Dodaj do ulubionych

28 marca 2012, CWP

28.03.12, 06:42
Już środa, długi dzień...ale jak minie, to tydzień pracy będzie z górki.
Dzień dobry Wszystkim smile Podobno ostatni ciepły dzień...potem kilka dni "dla ochłody". Nie szkodzi. Przeżyjemy smile
Obserwuj wątek
    • cieplanata Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 06:56
      Witaj Hardy Witajcie WKN cieszmy się każdym dniem pogodnym i niepogodnym, bo kto wie co przyniesie jutro? Wczoraj dostałam telefon, ze odszedł przyjaciel naszego domu, nagle i niespodziewanie, a taki był zdrowy, "młody" wysportowany i przystojny.
      • hardy1 Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 07:17
        Dzień dobry, Natko.
        Tak to jest z życiem...nie wiemy, co w naszym środku siedzi, czy wszystko jest w porządku. Przyznam się, że panie bardziej dbają o zdrowie, profilaktycznie się badając...musicie pilnować swoich mężczyzn...i gnać, gnać ich do lekarza, nawet właśnie profilaktycznie.
        Tak jak powiedziałaś - cieszmy się z każdego dnia smile
        • kicho_nor Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 08:32
          No to o gołębiach

Na osiedlu nikt po trawnikach nie chodzi.
          Wydeptane w jednym miejscu, gołębie wydeptały.
          Ludzie tam sypią pokrojone co z kuchni a gołębie grube i nic im się nie chce.
          Obok jest park, i ławeczki, na jednej ławeczce spotykają się starsi panowie
          i karmią gołębie. Karmienie gołębi jest czasochłonne, więc panowie przynoszą
          w papierowych torbach albo piwo, albo ćwiartkę i zajmują się obserwacją gołębi.
          • k.karen Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 10:00
            Dzień dobry, Natko, Hardy, Kichonorze i WKN smile

Ludzie karmią gołębie a nas "prasa" karmi codziennie różnymi "dziwadłami".
            Znalazłam dzisiaj ten artykuł. Nie mam nic przeciwko windykacjom,
            długi należy spłacać ale to jest już przesada. Może niedługo dzieci będzie
            można włączyć do "innych ruchomości" i wystawić na licytację? wink

trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,11432257,Komornik_windykuje_dluznika__Zajal_telewizor__DVD.html
            • cieplanata Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 10:37
              Dzień dobry Karen widocznie dziecko wg komornika nie miało wartości. sad
              • czerwona-malpa Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 11:59
                dzien dobry Podwórkowicze. Pogoda i nastroje dobre?
              • k.karen Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 20:43
                Taaa Natko, może dziecko nie miało...rodowodu i tatuażu z nr ewidencyjnym,
                brak mi słów.
            • hardy1 Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 16:01
              Karen, sam nie wiem. Z jednej strony spłata długu, z drugiej strony pies-przyjaciel człowieka (w tym wypadku dziecka).
              Faktycznie, powinno to zostać prawem unormowane. Przeczytałem, że należy zostawić "jedną krowę...", to powinno dotyczyć psa oraz kota.
              • k.karen Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 20:56
                Wiesz Hardy, w takich wypadkach wypadałoby mieć trochę zdrowego
                rozsądku bo prawo jest dla ludzi a nie ludzie dla prawa. Ludzie, którzy są tacy
                zasadniczy kojarzą mi się z cyborgami, które nie mają ludzkich uczuć, taki przepisowy beton.
                Paragrafy w życiu to nie wszystko. W tym przypadku może zostać skrzywdzone dziecko
                i przy okazji zwierzę.
                • hardy1 Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 21:38
                  W tym przypadku masz rację. Oprócz prawa formalnego trzeba brać pod uwagę prawo materialne - a więc jakie było oczekiwanie od stanowionego prawa. Od czasów "twarde prawo ale prawo" jednak trochę już odeszliśmy.

Tyle że komornikami nie zostają luidzie "uczuciowi". I drugie - dłużniczka postanowiła szybko spłacić dług. Może to było zagranie komornika?

Naprawdę w tej sprawie twardo mi zawyrokować za jedną opcją.
    • kkkkosmita Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 12:16
      Cześć wszyscy!
      to tydzień pracy będzie z górki
      Hardy... wypluj te słowa...
      mi jest potrzebny bardzo długi tydzień.
      Z żadnej górki! z żadnej górki... boooo
      oszaleję!
      A jak zobaczycie zwariowanego kosmitę... to dopiro... będzie!
      Wszelki szacunek stracę! No... iiii... w ogóóóleeeee

http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
      • hardy1 Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 16:04
        Nie jęcz, Kosmito smile Myślisz, że Ty jeden? Ja też...i to najbliższe tygodnie a nawet miesiące. Pewne rzeczy bardzo ważne załatwiam...i mam nadzieję, że wszystko się uda.
        Czego i Tobie życzę...przy okazji życzenia sobie wink
        • kkkkosmita Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 20:52
          Więc witam w mojej bajce
          mam w głowie jakieś jajce
          i zaraz się zaśmieję
          Chiiba że oszaleję

Dziś wszystko jest możliwe
          zwierzęta są szczęśliwe
          Bo ze mną jest weselej,
          ja chiiba się zastrzelę! big_grin

Nikt tutaj nie zna głodu, nikt tu nie czuje chłodu
          I nawet, ja nie kłamię, nikt się nie skarży mamie big_grin

Jak widach z mych wierszyków
          niewiele z nich wynika
          tylko , że po dniu całym
          zwyczajnie zwariowałem

Więc pójdę do lekarza
          i jutro się okaże
          czy do jasnej ...
          hmmm....choliiery
          da żółte mi papiery.

Takie strony żółciutkie
          nie napawają smutkiem
          lecz dają wolność złotą
          i ja startuję o to!

To był mój protest song nr.... no nieee wiem który w dniu dzisiejszym...

Więc już dodam w mniej protestującym tonie...
          Dobry wieczór wszystkim.

• k.karen Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 21:06
            To pośmiejmy się oboje
            w kosmicznym duet-tonie,
            bo śmiech drogi Kosmito
            sprawia, że wszystko tito..tito...i jeszcze raz tito...

Nawet czasami jest wskazane
            oszaleć ze śmiechu, zwłaszcza w kawale,
            pracy albo też piecowego zakalca
            więc niech ta se bedom...kosmiczne jajca
            • kkkkosmita Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 21:10
              Oooch... Karen.
              Bardziej to płakać mi się chce niż śmiać...
              Ale nic to.
              Będzie rechot.
              Z dwojga złego wybieram głupi śmiech... niż jakieś żale i marudzenia......

• k.karen Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 21:13
                Etaaamm...zawsze możesz powiedzieć, że chce Ci się płakać ze śmiechu smile
                • hardy1 Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 21:42
                  Nie martw się Kosmito o "żółte papiery". Teraz możesz je kupić na targowisku. Jeden z moich podopiecznych kilkanaście lat temu pokazał mi taką legitymację (jak go opieprzałem), że niby jest "psychiczny". Z nazwiskiem, imieniem i adresem. Jak się przypatrzyłem - uśmiałem się big_grin Kupił na rynku i dane swoje wpisał wink
      • k.karen Re: 28 marca 2012, CWP 28.03.12, 20:48
        Cześć, Kosmito smile
        Ty mi tu nie szalej bo jak Cię znam i Twoje kosmiczne talenty
        to wiem, że skończysz co zacząłeś i jeszcze znajdziesz czas na pogaduszki na Podwórku smile
    • hardy1 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 07:04
      Dzień dobry z rańca, podobno ostatniego ciepłego.
      I tą miłą wiadomością chcę Wszystkich powitać... wink
      • cieplanata Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 07:08
        Dzień dobry ciepło i deszczowo, a co tam deszcz, aby pogoda ducha była wink
        • hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 07:30
          Witaj Natko. Tak uważasz? W takim razie nie będę się kłócił...zostawiam dla Ciebie CAŁY DESZCZ. Poświęcę się i rezygnuję całkowicie z deszczu u mnie, na rzecz Twojego miasta wink
          • k.karen Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 10:00
            Witajcie, dzień dobry smile
            Pogoda ducha jest, kawa jest, deszczu jeszcze nie ma,
            tylko wieje i penie coś przywieje ale może nas nie wywieje wink

Miłego dnia Wszystkim..smile
            • sorel.lina Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 10:18
              Taka to już marcowa uroda... Co tam! Za trzy dni kwiecień...plecień! Ale zaraz po kwietniu - maj, wiosenny raj! Mówię tak, bom optymistka. smile
              Dzień dobry, Podwórko! smile
              • k.karen Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 10:29
                Dzień dobry, Sorellino smile
                Ja też jestem optymistką ale ostatnio jakąś taką...senną wink
                I czekam na 1 kwietnia to może się obudzę smile
                • czaro.01 Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 10:45
                  Dzień dobry Wszystkim smile czy ktoś mnie wspominał ?

https://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/417257_340366736000000_273019712734703_837874_981445041_n.jpg

Czaro.
                  • k.karen Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 10:51
                    Dzień dobry, Czaro smile
                    No proszę! I od razu się obudziłam big_grin
                    • czaro.01 Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 11:07
                      troszkę mleka? smile

https://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s320x320/544423_344922715544402_273019712734703_848329_816640644_n.jpg

Czaro.
                    • hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 20:12
                      Miłe Panie - przedpołudniem mleko dostarczyłyście, kubek kawowy też...ale gdzie gorąca kawa na moje wieczorne przywitanie? wink
                  • rudka-a Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 12:02
                    Dzień dobry smile

kubek do sówki smile)

https://media.tumblr.com/tumblr_kt1xf6IvzF1qa85v3.jpg
                    • czerwona-malpa Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 13:02
                      dzien dobry Podwórkowicze. Tydzien zbliza sie powoli do konca i ja nie moge sie juz doczekac wolnego weekendu. Pewnie wszyscy maja ten sam syndrom?
                    • 1agfa Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 22:43
                      Tak, Rudko ten kubek jest pyyyszny, mnie kawa dzisiaj do życia jest potrzebna, na szczęście jest kawowo dzisiaj na Podwórku smile
                      Pendant do Sowy.
                  • 1agfa Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 22:22
                    Czaro,

"...Czaro napisała:
                    czy ktoś mnie wspominał ?..."

ja smile dopiero teraz tę kawową sowę spostrzegłem, gapa!! wink Jako że zmęczony i podrzemuję (deszczowo bowiem, sennie jest dzisiaj), to może tak parę ziarenek uszczknę, zaparzę? Lubię czasem "posowić", ale dzisiaj nie sowa, ale kawa...
                    Do życia wręcz potrzebna smile

Poważnie, to rzadkiej smakowitości jest ta (urodziwa) sowa big_grin
      • 1agfa Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 19:28
        hardy1 napisał:

> Dzień dobry z rańca, podobno ostatniego ciepłego.
        > I tą miłą wiadomością chcę Wszystkich powitać... wink

smile Dzień dobry wczesno-wieczornie Wszystkim smile (a może dobry wieczór po prostu należałoby powiedzieć?) wink
        Nie jest źle, marzec figle płata. Słońce ludzi rozochociło, grzało i świeciło promieniście majowo, aż o lecie się już przemyśliwało! A to ciągle jeszcze najwcześniejsza jest przecież wiosna. Trochę deszczu też potrzeba ziemi i młodziutkim roślinom, które z mozołem przebijają się na powierzchnię nazbyt suchej ziemi.
        Już za chwilę kwiecień - plecień wink
        Ten to dopiero może nam pokazać "sztuczki" shock
        • 1agfa Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 19:53
          Tak samo namolnie i uporczywie, jak namolny jest dzisiejszy wiosenny deszczyk (u mnie), pokapujacy sennie i nieobficie, ale jednak...
          wkleję jeszcze raz link do konkursowego artykułu o niezwykłej polskiej krainie, z prośbą o klikanie.
          Niech nikt nie myśli, że szkoda tracić czas na klikanie; to nie strata czasu, to piękny opis ziemi, którą można tą drogą i samemu nieco poznać, i innym - również w świecie - pokazać.
          Dziękuję smile

www.poznaj-swiat.pl/artykul,ostatnie_takie_gory,236#
          • k.karen Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 21:45
            Dobry wieczór Wszystkim smile

Mam problemy z netem więc "hurtowo":

Czaro i Rudko, skąd Wy bierzecie takie fotkowe cudeńka?
            Ta kawowa sówka i kubek są świetne! smile

Agfo, klikam tyle razy ile mogę a mogę i przede wszystkim chcę, często.
            A pogoda u mnie tak jak u Was, pod....parasolem. Musieliśmy znowu włączyć piec smile

Hardy, nie bardzo wierzę w tę "klęskę". Mam wrażenie, że rolnicy trochę przesadzają.
            Nie pierwsza to zima z mrozami i jakoś nie zauważyłam żebyśmy mieli mniej chleba. Teraz to chyba nastała taka "moda" na odszkodowania.

Miłego wieczoru smile
            • 1agfa Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 22:47
              Dobry wieczór, Karen - i dziękuję za klikanie smile
              • ulisses-achaj Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 22:53
                Witajcie smile wystawcie sobie, że nie mam już NIC dzisiaj do roboty i jakoś nieswojo się z tym czuję.. smile

• k.karen Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 23:03
                  Cześć Ulissesie smile
                  Nie wierzę! Nie wierzę, że nie masz już NIC dzisiaj do roboty,
                  to byłby cud jakiś niepojętysmile
                  • ulisses-achaj Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 23:08
                    Podjąłem tytaniczny wysiłek prowadzenia higienicznego trybu życia... suspicious Jest to dzień pierwszy.. suspicious
                    • 1agfa Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 23:40
                      Nie pamiętam dokładnie anegdoty, ale ktoś znany powiedział: "Rzucać palenie? głupstwo! Robiłem to wielokrotnie!" suspicious
                      Coś mi sie zdaje, że o tym "tytanicznym wysiłku w sprawie prowadzenia higienicznego trybu zycia" słyszałem juz jakiś czas temu. Nawet chyba kilka razy suspicious
                      big_grin
                      Powodzenia w przedsięwzięciu wink
                      • hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 11:42
                        Agfo - rzucić palenie to naprawdę głupstwo! I to raz, a nie wielokrotnie smile Jam ci przykładem - bez żadnych postanowień i solennych obietnic (akurat zabrakło moich papierosów w sklepie) przestałem palić. Kupiłem tylko jakieś twarde kanoldy i przez kilka dni ssałem je...po tygodniu już zapomniałem o "potrzebie sięgnięcia po papierosa". Ręka nie szukała ich odruchowo.

18 lutego minął rok. I spokój smile Żadne jakieś anty-coś tam, żadne plastry, żadne kozetki terapeutyczne. To bzdury i naciąganie klienteli. To zależy WYŁĄCZNIE od człowieka.

Nie jestem do tego fanatykiem, co tylko albo-albo (wiecie że jestem zwolennikiem "złotego środka" wink). Jest jakaś impreza, to kupię sobie paczkę papierosów, spalę kilka papierosów. Koniec imprezy - koniec palenia - reszta paczki do barku i czeka na następną imprezę. Bez najmniejszych problemów smile Czeka podobnie jak czeka alkohol wink
                        • 1agfa Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 17:40
                          No nie pamietam, czyj to był żart, o tym paleniu smile
                          Wielokrotne próby dokonania czegoś dają wprawę, ale nie zawsze efekty wink
                          Że "aż" rok nie palisz, to Ci się chwali, Hardy; ale ja rzuciłem palenie po naprawdę długim okresie kopcenia najmocniejszych papierosów, z dnia na dzień, już kilkanaście lat temu - (chyba czternaście?).
                          Wydaje mi się, że juz o tym pisałem sad skleroza, to przez to gwałtowne rzucenie palenia! suspicious
                          I nie palę dotąd, konsekwentnie. Ale bywają chwile, że błądzę machinalnie ręką w poszukiwaniu paczki fajek, niestety. Nałóg to nałóg - wielkiej siły trzeba, aby się przeciwstawić.
                          Robię to każdego dnia (a upłynęło, powtarzam, kilkanaście lat od rzucenia!)
                          -
                          https://i43.tinypic.com/2ahbjuw.jpg
                          • kkkkosmita Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 18:11
                            UpS.Zapomniałem kupić papierosów.Zaraz pobiegnę...
                            Jutro ma być ok. 5 cm śniegu.

Podobno najlepsze rozwiązania problemów przychodzą podczas snu.
                            Ranek jest mądrzejszy niż wieczór.
                            Zadania z matmy w czasie snu można rozwiązać...
                            Więc może to moje lunatykowanie nie jest takie złe?
                            Najgorsze, że na jawie... nie pamiętam co ja takiego mądrego wymyśliłem podczas snu!
                            Jakiś licznik snów by się przydał...
                            Kalkulatora z ręki nie wypuszczę, bo matematyka jest królową nauk, a ja chciałbym, żeby mnie zauważyła.
                            Najgorzej kiedy kalkulator jest zepsuty... wtedy matma srogo karze człowieka!
                            A dodatkowo, ja też sporo kamienia załatwiłem metodą Hardego.

a teraz biegnę po papierosy, bo za chwilę obiad...
                            a tego akurat nie chcę stracić! big_grin
                            • czerwona-malpa Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 18:25
                              palisz? Myslalem ze Kosmici nie pala. Jak harcerze.
                              • kkkkosmita Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 19:41
                                Myślałem ze Kosmici nie pala
                                Hi hi...
                                nadmiar myślenia szkodzi!
                                Podobnie jak papierosy!

• hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 20:10
                                  Kosmito - mam nadzieję, że nie ścierałeś kamienia...młyńskiego big_grin
                                  • kkkkosmita Re: 29 marca 2012, CWP 31.03.12, 01:33
                                    mam nadzieję, że nie ścierałeś kamienia...młyńskiego

to było wtedy, kiedy nawiałem z forum.
                                    Na wannie był zaciek i kamień.
                                    w takim miejscu, że żadne mazidło się nie trzymało.
                                    to przypomniałem sobie o Tobie i drobnym papierze ściernym
                                    Raz dwa... i kamienia już nie było.
                                    • hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 31.03.12, 09:56
                                      Niech ktoś powie że kamień jest twardy...wink To jak z drążeniem kamienia kroplą po kropli wody. Nie ma nic zbyt twardego...trzeba tylko dobrać metodę wink
                                      --
                                      hardy.bloog.pl/
                                      Hardy
                                      • ulisses-achaj Re: 29 marca 2012, CWP 31.03.12, 10:04
                                        Cześć Wszystkim smile Hardy, a cóż takiego drążysz? suspicious , na dodatek kroplami? smile
                                        • hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 31.03.12, 11:52
                                          Co drążę? Życie, życie drążę, Uli smile W całej okazałości...ale kroplą po kropli wink
                                          • hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 31.03.12, 11:54
                                            PS. Uprzedzając Twoje pytanie "a dlaczego tylko kropla po kropli?", odpowiadam - aby życia na dłużej starczyło...suspicious
                                            • kkkkosmita Re: 29 marca 2012, CWP 31.03.12, 12:11
                                              A oprócz tego...
                                              Metoda kropla po kropli..., zawsze zostawia osad, tj. narastający kamień .
                                              I potem to trzeba aż papierem ściernym zdzierać kamień...
                                              ale przecież niewielu ludzi zna tę metodę...
                                              • hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 31.03.12, 12:55
                                                ...ale kto wie o papierze,
                                                to kroplę po kropli
                                                życie bierze wink
                • 1agfa Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 23:30
                  Dobry wieczór, Ulissesie. Doprawdy, Twoje wyznanie-o-nic-nie-robieniu wybiło mnie ze stanu senności, albowiem rzecz to jest tak niezwykła, że może wprawić w osłupienie!!
                  Przyznajesz sam, że Ci nieswojo. No właśnie smile
                  Ale za to fajną muzykę umieszczasz, jak widzę na forum.
                  Dobra nasza! big_grin
                    • k.karen Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 23:41
                      Jak jeszcze nam powiesz Ulissesie, że rzuciłeś palenie to chyba uwierzę w cuda big_grin
                      • ulisses-achaj Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 23:49
                        Na bajki też przychodzi w życiu czas, Karen.. smile ale zaczekam aż zostanę dziadkiem suspicious
                        I tak sobie zagram kawałek, który się śpiewało w drodze .. smile

• k.karen Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 00:00
                          Dawno nie słuchałam tej piosenki, dziękuję Ci za przypomnienie smile

I na mnie też już czas, "odjeżdżam" do łóżka.

Dobranoc Wszystkim, spokojnej i piękno-sennej nocy, do jutrasmile
                          • ulisses-achaj Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 00:05
                            Dobranoc Przypomniało mi sie coś na przedzaśnięciem ... smile

• 1agfa Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 00:24
                              Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim, poranka jasnego i z wewnętrzna pogodą... smile
                              Dobranoc.
                  • k.karen Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 23:39
                    Tak, Agfo smile Mnie ta niezwykłość nicnierobienia Ulissesa
                    wprawiła właśnie w osłupienie i to do tego stopnia, że zaniemówiłam
                    na dłuższą chwilę.

A muzyczka fajna i po niej widać, że Ulisses jest już w nastroju ...majowym big_grin
                    • hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 08:19
                      Czy dobrze czytam? Czy moje oczy nie wprowadzają mnie w błąd? Ulisses zadeklarował "nicnierobienie"?! Muszę to zapisać w annałach historii P. wink

Jeżeli jeszcze rzucisz palenie...to co wtedy będziesz robił, Uli? Tylko oddychał?! shock suspicious
        • hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 20:26
          Wreszcie jestem...miałem wyjątkwoo długi i ciężki dzień. Chociaż chwilkę odpoczynku na Podwórku smile
          Cześć wieczornie, Agfo smile Co do marca i figli...płata nam ona. Natomiast dzisiaj dowiedziałem się z u źródła, że w całym powiecie obok mojej miejscowości wymarzło 100% ozimin - zbóż i rzepaku. Wszyscy rolnicy przeorywują teraz pola i będą siać jare zboże...ale nie da już takich zbiorów. Rolnicy domagają się ogłoszenia na tym terenie stanu klęski żywiołowej.
          Obyśmy nie zobaczyli latem gwałtownego wzrostu cen...chyba że w innych rejonach oziminy przetrwały mrozy...
          • 1agfa Re: 29 marca 2012, CWP 29.03.12, 22:38
            Cześć, Hardy. Mnie też, jak Karen, jakoś niesporo jest uwierzyć w 100% straty zbóż. Ozime to ozime, albo wysiali byle co. Nie wiem wprawdzie (i sprawdzać nie będę) jak w Twoich okolicach wyglądał "rozkład" temperatur, ale żeby tak wszystko wymarzło?!
            Nie pamiętam, ażeby rolnicy kiedykolwiek nie biadolili. Noszę w sobie pewną nieufność wobec tych 100% wymarznięć: cały powiat, wszyscy rolnicy"...suspicious
            Stan klęski, to specjalnie wysokie odszkodowania.
            Wkrótce może spytają: jak żyć? (przebój) big_grin
            Ech, ja tu sobie pokpiwam, a tam byc może wielu rolników poważnie sie teraz kłopoce.
            Wielu...ale w 100% nie wierzę!
            Co do cen, to mam niechęć do rozważań w tej kwestii shock
            • hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 08:15
              Karen, Agfo - nie powiedziałem, że wierzę bezkrytycznie rolnikom. Zresztą znacie moje...nazwijmy to trzeźwym...spojrzenie smile Przekazałem to, co mówią.

Natomiast w dużej części mogę przyjąć za prawdę, to co usłyszałem. Jest już po oszacowaniach strat przez specjalne komisje. Na podstawie ich wyników, powiat już występuje do wojewody o uznanie swojego rejonu za obszar "klęski żywiołowej" w zasiewach ozimych. a to już oficjalne stanowisko, a nie same narzekania rolników...
              Pażiwiom, uwidiom wink

Co do cen...dlaczego nie wypowiadasz się, Agfo? W takim razie ja się wypowiem - nie wzrosną bardzo mocno. Zbyt gwałtowny wzrost cen zaraz by skutkował sprowadzeniem tańszego zboża z zagranicy, i ceny nie poszybują zbyt wysoko.

Otwarte granice dla gospodarki to dość stabilny regulator rynku i cen...o ile nie ma monopolu lub zmowy cenowej. Takiej jak przy cenach paliw.
              • 1agfa Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 16:59
                To trzymam Cię za słowo, Hardy, że ceny mocno nie wzrosną, zobaczymy.
                Wprawdzie tzw.gospodarstwo domowe mamy już mniej liczne, to jednak...suspicious

Hardy napisał:
                > nie wzrosną bardzo mocno. Zbyt gwałtowny wzrost cen zaraz by skutkował sprowad
                > zeniem tańszego zboża z zagranicy, i ceny nie poszybują zbyt wysoko.
                >
                > Otwarte granice dla gospodarki to dość stabilny regulator rynku i cen...o ile n
                > ie ma monopolu lub zmowy cenowej. Takiej jak przy cenach paliw.

I ja własnie na to liczę! Oto niewątpliwy plus i ewidentny przykład korzyści płynącej z otwartych granic. Nie ma "obozu" smile
                I chociaż nasz barak był jakoby najweselszy, to jednak był tylko barakiem w obozie.
                big_grin
                • hardy1 Re: 29 marca 2012, CWP 30.03.12, 20:14
                  ...że był najweselszy, przekonałem się na Syberii. To było zderzenie "cywilizacji" - moja grupa młodzieży, która przyjechała z "najweselszego baraku" i miejscowe "nawyki" big_grin
    • cieplanata 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 07:10
      Witajcie WKN nie jest ładnie, jest brzydko, ale najważniejsze, ze jest piątek, mam wolne i mogę uzupełnić braki w lodówce, posprzątać i wyprać firanki .
      Los jakos doświadcza moją rodzinę, gdy pisałam o firankach zadzwoniła siostra męża, mała Natalka 14 letnia dziewczynka wczoraj dostała rozległego wylewu, co winna jest taka dziewczynka? dwa lata temu umarła jej mama.
      Wiem że to głupie co teraz napiszę, ale niekiedy myślę, że ktoś mi źle życzy
      • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 07:28
        Dzień dobry wyspannie Podwórko smile
        Witaj Natko smile Smutną wiadomość otrzymałaś. Współczuję. Tyle że nie ma to nic wspólnego z jakimiś życzeniami. Tak, napisałaś niemądrze...ale rozumiem. Człowiek czasem nie rozumie, czemu na jednych spada jedno za drugim smutne wydarzenie, na innych nie. Ale to nie ma nic wspólnego z życzeniami...jakby nie mówić, to...życie. Jednym idzie lepiej, innym jak po grudzie. Trzymaj się, a przede wszystkim życzę, aby ta dziewczynka wyzdrowiała. Ma młody organizm, to plus smile smile
        • cieplanata Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 15:28
          Podobno może nie będzie tak źle
          • 1agfa Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 17:12
            No i dobrze, Natko, trzeba mieć nadzieję. Nadzieję! Zawsze i w każdej sprawie.
      • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 07:33
        Napisałem w poprzednim wpisie "wyspannie", bo naprawdę...organizm mój domagał się spania i zmusił mnie, aby wreszcie się wyspał big_grin

Wieczorem po powrocie do domu, poczułem chęć położenia się na chwilę. Ległem się więc przed 22-gą i...spałem aż do 7-mej rano big_grin Z krótkim wybudzeniem w nocy, akurat tyle, co by zrobić...wiadomo...i wyłączyć kompa. Ale czuję się wypoczęty...więc wytrzymam jakoś cały dzień pracy, po którym nastąpi...weekend big_grin

Czego i Wam, moi mili, życzę wink
        • k.karen Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 08:58
          Cześć, Hardy smile
          Nie ma to jak zdrowy sen, dobrze że się wyspałeś smile

Miłego dnia smile
          • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 11:30
            Jeszcze jak się wyspałem, Karen big_grin Było mi potrzebne...a wiesz że nie walczę z naturą...znaczy nie kłócę się ze swoim organizmem...żyjemy w dobrej symbiozie wink
            Od razu świat wygląda bardziej różowo...i jestem wypoczęty. Mogę lekko i przyjemnie zacząć nadchodzący weekend wink
      • k.karen Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 08:55
        Dzień dobry, Natko smile
        Tak, nie jest ładnie, przynajmniej pogoda obdziela nas sprawiedliwie.

To przykra wiadomość i aż się wierzyć nie chce...14 letnia dziewczynka z wylewem!
        Złe rzeczy nie dzieją nam się dlatego, że ktoś nam źle życzy, takie życzenia wracają
        do nadawcy i to z podwójną siłą.

Wątpię, że Tobie ktoś źle życzy, ja Ci życzę wszystkiego dobrego smile
        • czerwona-malpa Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 11:00
          dzien dobry jeszcze raz! Bo nie wiem absolutnie na którym watku sie witacie.
        • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 11:33
          Karen, uważam że pogoda obdziela bardzo sprawiedliwie! Wyrównuje!

U Ciebie wiosna zawsze dwa tygodnie wcześniej przychodzi. Za to w tej chwili u mnie piękne bezchmurne niebo, ciepło, jeszcze ledwie wietrzyk. Chyba pójdę niedługo się poprzebieżać...smile Jeżeli ma lać i wiać, to niech zacznie późnym wieczorem big_grin
          • kkkkosmita Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 11:44

Cześć Kochani...
            i jeszcze raz cześć... (za dzień wczorajszy)
            I jeszcze policzę ile razy mam powiedzieć ... cześć... żeby mi się rachunki wyrównały!
            No bo czuję nierównowagę dotyczącą słowa ... dzień dobry...
            coś z tym trzeba zrobić
            ale nie teraz!
            Wezmę kalkulator...
            policzę... i wtedy zobaczę co narobiłem.....

• hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 12:23
              ...a rzuć ten kalkulator w pieruny Kosmito! wystarczy jedno "cześć" albo "dzień dobry" big_grin
            • k.karen Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 14:36
              Cześć Kosmito smile
              Mało Ci pracowego liczenia? Hardy dobrze mówi - rzuć ten kalkulator,
              muszę Ci przypominać, że na Podwórku rachunki zawsze się zgadzają? wink
            • czaro.01 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 15:50
              A ja powiem WSZYSTKIM dzień dobry, spóźnione, ale wielkie smile

https://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/p480x480/301848_10150887309719966_553039965_12873691_1275342219_n.jpg

Czaro.
              • czaro.01 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 15:56
                Upsss...chyba "weszło" to "dzień dobry" w rozmowę ...przeproszek, ale tak ze słonikami bywa big_grin

Czaro.
                • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 16:06
                  Zdarza się, Czaro smile "Nic to", jak mawiał mały rycerz smile
                  Ale słonik śliczniutki, jak każde maleństwo. Chociaż to msaleństwo jest dość dużym maleństwem big_grin
                  • czaro.01 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 16:11
                    smile Hardy, ja chciałam powiedzieć takie "małe-wielkie dzień dobry" zamiast "kosmicznego kalkulatora" big_grin smile Miłego piątku WSZYSTKIM smile

Czaro.
                    • k.karen Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 16:26
                      Dzień dobry, Czaro smile, ten słonik jest przecudny! smile

Tobie również miłego popołudnia smile
              • 1agfa Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 17:09
                Czaro smile Kiedy się widzi takie "maleństwo", to aż ciepło się robi człowiekowi z rozczulenia. No co ja zrobię z tym swoim zwierzakowym wariactwem...na dodatek wcale sie nie wstydzę przyznawać, a co! suspicious
            • 1agfa Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 17:27
              Kosmito smile Nie licz! Dzień dobry Kosmito smile Zapominasz, że lunatykujesz i nadrabiasz nocą? (No właśnie, Kosmita nie pamięta swoich lunatycznych odwiedzin! wink
              Tylko wtedy musi byc ciiiiicho, ciiiicho suspicious
              Żeby Kosmita sie nie wystraszył, kiedy koło piaskownicy się kręci...big_grin
              (ciągle niezbadane zachowania Kosmity wink)
              • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 20:17
                Przypominam, że na zrobienie piaskownicy dla Kosmity poświęciłem kiedyś całą ławeczkę z Podwórka wink
          • k.karen Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 14:38
            Hardy, dobrze zrobiłeś z tą przebieżką. Ja chyba też dzisiaj
            pobiegam ale wieczorem. Jutrzejszy wieczór rezerwuję sobie na oglądanie
            tenisowego pojedynku - finału - Radwańskiej z Szarapową smile
            • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 16:03
              Ha! Czułem pismo nosem, Karen...znaczy nagłą zmianę pogody big_grin Poszedłem pobiegać po lasku, pięknie słonko świeciło, cieplutko było. Wróciłem, z prysznica skorzystałem...nawet kabinę i umywalkę wyczyściłem na glans (pamiętacie mój "papier ścierny wodny gramatury 120-150"? wink Pamiętam, że przed jakimiś świętami Agfa gorąco mi dziękował suspicious) , spływ wody udrożniłem. Przynajmniej nie będę po obiedzie słyszał marudzenia od domowniczki suspicious

Ale do rzeczy - przed chwilą nagle lunęło i potężna wichura się zerwała! Zdążyłem z przebieżką...co masz zrobić za chwilę, zrób teraz big_grin Mam nadzieję, że dzięki wichurze ulewa zaraz się skończy...to jak w maju wink

Radwańska - Szarapowa...to będzie finał z podtekstem wink Trochę iskrzyło między nimi ostatnio... Szarapowa jęczy jak zarzynana w czasie meczu, Radwańska wspomniała, że powinno się to uregulować przepisami...big_grin Oj, może się dziać wink
              • k.karen Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 16:31
                Hardy, pamiętam ten Twój sposób na glans kabin i umywalek,
                jest doskonały i stosuję smile
                Mnie też wkurzają te "jęki" Szarapowej i chyba Azarenka też tak ma.
                Kiedy to słyszę to mam wrażenie, że zaraz coś urodzi na kortach.
                Trzymam kciuki za zwycięstwo Radwańskiej smile
              • 1agfa Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 17:21
                Mnie sie już zapasik tego zaiste "cudownego" środka dawno wyczerpał, małe sklepiki znikły, będę musiał poszukać gdzieś na obrzeżach (?). Bo nic innego tak nie działa, radykalnie i szybko. A że to na mojej głowie...echwink
                Prawda, że gorąco dziękowałem, Hardy - tyle mi roboty (głupiej roboty!) zaoszczędziłeś, trwającej o wiele dłużej przy innych preparatach. Dobrze, że przypomniałeś jak to się nazywa! big_grin
                • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 20:26
                  Najprostsze rzeczy są czasem najlepsze smile Nie wspomnę, że ten papier kosztuje dosłownie grosze big_grin Firmy od czyszczenia zbankrutowałyby, gdyby o tym wiedziały...albo by wykupiły ode mnie pomysł za milczenie big_grin

Tak było ze świetlówkami - wymyślone i opatentowane w latach 30-tych XX wieku w USA. Patent wykupiła jedna z wielkich firm elektrycznych i...zamknęła na ok.20 lat w sejfie. Dopiero później zaczęła produkować świetlówki.
                  Dlaczego? Jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o...no właśnie wink Kiedy świetlówkę opatentował wynalazca, ta firma akurat kończyła budowę ogromnej fabryki żarówek. Inwestycja musiała się zwrócić...i dopiero wtedy zaczęto produkować świetlówki...
      • cieplanata Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 15:30
        Lubie patrzeć na Pospolite Ruszenie, pamietam jak niedawno sama brałam udział w takich akcjach smile Chyba na żadnym innym forum ludzie tak nie skupiają się i nie pomagają.
        • czerwona-malpa Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 15:56
          Pospolite Ruszenie to ma podwójne znaczenie.
      • 1agfa Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 16:50
        Dzień dobry [b]Wszystkim [b] smile z pochmurnego, zadeszczonego miasta. Na Ochocie w samo południe padał grad shock
        Natko, przykro mi bardzo i zdumiałem się, żeby dzieciak (bo dziewczyna 14 lat to jeszcze dzieciak?), doznała wylewu sad
        Zawsze to kojarzyłem z ludźmi...jak to się mówi "w latach".
        Ogólnie cała sytuacja...współczuję.
        To, co myślisz, o tych życzeniach...no nie, nie wierz w takie rzeczy.
        A ja dobre myśli posyłam smile
        Pozdrawiam, Natko
        • cieplanata Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 19:22
          Dziękuję bardzo Agfo jesteś dobrym człowiekiem smile
          • kkkkosmita Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 19:47
            Cześć Natko...
            Faktem jest, że nadążyć za Agfą w rozumie... i doświadczeniu i ... pogodzie ducha...
            Wcale nie jest łatwo!

• cieplanata Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 20:13
              nie śmiałabym nawet
        • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 20:29
          Znalazłem dzisiaj szczęśliwą podkowę...kto ją zgubił? Oddam właścicielowi za wyłącznie podziękowanie big_grin

https://www.sxc.hu/pic/s/h/ha/haiinee/1367943_good_luck_and_happy_new_year.jpg
          • eb13 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 20:38
            cześć smile

Hardy, to ja swym szczęściem dzielę się z Tobą winkbig_grin
            • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 20:45
              ...a co masz za szczęście dla mnie, Ebi ? smile
              • eb13 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 20:48
                radość życia "mój" Drogi, radość życia big_grin
                • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 21:20
                  Tego nigdy za wiele, Ebi. Biorę! big_grin
                  • k.karen Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 21:59
                    Cześć, dobry wieczór Wszystkim smile

Nie przepadam za polskimi programami rozrywkowymi ale z ciekawości
                    obejrzałam na Polsacie już drugi odcinek "Tylko taniec. Go to dance".
                    Jurorzy w doborowym składzie: Krystyna Mazurówna, legenda polskiej i światowej
                    sceny tanecznej, Joanna Liszowska - tańcząca aktorka, Michał Malitowski - dwukrotny
                    mistrz świata tańców latino, Alan Andersz - aktor i tancerz, v-ce mistrz Polski tańca disco.

Jestem pod wielkim wrażeniem tego co obejrzałam. Amatorzy, najczęściej bardzo młodzi ludzie, uczniowie szkół tańczący w domach kultury, często z małych miasteczek a nawet wsi
                    a prezentują zaskakująco profesjonalny poziom. Niektóre formacje miały w programie elementy akrobatyki i to wszystko wypracowane, zsynchronizowane, z bardzo ciekawą choreografią. Serce rośnie kiedy patrzę na takich młodych ludzi i widzę niesamowitą pasję, radość, wielkie zaangażowanie i ogromną pracę. Dzisiaj wystąpił zespół kilkunastoosobowy młodzieży szkolnej i zaprezentował program, z którym śmiało mógłby wystąpić na Broadway'u.

Bardzo polecam, obejrzyjcie i sami oceńcie. Polsat, piątek godz. 20, powtórka w niedzielę o 16:15
                    • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 22:56
                      To się tylko można cieszyć, Karen smile
                      Tyle że...poczekaj na opinie innych. Wiesz, ze mnie tancerz i zainteresowany tańcem...hmmm...jakby to powiedzieć...wink
                      • k.karen Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 23:54
                        Tak, Hardy..trzeba najpierw obejrzeć ale jak będziesz miał czas i ochotę
                        ( i nie zapomnisz) to zobacz smile

Na mnie już czas, idę spać.

Dobranoc Wszystkim, spokojnej i pięknej nocy, do jutrasmile
                      • 1agfa Re: 30 marca 2012, CWP 31.03.12, 00:08
                        Hardy, czy ty chciałeś może powiedzieć "my nie tancory....?"
                        suspicious
                        Dobranoc
                        • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 31.03.12, 00:11
                          Chociaż Ty mnie rozumiesz, Agfo smile Dobrze, że....nie dokończyłeś powiedzenia big_grin
                          Dobranoc smile
                    • 1agfa Re: 30 marca 2012, CWP 30.03.12, 23:57
                      A to dobrze, Karen, że zarekomendowałaś tę audycję. Jakoś dotąd nie oglądałem, może w niedzielę mi sie uda.
                      Jury - to rzeczywiście imponujący skład.
                      Cieszę sie, kiedy widzę wybijającą się, twórczą młodzież.
                      Wprawdzie najprawdopodobniej będę wtedy poza miastem (chyba żeby była ulewa big_grin), ale Polsat tam jest odbierany.
                      Dziękuję smile
                      • 1agfa Re: 30 marca 2012, CWP 31.03.12, 00:01
                        Dobrej i spokojnej nocy Wszystkim, łagodnych snów, udanego i jasnego poranka smile
                        • hardy1 Re: 30 marca 2012, CWP 31.03.12, 00:03
                          ...i ja już mówię - dobranoc, Moi Mili smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka