ale i tak wszystko zdarzyć się może.
Polacy mieszkający w Wielkiej Brytanii chcą się przyłączyć się do Protestu Obywatelskiego, który odbędzie się w Polsce 13 grudnia. W Londynie marsz ruszy spod Tate Gallery.
Najbliższa 35. rocznica stanu wojennego upłynie w Polsce pod znakiem Protestu Obywatelskiego opozycji. Opracowano listę 13 postulatów, a w całej Polsce planowane są protesty opozycji.
Polacy na Wyspach planują wsparcie Protestu Obywatelskiego 13 grudnia. Grupa londyńska, z czarnymi parasolkami i transparentami, przemaszeruje spod Tate Modern Gallery do Konsulatu Polskiego. Program akcji wygląda następująco:
12:00 – Spotkanie przy Tate Gallery.
12:15 – Przywitanie, zdjęcia
12:30 – przemarsz do Konsulatu Polskiego
13:15 – 14:00 – przemówienia pod Konsulatem Polskim, symboliczne wręczenie postulatów.
„Od ponad roku postępuje dewastacja Polski. Uchwalane są kolejne ustawy, które niszczą porządek konstytucyjny, niszczą szacunek dla prawa i obywateli. My - Polacy w UK - mieszkamy w starej demokracji i doświadczamy korzyści z życia w społeczeństwie obywatelskim. Chcemy bronić tego, co ważne i co Polska osiągnęła: wolność i demokracje” - podkreśla Joanna Gos, koordynator KOD UK.
"Partia PiS wygrała wybory pod koniec 2015 roku. W ciągu ostatniego roku rząd PiS skupił się na demontażu filarów Polskiej demokracji: przejęciu kontroli nad mediami państwowymi, wymianie urzędników państwowych, ograniczeniu praw kobiet oraz zmianach w prawie, które miały sparaliżować Trybunał Konstytucyjny, odpowiedzialny za ocenę legalności działań rządu' - dodaje działaczka.
Komitet Obrony Demokracji (KOD) to polski, oddolny masowy ruch społeczny, który narodził się w listopadzie 2015 roku w odpowiedzi na kryzys konstytucyjny. KOD organizuje manifestacje przeciwko kontrowersyjnym reformom od listopada 2015. Dziesiątki tysięcy Polaków przyłączyło się to masowych protestów w Polsce i za granicą.
Adriana C.
Komentarze
A mozeby tak oszczędzić wstydu za granica i prać
bródy (PiSownia oryginalna!)tylko u siebie w domu? Niestety lewacka hołota oderwana od koryta tego nie zrozumie...
czy londynska policja konna moglaby raz sie przydac i pogonic te demonstracje ormowcow zozowcow sbkow i in nych tajnych wspolpracownikow
Maszerujcie lepiej prosto do Tamizy zmanipulowani idioci.
nosz ku..a mac, najgorsze jest w tym wszystkim to, ze przez paru lewackich kretynow latke przypunaja nam wszystkim. frekwenja pewnie taka jak zawsze 200 000 hue hue.
WOOON!
Brudy prosze prac w domu... WSTYD!!!
Też mnie to bardzo martwi co się dzieje w Naszym kraju, ale tak jak napisał Kielon takie manifestacje to tylko w Polsce.My jesteśmy tutaj a jeżeli ktoś bardzo chce pokazać co myśli o tych Misiewiczach,Piotrowiczach,Macierewiczu,Kaczorze i pacynce prezydenckiej nich leci do Pl.
W polsce to ludzka mentalnosc, brak logiki, urzednicza bezkarnosc, chciwosc i zlodziejstwo sa problemem. Zadne zmiany w warszawie nie pomoga
Zrobili im pranie mozgow !!! do tamizy maszerowac ZDRAJCY !!!
90% mediow w pl niemiecki i ruskie. won tfn polszmatem oned rmf inteia wp itd.
Odkupilismy PKO, Alior bank mamy juz 52% polskich bankow.
BAnki i media maja byc POLSKIE !!!
Ida ZLOTE LATA dla POLSKI i POLAKOW !!!!
Bedzie Kasa i Praca
Brawo PIS
Wstydu nie maja komuchy !!!!! Ile jeszcze tej zarazy wszedzie jest!!!
Nie trzeba angielskiej policji i tak nikt nie przyjdzie.We wtorek o godzine 12 to normalni ludzie sa w pracy. Przyjda organizatorzy czyli 5 osob + okolo 15 ich znajomych +2, 3 dziennikarzy. Do pracy ludzie sie wezcie a nie bzdury wam w glowach. ..
Wiem o co ten szum. Beata Szydło chce by Polacy wrócili do Polski na bezrobocie i brali 500+ (bo 'prawdziwy' Polak musi mieszkać w Polsce) a Tereska Maj chce się pozbyć emigrantów z UE. Czyli mają wspólny interes w tym by wszystkich wywalić z UK.
o czym Wy piszecie , nie ma zgody na łamanie prawa przez rządzących , na łamanie Konstytucji , ktoś napisał komuchy , a kim jest prokurator stanu wojennego Piotrowicz , sędzia Kryże , KC Jasiński etc... jak obojętnie przejść obok orderu Misiewicza , odznaczony za zasługi dla obronności Polski , ma 26 lat , gdy brakło takch odznaczeń dla żyjących żołnierzy AK ...
Komitet Obrony Demokracji walczący z demokracją. Ludzie z lewej strony sceny politycznej protestują w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Ludzie jawnie popierający gen Jaruzelskiego który ten stan wojenny wprowadził "walczą o demokrację " w obronie trybunału konstytucyjnego który w żaden sposób demokratycznie nie jest wybierany i ma właściwie dowolność w interpretacji konstytucji uchwalonej za czasów SLD. Witamy w cyrku
niestety o tej godzinie bede w pracy a chetnie bym poszedl i zobaczyl na zywo tych debili z KOD-u ktorzy razem z ubekami beda protestowac , a przy okazji ostatnio dowiedzielismy sie od pewnego pana pulkownika ze ponad stu Polakow zabitych w stanie wojennym przez ubekow zabitych zostalo w sposob kulturalny, obrzydliwe tak jak KODZIARZE
@Max- jeden rozsądny. Skąd się wzięła cała ślepa reszta- to nie wiem...
Pogonić lodziarzy Z KoD, nad Tamizę z nimi:d
"Partia PiS wygrała wybory pod koniec 2015 roku. W ciągu ostatniego roku rząd PiS skupił się na demontażu filarów Polskiej demokracji: przejęciu kontroli nad mediami państwowymi, wymianie urzędników państwowych, ograniczeniu praw kobiet oraz zmianach w prawie, które miały sparaliżować Trybunał Konstytucyjny, odpowiedzialny za ocenę legalności działań rządu' - dodaje działaczka. Prawdą jest TYLKO PIERWSZE ZDANIE!!! Proszę się zastanowić nad dotychczasowym działaniem Polskiego Rządu i PISU ( nie ślepo wygłaszać powielane opinie) Która ustawa szkodzi Polsce lub Polakom ?
W polsce niszczona jest demokracja ,rzadzi nia inteligentny wariat byc moze w niedalekiej przyszlosci okazemy sie zdrajcami narodu i ta wladza do kraju nas nie wpusci ? mowicie NIE to nie mozliwe, problem w tym ze bez trybunalu kontytucyjnego ktory w tym momecie jest sparalizowany a juz w grudniu zostanie przechwycony przez PiS wszystko jest mozliwe ! ustroj demokratyczny nie jest idealny ale zeby zyc i czuc sie wolnym nie ma lepszego ustroju dlatego jedynie co nam teraz pozostaje to konsolidacja przeciwko zlu jakie rodzi sie w polsce i pokazanie swojego sprzeciwu!
Sowa: no chociażby przyjęcie CETA - myślisz że pozytywnie wpłynie na działalność Polskich rolników?
UPRZEDZĘ: nie jestem byłym sbekiem, komuchem czy takie tam - urodziłem się znacznie później.
I odrazu wszystkich z marszu spakować do polski a nie wstydu przynoszą tutaj
Niech sobie w Polsce robia imprezy
Wszystkich szydzącym z protestu chcę zapytać, gdzie w programie wyborczym PiSu było napisane, że:
- zrujnują gospodarkę (mamy rekordowy dług przez 500+)
- na czele obronności postawią Macierewicza (obiecywali tego nie zrobić)
- odbiorą rolnikom prawo obrotu ziemią
- przejmą zamordystyczną kontrolę nad państwowymi mediami, na które wszyscy płacimy
- zredukują dobre stosunki zagraniczne do Białorusi
- będą notorycznie łamać prawo, z konstytucją włącznie i zagarniając sądy
- postawią edukację na etapie lat 70. XX w.
Wybory to jedno, łamanie prawa przez wybranych coś zupełnie innego
Popieram ten wpis bo to są fakty ,tylko zapomniałeś dodać do listy jednego o pieprz...ym "radiu ma w ryja " ile za czasu pierd...go pis-u dostali pieniedzy , rządy pis musza się skończyć bo za chwile polska bedzie powtórka z grecij .
Sami idioci normalnie porażka!!! Nie mogę na to patrzeć wstyd mi za nich. Nie wiem co chcą przez to pokazać ale takim działaniem pokazują wlasnie jacy są Polacy. Ciekawi mnie za ile kasy dostali w łapę żeby sie tak ośmieszać!! Hehehe