14.01.11, 09:12
dziś na Modlińskiej korek makabryczny, chyba jakiś wypadek
jeden pas nieczynny, wszystko stało
ponad godzina w plecy

jak marudzi mi jeden kierowca godzina wyjazdu z Legionowa jest niezmiernie ważna dla powodzenia akcji jaką jest dojazd do pracy
czasem 15 min może wiele zmienić, jak twierdzi

o której Wy wyjeżdżacie ? w jakich widełkach czasowych są największe problemy ?
Obserwuj wątek
    • a-ksie Re: korki 14.01.11, 09:48
      Odpuściłam sobie Modlińską i jeżdżę pociągiem Po kilku godzinnej jeździe do pracy dałam sobie spokój Wychodzę podobnie do tego jak jeździłam autobusem tylko mam pewność ze się nie spóźnię. Gdyby tylko tak często nie zmieniali rozkładów bo wolałam być w pracy 5 minut przed jej rozpoczęciem a nie 20 jak to jest po ostatniej zmianie. Zobaczymy jak będzie w marcu:)
      • telemann Re: korki 14.01.11, 11:09
        jakbym musiał dojeżdżać codziennie samochodem do Warszawy, to bym się z Legionowa wyprowadził. Czasem jak korzystam z samochodu firmowego, to staram się wyjeżdżać ok. 5.30 -mam klucze do biura więc nie stanowi to jakiegoś problemu (choć jak ostatnio spadł śnieg, to pomimo wyjazdu o tak wczesnej porze do skrzyżowana z Konwaliową jechałem ponad godzinę)
    • polokokt Re: korki 14.01.11, 11:17
      ja jezdze autem, ale nie jeżdzę Modlińską. W zasadzie dla mnie najlepiej wyjechac najpozniej 6:30 - 6:35, wtedy na Okęciu jestem tak 8:00 - 8:10. Po 6:35 to już w zasadzie pozamiatane. Oczywiscie wiadomo, jak się wydarzy jakiś wypadek to i wyjechanie o 6:30 nie pomoze.

Za to na przyklad w środę była jakaś masakra z powrotem. O 16-tej stały wszystkie dojazdy do Ronda radosława (przy Arkadii) i to na odcinkach chyba z 2 km. W zasadzie ruch zamarł. Odbiłem na Żoliborz i Most Grota, ale tam sie okazało że był wypadek chyba 3 aut. Suma sumarum z centrum ponad 2h zajął mi powrót.

Ogólnie nie ma co ukrywać, lekko nie jest, jakbym miał możliwość jakiegos sensownego korzystania z pociągu + metro to bym sie od razu przesiadł (zresztą jakiś czas temu z 1,5 roku korzysałem), ale niestety od metra mam kawal drogi a autobusy stoją w tych samych korkach co stoję samochodem.

Pozdrawiam
      • polokokt Re: korki 14.01.11, 11:18
        aha, alternatywą jest przesunięcie sobie godzin pracy, dzisiaj jak jechałem na 10-tą to w zasadzie do lotniska przejechałem rozpędem (45-50 minut?).

Pozdrawiam
      • kwitkows Re: korki 14.01.11, 23:46
        Ja dzisiaj, w ramach testu, pojechałem Modlińską i gorzko tego żałowałem. Nie wiedziałem, że jest tam aż tak strasznie. Jednak nie ma to jak Płochocińska i okolice. Chociaż przyznaję, że gdy mam jechać do Centrum to tylko i wyłącznie SKM... Z samochodu zrezygnuję gdy czas dojazdu komunikacją miejską będzie krótszy niż samochodem. Na razie auto wygrywa mimo korków, chyba że się trafi tak jak dzisiaj... Paradoksalnie moja firma otworzyła biuro w Ciechanowie - tam dojeżdżam w tyle samo czasu co do Warszawy, nawet zimą.
        • polokokt Re: korki 15.01.11, 14:31
          Modlińską z "definicji" bo to jedyna ulica, którą Tarchomin (pewnie więcej jak 100 tys mieszkancow) musi wyjechac w strone centrum. Nie ma szans zeby sie nie zapchalo. A niech bedzie jakas mala stluczka to juz armagedon.
          Z płochocińskiej zawsze niemalże można gdzieś "uciec" W zasadzie wszedzie sie jedzie, oprocz wjazdow na most. Mi pokonanie wjazdu (ostatnie 300-400 metrow?)od Marywilskiej zajmuje minimum 20 minut. Gdyby tylko wszyscy kulturalnie czekali na swoja kolej i stosowali zasade zamka blyskawicznego w jednym miejscu, to ten czas potrafilby sie skrocic do 10 moze kilkunastu minut (jak sie nie wpycha nikt albo malo samochodow idzie duuuzo szybciej). No ale niestety, kultury na prozno szukac.

A do Ciechanowa tez wolałbym jeżdzić, zawsze to lepiej jechac 1 czy 1,5h i miec jakąś przyjemność (jak ktoś lubi jezdzic autem) niż ten sam czas spedzic stojąc w korku. Oby do wiosny i znow bedzie można się przesiąść na "2 koła", a wtedy dojazd zajmie jakies 50 minut bez względu na korki.
          Pozdrawiam
          • polokokt Re: korki 15.01.11, 14:36
            Miało być na początku:

Modlińska z "definicji" można odpuścić
    • wieko-od-trumny Re: korki 14.01.11, 16:49
      Wypadek był na moście G-R, więc nieprawdą jest, że jeden pas był nieczynny.
      Wyjazd dzisiaj 6.45.
      • aniela.legionowo Re: korki 17.01.11, 16:51
        Wieko ty to chyba jeździsz karawanem? :)
        • ilegionowo Re: korki 17.01.11, 18:11
          Ja pracuję na białołęce wieć na korki nie nażekam ale tak wiosną latem jesienią jeżdżę rowerem a zimą pociągiem lub autobusem bo w porównaniu z czasem jazdy samochodem są podobne.

Gdybym musiał jechać gdzieś dalej w głąb Warszawy to bym wybrał SKM
          • hubert_sikorski Re: korki 17.01.11, 18:37
            SKM też potrafi jeździć jak chce. Wczoraj nie było z gdańskiej na piaski o 19:38, do tego zero informacji, a pozostałe pociągi też mocno opóźnione. Dzisiaj pociąg z Legionowa o 17:28 był 17:40. Podczas "ataku" zimy jestem w stanie zrozumieć opóźnienia i odwołane pociągi ale mamy +7*C.
            • kka69 Re: korki 17.01.11, 20:18
              Modlińska była by luźniejsza , gdyby było gdzie zostawić auto pod "dworcem" w Legionowie.
              Wielu moich sąsiadów by jeździło pociągiem do Wawy, ale o godzinie 7 rano nie ma już gdzie pozostawić auta w rozsądnej odległości od pociągu, dlatego jeżdżą cały czas autem.
              Myślę, że gdyby było więcej miejsc parkingowych przy dworcu , to więcej osób by jeździło pociągiem i Modlińska była by luźniejsza.
              Może dało by się zagospodarować teren pod wiaduktem na DK61 .
              Wygląda wręcz idealnie na parking, "zadaszony" jakieś 200 metrów od dworca.
              Mogło by tam wejść może z 50 aut, a może nawet jak by był lekko płatny , to też byli by chętni?
              Tylko teren należy chyba do GDKiA , nie wiem czy można to jakoś ugryźć.
              • w.iwo Re: parking dworcowy 17.01.11, 21:16
                oczyma wyobraźni widziałam 700 miejsc parkingowych przy rampie :)
                oj przydałoby się
                • kwitkows Re: parking dworcowy 18.01.11, 12:52
                  Samochody stoją przecież na rampie, przy rampie i pod wiaduktem, na dziko oczywiście. Teren ogródków działkowych aż się prosi o lepsze wykorzystanie.
                • filip.net Re: parking dworcowy 18.01.11, 12:53
                  Jasne tylko, kto dołożyłby pieniądze na więcej pociągów? Jak widzieliście na pewno w innych watkach już teraz z miejscem, w skm nie jest wesoło.
                  A przy takiej liczbie miejsc parkingowych to przydałyby sie pociągi przynajmniej, co 15 min.
                  Miejsca pewnie powstaną przy centrum handlowym, jeżeli wreszcie powstanie.
                  • madziulec Re: parking dworcowy 18.01.11, 15:27
                    Tja...
                    I pewnie beda blokowac parking, tak jak blokuja parking przy Blekitnym ;)
                    • polokokt Re: parking dworcowy 18.01.11, 15:38
                      przeciez jakies centrum handlowe nie bedzie sponsorowalo miastu parkingow (jesli nie byloby takiej umowy za konkretne profity). Skonczyloby sie to tak jak w Błękitnym, że parking jest otwarty chyba od 9-tej (przynajmniej Ci na 8-mą nie zablokują całego parkingu), albo jak w Złotych Tarasach, że w ogóle parking jest płatny (albo trzeba dokonac jakis zakupow w sklepach na terenie centrum?).
                      Pozdrawiam
                      • benieck Re: parking dworcowy 18.01.11, 21:00
                        polokokt napisał:

> przeciez jakies centrum handlowe nie bedzie sponsorowalo miastu parkingow (jesl
                        > i nie byloby takiej umowy za konkretne profity). Skonczyloby sie to tak jak w B
                        > łękitnym, że parking jest otwarty chyba od 9-tej (przynajmniej Ci na 8-mą nie z
                        > ablokują całego parkingu), albo jak w Złotych Tarasach, że w ogóle parking jest
                        > płatny (albo trzeba dokonac jakis zakupow w sklepach na terenie centrum?).
                        > Pozdrawiam

W ZT parking jest płatny. Co do traktowania parkingów przy CH jako Park&Ride to burzyło się o to swego czasu M1, które nie zgadza się na zapełnianie parkingów przez kierowców przesiadających się do autobusów linii 190: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8784341,Centrum_handlowe_vs__kierowcy__Parkuj__nie_jedz__kupuj.html
        • wieko-od-trumny Re: korki 17.01.11, 21:23
          Jeździłem.
          Teraz jestem wożony.
          W kondukcie.
          A ten zawsze jedzie powoli, więc czy w korku czy nie, to mi i tak ganz pomada.
    • qbek_11 Re: korki 17.01.11, 20:53
      z chwilą uruchomienia SKM darowałem sobie dojazdy autobusem, samochodem

wyjeżdzam SKM 6.52 i na Mokotowie jestem 8.05

jedyny dyskomfort to metro ale jakoś idzie przeżyć
      • kka69 Re: korki 19.01.11, 20:57
        Myślę , że trzeba robić wszystko , aby powstało jak najwięcej miejsc parkingowych wokół dworca , wtedy więcej osób będzie jeździło pociągami, to poprawi przepustowość Modlińskiej .
        Mam kilka deklaracji od sąsiadów, że jak o godzinie 7 rano znajda miejsca parkingowe w okolicy dworca, to będą jeździć pociągami do pracy.
        To są konkrety.
        Teraz czas na naszych radnych.
        • filip.net Re: korki 20.01.11, 11:38

Jak dla mnie to modlińska była by przejezdna gdyby nie samochody z tarchomina.
          Obawiam sie, że ilość samochodów z legionowa i okolic do ilości samochodów z tarchomina na modlińskiej to jakiś promil.
          Przecież modlińska nie korkuje się przed wjazdami z tarchomina a dopiero za.
          Dla mnie skandalem jest żeby deweloperzy budujący tak wielkie miasto, bo inaczej tarchomina nazwać nie można nie zadbali o żadne drogi.
          Tarchomin sam powinien posiadać, co najmniej dwa bezpośrednie dojazdy do centrum + ze dwa mosty by sie przydały.
          Więc nawet, jeśli całe legionowo wsiądzie wyłącznie do pociągów to modlińska i tak będzie stała.
          • benieck Re: korki 21.01.11, 12:43
            Po otwarciu mostu Północnego dużo się zmieni. Szkoda tylko, że linia tramwajowa na razie dojedzie tylko do Mehoffera a nie do Winnicy. W tedy mielibyśmy dogodną przesiadkę z linii legionowskich do tramwaju, który dowiózłby do metra a tak nadal będą jeździć aż na Żerań i pozostanie przesiadka do autobusów, których liczba i tak zostanie zmniejszona po uruchomieniu tramwaju. Nie wiadomo też co z przejazdem przez most Grota-Roweckiego, który po otwarciu mostu Północnego ma iść do remontu.
            • polokokt Re: korki 21.01.11, 12:58
              Grota raczej nie zamkna, zbyt strategiczny most. Raczej bedzie tak jak jest teraz z wiaduktami, jakies mijanki, tymczasowe przeprawy...

A ostatnimi dniami w ogole jakoś luźniej się zrobiło na ulicach. Rano w zasadzie korek tylko przed mostem, na Wisłostradzie luz, przez centrum też szybko...
              Wczoraj z Okęcia o 16-tej dojechałem do Legionowa w 45 minut... Jak w wakacje.
              Pozdrawiam
              • kwitkows Re: korki 22.01.11, 12:32
                polokokt napisał:

> Grota raczej nie zamkna, zbyt strategiczny most.
                Z tego co pamiętam to jednak zamkną most Grota po zakończeniu Euro 2012.
            • hubert_sikorski Re: korki 21.01.11, 14:09
              Ciekawe jak zorganizują ruch kiedy zamkną wiadukt dzięki któremu jadąc Grota bezkolizyjnie skręcamy na Legionowo. Jak patrzę na mapkę modernizowanego odcinka to tego wiaduktu na obecnie prowadzonym etapie nie ruszą, zabiorą się pewnie za niego podczas remontu mostu. Druga sprawa to będzie trzeba pewnie poczekać na zjazd od strony Brudna na Modlińską.

Ktoś wie, czy filary na których stoi obecny wiadukt "syreny" zostaną wykorzystane przy budowie nowego wiaduktu?
              • ralph123 Re: korki 22.01.11, 13:59
                Jeśli masz na myśli ten zjazd co to 50% kierowców udaje że jedzie w prawo a w ostatniej chwili przypomina im sie że jednak w lewo, to spoko mogą zamknąć. Zrobią objazd Marywilską i dalej 50% będzie udawać, że skręca do hotelu a pojedzie prosto.
                Kto jeździ ten wie o czym pisze ;)
    • kwitkows Re: korki 22.01.11, 20:34
      Artykuł na temat centrum handlowego, ale jest plan i widać na nim parking P&R na 700 samochodów w miejscu ogródków działkowych. Jeśli byłby budowany razem z CH to rozpoczęcie budowy najwcześniej za rok.
      gazetapowiatowa.pl/index.php?id=data&ido=282
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka