Dodaj do ulubionych

Co? Gdzie? Jak? Legionowo w pigółce!!

14.11.10, 18:31
Witam!! Za dwa miesiące stanę się nową mieszkanką Legionowa. Przeprowadzam się ze Szczecina i mam lekki mętlik w głowie. Czytałam forum i można wiele ciekawych rzeczy tu znaleźć ale było by fajnie mięć wszystko w jednym miejscu. Może tak w punktach kilka spraw które mnie interesują.
1. Zdrowie - czyli najlepsza przychodnia i pediatra
2. Rozrywka - fajny pub, dyskoteka, kino, basen
3. Gastronomia - czyli miejsca gdzie można zjeść coś dobrego,
4. Zajęcia dodatkowe - szkoły tańca, kluby malucha itp.
5. Spacer - parki, fajne miejsca do zobaczenia, gdzie na grilla itp.
Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • w.iwo Re: Co? Gdzie? Jak? Legionowo w pigółce!! 14.11.10, 23:23
      witaj w Legionowie :) przyjedziesz dostaniesz szczegółowe instrukcje ;)))

ale serio, może forumowicze podzielą się doświadczeniami ?
      • gazo-beton W pigUłce! 15.11.10, 09:36
        Szanowna Pani Moderator,
        czy nie można poprawić byka ortograficznego w temacie tego wątku, który wszyscy powielają? Dziwne, że nikomu nie przeszkadza...
        • w.iwo Re: życie w Legionowie 15.11.10, 10:54
          imprezy w bibliotece z czystym sumieniem mogę polecić :)
          jakiś czas temu sama angażowałam się jako wolontariuszka przy organizacji zabaw dla dzieci

wystawy organizowane przez naszą bibliotekę cieszą się popularnością wśród mieszkańców... wernisaże fotograficzne, konkursy, zajęcia dla dzieci, fantastyczne zajęcia dla dzieci niepełnosprawnych (teatrzyki, terapia przez zabawę maskotkami ze sfilcowanej wełny), spotkania z literaturą, spotkania z autorami książek, kursy komputerowe oraz kursy z dziedziny fotografii itp... mam jedynie nadzieję, że w przyszłości warunki lokalowe biblioteki się poprawią co pozwoli jej rozwinąć skrzydła i powiększyć księgozbiór...

przy bibliotece działa klub fotograficzny, w którym spotykają się ludzie o podobnych zainteresowaniach, umawiają się na wspólne wyjścia w plenery w naszym powiecie... a tu akurat możemy wybierać do woli, kiedy ktoś lubi spacery w lasach i na łąkach...

-----------------------------------------
          CAFE Legionowo... ooo... HYDE Park ;)
          pozdrawiam ciepło :)
          • madziulec Re: życie w Legionowie 15.11.10, 12:03
            Nie ulega jednak watpliwości, że ludzie, którzy od iluś lat zyjący w duzych miastach, przyzwyczajeni do teatrow, kin, muzeow, wystaw przeprowadzajac sie do naszego miasta beda musieli niestety spuscic z tonu i zobaczyc, ze:
            - koncerty owszem odbywaja sie, ale nie spodziewajmy sie, ze przybeda tu super gwiazdy
            - wystawy sa, ale tez nei dspodziewajmy sie, ze beda to wystawy na poziomie galerii z duzych miast
            - spotkania z autorami rowniez sa, ale nie sa to spotkania porownywalne do spotkan z autorami organizowanych w duzych miastach przez np. siec Empik.

W okolicy nie kazdy lubi chodzic po lesie, czy lakach. Z atrakcji typowo turystycznych raczej naprawde niewiele. Trudno bowiem za taka uznac jeszcze zaniedbany Zalew Zegrzynski. To sie jednak zmienia i miejsmy nadzieje, ze rzeczywiscie do wzmiankowanego przeze mnie 2020 roku bedzie super ;)
            • gazo-beton Re: życie w Legionowie 16.11.10, 15:56
              madziulec napisała:

> - koncerty owszem odbywaja sie, ale nie spodziewajmy sie, ze przybeda tu super
              > gwiazdy

A Turnau, Dudziak, Aga Zarian, Groniec to prowincjonalni, podrzędni wykonawcy, na co dzień grający w remizjach...

-
              Monsieur Gazo-betą
              • madziulec Re: życie w Legionowie 16.11.10, 17:10
                "Remizjach" powiadasz??;)

Skoro niektorzy z nich musza sie sprzedawac dla reklam, inni zas sa gwiazdami lekko przechodzonymi (z repertuarem od 1976 roku)... to nie za bardzo wiem jak sie odniesc do wielkosci tych gwiazd
                • gazo-beton jozin z bazin 16.11.10, 20:24
                  Przechodzona to może być kobita w okolicach 40-stki, z odrostami i w niemodnych ciuchach, mieszkająca pod lasem i słuchająca disco polo.

Ci co obracają się w bardziej wyrafinowanym świecie, niż to bagienko, które z upodobaniem tutaj pielęgnujesz, włączają bardziej ambitne radio i słuchają dobrej muzyki, wiedzą co jest wartościowe, a co nie; jak chociażby tu albo tu

Dla mniej wyrafinowanych zaklaszcze Rubik, pojęczy Markowska i posnobuje się Kajah.

A jak im mało, to co za problem ruszyć się do Warszawy. Przecież nie mieszkamy w Szczecinie! Mamy w zasięgu godzinnej podróży najlepsze teatry, wszystkie kina i koncerty.
                  • madziulec Re: jozin z bazin 16.11.10, 20:46
                    Pewnie tak ;)
                    Znam jedna taka ;)
                    Ma jeszcze 2 koty ;) I nie tylko ;)

Co do sacro-polo, gdyby nie koncert w tutejszj Arenie nie poznalabym haselka "Twoja stara klaszcze u Rubika" ;)

BTW ostatnio na Lady Gage do Warszawy jakos nie uda sie dostac ;) Ale w Twoim wypadku jak widac wszystko jest mozliwe.
                    • gazo-beton Lady z Gaga 16.11.10, 21:51
                      Na Lady Gagę do Warszawy nie da się dostać, bo ma koncert w Trójmieście.
                      Ale nawet do Warszawy, bym nie próbował się dostać, bom nie jej target.
                      Ale fakt, skoro chcesz LG w Legionowie, to może się nie udać zaspokoić takich potrzeb.
                      Jak mawiali starożytni: per aspera ad astra. Bądź jeszcze bardziej zuchwała. Skocz do Holandii, Francji, Włoch, Portugalii... Może są jeszcze bilety w lokalnych MOKach?
                      • zdebeq Re: Lady z Gaga 16.11.10, 23:38
                        kiedy wy macie czas do tych teatrów chodzić jak cały czas filtrujecie to forum. pewnie też setki pozostałych. jedyny teatr w Wawie który się ma jako tako to jest chyba kwadrat, reszt klepie biedę. aktorzy w serialach i tańcu z gwiazdami buszują.
                        zrzędzita jak stare baby pod blokiem, tymczasem w warszawie i okolicach towarzystwo się tak rozrywkowo rozpuściło, że jak się im koncert zorganizuje biletowany to focha strzelą.
                        zlikwidować juwenalia, koncerty wielkiej orkiestry, wianki, sranki, dni legionowa i inne duperele to będziecie głodni szuky i kultury, a tak się we łbach od dobrobytu poprzewracało panie dzieju.
                        pozdrówka.

a Mała prywata:
                        zapraszam na koncercik CowdeRa (czyli nota bene mój:D) do Hard Rocka 7 grudnia:D.
                        dla tych co nie mają czasu albo ich głowa boli, albo generalnie bez sensu
                        na początku przyszłego roku jakiś mniejszy koncert zrobię w Legio:D
                        • gazo-beton Re: Lady z Gaga 17.11.10, 07:47
                          Jak ktoś jest dobrze zorganizowany, to zdąży wszystko zrobić...

Trochę przesadziłeś z tą "kulturą" za darmo na "wiankach srankach".
                          -
                        • madziulec Zdebeq ;) 17.11.10, 16:54
                          Gdybym mogla postawic "lubie to" to postawilabym 2 razy ;)
              • harp Re: życie w Legionowie 18.11.10, 14:53
                Jeżeli chodzi o Agnieszkę Skrzypek to jej pseudonim brzmi Zaryan a nie Zarian.
                Zaś jeżeli chodzi o "gwiazdy" to nie przybędą do Legionowa w jakiejś niespotykanej skali, a to z tego prostego powodu, że blisko jest stąd do Warszawy i 95% wartościowych koncertów bardziej opłaca się zorganizować właśnie w stolicy.
                Ponadto Legionowo nie jest przyjaznym miejscem np. dla jazzu, tu raczej swoje "rockowe" (sic!) popisy może dać niejaka Patrycja Markowska.
                • ralph123 Re: życie w Legionowie 18.11.10, 18:07
                  Jeśli uważasz, ze "wartościowy" koncert to ten na który wchodzi kilka, czy kilkanaście tysięcy osób to tak, masz racje. Warszawa jest do tego lepszym miejscem. Ale jeśli piszesz że: "Legionowo nie jest przyjaznym miejscem np. dla jazzu", to niewiele wiesz o Legionowie.
                  • harp Re: życie w Legionowie 19.11.10, 06:54
                    ralph 123, mocno mnie rozbawiłeś. Mój drogi mówię o koncertach w studiu im. Lutosławskiego, Filharmonii Narodowej, W teatrze Wielkim Operze Narodowej - siłą rzeczy wartościowe wydarzenia muzyczna odbywają się właśnie w dużych ośrodkach.
                    Jeżeli chodzi o jazz to koncerty np. w Fabryce Trzciny, w Wytwórni Wódek "Koneser", w Praskim Domu Kultury, ewentualnie Tygmont.
                    Ponadto oczywiście nieoceniona Sala Kongresowa (biorąc pod uwagę brak sal widowiskowych w Warszawie) i ostatni, duży-nieopanowany przez sponsoring chili zet czy innego syfu-Warsaw Summer Jazz Days. Dużo by wymieniać.
                    A w Legionowie to kiedyś bywało z tym lepiej np. niezapomniany koncert w MOK Boba Berga z Davidem Kikoskim i naszym nieodżałowanym, świętej pamięci Andrzejem Cudzichem (plus Krzysztof Zawadzki na perkusji).
                    Napisz mi proszę jakie to ciekawe koncerty jazzowe widziałeś ostatnio w Legionowie, oprócz takich historycznych wydarzeń jak koncerty Ścierańskiego i Agi Zaryan.
                    A gdzie koncerty, np. w sali widowiskowej ratusza, pierwszej ligi polskiego jazzu: Adama Pierończyka, Macieja Obary, Sławka Jaskułke, Braci Oleś, trio RGG?
                    Z takim jazzem chciałbym się zderzyć w Legionowie, obawiam się jednak, że to za wysokie progi estetyczne jak na legionowian uszy.
                    • w.iwo Re: życie w Legionowie 19.11.10, 09:08
                      wydaje mi się że organizowanie imprez w Legionowie nie jest łatwe
                      większość z nas ma duże wymagania, ale gdy patrzeć na realia to zostajemy w kapciach przed telewizorem bo czasu brak
                      każdy ma odmienne zainteresowania i szuka czegoś innego w ofercie kulturalnej
                      może zamiast narzekać zaproponujemy coś, co mogłoby cieszyć się powodzeniem wśród mieszkańców... być może propozycje zostaną wzięte pod uwagę przez MOK

nie wydaje mi się też by Legionowo było dziurą, a mieszkańcy tacy nieprzyjaźni jak w okresie przedwyborczym :)
                      osobiście podoba mi się to miasto i lubię tu mieszkać
                      • harp Re: życie w Legionowie 19.11.10, 10:09
                        nie, dziurą nie jest, po prostu dla mnie, jako osoby pracującej w Warszawie, jest sypialnią i chciałbym żeby było sypialnią komfortową.
                        Jest tu kilka miejsc, które bardzo lubię - przede wszystkim las gdzie przyjemnie się biega lub spaceruje.
                        Nie przeszkadza mi brak oferty kulturalnej, bo to co mnie interesuje odnajduję w Warszawie lub innych miejscach (np cykl opera rara, swoją drogą gorąco polecam www.operarara.pl/, odbywa się w Krakowie - na szczęście dzięki radiowej "dwójce" można wysłuchać transmisji).

• ralph123 Re: życie w Legionowie 20.11.10, 14:10
                      Ale zdajesz sobie sprawę, że dyskusja jest na temat Legionowa? To taka miejscowość niedaleko stolicy .
                      Ps: Masz racje, za Durki(MOK) bywało lepiej, ale bywało. Po koncercie "Ptaszyna" mój 6 letni siostrzeniec grał na wieszaku do ubrań, udając że to saksofon
    • madziulec Re: Co? Gdzie? Jak? Legionowo w pigółce!! 14.11.10, 23:40
      Zadajesz pytania jakby to byl rok co najmniej 2020 ;)
      Kina nie ma. Basen.. zapisy podobno sa, ale ludzi eopowiadaja, ze w kolejce sie stoi i to tylko jest jeden dzien. Potem karnetow nie ma i szans na wymoczenie odciskow tez nie.
      Najlepsza przychodnia i pediatra: na forum bylo co najmniej kilkanascie watkow. To kwestia wlasnej oceny, jednemu podoba sie taka przychodnia i taki lekarz i jego wysoko ceni, innemu inny. No to chyba normalne. Ale sporo bylo, wiec wystarczy wrzucic tu w wyszukiwarke.

Miejsce na grilla... Hmmm.. To mnei najbardziej zastanowilo. W okolicahc lasy, wiec chyba kiepsko. Chyba ze na wlasnej dzialce, bo balkon odpada, no i oczywiscie Zalew Zegrzynski.

A dobrze zjesc... Zalezy co lubisz. Dla jednego fajnym jedzeniem i dobrym jest pizza, inny chce dobrej chinszczyzny, jeszcze inny dobrego kebaba. Jest tu troche takich miejsc.

Te fajne miejsca do zobaczenia pewnie ogranicza sie do okolic. Ale tez nie wiem czego oczekujesz? Muzeow? Zabytkow???

W porownaniu ze Szczecinem to nasze miasto wyda Ci sie po prostu prowincjonalna dziura, gdzie wiekszosc sklepow zamykaja o 18.
      • w.iwo Re: Co? Gdzie? Jak? Legionowo w pigółce!! 15.11.10, 01:26
        Nie sądzę by ktoś mógł się rozczarować Legionowem. Mieszkałam w Szczecinie.
        Miasto tworzą ludzie. Klimat tak naprawdę znajduje się u każdego w domu. Do szczęścia nie jest potrzebne kino. Wielkie miasta, obecność betonu i cywilizacja ;) to nie wyznacznik miejsca w którym żyje się dobrze.
        • harp Re: Co? Gdzie? Jak? Legionowo w pigółce!! 15.11.10, 07:05
          dużo kin jest w warszawie, a ta na szczęście jest blisko:-)
        • madziulec Re: Co? Gdzie? Jak? Legionowo w pigółce!! 15.11.10, 09:34
          Kwestia czego ktos oczekuje.
          Nie bylo pytań o to jak sie zyje. Nie bylo pytan o to czy mozna kupic swieze mieso, nie moglismy sie pochwalic naszym targowiskiem (super sprawa i rzadko spotykana w innych miastach, bo targi sa likwidowane).

Za to byly pytania o baseny, kina...
          To teraz rowniez wyznacznik zycia. Czasem takiego, jakie ktos prowadzi na codzien. Kulturalnego, nie ograniczajacego sie do wystaw zdjec w bibliotece miejskiej.
    • narewa Re: Legionowo w pigółce!! raczej w pigułce. 15.11.10, 15:50
      mam już taką wadę, że nie lubię błędów ortograficznych.

A poza tym w Legionowie dobrze mi się mieszka,już od ponad pół wieku.
      • 3goust Re: Legionowo w pigółce!! raczej w pigułce. 16.11.10, 16:32
        białogłowa twe mysły zamiechać i uczynić by polski się nie rozwijał.
        • intellectual_snob Re: Legionowo w pigółce!! raczej w pigułce. 16.11.10, 19:08
          Que?
    • hubert_sikorski Re: Co? Gdzie? Jak? Legionowo w pigółce!! 17.11.10, 22:16
      milciak33 napisała:
      > 5. Spacer - parki, fajne miejsca do zobaczenia, gdzie na grilla itp.

Parki to sobie na mapie znajdziesz:) Jeżeli lubisz przejechać się na rowerze to jest parę miejsc wartych zobaczenia. Jeżeli jazda po mieście ciebie znudzi to polecam porządnie się najeść, udać się na ul. Jana Pawła I (wersja Google ul. Jana Pawła II), przechodząca w ul. Kościelną i tą jedziesz aż do końca. Stojąc naprzeciw kościoła po lewej stronie masz ścieżkę schodząca w dół, zjeżamy z górki i skręcamy w lewo, jedziemy prosto (jakieś 300m) do momentu aż po prawej stronie nie zobaczysz drogi z betonową kładką. Skręcasz w nią i tutaj możesz bawić się po poznawanie tej polany. Trudno się tam zgubić, łatwiej utopić. W prawym rogu tej polany znajdziesz rezerwat Wieliszewskie Łęgi, żubra tam nie spotkasz ale zobaczysz jak bobry budują tamy:) Jeżeli będziesz miała siłę, polecam udać się na polanę o powierzchni około 10 km2, znajdująca się między miejscowościami Sikory, Kałuszyn, Krubin, Góra. Aby tam dojechać nie obejdzie się bez mapy. Generalnie jedziesz na zaporę w Dębę, dalej znowu wałem, na wysokości miejscowości Poddębie (poznasz ją po 100 metrach asfaltu wzdłuż wału) zjeżdżasz z wału i jedziesz w stronę Topoliny. Są tam ścieżki rowerowe, ale ich oznaczenie pozostawia trochę do życzenia. Na zumi.pl ścieżki są oznaczone, trzeba tylko uważać na niebieski szlak. To szlak pieszy, który na odcinku od skrzyżowania Reja/Słowackiego do wałów jest od dawna nieuczęszczany, podmokły, bardzo słabo oznaczony i chyba najciekawszy:) Po tym szlaku trudno się poruszać nawet z mapą. Można wybrać też szlak czerwony z miejscowości Topolina, prowadzi on w to samo miejsce. Jak już z powrotem dotrzesz do wałów to nie ma sensu wracać tą samą drogą bo to nudne, tylko dalej będziesz jechać wałem w kierunku Nowego Dworu Mazowieckiego. Na przedmieściach NDM wał zamienia się w małe blokowisko na którym trudno znaleźć dalszą drogę, a tubylców strach o nią pytać. Jak już znajdziesz dziurę w ogrodzeniu zarośniętą dzikim bzem i pojedziesz prosto to od miejsca w którym wiedziesz na kostkę brukową pozostaje około 3 km do Twierdzy Modlin, gdzie też jest co pooglądać.

Cała trasa Legionowo-Wieliszew-Dębe-Topolina-Góra(wały)-NDM-Twierdza Modlin-NDM (powrót pociągiem do Legionowa) to około 45 km. Pamiętaj wydrukować sobie mapki w małej skali, ja polecam te z zumi.pl

To są mapy jakie udało mi się posklejać z zumi.pl (mam nadzieje że linki będą działały)
      yfrog.com/m9mapaa1p
      yfrog.com/5lmapaa2p
      Jak pozwiedzasz te tereny to z pewnością znajdziesz wiele ciekawych miejsc na grilla.
    • magdakielczyk Re: Co? Gdzie? Jak? Legionowo w pigółce!! 22.11.10, 02:59
      Zdrowie - polecam przychodnie Zdrowie na Sowinskiego lub Mediq na Piłsudskiego rog jagiellonskiej. Pediatrow nie uzywam, to nie polece ;-)
      Rozrywka - jak z dziecmi, to polecam MOKowskie akcje typu filmy w sali widowiskowej w ratuszu i przedstawienia dla dzieci - podobno super sprawa
      Jak dla doroslych, to w tym samym miejscu wystepuja kabarety (srednio raz w miesiacu) i sa organizowane koncerty - zagladaj na moklegionowo.pl
      Koncerty rockowe organizuje Pub Piekarnia. Na piwo mozna tez wpasc do Piwiarni Warka na rynku, na stronie www.legionowo.pl znajdziesz tez zaproszenia na rozne wydarzenia kulturalne/rozrywkowe
      Gastronomia - polecam restauracje Chorwacka na Jagiellonskiej, ale jak zwiedzasz okolice Legionowa i pojedziesz za zegrze w strone Serocka, to zajrzyj koniecznie do Zlotego Okonia. przepyszne ryby.
      Bardzo dobre slodkosci sa w cukierni Verona na Warszawskiej. Zaraz obok calkiem niezle sushi (Go Sushi)
      Jak cos mi jeszcze wpadnie do glowy, to dopisze.
      Pozdrawiam i ciesze sie, ze bedziesz miala okazje poznac Legionowo. Nie sluchaj malkontentow - tu sie naprawde fajnie mieszka. Mysle, ze i Ty bedziesz z tego miejsca zadowolona.
      Magda
      • w.iwo Re: Co? Gdzie? Jak? 22.11.10, 12:09
        Już zaczynałam wątpić w ludzi ;)
        Ja zapraszam osóbkę ze Szczecina na spotkanie forumowe, wyjaśnimy wszystkie wątpliwości, przyjdziemy z mapą i notatkami
        • one.jsk Re: Co? Gdzie? Jak? 22.11.10, 19:02
          Ja sprowadziłam się do Legionowa na początku września i ...nie narzekam, wręcz przeciwnie, Legionowo okazało się fajnym miastem, przyjaznym dla dzieci bo jest kilka miejsc na zabawy, nie podam bo nie pamiętam póki co nazw ulic, ale wystarczy kilka razy przejechać się po mieście i da sie je zauważyć. z przychodni póki co nie korzystałam(i szczęście :-)), ale zapisałam dzieci do mediq -słyszałam dobre opinie o tamtych specjalistach, miejsc typu kawiarnia, pub nie odwiedzałam -póki co :-) ale jeżdżąc autkiem troszkę rzuca sie ich w oczy wiec myślę ze będzie w czym wybierać -oczywiście zależy od "kubków smakowych" no i bliskie położenie od stolicy-duży plus. mi mieszka sie fajnie (mimo że do pracy jadę 2 h, ale myślę że to kwestia, doboru odpowiedniej trasy)-myślę ze Ty też szybko się zaklimatyzujesz.
          ps. troszkę dziwie sie stałym mieszkańcom, ze nie potrafią promować swojego miasta, i widza same minusy, mało plusów
          • gazo-beton Re: Co? Gdzie? Jak? 22.11.10, 19:40
            O pardon! Stali mieszkańcy wyrażali się pozytywnie. To element napływowy kalał.
            • madziulec Re: Co? Gdzie? Jak? 22.11.10, 20:14
              Och pardon (przyjmując w końcu jezyk, który legionisci Piłsudskiego znali pewnie biegle z róznych powodow)...

Element napływowy w Legionowie to standard ;) Nie ma czegos takiego jak stali mieszkancy, nawet dlatego, ze musimy miec swiadomosc kiedy miasto powstalo.
              No ale nie ma to jak pokazanie, ze sie mieszka do lat 70-tych w bloku z wielkiej plyty ;)
              • gazo-beton Re: Co? Gdzie? Jak? 23.11.10, 17:13
                To, że miasto uzyskało prawa miejskie po wojnie, to nie znaczy, że nikt tu nie mieszkał przed wojną, albo w czasie wojny.
                A wielkiej płyty tu wtedy nie było. Zapewniam Cię. Było za to letnisko, do którego na sobotę i niedzielę, bo weekendów też wtedy nie było, przyjeżdżali Warszawiacy: lekarze, restauratorzy, profesorowie. I to oni budowali sobie WILLE w Starym Centrum i pod lasem, i to oni tworzyli to miasto, a teraz kolejne pokolenia po nich cieszą się spuścizną, która po nich została i pielęgnują tradycje.
                W wielkiej płycie nie mieli szansy zamieszkać w 1932 roku:-(((
                A w czasie okupacji nikt ich nie wysiedlał na Strugę z wielkiej płyty, tylko z willi drewnianych lub kubistycznych. Przejdź się Kwiatową bez piany na ustach i mgły w oku to zobaczysz kilka przykładów.
                Ale też mieli więcej kultury osobistej, bo wielkiej płyty nikomu nie wypominali i tego nauczyli swoje dzieci i wnuki.
                Na tym polega klasa. I to powinien być standard.

A słoma z butów, brak elementarnej wiedzy, o kulturze osobistej nie mówiąc, w poście powyżej.
                ----
        • milciak33 Re: Co? Gdzie? Jak? 22.11.10, 19:14
          Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Moja przeprowadzka zbliża się wielkimi krokami i wydaje mi się że polubię Legionowo, tym bardziej że nie lubię wielkich miast a w Szczecinie nie czuję się zbyt dobrze. Nie oczekuję wielkich teatrów, filharmonii czy innych tym podobnych rozrywek, bo mam świadomość że Warszawa jest niedaleko a tam można znaleźć wszystko. Chodziło mi o takie normalne sprawy o takie codzienne życie, no i może rzeczywiście powinnam zapytać gdzie można kupić świeże mięso i najlepszy chleb. Pozdrawiam
          • lidka.kwiecien Re: Co? Gdzie? Jak? 22.11.10, 21:38
            Witaj,
            Ja przeprowadziłam się ze Szczecina do Legionowa na początku września i polubiłam to miasto ekspresowo :). Tylko towarzysko troszkę kuleję więc jak będziesz miała ochotę na wspominki szczecińskie to służę :). Pozdrawiam serdecznie a forumowiczom wielkie dzięki za wszystkie informacje. podczytuję Was często ale tak się dziwnie składa, że jak mam ochotę przyłączyć się do dyskusji to "akurat" owa dyskusja przeradza się w "jatkę". Oczywiście nie zawsze i w każdym temacie - no cóż może mam takie szczęście :)
            • w.iwo Re: Co? Gdzie? Jak? 22.11.10, 21:58
              no cóż, ostatnio niektórzy mają fazę na narzekania ;))
              ale nie zrażaj się za szybko
              Legionowo jest pełne przyjaznych ludzi
              • magdakielczyk Re: Co? Gdzie? Jak? 23.11.10, 14:15
                Dziewczyny, jesli chcecie fajne miejsce na babskie plotki, to polecam dwa -
                1. Centrum Wina na Jagiellonskiej (troszke schowane, przy gabinecie weterynaryjnym). To calkiem nowa miejscowka, mozna kupic wino, ale oprocz tego sa wygodne kanapy, elegancki wystroj, dobra kawa, cos na zab i wino na lampki. W tygodniu czynne do 20:00, w piatki i chyba soboty dluzej. Polecam, bo miejsce warte grzechu.
                2. Drugie miejsce to znana w Legionowie kawiarnia Marysienka. W zimie pali sie tam w kominku, mozna zjesc dobre lody z goraca wisnia i napic sie kawy po staropolsku. Klimatycznie i sympatycznie.

A na zakupy koniecznie na targ - mozna zamowic wczesniej dobra poledwice wolowa, na czesci hurtowej swietne polne warzywa.
                Po ryby i rzeczy delikatesowe polecam sie wybrac do malych pawilonow na ul. Pilsudskiego (miedzy Reymonta a Batorego). Tam tez znajdziecie wszystko do sushi od tunczyka przez ryz po surowa osmiornice.

Pozdrawiam,
                Magda
                • lidka.kwiecien Re: Co? Gdzie? Jak? 23.11.10, 19:37
                  Dziękuję za tak cenne informacje, na pewno skorzystam. Zanim poczuję się jak u siebie to miną wieki :) więc takie rady są jak najbardziej wskazane :). Pozdrawiam
                  • milciak33 Re: Co? Gdzie? Jak? 23.11.10, 23:26
                    Jak już się przeprowadzę do Legionowa chętnie umówię się na "szczecińskie wspominki" bo ja też niestety nikogo nie będę tam znać. Niestety takie moje życie że nigdzie na stałe. W Szczecinie mieszkam 6 lat, zdążyłam się zadomowić a tu znowu będę mieć nowy "dom" Ale jestem pełna nadziei że Legionowo to będzie strzał w dziesiątkę. Dzięki za wszystkie rady i miłe słowa!!
    • marek_ka_lwo Re: Co? Gdzie? Jak? Legionowo w pigółce!! 07.06.13, 21:55
      Serio? BO ja tam nigdy poza obsługą żywego ducha nie widzialem. Jedzenie bardzo dobre i świeże, ale raczej jako takeaway a nie miejsce na posiedzenie ze znajomymi.
      • girlsjustwanttohavefun Re: Co? Gdzie? Jak? Legionowo w pigółce!! 10.06.13, 10:50
        To nawet logiczne. Im mniejszy ruch tym świeższe jedzenie.
        xD
    • girlsjustwanttohavefun Albo rybka, albo ... 10.06.13, 10:44
      www.pasozyty.com/wp-content/uploads/2011/11/Anisakioza.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka