Dodaj do ulubionych

Ratują góników w Chile...

13.10.10, 07:03
Od dwóch godzin wyciągają pojedynczo górników zuwięzionych w kopalni w Chile big_grin

Radość radością smile a ja dumam - czy jeszcze 10-20 lat temu zastosowano by i przeprowadzono taką nowatorską metodę ratowania? Czy technika już wtedy by na to pozwoliła? To nie zwykłe wiercenie i zwykła kasuła ratownicza...to naprawdę skomplikowana operacja...

W każdym razie - takie jest życie, przeplatają się tragedia z radością. Wczoraj tragedia w Polsce i tragedia na Ukrainie - katastrofy na drodze i kolei...dzisiaj radość i poczucie że Ziemia jest wspólnym domem ludzi...smile
Obserwuj wątek
    • zuza_anna Re: Ratują góników w Chile... 13.10.10, 07:10
      Technika idzie do przodu i bardzo dobrze. Miło patrzeć, na radość rodziny oczekujących na wyjazd, każdego górnika. Sama, jak oglądam relację, to uśmiecham się smile
    • jokker39 Re: Ratują góników w Chile... 13.10.10, 08:24
      Wyciągają już piątego górnika. Po tym jak przyśpieszyli akcję o jakiś tydzień w związku z wyjazdem prezydenta Chile w podróż międzynarodową, to miałem trochę złych przeczuć, ale wszystko na razie przebiega zgodnie z planem (mimo, że w pierwszej kapsule zepsuły się drzwi).
      • k.karen Re: Ratują góników w Chile... 13.10.10, 09:39
        Obserwuję od dawna tę akcję ratunkową. Bardzo się bałam do dzisiaj
        czy w ogóle uda się wydobyć choćby jednego z uwięzionych górników.
        Trzymam kciuki i życzę powodzenia ratownikom.
        • hardy1 Re: Ratują góników w Chile... 13.10.10, 13:01
          Następni uwolnieni górnicy...za to życie osobiste kilku z nich się pokomplikuje. Przynajmniej niektórym smile

No i jak wytrzymają presję medialną? Wywiady, tłumy...to trzeba umieć...
        • jokker39 Re: Ratują góników w Chile... 13.10.10, 17:10
          Wszystko jak na razie idzie sprawie, wydobyto już 14 górników smile
          Swoją drogą, prezydent Chile robi sobie niezły PR.
          • hardy1 Re: Ratują góników w Chile... 13.10.10, 19:47
            ...a Ty byś nie robił, Jokkerze? big_grin
            Ważne że na razie bez problemów wydobywają kolejnych górników smile Naukowcy przetestowali" na nich różne problemy psychofizyczne związane z długotrwałym przebywaniem w małej klaustrofobicznej przestrzeni, w ciemności, odcięci, zmuszeni do przebywania ze sobą...podobno już po 4 dniach zaczynają się scysje...

Wygląda na to że "testy" się sprawdziły i pomogły smile
            • al-szamanka Re: Ratują góników w Chile... 13.10.10, 20:07
              Testy pomogły???
              • hardy1 Re: Ratują góników w Chile... 13.10.10, 23:26
                AL - chyba pomogły smile Mieli oprcowane ćwiczenia psychiczne i fizyczne...przetrzymali dzięki nim 69 dni. To ogromny szmat czasu, jeżeli człek jest w zamknięciu. No i - "nadzieja umiera ostatnia". A oni mieli po 17 dniach nadzieję na uratownie. Człowiek jednak jest najwytrzymalszym psychicznie zwierzęciem na Matce Gai smile
            • jokker39 Re: Ratują góników w Chile... 13.10.10, 22:47
              Wiesz, do pewnego stopnia smile
              Na pewno nie nalegałby, by przyśpieszono akcję ratunkową, bo w późniejszym terminie nie mógłbym stać blisko szybu i fotografować się z górnikami smile
              • hardy1 Re: Ratują góników w Chile... 13.10.10, 23:51
                Jesteś tego pewny, Jokkerze? Chęć wypromowania się (zwłaszcza wśród polityków) jest potężną siłą napędową...wink
              • 1agfa Re: Ratują góników w Chile... 14.10.10, 00:20
                Oczywiście, że nie mógł przepuścić takiej okazji; to z lekka cyniczne, ale polityka jest cyniczna. Twierdzi się, że ponoć na jego benefis przyspieszono wydobywanie górników. Mimo wszystko sądzę, że przygotowania były skończone, a prezydent się po prostu wczas o akcji dowiedział. Nie odbieraj mi Jokkerze (witaj) resztki złudzeń! wink
                Bardzo cieszy powodzenie całej akcji - i to jest w tej chwili najważniejsze.
                69 dni w takich warunkach...jeszcze niedawno najpewniej nie potrafiono by sobie z takim problemem poradzić. Ale bo też środki, sposoby, zaangażowanie ludzi...z takim zjawiskiem, w takiej skali, chyba jeszcze nigdzie się nie zetknięto. To było wielkie wyzwanie! Przynajmniej ja o podobnej akcji nie słyszałem.
                Pozdrowienia.
                • k.karen Re: Ratują góników w Chile... 14.10.10, 08:28
                  Wspaniale! Akcja zakończona, wszyscy uratowani!
                  Mam wielki szacunek i podziw dla ratowników, którzy zjechali do górników
                  i byli z nimi do końca akcji. Wyjechali ostatni.
                  Oby więcej takich dobrych wiadomości gdzie wypadki nie muszą się kończyć tragicznie smile
                  • hardy1 Re: Ratują góników w Chile... 14.10.10, 08:40
                    Brawo big_grin Przynajmniej raz oglądaliśmy coś optymistycznego. Całkowite powodzenie smile ...i gratulacje wszystkim którzy pracowali nad tą akcją ratunkową smile
                    • k.karen Re: Ratują góników w Chile... 14.10.10, 09:50
                      W tej jakże trudnej sytuacji to nawet można wybaczyć politykom PR.
                      Determinacja i poświęcenie ratowników ale i środki przeznaczone na akcję,
                      to wszystko złożyło się na sukces. Najważniejsze było życie uwięzionych
                      pod ziemią górników.
                      Jaka ważna w takich strasznych sytuacjach jest NADZIEJA a tę górnicy mieli prawie
                      od początku akcji. Mieli kontakt z "powierzchnią". Dostarczano im żywność, leki.
                      Mogli kontaktować się z bliskimi. Nikt nie mógł zagwarantować, że wszystko się uda.

A tak przy okazji, jako ciekawostka to powiem, że polscy ratownicy górniczy mają tytuły
                      drużynowych i indywidualnych mistrzów świata w międzynarodowych zawodach smile
                      Mamy powody do dumy i prawo do chwalenia się naszymi sukcesami, szkoda tylko, że tak mało się o tym mówi.
                      • hardy1 Re: Ratują góników w Chile... 14.10.10, 10:13
                        Wiedziałem że polscy ratownicy górniczy są elitą na świecie...ale o tytułach mistrzów nie. Już wiem smile))

Tylko pogratulować Chilijczykom - to była naprawdę ogromnie skomplikowana technicznie operacja. To nie było zwykłe wiercenie dziury w ziemi. Chile jest rozwiniętym państwem - dlatego udała im się ta operacja.
                        Wcześniej - po katastrofalnym trzęsieniu ziemi potrafili szybko przywrócić funkcjonowanie gospodarki i zwykłe życie ludzi...bardzo niewielu zginęło.

Porównajcie to z Haiti i tamtejszym trzęsieniem ziemi - ogromna skala zniszczeń, ogromna liczba ofiar...i dalej nie potrafią sobie z tym poradzić, mimo pomocy międzynarodowej.

Dlatego zawsze będę za postępem, przeciwko zacofaniu...
                • jokker39 Re: Ratują góników w Chile... 14.10.10, 19:16
                  Witaj, Agfa smile
                  Wiem, że polityka jest cyniczna. Pinera zrobił nie tylko sobie świetny PR, ale także Chile i na pewno tę akcję wykorzysta w swojej przyszłej kampanii. Ma oczywiście do tego prawo smile
                  Gdyby nie jego podróż zagraniczna, dodatkowo byłyby zabezpieczone ściany szybu i akcja przebiegałaby w bezpieczniejszych warunkach. Na szczęście okazało się zbędne, ale chyba nie każdy prezydent zdecydowałby się na pośpiech.
                  Pozdrawiam smile
                  • hardy1 Re: Ratują góników w Chile... 14.10.10, 19:42
                    Mówiąc szczerze, Jokkerze...też się obawiałam o ten brak obudowania szybu na całej głębokości. Mają jednak dobrych specjalistów, widocznie skała byla twarda i stabilna. My możemy tylko się jako laicy wymądrzać... Ważne że wszystko poszło dobrze big_grin Oby więcej się nie przydała taka metoda akcji ratowniczej (w mniejszej skali i w Polsce była juz zastosowan w akcji ratowniczej). Ale życie spowodouje że jeszcze się przyda. I dobrze że została "wypraktykowana" smile
                    • hardy1 Re: Ratują góników w Chile... 14.10.10, 22:27
                      Tak dla uzupełnienia - jak budowano kapsułe ratunkową... smile
                      wyborcza.pl/1,75476,8508566,Akcja_ratunkowa_z_kosmiczna_pomoca.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka