Dodaj do ulubionych

1 lipca 23013, poniedziałek, CWP

01.07.13, 08:54
Dzień dobry poniedziałkowo, w pierwszy dzień pierwszego pełnego miesiąca lata, na świeżutkim Centralnym Wątku Podwórkowym smile

Wiadomości dnia:
-dzisiaj Dzień Psa (psiarze się ucieszą wink)
-Chorwacja została dwudziestym ósmym państwem-członkiem Unii Europejskiej.
Obserwuj wątek
    • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 09:18
      Dzień dobry Hardy i WKN smile

Ależ Ci się wydłużył ten nasz rok pański 2013 big_grin Ale dzięki temu wydłużyłeś nam życie o tysiąclecia wink
      Chorwatom życzę wszystkiego najlepszego! smile
      • hardy1 Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 09:39
        Ups! big_grin
        Jak widać "na załączonym obrazku" przebywanie na Podwórku wpływa baaardzo pozytywnie na zdrowotność i wyjątkowe wydłuuużenie życia suspicious
        • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 09:58
          Zgadza się i zawsze to powtarzam:

Chcesz mieć w życiu zdrowie, szczęście
          Na Podwórku bądź codziennie big_grin
          • hardy1 Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 10:40
            Gdy masz chandrę lub zmartwienie,
            na Podwórku znajdź wytchnienie
            wink
      • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 09:43
        Wakacje rozpoczęte, ale przed wyjazdem warto poczytać jakich pamiątek nie należy przywozić wink

podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,12855100,Pechowe_pamiatki_z_wakacji__Czego_lepiej_nie_przywozic.html
    • hardy1 Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 09:43
      Kolejna wiadomość, ważna dla wyjeżdżających do innych krajów UE lub tam mieszkających naszych Podwórkowiczów - od dzisiaj obniża się cena za połączenia telekomunikacyjne, oraz za roaming za połączenia telefoniczne.
    • sza.aliczek Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 10:50
      dzień dobry : )

Czy Szanowne Państwo domyśla się tej wieści, że pono ode środy fala upałów ma naleźć nad Polskie naszą całą! (prowizorycznie nakupowane multum woreczków do lodu : )
      Ka-ta-stro-fa!!!!
      KA-TA-STRO-FA !!!!!!!!!!

: D
      • kicho_nor Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 22:02
        Nie ma się co śmiać, urlopy niby, „w Polskę iść” ale gdzie, chyba do ……,
        wszystko przez te komary.
        • hardy1 Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 22:23
          Kiedy są upały,
          komary się pochowały.
        • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 22:34
          Kichonorze, wszyscy narzekają na komary a u mnie ich nie ma.
          Pakuj się i przyjeżdżaj. Stawy z rybami znajdziemy a przy okazji może jakiś plener będzie w tym czasie smile
          • hardy1 Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 09:05
            Co skutkuje na komary? Hmmm...różne są opinie:
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,14203339,Co_odstrasza_komary___PEWNE_SPOSOBY_NA_KOMARY_.html
            Chyba nie ma pewnego sposobu, oprócz zamknięcia się w pokoju lub pod moskitierą. Ale przecież trzeba wyjść na dwór...jeżeli już to preferowałbym DEET oferowane w internetowych sklepach ze sprzętem wojskowym.
            • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 10:21
              Dzień dobry Wszystkim smile

Hardy, nie wiem co gorsze, komarzy krwiopijcy czy zatrucie DEET uncertain

"Sposób działania tego środka jest bardzo prosty - DEET wydziela bardzo nieprzyjemny dla komarów zapach. DEET, czyli N,N-dietylo-meta-toluamid, został opracowany przez chemików amerykańskiej armii. Po raz pierwszy użyto go w 1946 roku. Później często stosowano go do odstraszania komarów podczas działań wojennych, np. w Wietnamie. Uwaga - DEET może negatywnie oddziaływać na nasze zdrowie, ponieważ wchłania się przez skórę. Musimy pamiętać, by po zastosowaniu takiego sprayu, po odpowiednim czasie dokładnie go zmyć."
              • hardy1 Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 17:45
                Nie ma idealnych środków. Coś za coś. Jak czytam, potrzeba później dokładnie zmyć skórę. Nie słyszałem o jakichś zdarzeniach, gdzie ten środek zadziałał niekorzystnie dla zdrowia.
      • hardy1 Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 22:22
        Fantastyczna wiadomość! Dzięki Szaliczko za tak radosne wieści! big_grin
        Jutro, najdalej pojutrze, powinienem się wyrobić z papierami. Potem - wolne i woda! big_grin Pewnie nad morzem trochę, trochę jezior...pływanie, pływanie, pływanie... Cudownie, idą upały big_grin

Są upały?
        Radość wielka,
        dla Hardego i wróbelka,
        dla wielkiego jeżozwierza
        i małego nietoperza
        smile
        • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 22:35
          Hardy, Ty sobie zabierz te upały i razem wyjeżdżajcie nad morze, możesz nawet
          zabrać ze sobą komary smile
          • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 22:43
            W moim ogrodzie zakwitł "dziwoląg". Nie znam jego nazwy.
            Kwiaciarki często dodają do wiązanek jego liście. Kwiaty ma niezbyt ładne, dziwne.
            Może ktoś wie jak się nazywa mój "dziwoląg"?

Tak wygląda z daleka ( po prawej nowa lilia, która podobno ma mieć niebieskie kwiaty)

https://img35.imageshack.us/img35/9506/0owm.jpg

A tu kwiaty na zbliżeniu:

https://img203.imageshack.us/img203/2492/f56n.jpg
            • 1agfa Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 01:05
              Podobnego "dziwoląga" miałem na swojej działce. Wziął się nie-wiadomo-skąd, być może był zaplątany korzeniami w sadzonkę bzu, bo tuż obok się pokazał. Rósł niezwykle szybko, prezentując takie własnie jak na Twojej fotce, wielkie i ozdobnie powycinane liście. Przy jakiejś okazji, (chyba przesadzania owego cennego beziku (Meyera), niechcący "wyrwało mi się", wykopało tę roślinę, ku wielkiemu żalowi współogrodniczki wink
              Wyrzutów nasłuchałem sie co niemiara! shock Sam też szczerze żałuję, a zwłaszcza teraz, ujrzawszy tę efektownie i imponująco wyglądającą kępę. Nawet same liście są prawdziwie ozdobne!
              Nie pozbywaj sie "dziwoląga", Karen - jest naprawdę interesujący.
              Ale jak się nazywa owa roślina - nie wiem smile Może sie przypadkowo dowiemy?
              A mnie jest żal, "za karę" wink

(co zrobić, kiedy z kwiatkami jakoś mi niesporo idzie w ogrodnikowaniu, co innego drzewa i krzewy!) suspicious

k.karen napisała:

> W moim ogrodzie zakwitł "dziwoląg". Nie znam jego nazwy.
              > Kwiaciarki często dodają do wiązanek jego liście. Kwiaty ma niezbyt ładne, dziw
              > ne.
              > Może ktoś wie jak się nazywa mój "dziwoląg"?
              >
              > Tak wygląda z daleka ( po prawej nowa lilia, która podobno ma mieć niebieskie
              > kwiaty)
              >
              > https://img35.imageshack.us/img35/9506/0owm.jpg
              >
              > A tu kwiaty na zbliżeniu:
              >
              > https://img203.imageshack.us/img203/2492/f56n.jpg
              • hardy1 Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 07:37
                1agfa napisał:
                > Przy jakiejś okazji, (chyba przesadzania owego cennego beziku (Meyera), niechcący "wyrwało mi się", wykopało tę roślinę, ku wielkiemu żalowi współogrodniczki wink

Kiedyś, kiedyś...mama tacie na działce (to były początki) dała do wypielenia grządkę warzywną. Wypielił dokładnie, do gołej ziemi...wszyściutko. Kamień na kamieniu nie został, tylko czysta ziemia big_grin
              • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 10:17
                Agfo smile
                Znalazłam nazwę "dziwoląga" - to jest Akant długolistny.

kwiaty-ogrody.pl/?p=9929
                Nie, nie usunę go z ogrodu. Niech rośnie przynajmniej dla ładnych liści smile
                • sza.aliczek Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 21:31
                  akanty zdobiły kolumny w stylu korynckim : )
              • sza.aliczek Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 21:30
                Dobry wieczór : )
                Nie pomogę Karen, bo nie znam się na kwiatkach. Inaczej: mało co się znam : )
                U mnie czegoś takiego nie widzę, za to jest wysyp naparstnic, które bardzo lubię.
                Ostatnio jeżdżę drogą koło takiego starego domku i ten domek stoi w prawdziwym, wiejskim ogródku. Przez pół czerwca podziwiałam moje ukochane łubiny. Zauwazyłas, że dziś w zasadzie nikt już nie sieje łubinu... Szkoda. Rzadko też spotykam lwie paszcze, maczki kalifornijskie, rumianki, malwy. Chyba przestały być modne : )
                O... dziewanny jeszcze lubię : ) Choć to raczej zielsko : )
                • sza.aliczek Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 21:34
                  tak to jest kiedy się czyta szybko i po łebku!!! : )))))))))))))))))
                  • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 22:05
                    Szaliczku smile mam lewkonie w ogrodzie i jaskry a także tojeść, która przez parę lat udawała kwiaty paproci bo rosła między paprociami. Lubię malwy, georginie i także łubiny.

Ale nie skojarzyłam, że mój dziwoląg - akant był elementem dekoracyjnym kolumn korynckich.
                    A jak się okazuje także wielu ołtarzy barokowych.

https://foto.m.ocdn.eu/_m/3609065cfa853ef3fca3fd931aa8aed0,10,19,0.jpg
                    • sza.aliczek Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 22:11
                      A wiesz... kiedyś wyrywałam, a teraz odpuszczam - ostom : )
                      Gdy wyrosną w pokaźnych gabarytach, są bardzo dekoracyjne.

Georginie to dalie? - oj, to tego nie lubię : ) Za to bardzo mocno astry, koniecznie te strzępiaste. A teraz bardziej niż lilie (choć te pachną cudnie) - liliowce. Liliowce są dobre na zarośnięcie sporych zrestartowani, w zastraszającym tempie się rozrastają.
                      • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 22:31
                        Mam liliowce ale w szaroburych kolorach. Osty? Tak, mają bardzo dekoracyjne "szyszki" kwiatowe smile
                        Ale maczków kanadyjskich nie znam, muszę poszukać smile
                        • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 22:32
                          *err - maczki kalifornijskie a nie kanadyjskie smile
                          • sza.aliczek Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 22:35
                            : )))
                            Sa bardzo dekoracyjne, tylko rozsiewają się w zastraszający sposób.
                            Nie lubię koloru pomarańczowego, ale w kwiatach ujdzie : D

https://images12.fotosik.pl/116/18f63b24f43c7cfbmed.jpg
                            • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 23:17
                              Ach, to te. Bardzo ładne a obok po lewej widzę liście funkii smile

Czas na mnie, idę spać a jutro czekają nas tenisowe emocje z Wimbledonu.
                              Polacy zdominowali turniej, A. Radwańska zagra w półfinale a w ćwierć finale
                              dwaj Polacy - Kubot i Janowicz. Kibicuję Kubotowi ze względów...parafialnychsmile

Dobranoc Wszystkim, spokojnej nocy i kwiatowych snów smile
                              • hardy1 Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 03.07.13, 00:10
                                Przyszedłem za późno...zresztą Panie rozgadały się o kwiatkach i zieleninach, a ja w tym ciemny jak tabaka w rogu...jakbyście kazały mi odróżniać i nazywać odcienie kolorów...wink

Dobranoc również smile
          • hardy1 Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 22:52
            Nie jestem egoistą, Karen.
            Zabiorę upały,
            komarzyce zostawię.
            Każdy spędzi czas
            na takiej jak lubi zabawie suspicious
            • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 23:14
              Ja też nie jestem egoistką i dlatego oddaję Ci upały razem z komarzycami big_grin
      • k.karen Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 01.07.13, 22:30
        Nie strasz Szaliczku! U mnie na razie nie zanosi się na żadne upały.
        Niebo udaje, że będzie burza i pomrukuje, temperatura akurat taka jaką lubię.

A jak już zacznie prażyć to możemy wyjechać na czas wakacji do Norwegii smile
        • 1agfa Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 01:42
          Dobry wieczór Wszystkim, Panie kwiat i Panowie, dopiero teraz mogłem zajrzeć smile
          U mnie był dzisiaj dość chłodny dzień, słonca niewiele i krótko, toteż wieści o fali upałów brzmią interesująco smile
          Szaliczek nie lubi upałów - ja tez nie nazbyt wielkie (a to z czystego lenistwa, konieczność podlewania roślin wytrąca z rozkoszy słodkiego nieróbstwa big_grin).
          Wakacje - to przecież dolce far niente smile

Czytam, że Hardy juz sie na jeziora przymierza, perspektywami wodnych szaleństw pływackich raduje. Z takimi imponujacymi "osiągami" w pływaniu i jazdy na rowerze, mógłbys Hardy pomyśleć co najmniej o ćwiartce Ironmena (to taki triathlon). Tylko jeszcze bieganie dochodzi. To wcale nie żart, bywa że startują nawet siedemdziesięciolatki plus, a co dopiero Ty! suspicious
          (tak sie składa, że znam młodego człowieka, który trenuje do wspomnianego triatlonu jazdę na rowerze w mieście i na basenie, a Ty masz jezioro pod bokiem i taakie mozliwości terenowe (jak zwykle zazdroszczę wink)

Moi drodzy, Podwórko miłe - dobrej i spokojnej nocy Wszystkim, pozdrowienia smile

dn
          • hardy1 Re: 1 lipca 23013, poniedziałek, CWP 02.07.13, 07:29
            Hej Agfosmile W tym sęk, że bieganie niezbyt mi odpowiada...natomiast pływanie i "rowerowanie" jak najbardziej smile
    • hardy1 2 lipca 23013, wtorek, CWP 02.07.13, 07:27
      Witam porannie Wszystkich letnią porą smile Oddzielnie Agfę, "nocnego Marka" wink

Dzisiaj "Międzynarodowy Dzień UFO"...ufff...ooo. Nie jestem pewien, czy "międzynarodowy". Jeżeli już, to chyba powinien być "Międzyplanetarny..." wink
    • hardy1 3 lipca 23013, środowo na CWP 03.07.13, 10:30
      Cześć Wszystkim smile Wczoraj po południu były u mnie dwie burze...akurat po pracy uncertain Cały dzień mi pogodowo zmarnowały...nie mogły przed południem?!...ale przynajmniej drobne remonty mogłem zrobić. Trzeba umieć wykorzystać nawet niepogodę wink
      Dzisiaj jednak wygląda na lepszą pogodę, przynajmniej przed południem. Nie siedźmy w domu zbyt długo smile

Rozluźniająco porannie wink :
      Szkotka mówi do męża:
      -Co tak pstrykasz tym światłęm, spać nie dajesz...
      -Książkę czytam, a strony mogę przecież przewracać po ciemku...

suspicious
      • k.karen Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 03.07.13, 10:43
        Cześć Hardy smile

A jakże, staram się wykorzystać dobrą pogodę i zaraz wyruszam w świat wink
        Muszę zdążyć do 16-tej bo chcę obejrzeć pojedynek tenisowy Kubota z Janowiczem.

Ps. A gdzie zapodział się nasz Mirek?
        • hardy1 Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 03.07.13, 11:13
          Cześć Karen smile Ja też niedługo wyskakuję nad wodę smile

PS. Może Mirek już urlopuje nad Bałtykiem?
          • kkkkosmita Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 03.07.13, 20:05
            Cześć!
            No właśnie...
            gdzieś...
            coś ...(?)
            Mirka zjadło?
            Mirku... żyjesz?

bo ja żyję, ale bardzo kiepsko!
            Właściwie...
            to ledwo żyję!
            O!
            http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
            • hardy1 Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 03.07.13, 20:17
              Nie narzekaj, Kosmito zielonomackowy smile Jeżeli dychasz, to żyjesz smile

Poplywałem, po południu burza, a niedługo wyskoczę na późnowieczorną przejażdżkę rowerową...latem jest bardzo fajna. Wiecie jak się dobrze potem śpi? smile
              • k.karen Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 03.07.13, 21:20
                Pokażę Wam jak wygląda "kołnierz burzowy". Nie jest imponujący, widziałam już dużo większe ale jest to ciekawe zjawisko i nie zdarza się często. Zdjęcie zrobiłam przed chwilą.

http://img441.imageshack.us/img441/4936/q2f0.jpg
                • hardy1 Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 03.07.13, 23:47
                  Pięknie uchwycone, Karen.
                  Mówiąc szczerze, nigdy takiej "konfiguracji burzy" nie widziałem.
                • kkkkosmita Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 00:16
                  Aaalee... zdjęcieee....
                  Ciekawe... jakie warunki sprzyjają takiemu kołnierzowi...?
                  • k.karen Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 09:50
                    kkkkosmita napisał:

> Aaalee... zdjęcieee....
                    > Ciekawe... jakie warunki sprzyjają takiemu kołnierzowi...?

Takie chmury burzowe powstają na styku dwóch frontów, zimnego i ciepłego. Tworzą się wtedy burze frontowe. Chmury wbrew pozorom nie mają płaskich podstaw, ich podstawy wyglądają jak parasol. Zimny wiatr z kierunku frontu chłodnego jest silniejszy od tak zwanych prądów wstępujących i wtedy podstawa chmury (cumulonimbusa) wybrzusza się w formę poziomego kołnierza burzowego albo szkwału. Kołnierz burzowy na mojej fotce jest niespotykany ale dlatego, że nie miał formy zbliżonej do poziomej tylko dziwnie załamaną smile
              • kkkkosmita Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 00:01
                Jeżeli dychasz, to żyjesz smile
                noo... dyyycham... chiiba...
                ale wolałbym np. na Mazurach dychać..., na jakiejś łajbie...
                Wtedy dychanie miałoby sens!
                O!
                Albo chociażby na działce ryby łowić...i też sobie dychać... na komarzyce, bo meszek już nie ma....
                chociaż tutaj...
                to dowiedziałem się strrrasznych rzeczy!
                Mam w jeziorze m.in karaski, płotki, karpiki...\
                a załapanie tych ryb to nawet do więzienia mogą chcieć wsadzić! tongue_out
                Co prawda nigdy nie używam sieci.....
                Sieć zła jest!

https://fakty.tvn24.pl/haczyk-prawny,336758.html

A sprawa polega na tym, że moje jeziorko wyrwała powódź z 1947 roku!
                Więc prokurator i sąd mogliby ... stwierdzić, że nadal jest to woda bieżąca...tongue_out

O ta! WODA! na linku poniżej WIELKA WODA!
                Film... jest b. stary...
                i chociażby dlatego warty obejrzenia

https://videos.portal-tol.com/english-videos/v-RxyGkJaoz84/Pow%C3%B3d%C5%BA%20-%201947

• hardy1 Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 00:17
                  Ooo...jak dobrze, że ja w wodzie pływam, zamiast rybki łowić big_grin Nie grozi mi ściganie prokuratorskie wink

PS. Pamiętam ten film, wielokrotnie go pokazywano. Jeśli dobrze pamiętam, ten zerwany drewniany most był w Wyszogrodzie.
                  • kkkkosmita Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 01:28
                    Pierwszy raz w życiu zobaczyłem ten film!
                    Zrobił na mnie wrażenie...
                    I jeszcze na tej stronie są Polskie kroniki filmowe z 1947 roku!!!
                    Ale stare starocie!

Teraz są wały nad Wisłą...ale... nie są konserwowane tak jak należy...
                    Mnóstwo jest zwierza wszelakiego na obrzeżach puszczy Kampinowskiej...
                    Ryje zwierz nory w wałach...
                    Kiedyś była tam nieźle działająca melioracja...
                    ale od lat nie ma kasy na jej konserwację...
                    Kiedy jadę drogą na działkę, od razu widać... który z nowo pobudowanych domów należy do rodziny starego mieszkańca tych stron...(domy stoją na górkach, albo mają bardzo wysokie podpiwniczenie).
                    Ci nowi..., którzy nie mają zapewne czasu na studiowanie historii tych stron....., ha ha ha... potrafią wybudować olbrzymie rozległe parterowe domiszcze w stylu amerykańsko pustynnym...
                    eeeeech.... niech no tylko Wisła przerwie wały!
                    Kiedyś w tych stronach żyli Mennonici...
                    Oni potrafili dawać sobie radę z wielką wodą...
                    usypywali górki i na tych górkach budowali domy...

Wieś spokojnaaa... wieś wesoła...
                    a ile się przez nią wydarzeń przetoczyło...ile wichrów historii przeszło...
                    A i tak
                    Niewiele ich nauczyło!!!!
                    Ciągle w moich okolicach sąsiedzi się kłócą...
                    to już są jakieś pokoleniowe spory!
                    W ogóle czasem nie wiadomo jak się zachować...
                    • hardy1 Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 07:18
                      Drzewiej przed wyświetleniem filmu w kinie puszczano PKF; teraz reklamy i zapowiedzi nowych filmów. Wolałbym starą tradycję.
                      Dawniej, przy relacjonowaniu wielkich powodzi (albo - coś dla Ciebie, Kosmito - dla pokazania siły naporu lodu), przypominano w tivi ten film z powodzi w 1947.

Władze państwowe na siłę, sztucznie ograniczają wydatki, to i właściwej dbałości o wały przeciwpowodziowe nie ma. Dawniej byli zatrudniani specjalni ludzie, którzy dbali o swój odcinek wałów - codziennie robili obchód, usuwali wyrastające drzewka, zasypywali nory ryte przez zwierzęta. Wszystko po to, aby wał nie był nadwerężony.
                      A teraz? Nawet nie wiem, jak działa służba przeciwpowodziowa. Czasem jeżdżę rowerem po wale, ale nigdy nie spotkałem żadnego pracownika, kontrolującego stan wału. Pewnie, zamiast być w terenie, siedzi jakiś urzędnik za biurkiem i robi sprawozdania...
                • 1agfa Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 01:50
                  Cześć, dobry wieczór Wszystkim smile
                  Niezwykłe filmy, wcale nie pamietam, chyba nie widzialem tego filmu, ani tych kronik (albo w niepamieci, zwanej panią S. znikły). Moc wody jest straszna, kiedy sie wzburzy; poniesie i porwie wszystko, najgrubsze liny stalowe rwie niczym nici pajęcze, widziałem.
                  Widać także w filmie...pękający, rozdzierany na strzępy duzy most, jak zabawka niesiony falą.

Film o powodzi z 1947 r., ilustrowany muzyką niespokojną, pełną groźnych akcentów (dziwne, ale jakoś znajoma mi sie wydała ta muzyka ?), to dzieło prawdziwe. Dokument, ale jak pokazany - i w jakich czasach sfilmowany: tricków, super efektów, komputerowych sztuczek przecież nie było; sama groźna prawda krzyczy z filmu.
                  Groza żywiołu.

Ludzie... niby panowie stworzenia, a jednak ciągle od nowa "zaskakiwani" są, jakby pamięć pokoleń nie kodowała, jak i gdzie (i jakie) siedziby budować.

Dziękuje Kosmito - i za kroniki także smile
                  • hardy1 Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 07:22
                    Widocznie nie trafiłeś w tivi na ten film o powodzi z 1947r. Agfo. Ja widziałem go kilka razy.
                    • hardy1 Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 07:23
                      PS. Stare kroniki filmowe mają swój urok. Oglądam je z...sentymentem wink
        • 1agfa Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 02:02
          Dobry wieczór, Karen smile Rzeczywiście, ja także Mirka wypatruje, bo nowa Politykę kupiłem i w połowie przeczytawszy, pochwalic się chciałem, pogadać; artykuły bardzo ciekawe, szczególnie Żakowskiego "oni".
          I inne, oczywista.
          W kolekcji wklejek Mirkowych ostatnich rysunków, z ostatniej Polityki brakuje sad
          Jak też z lekka specyficznego, a tak przez to charakterystycznego i interesującego Mirkowego humoru.
          Chciałbym pozdrowić i prosić, aby Bałtyk pozdrowił ode mnie i pomachał "ku nam" smile
          Hej, Mirku! smile
          • 1agfa Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 02:19
            Na króciutko mogłem zajrzeć, z pozdrowieniami - odpoczywam "pełną gębą", pogodę (nareszcie!) piekną i łaskawą wykorzystując na błogie leniuchowanie.
            Ktoś mi przypomniał o Maxie Frischu, całe późne popołudnie i wieczór spędziłem z Jego książką "Montauk", na wpół juz przeze mnie zapomnianą.
            Ksiązka...lustro, w które Frisch patrzył i pisał, co widzi...to rzadkie u pisarzy, zwykle lubiących pozy.

Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim smile
          • k.karen Re: 3 lipca 23013, środowo na CWP 04.07.13, 09:53
            Agfo, Mirek na wakacje nad Bałtyk wyjeżdża dopiero w sierpniu.
            Brakuje mi też Jego kalendarza.

1agfa napisał:

> Dobry wieczór, Karen smile Rzeczywiście, ja także Mirka wypatruje,
            > bo nowa Politykę kupiłem i w połowie przeczytawszy, pochwalic się chciałem, pog
            > adać; artykuły bardzo ciekawe, szczególnie Żakowskiego "oni".
            > I inne, oczywista.
            > W kolekcji wklejek Mirkowych ostatnich rysunków, z ostatniej Polityki brakuje :
            > (
            > Jak też z lekka specyficznego, a tak przez to charakterystycznego i interesują
            > cego Mirkowego humoru.
            > Chciałbym pozdrowić i prosić, aby Bałtyk pozdrowił ode mnie i pomachał "ku nam"
            > smile
            > Hej, Mirku! smile
    • hardy1 4 lipca 23013, czwartek, CWP 04.07.13, 06:31
      Dzień dobry w czwartek smile

Dość późny już poranek, ale za to słoneczny i rześki. W nocy znowu była burza i oczyściła powietrze. Czy mam życzyć Wam tego samego? Sami wiecie, czy nocne burze były i u Was smile
      Za to pogoda wspaniała, przynajmniej do godzin popołudniowych. Kto może, niech korzysta smile

Było wczoraj rozluźniająco o Szkocie, to nie może zabraknąć Szkotki wink :
      ...która mówi do synka:
      -Pamiętaj, ja na nic nie patrzysz, to ściągaj okularki...

suspicious
      • k.karen Re: 4 lipca 23013, czwartek, CWP 04.07.13, 09:55

Od rana piękna słoneczna pogoda.

Miłego dnia smile
        • hardy1 Re: 4 lipca 23013, czwartek, CWP 04.07.13, 10:55
          Cześć Karen smile Trzeba będzie skorzystać z pogody przed południem. Później znowu mogą być burze...od dwóch dni mam tak codziennie (na szczęście krótkie).
          Dzień, kiedy jest słoneczny i ciepły, już prawie z założenia jest miły smile
          • hardy1 Re: 4 lipca 23013, czwartek, CWP 04.07.13, 20:53
            Cześć wieczorowo. U mnie po dużej, kilkugodzinnej burzy. Trzeci dzień z rzędu po południu. Na jutro i kolejne dni zapowiadają to samo...

Burzę się przeczeka, przy okazji zieleń się ożywiła. Natomiast wolałbym jak najdłużej nie korzystać z opieki szpitalnej. Jak się okazuje, nie ma co liczyć na opiekę pielęgniarską uncertain :
            wyborcza.pl/1,75248,14218205,Znikajace_pielegniarki.html
            • k.karen Re: 4 lipca 23013, czwartek, CWP 04.07.13, 21:20
              U Ciebie Hardy burzowo i deszczowo a u mnie tylko straszy więc musieliśmy podlewać.

Na temat pielęgniarek niewiele mogę powiedzieć poza tym, że nie miałam a także nikt z moich bliskich w ostatnich latach, żadnych złych doświadczeń.
              • hardy1 Re: 4 lipca 23013, czwartek, CWP 04.07.13, 22:43
                Burza się wreszcie skończyła, wyskoczyłem z kumplem rowerami na krótką przejażdżkę, ciemną już porą...wiesz Karen jak cudowne powietrze do oddychania? big_grin Tyle że nie mogliśmy nawet na chwilkę stanąć...od razu dobierały się do nas malutkie samice-wampirzyce wink

PS. Jednak niezbyt różowo może być za kilka lat z obsadą etatów pielęgniarskich...a kiedyś mogę potrzebować pomocy w szpitalu uncertain
    • k.karen 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 05.07.13, 08:30

Mamy dzisiaj piękny dzień. Zostawiam dla Was piosenkę i wyruszam w drogę.
      Miłego, wakacyjnego dnia i do napisania... smile

• hardy1 Re: 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 05.07.13, 10:36
        Dzień dooobryyy Karennnn...
        No masz, już pojechała. Nie wiem czy zdążyła usłyszeć powitanie wink

U mnie zaś, po raz pierwszy od ponad tygodnia, pochmurny i zimny dzień. Wczorajsza popołudniowo-wieczorna burza była wyjątkowo intensywna, trwała wyjątkowo długo i mocno schłodziła powietrze. Ale na pewno się ociepli...przecież jest lato big_grin

Dla letniego rozweselenia:
        -Kochanie, jak ci smakował obiad, który dziś ugotowałam?
        -Dlaczego ty stale dążysz do kłótni?!
        wink
        • k.karen Re: 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 05.07.13, 23:29
          Pojechałam i wróciłam Hardy, jak zwykle w doskonałym humorze smile Chyba muszę częściej jeździć do Wrocławia bo za każdym razem dowiaduję się czegoś nowego i przy okazji uśmieję się do łez smile
          Ale nie wszystko było takie śmieszne, były też informacje które raczej wzbudziły ogromne zdziwienie i zniesmaczenie....

I tym razem relacja w innym miejscu smile
          • ulisses-achaj Re: 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 06.07.13, 00:01
            A ja wróciłem ze spaceru. Piekna noc smile I też jestem w doskonałym humorze smile
            • hardy1 Re: 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 06.07.13, 00:11
              Bierzesz przykład ze mnie, Uli? Tyle że ja staram się wieczorami przejechać na rowerze. Codziennie mam popołudniowe burze i powietrze jest takie, że tylko oddycha smile

Fakt, nie masz "pod nosem" takich terenów jak ja, nie poczujesz natury robiąc ledwie kilka kroków z doim wink
              • ulisses-achaj Re: 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 06.07.13, 00:24
                Niestety nie, ale miasto też ma swój urok smile A niedługo, wszystko na to wskazuje, wyjadę na wakacje smile
                • hardy1 Re: 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 06.07.13, 09:58
                  No to tego co lubisz, życzę smile
          • hardy1 Re: 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 06.07.13, 00:05
            Zniesmaczenie zostaw Karen tam, gdzie ich miejsce. Ważne że wyjazd się udał. W końcu o to chodzi, zwłaszcza że lato trwa i trwa mać wink
            • k.karen Re: 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 06.07.13, 00:13
              Dosyć na dzisiaj. Mam zbyt dobry humor a także i Wy więc część dotyczącą zniesmaczenia zostawiam na jutro smile

A noc jest naprawdę piękna! smile

Dobranoc, Kochani i śnijcie pięknie smile
              • ulisses-achaj Re: 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 06.07.13, 00:25
                Tak, Karen.
                Dziekuję za info . smile
                smile Dobranoc.
                • hardy1 Re: 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 06.07.13, 00:43
                  ...i na mnie już czas. Dobranoc, Karen i Uli smile
                  • ulisses-achaj Re: 5 lipca 23013, poniedziałek, CWP 06.07.13, 00:55
                    jak wszyscy to wszyscy smile Dobranoc, Hardy smile

I WKJNŚ smile
    • k.karen 6 lipca 2013,sobota, CWP 06.07.13, 08:25
      Pobudka wstać, opalać się - czas smile

Dzień dobry, Wszystkim smile
      • witekjs Re: 6 lipca 2013,sobota, CWP 06.07.13, 08:59
        Dzień Dobry Karen i Wszystkim, którzy jeszcze mogą spać. smile

Dzisiaj jestem aktywny od wczesnego rana.
        Zawiozłem Małgosię na 12-to godzinny dyżur i pojechałem na bazar przy Hali Mirowskiej, gdzie można dostać piękne i niezbyt drogie kwiaty.
        Kupiłem również śliczne i bardzo smaczne czereśnie.
        Przez dłuższy czas miałem kłopoty z komputerem.
        W końcu okazało się, że szwankował monitor, tymczasem mam wypożyczony.
        Straciłem w tym czasie, wszelką "wenę twórczą" i nie wiem jak mi się uda powrócić do chęci i pomysłów na pisanie.

Pozdrawiam Was serdecznie. Witek }:-})=

• hardy1 Re: 6 lipca 2013,sobota, CWP 06.07.13, 10:03
          ...i ja z rańca zaglądam na Podwórko. Dzień dobrosłonecznie rozpoczął się...i niech tak zostanie smile

Mam lepiej niż Ty, Karen - połączę opalanie z pływaniem wink

Witku, wena ma to do siebie,
          że jest kapryśna
          jak panna na wydaniu.
          Natomiast człeka
          poznaje się po tym,
          że wie kiedy nadejdzie i...
          nie traci tej okazji.
          Do cna ją wtedy wyssie smile
          • k.karen Re: 6 lipca 2013,sobota, CWP 06.07.13, 11:47
            Popływaj i za mnie, Hardy smile
            • kkkkosmita Re: 6 lipca 2013,sobota, CWP 06.07.13, 23:55
              Cześć.
              O mowo polska ty ziele rodzinne...
              ha ha ha...
              rzecz w tym, że wielu jest na to ziółko uczulonych...
              z wielkim zdziwieniem i wrednym uśmiechem, podziwiałem dzisiaj dwóch b. ważnych polityków, którzy w porze dużej oglądalności , przy okazji rozmowy na tematy poważne i polityczne, nauk języka polskiego sobie udzielali...
              A dokładnie
              "znawca" języka polskiego, głośno i wyraźnie oraz z wielką satysfakcją , zwrócił uwagę swojemu rozmówcy, że nie mówi się... "powiedz mi"
              tylko poprawnie powinno być "powiedz mnie" !!!

Najpierw przyszedł mi do głowy kryzys osobowości... w którym zgubione zostało ...JA....
              i deklinacja tego zaimka...
              A potem przyszły mi dio głowy inne pomysły...
              bardzo niemiłe dla "znawcy" , tak dzielnie i odważnie nauk udzielającego swoim oponentom...

....śmieszne...

• k.karen Re: 6 lipca 2013,sobota, CWP 06.07.13, 11:46
          Witku, "wena twórcza" powróci. Wakacyjna pogoda nas rozleniwia i bardziej myślimy o wygrzewaniu się na słoneczku niż o rozmowach na poważne albo niepoważne tematy smile
          Tych poważnych to chyba było ostatnio zbyt wiele i możliwe, że to nas zmęczyło.

Korzystajmy z każdej wolnej chwili na powietrzu smile
    • hardy1 7 lipca 23013, niedziela, CWP 07.07.13, 11:11
      Dzień dobry wakacyjnie i niedzielnie smile
      Cisza, spokój, leniwie...i tak ma być letnią porą smile

Byle ta leniwość nie przerodziła się w normę, gdyż...:
      -Jakie zdolności są najbardziej cenione u mężczyzn?
      -Zdolności płatnicze.

wink
      • k.karen Re: 7 lipca 23013, niedziela, CWP 07.07.13, 21:47
        Cześć wieczornie smile

Niedawno wróciłam z łona...przyrody, rzecz jasna smile Niestety i moje okolice
        zostały zakomarzone, a był taki spokój uncertain W lesie przeraźliwie sucho.
        • hardy1 Re: 7 lipca 23013, niedziela, CWP 07.07.13, 22:12
          Cześć Karen smile
          Ja też z łona...natury, rzecz oczywista smile
          Piękna pogoda przez cały dzień, idealna do opalania (dla chętnych) i pływania (też dla chętnych, w tym dla faceta mnie osobiście znanego od urodzenia wink)

PSA. Teraz zaś oglądam mecz siatkówki Polska-USA. Ważny...
          • hardy1 Re: 7 lipca 23013, niedziela, CWP 07.07.13, 22:53
            No smile Polacy wygrali 3:1 i mają jeszcze szansę wystąpić w finale Ligi Światowej smile Za tydzień muszą tylko wygrać oba mecze w Bułgarii, a to przeciwnik z najwyższej półki. Echhh, tydzień spokoju smile
            • k.karen Re: 7 lipca 23013, niedziela, CWP 08.07.13, 00:15
              Brawo dla naszych smile Trudno im będzie wygrać z Bułgarią ale trzymam kciuki.

Dobrej nocy Wszystkim i kolorowych snów smile
    • hardy1 8 lipca 23013, znowu poniedziałek, CWP 08.07.13, 11:13
      Dzień dobry. Stop. Pogoda wspaniała. Stop. Urlop. Stop. Trzeba będzie dzisiaj ruszyć się dalej. Stop. Podstawa - musi być otwarta woda. Stop. Dobrze że czasem można nawiązać kontakt, Polska to nie Antarktyda. Stop smile
      • k.karen Re: 8 lipca 23013, znowu poniedziałek, CWP 08.07.13, 11:59
        Hardy, miłego wypoczynku, wspaniałej pogody i wielu godzin pływania smile

Do zobaczenia smile
        • hardy1 Re: 8 lipca 23013, znowu poniedziałek, CWP 08.07.13, 12:48
          Dzięki, wieczorem wybywam smile
          Współczuję tym, którzy nie mogą korzystać z tak pięknych terenów z wodną przestrzenią, jak ja smile
    • hardy1 10 lipca 2013, środa, CWP 10.07.13, 08:55
      Pozdrowienia przesyłam Wszystkim big_grin

Robię to, co uwielbiam - pływam godzinami, czasem wyjdę, jak nasi praprapra..., na plażę, aby się wygrzać big_grin Woda cieplutka jak marzenie (myślałem że będzie chłodniejsza niż w jeziorach), tylko lekko słonawa...cudo big_grin

Do następnej możliwości zaglądnięcia na Podwórko smile
      • kkkkosmita Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 10.07.13, 14:02
        Cześć.
        Tyle co dzień dobry powiem...
        I dodam...
        hmmm...tongue_out
        kąśliwie! (a tak naprawdę to zazdrośnie i z pretensją do braku własnych możliwości...odpoczynku! ) tongue_out
        Hardy!
        Nie roztop się w tej wodzie!
        Unikaj wody, bo wszystko z Ciebie wypłucze!
        Oprócz tego większość wód w jeziorach nie trzyma klasy wody odpowiedniej do moczenia skóry!
        Są bardzo niezdrowe dla pływaków!
        O!

• witekjs Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 11.07.13, 11:34
        Dzień dobry.
        Czy wiadomo, dlaczego nie ma Mirka ?
        • ulisses-achaj Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 11.07.13, 12:30
          Mówił, że jedzie do Polski na wakacje ...
          • witekjs Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 11.07.13, 12:37
            ulisses-achaj napisał:

> Mówił, że jedzie do Polski na wakacje ...

Dziękuję smile

Pozdrawiam. Witek
            • ulisses-achaj Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 11.07.13, 12:45
              smile Nie ma sprawy. Miłego Dnia smile
        • k.karen Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 11.07.13, 13:31
          Cześć Wszystkim.

Witku, nie wiem dlaczego nie ma Mirka. Na wakacje do Polski planował wyjechać
          dopiero w sierpniu. Martwię się o Niego ale widzę, że nie zlikwidował konta więc mam nadzieję,
          że się odezwie. Polubiłam go.

Ps. Zajrzałam na P. tylko na chwilę. Jestem w bardzo smutnym nastroju. Tragiczna wiadomość
          o śmierci Artura Hajzera, mojego wieloletniego znajomego, przybiła mnie nagle i trudno mi się pozbierać.

Pozdrawiam Wszystkich i do napisania.
          • mirekms Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 11.07.13, 22:10

ach,moje ukochane Koleżeństwo

jak szanowne zdrowie?moje,nie powiem
            chwalę sobie nad wyraz,wszystko jest ok.

mam nadzieję,że maluśka przerwa nam
            wszystkim dobrze zrobiła,a co?może nie?

a ja w tym
            czasie konsumowałem Mamy roboty
            ogórki małosolne z dużym dodatkiem
            kopru,chrzanu,i co tu dużo mówić, i
            już omawianego czosnku,pychota

urlop za ca.trzy tygodnie
            Sorellino,duża buźka

Mirosław
            • mirekms Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 11.07.13, 22:32

ale mam czytania,sporo działo się na Podwórku
              ca.od dwóch tygodni nie zaglądałem na forum

pozdrowienia dla Szanownego Koleżeństwa

Mirosław
              • kkkkosmita Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 12.07.13, 00:15
                MIRKUUU!big_grinbig_grinbig_grin
                ale super!
                Jesteś!
                I ja akurat znalazłem źdźbło czasu, żeby tu zajrzeć...
                Jestem zarobiony jak dziki i nawet nie zaglądam na forum, żeby...
                nooo...
                żeeebyyy... nie czytać... i nie pisać...tongue_out
                Okropnie mi jest ostatnio, bo i złamaną łapę muszę dogonić w czasie!
                I w ogóle...

A tu takie piękne lato.....
                • kkkkosmita Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 12.07.13, 00:16
                  O kurde!!!
                  to już jest 12 lipiec???
                  Szlag!
                  Byłem pewien, że dziś jest 11 lipiec...????
                  • kkkkosmita Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 12.07.13, 00:34
                    Nooooo...
                    uuuuf....
                    Już wiem!
                    Zwyczajnie minęła północ!
                    spojrzałem na datę mojego postu i kociokwiku dostałem, że pogubiłem się w czasie...
                    hi hi hi...
                    Noooo ...normalnie...
                    zwariuję! big_grinbig_grintongue_outtongue_out
            • sorel.lina Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 12.07.13, 01:28
              Mirku! smilesmilesmile
              Uuuufff!!! Jesteś! smile
            • 1agfa Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 12.07.13, 16:27
              Dobrego dnia ( w istocie już popołudnia) dla Wszystkich smile, a szczególnie dla "zaogórkowanego" Maminymi małosolnymi Mirka. Nie tylko "dał głos" ku mojej i - jak widzę - wszystkich innych osób radości, ale jeszcze zdążył smaku narobić na pychoty domowego wyrobu! wink
              • 1agfa Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 12.07.13, 16:30
                PS. Do takich ogórków oprócz wspomnianych ingrediencji jeszcze liść wiśni, dla smaku, pasuje!
                Albo dębowy, który wprawdzie lekką goryczkę sprawia, ale nadzwyczajną twardość i jędrność ogórkom daje suspicious
                Mmmm...
                Wypraktykowane od dawna, dawna...smile
                Cześć smile
                Dobrze, że udało mi sie zajrzeć! smile
              • hardy1 Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 12.07.13, 21:23
                Cześć Wszystkim smile
                Daję tylko znać, że żyję (nie licząc dzisiejszej awarii samochodu, mam nadzieję że nie poważnej. Będę wiedział jutro, czy naprawią w warsztacie samochodowymm w którym musiałem auto zostawić).
                Pogoda w kratkę, raz do plażowania i pływania, innym razem do spacerów pod parasolem lub wycieczek samochodem...co się dzisiaj skończyło tak, jak wyżej. No cóż, nie mogę nawet powiedzieć, że to złośliwość przedmiotów martwych. Złośliwy może być tylko człowiek.
                Wziąłem na wstrzymanie wink
                Do następnej możliwości zaglądnięcia smile
                • kkkkosmita Re: 10 lipca 2013, środa, CWP 13.07.13, 01:24
                  nieedobrzeee.... kiedy samochód się psuje!
                  Ale i tak chętnie bym się z tobą Hardy zamienił, pomimo musztardy w morzu!
                  więc... kurcze w niebezpieczeństwie jesteś big_grin

Właśnie skończyłem pisać jedną umowę...
                  i nie napiszę tej drugiej, bo mam zmęczony łeb!
                  O!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka