Dodaj do ulubionych

Coś pięknego!

14.03.15, 10:50
Museo de Antropologia de Jalapa.

Jest to drugie - po znajdującym się w mieście Meksyk - najznakomitsze muzeum antropologiczne w kraju. Zapierająca dech w piersiach kolekcja została zgromadzona w przestronnych marmurowych salach i w patiach na wolnym powietrzu. Przedstawiono tutaj rzeźby oraz przedmioty należące do największych cywilizacji prekolumbijskich z terenów wybrzeża Zatoki Meksykańskiej. Pierwsze sale poświęcone są cywilizacji Olmeków, następne kulturom środkowego Veracruz oraz Totonakom. W ostatniej wystawiono wysoce stylizowane rzeźby Huasteków.

(plagiat)
Obserwuj wątek
    • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 10:54
      Warunkiem wstępu do Museo de Antropologia de Jalapa jest zakupienie biletu uprawniającego. Cena biletu bliżej nie ustalona.

(tekst autorski)
    • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 11:38
      Wkrótce po przybyciu do Meksyku w roku 1519, Cortes ze swoimi ludźmi znalazł schronienie w mieście Totonaków, które leżało na miejscu dzisiejszej Cempoali (lub Zempoali). Jak wiele innych i ono było opanowane przez Azteków, lecz zarządca miasta współpracował z Cortesem licząc na jego poparcie. Otoczone murem stanowisko archeologiczne, gdzie znajdują się ruiny miasta Totonaków, przylega do miasta Cempoala. Budynki wokół głównego placu, wyłożone gładkimi, okrągłymi kamieniami rzecznymi, wykazują wyraźne wpływy azteckie.

(plagiat)
      • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 11:41
        Jednym z najcenniejszych eksponatów prezentowanych w Museo de Antropologia de Jalapa
        jest urna grobowa Olmeków.

(tekst autorski)

Gdy w Catamaco odkryto ogromną, wykonaną z terakoty urnę, zawierała ona szczątki małego dziecka, a także pozostałości rytualnych darów ofiarnych.

(częściowy plagiat, gdyż dodałem w tekście słowo "ona")
        • ulisses-achaj Re: Coś pięknego! 14.03.15, 11:50
          smile smile smile smile smile
        • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 11:55
          El Rey - największa z siedmiu eksponowanych w Museo de Antropologia de Jalapa olbrzymich olmeckich głów. El Rey (Król), waży ponad 20 ton; odznacza się spłaszczonymi rysami i surowym wyrazem twarzy.

(plagiat częściowy - dodałem nazwę muzeum)

Mictlantecuhtli. Ta niezwykła postać-szkielet (600-900 r.) wykonana z terakoty i pomalowana smołą, przedstawia pana podziemnego świata zmarłych Mictlantecuhtli.

(plagiat częściowy - dodałem "r." oraz przecinek przed "przedstawia")

Xipe-Totec. Skóra tej wykonanej z terakoty figurki (1200-1521 r.), imituje ludzka skórę, zdzieraną ze składanych w ofierze ofiar osób, którą wkładali na siebie kapłani podczas obrzędów ku czci boga wiosny Xipe-Toteca (czyli na dniach będą zakładać!)

(plagiat częściowy. Dodałem: "r.", przecinek przed "imituje" oraz treść ostatniego nawiasu)

Adres Museo de Antropologia de Jalapa: Avenida Jalapa, Jalapa, tel. 15 09 20, Dojazd autobusem - przystanek przy Avila Camacho, Centro i Tesoreria. Czynne codziennie w godzinach 9-17 (ostatnie wejście: 16.30).

Ważne: schody prowadzące do toalet - w prawym górnym rogu hallu wejściowego. Schody obok prowadza do kawiarni znajdującej się na I piętrze. Można też zjaść do I lub II patio Totonaków, I lub II sali lub patio Olmeków lub po prostu do ogrodu - wyjście po stronie wschodniej.

(tekst autorski)
          • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:02
            Toalety publiczne:

W Meksyku jest ich, niestety, niewiele, a istniejące (na stacjach benzynowych, w dużych sklepach, kawiarniach, autobusach i pociągach) są zwykle źle wyposażone i niehigieniczne. W większych miastach najlepiej korzystać z toalet w sklepach sieci Sanborn's, domach towarowych, restauracjach albo supermarketach. Można też korzystać z toalet na dworcach lotniczych (uwaga-lotniska są daleko od centrów miejskich więc trzeba wziąć na to poprawkę) i w ośrodkach turystycznych. W innych miejscach lepiej mieć przy sobie rolkę (ewentualnie kilka rolek) papieru toaletowego i kawałek mydła.

Nie potrafię doradzić, czy lepiej zabrać te artykuły do samolotu, czy nabyć na miejscu, gdyż cena rolki papieru toaletowego i kostki mydła jest mi nieznana. Nie wiem też, czy toalety w wyżej wymienionych miejscach są bezpłatne, co warto uwzględnić przy pobycie w kantorze walut.

(tekst częściowo splagiatowany - fragmenty autorskie dość proste do ustalenia - nawiasy, ostatni akapit)
            • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:05
              Kobiety podróżujące samotnie.

Każda kobieta podróżująca samotnie po Meksyku jest narażona na liczne zaczepki. Zazwyczaj jest to niegroźne, ale jeśli stanie się zbyt uciążliwe, stanowcze dejeme en paz (zostaw mnie w spokoju) powinno wystarczyć. Kobiety powinny unikać spacerów po pustych plażach i opustoszałych okolicach, a także wieczorami po ulicach. Kąpiele toples i nago nie są powszechnie akceptowane.

(plagiat)
              • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:11
                Nie ma się z czego śmiać Ulissesie! Bo na ten przykład:

(tekst autorski)

Wypadki uliczne

W Meksyku piesi nie mają pierwszeństwa. Trzeba być też przygotowanym na nierówną nawierzchnię drogi lub chodnika, a także na dziury pośrodku ulicy (nasi tam są!- dopisek mój).
                Przechodząc przez ulicę jednokierunkową w stolicy (Meksyk- przypisek mój), należy najpierw spojrzeć w obie strony, gdyż na niektórych dopuszcza się dwukierunkowy ruch autobusów. Trzeba też uważać na skrzyżowaniach -kierowcy nie zawsze respektują sygnalizację świetlną i znaki drogowe. Jadę! (dopisek mój)
                • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:14
                  Zguby i kradzieże

Mała wykrywalność drobnych przestępstw sprawia, że zgłoszenie policji zgub i kradzieży przedmiotów mija się z celem, chyba że komuś jest potrzebny protokół zdarzenia (levantar un acta) do celó ubezpieczeniowych. Wówczas przestępstwo należy zgłosić w ciągu 24 godzin na najbliższym posterunku. Zgubienie paszportu lub czeków podróżnych zgłasza się odpowiednio w ambasadzie albo odpowiednim banku.

(plagiat)
                  • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:20
                    Podróż z lotniska. Najlepiej wezwać taksówkę koloru żółtego. (tekst własny)

Planując podróż do Meksyku warto uwzględnić czas dojazdu z lotniska do centrum danego miasta.

Przykłady czasu dojazdu z poszczególnych lotnisk:

Meksyk - 15 km. (czas dojazdu 45 min.) (dalej km/min)
                    Acapulco - 30/30
                    Canctin - 20/30
                    Conzumel - 6/5
                    Guadalajara - 16/20
                    La Paz - 14/10
                    Puerto Vallarta - 7/10
                    Tijuana - 7/10
                    Veracruz - 18/15

Wygląda, że dla nędzarzy najlepszy jest lot do Conzumel.

tekst autorski - dane km/min zaczerpnięte ze źródeł.
                    • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:23
                      Opłaty ulgowe (WAŻNE!)

Dzieci do drugiego roku życia podróżują na liniach krajowych bezpłatnie. Dzieci w weiku 2-12 lat korzystają z 33 procentowej zniżki. Niektóre linie lotnicze m.in. Aerolitoral, oferują 50% zniżkę dla studentów (aktywnych) i osób powyżej 65 roku życia! Uprawnienia do zniżek trzeba dokumentować!

(plagiat z wyjątkiem autorskich wykrzykników i tekstu w nawiasie)
                      • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:37
                        Parkowanie (BARDZO WAŻNE!!!!)

Parkowanie, często dość trudne w dużych miastach, jest dozwolone tylko w miejscach oznakowanych czarną literą E (estacionamiento) w czerwonej obwódce. Ten sam znak, ale z ukośnie przekreślonym E oznacza zakaz parkowania. Białe E na niebieskim tle to znak parkingu. (brak danych odnośnie ewentualnych opłat-dopisek mój)

Przed wsiami należy zwalniać, bowiem na drodze często znajdują się specjalne garby (topes) zwane "leżącymi policjantami) Bywają wysokie i nie zawsze są oznaczone.
                        Jazda po zmroku nie jest wskazana (liczne, nieoznakowane dziury w asfalcie, ryzyko zderzenia z dziką zwierzyną - ostatnie zdanie w całości autorskie)

Prowadzenie samochodu w stolicy Meksyku, wymaga od kierowcy dużych umiejętności i silnych nerwów. Jeśli już trzeba przejechać przez miasto, należy zachować spokój i nie dać się niczym zaskoczyć. Zielone światło niekoniecznie oznacza wolną drogę. Hamując przed żółtym światłem, należy zawsze spojrzeć w lusterko (samochodowe oczywiście - przypomnienie moje)
                        gdyż kierowca z tyłu może nie spodziewać się zatrzymania. Plagą w mieście są kradzieże samochodów (nasi tam są! - przypomnienie moje), lepiej więc nie zostawiać niczego wewnątrz pojazdu. Trzeba zawczasu upewnić się, czy wybrany hotel ma bezpieczne miejsce do parkowania w nocy.
                        W poniedziałki obowiązuje zakaz ruchu samochodów (godz.5-22) z rejestracją zakończoną na 5 i 6. We wtorki zakaz dla 7 i 8, środy 3 i 4, czwartki - 1 i 2, piątki - 9 i 0.
                        W sobotę i niedzielę gnamy do woli! (radosna uwaga własna)
                        Ceny benzyny są wyższe niż w Stanach Zjednoczonych, lecz niższe, niż w Europie.
                        • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:38
                          No to teraz już spokojnie możemy jechać do Meksyku. (spostrzeżenie autorskie)
                          • 1zorro-bis Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:42
                            WU....robisz konkurencje?!big_grin
                            Arystokracji?big_grin
                          • k.karen Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:42
                            Pięknie, cudownie, wspaniale! big_grin
                            (plagiat)
    • k.karen Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:38
      big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
      • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:52
        Na zakończenie kilka ilustracji, żeby każdy zrozumiał, o czym było pisane.

Museo de Antropologia de Jalapa z zewnątrz

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRZCTqPni26YhvU1rTaA5KtJsJN4qSFTpIQvs-4reWvyL3mjmby

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQIrq8b5EmnYqgpyPw3VgRN1wVNmC_atJyNvkqtv_M91cFwFH9e9A

I od wewnątrz
        https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSUf6fZJdpVfAZn1-AoWvKw-voW9UNHQbC3AtA58KSraQGz89hU

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTSnNJVTCrqiMF-tg_0jUqoDVmfY5JkikcCjmqtpMkNR6ECVK2B

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRK2zDnXhVrYSaoY26t4RByJIGgxbdjDsgTj4wj3p1ST8DdoVekMQ

I Olmek w patio
        https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTQCcHvYAiYA9w9DxXqoC3tVLor9dKtg9jOEjKSzeavo-r5sCnj
        • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 12:55
          Proszę łaskawie zauważyć, że przed wejściem do Museo znajduje się fontanna!
          • ulisses-achaj Re: Coś pięknego! 14.03.15, 13:01
            zachęciłeś mnie.. rezerwuję lot (głownie z powodu fontanny) smile
            • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 13:05
              Rozumiem Ulissesie, że na wejściówkę już Ci nie starczy.
              • ulisses-achaj Re: Coś pięknego! 14.03.15, 13:26
                pewnie że nie, ale poszukam na miejscu punktu skupu surowców wtórnych i jakoś się chyba uzbiera na bilet.. (?)
                • ulisses-achaj Re: Coś pięknego! 14.03.15, 13:28
                  PS Z zaciekawieniem czekam na dalszy ciąg Twojego przewodnika .. smile Nie ma czegoś ciekawego w Burkina Fasso?? smile
                  • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 13:32
                    Kilka praktycznych rad Ulissesie - zaoszczędzisz dzięki nim na wejściówkę do Museo.
                    Gdybyś jednak chciał za oszczędności udać się do podmiejskiego ośrodka wypoczynku elit, to z koszt transferu z Iztacalco do Xochimilco (miejsce ukwieconych pól, kanały starożytne z pływającymi ogrodami) (taksi) wynosi jedyne 113 dolarów i 20 centów.
                    Jak oszczędzić?
                    Załóżmy, że jednak wybrałeś lotnisko w Meksyku. ZA NIC W ŚWIECIE nie kupuj biletu autobusowego na lotnisku! Zakup natomiast bilet do metra (4 pesos!) i przejedź dwie stacje a dopiero stamtąd jedź dalej autobusem - oszczędzisz 70 pesos!
                    Na dłuższych trasach też nie oszczędzaj na autobusach! Te najlepsze maja klimę, 4 telewizory, a na wejście dostajesz żarło (w cenie taniutkiego biletu! - jak będziesz jadł okruszkami, to starczy na całą trasę!)
                    Przykładowe ceny przejazdu: Meksyk - Jukatan - 2000 pesos (czas przejazdu - DOBA!),
                    Meksyk - Oaxaca - czas przejazdu 6h, 600 pesos
                    Meksyk- Acapulco - 350 km = 420 pesos
                    Meksyk Taxco - 150 km = 120 pesos.
                    Jak pojedziesz w kilka osób to za oszczędności w transferze z lotniska (jak wyżej) jedna osoba pojedzie do Acapulco za półdarmo!
                    • ulisses-achaj Re: Coś pięknego! 14.03.15, 13:41
                      Jadę w kilka osób, ergo jako pomysłodawca (dzięki Tobie) pojadę za darmo. Dzięki smile Burkina Fasso - ta nazwa zawsze wyzwalała we mnie romantyczną zadumę.. smile smile
                  • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 13:42
                    Najciekawsze w Burkina Faso są ceny.
                    walutą tego kraju jest frank Zachodnioafrykańskiej Wspólnoty Walutowej (XOF);
                    1000 XOF = 1,5 EUR; 1 EUR = 650 XOF.

Przykłady cen:

woda w butelce 1.5l - od 300 CFA
                    kawa lub herbata - 75 CFA
                    duże piwo - 450-800 CFA
                    bagietka - 100 CFA (cena sklepowa)
                    talerz ryżu / makaronu / fasoli - od 100 do 400 CFA (w zależności od rodzaju i ilości dodatków)
                    drewniana maska-– 2.500 - 4.000 CFA (wszystkie ceny rękodzieła uwzględniają zatwardziałe targowanie - ale i tak drogo!)
                    drewniana figurka - 1.500 CFA
                    pocztówka ze znaczkiem do Polski - 1.025 CFA, ale bez przesady, możesz wkleić foty z parkingu i na jedno wyjdzie.
                    • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 13:45
                      Co zwiedzać?

ZOO - koniecznie - są tam zwierzęta, ale trzeba kupić bezwzględnie bilet wstępu.
                      Park rzeźb Laongo - niestety też płatny wstęp!
                      Naba Koom - posąg przedstawiający kobietę, trzymającą misę na wodę. Posąg ma 6 metrów wysokości i stoi twarzą do stacji kolejowej, witając przybywających do Wagadugu. Zatem dobra wiadomość - możesz obejrzeć za zupełne frico!
                      • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 13:50
                        Romantyzm związany z Burkina Faso?

A i owszem. Bo jest też do obejrzenia święty las!
                        "Parc Urbain Bangr-Weogo" czyli na nasze "park miejski w lesie wiedzy". (może nawet rajskiej?)
                        • ulisses-achaj Re: Coś pięknego! 14.03.15, 14:01
                          Dziękuję, Wściekły. smile A jak tam z parkowaniem?
                          • ulisses-achaj Re: Coś pięknego! 14.03.15, 14:06
                            PS Ceny (jak dla mnie) są dosyć - podkreślam "dosyć" - przystępne. Bagietka i fasola plus herbata i ok smile taniej niż w Meksyku. Zdecydowanie. Jak pooszczędzam przez rok, to nawet nie będę musiał szukać w Burkina punktu skupu surowców jak najbardziej wtórnych...
                            • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 14:11
                              Przykro mi, ale dla mnie to ceny zaporowe.
                              • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 14:26
                                Przepraszam, że na zadane pytanie o parkingi odpowiadam teraz - ustalenie szczegółów zajęło mi trochę czasu. Na szczęście telefon w UPC mam bezpłatny więc udało mi się ustalić, iż CAŁKOWICIE BEZPŁATNE PARKINGI (sic!!!!) znajdują się np. w miejscowości Ouagadougou.
                      • tan.nawe Re: Coś pięknego! 14.03.15, 13:50
                        Moja przepona szaleje! Litości! uncertain
                        • ulisses-achaj Re: Coś pięknego! 14.03.15, 14:01
                          Wyśmiewasz moja romantyczną słabość do Burkina Fasso? Nieładnie.. smile
                          • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 14:05
                            Wręcz przeciwnie: święty las istnieje faktycznie i kryje pierwiastek zarówno naukowy (racjonalny) jak i emocjonalny (romantyczny).

Za drożyznę w tym kraju natomiast nie czuję się odpowiedzialny.
                            Najwyżej zrezygnujesz z bagietki.
                        • 1zorro-bis Re: Coś pięknego! 14.03.15, 14:05
                          moja za to tez szaleje jak czytam Twoje dysputyty z arystokracja.....big_grinbig_grin
                          tan.nawe napisała:

> Moja przepona szaleje! Litości! uncertain
                          • tan.nawe Re: Coś pięknego! 14.03.15, 14:27
                            1zorro-bis napisał:

> moja za to tez szaleje jak czytam Twoje dysputyty z arystokracja.....

Taaak? A przecież ja tak poważnie się staram dyskutować...sad
                            • 1zorro-bis Re: Coś pięknego! 14.03.15, 18:30
                              one tez, one tez.....big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                              tan.nawe napisała:

> 1zorro-bis napisał:
                              >
                              > > moja za to tez szaleje jak czytam Twoje dysputyty z arystokracja.....
                              >
                              > Taaak? A przecież ja tak poważnie się staram dyskutować...sad
          • wscieklyuklad Re: Coś pięknego! 14.03.15, 13:09
            Boże Narodzenie w Ciudad de Mexico, co potwierdza choinka po prawej stronie Katedry

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQUn429Tu9LZVj9zVmJPgUZ1H2JEnytNSe2PDtCtvw3MNEt9FHN

W Meksyku jeździ się fatalnie, ale pomimo licznych niebezpieczeństw czyhających na kierowców (dziury w asfalcie, wysokie ryzyko kraksy, trudności z parkowaniem i liczne kradzieże lusterek oraz torebek), można czuć się dość bezpiecznie, bo Anioł Stróż czuwa nad ruchem ulicznym ze swojej wysokości.
            https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSsSNCHNqZG7gKmZgSiI-tmvOLErkmS2QNj15QlX7TCL81pkHC

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka