Dodaj do ulubionych

Wieliszew vs. PERN

28.06.11, 12:40
Chodzi o III nitkę ropociągu. Stosy rur zalegających okolice wiaduktu wskazywały, że "coś" będzie się działo... ale przez lata była cisza. Z artykułu NAFTA dowiadujemy się, że plan zagospodarowania gminy blokował tą inwestycję.
Natomiast z artykułu w Money dowiadujemy się, że w 2013r PERN planuje zakończyć inwestycję.
Jak się w takim razie sprawy mają? W mediach można znaleźć tylko szczątkowe informacje (jak wyżej).
Obserwuj wątek
    • pawelkownacki Re: Wieliszew vs. PERN 28.06.11, 22:35
      Jutro ponownie przedkładam projekt planu zagospodarowania pod obrady rady, jeśli radni zaakceptują moją propozycję to rok 2013 jest bardzo realny.
      Jutro odezwę się.
      • ralphie Re: Wieliszew vs. PERN 30.06.11, 09:35
        Z informacji PERN wynikało, że budowa III nitki nie wymaga pozyskania kolejnych działek, bo miałaby być budowana na działkach gdzie jest I i II nitka. W planie zagospodarowania musi być, bo inaczej zapewne pozwolenia na budowę Starosta nie wyda. Nie bardzo rozumiem, w czym leży problem z blokowaniem tej inwestycji. Nie jest to może inwestycja, która przynosić będzie realne zyski dla gminy ale też po jej zakończeniu szkodzić raczej nie będzie. Chyba, że zyski z dzierżawy gruntu ale tu III nitka raczej niczego nie zmieni.
        • pawelkownacki Re: Wieliszew vs. PERN 30.06.11, 23:22
          Powiem tak... jak dla gminy to inwestycja przyniesie same realne korzyści tj. wsparcie dla straży w formie samochodu strażackiego i co najważniejsze.... 2% wartości budowli wpłacane w formie podatków od nieruchomości wpłacane co roku. Będzie tego około 300-400 tysięcy złotych. Dlatego nie blokowałem inwestycji i poprosiłem radnych o poparcie mojej propozycji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka