qwerty.tarnow 29.10.03, 15:33 Widziałem dziwne "coś". Witraż przedstawiający Ojca Św. Ale twarz była Jurka Krzoka. ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 29.10.03, 15:34 Jurek Krzok=george bush (celowo małymi literami, bo nie trawię gościa) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 29.10.03, 15:37 A miejscowi nie zwracają na to bardzo uwagi. Bo ta twarz i tak jest już po przeróbkach, bo była jeszcze gorzej wykonana. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Ciekawostki 29.10.03, 15:40 qwerty.tarnow napisał: > Widziałem dziwne "coś". Witraż przedstawiający Ojca Św. Ale twarz była Jurka > Krzoka. > ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Na Allaha - a gdzieżes takie dziwo widział???????? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 29.10.03, 16:05 W jednym z kościołów na północy Polski. Może to było tylko moje złudzenie. Ale przez całą mszę dla pewności zerkałem non-stop na ten witraż. I wciąż było tam to samo. Być może pierwsze skojarzenie było - Jan Paweł II (bo jaki inny papież mógłby być umieszczony na witrażu), ale już drugi i wszystkie następne rzuty okiem to stwierdzały tylko jedno - Jurek Krzok. I z każdą chwilą coraz bardziej się w tym przekonaniu utwierdzałem. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 29.10.03, 16:08 I jeszcze jedna ważna rzecz. Witraż był z 2000 roku! A więc powstał w czasie kiedy Krzok junior był tylko kandydatem na wodza plemienia dzikich amerykanów (Tradycjo - jeśli masz obywatelstwo USA, to sorry). Tak więc inwencja twórcza autora była zadziwiająca. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Ciekawostki 2 29.10.03, 16:12 Jeśli już o juniorach. Kilka lat temu jak byłem na praktyce podczas studiów w sądzie, to spotkałem się z takim dodatkiem przy nazwisku. Stało jak byk (nazwisko zmienione): Jan Kowalski i Jan Kowalski junior. Jakby nie można było napisać: Jan Kowalski ojciec i Jan Kowalski syn. Może i ten "junior" jest poprawny, ale dla mnie zawsze to będzie śmiesznym wprowadzaniem zachodnich akcentów. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 2 29.10.03, 16:14 Czy Was może też to razi albo śmieszy? Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai ten junior przy kowalskim jest cudny:) n/t 27.11.03, 00:41 strony,Gorlice:zapraszam:))))forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=455 Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: ten junior przy kowalskim jest cudny:) 27.11.03, 09:03 Cudny w sensie negatywnym, rzecz jasna? Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Ciekawostki 3 29.10.03, 16:17 Z filmów znany jest stereotyp dziecka-inteligenta: okularki, garniturek, itp. Widziałem takiego "stereotypa" na żywo - fajne dziecko, mądre, zadające rzeczowe pytania, traktujące wszystko poważnie, miłe i uczynne. No i oczywiście okularki i garniturek. Do wzorca pasował idealnie. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 3 29.10.03, 16:19 I ja wcale nie wyśmiewam dzieciaka, ani nie chcę go obrazić. Tylko że pierwszym skojarzeniem jakie mi się nasunęło na jego widok to był właśnie ów "dzieciak-profesorek". A rozmowa z nim tylko to potwierdziła. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 3 29.10.03, 16:21 Jeszcze raz powtarzam: dzieciak naprawdę fajny! Tylko ten wygląd był rozbrajający. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Ciekawostki 4 - o Łodzi 29.10.03, 16:25 Z pociągu koło stacji Łódź Kaliska widać takie 5 kominów: 2 zewnętrzne grube, duże i niskie, 2 wewnętrzne wyższe i chude oraz 1 centralny najwyższy i chudy. A żaden nie dymi! Co tam się dzieje? To jakaś wygaszona elektrociepłownia? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 4 - o Łodzi 29.10.03, 16:28 Podobnie jadąc pociągiem wokół/przez Łódź objeżdża się wkoło takie dwa nietypowe kominy: dwie prościuteńkie grube rury (zwykłe kominy mają kształt ściętego stożka - te były na kształt walca). Z nich też raczejnie dymi. Ale te akurat podejrzewam o odprowadzanie spalin gazowych. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 4 - o Łodzi 29.10.03, 16:31 Miezkańcom Łodzi obecnym na tym forum (nawet w tej chwili piszących w innych wątkach) będę wdzięczny za konkretne i rzeczowe wyjaśnienia. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez Re: Ciekawostki 4 - o Łodzi IP: 217.144.196.* 29.10.03, 16:45 wjedz na slask .tam jak widac dym to napewno z papierosa.a byly czasy ze niebo bylo dzien w dzien zawalone chmurami.jesli chodzi o zycie bez dymu to napewno jest zdrowsze .zycie bez pracy tez.odpadaja problemy z nadwaga cholesterolem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 4 - o Łodzi 29.10.03, 18:34 Coś tam się jeszcze dymi na Śląsku - np. ogniska przy "biedaszybach", oraz gruzy zawalonych/rozwalonych budynków po zakładach przemysłowych :-( Odpowiedz Link Zgłoś
okropna_gadula Re: Ciekawostki 29.10.03, 18:12 Qwerty!Rozumiemy że jesteś pełen wrażeń po podróży na północ Polski,ale tak nieśmiało zapytam czy ty nigdy nigdzie nie wyjeżdżasz?Musiały na tobie zrobić bardzo silne wrażenie ten witraż i te kominy w Łodzi i ten mały "inteligencik". A z tym witrażem to może to było twoje wrażenie. Z witrażami to jest tak ,że wszystko zależy pod jakim kątem patrzysz.Może z innego miejsca miałbyś inne skojarzenie. A skoro tak nie lubisz Busha (a cóż ci facet zawinił) to może wszędzie prześladuje cię ta twarz.Jestem lekko zaniepokojona.To może być początek manni prześladowczej. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 29.10.03, 18:45 Obecnie mało jeżdżę - to prawda. Witraż był dla mnie zabawny z racji swojego wyglądu. I jak już wcześniej napisałem był on już i tak zmieniany, bo poprzednia wersja była mniej udana. O kominy w Łodzi to pytałem Mietka tak z ciekawości. A "dziecko-profesorek" - po prostu skojarzyło mi się momentalnie, a wcześniej nigdy nie widziałem tak charakterystycznej osoby. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 29.10.03, 18:55 Co do Busha - nie lubię go za kilka kwestii: 1) wielki katolik, który będąc gubernatorem Texasu zezwalał na wykonywanie kary śmierci 2) wojnę w Iraku 3) politykę podatkową - zamaiast przeznaczyć nadwyżkę budżetową wypracowaną za prezydentury Clintona na jakieś socjalne cele, to on zmniejszył podatki i nadwyżka znikła 4) "tarcza antyrakietowa" - uparł się jak dziecko żeby ją zrobić i tak też (jak dziecko) postępował w dążeniu do tego celu 5) wygraną w wyborach prezydenckich na skutek przychylności politycznej sędziów Sądu Najwyższego USA (sędziów mianowanych przez republikanów) 6) ściganie mniej groźnego Saddama, a pozostawienie swoodnie Korei Północnej To tylko niektóre z powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 29.10.03, 18:57 No i mam prawo go nie lubić jako polityka. Dlatego też (podobnie jak Bohdan Smoleń w skeczu z 1984 r. pt. "A tam cicho być) nie będę na niego głosować. (choć Smoleń miał nie głosować na Reagana) :-P Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 29.10.03, 18:59 A! Manii prześladowczej też nie mam! Po prostu skojarzenie z twarzą na witrażu nasuwa się samo. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 29.10.03, 19:02 A cecha charakterystyczna to zakrzywiony na końcu nos (haczykowaty czy jak to tam zwał) oraz dwie linie ciągnące się od nosa wokół ust do brody. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 29.10.03, 19:12 A tutaj parę linków - w roli tańczącego możecie sobie wyobrazić dowolną osobę ;-) portal.pila.pl/gry/Animacje/BushAndBritney.htm portal.pila.pl/gry/Animacje/DancingBush.htm Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Ciekawostki 29.10.03, 19:07 okropna_gadula napisała: > Qwerty!Rozumiemy że jesteś pełen wrażeń po podróży na północ Polski,ale tak > nieśmiało zapytam czy ty nigdy nigdzie nie wyjeżdżasz? Wow! w sobotę jedziemy do Tarnowa na groby naszych zmarłych krewnych.... Może ja wystąpię z relacją - co mnie zadziwiło w Tarnowie? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 29.10.03, 19:17 To nie miała być relacja w stylu "dziwy tego świata". Tylko Tradycja zaproponowała żebym po powrocie przywiózł trochę nowych tematów. Co też zrobiłem. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
okropna_gadula Re: Ciekawostki 29.10.03, 19:32 teklat napisała: > Wow! w sobotę jedziemy do Tarnowa na groby naszych zmarłych krewnych.... Może > ja wystąpię z relacją - co mnie zadziwiło w Tarnowie? No koniecznie Teklo!Parę dziwów jest!Bardzo proszę o relację! Tylko okazja do zwiedzania trochę smutna,ale czasami na cmentarzach też można co nieco poobserwować. A tak swoją drogą właściwie nie znam tarnowskich cmentarzy(na Wszystkich Świętych zawsze wyjeżdżam).Zdarzyło mi się zwiedzać Cmentarz Stary. I tam też zdarzyło mi się zdziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Ciekawostki 5 30.10.03, 23:50 Idę sobie dziś drogą, a tu naraz jak mnie coś nie łupnie w twarz. Obejrzałem się wkoło, ale nic nie widać - myślę: "przywidziało mi się"... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 5 30.10.03, 23:52 Idę dalej, a tu nagle czuję łupięcie w plecy. Wkoło żywej duszy. Myślę sobie: "ki diabeł? może to wiatr?"... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 5 30.10.03, 23:53 Ale wciąż idę. A tu wraz jak mnie coś tak ogólnie nie gruchnie! I wtedy się zorientowałem - już wiedziałem co to! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 5 - rozwiązanie zagadki 30.10.03, 23:57 To fala energii ze Słońca mnie dopadła. Fala wywołana wczorajszą eksplozją na naszej gwieździe. Fala, która mknąc z prędkością 2000 metrów na sekundę dopiero dziś dotarła na Ziemię. Poczułem ją bezpośrednio. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 5 - rozwiązanie zagadki 30.10.03, 23:58 Już więc wiadomo czemu Gomez rano miał problemy z siecią, o których pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Ciekawostki 6 08.11.03, 21:08 Dziś od godz. 23 do godz. 2 czasu polskiego ma być widoczne zaćmienie Księżyca. Tylko ta mgła i chmury. :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Ciekawostki 7 18.11.03, 18:13 Dowiedziałem się że za wjazd na teren starego szpitala w Tarnowie trzeba płacić. I jeśli chodzi o parkowanie to mogę się z tym zgodzić. Ale jak ktoś chce podwieźć chorego pod drzwi oddziału lub odebrać ze szpitala taką osobę - szczególnie w dni zimne i deszczowe. A chory to np. osobą starszą, matka z noworodkiem. I co wtedy? Gdzie ludzkie i zdroworozsądkowe podejście do sprawy? Tego chyba pomysłodawcy tego rozwiązania zupełnie zabrakło! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Ciekawostki 8 26.11.03, 21:48 Z opóźnieniem, ale pytam. Widział ktoś tydzień temu tę zorzę polarną, która miała być tak dobrze widoczna nad Tarnowem (20.11.2003 koło 22-giej)? Bo ja nawet byłem wtedy na polu, ale nie zwróciłem na nic uwagi. Pewnie gdybym wcześniej wiedział, to bym się wpatrywał. A tak to, taki cud natury umknął mi sprzed oczu. Ale kto mógł przypuszczać... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Ciekawostki 9 20.12.03, 23:40 Stronę www.pajacyk.pl/ pewnie znacie. I wiecie pewnie, że da się na niej klikać tylko raz na dzień. I tak jest. Choć niezupełnie. Bowiem dość często od godziny 23 coś się knoci w serwerze Pajacyka i nie blokuje on ponownych kliknięć z danego komputera - każde kliknięcie zlicza jako nowe. Nie podawałbym tego, gdyby tu chodziło o jakieś przestępstwa komputerowe. Ale tu cel jest szczytny: pomoc ubogim dzieciom. Wobec czego spróbujcie. To naprawdę działa. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 9 21.12.03, 00:01 O! Już się np. na dzień dzisiejszy zablokowało. Choć jeszcze przed północą wszystko działało. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 9 21.12.03, 23:12 A na dzień dzisiejszy znowu działa. I tak pewnie aż do północy. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 9 22.12.03, 00:03 Sprawdziło się - jest jak pisałem wczoraj: system nie blokuje powtórnych kliknięć z danego komputera pomiędzy godz. 23.00 a 24.00 - wtedy można głosować kilkakrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 9 22.12.03, 00:06 Oczywiście powyżej miało być nie słowo "głosować" tylko "klikać" i w ten sposób pomagać dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 9 02.01.04, 23:18 W Nowym Roku przedstawiona powyżej metoda dalej działa. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Ciekawostki 10 14.01.04, 22:34 Z serii: Polak potrafi (pozytywnie): www.rybieoko.pl/imagecatalogue/imageview/3444/24/?RefererURL=/imagecatalogue/image/list/24/ Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Ciekawostki 11 29.01.04, 22:45 Byłem kiedyś w Krakowie po południu. Akurat zmierzchało. Patrzę przez okno, i widzę naraz ogromną ilość ptaków lecących nad zadrzewioną część miasta (Planty?). I tak lecą, lecą, lecą. Najpierw duża grupa, potem już coraz rzadziej. Ale zbierało się to z 10 minut. Obsiadło wszystkie drzewa. Gdzie to się tyle uzbierało? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 11 29.01.04, 22:49 Pamiętam też podobną scenkę z Tarnowa. Przez dwa lub trzy tygodnie systematycznie co czwartek wieczór byłem w okolicach dworca PKP. Aż strach było tamtędy przechodzić. Tak to się wszystko ptactwo kłębiło u góry. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 11 29.01.04, 22:51 I tu też: zaczynało się ciemno robić, a całe grupy ptactwa się zlatywało naraz niewiadomo skąd. Ale to i tak nic, w porównaniu z tą ilością krakowską... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Ciekawostki 30.09.04, 15:13 A ołtarz dalej mi spokoju nie daje... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś