Dodaj do ulubionych

Obiecanki cacanki...

18.10.10, 20:54
...a głupiemu wyborcy radość!

Co wybory, to jest to samo - obiecują, leją miód na nasze uszy. A my idziemy i głosujemy...
Ciekawa jestem ile obietnic zostanie spełnionych z nw.:
1. rozbudowa - remont strażnicy w Wieliszewie,
/no dobra, na tym będzie zależo najbardziej/

2. ratunek dla Jeziora Wieliszewskiego,
/z tym jeziorem to wszyscy kandydaci mają jakąś fazę/

3. modernizacja plaży w Wieliszewie wraz z dojazdem i parkingiem,
/aha. pożyjemy - zobaczymy ;)/

4. budowa placów zabaw modernizacja i budowa przedszkoli,
/ale na terenie gminy Wieliszew? ciekawe jak się to załatwi, skoro się mieszka w W-wie ;)/

5. monitoring,
/a to ciekawe ;)/

6. walka z piratami drogowymi,
/niesamowita historia! szczególnie, że samemu się niezbyt przepisowo jeździ ;)/

7. letnie centrum kulturalne w Wieliszewie (amfiteatr),
/te działania dla Wieliszewa są super - szkoda tylko, że tak mało się w Wieliszewie przebywa Panie Kandydacie ;)/

8. budowa cmentarza komunalnego w Wieliszewie,
/a bo w stolycy to za drogo umierać, co...? :>/

9. udoskonalenie bazy sportowej (bieżnia przy hali sportowej).
/powodzenia ;)/
Obserwuj wątek
    • keechaczu Re: Obiecanki cacanki... 18.10.10, 23:36
      MI się akurat udało mnóstwo postulatów sprzed 4 lat zrealizować!... więc nie zawsze obiecywanie w czasie kampanii to obiecanki-cacanki
      • hellish.monster Re: Obiecanki cacanki... 19.10.10, 05:27
        Ja nie twierdzę, że wszyscy źli ;) Na pewno trafiają się takie zaangażowane "perełki" jak Ty. Ja sobie tylko przypomniałam obietnice kilku osób sprzed czterech lat i... takie jakieś refleksje mi się nasunęły.

A teraz akurat mam konkretnie jednego kandydata na myśli i doskonale można się zorientować, którego ;)
    • rafae Re: Obiecanki cacanki... 19.10.10, 08:56
      stwierdzenie czyste jak prawa fizyki: Cóż to za plany, których realizacja się nie "udaje"? :D
      "Poetyckie" mrzonki? Czasem można i tak, tylko, że chyba w poezji jest jednak więcej konsekwentnych działań.
    • ralphie Re: Obiecanki cacanki... 21.10.10, 11:17
      hellish.monster napisała:

> ...a głupiemu wyborcy radość!
      >
      > Co wybory, to jest to samo - obiecują, leją miód na nasze uszy. A my idziemy i
      > głosujemy...

Póki nie będzie sposobu rozliczenia kandydata za złożone obietnice, póty głosować będziemy na prezencję i zdolność zamydlania oczu.
      Mieszkam w gminie od niedawna, zależy mi na tym by się rozwijała, nikt przecież nie lubi brudu we własnym domu. Kandydatów zupełnie nie znam, poza jednym, którego zaangażowanie i działania są mi znane (żałuję, że mam tylko jeden głos :) ). Wszyscy pięknie mówią, piszą i reklamują się, a jaka jest gwarancja, że nie kłamią? W ogóle kto kandyduje i gdzie znajdę o nich informacje? A co z radnymi gminy? Tych zupełnie się nie zna chyba, że to sąsiad. Nie iść na wybory z tego powodu?
      • igor_krajnow Re: Obiecanki cacanki... 21.10.10, 21:06
        ralphie napisał:

W ogóle kto kandyduje i gdzie znajdę o nich informacje?

Zapraszam do poczytania o mnie. Kandyduję do rady powiatu w okręgu nr 3, czyli w gminach Jabłonna i Wieliszew. Informacje o mnie i moim programie znaleźć można m.in. na moim profilu na Facebooku - tinyurl.com/2ddndk5. Zapraszam też na mój profil na NK oraz do poczytania mojej prezentacji na forum Jabłonny i Chotomowa - forum.chotomow.pl/viewtopic.php?t=2649
        • kati78 Re: Obiecanki cacanki... 22.10.10, 11:54
          Igor jest także członkiem Komitetu Wyborczego Wyborców Gmina To Ludzie. Zapraszam na stronę internetową naszego komitetu: www.gminatoludzie.pl.
          Opisani są tu poszczególni kandydaci do Rady Gminy, podany program.

Strona jest cały czas aktualizowana, na pewno będą podane terminy spotkań z wyborcami w poszczególnych miejscowościach oraz wydarzenia, w których będziemy brać udział.
          Zapraszam!
          • hellish.monster Re: Obiecanki cacanki... 22.10.10, 16:55
            w poście początkowym w tym wątku właśnie wymieniłam program jednego z kandydatów i nawet udało mi się go w jakiś tam sposób skomentować, kati78 czytała?

stronę jednak macie beznadziejną, programy są podobne a i tak po wyborach mało komu będzie zależało na realizacji obiecanek. aby tylko dietę można było odebrać, nie? no jednemu to na pewno na tym zależy ;)
            • kati78 Re: Obiecanki cacanki... 22.10.10, 19:05
              kati78 czytała

A mój post dotyczył pytania ralphie - kto kandyduje - podałam więc naszą stronę. I tyle.

A tak w ogóle zastanawiam się, po co właściwie robisz taką awanturę o te obiecanki cacanki. Ja - gdybym tak całkowicie nikomu nie wierzyła to po prostu dałabym spokój z tymi wyborami. Skoro i tak nie mam wpływu na to wszystko to po co się stresować?

Nie wiem jak inni ale ja chciałabym pracować w tej radzie a nie tylko tam bywać. Wiem jak pracowała obecna rada - byłam praktycznie na każdej sesji i widziałam np. kto nigdy w kadencji nawet się nie odezwał.

Co do strony - kwestia gustu. Ale myślę, że wszystkie podstawowe informacje o nas i poszczególnych kandydatach tam są. I o to właśnie chodziło.

Pozdrawiam
              • zawsze_jacba Re: Obiecanki cacanki... 23.10.10, 08:46
                W pełni się z Tobą zgadzam, kati78. Przyglądam się od początku tej dyskusji i mam nieodparte wrażenie, że ktoś próbuje wyładować tutaj jakieś swoje urażone ambicje. Strona" gmina to ludzie" jest w porządku- to, co warto o kandydatach wiedzieć, jest i tyle. A że programy podobne... Trudno, by ludzie startujący z jednego komitetu szli do wyborów z zupełnie różnymi programami... Życzę powodzenia, kati!
                • hellish.monster Re: Obiecanki cacanki... 23.10.10, 11:12
                  Ambicje nie mają z tym wszystkim nic wspólnego ;)
                  Powodzenia dla wszystkich prawdomównych i zaangażowanych - będę trzymać kciuki.
                  Natomiast modlić się będę o to, by nie wygrali ci, którzy na to nie zasługuję

hehehe ;)
                • igor_krajnow Re: Obiecanki cacanki... 23.10.10, 14:16
                  Nie tylko strona komitetu "Gmina to ludzie" jest w porządku. Ludzie tworzący komitet też! Ja startuję z listy PO, ale popieram ich jako kandydatów do rady gminy. Oczywiście zawsze trzeba się liczyć z tym, że któryś z kandydatów może - z różnych powodów - cieszyć się mniejszym zaufaniem. Uważam jednak, że nie powinno to rzutować na odbiór całego komitetu oraz pozostałych jego członków. Decydujący głos i tak będziecie mieli WY, drodzy Mieszkańcy gminy. To wy będziecie przyznawać mandaty. Pozdrawiam wszystkich!
                  • hellish.monster Re: Obiecanki cacanki... 23.10.10, 22:30
                    Pan Igor ma zadatki na polityka - niesamowity dyplomata!
                    No niestety, w moim przypadku jest tak, że jeden kandydat z tej nieszczęsnej listy rzutuje na innych... Jakże mi przykro!

:>
                    • zawsze_jacba Re: Obiecanki cacanki... 23.10.10, 23:37
                      To nie prościej konkretnie napisać kto i co...
                      • hellish.monster Re: Obiecanki cacanki... 24.10.10, 09:01
                        w pierwszym poście skomentowałam jeden program.
                        wystarczy dopasować...
                        nazwiskami rzucać nie będę...
                        /przynajmniej na razie ;)/
                        • ralphie Re: Obiecanki cacanki... 25.10.10, 08:02
                          Przejrzałem stronkę i programy kandydatów. Trochę racji muszę przyznać Hellish. ;)
                          Programy niektórych kandydatów sprawiają wrażenie, jakby były... sorki za stwierdzenie ale "na sztukę". ;) Wyciąg z programów kandydatów znaczących... Dla mnie osobiście odpadają w przedbiegach. Nie mniej jednak dzięki za stronkę. W końcu wiem, kto jest w grze i czym chce nas zaskoczyć. :)
                          Jeszcze jedno, czy ci znaczący nie za dużo biorą na swoje barki. Trzymam kciuki za to by sił nie zbrakło na te zamiary. :)
                          • hellish.monster Re: Obiecanki cacanki... 25.10.10, 16:11
                            Jak to dobrze, że ktoś przyznał mi choć troszeczkę racji! ;)
                            Dzięki!
                            • lukasz.mietek Re: Obiecanki cacanki... 25.10.10, 19:26
                              Czas bym zabrał głos w dyskusji, ponieważ dotyczy ona bezpośrednio mojej osoby. Jestem kandydatem do Rady Gminy Wieliszew z KWW Gmina to Ludzie. Nowy wątek na forum Wieliszewa poruszony przez hellish.monster wzbudza we mnie dwojakie refleksje, miło mi, że wciąż moja osoba wzbudza takie emocje, nie jestem obojętny ludziom. Druga zaś kwestia to czy nie powinnaś hellish.monster napisać na forum typu złamane serca lub coś w tym stylu, forum Wieliszewa nie powinno być miejscem do rozdrapywania starych ran i załatwiania swoich osobistych porachunków. Nie będę wszystkim wyjaśniał o co chodzi bo i pewnie nie wiele osób to interesuje.
                              Odnośnie programu wyborczego, nie uważam by był na wyrost lub ponad siły a Twoje argument nie mają żadnego merytorycznego poparcia, w taki sposób jaki Ty podważasz mój program można podważyć każdy. Mam zamiar wprowadzić nowe standardy związane z pracą radnego Gminy Wieliszew.
                              • kati78 Re: Obiecanki cacanki... 25.10.10, 20:28
                                Ja sądzę, że naprawdę już czas by zakończyć ten wątek. Gdybanie na nic nie wpłynie - jeżeli ktoś chce i uzna, że dana osoba warta jest jego zaufania to niech zagłosuje na nią w wyborach a potem, na koniec kadencji, rozliczy - choćby moralnie (póki co nie ma w naszym ustawodawstwie możliwości realnego rozliczenia wybranej osoby z wypełnienia wyborczych obietnic). A takie gdybanie, że obiecanki cacanki - o każdym można tak powiedzieć, że obiecuje ale trzeba będzie sprawdzić tę osobę, czy spełnia swoje obietnice. No i temu służy kadencyjność - by móc wyraźnie i głośno powiedzieć: słuchaj, obiecywałeś to i to a nie zrobiłeś nic - nie masz mojego głosu w następnych wyborach.
                                W przypadku osób, które może pierwszy raz zasiądą w Radzie nie ma możliwości tak powiedzieć - trzeba zaufać swojej intuicji czy znajomości danego człowieka i zagłosować na niego lub nie.
                                Rozliczyć - póki co - można obecnych radnych, ubiegających się o reelekcję. Zapytać się co zrobili a co obiecywali zrobić. Nas, osoby nie będące radnymi powinno się pytać w jaki sposób chcemy zrealizować nasze obietnice. I to będzie najwłaściwsze chyba w tym momencie.
                                Pozdrawiam
                              • zawsze_jacba Re: Obiecanki cacanki... 25.10.10, 20:30
                                Hehe. Jakoś tak myślałem, że chodzi, Łukaszu, o Ciebie... I że sprawa dotyczy jakichś osobistych porachunków. Nie przejmuj się takimi głosami, rób swoje. Powodzenia. Rzeczywiście, nie wyjaśniaj co i jak, bo nie ma co przenosić spraw osobistych na planowaną działalność społeczną. Głowa do góry!
                                • hellish.monster Re: Obiecanki cacanki... 25.10.10, 20:42
                                  "Rzeczywiście, nie wyjaśniaj co i jak, bo nie ma co przenosić spraw osobistych na planowaną działalność społeczną"

Niby nic nie powiedział, niby nic nie wyjaśnił a i tak wszystkich poinformował o co chodzi. Niesamowita historia! ;)
                              • hellish.monster Re: Obiecanki cacanki... 25.10.10, 20:40
                                lukasz.mietek napisał:

> miło mi, że wciąż moja osoba wzbudza takie emocje

Miło Ci z powodu negatywnych emocji? Hmmm... gratuluję! ;)

> Druga zaś kwestia to czy nie powinnaś hellish.monster napisać na forum
                                > typu złamane serca lub coś w tym stylu, forum Wieliszewa nie powinno być
                                > miejscem do rozdrapywania starych ran i załatwiania swoich osobistych porachunków.

Żeby pisać na forum typu "złamane serca", to trzeba mieć serce. Ja go nie posiadam przecież ;)
                                Ja się tylko rozprawiłam z jednym programem wyborczym i pokazałam jego bezsens. A to Ty w żenujący sposób wywlokłeś jakiś priv mówiący właściwie wszystko i Twoje dalsze literki:
                                "Nie będę wszystkim wyjaśniał o co chodzi" i tak mijają się z celem, ponieważ i tak wszyscy dzięki Tobie się zorientowali o co chodzi. Żenujące.

> Odnośnie programu wyborczego, nie uważam by był na wyrost lub ponad siły a Twoje
                                > argumenty nie mają żadnego merytorycznego poparcia, w taki sposób jaki Ty
                                > podważasz mój program można podważyć każdy.

Widzisz, nie tylko ja zauważyłam, że z Waszymi programami wyborczymi było coś nie w porządku. Widziałeś wpis Ralphiego? forum.gazeta.pl/forum/w,93268,117708488,117945746,Re_Obiecanki_cacanki_.html

;)

Powinno to dać do myślenia. A Ty nic, tylko privy... :>

> Mam zamiar wprowadzić nowe standardy związane z pracą radnego Gminy Wieliszew.

I tu daję Ci niesamowitą szansę! Wyjaśnij potencjalnym wieliszewskim Wyborcom na czym te nowe standardy mają polegać?

Jeżeli nie mam racji w swoich komentarzach do Twojego programu wyborczego - odnieś się jakoś do tego.
                                Chcesz tutaj kogoś zachęcić do swojej osoby - proszę bardzo! Ale wywlekanie osobistych szczegółów - to takie dziecinne ;) Ja czegoś takiego nie zrobiłam - zabawiłam się tylko w znęcanie się nad programem wyborczym. Jeśli nie potrafisz tak samo - to zamilknij. Ja tutaj nie zamierzam prowadzić osobistych porachunków, wbrew temu co sobie myślisz.

Jeśli jakimś cudem wygrasz - będzie się Ciebie rozliczało za 4 lata ;)
                                • lukasz.mietek Re: Obiecanki cacanki... 25.10.10, 21:19
                                  Ależ poruszenie wywołałem swoim postem... Nie będę odpisywał na Twoje pytania bo nie widzę sensu i tak będziesz na nie.
                                  Piszesz, że nie zamierzasz wywlekać osobistych porachunków na forum to po co założyłaś ten wątek, to po pierwsze a po drugie, to jest program dla wsi Wieliszew natomiast dla Gminy Wieliszew mam osobny i wspólny z KWW Gmina to Ludzie a chyba on Cię powinien bardziej interesować.
                                  Jeśli ktoś inny poza Tobą twierdzi że program jest na wyrost, ma takie prawo to wolny kraj a ja chętnie wysłucham konstruktywnej krytyki. Chcę być radnym, który słucha głosu swoich wyborców.
                                  • hellish.monster Re: Obiecanki cacanki... 25.10.10, 21:30
                                    lukasz.mietek napisał:

> Nie będę odpisywał na Twoje pytania bo nie widzę sensu

Możesz odpowiedzieć na moją krytykę swojego programu.
                                    Uważasz, że to nie ma sensu? Gratuluję podejścia!
                                    ;)

> po co założyłaś ten wątek

Skomentowałam program wyborczy. Masz teraz szansę się do tego odnieść.

> Jeśli ktoś inny poza Tobą twierdzi że program jest na wyrost, ma takie prawo to
                                    > wolny kraj a ja chętnie wysłucham konstruktywnej krytyki.

To "słuchaj" i broń tego swojego programu.
                                    • lukasz.mietek Re: Obiecanki cacanki... 25.10.10, 21:46
                                      Chyba już czas zakończyć ten wątek, nie tylko ja to zauważyłem. Jeśli ktoś poza hellish.monster ma jakieś pytania odnośnie programu wyborczego KWW Gmina to Ludzie lub programów dla poszczególnych wsi słucham... a najlepiej proszę załóżcie nowy wątek lub zapraszam na nasze spotkania z wyborcami.
                                      • hellish.monster Re: Obiecanki cacanki... 26.10.10, 05:34
                                        Jeżeli nie chcesz /nie potrafisz?/ odpowiedzieć na konkretne pytania i zarzuty dot. Twoich obietnic wyborczych i zamiast tego wolisz bawić się w wywlekanie prywaty, to rzeczywiście...

"Kończ waść,
                                        wstydu oszczędź!"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka