Dodaj do ulubionych

14 marca 2012, CWP

14.03.12, 06:45
Nowy wątek codzienny, świeżutki i niewinny jak dziewica orleańska czeka (może nie będzie całkiem czysty, bo nawet wzmiankowana dziewica niezbyt przestrzegała zasad higieny, jak większość ludzi w tym czasie...znaczy pachniała pewnie...hmmm...inaczej wink Ale kto jest bez wad, niech pierwszy rzuci...itd. suspicious)

Dzień dobry Wszystkim smile Wolałbym, aby dzień dał się czasem rozciągać jak guma do maj..., znaczy sie jak guma do żu..., chciałem rzec jak guma preze..., no jak guma smile Przydałoby się trochę więcej godzin. Ale cóż, jesteśmy ograniczeni w naszych wymiarach czasoprzestrzennych,...mimo wszystko - miłego dnia smile
Obserwuj wątek
    • cieplanata Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 07:14
      Witaj Hardy witajcie WKN
      Ja tez mam dzień napięty okropnie, ale dobrze, ze mam miłe wspomnienia, ze spotkania.
      I chciałam jeszcze dodać, że wiem dlaczego........... dlatego, że mogę spokojnie pisać, ze czuję, że należę do jakiejś społeczności, życzliwej i miłej, Fajnie, że mogę pisać na Podwórku, ze mogę pisać na Dworcu (palcem po ścianie językiem migowym) i że mogę pisać .......................
      a teraz społeczeństwo forumowe dopisze sobie samo big_grinbig_grinbig_grin
      • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 07:28
        ...sobie dopisałem smile
        Cześć Natko i na razie...rzeczywistość już skrzeczy smile
        • ulisses-achaj Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 08:27
          Witam bladym świtem, "noc ucieka, światło woła nas" jak pisał poeta ... smile
          I ja sie zapytowywuję, gdzie ta wiosna, słońce, ogródki kawiarniane, etc??? że o liściach na drzewach nie wspomnę?? smile
          ---
          Ulisses
          • lusia_janusia Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 09:36
            DZIEN DOBRY
            jestem nowa,
            chcialabym od czasu do czasu sie powpisywac
            na niektore Wasze mysli. Od kilku razy Was
            podczytywalam?
            Odnosnie wiosny, to przeciez ma rozna pogode
            tak jak pozostale pory roku.
            P o z d r a w i a m wszystkich
            • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 11:22
              Witaj Lusiu_janusiu smile

Miło Cię widzieć. Rozgość się, proszę i może, jak zechcesz, to napisz nam
              skąd przybywasz? smile
              Pozdrawiam smile
              • lusia_janusia Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 14:28
                k.karen
                dziekuje za zaproszenie i pozdrowienia.
                mieszkam na poludniu kraju, ktore
                lezy na polnoc od polski spory kawalek
                czasu. Zostalam namowiona na zakup
                komputera, wiec musze go w jakis
                sposob uzywac.cdn.
                • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 20:10
                  Dobry wieczór, Lusiu smile Chyba nie mówisz o kraju w rozumieniu "kraina"? Bo wtedy już o Laponię bym musiał wzrokiem zahaczyć...wink
                  • lusia_janusia Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 21:27
                    HARDY1
                    Dobry wieczor - tak miedzy Laponia a Baltykiem.
                    • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 21:58
                      Dobry wieczór Lusiu smile Ze stron zawitałaś chłodniejszych niż u nas, jak mi się zdaje, sądząc z "danych geograficznych". Pewnie u Ciebie też jeszcze wiosna śpi, a raczej śpi jeszcze mocniej? wink
                      Ale przyjdzie! Ja wyglądam tej spóźnialskiej Pani Wiosny z rosnącym zniecierpliwieniem.
                      Lubię rośliny, zwierzaki, morze, sporo podróżowałem. Witaj smile
                      • lusia_janusia Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:31
                        1AGFA
                        Dziekuje,
                        pogode mielismy dzisiaj b.piekna, sloneczna 10C ale teraz
                        juz iscie marcowy wieczor.
                        Ja tez lubie podroze jak mi tylko czas pozwala, i tak kiedys tu
                        przyjechalam i zostalam.
                        W styczniu bylam 2 tygodnie w Egipcie, to byl prezent urodzinow
                        od moich corek.
                        Nie pracuje, tylko pomagam tu i owdzie, corkom z pieskiem
                        u siostry patrze jak kwiatki rosna, u sasiadki popilnuje kotka
                        czasem cos udziergam na drutach, ale najlepiej jak cos
                        dobrego upieke. Ostanio chode do Senior szkoly, gdzie mamy
                        rozne zajecia i prlekcje.
                        Moze cdn.
                        • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:43
                          big_grin Ja też, Lusiu seniorem jestem, dziadkiem mianowicie; sporo mam zajęć rozmaitych i tak wiele różnych zainteresowań, czytanie...że zwykle mi czasu brak wink - m.in. lubię też "ogrodnikować" smile
                          Pozdrawiam, zaglądaj smile
                          --
                          https://i43.tinypic.com/2ahbjuw.jpg
                          • lusia_janusia Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 23:07
                            1agfa
                            Dziekuje, to roznie bywa z dziadkami i babciami, ja nie
                            mam wnukow ale jestem babcia do pieska mojej corki
                            rasa chuala "Charli" sie wabi. To on mnie trzyma w kondycji
                            przedtem mialam papilona .
                            pozdrowienia - czasem zagladne....
                    • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:00
                      Lusiu smile To znaczy, że mieszkasz w kraju, gdzie można
                      podziwiać takie zjawisko? smile

https://www.visitnorway.com/ImageVault/Images/id_512/conversionFormat_12/scope_0/ImageVaultHandler.aspx
                      • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:14
                        ...byle te "piękne zjawisko" nie rozprzestrzeniało się na całe północne niebo, Karen...bo wtedy biada naszej elektronice...wink
                        ...a Kraina Jezior pewnie jeszcze skuta lodem...wink
                        • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:26
                          Podobno bardzo rzadko ale i w Polsce można było kiedyś obejrzeć zorzę polarną.

Znalazłam to video ale nie wiem czy da się tu dobrze odtworzyć, trzeba chwilę odczekać:

www.visitnorway.com/pl/co-robic/atrakcje-kultura/Atrakcje-przyrodnicze-Norwegii/Arktyczna-Norwegia-to-krolestwo-wiata/Arktyka/
                      • lusia_janusia Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:41
                        K.KAREN
                        Dokladnie, ale na polnocy sama jeszcze nie bylam,
                        proferuje cieplejszy klimat, kocham slonce.
                        Od Polski za morzem niby nie daleko ale pogode
                        juz od tygodnia mamy wiosenna, chociaz na polnocy
                        jeszcze mrozi, i wiatry uciazliwe, ktorych tak nie lubie.
                        • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:54
                          A przez internet, Lusiu to masz do Polski bardzo, bardzo blisko.
                          Wystarczy włączyć komputer, kliknąć na nasze forum i już jesteś! wink
                          Na Podwórku zawsze ciepło smile
                          • lusia_janusia Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 23:01
                            K.KAREN
                            Dokladnie, do Polski przyjezdzam tez okolo 3 razy w roku
                            najchetniej latem. mam szczescie zawsze trafic na upaly.
                            • k.karen DOBRANOC :) 14.03.12, 23:11
                              Lusiu, to zaglądaj na Podwórko częściej, będzie nam miło
                              lepiej Cię poznać smile

A ja już znikam, czas na moje spanie.

Dobranoc Wszystkim, spokojnej i ciepłej nocy z wiosennymi snami, do jutra smile
                              • blondynka.2801 Re: DOBRANOC :) 14.03.12, 23:17
                                Dobranoc, Karen smile
                              • lusia_janusia Re: DOBRANOC :) 14.03.12, 23:26
                                To ja tez sie odmeldowuje
                                d o b r a n o c---wszystkim
                                • blondynka.2801 Re: DOBRANOC :) 14.03.12, 23:30
                                  Dobranoc, Lusiu. Do napisania smile
                                  • hardy1 Re: DOBRANOC :) 14.03.12, 23:36
                                    Panie idą spać? Bardzo dobrze, niech sił nabierają...abyście mogły o nas dbać big_grin
                                    • blondynka.2801 Re: DOBRANOC :) 14.03.12, 23:41
                                      Hardy,
                                      Na razie to tylko dwie Panie poszły spać. Ja czuwam. smile
                                      I nawet chyba dopiszę jeszcze dwa moskaliki, które, mam nadzieję, Cię ucieszą.
                                      Takie drobne obserwacje z ostatnich dwóch dni... smile
                                      • blondynka.2801 Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 00:01
                                        Kobieta zmienną jest. smile
                                        Idę spać, dobranoc.
                                        • 1agfa Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 00:18
                                          No zmienną rzeczywiście, Blondynko jako ten puch frrr...nie ma wink Dobrej nocy smile
                                        • lusia_janusia Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 09:36
                                          Witam wszystkich serdecznie,
                                          temperatura na liczniku plus 7 widze ze dlugo siedzicie
                                          na kompie, dzien jak co dzien z wieloma zadanimi do wykonania
                                          i pokonania, nie lubie papierkowej roboty, ale musze sie zmosic,
                                          zeby to miec za soba,
                                          milego dnia... cdn. wpadne moze wieczorem.
                                          lusia_janusia napisala:
                                      • hardy1 Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 00:01
                                        Widzę, że nie śpisz, Blondynko. Ostatnio to mam czas ledwie zaglądnąć na Podwórko i jedno czy dwa fora...i to rano i wieczorem. Ale kiedyś się ten niedoczas skończy smile
                                      • 1agfa Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 00:14
                                        Moskaliki znakomite, Blondynko wink Ucieszne o uciesznych sprawach, jak na moskaliki przystało wink

Czytam teraz (wiem, zaległe) "Gottland". Czytam m.in. o Marcie Kubisowej, która w czasach zbliżonych, niemal równorzędnych do naszych gomułkowskich, śpiewała piosenki Boba Dylana czy Arethy Franklin z czeskimi tekstami. Podobno była wybitna.
                                        Czytam, co z Nią zrobił system.
                                        Dochodzę do wniosku, że Polska była rzeczywiście "najweselszym barakiem" w tym obozie.
                                        Może uda mi się coś znaleźć, jakieś nagranie?
                                        • blondynka.2801 Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 13:20
                                          1agfa napisał:
                                          Może uda mi się coś znaleźć, jakieś nagranie?

Agfo, na Twoją prośbę znalazłam smile Tu masz link do wieeeelu piosenek.

Marta Kubisova

A tu - pewien cover. Przyznaję się bez bicia, że wolę oryginał. smile

• 1agfa Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 14:52
                                            Dzień dobry Blondynko smile dziekuję. Także znalazłem wiele piosenek Marty Kubisowej, zainspirowany lekturą.
                                            Jak wspomniałem, zainteresowała mnie jako przykład Artystki, którą zniszczył system, a która żyła "tuż za ścianą", w tym samym "obozie". Nieomal zapomniana, u nas (chyba) nieznana, poza - byc może - zawodowcami z kręgów muzycznych.
                                            Wielki głos i uroda - i niezaprzeczalny talent...ale była niepokorna.
                                            Podpisała Kartę 77, razem z Havlem, jedyna z popularnych ówczesnych gwiazd.
                                            Bardzo dzielna kobieta.
                                            pl.wikipedia.org/wiki/Marta_Kubi%C5%A1ov%C3%A1
                                            Ech...sad

A Ty we mnie Gottem?! suspicious
                                            • blondynka.2801 Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 15:28
                                              Agfo, nie samym Gottem, tylko w duecie. smile I w bardzo znanej, m.in. z "Absolwenta", piosence.

A co do "Gottland"... Ja nie przepadam za Szczygłem. Natomiast bardzo interesująca dla mnie była książka Mariusza Surosza pt. "Pepiki". Jak będziesz miał okazję, przeczytaj, warto. smile

PEPIKI
                                              • 1agfa Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 16:05
                                                Dziękuję, Blondynko. Zainteresowali mnie, najogólniej mówiąc, nasi sąsiedzi. Odnoszę wrażenie, że zbytnio dotąd skupiałem się na na jednym miejscu na Ziemi. Najważniejszym, tak - ale nie będącym przecież samotną wyspą...
                                                Cenię sobie Twoje rady - już czeka na przeczytanie Wiera Gran Tuszyńskiej, już przerzuciłem...ale to trzeba solidnego czytania, wnikliwego.
                                                Żeby tak móc dobę rozciągnąć smile
                                                Pozdrawiam smile, do napisania.
                                                • blondynka.2801 Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 21:41
                                                  Agfo smile, no to jeszcze moje dwa ostatnie lekturowe zachwyty. smile
                                                  "Ksiądz Paradoks" M. Grzebałkowskiej o księdzu Twardowskim i M. Urbanka "Broniewski. Miłość, wódka, polityka".
                                                  Okrzyknięte wydarzeniem Dzienniki Mrożka (jak dotąd 2 tomy) mnie - niestety - zmęczyły, a całkiem świeży "Tajny dziennik" Mirona Białoszewskiego jeszcze przede mną.
                                                  A o Jacku K. warto przeczytać "To moja droga" Krzysztofa Gajdy. Bałam się tej książki. Niesłusznie. Jest niezwykle uczciwa, a jednak daleka od magla. I co najważniejsze, z jej kart patrzy na mnie - ze wszystkimi wadami i zaletami - żywy człowiek, którego znałam. Chociaż to cały czas strasznie brzmi - z n a ł a m...
                                                  • 1agfa Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 22:29
                                                    Dziękuję, Blondynko - za polecenie i rzetelną recenzję. Ksiądz Twardowski...Jego wiersze opowiadały o rzeczach, które sa mi bliskie, o drobiazgach i drobiażdżkach, ale i o wielkich rzeczach w sposób prosty, jasny.
                                                    Nie raz i nie dwa zatrzymywał mnie na rozdrożu; rzadki to Człowiek smile
                                                    Pisał drobniutkimi literkami; takie były drobne jego tropy, a tak znaczące...
                                                    A Broniewski - na pewno interesujące życie, bardzo skomplikowane, Człowieka dużego talentu, a spętanego skomplikowanymi czasami. Nic nie było proste...i wielu nic nie rozumie.
                                                    Na "Tajny Dziennik" Mirona Białoszewskiego jeszcze poczekam, poczekam na Twoją opinię, nie mogę zrobić zbyt dużego zapasu, stosiku leżących i patrzących z wyrzutem książek smile!

"Moją drogę" na pewno przeczytam, dziekuję Ci raz jeszcze.
                                                    Znałaś...Coż mogę powiedzieć...Dobrze że książka uczciwa, zatem mniej bolesna.
                                                    Wiem przecież, jak niezmiernie może boleć.
                                                    Pozdrawiam Cię, Czarownico na Kwiatowej Miotle smile
                                                  • blondynka.2801 Re: DOBRANOC :) 15.03.12, 22:54
                                                    Też Cię pozdrawiam, Agfo. Najserdeczniej. smile
                                                    A wiersze księdza Twardowskiego uwielbiam. I uważam, że gdyby miał lepszych tłumaczy, mógłby śmiało dostać Nobla. I boli mnie, że wbrew swojej woli nie leży na Powązkach wśród biedronek, tylko przywalony przez Glempa marmurową płytą w ŚOB.
                                                    A to jeden z moich ulubionych Jego wierszy.

Rachunek dla dorosłego

Jak daleko odszedłeś
                                                    od prostego kubka z jednym uchem
                                                    od starego stołu ze zwykłą ceratą
                                                    od wzruszenie nie na niby
                                                    od sensu
                                                    od podziwu nad światem
                                                    od tego co nagie a nie rozebrane
                                                    od tego co wielkie nie tylko z daleka ale i z bliska
                                                    od tajemnicy nie wykładanej na talerz
                                                    od matki która patrzyła w oczy zebyś nie kłamał
                                                    od pacierza
                                                    od Polski z rana

ty stary koniu.
          • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 11:19
            Będą Ulissesie, będą i słońce, i kwiaty, i ogródki kawiarniane, i liście na drzewach a nawet urlopy będą! Jeszcze trochę, jeszcze chwilka... smile

A póki co, zagram Czekanie na wiosnę

• ulisses-achaj Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 12:07
              Cześć Karen smile Nie znałem tej piosenki, a fajna jest i dla mnie "na czasie " smile

A kiedy panna W już się całkiem rozgości, wtedy jest tak: smile

agahexe.wrzuta.pl/audio/7zBQ3z5GEBw/wolna_grupa_bukowina-_nuta_z_ponidzia
              smile
      • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 11:12
        Cześć, Natko smile
        Mogę dopisać - kiedy nie widzę Twojego porannego wpisu to zaraz się niepokoję
        gdzie jesteś i dlaczego Cię nie ma smile
    • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 11:07
      Cześć, Hardy smile

Spokojnej, mimo wszystko, pracy i bądź cierpliwy, przybywa dnia! smile
    • blondynka.2801 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 11:56
      Dzień dobry. smile
      A ja witam dzień w nastroju bardzo mollowym i nieco filozoficznym.
      No, to - zgodnie z nastrojem...

STWARDNIEJE CI ŁZA

Miękkich myśli Wam życzę. smile
      • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:07
        Blondynko smile Mam nadzieję, że wieczorem Twój nastrój
        zmienił się z molowego na durowy? smile
        • blondynka.2801 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:33
          Dobry wieczór. smile

Karen...
          ....nie ma mnie.... bo mnie nie ma....
          Ale kiedyś będę.

PS. Agfo, nie podziękowałam Ci dotąd, że tak pięknie nam tutaj "zapachniałeś" bzami... kiss
          • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:51
            Dobry wieczór, Blondynko smile, dobry wieczór! smile Lubię bzy...Jeśli Ci się podobała ta płytka... tym większą mam przyjemność, oprócz tego że je znalazłem, z muzyką dla ucha łaskawą smile
            Pozdrowienia serdeczne smile
            PS. Czemu jednak o Kalinie J. nie chciałaś anegdot wpisać? To była kobieta niczym iskra, ekscytująca w szarzyźnie ówczesnego, zgrzebnego życia.
            Szkoda...
            Szukałem wczoraj filmu " Hotel Polanów i jego goście...", żal - nie ma.
            W sporach, awanturach, rozliczeniach prywatno-państwowych zaginął taaaki film sad
            • blondynka.2801 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 23:17
              Dobry wieczór, Agfo smile
              Już się stosuję do Twojej prośby i idę dopisać anegdotkę o Kalinie J. smile
              • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 23:30
                Dziękuję smile Dobrej nocy, Blondynko , spokojnej smile
                Pamiętam akacje z dzieciństwa, wielkie stare drzewa...pachniały do zawrotu głowy, kiedy się przy nich nazbyt długo zasiedziało.
                Ogromne kiście...smile
          • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:53
            Podwórko bedzie trwać w tym samym miejscu, Blondynko...i trwać ma smile
            Każdy z nas ma różne dni, jak to w życiu...poczekamy smile
            • blondynka.2801 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 23:11
              Karen smile
              Najbardziej mnie rozczulił ten "kaczy puch" smile
              A u prawdziwego Poety maj jest przez cały rok...
              A w maju to już może nawet będzie tak...
              Lubię akacje...

https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/38/36/70277efa10.jpg
    • czaro.01 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 14:46
      Dzień dobry WSZYSTKIM smile i serdecznie pozdrawiam, "zalatana" wink Czaro.

https://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/221962_10150178599076377_689556376_7269506_4980505_n.jpg

Autor obrazka: Vladislav Gerasimov
      • blondynka.2801 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 14:47
        Czaro.... smile
        • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 20:12
          ...ten Vlad coraz bardziej mi się podoba, Czaro...znaczy nie on sam osobiście, tylko jego prace smile Wygląda na to, że Blondynka ma pdobne zdanie smile
          • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:10
            Hardy, mnie też te obrazki Vlada ( Vlado?), wklejane przez Czaro, bardzo
            się podobają smile
            • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:21
              ...to nas coraz więcej się zbiera w "kółku wielbicieli Vlada" , Karen smile Do tego mieszka w rejonie, z którym jestem trochę emocjonalnie związany smile
        • czaro.01 Re: 14 marca 2012, CWP 16.03.12, 12:58
          smile)

https://media.picfor.me/001196E0D/Flowers-flowers_large.jpg
          Czaro.
      • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 21:40
        Pozdrawiam "zalataną" - (jakże pięknie zalataną ) wink Czaro
        Ten obraz Vladislava Gerasimowa taki wymowny jest w swoim zalataniu; czy juz mówiłem, jak mi sie podoba ten malarz? Mówiłem? To jeszcze raz powtórzę!
        Dziękuję Ci Czaro za to odkrycie, bo jest czym oczy napaść, codzienną szarością przykurzone; niezwykła wrażliwość cechuje tego malarza smile
    • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 19:40
      Dobry wieczór odpowiednią do pozdrowienia porą, znaczy wieczorem smile

Dużo żeście "nagadali się"? Miuszę poczytać, ostatnio jestem w wielkim niedoczasie...rano wyjdę, wieczorem wrócę, w nocy muszę spać... Może ma ktoś niepotrzebne kilka godzin dziennie? Chętnie przyjmę...wink
    • rata.sofisticada Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 20:35
      Dzien dobrysmile
      Cudowny dzien. Niczym majowysmile
      • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 20:57
        Co Ty, Szczurze?! Jaki cudowny dzień? Teraz, w nocy?! Jaki majowy? Przy plus dwa?!
        Aaaa...no tak. Zapomniałem...przecież obracasz się w innych "rewirach" big_grin Na szczęście u nas ma też tak być już za dwa dni smile))
        Mówisz, że u Ciebie już pełna wiosna? smile
        • rata.sofisticada Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 02:25
          Mówisz, że u Ciebie już pełna wiosna? smile

Jesli przyjmiemy, ze wiosna moze byc i wtedy, kiedy nie ma jeszcze zielonych lisci - taksmile
          • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 07:29
            Zazdroszczę, Szczurze! Usłyszałem rano, że podobno już 26 stopni w Chicago...chyba że dziennikarz się przejęzyczył..smile
            • rata.sofisticada Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 20:15
              Zazdroszczę, Szczurze! Usłyszałem rano, że podobno już 26 stopni w Chica
              > go...chyba że dziennikarz się przejęzyczył..smile

Hardy, wczoraj bylo bodaj 27 stopni, dzis tez podobniesmile Poranki sa cudowne, rzeskiesmile Idealna pogoda do porannych spacerow w lesiesmile
              • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 20:36
                ...coraz bardziej zazdroszczę, Szczurze smile A co z ciepłotą wody? Nadaje się już do pływania? wink
                • rata.sofisticada Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 21:02
                  ...coraz bardziej zazdroszczę, Szczurze smile A co z ciepłotą wody? Nadaje
                  > się już do pływania? wink

Hardy, zobrazuje to nastepujaco: plywanie w jeziorze Michigan stanowi idealna terapie dla niewiernych mezow, chlopakow. Woda jest tak zimna, ze - wybacz kolokwializm - jaja czasami chce odmrozic nawet w lecie, gdy jest 40 stopnismile
                  • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 21:59
                    ...no to jednak nie wybiorę się na wiosenną wycieczkę do Ciebie, Szczurze. Muszę dbać o niewymowne...zbyt cenne są dla mnie...big_grin
                    Mówisz, że nawet w lecie woda jest bardzo zimna? shock Rezygnuję, wybieram polskie jeziora big_grin
                    • rata.sofisticada Re: 14 marca 2012, CWP 16.03.12, 01:52
                      Mówisz, że nawet w lecie woda jest bardzo zimna? shock Rezygnuję, wybieram polskie
                      > jeziora big_grin

A basen to nie laskasmile
                      • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 16.03.12, 07:23
                        Basen to ja mogę podsuwać potrzebującemu, Szczurze wink
                        Dla mnie pływanie w basenie to ostateczność. Czuję się jak ptak w klatce, do tego przepełnionej. Do pływania potrzebuję "przestrzeni, przestrzeni!" i jak najmniej ludzi. Cisza, natura, spokój... Jeżeli możliwe - popływać rano, kiedy jeszcze mgły się ścielą, wieczorem, kiedy słońce zachodzi a jezioro jest gładkie jak lustro...smile
                  • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 22:06
                    Cześć, dobry wieczór Szczurze big_grin Po przeczytaniu Twojego opisu "wrażeń" po pływaniu w Jeziorze Michigan... takie jakieś dziwne ciarki po mnie przeszły!! big_grin
                    Brrrr........suspicious
                    To oznacza, że tam tylko żeglować co najwyżej można, jak sądzę. I tak pewnie jest, pewnie wszelkie inne wodne sporty, (poza osobistym shock ) pływaniem kwitną. Czy tak?
                    Proszę, jakich ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, dziękuję Szczurze! big_grin
                    Ostrzeżony - bezpieczny smile
                    • rata.sofisticada Re: 14 marca 2012, CWP 16.03.12, 01:48
                      To oznacza, że tam tylko żeglować co najwyżej można, jak sądzę. I tak pewnie jest, pewnie wszelkie inne wodne sporty, (poza osobistym ) pływaniem kwitną. Czy tak?

Dobry wieczor, Agfosmile Mozna sie taplac, najlepiej w wodzie po kolanasmile Ci, ktorzy chca naprawde poplywac, czesto plywaja w spejalnym odzianiusmile Jest duzo zaglowek, jachtow, lodzi. Centrum Chicago bardzo fajnie wyglada z jeziora. Szczegolnie jak miasto wylania sie na horyzoncie po zmrokusmile
              • blondynka.2801 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 21:49
                Dobry wieczór, Podwórko smile

Szczurku - nienawidzę Cię! wink big_grin big_grin
                U mnie zimno, szaro i ani śladu po wiośnie.
                Choć niektórzy hmmm... niepoprawni optymiści głosili tutaj czas jakis temu, że to już tuż, tuż... suspicious Coś to "tuż" trochę długo trwa... Jak na mój gust... smile Ja chcę żeby już było zieeeeelono!! I mi, i w krąg. smile
                • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 22:04
                  ...wyraźnie uderzyłaś w stół, Blondynko, wyraźnie! wink Muszę się odezwać - mój coroczny optymizm nie jest niepoprawny, tylko oparty na solidnych podstawach, zwanych wieloletnim doświadczeniem wink

Dopytałem się "u źródła" - już jutro będzie duuużo cieplej, w przyszłym tygodniu zaś zobaczymy pierwsze wschodzące zielone suspicious
                  • blondynka.2801 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 22:10
                    Hmm... Hardy... smile

Po tylu w tej sprawie niespełnionych obietnicach, dopiero jak zobaczę i poczuję, to uwierzę. suspicious smile
                    Choć z moim życiowym doświadczeniem powinnam była od razu wiedzieć, że facetom się po prostu nie wierzy..... Na słowo... big_grin
                    • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 22:17
                      ...jak niewierny Tomasz...uncertain
                      Nie wszystkie...osoby...zgodziłyby się z Twoim twierdzeniem co do oceny "zusammen do kupy facetów", Blondynko. Zapomniałaś o podstawowej zasadzie potwierdzającej regułę wink
                      • blondynka.2801 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 22:22
                        A nie, nie, Hardy, wyjątkom wierzę!!! smile
                        Ale są to nieliczne wyjątki! big_grin
                        A reszta? Naobiecuje, nie dotrzyma słowa... I co? I pstro! big_grin
                        • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 22:36
                          Hmmm...całe życie człek się uczy...nawet nie wiedziałem, że są też "liczne wyjątki" big_grin
                          • blondynka.2801 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 22:41
                            Oj, Hardy, Hardy...
                            No, dobra - złapałeś mnie... big_grin
                            Na nielogiczności, żeby nie było... big_grin
                            • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 23:02
                              ...zaraz "złapałeś"...zastanawiam się, do której grupy się zaliczam...wink Chociaż u mnie danie słowa to słowo a nie tylko danie, Blondynko wink
                              • blondynka.2801 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 23:09
                                No, to Twoje Damy, Hardy, mają szczęście. smile

Idę już spać, dobranoc, Agfo, Hardy, Szczurku, dobranoc Podwórko. smile

A na koniec dnia to... Lubię... Bardzo...

• hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 23:13
                                  Kto dużo daje, to i dużo dostaje smile
                                  Dobranoc Blondynko smile
                                  • blondynka.2801 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 23:17
                                    hardy1 napisał:
                                    Kto dużo daje, to i dużo dostaje smile

Oj, nie zawsze, Hardy, naprawdę nie zawsze....
                                    Dobranoc. smile
                                    • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 23:41
                                      Nie zawsze, to prawda. Ale bez dawania, nie ma najmniejszej szansy na otrzymanie smile
                                • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 23:17
                                  Dobrej nocy, Blondynko kwiat, dziekuję za tę - na noc - piosenkę. Spokojnej nocy smile
                                  • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 23:49
                                    Dobranoc Agfo i Wszystkim smile Muszę nadrobić we śnie ten wyczerpujący dla mnie tydzień smile
                                    • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 16.03.12, 00:00
                                      Północ za chwilę, zatem dobrej nocy Wszystkim życzę, spokojnej smile i poranka jasnego, wiosennego smile

Też mam zamiar, Hardy, trochę odespać dzisiejszy niełatwy dzień...Dobranoc, cześć smile
                • rata.sofisticada Re: 14 marca 2012, CWP 16.03.12, 01:50
                  Ja chcę żeby już było zieeeeelono!! I mi, i w krąg. smile

Ale u mnie tez nie jest zielono, Blondynkosmile
      • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 21:05
        Dobry wieczór Wszystkim smile Dopiero teraz dotarłem do domu (i do Podwórka), po całodziennych zajęciach. Miłych zresztą smile, tym razem.
        Nic nie czytałem, zatem sprawdzę, "co słychać i co w trawie piszczy" (ale nie wiem kto tak powiedział wink. Niech będzie, że ja! big_grin
        Posiedzę sobie, powiedzmy.
        Szczurowi (dobry wieczór) lekko zazdroszczę (napisał: cudowny dzień, niczym majowy smile), choć i u nas coraz bliżej wiosny, coraz cieplej, coraz ładniej; jednak jeszcze nie majowo...smile
        • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 21:46
          Cześć Agfo smile Już myślałem, że wieczór spędzę samotnie...bo u Szczura jest jeszcze dzień, więc wieczornie się nie wlicza wink Ostatnio nie mam czasu rano, w nocy też nie posiedzę...ale byle do wiosny smile
          Przynajmniej skończyłem pisać u siebie, bo od kilku dni ciągle mi brakowało czasu na dokończenie smile
          • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:04
            A wiesz, Hardy, że na mnie też całkowicie niespodziewanie spadły różne zajęcia - widać to tak z wiosną, której wyglądamy i wyglądamy...może najpierw musimy tzw. "szkołę" dostać, zanim na oddech i czas spokojniejszy pora przyjdzie? Myślałem juz na laurach spocząć, a tu upss! big_grin
            Nic to, zbliżają się ciepłe dni, słoneczne...będę "ogrodnikować" smile
            Mamy już środek tygodnia - i z górki wink
            • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:06
              PS. "U siebie"...czyżbyś posłował do Pana B. na Przyzbie, czy też w krainę wspomnień się zabłąkałeś? Zobaczę...suspicious
              • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:27
                Agfo - za spoczęcie na laurach nie rozdają laurek...że nie wspomnę o wieńczeniu skroni naszych w w laurowe wieńce big_grin Musimy przeżyć ten "obciążony czas"...ale potem w lato będzie zasłużony urlop i...pływanie, pływanie i jeszcze raz pływanie big_grin
                We wspomnienia się zabłąkałem...ostatnio też tak nostalgicznie...jak wszyscy to wszyscy. Hardy też big_grin
            • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:17
              U mnie tak samo, Agfo, przedwiośnie to nie jest dobry czas
              bo zimowe zmęczenie źle nastraja i wcale nie chce się nic robić
              ale jeszcze parę dni i będzie można spocząć na laurach smile
        • rata.sofisticada Re: 14 marca 2012, CWP 15.03.12, 02:28
          Szczurowi (dobry wieczór) lekko zazdroszczę (napisał: cudowny dzień, niczym majowy ), choć i u nas coraz bliżej wiosny, coraz cieplej, coraz ładniej; jednak jeszcze nie majowo...

Agfo, natura po prostu splaca honorowo dlug, ubiegloroczny maj byl raczej kiepski, wiec - oby - w tym roku bedziemy miec dwa majesmile Dopiero wtedy beda powody do zazdroscismile A swoja droga - nie sadzilem, ze doczekam chwili, kiedy ktos mi bedzie pogody zazdroscilsmile
      • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:12
        Cześć Szczurkusmile
        U nas jeszcze marcowy ale obiecują, że już w ten weekend będzie ciepło,
        nawet do 20°C smile
        • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:32
          Zazdroszczę Ci "bieguna ciepła", Karen...ale z drugiej strony jak pomyślę, że nie masz nawet małego kilometra wody w lato do pływania...brrr!!!
          To nie z zimna, tylko na samą myśl dreszcze mnie ogarniają suspicious
          • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:50
            Oj tam, Hardy, do jezior mam niedaleko, obejrzyj sobie Pojezierze Sławskie,
            śmiało możecie się tam wybrać na urlop smile

https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQuHDo5Lf56S8TBVPS4xgjHzGu9xV_TRWqA62xOxPCpgFtB0tpC
            • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:55
              ...od razu Pojezierze...pewnie jedno jeziorko na krzyż...suspicious
              • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 23:05
                Hardy, a umiesz googlać, hę? No, jakie jedno suspicious
                • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 23:40
                  Najlepiej to gulgotam mleko...ale wygooglać też potrafię wink
        • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:48
          Przed chwilą na pocztę dostałem takiego reklamowego maila ( skąd mają mój adres i imię?). Paczę i paczę i wypaczeć nie mogę...chyba się popłaczę big_grin :

"(moje imię), pacz, jak zarabiam!
          Też zacznij zarabiać przez Internet.

ZACZNIJ ZARABIAĆ NA SPADKACH I WZROSTACH WALUT

PACZ JAK ZARABIAM! TEŻ ZACZNIJ ZARABIAC PRZEZ INTERNET!
          TMS "S" Xxxxx Dom Maklerski. Sprawdź!"

Nie wiem...paczeć czy nie paczeć? jak myślicie? suspicious
          • k.karen Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 22:56
            To może Ty Apacz jesteś, Hardy? big_grin

Ależ Cię "kochają" spamerzy, nie zazdroszę wink
            • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 23:27
              A...pacz, Karen, o tym nie pomyślałem big_grin Howgh! big_grin
          • 1agfa Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 23:05
            Od takiej zachęty, Hardy, można się spaczyć!! big_grin big_grin

Swoją drogą, na poważnie, to niesłychanie namolne się zrobiły rózne firmy-od-reklamowania-wszystkiego-co-się-da; skąd biorą telefony? Nie wiem!. Skąd mają adresy mailowe? nie wiem . Ale nie można się opędzić.
            I jest to mocno podejrzane, jakiś Wielki Brat ma na nas oko...suspicious

Swój telefon stary (komórkę) oddałem Jednej Takiej Pani - i przez to bardziej się biedzi niż ja z nowym (jeszcze widocznie nie rozpoznanym przez Wielkiego Brata wink).
            Telefon stacjonarny też ustawicznie dzwoni, komiwojażerowie telefoniczni uwodzicielskimi głosami zachęcają do kupowania lub oglądania wielu zwykle niepotrzebnych rzeczy.
            Drażni to nas i paczy spokój smile
            • hardy1 Re: 14 marca 2012, CWP 14.03.12, 23:34
              Agfo, odpowiadaj spokojnym głosem - To jest dobre, co pan proponuje? Tak? To proszę samemu kupić - i odkładaj słuchawkę big_grin

Naszymi danymi i telefonami niestety handlują...bardzo często nielegalnie, bez zgody. Tylko kto pójdzie się handryczyć? Czasu szkoda i nerwów...więc tylko wyrzucam...
      • k.karen Szczurku :) 14.03.12, 22:44
        Mam do Ciebie prośbę.
        Znajdź czas, załóż wątek i opowiedz nam trochę o Illinois, proszę smile

Na pewno widziałeś dużo ciekawych rzeczy a taki przekaz jest lepszy
        niż informacje z Wikipedii smile
        • hardy1 Re: Szczurku :) 14.03.12, 22:49
          Szczurze, nie daj się długo kobiecie prosić smile
        • hardy1 Re: Szczurku :) 15.03.12, 00:17
          Czas i na mnie. Dobranoc Wszystkim smile
          • 1agfa Re: Szczurku :) 15.03.12, 00:21
            Dobrej nocy Wszystkim, spokojnej, jasnego poranka z zapachem wiosny smile
        • rata.sofisticada Re: Szczurku :) 15.03.12, 02:37
          Mam do Ciebie prośbę.
          > Znajdź czas, załóż wątek i opowiedz nam trochę o Illinois, proszę smile

Obiecuje, tyle ze nie wiem kiedy to nastapi, Karensmile Do zalozenia takiego watku potrzebny jest odpowiedni nastroj. Lecz jak nadejdzie, to nic mnie nie odciagnie od klawiaturysmile
    • cieplanata 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 07:03
      Połowa miesiąca, jak ten czas leci z moich obliczeń wynika, ze tylko 6 dni do pierwszego dnia wiosna. Ciekawa jestem, która Podwórkowa Marzanna da sie utopić wink bo ja nie
      Witam WKN
      • hardy1 Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 07:08
        Witaj Natko. Mogłabyś się poświęcić...przecież nie będziesz cierpiała za miliony obcych, tylko za grupę znajomych Podwórkowiczów...suspicious
        • cieplanata Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 07:21
          Marzanna musi być fajna, a ja juz stara jestem i w kościach mi strzyka wink
          • hardy1 Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 07:27
            ...a od czego Fotoshop? wink
            • k.karen Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 10:37
              Dzień dobry, Natko, Lusiu i Hardy smile

Tak jest, czas przygotować się na topienie Marzanny i wysłanie jej do morza smile
              • blondynka.2801 Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 13:33
                Dzień dobry, Podwórko smile

Co do Marzanny, to tak mi przyszło do głowy, że "próbie wody" poddawano te nieszczęsne oskarżone o czary... suspicious
                No, nie wiem, nie wiem... Chyba mnie w takim razie taktycznie do 22 marca na Podwórku nie zobaczycie... big_grin

A ponieważ za kilka dni jest rocznica urodzin Jacka K., a niedługo potem rocznica Jego śmierci i jakoś myśli mi się o Nim bardziej niż zwykle, w duszy zagrało mi tak. To sie z Wami podzielę. Miłego dnia smile

• k.karen Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 14:04
                  Cześć Blondynko
                  Zgadza się, czarownice były onegdaj poddawane próbie wody
                  ale Marzanna to nie czarownica tylko zła zima, którą trzeba pogonić do morza.
                  Tyś nie Marzanna jeno Blondynka więc wespół zespół z nami będziesz
                  topić złą zimę by tradycji zadość uczynić smile

dzięki za piosenkę, miłego dnia smile
                  • 1agfa Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 15:33
                    Dzień dobry Lusiu, Karen, dobrego dnia Wszystkim Paniom i Panom smile

Aaa, Marzanna! Ten symbol zimy złej, zimy dokuczliwej big_grin Tak, dosyć już zimy!
                    Coraz popularniejsze, coraz częstsze jest wyrzucanie Marzanny do wody, ażeby odpłynęła hen w inne miejsca (wszak zima jednak jest potrzebna, ale to jak z gośćmiwink) - co za długo, to niezdrowo.
                    Kiedyś obyczaj ten był mniej znany, rozpowszechnił się...i jest jeszcze jedna okazja do przedniej zabawy, dla uczniaków i dla dorosłych...big_grin
                    Nawet kiedy zima próbuje na chwilę wrócić, to i tak wiadomo, że ma już przechlapane (i to najdosłowniej wink

Bo Marzanna płynie, płynie... wink i zostawia miejsce dla Wiosny smile

• k.karen Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 16:06
                      Agfo smile a piwonie w moim ogrodzie mają już 10 cm kiełki! smile
                      Dzisiaj trochę popracowałam "ogródkowo" a teraz w nagrodę, słońce
                      wyszło zza chmur smile
                      • 1agfa Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 17:03
                        Hej, Karen smile
                        Mikroklimat masz jakiś lepszy najprawdopodobniej. U mnie wszystko śpi, krokusy tylko i tulipany wyłażą na potęgę, pchają się ponad powierzchnię ziemi w przyspieszonym tempie, jakby pocieszyć chciały swoją obecnością, że brak rozwiniętych pąków na drzewach, krzakach...Tylko one takie "dzielne". Derenie mają tylko pączki kwiatowe, choć już połowa marca!
                        Zresztą, kilka dni mnie tam nie było, czekam na wolny czas...
                        W weekend będę sadzić do ziemi świateczną choinkę, od dziesięciu (?) dni stoi już wystawiona "na świat", oswaja się z wiatrem, deszczem, chłodem i słońcem...
                        Bez błyszczących ozdóbek nabrała szlachetności, lekkiej srebrzystej patyny na igłach.
                        Będzie dumnym srebrnym świerkiem smile, nie chwilową zabawką.
                        Do napisania,
                        • hardy1 Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 18:36
                          Dobry wieczór Wszystkim smile

"Próba wody", o której wspomniała Blondynka, nie była wcale taka zła. Była, mógłbym rzec, na tamte czasy nawet dość humanitarna. Dawała szansę na wybronienie się delikwentki od posądzenia o czary. Jeżeli się utopiła, to znaczy że nie była jednak w konszachtach z diabłem. Ponieważ gdyby była, to by czarownicy pomógł i pływałaby. "Pójście na dno" było dobitnym dowodem, że była niewinna. W nagrodę jej doczesne zwłoki dostępowały zaszczytu chrześcijańskiego pochówku.

Natomiast w przypadku kiedy nie szła jednak na dno a utrzymywała się na powierzchni, to...hmmm...pewnie się domyślacie wink
                        • hardy1 Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 18:40
                          Czytam i czytam...jesteśmy Agfo trochę poszkodowani "w sprawie wiosny" - u Karen już "nowalijki" rosną, a u nas jeszcze nic.
                          Miejmy nadzieję, że przy zapowiadanym gwałtownym ociepleniu, w przyszłym tygodniu i my będziemy się radować świeżutką zielenią smile
                • 1agfa Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 15:10
                  Dzięki, Blondynko za przypomnienie. O Kaczmarski, o tych datach.
                  Ogromna księga, wydanie pod tytułem "Ale źródło wciąż bije"...jeszcze walczył.

Zadedykował Stanisławowi Lemowi
                  Ogłoszenie w Kosmos

W całym Kosmosie swą obecność
                  Oddam za ziemię niebezpieczną.

Odstąpię ziemię z jej bogactwem
                  Za myśli jasne, choć niełatwe.

Myśli wymienię, choć nienowe,
                  Na niezużyte jeszcze słowa.

Przeznaczę słow gatunek pierwszy
                  Na nieomylność moich wierszy.

Odstąpię wierszy doskonałość
                  Za jedno ocalone ciało,

Za ocaloną duszę w ciele...
                  Ale to wszystko tak niewiele...

5.2.1995
                  • blondynka.2801 Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 15:32
                    Agfo, ja znałam Jacka. Nienajgorzej. Jak mogłabym zapomnieć...

PYTANIA RETORYCZNE
                    • 1agfa Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 15:43
                      Blondynko ... smile ...
                    • k.karen Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 16:03
                      Blondynko smile

J.Kaczmarski, jak wiesz, zaśpiewał i tę piosenkę,
                      tym razem nie zagram ale wkleję tekst:

Nie opiszę dziejów. Nie osądzę Wieku.
                      Nie złożę świadectwa, które kłamie Piekłu.

W sieć kościelnych sklepień nie wzniosę modlitwy.
                      Napiętym nadgarstkom nie podsunę brzytwy.

Nie myślę znieczulać kroplówką pokrzepień.
                      Nowego Człowieka ze słów nie ulepię.

Nie wydam wyroku na podłość i małość.
                      Oddam nieomylność gromkim trybunałom.

Nie wskażę, gdzie która ze stron świata leży -
                      Mądremu to na nic, głupi nie uwierzy.

Załatwię najwyżej osobiste sprawy
                      Tak, by nie potępić, ale i nie zbawić.

By z klęsk, rozczarowań, żalów obmyć myśli.
                      Otrząsnąć ze zwycięstw i z krzywd je oczyścić.

By móc podarować prywatne zachwyty
                      Komuś, przed kim zachwyt - goryczą zakryty.

By móc się podzielić swoim niepokojem
                      Z kimś, kto tak się boi przyznać: ja się boję!

By to, co słabością, bólem i kalectwem
                      Stało się modlitwą, światłem i świadectwem
                      .

Jacek Kaczmarski
                      12.8.1997 "Motywacja",
          • 1agfa Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 15:55
            Dzień dobry Natko smile Kukłę jakąs sporządzić trzeba, Marzannę sprokurować, przozdobić jakoś, to juz damskiej ręki potrzeba, i to zręcznej smile
            Liczę na Ciebie wink Ja nie umiem.
            Ale Hardy ma pomysły, no no suspicious Może chciał coś na okoliczność wrzucania Marzanny do wody... zobaczyć suspicious
            • hardy1 Re: 15 marca 2012, CWP 15.03.12, 18:37
              ...nie wiem, Agfo, nie wiem...lepiej niech Natka odpowie wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka