Dodaj do ulubionych

Symbolika gestów i znaków

23.02.13, 10:19
Znaczenie, symbolika gestów, znaków, słów i zachowań kulturowych.

Gesty czy symbole, zachowanie, słowa (takie same w wymowie) mogą oznaczać całkiem coś innego w różnych kulturach. Czasem prowadzą do zabawnych nieporozumień, czasem do tragedii. Zmienia się też często ich znaczenie wraz z mijającymi wiekami.

Wzorcowym przykładem jest gest "kciuk w górę". W starożytności, w walkach gladiatorów, oznaczał łaskę dla pokonanego (chociaż w jednym z programów o starożytnym Rzymie spotkałem się z twierdzeniem, iż w rzeczywistości "kciuk w dół" oznaczał łaskę, a w górę - dobicie)
Obecnie oznacza "OK", "wszystko w porządku". Ale to w naszym kręgu kulturowym. W wielu krajach azjatyckich i arabskich oznacza wulgarny gest, odpowiednik pokazania "środkowego palca".
Uważajmy z gestami w obcych kulturach wink
Obserwuj wątek
    • illmatar Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 12:17
      U Bułgarów potakiwanie głową oznacza NIE!!!
      • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 12:56
        O właśnie smile Najgorzej dla obcokrajowców jest w Indiach. U nich potakiwanie głową od zaprzeczenia prawie się nie różni. Kręcą głową "ósemkę". Potakiwanie bardziej w pionie, zaprzeczenie bardziej w poziomie. Bardzo łatwo się pomylić, zwłaszcza jadąc taksówką. Jedziesz np. w Delhi, pytasz się taksiarza, czy w pół godziny dojedziemy gdzieś tam (śpieszysz się na spotkanie)...taksówka trzęsie, taksówkarz potrząsa głową...i po godzinie okazuje się, że nie potakiwał (jak zrozumiałaś), tylko zaprzeczał wink
      • sorel.lina Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 13:05
        U Greków też! A właściwie, to chyba raczej Bułgarzy przejęłi ten zwyczaj od Greków.
        Na to przynajmniej wskazuje chronologia... smile
        • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 17:03
          Interesuje mnie często, Sorellino, skąd wziął się taki czy inny gest. Zdejmowanie rękawicy i uchylanie kapelusza przez mężczyzn przy powitaniu, zdejmowanie przez nich nakrycia głowy w pomieszczeniu - to akurat znam. Ciągle używam tego "pierwotnego znaczenia" przy "wychowywaniu" moich podopiecznych wink
    • witekjs Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 15:26
      Cieszę się Hardy, że otworzyłeś bardzo ciekawy temat symboliki smile

Pod koniec studiów, ukończyłem kurs pilotów Almatur i dzięki temu kilka razy w wakacje, opiekowałem się grupami, polskich i zagranicznych studentów.
      To bardzo ważne aby znać różnice w gestach, symbolach i formach zachowania w różnych kulturach.
      Nie było w tamtym czasie powszechnie dostępnych opracowań, dotyczących tej problematyki.
      Dowiedziałem się kiedyś o bardzo ważnym, niedopuszczalnym w obecności muzułmanów, zachowaniu.
      Nie wolno zakładać nogi na nogę, ponieważ zwracamy wówczas but z widoczną podeszwą, skierowaną w kierunku osoby siedzącej naprzeciwko.
      Może to być odebrane, jako gest obraźliwy.
      Obecnie są już dostępne, na temat możliwych, a niezamierzonych nietaktów, opracowania dla ludzi podróżujących po świecie i przyjmujących gości.

Pozdrawiam. Witek }:-})=

Zanim wyruszysz w nieznany świat
      www.travelbit.pl/zanim-wyruszysz-w-nieznany-swiat/
      • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 16:36
        Witku, czy ta "podeszwa" jest też obraźliwa, jeżeli robi to kobieta?
        • witekjs Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 16:44
          Myślę, że tak, bo jest to związane z chodzeniem po różnych brudach i buty są nieczyste.
          Dlatego również rzucenie w kogoś butem ma dodatkowe, obraźliwe znaczenie.

Pozdrawiam. Witek
          • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 16:57
            Biedne kobiety cudzoziemki. Przecież dla nich (mam na myśli nasz krąg kulturowy)zakładanie nogi na nogę to "naturalny" odruch przy siadaniu.

Ja zaś Tobie dziękuję, Witku, za link. Ciekawe informacje. Przyczynkarskie, ale z nich też składa się świat smile
            • sorel.lina Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 17:34
              A skąd się wziął gest salutowania? Podobno od podnoszenia przyłbicy hełmu, ale nie jestem pewna...
              • witekjs Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 17:53
                sorel.lina napisała:

> A skąd się wziął gest salutowania? Podobno od podnoszenia przyłbicy hełmu, ale
                > nie jestem pewna...

Dr Google odpowiada

pl.wikipedia.org/wiki/Salutowanie
                pl.wikipedia.org/wiki/Salutowanie_dwoma_palcami
                www.werttrew.fora.pl/artykuly-warte-lub-nie-przeczytania,45/tradycja-salutowania-dwoma-palcami,1336.html
                breneka.tnb.pl/print.php?type=A&item_id=23
                www.historycy.org/historia/index.php/t88688.html

pl.wikipedia.org/wiki/Gest
                • sorel.lina Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 18:02
                  Dzięki, Witku! smile
                • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 18:29
                  Witku, nie jestem "namiętnym zbieraczem". Interesuję się wszystkim po trochu smile

Zdejmowanie przez mężczyznę rękawicy, zdejmowanie nakrycia głowy przy wejściu do budynku (podobnie jak i uchylanie kapelusza), wzięło się z czasów średniowiecza oraz zwyczajów rycerstwa:
                  - Dawniej na gościńcach, ludzie nadjeżdżający z naprzeciwka zdejmowali rękawicę, aby pokazać że nie są zbójcami, mają pokojowe zamiary - nie mają ukrytego sztyletu w rękawicy.
                  - Rycerz wchodząc do pomieszczenia zdejmował hełm (jeżeli był w zbroi).
                  - Pochodzenie salutowania już wyjaśnione smile
                  • witekjs Re: Symbolika gestów i znaków 25.02.13, 18:08
                    Chyba powinniśmy poznać, również i te znaki i symbole...

www.nop.org.pl/2011/11/21/krzyz-celtycki-i-zakaz-pedalowania-zarejestrowane-jako-symbole-nop/

pl.wikipedia.org/wiki/Falanga_%28symbol%29

www.szczecin.kwp.gov.pl/ps/images/stories/file/stoprasizm.pdf

• kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 25.02.13, 19:13
                      łeeee!
                      to ja tu swoją rybkę ślicznie ubieram...
                      okularków modnych poszukuję, kaloszków eleganckich, kokardek...wymyślnych i kolorowych...
                      nooo... może ten kevlar zabrzmiał trochę... bojowo..., ale przecież tylko obronnie..., żeby żwiątko chronić...
                      a tu jakieś takie...
                      Krzyże... niemalże inkwizycją w wydaniu młotów bojowych .., cuchnące...
                      Miecze, co tylko krzywdę zrobić mogą...
                      łapy stylizowane i grubaśne... jak u ogra...
                      topory straszne i tnące
                      kosy, śmierć...
                      znaki drogowe... zupełnie nieekologiczne...tongue_out

To ja jednak z kamizelki kevlarowej dla rybki nie zrezygnuję...big_grin
                      toż to aż strach pomiędzy takimi...
                      człekokształtnymi o mózgach dinozaurów, małych , tępych i krwiożerczych...
                      ... się przedzierać...
                      http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
                      • witekjs Re: Symbolika gestów i znaków 25.02.13, 20:50
                        Dobry wieczór Kosmito.
                        Chętnie dyskutowałbym o tworzeniu nowych, fajnych symboli/znaków, gdyby nie to, że kilka dni temu poznałem w Forum ze Dworum, zupełnie inne znaki...
                        Witek
                        forum.gazeta.pl/forum/w,89075,142755477,142755477,Brunatna_Ksiega.html
                        • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 25.02.13, 21:43
                          Młodzież weszpolska...
                          dooobreee! tongue_outbig_grin

Witku...
                          Zwyczajnie i prosto mówiąc...
                          martwię się...
                          tylko prymitywne umysły mogą traktować poważnie... te wszystkie ONR-y...
                          a sprawa jest przecież, jak to widać, rozwojowa...
                          To już tylu prymitywów się dochowaliśmy w Polsce i w naszych "wspaniałych" realiach?!!! reformach szkół... itd...????
                          Przecież, dobrze pamiętam czasy swojej młodości...
                          anooo... znaleźli się czasem jakieś... młoty... i różni tacy... głównie z marginesu...
                          ale... TO BYŁ MARGINES!!!!
                          tylko... przynudzali! jeśli już człek miał ten niefart i błąd rachunku prawdopodobieństwa..., że na takiego...łeeee! narodowca tongue_out natrafił!
                        • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 25.02.13, 21:55
                          Witku...
                          ta brunatna księga, bardzo pomału się ładuje...
                          ale już zauważyłem... że do nie zerknę...

Coś mi się zdaje, że smutna jest ta brunatna księga...
                          ale chyba, trzeba ją sczytać...
                          Zauważyłem już dwie znane sobie sprawy...
                          smuutnooo...
                          Ja bardzo się...miotam, pomiędzy chęcią odpoczynkowy, a ... jednak koniecznością sprawdzenia, co się na świecie...poza moim małym pólkiem, wyprawia...
                          • witekjs Re: Symbolika gestów i znaków 25.02.13, 22:53
                            Kosmito
                            Mnie jest trudno przeglądać tę księgę.
                            Nie wiedziałem również o Stowarzyszeniu i masz rację, że smutne jest to czego się tam dowiadujemy.
                            Chyba również, bardzo niepokojące...

Dobranoc. Witek
                            • 1agfa Re: Symbolika gestów i znaków 26.02.13, 00:35
                              Dobry wieczór, Witku. Naczytałem się dziś o podobnych sprawach. A tu...znowu, nastepna!
                              Wiedziałem o istnieniu Stowarzyszenia, jednak bliżej o jego działalności niewiele. Toteż za link Ci dziekuję. Dobrze, że jest to Stowarzyszenie i że rejestruje te zuchwałe, niegodne postepki.
                              Że rejestruje "całokształt" sprawy. Na co dzień, niestety, większość mediów zajmuje się chłamem i tzw. "bieżączką" (bywa, że o d.Maryni); czasem sa to sprawy lokalne, które nie przedostają się do szerszej wiadomości.
                              Ze smutkiem konstatuję, że sądy (nawet w przypadku udowodnienia winy), traktują nazbyt łagodnie
                              wyczyny sprawców.
                              Że nie ma wśród nich (nie wiem, jakich słów uzyć, proszą sie o najgorsze!!) devil poczucia nieuchronności kary.
                              To są zjawiska nie tylko niepokojące, ale juz groźne.

Jak to było w Nowym Yorku? Zero tolerancji...!
                              Zabrakło odpowiedniej, silnej reakcji państwa w drobnych sprawach, nastepuje eskalacja brunatnej podłości i głupoty.
                              Przy czym oni wiedzą, że znajdą swoich obrońców wyżej, wśród polityków z pierwszych stron gazet
                              I własnie to jest najgroźniejsze dla spokoju państwa i obywateli.
                              Pozdrawiam.
                              --
                              https://i43.tinypic.com/2ahbjuw.jpg
                              • witekjs Symbolika gestów i znaków- narastające zagrożenia 26.02.13, 10:43
                                Dzień dobry Agfo
                                Od dawna zastanawiam się, co powinno być zrobione aby przeciwdziałać możliwości rozwoju nacjonalizmu-faszyzmu w naszym kraju.
                                Okazuje się, że w walce z tak liczną grupą niebezpiecznych organizacji, możliwości stają się, z wielu powodów ograniczone.
                                Każde konsekwentne działania typu "zero tolerancji" Rudy'ego Giulianiego, niesie ze sobą wiele zagrożeń. Tym bardziej, że "występy" naszych organizacji kibolsko-nacjonalistycznych, maję ewidentne poparcie, wszelkich odmian kaczystów.
                                Często wydaje mi się, że oni czekają, na bardziej zdecydowane działania państwa, aby zarzucić władzy, powstawanie rządów autorytarnych.
                                Jest to typowy mechanizm projekcji, co często pobrzmiewa w wypowiedziach Ziobry.
                                Sytuacja staje się bardzo trudna i wydaje mi się, że do zdecydowanych działań władz, dojdzie dopiero po jakimś dramacie, w czasie nacjonalistycznych demonstracji.
                                Odrażająca jest przy tym postawa Kościoła, serdecznie "podejmującego" te antydemokratyczne i kibolskie organizacje na Jasnej Górze, czy wspierającego demonstracje organizowane przez Rydzyka.
                                Deprymujące jest to, że wszyscy widzący te ogromne zagrożenia, mają prawo czuć się bezradni...
                                Czy tak jest rzeczywiście, czy nie można przeciwdziałać temu, co tak groźnie i szybko narasta?

Pozdrawiam. Witek

szostkiewicz.blog.polityka.pl/2011/04/22/stefan-bratkowski-przestrzega-przed-faszyzmem/

szostkiewicz.blog.polityka.pl/2007/03/11/co-z-tym-faszyzmem/

Reakcje i polemiki ze stanowiskiem Bratkowskiego w sprawie PiS i faszyzmu. Stale uzupełniane.

Więcej: alfaomega.webnode.com/products/pilne-%20reakcja%20na%20wyst%C4%99p%20bratkowskiego%20w%20tvn24/discussioncbm_775111/60/

• kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków- narastające zagro 26.02.13, 11:08
                                  Od dawna zastanawiam się, co powinno być zrobione aby przeciwdziałać możliwości rozwoju nacjonalizmu-faszyzmu w naszym kraju.
                                  Witku... są pewne oczywiste sposoby ograniczania rozwoju tych ruchów.
                                  Przede wszystkim sprawy ekonomiczne.
                                  Młodzież bez perspektyw... będzie się chwytała brzytwy, aby zrozumieć sytuację w jakiej musi egzystować.
                                  potem... sprawy wykształcenia, szkolnictwo....
                                  I prawo!
                                  Działające skutecznie... bez nadmiary uznaniowości...sędziów z tej czy innej opcji politycznej...
                                  I nie chodzi tutaj o jakąś szczególną surowość kar...
                                  głównie o ... zablokowanie wszystkich głupków, którzy dają się skusić prymitywnemu myśleniu...
                                  W obecnym stanie gospodarki i sposobu rządzenia (korupcja, afery, brak pracy, brak perspektyw, szkolnictwo, kultura, głodne dzieci, brak opieki nad rodziną... itd)... jest rzeczą pewną, że nacjonalizm i faszyzm będą się rozwijać.
                                  Zwyczajnie nie ma innej możliwości.
                                  Rząd stwarza warunki ekonomiczne do rozwoju ruchów radykalnych.
                                  Opozycja dorabia do tego ideologię...

nie zablokuje się tych procesów...
                                  • witekjs Re: Symbolika gestów i znaków- narastające zagro 26.02.13, 11:51
                                    Kosmito...Smutne jest to co napisałeś, brzmi dość prawdziwie, ale wydaje mi się, że nazbyt dramatycznie.
                                    Zdaję sobie sprawę z istnienia niemałej rzeszy ludzi żyjących w ciężkich warunkach, jednak nie widzę sytuacji naszego kraju tak czarno, jak to opisałeś.
                                    Chyba władze, również dostrzegają te zagrożenia społeczne i są w stanie zwiększyć środki przeznaczone na ich, pilne zmniejszanie.
                                    Wszak ponownie dostaniemy z UE niemałe środki, właśnie na rozwiązywanie i takich problemów.
                                    Tuzy kaczyzmu, widzą możliwość rozwiązania problemów, podobnie jak ich idol Marszałek.

Pozdrawiam. Witek
                                    • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków- narastające zagro 26.02.13, 12:17
                                      Witku...
                                      Ja porównuję to co działo się za czasów mojej młodości z obecną sytuacją...
                                      Wtedy, taki narodowiec był naprawdę.. rzadkością...
                                      Teraz ...z okazji 11 listopada, organizowane są marsze skupiające ogromną ilość MŁODZIEŻY!
                                      Trzeba trąbić na alarm...
                                      Tacy ludzie są bardzo nieodpowiedzialnymi wyborcami, jest ich coraz więcej... i będą z tego same złe rzeczy...
                                      Rząd polski zachowuje się jak... jętka...
                                      nie ma żadnej wizji, żadnej porządnej polityki społecznej, myśli aby na dziś!
                                      Przecież, dla przykładu... wiadomo było, że zlikwidowanie bezpłatnych Młodzieżowych Domów Kultury, odetnie tę najbardziej potrzebującą młodzież... , z biednych rodzin od... sportu kultury (mens sana in corpore sanotongue_out) w szerokim rozumieniu tego słowa.
                                      a jednak..., nikt się nie zawahał...sad
                                      Przykre...
                                      Teraz proboszcz... kulturę organizuje...tiiii....

Zerknij na ten link.

https://forsal.pl/artykuly/682520,a_ty_masz_punkty_za_pochodzenie_dopiero_to_zagwarantuje_ci_kariere.html

dodam jeszcze, że w rodzinie wypuszczamy nasze orły, sokoły, bażanty... w życie....
                                      Są to bażanty z dosyć wysokiej półki pod względem mozliwości intelektualnych. niektóre... już awanturę (pozytywną) na całą Polskę potrafiły zrobić... są po b. dobrych szkołach...w sumie...
                                      najlepszych...
                                      Jest też spore środowisko młodzieży, z podobnego środowiska...
                                      i naprawdę... Witku...
                                      Jest niedobrze.
                                      • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków- narastające zagro 26.02.13, 12:24
                                        Jeszcze dodam...
                                        Nasza rodzina jest mocno zakorzeniona w Polsce.
                                        A jednak...
                                        W sposób poważny ...
                                        należy uwzględnić mozliwość emigracji...

To jest ... dosyć przerażający, ale racjonalny wniosek...
                                      • witekjs Re: Symbolika gestów i znaków- narastające zagro 26.02.13, 13:25
                                        Kosmito...Masz chyba rację, że "jest niedobrze".
                                        Doskonale ilustruje przyczyny tego, podany przez Ciebie artykuł Miry Suchodolskiej - "A ty masz punkty za pochodzenie? Dopiero to zagwarantuje Ci karierę".
                                        Uświadamia on i to, że problemy narastały przez lata i powstała liczna grupa wykształconych ludzi, którzy są równie sfrustrowani jak rzesze ludzi ubogich, bez wykształcenia.
                                        Najgorsze jest to, że obserwujemy obecnie gwałtowny wzrost, agresywnych działań młodzieży, wykorzystywany przez polityków i Krk.
                                        Nie jestem politykiem i wielu rzeczy nie dostrzegałem, może nie chciałem ich widzieć...

Witek
                                        • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków- narastające zagro 26.02.13, 14:29
                                          obserwujemy obecnie gwałtowny wzrost, agresywnych działań młodzieży,

Żeby troszeczkę rozśmieszyć sprawę...choć może nie do końcaaa
                                          to napiszę...
                                          booooo...
                                          rozmnażać się cholery chcą!tongue_out
                                          a nie mają do tego warunków!
                                          No to tłuc się chcą!
                                          Tyyypooweee... dla młodych samców ...wszystkich gatunków .....tongue_out
                                          • witekjs Re: Symbolika gestów i znaków- narastające zagro 26.02.13, 14:49
                                            Chyba masz rację Kosmito, że może zbyt długo mówimy o przykrych i niestety poważnych sprawach.
                                            Prawdą jest, że potrafisz wprowadzić nastrój pogodny, lepiej niż ktokolwiek z nas.
                                            Dziękuję i pozdrawiam. Witek
                                • k.karen Re: Symbolika gestów i znaków- narastające zagro 26.02.13, 12:22
                                  Dzień dobry, Witku

Napisałeś:
                                  Sytuacja staje się bardzo trudna i wydaje mi się, że do zdecydowanych działań władz, dojdzie dopiero po jakimś dramacie, w czasie nacjonalistycznych demonstracji.
                                  Odrażająca jest przy tym postawa Kościoła, serdecznie "podejmującego" te antydemokratyczne i kibolskie organizacje na Jasnej Górze, czy wspierającego demonstracje organizowane przez Rydzyka.
                                  Deprymujące jest to, że wszyscy widzący te ogromne zagrożenia, mają prawo czuć
                                  się bezradni...

Czuję się bezradna, często nawet nie wiem jak to skomentować. Zgadzam się, że postawa Krk, popierająca neonazizm, jest odrażająca. I za Tobą zapytam, czy musi wydarzyć się tragedia, żeby władze zareagowały wreszcie zdecydowanie? Niestety, chyba musi.

Stefan Bratkowski: By nikt nie mówił, że nikt nie mówił
                                  • witekjs Re: Symbolika gestów i znaków- narastające zagro 26.02.13, 14:06
                                    Dzień dobry, Karen
                                    Jak widać, również z postów Kosmity wielu z nas jest poważnie zaniepokojonych tym, co obecnie dzieje się w Polsce.
                                    Z tego co cytowaliśmy widać, że Bratkowski obawiał się takiej sytuacji już w 2011r.
                                    Pozostaje nam jedynie z uwagą śledzić media i mieć nadzieję, że uda się opanować te wyraźnie widoczne napięcia, nie tylko w relacjach między politykami...

Pozdrawiam. Witek

Krotki poradnik jak sobie radzić z brunatną pleśnią

Nigdy nie igno­ruj nie­wiel­kich obja­wów „ple­śni”. Nawet naj­mniej­sza plamka potrafi bły­ska­wicz­nie się roz­wi­nąć i ogar­nąć zdrowy organizm.
                                    Nazy­waj rze­czy po imie­niu. Nie bój się okre­śleń typu „ruchy faszy­stow­skie”, nawet jeżeli wiele mądrych osób powie Ci, że dzi­siej­sza „pleśń” z kla­sycz­nym faszy­zmem Hitlera czy Mus­so­li­niego nie ma nic wspól­nego. Ty wiesz, że ma .
                                    Nie tłu­macz się i nie udo­wad­niaj „inte­lek­tu­al­nie” na czym polega „bru­natna pleśń”. Rozu­mem i odwo­ły­wa­niem się do histo­rycz­nych przy­kła­dów nie wygrasz.
                                    „pleśń” ma różne, nie tylko czy­sto „bru­natne” odmiany. Bywają „różowe”, „czer­wone”, „białe” lub „żółto-niebieskie”. Efekty tej epi­de­mii są jed­nak zawsze bar­dzo podobne.
                                    Nie cze­kaj, aż „pleśń” się roz­wi­nie na tyle, aby więk­szość ją zoba­czyła. Wtedy będzie za późno,
                                    Z „ple­śnią” nie da się dys­ku­to­wać i cze­go­kol­wiek jej wytłu­ma­czyć. Nie bój się tej myśli, nawet jeżeli sza­cu­nek dla poglą­dów innych jest jed­nym z fun­da­men­tów Two­jego życia. Otwar­tość i libe­ra­lizm nie stoi na prze­szko­dzie w zwal­cza­niu szkodników.
                                    Mów o „ple­śni” to, co myślisz. Nie cze­kaj, bo możesz nie zdą­żyć. Na razie nie ryzy­ku­jesz życiem ani więzieniem.
                                    Nie oba­wiaj się, że jesteś sam. Takich jak Ty jest więk­szość. Choć „pleśń” jest bar­dziej hałaśliwa.
                                    Nie nad­sta­wiaj dru­giego policzka. Jak nad­sta­wisz, to na początku „pleśń” wybije Ci tylko zęby.
                                    Pamię­taj że „pleśń” zaczyna się od zarod­ni­ków. Poka­zuj je, zanim zaczną się roz­wi­jać. Poje­dyn­cze słowa, znaki i okrą­głe, legalne zda­nia „ple­śni” to zarodniki.
                                    Nie uży­waj okre­śleń typu „bru­natna fala”: „pleśń” to pleśń. W bio­lo­gii jest nie­zbęd­nym orga­ni­zmem. W bio­lo­gii spo­łecz­nej nisz­czy zdrową tkankę i wymiera dopiero po jej cał­ko­wi­tym stra­wie­niu. Pisz „pleśń” z małej litery.
                                    Nie ocze­kuj że jaki­kol­wiek sąd, pro­ku­ra­tura czy poli­cja zli­kwi­dują „pleśń”. Tak się nigdy w histo­rii nie stało. Dziś też się nie sta­nie . To sła­bość i, nie­stety, siła demokracji.
                                    „ple­śni” i jej kolej­nych, zmu­to­wa­nych postaci do końca się nie zli­kwi­duje. Wiesz o tym.
                                    Nie masz zatem wyboru . „pleśń” albo My.

Wal­ter Chełstowski
                                    02.2013; według daw­nego kalen­da­rza 02.1933.

studioopinii.pl/krotki-poradnik-jak-sobie-radzic-z-brunatna-plesnia/

alfaomega.webnode.com/products/stefan%20bratkowski%3a%20by%20nikt%20nie%20mowi%C5%82%2c%20%C5%BCe%20nikt%20nie%20mowi%C5%82/
                                    alfaomega.webnode.com/products/pilne-%20reakcja%20na%20wyst%C4%99p%20bratkowskiego%20w%20tvn24/discussioncbm_775111/60/
                                    • k.karen Re: Symbolika gestów i znaków- narastające zagro 27.02.13, 18:57
                                      Witku, dziękuję za "poradnik". Całkowicie zgadzam się z taką postawą.

Pozdrawiam smile
                                      • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków- narastające zagro 27.02.13, 19:16
                                        Czy dobrze czytam, Witku? Ten "poradnik" jest według kalendarza z roku 1933 ? TEGO roku?
                                        "Brunatna pleśń". Określenie oddające sens. Właściwe wtedy i teraz.
                                      • witekjs Symbolika gestów i znaków- KAMON i drzeworyty 27.02.13, 21:00
                                        Dobry wieczór Karen i Hardy smile

Późno zajrzałem do naszego Podwórka, bo mieliśmy dzisiaj, pełen różnych zajęć dzień.
                                        W końcu jak usiadłem do Polityki, potem komputer i, zrobiło się późno.
                                        W komputerze, przeglądałem i porządkowałem w dokumentach swoje zbiory, ulubionych symboli-znaków herbowych -Kamon i bander samurajów.
                                        Oczywiście mam tam również piękne drzeworyty japońskie.
                                        Przy tych rycinach daleko odszedłem, od symboli naszych nacjonalistów, jednak trudno o nich zapomnieć...

Pozdrawiam. Witek }:-})=

Cieszę się, że Was spotykam i pokażę Wam kilka rycin japońskich:

Kamon:

www.samurai-archives.com/crest6.html
                                        Bandery - Banners:

www.samurai-archives.com/mon.html
                                        Piękna książka - Hugo Gerhard Strohl
                                        Japońska heraldyka

www.poczytaj.pl/97336
                                        Galeria drzeworytów japońskich
                                        www.roningallery.com/
                                        • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków- KAMON i drzeworyty 27.02.13, 22:31
                                          Oglądnąłem, Witku.
                                          Zwróciłeś uwagę w "Kamon" na symbol rodu "Suda"? Nie wiedziałem, że ten starożytny symbol, znany w wielu miejscach świata, był używany również w Japonii.
                                          • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków- KAMON i drzeworyty 28.02.13, 00:25
                                            symbol, znany w wielu miejscach świata,
                                            Japończycy podobno dla celów wydawania dzięków tj. mowy tongue_out
                                            używają ośrodków mieszczących się w innej połowie mózgu niż Europejczycy...

A jednak... są pewne elementy w tym również symbole... wspólne dla wielu, często odizolowanych kultur...

Myślę, że najwięcej można się dowiedzieć ... badając ludy/kultury prymitywne ...

Gdzieś musi być ten wspólny początek...

W jakiś sposób musiał powstać... wspólny/podobnie ukształtowany dla ludzkości mózg,
                                            nie starzejący się do tej pory i taki że i w czasach obecnych trafia niego i powoduje wydzielenie endorfintongue_out...
                                            ...np. piękno malunków w grotach Lascaux...

Chodzi mi...
                                            o rodzaj wspólnego mianownika...
                                            wspólnego dla kultur i mózgów....
                                            podobnego odczuwania
                                            sztuki, muzyki, symboli... barw...
                                            i uznawania pewnych zestawów odcinków (tj. podobnych symboli.).. za rzecz wystarczająco ważną/ piękną/znaczącą
                                            godną tego, aby symbolizować... sprawy ważne np. wielkie i dumne rody...

• kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków- KAMON i drzeworyty 28.02.13, 01:27

https://www.samurai-archives.com/kamon/takenaka.jpg
                                              jeden trefl
                                              trzy karo
                                              ten znak jest OK

https://www.samurai-archives.com/kamon/suganuma.jpg
                                              ten znak kojarzy się z budowaniem
                                              Też jest OK
                        • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 25.02.13, 22:47
                          Strona wolno się ładowała, ale poczekałem, oglądnąłem.
                          Faszyzm odradza się tam, gdzie brak zdecydowanego przeciwdziałania. Tu jest rola nie tylko obywateli, ale i państwa oraz jego organów utrzymania porządku oraz sprawiedliwości. Pobłażliwość jest tylko "wodą na młyn" brunatnej zarazie. Europa przerabiała już to z 80 lat temu.
                          Teraz inne czasy, ci neonaziści toi małe grupy. Nie wolno jednak w żadnym wypadku lekceważyć tej brunatnej zarazy.
            • witekjs Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 17:40
              Widzę Hardy, że interesujesz się różnymi symbolami.
              Podobnie jest ze mną, od wielu lat.
              Zbieram książki oraz prace w internecie, które są bardzo często pasjonujące.
              Możliwe, że zainteresują się symbolami, również inne osoby w Podwórku...
              Tutaj symbole gestów i nie tylko:
              symboldictionary.net/?page_id=3329
              poniżej znacznie więcej, na temat symboliki w świecie.
              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,142749154,SYMBOLE_The_Symbols_Opracowania_i_tablice_rycin.html
              Pozdrawiam serdecznie. Witek
              • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 18:02
                https://symboldictionary.net/library/graphics/symbols/atheism4.jpg
                symbol ateizmu...
                fajny! big_grin
                ładne nóżki ma ta rybkabig_grin
                Przy tych nóżkach, to słowo Darwin... jak dla mnie jest zbędnetongue_out

• sorel.lina Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 18:07
                  > Przy tych nóżkach, to słowo Darwin... jak dla mnie jest zbędne tongue_out

Tak, ten symbol jest zdecydowanie przegadany. big_grin
                  • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 18:10
                    Wywalimy Darwina...
                    i może to być symbol agnostyków Sorellino! :big_grinbig_grinbig_grin

I nawet... zachowamy przy tym jakąś logikę... i porządek! big_grin

• kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 18:22
                      Mam! tongue_outbig_grin

Symbol agnostyków! tongue_outbig_grin

https://wstaw.org/m/2013/02/23/AGNOSTYK.JPG
                      • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 18:31
                        Ta ryba na nóżkach, jako symbol, jest w pełni zrozumiała, prosta i nieprzegadana smile
                        • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 00:26
                          Fakt... fajna rybka na nóżkach...
                          kusiło mnie jeszcze, żeby okularki jej na nosek założyć...
                          ale....
                          wtedy byłaby już
                          .... przegadana...big_grin
                          • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 08:12
                            ...a jak o kaloszach, aby przez błoto zacofania mogła się przedostać wink
                            • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 13:04
                              Hmmm...
                              można by jej jakąś garderobę skolekcjonować! big_grin
                              W tym..., koniecznie jakąś kamizelkę z kevlaruuuu....tongue_outbig_grin
                              • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 17:16
                                ...i kokardkę na ogonek wink
                                • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 17:37
                                  Kokardka... mocna rzecz!big_grin
                                  W końcu agnostycy, to nie są jacyś męscy szowiniści!tongue_out
                                  Kokardkę też kupujemy do garderoby!
                                  • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 18:28
                                    Hmmm...nie wiem tylko, czy to ryba czy ryb suspicious
                                    • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 19:27
                                      Strzępiele, Basy australijskie... i jeszcze jakieś inne...
                                      to potrafią zmieniać płeć

Hi hi hi...big_grinbig_grin na starość, kiedy już są wielkie i bezpieczne...(ucieczka w wielkość) się robią samicami! Mają mnóstwo ikry!tongue_outtongue_outtongue_out

No bo ikrę to samice mają...
                                      A dobrze, jeśli każdy ma trochę ikry! tongue_out
                                      • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 19:28
                                        I dlatego... kokardka musi należeć do podstawowego wyposażenia każdej rybki z ikrą! big_grintongue_out
                                        • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 25.02.13, 21:05
                                          Kiedy to rybka z ikrą,
                                          to kokardkę na ogonie ma
                                          a ikrę w brzuchu trzyma wink
                                          • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 25.02.13, 21:48
                                            Kiedy to rybka z ikrą,
                                            to kokardkę na ogonie ma
                                            a ikrę w brzuchu trzyma

rybka to rybka...
                                            lubi pływać....big_grintongue_out
                                            i nie ma głosu...
                                            i smutek
                                            ....stąd....

A taki łosoś...
                                            to tak zawzięty
                                            że nie zawróci
                                            płynąc pod prąd...big_grin

• hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 25.02.13, 22:02
                                              ...a i tak skończył
                                              u mnie na talerzu.
                                              Dobry był, w panierce,
                                              smakowity wielce tongue_out
                                              • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 26.02.13, 18:38
                                                ...a i tak skończył
                                                u mnie na talerzu.
                                                Dobry był, w panierce,
                                                smakowity wielce

Nooo taaak???!big_grin

okularki w panierce
                                                kalosz w majonezie
                                                kokarda w śmietanie...
                                                i co z Ciebie wylezie?
                                                Bo ja tak na przykład
                                                wcale nie pochwalę...
                                                kiedy kumpel z forum...
                                                będzie kanibalem! shocktongue_outbig_grin

• hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 26.02.13, 22:08
                                                  Ciesz się, że kolega
                                                  spożyć Ciebie zechce.
                                                  Może wtedy duma
                                                  mocno Cię połechce tongue_out
                                                  • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 27.02.13, 16:12
                                                    Ciesz się, że kolega
                                                    spożyć Ciebie zechce.
                                                    Może wtedy duma
                                                    mocno Cię połechce tongue_out

hmmm-k...big_grin

Prośba mądra
                                                    szczęśliwie do mnie przyleciała...
                                                    o spożycie dumy
                                                    zostawienie
                                                    ciałatongue_out

Duma to szybciutko
                                                    do mnie przecież wróci...
                                                    no a z ciałem gorzej....
                                                    .....tu można się
                                                    smucić!

będziesz chodził z dumą
                                                    dwukrotnie nadmierną
                                                    iiii
                                                    ....poczujesz się wolny
                                                    gdy już będzie ze mną! tongue_out

• hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 27.02.13, 18:42
                                                    Dumy chcesz się pozbyć,
                                                    Kosmito przemiły?
                                                    Przecież to dyshonor!
                                                    Drzewiej o tę dumę
                                                    nasze antenaty
                                                    na szable się biły!
                                                    Honor trza zachować!
                                                    Łatwiej oddać ciało.
                                                    Chcesz by twe potomstwo
                                                    sromoty zaznało?! tongue_out
                                                  • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 27.02.13, 20:58
                                                    Dumy chcesz się pozbyć,
                                                    > Kosmito przemiły?
                                                    > Przecież to dyshonor!
                                                    > Drzewiej o tę dumę
                                                    > nasze antenaty
                                                    > na szable się biły!
                                                    > Honor trza zachować!
                                                    > Łatwiej oddać ciało.
                                                    > Chcesz by twe potomstwo
                                                    > sromoty zaznało?!

Dumam ja o dumie
                                                    dumnie i dymowo
                                                    zasnuwa obrazy
                                                    duma
                                                    daję słowo
                                                    Dumnie się nadyma
                                                    dumnie głowę nosi
                                                    czy jest sprawiedliwa
                                                    pytanie się prosi...
                                                    A cóż mi po dumie...
                                                    gdy kumpel głoduje
                                                    niechże się posili
                                                    lepiej się poczuje...
                                                    ja sobie tymczasem
                                                    usiądę na ławce
                                                    i będę próbował
                                                    sterować latawcem...
                                                    Może się nauczę...
                                                    a...
                                                    może stracę ducha...
                                                    zależy czy.....
                                                    będzie latawiec się słuchał...tongue_outbig_grin

• hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 27.02.13, 22:44
                                                    Chcesz kumplowi pomóc?
                                                    Nakarmić głodnego?
                                                    To dobrze się składa...
                                                    zjem Cię dziś całego big_grin
                                                  • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 27.02.13, 23:57
                                                    No i masz!
                                                    Upaaarrrrrciuch!
                                                    Chce mnie KOŃ-sumować!
                                                    nie wzruszają go wcale moje ...
                                                    miłe słowa!
                                                    iiii......
                                                    Zamiast mnie pochwalić...
                                                    docenić...
                                                    i chronić...
                                                    złapał ten widelec...
                                                    i mnie teraz goni! tongue_outbig_grin

Ja tu opowiadam...
                                                    o duszy ...
                                                    o dumie...
                                                    aaaa...
                                                    ten widelcem macha
                                                    i łapie jak umie! big_grin

• 1agfa Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 17:46
                            Okularki, Kosmito, że niby lepiej, bystrzej widzi? wink

kkkkosmita napisał:

> Fakt... fajna rybka na nóżkach...
                            > kusiło mnie jeszcze, żeby okularki jej na nosek założyć...
                            > ale....
                            > wtedy byłaby już
                            > .... przegadana...big_grin
                            • kkkkosmita Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 19:49
                              Okularki, Kosmito, że niby lepiej, bystrzej widzi?
                              można i tak... Agfo...

...albo...
                              że jak nie widzi to okulary na nos wkłada! big_grin

• witekjs Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 02:18
                        kkkkosmita napisał:

> Mam! tongue_outbig_grin
                        >
                        > Symbol agnostyków! tongue_outbig_grin
                        >
                        > https://wstaw.org/m/2013/02/23/AGNOSTYK.JPG
                        > http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg

Myślę, że jest to symbol bardzo zrozumiały i z pewnością nie przegadany.

Witek }:-})=
                        • 1agfa Re: Symbolika gestów i znaków 24.02.13, 17:54
                          Dzień dobry, Witku. Znakomity i jasny symbol. To prawda.
                          Podoba mi się choćby z przyczyn estetycznych. "Nie przegadany" smile

witekjs napisał:
                          > kkkkosmita napisał:
                          >
                          > > Mam! tongue_outbig_grin
                          > >
                          > > Symbol agnostyków! tongue_outbig_grin
                          > >
                          > > https://wstaw.org/m/2013/02/23/AGNOSTYK.JPG
                  • sorel.lina Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 18:15
                    Ta "wędrująca" rybka przypomniała mi książeczkę pt. "Opowieści o Leninie". To była książeczka dla dzieci, ale w moich studenckich czasach czytywaliśmy te opowieści namiętnie. Można tam było bowiem znaleźć takie kwiatuszki:
                    "Ryby - nie mogąc doczekać się sieci radzieckich - przepływały na wody amerykańskie"
                    Głupie te ryby, prawda? Ewolucja wsteczna? big_grinbig_grinbig_grin
                    • hardy1 Re: Symbolika gestów i znaków 23.02.13, 18:24
                      ...i dlatego u Amerykanów nigdy nie brakowało jedzenia...wredne ryby wink
    • witekjs Symbolika gestów i znaków - WATYKAN 16.03.13, 14:58
      Symbolika gestów i znaków - WATYKAN

Herb Watykanu, Godło Stolicy Apostolskiej
      pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Watykanu
      pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Stolicy_Apostolskiej
      tiny.pl/h8h2v
      Flaga, godło i hymn Watykanu

Symbolika Państwa Watykańskiego łączy się mocno z duchowną władzą papieża, z jego stanowiskiem Głowy Kościoła katolickiego, wyraża jego misję.

Flaga Watykanu składa się z dwóch pionowych pół – żółtego i białego. Na białym polu znajduje się godło państwa: tiara z dwoma skrzyżowanymi kluczami – symbolami duchownej władzy papieskiej. Kolor żółty symbolizuje świętość i wiarę, majestat i godność oraz płaszcz św. Piotra. Kolor biały – pokój, mądrość i Boże światło. Łącznie symbolika kolorów flagi watykańskiej wskazuje na wartości i aspekty wiary, które skupia osoba papieża – uobecnionego w elementach znaków godła.

Jak każde suwerenne państwo, także Watykan ma swój oficjalny hymn. Jest nim „Marsz papieski”, dzieło kompozytora francuskiego Charles`a Gounoda. Został on skomponowany z okazji rocznicy pontyfikatu Piusa IX i wykonany po raz pierwszy na placu św. Piotra w kwietniu 1869 t. Utwór ten nie od razu jednak stał się hymnem. Rolę tę wcześniej pełnił inny utwór, skomponowany w 1857 r. przez dyrygenta orkiestry pułku piechoty austriackiej stacjonującego we Włoszech. Dopiero 24 grudnia 1949 r., przed zbliżającym się Rokiem Świętym 1950, Pius XII nakazał zastąpić dotychczasowy hymn „Marszem papieskim” Gounoda. Papież uznał, że jest on lepiej dostosowany do nowych czasów. Hymn Państwa Watykańskiego jest odgrywany podczas szczególnie uroczystych występów publicznych papieża (np. w niedzielę wielkanocną przed błogosławieństwem „Urbi et orbi”wink, przy okazji oficjalnych spotkań Ojca Świętego z głowami państw w Watykanie lub podczas papieskich podróży zagranicznych, a także podczas powitania nuncjusza apostolskiego w danym kraju. Hymn papieski wykonywany jest tylko przez orkiestrę, choć istnieje pieśń w języku łacińskim autorstwa ks. Antonio Lavegna.. Chodziło o to, aby hymn mogli śpiewać wierni różnych narodów i aby ukazać uniwersalny charakter Kościoła. Autor inspirował się biblijnymi wersetami o św. Piotrze. Hymn wraz z tekstem został wykonany po raz pierwszy 16 października 1983 r. w Auli Pawła VI przez chór radia z Lipska z okazji 15-lecia pontyfikatu Jana Pawła II. Hymn zaczyna się słowami: „O Rzymie szczęśliwy, Rzymie dostojny, jesteś stolicą Piotra, który w Rzymie przelał krew...”./.../

/.../
      Krzyż papieski, zastrzeżony tylko dla Ojca Świętego, posiada trzy poprzeczne ramiona – krótsze, średnie i dłuższe. Wskazuje on na potrójny urząd papieża: kapłański, pasterski i nauczycielski. Symbolizuje także najwyższą hierarchię kościelną: papieża, kardynała i biskupa. Krzyż papieski umieszczony jest też na papieskiej lasce pasterskiej – pastorale.

Pastorał (łac. pastoralis – pasterski) to replika laski pasterskiej – symbolu funkcji duszpasterskiej biskupa Rzymu i innych biskupów. Odnosi się on do Chrystusa - Dobrego Pasterza i nawiązuje do zakwitającej laski – drzewa Jessego, symbolu Chrystusa. Pastorał papieski jest prosty, zwieńczony krzyżem (pastorały biskupie maja zakręcony koniec).

Pierścień symbolizuje ogólnie wieczność lub sprawowanie urzędu. Pierścień papieski jest symbolem władzy duchownej papieża i znakiem wiary. Nazywany jest „pierścieniem Rybaka”. Wykonany ze złota posiada wyryty wizerunek św. Piotra przedstawionego z atrybutami rybaka. Pierścieniem tym papież pieczętuje najważniejsze dokumenty Stolicy Apostolskiej. Stosowana jest praktyka, że pierścień zmarłego papieża jest przetapiany i formowany na nowo dla jego następcy, co wskazuje na ciągłość sukcesji apostolskiej./.../

forum.iskk.pl/index.php/leksykon-pojec/15-symbole-panstwa-watykanskiego-i-wladzy-papieskiej

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka