wscieklyuklad
16.04.15, 16:45
dla uzupełnienia kilka uwag znalezionych w necie - żeby nie było, że ja tylko w różowych okularach bez przerwy.
"W Penzberg to urzędnicy decydują o twoich oknach."
Potem jest filmik o tych oknach.
A potem komentarze:
2014-02-12
Po Austrii jeździ się fatalnie - kawałeczek autostrady, a reszta to wąskie landówki z ograniczeniami prędkości akurat dla austriackich 20 letnich o energii przeciętnego polskiego emeryta.
Niektóre są zbyt wąskie, żeby np. dowieźć bezpiecznie towar, czy materiały na budowę.
Austria jest leniwa i drobnomieszczańska. Znajomi narzekają, że trudno tam o osobę o jakichś większych ambicjach niż dochapać się stanowiska urzędowego lub bankowego, robić 8 godzin a resztę spędzać na konsumpcji. Starsze pokolenie śni o dawnej carskiej potędze i narzeka, że Niemcy ukradli im kulturę. =)
Jest tam w biznesach dość dobrze ugruntowany system rodzinno-klanowo-kastowy, co kilka lat Austrią "wstrząsają" skandale z korupcją i zepsuciem elit na jako głównym tematem.
Ale i tak nikt sobie z tego nic nie robi.
Austria...meh...to tylko dla wyjątkowo lubiących osiadły i wolny tryb życia.
Z niemieckojęzycznych jak na razie najlepszym krajem dla mnie wydaje się być Bawaria.
2014-02-12
Co do infrastruktury to ty chyba nigdzie nie byles a wiadomosci czerpiesz z wyborczej, mniejsze miasta mniejsze autostrady a w centrum zabytkowym deptaczek lub elegancka droga miedzy secesyjnymi kamienicami, zamiast wsiowej autostrady na 8 pasow dla roboli podmiejskich. Twoj wybor estetyczny to Twoja subiektywna ocena, ale nie krytykuj tego czego nie rozumiesz.
2014-02-13
Sarmata - ostatnio w Austrii byłem w październiku, jako konsument drogi, musiałem dojechać do miejscowości turystycznej z Wiednia i z powrotem.
Reszta moich komentarzy odnosi się do mentalności austriaków, a nie do tego czy mają kamienice a między nimi drogi.
Nawiasem mówiąc jako kraj który praktycznie nie ucierpiał w trakcie wojny czy komunizmu, po prostu żeby utrzymać ten stan nie musieli nadmiernie nic psuć, więc jakie w tym zasługi ?
Inwestycyjnie to konserwa.
Dla porównania mam 70k+ zrobione po drogach niemieckich - tam też nie jest wszystko perfekcyjnie, ale chociaż te drogi są i z punktu widzenia konsumenta są bardzo praktyczne.