Dodaj do ulubionych

Balcerowicz musi

15.05.15, 20:29
ZOSTAĆ!

Na tle mizerii kampanii prezydenckiej i błazeńskiego zachowania obu kandydatów ze wskazaniem przewagi pisiaka, z wielka przyjemnością wysłuchałem wystąpienia Prof. L. Balcerowicza (dyplom w czasach komunistycznych, ale zdobyty dzięki pojęciu treści materiału jaki miał przyswoić i zdanym egzaminom, a następnie pracy naukowej i analizom ekonomicznym na światowym poziomie), który zakłada właśnie nową partię z myślą o kandydowaniu do Sejmu.
Szkoda, że nie można zacytować całości wystąpienia - wniosek jest natomiast taki: obaj kandydaci popełnili wiele błędów w trakcie kampanii, jednak rozwój kraju zależy od tego, by urząd prezydencki piastował człowiek nie mający żadnego powiązania z IV RP.
Profesor wyczerpująco przybliżył sposób sprawowania urzędu przez Prezydenta Wszech Czasów Szanownego Pana Lecha Kaczyńskiego, podkreślając jego dominujący udział w przyzwoleniu na bezprawie SKOK-ów, wetowanie wielu ustaw, które - gdyby je podpisano - lokowałyby Polskę znacznie bliżej średniej europejskiej pod względem ekonomicznym.
Przypomniał udział dudusia w aferach IV RP a zwłaszcza bliską współpracę z ministrem Zbysiem Zero Ziobro.
Powiem szczerze: będę uważnie śledził program powstającej partii.
Wydaje się bowiem, iż skupiając fachowców z prawdziwego zdarzenia może być kuszącą perspektywą dla wyborcy.
Kto wie, czy mój kolejny głos nie zakreśli kratki przy kandydacie partii Balcerowicz-Petru.
O Kukizie trzeba szybko zapomnieć. Dobry człowiek, ale populista.
Jak powiedziała EKO - szacun. Ale nic nadto.
Chyba, że wreszcie on zaproponuje mi ciekawą i świetnie płatną synekurę. Zasługuję na to w pełni.

Fuj, co ja piszę!
Obserwuj wątek
    • ulisses-achaj Re: Balcerowicz musi 15.05.15, 20:32
      Bardzo przepraszam, ale prof Balcerowicz przeskoczył sobie od Smitha do Friedmana i mam wrażenie że zrobił sobie z tego dogmaty religijne. A ja niewierzący jestem... smile Co nie znaczy, że w wielu sprawach nie mówi z sensem. Nie zapomnę mu jednak "niewidzialnej ręki rynku" jako lekarstwa na wszystko. Ani rozpirzenia PGR - skutki tego odczuwamy do dzisiaj. Nie jestem liberałem i nigdy nie będę.
      • ulisses-achaj Re: Balcerowicz musi 15.05.15, 20:33
        Liberałem w znaczeniu ekonomicznego ideolo oczywiście. smile
        • wscieklyuklad Re: Balcerowicz musi 15.05.15, 20:41
          Ewolucja poglądów nie musi być w pełni zbieżna z religią/światopoglądem jako takim.
          Dlatego warto się jej - nawet z rezerwą - przyglądać.
          Ważne, iż wypowiedź była stonowana, daleka od inwektyw, poparta realnymi przykładami działań antypaństwowych i antyspołecznych ekipy pisiaczej.
          Balcerowicz - w odróżnieniu od LGBT oraz lewicowej kretynii - KAŻE wybierać między mniejszym a większym złem nie na złość człowiekowi ale dla szansy realizacji postępowych koncepcji niemożliwych za dudusia et consortes. To z pewnością mui budzić szacunek i zaufanie.
          Oczywiście poczekam na szczegóły programowe.
          Wstępnie jestem "za".
          Chyba, że wskażesz mi bardziej wartościową opcję...
          • wscieklyuklad Re: Balcerowicz musi 15.05.15, 20:53
            www.tvn24.pl/leszek-balcerowicz-w-piaskiem-po-oczach,542806,s.html
            Dla chętnych wysłuchania
            • ulisses-achaj Re: Balcerowicz musi 15.05.15, 21:04
              Ludzi nie interesuje jak, tylko "czy" - czy ma pieniądze na życie mieszkanie etc. Nie znają ani teorii Malthusa, ani Smitha, ani Geschlosenhandelstaat Fichtego, ani "newtonizmu" w ekonomii, ani historii standardu złota, teorii Keynesa i monetaryzmu Friedmana. Nie wiedzą co to Bretton Woods. Są jak dzieci we mgle, ale dziećmi trzeba się opiekować, a nie zostawiać je samym sobie wedle zasady: " albo utoną, albo nauczą się pływać"... smile
          • czuk1 Re: Balcerowicz musi 15.05.15, 21:08
            Balcerowicz swoje diagnozy i recepty pisze dla innej (niż w latach 89/91), zmienionej Polski.
            Jego koncepcje są jasne i bardziej realne niż Kołodki (opisane w ostatnim numerze "Zdania").
            Sęk w tym, że Balcerowicz (co by nie przedstawił) ma przechlapane u przeciętnego Polaka i
            nie sądzę by mógł skutecznie firmować nową partię, by taka/jego partia weszła do parlamentu.
            "Logo" nowej partii powinno być inne (oczywiście ... wg mnie).
            • wscieklyuklad Re: Balcerowicz musi 15.05.15, 21:27
              Odpowiadam na oba posty.
              Każde działanie musi być podparte jakąś "podbudową". Tak jest w medycynie, gdzie muszę stosować się do wytycznych diagnostyki i terapii, tak też jest w ekonomii.
              Naturalnie, iż Balcerowicz zawsze będzie kojarzył się z bolesną transformacją i nie mnie oceniać słuszność ekonomicznych założeń oraz dokonanej przezeń ewolucji określonych koncepcji o jakich wspominasz. Każda decyzja o charakterze ekonomicznym/finansowym będzie oceniana jako efekt "netto" - albo popadnę w nędzę, albo będę pomnażał stan posiadania.
              Po kilkunastu latach można uznać, iż wszystko potoczyło w niezłym kierunku i Polska z ery "pierwszego Balcerowicza" nie jest już nędzarką Europy.
              Wybory to mają jednak do siebie, iż - niezależnie od naszego w nich udziału/absencji, muszą wyłonić jakiś zespół ludzi skupionych wokół niekoniecznie partyjnego przywódcy, który przejmie ster rządów i zaproponuje jakieś rozwiązania.
              Patrzą na obecną klasę polityczną trzeba stwierdzić, iż "to wszystko już przerabialiśmy" i z ekipy "wiecznych dietetyków" nie wyłoni się NIKT, kto zdobyłby zaufanie i poprowadził kraj ku Utopii.
              Co nie zmienia faktu determinizmu władzy.
              Od nas natomiast zależy tylko, czy do steru władzy dorwą się znani nam już neurotycy i cwaniaczki, czy też - mimo wszystko - wykształceni fachowcy - którzy nie będą trwonić czasu na udowadnianiu, iż oponenci to banda jeszcze większych matołów, ale podejmą rozsądne decyzje.
              Ruch Kukiza jest wyłącznie ruchem "demolki" istniejącego układu. Brak w nim fachowców, którzy mogliby pełnić funkcje ministerialne.
              Chazan jako minister zdrowia, Ziobro jako minister sprawiedliwości, czy Arłukowicz jako dewastator systemu na dziesięciolecia niczego nowego nie wniosą.
              Miller jest skończony, Peselaki przylepią się do każdego koalicjanta jak gówno do podeszwy.

Musi więc powstać coś nowego.
              Widzicie jakiegoś charyzmatyka w otoczeniu fachowców na obecnym horyzoncie?
              • ulisses-achaj Re: Balcerowicz musi 15.05.15, 23:14
                Nie smile
                • czuk1 Re: Balcerowicz musi 17.05.15, 03:55
                  Balcerowicz nie musi wrócić , ale (okazuje się) Polacy go chętnie wynajmą , sprawdził się dla Polski, jako sprawny chirurg. To cieszy.
                  Kurcze.... mam lepszą wizję dla moich następców. Lżej się robi na sercu.
                  Trzeba by ich wspierać....by od nich mądrzy i aktywni ludzie weszli do Sejmu. smile

Czytam...

Nowy sondaż. I zaskoczenie: do Sejmu weszliby ludzie Leszka Balcerowicza i Ryszarda Petru
                  Cztery partie w Sejmie - tak wyglądałby parlament, gdyby sprawdził się najnowszy sondaż Millward Brown dla "Faktów" TVN. Oprócz Platformy Obywatelskiej i PiS miejsca dostałoby ugrupowanie Pawła Kukiza oraz... ludzie skupieni wokół Leszka Balcerowicza i Ryszarda Petru.
                  Polub i bądź na bieżąco!
                  Platforma i PiS bez zaskoczenia. Gdyby wybory do parlamentu odbyły się w niedzielę, to te ugrupowania dostałyby najwięcej miejsc. Chęć zagłosowania na nie wyraziło po 25 proc. ankietowanych. "Fakty" na swojej stronie internetowej doprecyzowują jednak, że jako PiS traktują szeroko rozumianą prawicę: PiS, Polskę Razem Jarosława Gowina i Solidarną Polskę Zbigniewa Ziobry.
                  Wchodzi Kukiz i Petru
                  P
                  ytanie w sondażu Millward Brown dla "Faktów" brzmiało tak: "Na kogo zagłosowałbyś, gdyby startowały następujące ugrupowania?" - stąd w zestawieniu znalazło się ugrupowanie Pawła Kukiza i Nowoczesna.pl (czyli ludzie związani z Leszkiem Balcerowiczem i Ryszardem Petru). I to te dwa ugrupowania również weszłyby do parlamentu
                  Na ugrupowanie Kukiza zagłosowałoby 20 proc. pytanych, na Nowoczesną.pl - 5 proc.
                  Sondaż zrealizowany został przez Millward Brown 14 maja 2015 r. na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie telefonów stacjonarnych i komórkowych wśród 1000 osób w wieku powyżej 18. roku życia.
                  • hardy1 Re: Balcerowicz musi 17.05.15, 10:40
                    Zbyt grubymi nićmi szyta medialna oprawa - nagle nowa partia i nagle 5% poparcia "według badań opinii publicznej". Aha, cholernie szybko - i partia, i badania, i poparcie potrzebne do wejścia do Sejmu.. Właściwie wszystko w dwa dni...
                    A kto w tej nowej partii? Znów świecą mi stare nazwiska...

Dla mnie Balcerowicz jest ideologiem skrajnego, niewspółczesnego liberalizmu gospodarczego. Stosuje zasadę "nie żal kwiatów, kiedy płoną lasy"... Już wyżej Ulisses napisał - na początku lat 90-tych miały się utrzymać zakłady, które się same utrzymają na nowym rynku, nie miało być żadnego ideologicznego pomagania lub niszczenia w gospodarce. A co zrobił Balcerowicz? - Ideologicznie zlikwidował PGR-y, bez patrzenia, czy były nierentowne, czy też rentowne (a były i takie). To jest "ręka rynku"?
                    Nie wspomnę już, że nie żyjemy w XIX wieku drapieżnego kapitalizmu.

Czy była inna droga, niż wybierał Balcerowicz? Wystarczy spojrzeć na Chiny... od maoistycznej urawniłowki do drugiej gospodarki świata, z kapitalizmem w gospodarce i coraz bardziej rosnącą klasą średnią wśród ludzi.
                    • czuk1 Re: Balcerowicz musi 17.05.15, 12:43
                      Wejście Balcerowicza na scenę polityczną w ciagu kilku tygodni i to z 5 % -wym poparciem jast mocno naciągane. Palikot budował swoją partię dwa lata - dużym wysiłkiem finansowym i własnym udziałem, z konkretnym programem. A tu ? Hasła, kilka nazwisk , nazwa i.... 5%.

Osobiście liczę, że nasi czołowi ekonomiści - praktycy , zarówno Balcerowicz jak i Kołodko zmienili bardzo swoje wcześniejsze poglądy polityczne na gospodarkę. Obydwaj doceniają rolę państwa w gospodarce. Balcerowicz przestał być radykalnym liberałem. Zauważyłem, że obecnie panowie profesorowie bardzo chodzą po ziemi, w diagnozach swoich i dawaniu recept opierają się na ocenach stanu i analizach możliwości zmian.
                      • wscieklyuklad Re: Balcerowicz musi 17.05.15, 13:06
                        Oczywiście żaden ruch partyjny nie może obejść się bez wsparcia finansowego, gdyż od niego zależy także siła przebicia (zwłaszcza w porze wyborów).
                        Dobry wynik tak Kukiza, jak i Balcerowicza/Petru nie jest wyrazem jakiejś identyfikacji z tymi ludźmi, czy ich programem, gdyż w przypadku pierwszego takiego programu (poza zapowiedzianą w wieczór wyborczy zemstą na mediach) nie ma, w drugim zaś za wcześnie na jego ocenę.
                        Pierwsze spotkanie nowego ruchu będzie mieć miejsce za dwa tygodnie i miejmy nadzieję, że zostanie adekwatnie zaprezentowane przez media, gdyż jest jeszcze czas i szansa, na postawienie tamy "jednorodności" władzy w wydaniu Duda/pisięta.
                        Miejmy też nadzieję, iż wielu wyborców przyłączy się do zwłaszcza tej drugiej "ofensywie", gdyż nie można dopuścić, by pisięta rządziły samodzielnie, masakra bowiem jaka czeka Polskę w takim scenariuszu oznacza cywilizacyjną zapaść na długie lata.
                        Polityka zawsze rządzi się hasłami a uprawiana jest przez jednostki, zatem pod tym względem nowy ruch nie będzie różnić się od dotychczasowych.
                        Ludzie dość mają tych samych mordeczek skaczących sobie do oczu o ponad 30 lat.
                        Naturalnie Balcerowicz nie jest "nową" twarzą ale z pewnością można uznać go za osobę zrównoważoną psychicznie i emocjonalnie stonowaną.
                        Dyskusja społeczna odnośnie kierunku zmian musi bazować na takiej właśnie prezencji.
                        Dotychczasowe ubliżanie sobie i odżegnywanie od czci i wiary doprowadziło jedynie do głębokiego podziału społecznego, także i w środowisku wewnątrzrodzinnym, a doza agresji z tym związana może wykroczyć poza ramy możliwe do opanowania.
                        Czekajmy więc z ocenami.
                        Tymczasem przed nami dzisiejsze grillowanie Szanownego Pana Prezydenta Bronisława Coma Komorowskiego.
                        Efekt grillowania będzie nieoczekiwany, bowiem do tej pory nie słyszałem, aby grillowaniem udało się uzyskać pasztet. A ten dziś wieczorem jest nie do uniknięcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka