Dodaj do ulubionych

Legionowo = Czarnobyl

20.01.17, 12:54
Wiem, że trochę się powtarzam ale zszokowała mnie informacja na stronie IOŚ a dokładniej w zakładce raport roczny ( sojp.wios.warszawa.pl/raport-dobowy-i-roczny ), że jesteśmy notorycznie przez cały rok (!) podtruwani najgorszymi pyłami PM2,5 ( pl.wikipedia.org/wiki/PM2,5 ). Legionowo stało się miastem nie nadającym się do życia dla ludzi! To tak jak by ktoś przyniósł do centrum Legionowa czynny wulkan wydzielajacy trujace gazy! Cóż powiedzieć jestem w szoku i zaczynam się domyślać skąd astma u mojego taty. Chyba zacznę nosić maseczkę jak w filmach z Japonii.
Obserwuj wątek
    • zdebeq Re: Legionowo = Czarnobyl 21.01.17, 08:56
      Maseczki chirurgiczne jakie można z tych japońskich zdjęć zauważyć nie chronią przed pyłami. Do tego celu także nie są zakładane. Chronią przed zagrożeniem biologicznym
      W Japonii nie ma zwyczaju, że jak się 2 razy kichnie to na pół roku się unika roboty i zwolnienie. Ludzie zkładają maseczkę, żeby nie siać i normalnie idą do roboty jak pracowity człowiek
      • madziulec Re: Legionowo = Czarnobyl 21.01.17, 10:10
        Przy czym pracownicy wydziału zdrowia zalecają co do maseczek "a bo ja wiem, niech pani sobie kupi w aptece"
        • kufaja123 Re: Legionowo = Czarnobyl 24.01.17, 13:31
          Może to coś zmieni (oby temat nie przysechł, jak się cieplej zrobi): warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,21285016,mazowsze-uchwala-antysmogowa-juz-w-tym-roku.html
          • kubu5 Re: Legionowo = Czarnobyl 25.01.17, 11:40
            Spoko przed następnymi wyborami omamia nas wizją szpitala onkologicznego byśmy mieli gdzie swoje raki leczyć
            • madziulec Re: Legionowo = Czarnobyl 25.01.17, 20:35
              Onkologiczny mamy w Wieliszewie
          • tabaher-2 Re: Legionowo = Czarnobyl 27.01.17, 09:47
            Pewnie że się zmieni.
            PiS pod naciskiem lewackich mediów dokręci śrubę i będzie czyściej ale do gara nie będzie już co włożyć. W następnych wyborach znienawidzony PiS przegra wybory bo odwróci się od niego najbiedniejsza część społeczeństwa, czyli ta, która chodzi do kościoła i pali węglem. Temat przyschnie bo media nie będą już o tym pisać. I może nawet powietrze będzie czystsze ale i tak będzie strach na ulice wychodzić, tak jak dziś w większości miast ubogaconej europy.
            Smog jest problemem, ale takie problemy rozwiązuje się latami a nie z dnia na dzień.
            Jeśli ktoś chce zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi to wystarczy wyłączyć telewizję i włączyć myślenie.
            • zdebeq Re: Legionowo = Czarnobyl 27.01.17, 18:02
              Dobra. Skoro tego typu rzeczy trwają latami. To kiedy jest czas, żeby proces zacząć.
              W Polsce nie kładło się nacisku na szkolenie młodzieży z historii, filozofii, wiedzy o społeczeństwie czy planowaniu rodziny. Argumentowało się to faktem, że jesteśmy krajem na dorobku. I dlatego mamy pokolenie półgłówków, które decyduje o losie kraju.
              ROzumiem, że kwestie dbania o wspólne środowisko dalej będziemy podporządkowywać argumentom, że jesteśmy na dorobku..
              • metron1 Re: Legionowo = Czarnobyl 27.01.17, 22:18
                Taki o to materiał wyszperałem na forum
                Cytuję za Forbes.pl

„W ciągu kilkudziesięciu lat Polacy odczują wzrost cen energii silniej niż inne kraje europejskie. Powód? Nasze ceny energii, w porównaniu do cen innych dóbr, już teraz należą do najwyższych w Europie. Koszty społeczne będą ogromne”

„Już dziś budżety gospodarstw domowych w naszym kraju są bardziej obciążone wydatkami na energię niż w pozostałych krajach Unii Europejskiej (UE). W roku 2010 wydatki na energię stanowiły 11% wszystkich wydatków polskich gospodarstw domowych, czyli o połowę więcej niż średnia dla krajów UE2. Przyczynami są niższy poziom dochodów w Polsce przy cenach surowców energetycznych ustalanych na rynkach światowych oraz wysokie wydatki na ogrzewanie, będące skutkiem klimatu oraz jakości budynków3. Aż 18% gospodarstw domowych w r. 2013 dotyczył problem oszczędzania kosztem niedogrzania mieszkań. Były to głównie gospodarstwa osób niepracujących oraz ogrzewających mieszkania piecami na opał.”

Najpierw trzeba zacząć od tego
                • zdebeq Re: Legionowo = Czarnobyl 28.01.17, 08:56
                  Ale od czego trzeba zacząć, bo niespecjalnie rozumiem.
                  Czy te 11% to dużo czy mało. Skoro o połowię więcej to oznacza, że w krajach UE jest ok 7,5%. Czyli 3,5% które w sumie daje to 11 przy średniej pensji na wysokości 4 tysięcy złotych, daje miesięcznie 140 złotych. Teraz pytanie czy to wynika z faktu, że mało zarabiamy, czy może też z tego, że jesteśmy na tle innych krajó∑ EU raczej obszarem zimnym? Cytując klasyka: sorry taki mamy klimat.
                  • metron1 Re: Legionowo = Czarnobyl 28.01.17, 22:11
                    Zacząć od tego że w Polsce np ceny energii elektrycznej w stosunku do siły nabywczej są jednymi z najwyższych w całej UE
                    A czekają nas duże podwyżki cen energii elektrycznej w najbliższym czasie chociażby wzrośnie opłata przejściowa
                    Odnośnie cen gazu, przed chwilą wyczytałem że za rosyjski gaz płacimy więcej niż Niemcy
                    Polska w 2014 r. za 1 tys. m sześc. rosyjskiego gazu płaciła 379 dol. (rok wcześniej - 429 dol.), podczas gdy Niemcy - 323 dol. (w porównaniu z 366 dol. w 2013 r.).
                    Odpowiadając na pytanie, owszem jesteśmy krajem zimnym co można tłumaczyć zwiększonym zużyciem gazu
                    Ale cen energii elektrycznej nie są wytłumaczyć zimnym klimatem tylko tym że zarabiamy za mało ???
                    • zdebeq Re: Legionowo = Czarnobyl 30.01.17, 00:12
                      W dalszym ciągu nie zmienia to faktu, który wyszzedł z moich pobieżnych wyliczeń.
                      To, że zarobki są za małe to wiadomo. Nie można jednak w ten sposób tłumaczyć wszystkiego.
                      • metron1 Re: Legionowo = Czarnobyl 30.01.17, 10:37
                        To tłumaczy wszystko, jeżeli Niemcy płacą za gaz taniej niż my to realnie, w odniesieniu do zarobków płacą 4 razy taniej
                        • zdebeq Re: Legionowo = Czarnobyl 30.01.17, 17:08
                          No ale płacą więcej za fryzjera, za nianię, za weterynarza, za sztuczne zęby. Itd
                          • metron1 Re: Legionowo = Czarnobyl 30.01.17, 17:34
                            Polak będzie siedział w zimnie ale za to zaje....ą sztuczną szczęką
                            To że Niemcy w swoim Lidlu płacą mniej niż w naszym mimo 4 krotnie większych zarobków,że życie generalnie kosztuje ich mniej to taki nic niewarty uwagi szczegółów
                            • zdebeq Re: Legionowo = Czarnobyl 30.01.17, 18:31
                              Ale ja nie twierdzę, że Niemcy nie są bogatszym krajem.
                              Tylko wciąż nie uważam tego za usprawiedliwienie.
                              • zdebeq Re: Legionowo = Czarnobyl 30.01.17, 18:35
                                Tymczasem w świecie jakim żyjemy obserwuje się gigantyczny wzrost udziału wolnych zawodów, chyba do 14% obecnie.
                                Czy jesteś wstanie płacić 2x tyle za nianię, za fryzjera, za pana glazurnika, za fryzjera, za taksówkarza, za fotografa na wesele, itd. Bo na tym będzie polegał wzrost płac, który sprawi, że średnie wynagrodzenie w Polsce będzie bliższe średniej w Niemczech.
    • mileg Re: Legionowo = Czarnobyl 04.02.17, 00:58
      a kto nas podtruwa - wiesz? ja tak
      • karolinazlegionowa Re: Legionowo = Czarnobyl 04.02.17, 04:03
        No to napisz. A wracając do zarobków to po prostu jesteśmy biednym krajem. 2 wojny światowe powstania, komunizm spowodowały niewyobrażalne straty materialne. Na zachodzie ludzie mają spadki i żyją w kamienicach z XIX wieku, w domach mających ponad 100 lat. W Polsce młodzi zazwyczaj nic nie dziedziczą, muszą sami brać kredyty i spłacać mieszkanie. Dodatkowo mogę dodać wielką niesprawiedliwość po II WŚ. Polska otrzymała ziemie zachodnie. Jednak ówczesny rząd polski nie przekazał ich narodowi tylko utrzymał jako państwowe. W ten sposób duże obszary ziemi na zachodzie Polski są nieefektywnie wykorzystywane. Widziałam dane statystyczne i niestety na terenach tzw starej Polski 70% ziemi jest w rękach prywatnych a tylko reszta państwowa, a na tzw terenach odzyskanych jest dokładnie na odwrót 30% w rękach prywatnych a 70% państwowe. Może kiedyś doczekamy się uwłaszczenia i to co powinno być w rękach narodu do niego trafi.
    • koto63 Re: Legionowo = Czarnobyl 08.02.17, 12:37
      Prezydent tego zatrutego miasta powinien płacić odszkodawania za utratę zdrowia, chorób ukladu oddechowego jest tu bardzo dużo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka