Gość: lolli IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 17:43 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mietek Re: TARNOW TO ZADUPIE IP: 10.0.210.* 27.01.02, 15:17 Nie zgadzam się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Difen Dla takich "mieszczuchów" jak wy.... IP: *.ae.krakow.pl 03.05.02, 01:43 ...z wystającą słomą z butów, którą trzeba po was wymiatać z ulicy jak tu przyjeżdżacie, to jest wielka metropolia. Tarnów - miasto o powierzchni 72 km kw. i liczbie mieszkańców 122 000 - czyli miasto średniej wielkości. MY zmieniamy to miasto cały czas i słowo zadupie do Tarnowa obecnie już nie pasuje. Można się upierać, że jednak tak, ale faktów nikt nie zmieni nawet na siłe. Tarnów rulez! Cześć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: infonet® Re: Dla takich IP: *.solutions.net.pl / 192.168.17.* 14.05.02, 13:29 Człowieku, zastanów się co piszesz. Określenie "zadupie" nie idzie w parze z powierzchnią miasta. Mieszkam w Tarnowie już kilka lat i uważam że jest to WYBITNE zadupie! A spowodowane to jest totalnym brakiem pracy, brakiem perspektyw, brakiem rozwoju. Mam własną firmę i znam ten rynek. Milion razy lepiej i bardziej rozwojowo jest w Brzesku i Bochni. Tam można coś robić, planować. Natomiast Tarnów to przekleństwo małej i średniej przedsiębiorczości. Ludzie mają tutaj zupełnie dziwne podejście do świata. Mam też skalę porównawczą ponieważ 10 lat mieszkałem w Krakowie. Człowieku, gdybyś znał te dwa miasta jak ja, to wyjechałbyś z Tarnowa i nigdy już nie wrócił! pozdrawiam Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maces Re: Dla takich IP: *.dami.com.pl / 172.16.1.* 16.05.02, 23:09 "Zadupia" to Ty chyba jeszcze nie widziałeś... Jak tak chwalisz Kraków, to co jeszcze robisz w Tarnowie?!!!! Wynocha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAFI Tarnów to dalej miasto niewielkie :( IP: 80.50.19.* 12.02.03, 16:38 Gość portalu: Difen napisał(a): > ...z wystającą słomą z butów, którą trzeba po was wymiatać z ulicy jak tu > przyjeżdżacie, to jest wielka metropolia. Tarnów - miasto o powierzchni 72 km k > w. > i liczbie mieszkańców 122 000 - czyli miasto średniej wielkości. MY zmieniamy t > o > miasto cały czas i słowo zadupie do Tarnowa obecnie już nie pasuje. Można się > upierać, że jednak tak, ale faktów nikt nie zmieni nawet na siłe. Tarnów rulez! > Cześć Rzeszów ma 54 km kw. i prawie 170 tyś. ludności, gdyby rozszerzono granice wielu miast do takich romiarów jak pow. Tarnowa to Rzeszów miałby ponad 200 tyś. a np Dębica która ma 30 km kw. miała by coś koło 80 tyś., więc niewiem czy 120 tyś. na taka powierzchnie to tak zawrotnie dużo. Kiedyś władza wojewódzka w Tarnowie chciała aby miasto wreszcie osiągneło 100 tyś. więc poszerzyli granice do takich romiarów, że wreszcie jest te upragnione 100 tyś. ale czy to zmienia Tarnów na wielkie miasto, oj mam wątpliwości !! Pozdrówka z Krakowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maces Re: Dla takich IP: *.dami.com.pl / 172.16.1.* 20.05.02, 00:17 Nie miałem zamiaru nikogo obrażać. I dalej nie mam. W kwestii formalnej, jestem tarnowianinem, który z powodów rodzinnych od 7 lat mieszka w jeszcze większym /moim zdaniem oczywiście/ "z...." A w temacie... "Zadupie" zwane powszechnie Tarnowem może i jest w penym sensie zaściankiem. Zresztą 80km od Krakowa trudno nie być "ubogim krewnym". Ale... Być może w Krakowie są lepsze warunki do rozwoju, ale tam są inwestycje, tam jest nauka, postęp; Kraków to wreszcie jedno z ważniejszych miast w Polsce, a jeśli idzie o aspekt historyczny, to kto wie czy nie najważniejsze. Trudno będzie miastu takiemu jak Tarnów kiedykolwiek dorównać poziomem do Krakowa. Jeżeli jednak kiedyś uda się władzom miasta ściągnąć do Tarnowa poważny kapitał to kto wie? A może właśnie teraz jest okazja by coś w mieście zmienić? Afera z tarnowskimi "Azotami" może i nie przysporzy miastu splendoru, ale może spowodować przyspieszenie w procesie prywatyzacji największego pracodawcy w mieście? Poza tym rozwój miasta zależy w dużej mierze od samych mieszkańców. Pomijam tu możliwość decydowania o obsadzie decyzyjnych stanowisk w UM /wybory samorządowe/. Bardziej myślę o chęci, o woli, o dążeniu do sukcesu. Zwróciłeś uwagę, że ludzie w Tarnowie są "dziwni", tzn. jacy? Może właśnie zrezygnowani, apatyczni, bez wiary? Ale czy Ty ze swoim "marudzeniem" o wyższości Brzeska, Bochni i Krakowa nie jesteś podobny? Też wątpisz w sukces w Tarnowie!, dlaczego więc dziwisz się innym, niekiedy prostym ludziom, skoro Ty - człowiek mniemam wykształcony, prywatny przedsiębiorca, nie wierzysz w możliwość rozwoju w tym mieście? Nie wiem jakie interesy prowadzisz, czasem jednak mniejsza miejscowość sprzyja rozwojowi drobnej przedsiębiorczości. Przecież nie w każdym biznesie opłaca się czynić spore inwestycje by podbić mały, lokalny rynek. Jasne, w większości przypadków jest dokładnie odwrotnie, ale może trzeba zmienić branżę? A może po prostu wystarczy tylko naprawdę chcieć? Pozdrawiam Maces Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: infonet® Re: Dla takich IP: *.solutions.net.pl / 192.168.17.* 20.05.02, 09:17 > Poza tym rozwój miasta zależy w dużej mierze od samych mieszkańców. I tutaj masz absolutną rację. > Nie wiem jakie interesy prowadzisz, czasem jednak mniejsza miejscowość sprzyja > rozwojowi drobnej przedsiębiorczości. Ok, do rzeczy. Pozwól, że opiszę obrazowo. Działam w branży poligrafii i reklamy. W Krakowie (i nie tylko) pozyskiwanie klienta na projekt i druk np. wizytówek wygląda tak: Przychodzisz do klienta, proponujesz, on rzuca kontrpropozycję, rozmowa się układa, robisz wstępne projekty, potem korekta, druk, faktura i wszyscy zadowoleni. Klient ma porządne wizytówki, ja zarobiłem pieniądze :) W Tarnowie natomiast sprawa wygląda zgoła inaczej: Już na wstępie klient nie będzie z tobą rozmawiał o pierdołach bo przecież ja jestem pijawka, a on sam sobie może zrobić i wydrukować wizytówki na drukarce. I tak się to kręci. Nikt nikomu nic nie zleca, przez to nikt nie zarabia. W innym wątku pisałem jak wygląda Tarnów. Tablice i szyldy tak spartolone, wizytówki z drukarek, itp. Nie można na to patrzeć. Ale niestety, winni są sami mieszkańcy miasta. To oni decydują jak bedzie wyglądać Tarnów. Masz również rację, że nie można porównywać Krakowa do Tarnowa. Ale ludzie to ludzie. W Krakowie są sklepy, hurtownie, zakłady usługowe takie same jak w Tarnowie. Kiedy w Krakowie wysyłałem 100 ofert, zawsze otrzymywałem kilka odpowiedzi. W Tarnowie oferty wysyłam do dzisiaj. Ani jednego odzewu. Pustynia. Ale nie narzekam, mam nadal kilku stałych klientów z Krakowa. I dla nich pracuję. A że mieszkam w Tarnowie - trudno, jakoś trzeba żyć. pozdrawiam Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Dla takich 28.08.02, 02:27 Jestem pod wrazeniem dyskusji o ciagle moim miescie.Nie mieszkam juz tam kilka ladnych lat ale zawsze chetnie powracam.Moje dziecinstwo i moich rowiesnikow bylo beztroskie " bo jakos to bedzie"wszyscy pracowali nie wnikajac w to co robili ..poprostu pracowali.Teraz z tego co widze i slysze( a zdaje sobie sprawe ze moge sie mylic)to nawet dzieci teraz wiedza jak wyglada doroslosc .Kiedys mlodziez byla nawet mniej ambitna skonczyc ot jakies technikum i do pracy...moze ktos zalatwi cos lepszego a jak nie to zawsze sie ma to co sie ma.Teraz wszyscy sie ucza ,malo kto konczy edukacje na srednim wyksztalceniu,malo kto sie zmienia stan cywilny bo to tylko szkodzi( szczegolnie dziewczyna..notabene kolezanka musiala zrobic przed pracodawca test ciazowy!!)wszyscy chca byc lepsi i znalezc prace o jakiej marzyli,potem juz marza tylko o pracy.Panuje ogolne przygnebienie...jest mi poprostu przykro jak wiele rzeczy obserwuje...Ludzie w koncu nie marza juz o dalekich podrozach,willi z basenem itp,marza zeby zyc godnie i bezpiecznie.Moze sie myle? Tarnow "miasto moje a w nim,najpiekniejszy moj swiat ,najpiekniejsze dni"Szkoda ze nie stac mnie zeby w nim mieszkac..:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Dla takich IP: 195.94.206.* 10.09.02, 13:36 Zgadzam się w 100% z wypowiedzią koleżanki. Też jest mi bardzo przykro, że nie mogę mieszkać w moim rodzinnym mieście Tarnowie (też mnie nie stać na taką decyzję). Jeżeli chodzi o to czy Tarnów jest zadupiem czy nie, to muszę Wam powiedzieć, że mieszkałem już we Wrocławiu, teraz mieszkam w Warszawie i mimo wszystko kiedy tylko mogę wracam do Tarnowa ze szczególną przyjemnością. Zaścianek ma to do siebie, że wszysko płynie wolniej i spokojniej niż w wielkich miastach. To o czym piszę zrozumieją tylko te osoby, które już mają dość gonitwy za lepszym życiem. Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Dla takich IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 10:24 Jedna prośba-nie panikujcie.Od nastu lat przyjeżdżam w okolice Tarnowa.To male miasto w porównaniu z moim rodzinnym-Katowice.Ale duzo sie tu dzieje-kazdy walczy o przetrwanie,ludzie są tak samo przesiąknięci myslą o sukcesie jak wszędzie indziej.Ambicje górują,nie ma przeproś.To normalne miasto,dla niektórych mała ojczyzna.A Kraków-spójrzcie kto Go tworzy-ludzie tacy jak my wszyscy.Przeważnie mieszkańcy wsi,bo jest on zewsząd otoczony wioskami-kazdy tam ciągnie.Mieszkałam tam na pierwszym roku studiów-przestałam Go lubić.Mit o atrakcji i uroku prysł kiedy zaczęło się szare życie i ta sama walka.A inwestycje????Myślicie że tam gdzie więcej ludzi to wiecej pomysłów i możliwości.Błąd-elementy tej mozaiki dobierają jedni i Ci sami ludzie-rozwój to pojęcie względne.Kochajcie swoje miasto i samych siebie-kompleks zapyziałego Tarnowa istnieje w Was samych. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikrz Re: TARNOW TO ZADUPIE 29.11.02, 14:17 Zadupie to mało powiedziane, żadnych perspektyw, uciekąjacy inwestorzy, ubywajacy ludzie, dobrze że w około tej dziury sa jakieś wiochy to wieśniaki lgną do Tarnowa wilkego według nich miosta i tak jeszcze sie utrzymuje liczba ludności na poziomie około 100 tyś. no bo w końcu włączyli pare latek temu Mościce i tera Tarnów wilki strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okropna _gaduła Re: TARNOW TO ZADUPIE IP: *.west.tarnow.pl 13.02.03, 21:32 Myślę,że problem tkwi w mentalności ludzi.Nie pochodzę z Tarnowa (ani nawet okolic),ale mieszkam tu od kilkunastu lat.Wcześniej zdarzyło mi się żyć w kilku miastach(i całkiem dużych i małych).Jedno co mnie zastanawia w Tarnowie to taka zapyziałość ludzi wraz z niczym nieuzasadnionym mniemaniem o własnej wielkości.To zawsze idzie w parze.I strasznie mnie denerwuje gadanie o elitarności I i III Liceum .Myślę, że to mniemanie o wielkości stąd się bierze- wszak jakie młodzieży chowanie........Bo te szkoły niestety już nie są dobre ( może kiedyś były, ale mnie tu wtedy nie było).Bardzo was przepraszam , ale nawet to forum jest takie nijakie.Jakieś wymyślania od "wieśniaków"....no co to ma być.Jedyne sensowne wypowiedzi są od ludzi,którzy w Tarnowie nie mieszkają a z miastem są związani sentymentalnie( i chwała im za to - ja też kocham miasto z którego pochodzę).Tarnowianie!Wychylcie się ze swojego zaścianka,otwórzcie się na innych ludzi. Tarnów jest całkiem ładnym miastem (b.piękne stare miasto i oryginał), jest przyjazny dla mieszkańców( ze względu na rozmiary),ma dobre położenie komunikacyjne - dopiszcie jeszcze co chcecie.Troszkę pracy włożyć w ludzi( to chyba będą następne pokolenia - dlatego trzeba postarać się o dobrą kadrę nauczycielską) i zobaczycie jak będzie pięknie ! Kraków też nie od razu zbudowano. Odpowiedz Link Zgłoś