Dodaj do ulubionych

Lenin żyje...

27.02.13, 18:56
Co jeszcze ludzie wymyślą, aby tylko wyciągać od innych pieniądze?

W Rosji wykonano woskową mumię Lenina, dokładnie według "oryginału", leżącego w Mauzoleum w Moskwie. Od wzorca różni się tym, że ta mumia...oddycha. Leży także w szklanej trumnie, ale pierś rytmicznie podnosi się i opada, tak jakby oddychała we śnie.

Kupujesz bilet i oglądasz Lenina "lepszego niż w Mauzoleum"... Podobno wrażenie jest niesamowite. Może nazwą tę mumię "Śpiący Lenin"? tongue_out
Obserwuj wątek
    • kkkkosmita Re: Lenin żyje... 27.02.13, 21:00
      "Śpiący Lenin"

O kurcze...
      mam nadzieję, że żaden książę go nie pocałuje...tongue_outbig_grin
      http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
    • witekjs Re: Lenin żyje... 27.02.13, 21:35
      Myślę, że to bardzo niestosowne działanie...

Witek
      • kkkkosmita Re: Lenin żyje... 27.02.13, 22:11
        Witku...
        taka moja pierwsza myśl... zupelnie bezmyślna i automatyczna, była taka..., że przez dziesiątki lat...miliony ludzi pielgrzymowało do trumny Lenina...
        Było to ważne wydarzenie w ich życiu...często jechali przez pół kontynentu, żeby potem stać w wielkiej kolejce i przejść koło trumny...
        Według mnie, musiał się narodzić rodzaj kultu...
        a kulty, wiara... nie umierają szybko...
        Potrafią byc przekazywane na następne pokolenia...

Więc... pomyślałem sobie na chybcika, że tworzy się następną bajkę dla tych z tłumu, którzy takiej bajki potrzebują...
        Bajka o śpiącym... Leninie...

Bajka o śpiących rycerzach...
        Bajka o.....śpiącej królewnie....
        Bajka o.....

nie rozumiem Rosji...
        Nie wiem, co tam się dzieje...
        Nie rozumiem, kto mógł wpaść na pomysł, że śpiący Lenin będzie hitem...
        .....a zdaje się, że będzie hitem! I tego też nie rozumiem!
        • dunajec1 Re: Lenin żyje... 27.02.13, 22:21
          Skoro o Leninie to moze opowiem ciekawostke z zycia ,
          Oto za czasow PRL-u jak wiemy (moze nie wszyscy)TV czesto robila programy "Sladami.....,"kogos tam, no i tak bylo jak zaczeto budowac zbiornik retencyjny na Dunajcu w Czorsztynie, we wsi Kluszkowce co miala byc zalana (miala) reporterzy wynalezli czlowieka ktory bedzac dzieckiem widzial Lenina u nich w domu, robili z nim wywiad , ale ze to czlowiek byl leciwy juz nie za bardzo mogl sobie Lenina przypomniec, ale w koncu jakos go naprowadzili i dziadek uradowany ze mu sie przypomnialo pyta
          "..to o tymu sko.....wi godocie co mojymu ojcu ostatnie dobre buty ukrod?"

Ot i skonczyl sie wywiad.
          P.S.
          To byla prawda, tak bylo.
          • hardy1 Re: Lenin żyje... 27.02.13, 22:23
            Hmmm, dobra dykteryjka o butach smile
            • kkkkosmita Re: Lenin żyje... 28.02.13, 00:03
              Hmmm, dobra dykteryjka o butach smile

i jest w niej jeszcze coś...
              Jak Ruski buty buchnął... to naprawdę nic dziwnego, ani nadzwyczajnego się nie stało! tongue_outbig_grin

(Tak to przynajmniej czuję pamiętając o opowiadaniach matki o Ruskich...
              Ruski... to ze wszystkiego co człowiek posiadał oswobadzali!tongue_out )

• hardy1 Re: Lenin żyje... 27.02.13, 22:21
          Wszelkie ideologie, zwłaszcza te które zawładnęły umysłami milionów ludzi, są w pewnym sensie religią. Potrzebują więc kultu "świętych".

Tyle że w tym przypadku wykorzystano wizerunek "świętego" do celów tylko zarobkowych. Jest widocznie jeszcze zapotrzebowanie w Rosji, zwłaszcza wśród starszych. Młodszych w ogromnej większości już to nie rajcuje.

Podobnie jest w Gruzji - wielu czci tam dalej Stalina, jest wiele jego pomników, w rodzinnej wsi jest muzeum. Pomyślelibyście?
      • hardy1 Re: Lenin żyje... 27.02.13, 22:12
        Faktycznie. Mógłby zamienić się w...wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka