                                                enowak8 napisał:

> caro333 napisał:
                                                >
                                                > > A ja się trochę upieram,żeby Enrique przedstawil problem "o wyższości tra
                                                > mwaju
                                                > > nad trolejbusem".Jestem szczerze zainteresowany.Pozdrawiam.

POZWOL ZE PRZYTOCZE TEKST PONOWNIE BO W PIERWSZYM BLEDOW BEZ LIKU
                                                >
                                                > Drogi Kolego. Absolutnie nie bede polemizowal bo pomysl jest swietny i
                                                > EKOLOGICZNY. Zaznacze tylko ze tramwaj operujacy na wydzielonym torowisku jest,
                                                > szybszy. A moze nawet zaprowadzic tramwaj dwusystemowy, na przyklad do Klikowej,
                                                > moze i dalej zaleznie od potrzeb transportowych i oczywiscie ustalajac
                                                odpowiedni rozklad czasu by wypelnial wymogi ekonomiczne.

> W ten sposob takze rozrasta sie samo miasto nabiera dynamizmu, tetni zyciem i
                                                > spreznoscia. Na swiecie przyszedl renesans na tramwaje a to cos nawet per se
                                                > musi znaczyc. To nie rzecz fantazji. Dzisiaj nie ma na nia miejsca, bo wszytko
                                                > jest rachunkiem. Na przyklad w La Paz wdrazono projekt do realizacji kolejki
                                                > nadziemnej na estakadzie ktora idzie po linii rzeki, nie szerokiej ale gorskiej ,
                                                > czyli bardzo rwiacej i gwaltownej w deszczowych porach roku.
                                                > Kolej zaczyna sie w dzielnicach polozonych na 3.400m by ewentualnie "
                                                > wywindowac" na 4.000m. Wlasciwie chodzi tu o wariant miejskiego tramwaju.
                                                > Trolejbusu, lub pasmo wydzielone dla autobusow nie zdalyby egzaminu na calej
                                                > zatloczonej trasie. Nie ma tu trolejbusow a wydzielone pasy to tylko mazenie.
                                                > Jestesmy z zamknietej gorami glebokiej dolinie, raczej " kiszkowatej" ( cale
                                                szczescie ze to slowo nie istnieje w Polszyznie, bo bzydkie choc adekwentne,
                                                dostosowane do > naszego HOYO, czyli po hiszpansku " dziury w ziemi ".
                                                >
                                                > Nie wiem czy cos niecos odpowiedzialem an Twoje pytanie.
                                                >
                                                > Pozdrawiam kolege
                                                >
                                                > Henryk Nowak

• enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 13.11.04, 14:39
                                          No tak. Ale juz 3 dni minely i nie mam wiadomosci od mojego kolegi, zalozyciela
                                          tarnowskiego forum. tajemniczego ale bardzo sympatycznego qwerty. Qwerty i
                                          teklat i tez odwrotnie, moich wspanialych PIERWSZYCH PRZYJACIOL zdobytych na
                                          forum w Tarnowie i w ogole na fora Polski.

Do przemilem Pani Teklat, ( widac hmmmm ! z charakterem i to jakim !) stwarzam
                                          list ktory na bojaco wysle lada chwila.

Teraz co dopiero wrocilem z Pomorza. Bylem w Slupsku dalej w kampanii ( nie
                                          misji ) tramwajowej gdzie musialem sie grubo tlumaczyc. Jak masz czas to zajzyj
                                          na forum tego miasta. Jak zawsze narobilem troche balaganu bo sie
                                          niezorientowalem na czas ze temat tramwajow wcale nie jest obcy w tym miescie. I
                                          zaczalem drugi watek tej samej mysli. Ale te sprawy moich nieumiejetnych
                                          zaswiklan to Ty juz dobrze znasz. Trudno bys mnie wybawial wiecznie. Raczej
                                          jeszcze raz dzieki za interwencje u Pani teklat ( czy raczej NASZEJ, NA TY,
                                          niepowtarzalnej, simply, i napewno pieknej " teklat " ( a moze jak wynika z
                                          przydomku to jakas krolewska postac z dawnego Egiptu ). Wyciagles mnie w tenczas
                                          z niesamowitego kompromisy kiedy pomylilem odpowiedz do Niej z Twoja
                                          korepondencja i przy sposobnosci narobilem bigosu literackiego na wieksza skale
                                          i o maly figiel a nie utracilem wszelkiej pomocy zenskiej ( i to jakiej ! ) w
                                          moich ambitnych celach " tramwajowych ".

No to napisz cos w koncu. Dolacze do Twojego osobnego watku " Wszystko na
                                          sprzedaz " jeszcze jednej krytyki globalizacji na temat czysto boliwijski ale
                                          teraz jak najbardziej swiatowy. Tutejsze DESASTRE ( jestesmy w Unii to musisz
                                          takze dominowac " bratni " jezyk hiszpanski.) Na wszelki wypadek wymawia sie tak
                                          jak pisze i oznacza KATASTROFA !

Zegnam serdecznie

Henryk
                                          • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 13.11.04, 16:37
                                            Miło, że piszesz. W sprawie tramwajów - no cóż. Z naszej strony pewnie wszystko
                                            już zostało powiedziane. Może jeszcze od czasu do czasu komuś się coś nasunie
                                            na myśl. Ale więcej poglądów w tym skromnym grnie ciężko będzie wypracować. Na
                                            innych - większych - forach, gdzie jest więcej osób, z pewnością uda Ci się
                                            bardziej rozwinąć temat, uzyskać więcej informacji, poglądów, myśli i
                                            koncepcji. A tu pewnie tylko od czasu do czasu warto będzie przypomnieć temat,
                                            by nie zaginął. Co nie znaczy jednak byś Ty nie miał tu zaglądać i pisać z
                                            nami. Zachęcam.
                                            • enowak8 Re: Tramwaje w Tarnowie 13.11.04, 21:26
                                              Temat moze sie na razie wyczerpal ale niechcialbym by jakas akcja umarla,
                                              zostala bez dalszej iniciatywy, dazac by raczej sie rozwinela. A co na to Ratusz
                                              tarnowski. Nie ma jego przedstawicieli na tym forum ? Nie interesuja sie naszymi
                                              sprawami ? Nie rozumiem.
                                              • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 13.11.04, 21:32
                                                Chyba że tylko może ktoś zagląda i czyta. Ale tak to raczej nikogo z władz.
                                                Tylko my - obywatele normalni Rzeczpospolitej.
    • qwerty.tarnow Re: Tramwaje w Tarnowie 07.11.04, 09:19
      A że wątek o tramwajach na tym forum już był, to świadczy m.in. to (choć
      wiem, że był jeszcze inny, dłuższy wątek; ale niestety zaginął w przepastnych
      archiwach serwera - może się go jednak kiedyś uda odszukać?)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka