Dodaj do ulubionych

Wątek kulturalny

08.11.05, 09:40
To wątek specjalnie dla tych, którzy mają za złe... Którzy wchodzą na to
forum po to, by dać wyraz swojemu niezadowoleniu, skrytykować, wytknąć błędy
i wypaczenia, porównać nasze (beznadziejne) forum z innymi (sielankowymi)
miejscami w sieci...
Otóż - zamiast narzekać, wpisujcie może tutaj, co Was ostatnio zachwyciło - w
kinie, w teatrze, w książce, co zobaczyliście fajnego na wystawie, w
telewizji. Lub - co Wam się średnio podobało, albo całkiem nie podobało, do
obejrzenia czego nie zachęcacie?
Obserwuj wątek
    • skarbowina Re: Wątek kulturalny 08.11.05, 09:51
      A cóż Cię trzyma na tym globie oprócz siły ciążenia kobieto?
      Jesteś tu pierwszą szczekaczką i wiernym psem qwertego.
      Teraz chcesz gadać o teatrze, sztuce ???
      nie bądź bardziej śmieszna niż jesteś.

może zapytaj.. bardziej lubicie Miłosza niż Koftę a nie pierdziel ogólników.
      • caro333 Re: Wątek kulturalny 08.11.05, 10:11
        Łomatko!!!!No comment...
        • caro333 Re: Wątek kulturalny 08.11.05, 10:12
          PS.Skarbowino,ja dałem się namowić - kogo bardziej lubisz,Miłosza,czy Koftę?
          • teklat Re: Wątek kulturalny 08.11.05, 10:16
            Woli Mniszkównę (lub Wiśniewskiego).
            Tylko gra tutaj twardziela.
            • caro333 Re: Wątek kulturalny 08.11.05, 11:42
              a wszystko to... bo ciebie kocham
              i nie wiem jak bez ciebie mógłbym żyć
              chodź! pokażę ci czym moja miłość jest
              dla ciebie zabije się!!!!!!!
              :))))))))))))))))))))))))))))))
              • caro333 Re: Wątek kulturalny 08.11.05, 12:29
                Z tego przypadkowego zestawienia Miłosz,Kofty i Wiśniewskiego i Mniszkowny może
                urodzi się naprawdę interesujący wątek?..

ALKOHOLIK WSTĘPUJE W BRAMĘ NIEBIOS

Jaki będę, Ty wiedziałeś od początku.
                I od początku każdego żywego stworzenia.

To musi być okropne, mieć taką świadomość,
                w której są równoczesne
                jest, będzie i było.

Żyć zaczynałem ufny i szczęśliwy,
                pewny, że dla mnie co dzień wschodzi słońce,
                i dla mnie otwierają się poranne kwiaty.
                Od rana do wieczora biegałem w zaczarowanym ogrodzie.

Nic a nic nie wiedząc, że Ty z Księgi Genów
                wybierasz mnie na nowy eksperyment,
                jakbyś nie dosyć miał na to dowodów,
                że tak zwana wolna wola
                nic nie poradzi wbrew przeznaczeniu.

Pod twoim ubawionym spojrzeniem cierpiałem
                jak liszka żywcem wbita na kolec tarniny.
                Otwierała się przede mną straszność tego świata.

Czyż mogłem nie uciekać od niej w urojenie?
                w trunek, po którym ustaje szczękanie zębami,
                topnieje gniotąca pierś rozpalona kula
                i można myśleć, że jeszcze będę żyć jak inni?
                Aż zrozumiałem, że tylko błądzę od nadziei do nadziei
                i zapytałem Ciebie, Wszechwiedzący, czemu
                udręczasz mnie. Czy to próba, jak u Hioba,
                aż uznam moją wiarę za ułudę
                i powiem: nie ma Ciebie ni twoich wyroków,
                a rządzi tu na ziemi tylko przypadek?
                Jak możesz patrzeć
                na równoczesny, miliardokrotny ból?

Myślę, że ludzie, jeżeli z tego powodu nie mogą uwierzyć,
                że jesteś, zasługują w Twoich oczach na pochwałę.

Ale może dlatego, że litowałeś się bez miary, zstąpiłeś na ziemię, żeby doznać
                tego, co czują śmiertelne istoty.

Znosząc ból ukrzyżowania za grzech, ale czyj?

Oto ja modlę się do Ciebie, ponieważ nie modlić się nie umiem.

Bo moje serce Ciebie pożąda, choć wiem, że nie uleczysz mnie.

I tak ma być, żeby ci, którzy cierpią, dalej cierpieli, wysławiając
                Twoje Imię.
                Czesław Miłosz.

Navigare necesse est.
                • lemuriza Re: Wątek kulturalny 08.11.05, 19:54
                  Coś dla Ciebie Teklo ( wiem, że już zapewne czytałaś, zresztą to wspaniała
                  powieść), ale to jest nowe wydanie:
                  czytelnia.onet.pl/0,13670,nowosci.html
                  W sobotę oglądałam "ONO" Szumowskiej.
                  Niby nie jest to arcydzieło, ale coś jednak w sobie ma ten film.
                  A Małgorzata Bela ma bardzo ciekawą urodę.
                  Jesli chodzi o książki to czytam teraz niezbyt łatwą w odbiorze książkę pt. Mąż
                  i żona ( opis:Na'ama pracuje w opiece społecznej. Opiekuje się porzuconymi
                  matkami i dziećmi, nie dostrzegając rozkładu jej własnego, na pozór
                  uporządkowanego życia rodzinnego. Bolesna prawda dociera do niej pewnego ranka,
                  gdy jej mąż, dotychczas energiczny i pełen życia, traci władzę w nogach. To
                  wydarzenie odsłania skrywane dotąd resentymenty, zazdrość i wzajemne pretensje.
                  Na'ama, która ze wszystkich sił starała się nie dopuścić do rozpadu małżeństwa,
                  zapominając o jego prawdziwych fundamentach, musi teraz zmierzyć się z
                  konsekwencjami swych błędów. Szuka sposobu, aby ratować to, co jeszcze można
                  ocalić. Powieść zachwycająca literackim kunsztem, liryczna, a zarazem odważna,
                  rzuca wyzwanie wielu "prawdom psychologicznym" i obiegowym poglądom na
                  małżeństwo.)
                  • teklat Re: Wątek kulturalny 08.11.05, 20:31
                    Czytałam, na studiach nawet trochę w oryginale.
                    A jedną z późniejszych powieści Mahfuza tłumaczyłam jako podstawę do pracy
                    magisterskiej.
                    Mahfuz - jak pewnie nie tak znowu wielu pisarzy arabskich - jest całkiem
                    przystępny dla europejskiego czytelnika. Nawet nazywa się go "egipskim Zolą".

A ja byłam na filmie "Komornik" w zeszły piątek. Nie polecam. Chyba że ktoś
                    chce się zdołować, bo to film ponury. Nie bardzo przekonała mnie przemiana
                    głównego bohatera, ta jego iluminacja jest dla mnie mocno naciągana. Nie
                    wierzę. Łatwiej powiedzieć "Od dzisiaj będę dobrym człowiekiem" niż naprawdę
                    nim być, zwłaszcza gdy do tej pory nie miało się skrupułów.
                    • lemuriza Re: Wątek kulturalny 08.11.05, 21:27
                      Bardzo chciałam oglądnąć ten film? Mówisz, że nie warto?
        • lemuriza Re: Wątek kulturalny 08.11.05, 19:56
          A właśnie caro, ze do wypowiedzi skarbowiny powinien byc komentarz - jesteś
          niegrzeczna skarbowino!!!!
          • moniek76 Re: Wątek kulturalny 09.11.05, 09:17
            Mnie tam się kłócić nie chce, więc nawiązuję wyłącznie do tematu wątku.
            Obejrzałam ostatnio film pt. "Frida" z Salmą Hayek (piękna z niej zresztą
            kobitka). I jestem nim zauroczona. Książkę czytałam wcześniej, więc ciekawa
            byłam jej adaptacji. Polecam szczególnie paniom, bo obawiam się, że facetom
            film ten raczej nie przypadnie do gustu. Trudna, dziwna miłość bez większych
            zobowiązań to motyw przwodni filmu.
            • teklat Re: Wątek kulturalny 09.11.05, 09:28
              Mnie się też ten film ogromnie podobał. Mnie zachwyciła i aktorka, i opowieść,
              i to dziwaczne wielobarwne, pozostające na granicy kiczu malarstwo. Nikt ani
              przed Fridą Kahlo tak nie malował, ani po niej. Dlatego chyba to malarstwo jest
              tak intrygujące. No i tematyka - cierpienie malarki, przyroda,
              południowoamerykańscy święci z wbudowanymi w ich ciała ptakami i zwierzętami.
              Oswajanie natury?
              I przecudna scenografia i kostiumy w tym filmie. I to dziwne patio z
              biegającymi po nim jak kury zwierzakami-cudakami...

Chciałabym Wam jeszcze polecić "Mewę" Czechowa graną w Teatrze Słowackiego.
              Naprwadę dobrze zrobiony spektakl, świetnie zagrany, gościnnie występuje Anna
              Dymna, no i sam Teatr Słowackiego - odnowiony, olśniewający złoceniami,
              zachwycający...
              • teresa50 Re: Wątek kulturalny 09.11.05, 09:40
                Teatr tak. Dawno temu chodziłam każdego dnia do innego teatru (w Warszawie), a
                teraz jakoś tak trudno do Krakowa dojechać. No i problem z powrotem do Tarnowa
                po spektaklu. Bo oczywiście tarnowski teatr niestety nie spełnia moich
                wymagań :-)
                A książkę teraz czytam Sulitzera "Kobiety sukcesu". Polecam, bardzo ciekawie
                przedstawione losy wybitnych kobiet od starożytnego Egiptu po czasy obecne.
                • teklat Re: Wątek kulturalny 09.11.05, 09:56
                  A pamiętam, jak w moich czasach licealnych teatr w Tarnowie był teatrem, o
                  którym się sporo mówiło. Za dyrekcji Smożewskiego to było (mam nadzieję, że nie
                  przekręciłam nazwiska) - dobry, ambitny repertuar, sporo klasyki, ale też i
                  współczesnych dramatów. Miałam w liceum polonistkę, która prowadzała nas na
                  wszystkie premiery.
                  • teresa50 Re: Wątek kulturalny 09.11.05, 10:07
                    Nie wiem, dla mnie po doświadczeniach z dobrym teatrem, tarnowski teatr nawet w
                    czasach Smożewskiego był nie do przełknięcia. Repertuar był ciekawy ale nie
                    miał kto go zagrać :-)
                    • lemuriza Re: Wątek kulturalny 09.11.05, 19:08
                      "Fridę" oglądałam dwa razy.Salma Hayek .. sami wiecie, że to jedna z tych
                      kobiet, które bardzo mi się podobają.
                      Patio było śliczne, zielona suknia z czerwonymi dodatkami śliczna, a miłość
                      trudna...
                      • caro333 Re: Wątek kulturalny 10.11.05, 12:53
                        TV Polonia pokazała wczoraj film wspomnieniowy o Janinie Garyckiej,dobrym
                        opiekuńczym duchu Piwnicy Pod Baranami.Fascynująca postać "drugiego
                        planu"...Całe życie w cieniu,całe zycie poświęcone innym...Święta kobieta.I
                        tylko zmanierowany Jan Nowicki trochę popsuł fantastyczne wrażenia.Chyba nie ma
                        już takich ludzi jak Janina.
                        • teklat Re: Wątek kulturalny 10.11.05, 13:30
                          Znam teen film... Tam, zdaje się, było mieszkanie J. Garyckiej, do którego
                          wchodziło się przez okno?
                          Ale z niej była świetna kobieta! Królowa krakowskiej cyganerii. I z równie
                          dawnych czasów - Pani Szaszkiewiczowa...
                          • lemuriza Re: Wątek kulturalny 12.11.05, 20:20
                            Własnie obejrzałam film "Między słowami".
                            Jest taki ... delikatny! Jak uśmiech głównej bohaterki.
                            I powiem Wam, ze bardzo "choruje" na płytę Doroty Miśkiewicz pt. Pod rzęsami.
                            Na pewno kojarzycie taką piosenkę pt. Poza czasem.
                            Zaczyna się słowami" Razem ze mną nie spiesz się, nie ma po co nie ma gdzie".
                            Jest też na tej płycie piosenka , którą Miśkiewicz wykonuje z Turnauem.
                            Słyszałam tylko fragmenty ( na stronie Merlina).
                            Mam nadzieję, ze kiedyś będzie mi dane usłyszeć całość.
                            • teklat Re: Wątek kulturalny 12.11.05, 20:42
                              Mnie się też ten film podobał.
                              I mam nadzieję, że kiedyś uda mi sie pojechać do Japonii, żeby na własne oczy
                              zobaczyć ten zgiełk i ruch. I kawałek Japonii tradycyjnej, z tymi ascetycznymi
                              ogrodami - kamieniami, "wyczesanym" piaskiem i kwitnącymi wiśniami.
                              No a bohaterka to przecież "Dziewczyna z perłą"...
                              A ja słucham ostatnio flamenco. Klaszczą, tupią, grają na gitarze. Ta muzyka
                              dodaje mi energii. Bardzo polecam na jesienne smutki.
                              A co powiesz, Lemur, na ostatnią płytę A.M. Jopek? Jak słucham tej muzyki, to -
                              nieczęsto mi się to zdarza - zazdroszczę dziewczynie talentu. Dla mnie to
                              przepiękna muzyka.
                              • lemuriza Re: Wątek kulturalny 12.11.05, 21:46
                                Japonia... tak, ale nie ten zgiełk:). Nie chciałabym się znaleźć w takim tłumie.
                                Tak wiem, ze to "nasza" Dziewczyna z perłą.
                                Intrygująca.
                                Anna Maria Jopek... wiesz , pięknie śpiewa... ale jakoś nigdy nie zachwycałam
                                się nią specjalnie. W każdym bądź razie nie do tego stopnia, żeby kupowac płyty.
                                Ktoś znajomy polecił mi audycję jej męża w Trójce.
                                Sjesta. Taki ma tytuł. Dawniej nawet słuchałam czasami...Pamietam jak zachwycił
                                mnie tym że zaprezentował przepiekną muzykę z filmu kanadyjskiego, na którym
                                tydzien wcześniej byłam w kinie. Film nieznany, piękna muzyka i taki zbieg
                                okoliczności, że własnie płytę ze tą ścieżką dźwiękową prezentował.
                                Wyszła płyta pod takim właśnie tytułem jak program ... Sjesta. Marcin Kydryński
                                prezentuje tam swoje ulubione utwory.
                                • teresa50 Re: Wątek kulturalny 13.11.05, 00:19
                                  Chyba się nie znam,. albo co.. Wczoraj oglądałam to "Między słowami" i wcale
                                  mi się nie podobało. Oczekiwałam czegoś więcej po tych wszystkich hurra
                                  recenzjach..
                                  • kuczman Re: Wątek kulturalny 13.11.05, 03:38
                                    Anne Marie Jopek lubie!
                                    Jest dobra, mam klika jej plyt.
                                    Skala jej glosu pozwala na tak spiewne, plynne uzupelnienie tekstow ktore spiewa...
                                    Moj ulubiony, to oklepany utwor "Ale jestem" (tragiczne tlumaczenie na angielski:P).
                                    • lemuriza Re: Wątek kulturalny 13.11.05, 09:19
                                      "Między słowami" to film trochę podobny do "Dziewczyny z perłą".
                                      I myślę, że ktoś dobrze pomyslał dając taki a nie inny polski tytuł.
                                      Bo to film o uczuciu , które się rodzi, ale o którym bohaterowie nie mówią.
                                      Zupłenie jak w "Dziewczynie z perłą".
                                      I też właściwie nic się nie wydarza. Nie ma romansu. Jest marzenie. Jest
                                      wyobrażenie o tym co mogłoby być.
                                      I ta końcowa scena, kiedy nie wiemy co BOB powiedział Charlotte...
                                      Czy nie genialna? Daje nam wiele możliwości ułożenia sobie scenariusza "po
                                      naszemu".
                                      No i ten uśmiech Charlotte...
                                      • teresa50 Re: Wątek kulturalny 13.11.05, 12:50
                                        Ależ oni nie tylko o uczuciu nie mówią. Wcale prawie nie mówią :-) To nie
                                        znaczy, że cenię tylko "przegadane" filmy. A scena końcowa tak, zdcydowanie
                                        ciekawa.
                                        • lemuriza Re: Wątek kulturalny 13.11.05, 15:00
                                          Wiem, wiem Tereso, że nie tylko przegadane filmy lubisz.
                                          Tak, nie tylko o uczuciu, o relacjach między dwojgiem, o życiu tak w ogóle...
                                          Właściwie to film dla naszej wyobraźni, prawda?
                                          Nie mówią, ale myślą.
                                          Co myślą?
                                          Ja już mam pewien scenariusz:).
                                          • teresa50 Re: Wątek kulturalny 13.11.05, 21:45
                                            To może by go zapisać ?? Niech ujrzy światło dzienne :-)
                                            • teresa50 Re: Wątek kulturalny 20.11.05, 23:24
                                              Dzisiaj przeczytałam "Anemony" Elżbiety Wojnarowskiej. Polecam. O cierpieniu,
                                              może trochę nawet za bardzo wyolbrzymionym, ale ciekawe. Czytałaś to Lemurze? :-
                                              )
                                              • lemuriza Re: Wątek kulturalny 22.11.05, 17:33
                                                nie czytałam:(.
                                                Czytam teraz "Penelopiadę" Atwood. Super!
                                                Teklo, to może byc ten film na który warto byłoby zebrać koleżanki:):

film.onet.pl/10748,,Jak_w_niebie,film.html
                                                • teklat Re: Wątek kulturalny 22.11.05, 18:13
                                                  Widziałam zapowiedź tego filmu w kinie. I chcę na niego iść.
                                                  I może jeszcze na "Plan lotu". Czekam na grudzień, bo widziałam w zapowiedziach
                                                  coś, co chyba też by mi się podobało - "Facet z ogłoszenia: ( :)))) )
                                                  • caro333 Re: Wątek kulturalny 24.11.05, 10:44
                                                    Kto z Was widział ostatnio w TVP "Przyczajony tygrys,ukryty smok"?Chińska
                                                    produkcja,wychwalana w prasie,trzy gwiazdki w "Rzepie",jako pasjonujący.Poza
                                                    durnymi efektami i dobrze zrobionymi walkami na miecze i różne inne narzędzia
                                                    nie widziałem w tym nic pasjonującego.Może ktoś to skomentuje?
                                                  • teklat Re: Wątek kulturalny 24.11.05, 11:54
                                                    Ja widziałam... przez chwilę... Potem już robiłam co innego.
                                                    Z rzeczy miłych i kulturalnych - właśnie przeglądam sobie książkę z
                                                    Kolekcji "Wiedzy i Życia" pt. "Wina świata", którą kupiłam nie dla siebie,
                                                    niestety (89 zł). Fantastyczna i smakowita.
                                                    Czy ktoś odgadnie co to są wina taniczne?
                                                  • kuczman Re: Wątek kulturalny 24.11.05, 21:35
                                                    Wiem:))
                                                    Nie bede psul zagadki innym, wspomne tylko ze to odnosnie win konkretniejszych,
                                                    z przyszloscia;))
                                                  • kuczman Re: Wątek kulturalny 24.11.05, 21:36
                                                    Hmmm... skomentowalem pytanie Caro odnosnie filmu, i... nie dotarlo?
                                                  • lemuriza Re: Wątek kulturalny 26.11.05, 23:16
                                                    Czy Ktoś z Was słucha radia Kraków? A jeśli tak to czy kojarzycie piosenki Mai
                                                    Sikorowskiej "Koledzy mojego taty" i "Jakby z Lousiem A."?
                                                    Są świetne, obydwie z płyty "Karków Saloniki", która jest następnym moim
                                                    marzeniem.
                                                    Fajnie śpiewa dziewczyna.
                                                  • teresa50 Re: Wątek kulturalny 27.11.05, 12:06
                                                    Była w Tarnowie w ubiegłym tygodniu. Koncert był w teatrze. Niestety nie mogłam
                                                    pójść a bardzo chciałam.
                                                  • lemuriza Re: Wątek kulturalny 27.11.05, 14:34
                                                    Też żałuję, ze nie byłam:(.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka