Dodaj do ulubionych

Forum odwrócone

01.04.11, 16:34
Istnieje coś takiego jak odwrócona hipoteka: jesteś biedny, ale masz mieszkanie. Oddajesz je w ręce banku, który płaci Ci czynsz, a nawet daje kieszonkowe. Po Twojej śmierci bank przejmuje Twoje mieszkanie.
Taki obraz tego forum przyszedł mi do głowy po przypadkowym doń zaglądnięciu.
Biedni ateusze i sekciarze żyjący z chrześcijan, dziwni wierzący piszący o sobie, że dzięki wierze żyją dłużej. A nie lepiej przeczytać książkę, pomodlić się na różańcu lub po prostu pospacerować...?
Nie warto, nie warto...
Odwrócony od Forów quasi rozwijających,

Talisker
Obserwuj wątek
    • z2006 Re: Forum odwrócone 01.04.11, 17:06
      taliskerr napisał:

> Taki obraz tego forum przyszedł mi do głowy po przypadkowym doń zaglądnięciu.\

Hm... Mnie otwierają się tylko takie strony, które świadomie wybieram. ;-)

> sekciarze żyjący z chrześcijan,
      \
      Kogo masz na myśli???

dziwni wierzący piszący o sobi
      > e, że dzięki wierze żyją dłużej.\
      \
      Zgodnie z wynikami badań naukowych. Poza tym, gdyby nie wiara, już dawno bym się wykończył.

\ pomodlić się na różańcu

Toż drugi założóny przez mnie wątek o tej tematyce zacząłem od napisania o mojej modlitwie różańcowej w sanktuarium w Piekarach...

\ lub po prostu pospacerować...?

Spaceruję kila rzay dziennie. Ale jak powiedział Pan Jezus "Jedno należałoby czynić i drugiego nie zaniechać".
      • z2006 Sorry, miało być "kilka razy na tydzień"... 01.04.11, 17:11
        • taliskerr Arcy, szanuję Cię jak każdego, ale 01.04.11, 17:36
          dajesz tak po bandzie, że upodabniasz się do tych, których zwalczasz. Wybacz, tak myślę... ale też rozumiem dlaczego. Jedna Jaskółka wiosny nie wróży, jeden ateusz Boga nie obala i jeden nawiedzony do Boga nie przyprowadza...

T.
          • z2006 Re: Arcy, szanuję Cię jak każdego, ale 01.04.11, 17:41
            taliskerr napisał:

> dajesz tak po bandzie, że upodabniasz się\

Pod jakim względem?

> do tych, których zwalczasz.
            \
            Ale ja nikogo nie zwalczam. No, chyba że diabła...
            • taliskerr Re: Arcy, szanuję Cię jak każdego, ale 01.04.11, 17:44
              Arcy,
              nie odpowiadam na wszystkie pytania studentów, bo niektórzy prowokują, niektórzy bajdurzą, a niektórzy po prostu szukają usprawiedliwienia swoich problemów.
              A są i tacy - do kategorii których Ty się nie zaliczasz - którzy szukają poprzez dyskusję nobilitacji prezentowanej głupoty.

T.
          • 0golone_jajka Re: Arcy, szanuję Cię jak każdego, ale 01.04.11, 17:44
            Eeee tam, Arcy dawał po bandzie jak sam ze sobą dyskutował. Teraz jest normalnym, rzeczowym dyskutatntem. Innych, poza mną, rzecz jasna, tu nie ma. Wymiękli. Albo od czasu do czasu rzucą jakieś hasełko. A Arcy twardo stoi i nawet czasem przekonam go do czegoś a on mnie. I tak powinno być, moim zdaniem. Kulturalna, rzeczowa dyskusja. A nie jakieś fochy maryjne.
            • taliskerr Re: Arcy, szanuję Cię jak każdego, ale 01.04.11, 17:46
              Jajco,

napisałbym Ci, ale Pereł przed wieprze.... NIGDY!!!
              • 0golone_jajka Re: Arcy, szanuję Cię jak każdego, ale 01.04.11, 17:48
                To i dobrze, nie poślizgniesz się na żadnej...
    • a000000 Re: Forum odwrócone 01.04.11, 20:21
      taliskerr napisał:

> Istnieje coś takiego jak odwrócona hipoteka: jesteś biedny, ale masz mieszkanie

a więc już biedny nie jest!!!! ma nieruchomość! jest właścicielem, kapitalistą prawie.

> Oddajesz je w ręce banku,

no.... to jest głupi.... już bank potrafi wycisnąć ostatnie soki.... a jeszcze się taki nie narodził, który by skorzystał na układach z bankiem....

Jajco foruma nie przejął, ma swoje, które zaniedbuje. A co do długości życia to o co chodzi? to jest pogląd Arcego - skoro mu z tym się lepiej żyje, to co mi do tego? nie jestem jajcem, które musi (bo się udusi) innym nachalnie prostować ścieżki wedle swojego widzimisię.

Fora rozwijały i się, i uczestników, przed laty.... teraz formuła się wyczerpała, zmęczenie materiału nastąpiło.... ale nic to....przeżyliśmy już Stalina, przeżyjemy i słabszą formę...

Cieszę się niezmiernie, że się pokazałeś, Taliskerku drogi.
      • z2006 Re: Forum odwrócone 01.04.11, 20:36
        a000000 napisała:

\ A co do długości życia to
        > o co chodzi? to jest pogląd Arcego

To jest pogląd oparty na badanich naukowych - już wkleiłem na tym forum kilka linków...
        • a000000 Re: Forum odwrócone 01.04.11, 21:08
          z2006 napisał:

> - już wkleiłem na tym forum kilka linków...

słonko Ty moje!!!! nie czytuję linków, zwłaszcza w obcych językach.

Ja uważam, że do długiego życia potrzebne są przede wszystkim dobre geny. Po drugie - potrzebna jest mądrość życiowa. Po trzecie - potrzebne jest szczęście - aby wypadek nie wykończył.
          Religia może być tylko motywacją i wsparciem co do stosowania pewnych zasad. Ale do tego potrzebna jest mądrość...

Sama religijność życia nie przedłuży. Tak jak i ateizm - nie skróci.
          • fnoll Re: Forum odwrócone 02.04.11, 01:00
            pierwszym chrześcijanom religijność skracała życie, i nie mieli z tym problemu
          • z2006 Re: Forum odwrócone 02.04.11, 05:53

a000000 napisała:

> słonko Ty moje!!!! nie czytuję linków, zwłaszcza w obcych językach.\\

Cóz, to nie mój problem. Jak bedę mieć, czas to Ci na priva streszczenie jednego z nich... ;-)
            >
            > Ja uważam, że do długiego życia potrzebne są przede wszystkim dobre geny.
            \
            Też. Ale moi dziadkowie i prawdziadkowie dosć długo żyli.
            \
            > Religia może być tylko motywacją i wsparciem co do stosowania pewnych zasad.

Ale religia zwiększa też poziom optytmizmu i mzniejsza poziom stresu.
          • z2006 Re: Forum odwrócone 02.04.11, 07:55
            a000000 napisała:

> Ja uważam, że do długiego życia potrzebne są przede wszystkim dobre geny.

To jest tzw. niemodyfikowalny czynnik ryzyka - nie mam na nie wpływu. Lepiej się skupić na tym, co od nas zależy.

>Po drugie - potrzebna jest mądrość życiowa.

Daje ją wiara.

11 Bojaźń Pańska to chwała i chluba,
            wesele i korona radosnego uniesienia.
            12 Bojaźń Pańska zadowala serca,
            daje wesele, radość i długie życie.
            13 Temu, kto się Pana boi, dobrze będzie na końcu,
            a w dniu swej śmierci będzie błogosławiony.
            14 Początkiem mądrości jest bojaźń Pana,
            i dla tych, którzy są [Mu] wierni, wraz z nimi została stworzona w łonie matki.
            15 Założyła u ludzi fundament wieczny,
            a u ich potomstwa znajdzie zaufanie.
            16 Pełnia mądrości to bać się Pana,
            który upoi ich owocami swoimi.
            17 Cały ich dom napełni pożądanymi dobrami,
            a spichlerze swymi płodami.
            18 Koroną mądrości - bojaźń Pańska,
            dająca pokój i czerstwe zdrowie.
            19 <A [Pan] ją przejrzał, policzył>.
            Wiedzę i poznanie rozumu jak deszcz wylał,
            i wywyższył chwałę tych, co ją posiadają.
            20 Korzeń mądrości to bać się Pana,
            a gałęzie jej - długie życie.

www.nonpossumus.pl/ps/Syr/
            O owocach mądrości w życiu różnych postaci Starego Testamentu jest tutaj:

www.nonpossumus.pl/ps/Mdr/10.php
            Po trzecie - potrzebne jest szczęście -
            > aby wypadek nie wykończył.

Religijni łatwiej ich unikają - rzadziej się upijają, przestrzegają przepisów drogowych...

> Religia może być tylko motywacją i wsparciem co do stosowania pewnych zasad. Al
            > e do tego potrzebna jest mądrość...

> Tak jak i ateizm - nie skróci.

Ateista jest już duchowym trupem.
        • z2006 Re: Forum odwrócone 02.04.11, 08:18
          "We wszystkich znanych mi badaniach jest pozytywna korelacja między regularnością wizyt w kościele a dobrostanem psychicznym."

wyborcza.pl/1,75480,9310623,Inna_ballada_o_Januszku_Czapinskim.html?as=11&startsz=x
    • wkkr chrześcijaństwo to wspólnota 01.04.11, 23:43
      Nie ma wspólnoty bez dialogu.
      Milość bez dialogu (nie koniecznie zwerbalizowanego) nie istnieje...
      Z resztą...
      Na poczatku było słowo....
      PS
      Pycha jest siłą ktura wznosi się ponad to wszystko.
    • wkkr po za tym 01.04.11, 23:44
      skad ty możesz wiedzieć co każdy z nas robi po za forum....
    • maria421 Re: Forum odwrócone 02.04.11, 10:48
      Faktycznie, jest to forum odwrocone. To nie jest juz zreaktywowane forum "Kosciol i Religia" lecz Jajcowe forum "Kosciol i Religia bez katocenzury".
      • z2006 Re: Forum odwrócone 02.04.11, 11:45
        Miej pretensje do tych, którzy mogą tu "cenzurować." ;-)
        • maria421 Re: Forum odwrócone 02.04.11, 13:54
          z2006 napisał:

> Miej pretensje do tych, którzy mogą tu "cenzurować." ;-)

Mam.;)
          • aeki Re: Forum odwrócone 02.04.11, 16:46

Katalog, jako Index librorum prohibitorum opublikowany został w 1559 roku. Zawierał nazwiska podejrzanych autorów i tytuły książek zgrupowane w trzech działach. Pierwszy obejmował autorów, których wszystkie książki były zakazane – bez względu na ich treść. Drugi – zawierał długą listę autorów i tytułów potępionych. W trzecim znalazły się dzieła anonimowe, które w żadnym przypadku nie mogły dotrzeć do czytelników. Mimo dużych restrykcji pierwszy Index… był w miarę liberalny. Nie trwało to długo. Już w 1565 roku sobór trydencki opracował i ogłosił nowy Index... Ten już bezwzględnie zakazywał czytania wszystkich książek objętych wykazem. Zakaz obowiązywał nie tylko wiernych świeckich, ale również duchownych, nie wyłączając biskupów i kardynałów! Zwolnieni z zakazu czytania podejrzanych ksiąg byli jedynie członkowie świętego oficjum, a i to tylko dlatego, żeby móc je umieścić na indeksie.
            • a000000 Re: Forum odwrócone 03.04.11, 15:39
              aeki napisał:

>
              > Katalog, jako Index librorum prohibitorum opublikowany został w 1559 roku.

to było w czasach zamierzchłych... czy ten zakaz obowiązuje również i dzisiaj? NIE? to po co wywlekasz trupy z szafy?
          • a000000 Re: Forum odwrócone 03.04.11, 19:48
            maria421 napisała:

> z2006 napisał:
            >
            > > Miej pretensje do tych, którzy mogą tu "cenzurować." ;-)
            >
            > Mam.

Mario, zajrzyj do skrzynki.
      • 0golone_jajka Re: Forum odwrócone 02.04.11, 22:21
        Pretencje miej do siebie. Uciekłaś stąd z podkulonym ogonem zamiast zostać i zakładać mądre religijne tematy. Uciekasz i biadolisz. Podobnie jak założyciel wątku. Bez sensu kompletnie.
    • marcinlet Re: Forum odwrócone 03.04.11, 21:21
      A Ty może jesteś księdzem, że nam tu kazania prawisz i pouczasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka