Dodaj do ulubionych

Mieszkania komunalne

08.02.14, 22:52
Miasto zapowiada budowę kolejnego bloku komunalnego, poprzedni na Kozłówce został oddany niedawno
Jak dla mnie jest to gruba przesada, kiedy przeczytałem że mieszkania w nowym bloku komunalnym są kompletnie wyposażone łącznie z zabudową kuchenną, wygładzinami, gresami zacząłem się zastanawiać po jaką cholerę ja i kilkanaście tysięcy ludzi braliśmy kredyty hipoteczne na całe życie, po co tyramy aby spłacić ratę kredytu, wystarczyło zgłosić się do miasta po przydział mieszkania
Do napisania tego postu skłoniło mnie to że budowa mieszkań komunalnych o podwyższonym standardzie to norma, ostatnio na forum Bródna przeczytałem że w Warszawie powstały mieszkania komunalne z garażami co uważam już za przesadę
W Legionowie od razu z budową mieszkań zrobiono miejsca parkingowe, zagospodarowano teren, zrobiono ławeczki, oświetlenie

Obserwuj wątek
    • unoman Re: Mieszkania komunalne 08.02.14, 23:30
      Było zrobić ośmioro dzieci i głośno płakać, ze nie ma co do gara włożyć... Znajomy dostał w innym mieście komunalną kawalerkę i narzekał, że powinien dostać 2 pokoje. Był z żoną i małym dzieckiem. Rozumiem, że każdy chce mieć jak najlepszy standard ale za to się płaci. Tak jak dopłaty do czyichś kredytów... Wyłącznie na nowe mieszkania z zawyżonymi przez deweloperów cenami. Ktoś czerpie pełnymi garściami z naszych podatków i karmi nas bzdetami w tv. Kupiono używane czołgi, ciekawe czy bez jakiejkolwiek dokumentacji jak poprzednie i z przestarzałą amunicją. Wielka afera na Ukrainie a patrzyliście na przepisy dotyczące zgromadzeń i możliwosci wprowadzenia obcej policji i wojska u nas ?
      • polokokt Re: Mieszkania komunalne 09.02.14, 11:18
        Postawa znajomego, jest doskonale znana , a nawet fajnie opisana na przykładzie:

www.reagan.org.pl/artykul/dzialanie-systemu-podatkowego-na-przykladzie-piwa
      • metron1 Re: Mieszkania komunalne 10.02.14, 11:07
        Chodzi mi o coś innego. Nie mam pretensji ze miasto posiada mieszkania komunalne bo zdarzają się wypadki losowe i tragedie kiedy takie mieszkania należy przyznać
        Ale ludzie którzy płacą podatki proszą o zrobienie czegokolwiek dostają odpowiedź że w budżecie nie ma pieniędzy.
        Z drugiej zaś strony pieniądze znajdują się na budowę bloku komunalnego czyli z zasady przeznaczonego dla ludzi o niższych dochodach ale w standardzie gdzie na taki standard zwykli ciężko pracujący ludzie tyrają latami, robią za swoje remonty
        Należałoby się spytać rodziców którzy dochowali się ósemki dzieci czy kiedykolwiek zastanawiali się czy będzie ich stać na utrzymanie tylu dzieci
        Bo chyba nikt ich nie zmuszał do robienia tylu dzieci ???
        • b4rt76 Re: Mieszkania komunalne 10.02.14, 14:54
          > Należałoby się spytać rodziców którzy dochowali się ósemki dzieci czy kiedykolw
          > iek zastanawiali się czy będzie ich stać na utrzymanie tylu dzieci
          > Bo chyba nikt ich nie zmuszał do robienia tylu dzieci ???

Nikt ich nie edukował czy też uświadamiał o konsekwencjach podejmowanych decyzji, nie pokazał alternatywy, nie edukował, zwłaszcza, że państwo wspierało "najubozszych".
          Swój (i to doćś spory) kamyczek do gródka dorzucił Kościół m.in zakazem antykoncepcji.
          I po trzecie: wygodnie im chyba z tym. Z zasiłków na dzieci jak do tej pory sie utrzymują. Nie muszą tyrać po 8-10 godzin w dyskoncie za 1300 złotych, mieszkanie dostaną, zywność dostaną, to i jeszcze kablówkę się założy.
          Zatem: po co się starać, tak jak reszta frajerów z ciężką pracą i kredytami na 20 lat, skoro ich podstawowe potrzby zostały zaspokojone minimalnym nakładem?...
          • zdebeq Re: Mieszkania komunalne 10.02.14, 15:38
            tu jest wytłumaczone na czym problem polega:
            www.reagan.org.pl/artykul/dzialanie-systemu-podatkowego-na-przykladzie-piwa
            Tak naprawdę, to nie chodzi o to jaką pomoc powinni dostać potrzebujący tylko czy w ogóle powinni dostawać. Czy ich życie opiewa w luksusy nie wiem. Na pewno każdy ma inną wrażliwość luksusu co zależne jest od ilości posiadanych dóbr.
            Tak samo życie w ubóstwie jest zależne od postrzegania ubóstwa. U nas jak się ma kineskopowy telewizor to już jest się biedakiem. W Afryce jak śmiertelność noworodków przekracza 20-30 procent to jest norma.
      • kajene4411 Re: Mieszkania komunalne 23.03.14, 14:04
        Nie rozumiem skąd w Was tyle zazdrości????jak Wam żal tyłek ściska to trzeba było złożyć wniosek w urzędzie o mieszkanie a nie rzucać się na kredyt na który Was nie stać i który robi z Was zazdrosnych, zawistnych i wrednych ludzi którzy zazdroszczą innym że sie nie sfrajerowali kredytem nie do spłacenia :)
        • kka69 Re: Mieszkania komunalne 23.03.14, 14:48
          Nie jestem pewien czy to jest zazdrość, czy troska o rozrzutność gospodarowania NASZYMI pieniędzmi.
          Dodatkowo rozdawnictwo mieszkań o takim standardzie wyposażenia wpływa demotywująco na osoby płacące podatki i ciułające na własne M.
          Bo ktoś , kto według urzędu nie łapie się na mieszkanie komunalne nie jest w stanie zapracować na własne mieszkanie o podobnym standardzie, a i osoby mieszkające w lokalu komunalnym o niezłym standardzie nie są zmotywowane aby przeprowadzić się do własnego mieszkania.
        • metron1 Re: Mieszkania komunalne 23.03.14, 21:41
          Wiedziałem że prędzej czy później pojawią się podobne głosy
          Tak jestem wredny, zawistny i zazdroszczę innym bo między innymi z moich ciężko zarobionych pieniędzy jest finansowana budowa mieszkań komunalnych które często dostają cwaniaczki
    • kudlata098 Re: Mieszkania komunalne 23.03.14, 22:05
      Często i gęsto mieszkania komunalne dostaje patologia. Nie ma to jak narobić sobie 10 dzieci i niech państwo chowa,kasę z opieki dostaną a do tego mieszkanko,urządzone na kozłówce.Ot taki prezencik,co tam niech sie ludzie cieszą. Rownież mnie boli, że muszę spłacać kredyt jeszcze przez 28 lat a inni dostają wszystko za darmo :/
      • zdebeq Re: Mieszkania komunalne 23.03.14, 23:41
        to dzieciaki dostały dach nad głową. możesz wejść i ich wywalić na bruk.

> mnie boli, że muszę spłacać kredyt jeszcze przez 28 lat a inni dostają wszystk
        > o za darmo :/

niektórzy dostali od starych, niektórzy wygrali w totka. Niektórzy ukradli.
        • metron1 Re: Mieszkania komunalne 24.03.14, 07:21
          Dzieciaki jak piszesz są jedynie narzędziem służącym do otrzymania zasiłku, mieszkania, wyrwania kasy i służą jedynie temu aby mamusia z tatusią nie musieli się w życiu za bardzo napracować
          Na tych darmozjadów ma pracować cała reszta
          • 3goust Re: Mieszkania komunalne 24.03.14, 09:58
            Ale wiesz to chyba nie chodzi o pomoc jako taką, ale zaszczepienie chęci pracy.
            Każdemu w życiu może przytrafić się wszystko, niezapowiedziana choroba dziecka czy rodzica nie istotne. Utrata pracy, państwo powinno pomóc tu chodzi o jakość pomocy... czemu zapewniają standard na który niekiedy pracuje się 30 lat? Zapewnić minimum pokój kuchna łazienka na głowę nie pada jest dobrze a nie, deski podłogowe, gresy, kuchnie indukcyjne wanny z hydromasażem...Chyba przejdę się po osiedlu SMLW lub LEG-BUD i zobaczę czy ludzie normalni, którzy każdego dnia zmagają się z pracą mają taki standard... I warunki otrzymywania tego m-komunalnego - dożywotnio bez dodatkowych warunków np: zapewniamy ci przez trzy lata czy pięć byś wziął się w garść i zaczął pracować na własne m? Zero motywacji i dodatkowo system który powoduje że odechciewa się pracować....
            • kudlata098 Re: Mieszkania komunalne 24.03.14, 10:10
              Nikogo nie mam zamiaru wyrzucać na bruk. Chodziło mi tylko o to,że rodzice wykorzystują swoje dzieci jak narzędzia, żeby wyrwać kasę i mieszkanie od państwa, nie musząc na to pracować! Przykre,ale prawdziwe.
              • zdebeq Re: Mieszkania komunalne 24.03.14, 10:34
                ale rozumiem, że to dotyczy wszystkich rodziców, którzy mają dopłaty do przedszkoli, dzieci mają dopłaty do biletów ZTM, kwotę wolną od podatku, itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka