02.08.13, 09:22
W bloku przy ul.Królowej Jadwigi 4 kładą instalację kablówki Vectra. Na razie główny szkielet. Do mieszkań jeszcze nie wchodzili. Ktoś wie coś więcej na ten temat? Spółdzielnia jakoś się tym nie chwaliła. Będą docelowo budować sieć we wszystkich blokach?
Ciekawe jaka będzie oferta Vectry. Na stronie jeszcze nic nie piszą o Legionowie.
Obserwuj wątek
    • kka69 Re: Vectra 02.08.13, 10:44
      Oferta będzie pewno taka jak na stronie:
      www.vectra.pl/
      Spółdzielcza kablówka może już zwijać swoje kable.
    • freerazor Re: Vectra 24.02.14, 18:26
      Zdecydowanie odradzam usługi firmy Vectra-przerwy w dostawie internetu, które pracownicy tłumaczą wiecznymi modernizacjami. Obsługa klienta bardzo nieprzyjazna. Problemy z rozwiązaniem umowy - oddałem sprzęt i złożyłem wymówienie, którego pracownik nie raczył odnotować w systemie-w związku z tym mimo braku sprzętu opłaty były dalej naliczane...
      • polokokt Re: Vectra 24.02.14, 19:16
        czyli klasyczny problem firmy ruszającej z usługą/infrastrukturą na danym terenie.
        Pamiętam, że na neostradę, przez pierwsze dwa lata non stop pisałem odwołania i reklamacje. Ale jak po tym czasie wyszli na prostą, to nie wiem czy ze trzy przerwy od tamtej pory były. A ile to juz lat minęło?
    • kukuryku20 Re: Vectra 09.03.14, 09:02
      I jak z tą Vectrą? Zaczęła już działalność w Legionowie? Nasza dziadowska spółdzielcza kablówka doprowadza mnie do rozpaczy i gdybym mógł, to natychmiast zmieniłbym kabel!
      • martyna.j Re: Vectra 09.03.14, 20:42
        oferty vectry w skrzynkach już były kilka dni temu, i kontakt do "opiekuna budynku" też, więc chyba ruszyli
        • kwitkows Re: Vectra 10.03.14, 21:52
          A u mnie Vectra miała się instalować ale jak na razie polegli na podłączeniu zasilania do swoich zabawek :-)
      • jerzy.kowalik Re: Vectra 10.03.14, 23:03
        Działa przyzwoicie, chyba nie ma nic lepszego w Legionowie po kablu.
    • dikoj Re: Vectra 29.04.14, 12:40
      Wczoraj nareszcie podłączyłem się do Vectry. Wrażenia z testowania po jednym dniu bardzo pozytywne. Zobaczymy jak będzie dalej. Oczywiście, jak było to powiedziane wcześniej, spodziewam się drobnych problemów "wieku dziecięcego" instalacji, ale i tak nie ma w Legionowie lepszego dostawcy internetu niż kablówka. Mówię tu oczywiście o komercyjnych dostawcach.

Polecam przedstawiciela Vectry: Sebastian Szymkowski 603075715.
      Dzwoniłem do kilku przedstawicieli, których ulotki znalazłem w skrzynce. Pan Sebastian okazał się najbardziej kompetentny. Dodatkowo przedstawił najlepszą ofertę.
      • kukuryku20 Masz tylko TV czy też telefon i internet? 29.04.14, 20:01
        Jest różnica w jakości obrazu w porównaniu ze spółdzielczym drutem? Co z umową spółdzielczą?
        • dikoj Re: Masz tylko TV czy też telefon i internet? 30.04.14, 11:21
          Z Vectry mam tylko internet. Tv z satelity. Nigdy nie korzystałem z usług spółdzielni. Jedyne co mogę powiedzieć patrząc po cenniku internetu - drogo! Poza tym instalacja spółdzielni jest na przewodach 50Ω. Do wyższych prędkości internetu wymagane jest co najmniej 70Ω.
          W temacie jakości usług dostarczanych przez spółdzielnie więcej będą wiedzieć jej użytkownicy.
          • michala4 Re: Masz tylko TV czy też telefon i internet? 09.07.14, 22:41
            Instalacje magistralne oraz budynkowe obu kablówek są podobne, oferują podobne możliwości przesyłu zarówno tv jak i internetu mimo że spółdzielcza sieć jest starsza, niestety kolega dikoj troszkę mija się z prawdą, kable jakich używa kablówka spóldzielcza są od lat 70 ohm tyle że o różnym przekroju,obecnie nie korzystam z usług z żadnego z tych operatorów, ale mam wiedzę, która może rozwiać niektóre wątpliwości co do tvk, każdy kto zastanawia się nad wyborem operatora musi zastanowić się na czym mu zależy i nie chodzi tu wcale o parametry łącza, VECTRA zapewnia dostęp do super szybkiego internetu powyżej 100Mb/s i ilością kanałów dvb-c znacznie przekraczającą ofertę spółdzielni, z drugiej strony trzeba wziąć pod uwagę fakt że nasze komputery w większości nie są w stanie obsłużyć prędkości pow 100Mb/s z racji zainstalowanych kart fast ethernet-owych, nie wspominając o osobach które nadal korzystają z internetu kablowego po złączu USB ! Zaletą spółdzielni jest wbrew pozorom jej lokalność, a co za tym idzie łatwość dostępu do serwisu i bok, w VECTRZE tego nie znajdziecie. Gdyby spółdzielnia zdecydowała się na uruchomienie int o parametrach jak w VECTRZE to myślę że bez problemu mogła by z nią konkurować o klienta :) . Osoby które mają problemy z usługami powinny kontaktować się bezpośrednio z serwisami swoich operatorów, czytając to forum zauważyłem że ktoś od 4 lat bezproblemowo korzystał z internetu i nagle teraz jest źle to szuka innego operatora, wg mnie to błąd, skoro przez taki okres czasu było dobrze to warunki się nie zmieniły chyba że na lepsze, ale podsumowując w takim przypadku prawdopodobnie uszkodzeniu uległo jakieś urządzenie, modem, wzmacniacz lub jakiś inny element instalacji, takie problemy trzeba zgłaszać a nie wypisywać że kablówka jest zła to ją zmieniam.
            Pozdrawiam
            • dikoj Re: Masz tylko TV czy też telefon i internet? 10.07.14, 08:01
              >ktoś od 4 lat bezproblemowo korzystał z internet
              > u i nagle teraz jest źle to szuka innego operatora, wg mnie to błąd, skoro prze
              > z taki okres czasu było dobrze to warunki się nie zmieniły chyba że na lepsze

Nie chodzi tu o to, że Internet przestał dobrze działać, tylko o to, że przepustowość łącza nie starcza już na potrzeby użytkownika. W moim przypadku (miałem Netię) "jest źle" oznaczało właśnie zbyt małą prędkość wysyłania danych. Miałem 4Mb/s. Na domowe potrzeby wystarczało, ale po zmianie pracy wysyłanie i ściąganie projektów po kilkaset MB czy nawet 2-3GB stało się uciążliwe.
              Netia zaproponowała mi maksymalnie 13Mb/s (możliwość infrasftukturuy) przy cenie za 20Mb/s. Oczywiście mówimy o prędkości maksymalnie DO określonej wartości.
              Vectra zaproponowała mi prędkość DO 30Mb/s za cenę niższą niż Netia.
              Dlatego zmieniłem dostawcę. Zatem zmiana dostawcy nie była podyktowana obniżeniem jakości usługi, ale niewystarczającą prędkością do moich nowych potrzeb. I w Netii i obecnie w Vectrze nie miałem nigdy żadnych przerw sygnału, a prędkośc zawsze osiągała maksymalne wartości.

Wiadomo, że jeden komputer nie obsłuży 100Mb/s. "Superszybki Internet" to oferta dla użytkownika z kilkoma komputerami i możliwością podziału łącza.

Informację o kablach powtórzyłem po instalatorach. Widocznie się pomylili.
              • mieszkanieczbloku Spółdzielcza kablówka kontra Vectra 10.07.14, 08:40
                Jako, że znam obydwie sieci z autopsji....mogę napisać, że plusem SSTP jest błyskawiczny Serwis i możliwość obsługi klienta na miejscu. Vectra nie posiada biura obsługi w Legionowie, niema też miejscowego serwisu, skutkuje to w razie problemów, wiszeniem na słuchawce w infolinii, lub staniem w kolejce w ich biurze w stolicy! Co do reszty, to w zależności jakie kto ma potrzeby, może sobie wybrać pakiet z każdej, z tych dostępnych kablówek, odpowiedni dla niego.
      • stevex Re: Vectra 10.07.14, 09:36
        Mi też próbowali wcisnąć Vectrę, ale znajomi z pracy maja wiecznie problemy z tym operatorem.Nalicza jakieś dziwne opłaty dodatkowe za serwis itp...W dodatku sam przedstawiciel był tak nachalny i męczący że szok.Nie potrafił zrozumieć, że zostaje w SSTP.Ciągle nękał mnie pod drzwiami a gdy odmówiłem mu wejścia do mieszkania strzelił fochy.
        Potem było kilka telefonów i znowu to samo....
        Nie podoba mi się tez ich kampania reklamowa , ich setki ulotek różnej maści zapychają skrzynki.
        Moim zdaniem jak coś na siłę wciskają to zazwyczaj jest to niekorzystne.
        • michala4 Re: Vectra 10.07.14, 22:56
          Ogólnie taka taktyka tej firmy teraz wyobraźcie sobie ile osób tak wkręcili,osobiście słyszałem że jednym z argumentów za ich usługą jest zaprzestanie działania spółdzielczej tvk z chwilą uruchomienia dvb-t w eterze?! Mogę też dodać że trzeba strasznie zwracać uwagę na umowę jaką się podpisuje bo oferta potrafi być różna przy rozmowie z opiekunem bloku a sfinalizowana w formie papierowej i wtedy można się zdziwić. Sprawa co do transferu wygląda tak:
          przeciętny użytkownik jest wzrokowcem i wybiera tę ofertę operatora gdzie jest większa liczba Mb/s a to że w życiu tego nie wykorzysta to inna sprwa ale jest czym się chwalić:)
          Wyścig na oferowane prędkości trwa zarówno w spółdzielni jak i VECTRZE, obie kablówki mogą świadczyć usługi dostępowe z prędkościami do 400 Mb/s tylko po co to komu???
          wg mnie prędkość int 40 Mb/s jest odpowiednia na dzisiejsze czasy.Kablówki mają tę przewagę że oferowane przez nie prędkości rzadko kiedy nie trzymają parametrów nie to co w tp czy netii. Vectra bardzo agresywnie werbuje klientów spółdzielnia niezmiennie od lat w swoim tempie rozwija usługi, ale ostateczny wybór i tak należy do klienta, tak jak pisał kolega stevex i mieszkanieczbloku biura serwisu ani BOK-u VECTRY w Legionowie nie ma tak że kontakt jest utrudniony zostaje infolinia, a SSTP mamy pod ręką, oczywiście nikt nie bierze usługi z myślą o serwisie ale jak to w życiu prędzej czy później będzie trzeba z niego skorzystać i wtedy się okaże czy wybór operatora był słuszny.
          Nasze PC spokojnie obsługują prędkości pow 100Mb/s wystarczy karta GIGA-bitowa, już spora część urządzeń takową posiada, używając kilku komputerów nie dzielimy prędkości a jedynie ją rutujemy wydłuża się jedynie czas odpowiedzi od serwerów ale prędkość nieznacznie spadnia w takiej konfiguracji. Ostatnio będąc u znajomego (posiada SSTP) zauważyłem że kablówka zainstalowała mu modem CISCO EPC3928S a z tego co się orientuje jest to sprzęt z wyższej półki działający w 8 kanałach downstream-owych i 4 upstream-owych co daje możliwość przesłania ok 350 Mb/s do użytkownika a to już nie byle co, niedawno jedna z wielkich kablówek chwaliła się uruchomieniem takiego systemu a tu o SSTP już na tym popyla od dobrego roku, tak że nie ma tragedii z tą spółdzielnią w tym momencie poprostu przegrywają walkę na cyferki i tyle.
          Pozdrawiam
        • dikoj Re: Vectra 11.07.14, 08:21
          Tak jak w każdej dużej firmie chcącej pozyskać jak największa ilość klientów zatrudnia się ludzi, którym płaci się za ilosc sprzedanych usług. Nie ma wytycznych co do metody sprzedaży, więc jeśli ktoś spotkał się z aroganckim przedstawicielem to trudno winić za to Vectrę jako firmę. Można by poskarżyc się do - o ile taki istnieje - koordynatora/kierownika przedstawicieli na danym terenie.
          Na ulotki nic się nie poradzi - dla roznosicieli to też praca.
          Ja postanowiłem wykorzystać dużą liczbę reklamujących się przedstawicieli. Zadzwoniłem do kilku z nich (większość to dorabiający studenci) i każdego pytałem czy nie może załatwić jakiejś promocji, specjalnych warunków. Koniec końców dostałem 3 m-ce abonamentu po 1zł.
          • mieszkanieczbloku Re: Vectra 11.07.14, 14:27
            Przypomniał mi się jeszcze jeden plus SSTP, mianowicie możliwość korzystania z modułu CI, co pozwala zaoszczędzić na dekoderze ;) ...no i obsługa jednym pilotem! Vectra nie ma nawet zamiaru takiego udogodnienia wprowadzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka