Dodaj do ulubionych

Git after moon WSZYSTKIM!

05.06.16, 07:20
Bo jest NIEDZIELA!
Ranek niedzielny jest.
A jak jest ranek wiosną, to nie ma już moona na niebie i jest dobrze, bo jest after moon!
W lecie i wczesną jesienią rankiem też jest bezksiężycowy, czyli, że śmiało można powiedzieć, że jest git i że jest gut after moon.
To taka mniemiecko jinglijska mieszanka dobrego porannego samopoczucia, gdy wstanie Słoneczko i można zasiąść do komputera, żeby powiedzieć wszystkim, że jest gut i że już nie ma Księżyca. (jak głoszą słowa znanej k(a)(o)łysanki {właściwą literę wybrać]: Księżyc poszedł ajci, narobił do majci, ale to i tak lepsze, niż jak się robi słitfocię popuszczając w gumowce i trzymając sprzęt ogrodniczy w półprzysiadzie. A wtedy, jak ktoś taką słitfocię obejrzy, to zaraz włazidupstwo, i "och- jakaż śliczna ogrodniczka-popuszczaczka" i zachwytom i ślinieniu ze szcyn-ścia nie masz końca i gut (bez moona) jest i poranek śliczny i kawa bez cukru a jakby słodzona smakuje.
Obserwuj wątek
    • wscieklyuklad Re: Git after moon WSZYSTKIM! 05.06.16, 07:30
      Przypuszczam, że niezmiernie interesuje Was, co będziemy dzisiaj jeść z Sorell na śniadanie!
      Żeby nie trzymać Was dłużej w niepewności - wklejam!

http://i67.tinypic.com/x1zjgp.jpg
      • wscieklyuklad Re: Git after moon WSZYSTKIM! 05.06.16, 07:40
        To nie jest naturalnie piłka, którą już za kilka dni będzie się grać na Mistrzostwach Europy w Paryżewie.
        Otóż jest to rzodkiewka.

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) ? odmiana rzodkwi zwyczajnej. Jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna, lecz przejściowo dziczeje (ergazjofigofit). W uprawie występuje wiele kultywarów. Również rzodkiew czarna i rzodkiew japońska to kultywary rzodkiewki.

Pokrój
        Osiąga wysokość 15-60 cm (wyjątkowo do 100 cm). zupełnie jak ja, chociaż ja jestem o kilkanaście centymetrów wyższy

Łodyga
        Wzniesiona, gruba, dęta, dołem szorstko owłosiona, górą naga. zupełnie jak ja - to wniosek bezpośrednio po obejrzeniu się w lustrze

Liście
        Ulistnienie skrętoległe, liście lirowate. Dolne liście pierzastowrębne i nieregularnie ząbkowane, górne liście niepodzielone. u mnie odwrotnie - ząbkowanie mam u góry, dolny liść - niepodzielny

Kwiaty
        Zebrane w grono na szczytach pędów. Kielich stulony w długą nibyrurkę. Korona barwy białej lub liliowej i posiadająca wyraźną nerwację na płatkach. 4 łopatkowate płatki korony silnie rozchylone na boki, 6 długich pręcików rozchylonych na boki, jeden słupek z całobrzegim znamieniem. u mnie jak wyżej, ale bez nadmiernej nerwacji

Owoc
        Poprzecznie paciorkowato przewężona łuszczyna zakończona małym dzióbkiem. Jest gąbczasta i zgrubiała, ma długość 3-9 cm i szerokość 8-14 mm. Po dojrzeniu rozpada się na jednonasienne odcinki. DOKŁADNIE JA z wyjątkiem szerokości owocu

Korzeń
        Silnie zgrubiały, z zewnątrz u różnych odmian biały, czerwony, fioletowy lub prawie czarny, wewnątrz biały. z zewnątrz biały, wewnątrz nie wiem

Czerwona rzodkiewka była uprawiana w Egipcie już 2000 lat temu. Nie znamy jej pochodzenia. Niektórzy przypuszczają, ze pochodziła z basenu Morza Śródziemnego, inni, że z Dalekiego Wschodu. Dzika rzodkiewka nadal rośnie na terenie Chin i została wprowadzona przez Chińczyków do środkowej Azji jeszcze w czasach prehistorycznych. Grecy wysoko cenili jej smak w III w. p.n.e., zaś Rzymianie odnotowali istnienie wielu odmian o różnym kształcie i barwie już w czasach chrześcijaństwa. Rzymianie zabrali rzodkiewkę na północ; w Niemczech zaczęto ją regularnie uprawiać w XIII wieku. Rzodkiewka była jedną z pierwszych europejskich roślin uprawnych zabranych na kontynent amerykański.
        • wscieklyuklad Re: Git after moon WSZYSTKIM! 05.06.16, 07:53
          Myliłby się ten, kto by przypuścił, iż będziemy się dzielić z Sorell jedna rzodkiewką!
          Rzodkiewek będzie 6 - podobnej wielkości, jak zaprezentowana powyżej.
          Rzodkiewka będzie dodatkiem do twarożku.
          Twarożek zakupiłem w hipermarkecie Tesco wczoraj o godzinie 7.11 (czyli after moon), auto pozostawiłem na bezpłatnym parkingu, blisko wiaty na wózki, żeby nie trzeba było daleko jechać by odstawić pusty wózek pow ładowaniu już zakupów do bagażnika znajdującego się z tyłu samochodu - pojemność bagażnika akurat na dwie siatki zakupów, słitfoci nie robiłem przy otwartym bagażniku, bo nie zdążyłbym dobiec do bagażnika przed samowyzwoleniem automatu.
          Serek nosił nazwę nieskomplikowaną "Serek wiejski" - był w zielonym opakowaniu o gramaturze 500 g. netto, tak, że na osobę wypadnie po 250 g serka wiejskiego + waga sześciu rzodkiewek wkrojonych do serka wiejskiego, oraz nieistotna waga pół cebulki wkrojonej do serka wiejskiego.
          Serek będzie posolony, popieprzony, popapryczony oraz poczosnkowany.
          Do picia herbatka Ty-t-lej. Jako popychacz bułeczka typu kajzerka sztuk 1 1/2 w cenie 18 groszy za sztukę. Masła nie jadamy.

http://i64.tinypic.com/2i8es8w.jpg

Wszystko po zmieszaniu wygląda mniej więcej tak, jak powyżej.
          To coś wystające z miseczki pełnej serka wiejskiego, rzodkiewek i dodatków jak wyżej, to łyżka stołowa, służąca do nabierania serka wiejskiego z dodatkami.
          No to teraz, gdy już zapoznałem Was ze składnikami naszego śniadania, pozostaje je spożyć.
          Smacznego!
          A po śniadaniu trzeba umyć zęby. Tylko, że nie od razu!
          Trzeba odczekać pół godziny, bo kwas zmieszany z pastą do zębów niszczy szkliwo i potem trzeba rwać i wstawiać mosty.
          • dunajec1 Re: Git after moon WSZYSTKIM! 05.06.16, 13:50
            To zycze smacznego.
    • blessing_house Re: Git after moon WSZYSTKIM! 06.06.16, 08:38
      Też spędziłem łyk end w ogrodzie.
      Za poradą WU wykonałem przysiad rozkroczny, aby w przypadku popuszczenia nie nalało się do kroksów.
      Ja w Niedzielę na obiad miałem ziemniaczki. Ale jeden tylko. Jestem oszczędny więc ugotowałem jeden ziemniaczek. Z wody ze skrobią zrobiłem rosołek bez oczek i bez makaronu.

https://thumbs.dreamstime.com/x/10-ogrodniczka-16175451.jpg
      • blessing_house Re: Git after moon WSZYSTKIM! 06.06.16, 08:44
        W tym czasie moja dziewczyna również pracowała w ogrodzie. Prosiłem o pomidorki na pomidorówkę, ale nie znalazła, więc był rosołek wcześniej wspomniany.

https://smiesznezdjecia.tasior.com/upload/smieszne/2/13269835171.jpg
        • 1zorro-bis Re: Git after moon WSZYSTKIM! 06.06.16, 09:46
          a dziewczyne biedna niedokarmiasz.....big_grinbig_grinbig_grin
      • 1zorro-bis Re: Git after moon WSZYSTKIM! 06.06.16, 09:45
        o kurcze! Cos sie ostatnio.......rozrosles!big_grinbig_grinbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka