hardy1 Re: Zabawy z fotkami :) 27.05.14, 15:25 k.karen napisała: > Ta herbaciana róża wygląda, jakby była ułożona z mozaiki Odpowiedz Link
k.karen Re: Zabawy z fotkami :) 28.05.14, 20:40 hardy1 napisał: > > Ta herbaciana róża wygląda, jakby była ułożona z mozaiki Mnie przypomina styl malarzy impresjonistów Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zabawy z fotkami :) 27.05.14, 12:23 co to za kwiaty? k.karen napisała: > Odpowiedz Link
k.karen Re: Zabawy z fotkami :) 27.05.14, 12:43 To clematis z mojego ogrodu a tu różne odmiany: www.google.pl/search?q=clematis+obrazy&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=KWuEU63GA-OI7AbinYGACg&ved=0CDIQsAQ&biw=1229&bih=532 Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zabawy z fotkami :) 28.05.14, 07:03 piekne kwiaty! dlugo to rosnie? U mnie nie wszystko chce rosnac. Bez (trzy drzewa) szlag trafil. Za to rododendron szaleje i winogrona tez!k.karen napisała: > To clematis z mojego ogrodu > > a tu różne odmiany: > > www.google.pl/search?q=clematis+obrazy&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=KWuEU63GA-OI7AbinYGACg&ved=0CDIQsAQ&biw=1229&bih=532 Odpowiedz Link
k.karen Re: Zabawy z fotkami :) 28.05.14, 20:45 1zorro-bis napisał: > piekne kwiaty! dlugo to rosnie? U mnie nie wszystko chce rosnac. Bez (trzy drze > wa) szlag trafil. Za to rododendron szaleje i winogrona tez!k. Jeśli rododendrony u Ciebie rosną, to clematisy na pewno też się zaadoptują. Krzewy clematisów rosną szybko i są to rośliny wieloletnie. Polecam Jak chcesz więcej poczytać, to znalazłam na przykład taką stronę: maria.bloog.pl/id,6217811,title,Clematis-to-piekne-ogrodowe-kwiaty,index.html Odpowiedz Link
hardy1 Re: Zabawy z fotkami :) 27.05.14, 15:27 ... pomarańczowe niebo, jak na innej planecie. Karen, ta fotka zrobiona jest na Marsie? Odpowiedz Link
witekjs JERZY KALINA 27.05.14, 22:51 Trzeba poinformować wszystkich, którzy oglądają tę niezwykłą instalację rzeźb we Wrocławiu, że jej Autorem jest wybitny twórca Jerzy Kalina wroclaw360.pl/miejsce.php?q=47 „Przejście 1977 – 2005” Jerzego Kaliny we Wrocławiu. www.fotoeskapada.pl/wroclaw/355-wroclaw-pomnik-przejscie-jerzego-kaliny.html pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Kalina www.google.pl/search?q=Jerzy+Kalina+rze%C5%BAby+we+Wroc%C5%82awiu&client=firefox-a&hs=DGk&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lfOEU92sEeansQTYq4BY&ved=0CD8QsAQ&biw=1920&bih=930 Jerzy Kalina culture.pl/pl/tworca/jerzy-kalina Rozmowa z Jerzym Kaliną wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,78999,3059881.html Odpowiedz Link
witekjs Re: JERZY KALINA 28.05.14, 01:22 środa, 14 listopada 2012 Lodowy antypomnik Jerzego Kaliny We Wrocławiu z 9 na 10 listopada 74 lata temu spłonęła synagoga na ulicy Łąkowej. Również w innych niemieckich miastach doszło do zniszczeń. Nazwano te wydarzenia Nocą Kryształową, gdyż ulice zostały zasypane szkłem ze zniszczonych żydowskich mieszkań i sklepów. Możliwe też, że nazwa wzięła się od "krystalizacji", a więc postulatu oczyszczenia narodu niemieckiego z Żydów. Język III Rzeszy pełen był podobnych, eufemistycznych, a zarazem niezwykle znaczących, pojęć odnoszących się do biopolityki, w której ochrona życia (własnego narodu) zbiegała się z walką przeciwko innym, którzy mieli zostać wyeliminowani. W tym roku wrocławska Fundacja Bente Kahan w rocznicę Nocy Kryształowej zorganizowała Marsz Wzajemnego Szacunku połączony z prezentacją pracy Jerzego Kaliny pt. "Czarny Kryształ" na dziedzińcu przed synagogą pod Białym Bocianem./.../ strasznasztuka.blox.pl/2012/11/Lodowy-antypomnik-Jerzego-Kaliny.html www.google.pl/search?client=firefox-a&hs=9Z7&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=dBuFU6uOE47y7Aadk4CwCg&ved=0CDwQsAQ&biw=1920&bih=930&q=%E2%80%9ECzarny%20Kryszta%C5%82%E2%80%9D%20%E2%80%93%20instalacja%20Jerzego%20Kaliny Odpowiedz Link
witekjs Re: JERZY KALINA 28.05.14, 20:39 JERZY KALINA Ukończył Akademię Sztuk Pięknych w Warszawie. Otrzymał dyplom na wydziale malarstwa w 1971 roku. Również Reżyser, Scenarzysta, Scenograf, Aktor, Montażysta Ur. 1944. Ukończył z wyróżnieniem Wydział Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Uprawia performance, robi instalacje, należy do czołówki polskich artystów awangardowych. Jest również autorem inscenizacji teatralnych i widowisk plenerowych. W filmie animowanym zadebiutował w 1973 r. Realizuje też filmy dokumentalne. W 1984 roku otrzymał nagrodę "Solidarności", za oprawę plastyczną pogrzebu ks. Popiełuszki. W roku 1986 otrzymał nagrodę im. Brata Alberta, za organizację i uczestnictwo w Ruchu Kultury Niezależnej. www.filmweb.pl/person/Jerzy+Kalina-99003 Odpowiedz Link
k.karen Re: JERZY KALINA 28.05.14, 20:41 Witku, dobrze że wkleiłeś informacje o autorze Metalowych Ludzi - Jerzym Kalinie Dziękuję Odpowiedz Link