Dodaj do ulubionych

Samoloty nad Chotomowem - duży hałas?

18.09.16, 11:50
Dzień dobry,

planuje przeprowadzić się z Ursynowa w okolice Dąbrowy Chotomowskiej. Zastanawiam się, czy nie wpadnę z deszczu pod rynnę gdyż na Ursynowie bardzo przeszkadzają mi latające co chwilę głośne samoloty. Czy podobne natężenie ruchu lotniczego jest właśnie tam? Byłem dwa razy w Dąbrowie Ch. i za drugim razem byłem wstanie przeczytać numer boczny wznoszącego się samolotu, który generował taki hasła, że nie słyszałem stojącej obok osoby.

Czy jakiś mieszkanie tych okolic mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami?

Z góry bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Samoloty nad Chotomowem - duży hałas? 18.09.16, 22:00
      Odległość od Lotniska Chopina do ursynowa to +/- 5km. Odległość od Lotniska Modlin do Dąbrowy Chotomowskiej to 14-15km. Także nad Dąbrowa Chotomowską to samolot musi być już dużo wyżej niż samolot nad Ursynowem. Generalnie w tej okolicy jest dużo ścieżek podejścia zarówno na Modlin jak i na Okęcie . Rok temu (albo dwa lata) jak remontowali jeden pas na Okęciu to cała ścieżka podejścia była nad Legionowem. Mi się podobało, bo było na co popatrzeć.
      Generalnie masz wybór. Mieszkać pod samolotami. Mieszkać przy autostradzie. Mieszkać przy torach kolejowych. Pamiętaj też jeszcze że w zimę połowa okolicznych mieszkańców pali w piecu węglem, a więc cała okolica spowita jest dymem.... a oglądając działkę latem tego nie doświadczysz. na Ursynowie pewnie aż takiego zadymienia nie ma z racji innej zabudowy. Także nigdzie nie jest kolorowo. Jest po prostu cpo innego w zamian :)
      Po totalną ciszę to chyba tylko na Mazury albo w Bieszczady.
      • mikolaj_bv Re: Samoloty nad Chotomowem - duży hałas? 20.09.16, 13:25
        Dzięki za odpowiedź. Nie szukam głuchej ciszy, bo wiem, że to niemożliwe, po prostu na dźwięk samolotów jestem szczególnie wyczulony. No nic, przejadę się tam kiedyś na cały dzień i zobaczę jak to wygląda :-)
        • kka69 Re: Samoloty nad Chotomowem - duży hałas? 20.09.16, 19:09
          Hałas od samolotów pochodzi głównie od mocnej pracy silnika podczas startów.
          Przy wschodnich ( ogólnie mówiąc) wiatrach samoloty startują w naszym kierunku, wtedy jest głośno.
    • ralphie Re: Samoloty nad Chotomowem - duży hałas? 21.09.16, 08:58
      Weź też pod uwagę poniższe kwestie planów/nie planów. Fakt, że może w ogóle do tego nie dojść ale lepiej mieć świadomość:

www.fly4free.pl/centralny-port-lotniczy-nie-powstanie-rzad-sklania-sie-w-strone-wielkiej-rozbudowy-modlina/

Na razie Modlin obsługuje niewielkie i stosunkowo nie wiele samolotów. A! I kiedyś ojce założyciele lotniska Modlin, po jakichś protestach obiecywali, że samoloty podejścia i odejścia będą wykonywały od północnego brzegu Narwi, jak widać obiecywali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka