Dodaj do ulubionych

Tak mówię ja ubermensch !!!

09.11.04, 21:28
Nasz malutki ubermensch o całkiem małym rozumku znów zieje na gliwickim forum antypolskim jadem. Oto próbka jego stylu: "(...) Krakauer Wurst bou juz znany na Slonsku, czytej w Niemczech, to se w Polsce jeszcze tak nie nazywou.Tak samo jak polskie kloski, czytej czorne kluski , przeciez Wy tzn. Polacy wy
ich nie znacie a taniec Polka to tez wlasciwie niemiecki a nie polski choc z
Czechami tez cos wspolnego ma." Koniec cytatu.
A tak na marginesie to nareszcie bojownik o autonomię Śląska pokazał swą prawdziwą twarz - "na Slonsku, czytej w Niemczech" - czyli gdzie ?

Obserwuj wątek
    • ballest Re: Tak mówię ja ubermensch !!! 09.11.04, 21:31
      tigletpilesar napisał:

> Nasz malutki ubermensch o całkiem małym rozumku znów zieje na gliwickim forum
      a
      > ntypolskim jadem. Oto próbka jego stylu: "(...) Krakauer Wurst bou juz znany
      na
      > Slonsku, czytej w Niemczech, to se w Polsce jeszcze tak nie nazywou.Tak samo
      j
      > ak polskie kloski, czytej czorne kluski , przeciez Wy tzn. Polacy wy
      > ich nie znacie a taniec Polka to tez wlasciwie niemiecki a nie polski choc z
      > Czechami tez cos wspolnego ma." Koniec cytatu.
      > A tak na marginesie to nareszcie bojownik o autonomię Śląska pokazał swą
      prawdz
      > iwą twarz - "na Slonsku, czytej w Niemczech" - czyli gdzie ?
      >
      >

No gpdej do niego jak uon niemowa, Na Slasku czytaj w Niemczech, przeciez
      pisalem o Krakauer ; A NIE O KRAKOWSKIEJ; TA POWSTALA ZA POLSKI !
      • tigletpilesar Re: Tak mówię ja ubermensch !!! 09.11.04, 21:34
        To w końcu gdzie ? Na Śląsku czy w Niemczech ? Zdecyduj się chłopie czy jesteś Ślązakiem czy Niemcem. To całe gadanie o narodzie śląskim w Twoim przypadku jest funta kłaków warte. Niemcem jesteś i tyle.
        • laband Re: Tak mówię ja ubermensch !!! 09.11.04, 21:38
          do mie Slonsk np to niy Polska
        • Gość: Ramon Re: Tak mówię ja ubermensch !!! IP: *.proxy.aol.com 09.11.04, 21:42
          tigletpilesar napisał:
          ...Niemcem jesteś i tyle.
          Ballest teraz to mousz amtlich;-)
      • kolcero Re: Tak mówię ja ubermensch !!! 09.11.04, 22:19
        Ja w kwestii formalnej;
        Papcio nie mow prosze na wyroby zachodnie kielbasa lub wedlina bo to ma tyle
        wspolnego z tymi produktami co Syrenka z samochodem. Chyba ze przyjezdzajac do
        Polski zabierasz zapas erzatzow uninoeuropejskich??? ;)
        • Gość: Braid Re: Tak mówię ja ubermensch !!! IP: *.net-htp.de 09.11.04, 23:22

No tak :-))) jedni mieli wyroby czekolado-podobne ,
          a inni.... wedlino

Ps: jesli juz krytykujesz niemieckie wyroby - to skosztuj prosze "szweckich"
          (juz nie napisze wedlin bo nie warte tego miana)
          • laband Re: Tak mówię ja ubermensch !!! 10.11.04, 09:03
            a nojlepiyj skosztuj francuske wurszty
            • Gość: Prześmiewca Re: Tak mówię ja ubermensch !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 07:25
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=17526368&a=17527800
              Zapraszam i życzę miłego czytania!
              O Długoszu i Sienkiewiczu na podstawie dyskusji na forum Olsztyna.

• ballest Re: Tak mówię ja ubermensch !!! 11.11.04, 09:14
                Przeczytajcie, naprawde warto, mnie sie podobalo.
                Dziewczyna sie przejela i napisala cos fajnego !:-)))'
                • Gość: Prześmiewca Re: Tak mówię ja ubermensch !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 09:39
                  Jeżeli uważasz przez przejęcie się poświecenie ci niecałej godziny przed długim
                  weekendem to tak, przejąłem się. I raczej rozerwałem:]
                  • ballest Cierpienia mlodego Werthera, czytaj Wertherki!! 11.11.04, 09:45
                    Jesli sobie spodniczke przy tym pisaniu rozerwalas, napisz ile kosztuje i podaj
                    konto, przesle pieniadze, bo czuje sie winny.
                    • laband Re: Cierpienia mlodego Werthera, czytaj Wertherki 11.11.04, 10:10
                      chyba sie za te czytanie dom, bo jak juz suysza o cierpiyniach tych co fyjdrujom
                      to aze mie ....!
                    • Gość: Prześmiewca Re: Cierpienia mlodego Werthera, czytaj Wertherki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 10:41
                      > Jesli sobie spodniczke przy tym pisaniu rozerwalas, napisz ile kosztuje i
                      >podaj
                      Ty naprawdę w innym świecie mieszkasz, skoro u ciebie mężczyżni noszą spódnice.
                      Ach, zapomniałem, że określenie formy osobowej od "Prześmiewca" jest czynnością
                      niesłychanie trudną i wymagającą aż wiadomości ze szkoły podstawowej. :)
                  • meg_s Re: Tak mówię ja ubermensch !!! 11.11.04, 10:49
                    Prześmiewca napisał:
                    ....
                    Bxxx:-Więc co chciałeś mnie powiedzieć?? Pomiocie studencki??
                    Student (zaczerwieniony i ze spuszczonymi oczyma):- Według teorii Ingardena,
                    Cullera fikcją literacką…
                    Bxxx:-Czyich teorii?? Jakichś kolejnych nieuków, którzy KŁAMIĄ, KŁAMIĄ!!
                    ....

proponuję zmianę ostatniej wypowiedzi ;) - jak ulał pasuje tu jakże znany zwrot
                    z klasyka: "retoryka jest tarczą niewiedzy" - pozdrawiam :)))
                    • ballest Re: Tak mówię ja ubermensch !!! 11.11.04, 12:55
                      Wpierw Meg.
                      Moje motto lautet:
                      "DOBRA retoryka jest tarcza niewiedzy"
                      MEG, postaraj sie nastepnym razem richtig zapamietac to co pisze, bo postawie
                      do kata, albo bedziesz kleczala na gotracym hasiu !:)))'
                      Z drugiej strony dzioucha MA TALENT, bo naprawde dobrze skreslila.
                      Wiem, ze ja jej rozdarte serduszko z powodu zniszczenia jej nacjanalistycznych
                      idolow tak zabolalo, ze nie wytrzymala i popuscila , dobrze, ze atramentem!
                      Prawa autorskie do jej "produktow" sobie oficjalnie zastrzeglem, bo to ja
                      jestem bohaterem jej "EPOSOW" !
                      • Gość: Prześmiewca Re: Tak mówię ja ubermensch !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 13:52
                        Akurat gustuję w innej literautrze niż Sienkieiwcz i Długosz hehehe, ale to
                        ballest, wiec nie ma sensu nic tłumaczyć :]
                        Dziękuję za radę, przy innej okazji na pewno skorzystam!

Pozdravjam!
                        • ballest Re: Tak mówię ja ubermensch !!! 11.11.04, 14:55
                          Wiem, dlatego mysle, ze cierpienia mlodege Werthera czytalas, (byc moze w
                          Polsce troche inny tytul) ale musze przyznac, ze ambitna jestes i uparta!
                          Przyszly maz dostanie troche problemow, albo sie zaraz podda i bedzie robil co
                          rozkazesz, wtedy tez nie bedzie w rodzinie problemow, bo takie malzenstwa sie
                          nigdy nie rozwodza.
                          • Gość: Prześmiewca Re: Tak mówię ja ubermensch !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 15:55
                            Prawdę powiedziawszy ehehee od Wertera wolę Fausta Goethego. Goethe jest ok,
                            ale do moich ulubionych pisarzy nie należy:) Długosz i Sienkiewicz też nie.
                            Cóż, nie narzucaj mi smaku hrabio, ja wiem jaki mam.
                            A co do moich małżeństw, to trzymaj się od nich z daleka, bo nie wiem odkąd cię
                            interesują! A kto to mówił, że nie należy atakować personalnie osób? Chyba ty,
                            mały hipokryto :)Brak ci kiłdęsztupy!
                            Akurat jestem osobą tolerancyjną i ugodową, jednak głupota, prymitywizm,
                            zacofanie i ciasnota umysłu to coś, co niebardzo toleruje.

Pozdravijam!
                            • Gość: Ramon Re: Tak mówię ja ubermensch !!! IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 11.11.04, 16:04
                              Gość portalu: Prześmiewca napisał(a):
                              > Akurat jestem osobą tolerancyjną i ugodową, jednak głupota, prymitywizm,
                              > zacofanie i ciasnota umysłu to coś, co niebardzo toleruje.

No to momy jeszcze nadzieja.

• ballest Re: Tak mówię ja ubermensch !!! 11.11.04, 20:44
                                Ramon, mysle, ze ona po latach zrozumie, ze nie powinna sie tak wyrazac, jak to
                                teraz robi.
                                Nie boj sie do Polski tez kultura wkroczy i wyrazy z przecinkowa "kur.." znikna
                                z ust tamtejszej mlodziezy
                                • Gość: Wilk Re: Tak mówię ja ubermensch !!! IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 11.11.04, 23:11
                                  Nie martw sie, ona wszytsko rozumie znacznie lepiej niz ty. Wyraz "kur.." nie
                                  zniknie, ale po latach jak dopisze szzcescie znikniesz ty i inni zacofancy i
                                  nacjonalisci. :)
                                  • ballest Zyczenia mlodych, ktorzy nie wiedza co czynia ! 11.11.04, 23:30
                                    Wiesz o tym, ze w jej satyrze Ty "Zniknales" a ja przezylem !! wiec nie zycz
                                    nikomu smierci, bo bedzie Tobie zyczono !
                                    Czy polska nienawisc granic nie zna ?
                                    • Gość: Athanazja Re: Zyczenia mlodych, ktorzy nie wiedza co czynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 23:39
                                      Drogi Ballescie!
                                      O ile sie nie myle, satyra :
                                      1. Jest beznadziejna.
                                      2. Nie zawiera nazwisk, wiec nie licz na przerwanie :)
                                    • Gość: Wilk Re: Zyczenia mlodych, ktorzy nie wiedza co czynia IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 11.11.04, 23:42
                                      Wpadnij w samozachwyt ze przezyles. Smierci ci nie zycze ale i tak nadejdzie a
                                      wtedy swiat bedzie lepszy bez twoich zalosnych wypowiedzi. I nie wiem co jest z
                                      polska nienawiscia bo gadasz ze mna wiec nie uogolniaj i nie rob z siebie
                                      ofiary. Zywisz do Polakow podobna nienawisc jak ja do ciebie ale ja nie
                                      pytam "czy niemiecka nienawisc nie zna granic?".
                                    • Gość: Athanazja Re: Zyczenia mlodych, ktorzy nie wiedza co czynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 23:42
                                      A co do smierci, to wiadomo, ze nikt z nas niesmiertelny nie jest :)
                                      A teraz posuze sie twoim chwytem, to znaczy wkleje cos, oderwane od kontekstu,
                                      wyrwane calkowicie, poszarpane, ale przeciez ty zazwyczaj tak cytujesz :)
                                      Milego czytania fragmentu St. Dygata "Jezioro Bodeńskie" . Wydawać się może
                                      oderwane od kontekstu, ale mysle, ze to tego tematu doskonale pasuje, jezeli
                                      sie dobrze wczytac.
                                      „-Czy bardzo pan nienawidzi Polaków i Francuzów?
                                      Żołnierz namyśla się głęboko i długo zastanawia nad odpowiedzią. Mówi wreszcie :
                                      - Ich liebe Deutschland.
                                      Widzę, że jest to skrajny przypadek solipsyzmu narodowego. Francja i Polska to
                                      tylko rekwizyty niemieckiego odnoszenia się do sprawy, nie posiadające
                                      samoistnego bytu, będące tylko niemieckim przedstawieniem. Jednak ten żołnierz
                                      nie jest mi niesympatyczny, ale o wiele bliższy od głupawego Wezera. Opowiada
                                      mi teraz o swoich Niemczech, czego zupełnie nie słucham, o mnie to nie
                                      interesuje, ale jego zapał podoba mi się. Myślę sobie, że człowiek ten jest
                                      straszliwie oszukany, że nie wie nawet, za jakie szatańskie obłędy walczy i
                                      idee, i że on, któremu się wydaje, że jest rycerzem dobra i piękna (joooooo
                                      Ballcio!!!!!!!!!!), w istocie kąpie się po uszy w morzu najperfidniejszego zła,
                                      jakie kiedykolwiek rozlało się po świecie, że nie znajdzie się żadnego sposobu,
                                      by mu to wytłumaczyć.
                                      Zastanawiam się, jak często my pozostajemy w życiu nieświadomie w służbie
                                      okrucieństwa zła i szpetoty, od których oblicza osłonięci jesteśmy dekoracjami
                                      spowszednienia, wiekowymi przyzwyczajeniami, przedwiekowymi błędnymi
                                      wyliczeniami i powszechnym mniemaniem, wysilając dla tej służby najlepszą część
                                      swej istoty, poruszając najpiękniejsze i najszlachetniejsze struny, poświęcając
                                      najlepszy zapał i wiarę. I wydaję mi się, że dobro czy zło kierujące z
                                      zewnątrz człowiekiem, jest czymś nieistotnym, sprawą osobistą Boga, za którą on
                                      jest odpowiedzialny. […]
                                      Edyp mógł żyć spokojnie i z niezmąconym przekonaniem swej stateczności,
                                      kierował się bowiem w życiu dobrem i pięknem. Ba, uciekł nawet z domu
                                      mniemanych rodziców, aby nie pokalać ich szpetotą i złem zapowiedzianymi
                                      wyrocznią. Zabił starca na rozstajnych drogach, to prawda, ale zabijanie
                                      starców na rozstajnych drogach nie było w starożytnej Grecji czynem
                                      wkraczającym przeciw przystojności, chyba że starzec taki okazywał się potem
                                      własnym ojcem. Również pojmowanie za żonę w wdowy po zaginionym królu było
                                      postępkiem całkiem zacnym, o ile tylko wdowa taka nie okazywała się własną
                                      matką. Cień podobnego podejrzenia nie mącił spokoju Edypa, żył wciąż zacnie i
                                      pięknie, nie troszcząc się o kulisy własnych dziejów. Lecz gdy nagle opadła
                                      zasłona z twarzy losu, gdy Edyp ujrzał, na jakiej kanwie snuje się nić jego
                                      dobra i piękna, on, który rozwiązywał zagadki Sfinksa, nie mógł wykręcić się
                                      nieświadomością czynu, ale poczuwszy głęboką odpowiedzialność świadomego
                                      obywatela wszechświata, solidarnego solidarnego ludzkością w równej mierze jak
                                      z sobą samym, wymierzył sobie sprawiedliwość. sprawiedliwość sądzę, że gdyby
                                      znaczenie wcześniej wytłumaczył mu ktoś, że zabijanie starców na rozstajnych
                                      drogach jest łajdactwem, bez względu na to, czy starzec taki jest ojcem, czy
                                      nie, to Edyp już wtedy rozprawiłby się ze sobą, bo dobroć i piękno jest to
                                      prymat, w którym promienie własnych czynów załamują się, nim zabłysną na
                                      zewnątrz, a nie są przyczyną zewnętrzną mogącą odmienić się i wpłynąć na
                                      człowieka.
                                      Tak więc Edyp kierował się dobrem i pięknem, zarówno jak nurzał się w
                                      najszpetniejszych czynach, jak również wtedy, gdy wpłynąwszy na powierzchnię
                                      świadomości wypowiedział im walkę. Myślę, że gdyby można było uświadomić w
                                      jakiś sposób towarzyszącego mi żołnierza, w jakim bagnie tkwi po uszy, począłby
                                      złorzeczyć i targać się za włosy jak Edyp i podobną wymierzył sobie
                                      sprawiedliwość, sprawiedliwość tą może zamiast różnicą, że zamiast wydrapywać
                                      oczy, uciąłby sobie i precz odrzucił prawą rękę, wznoszącą się tak często do
                                      hitlerowskiego pozdrowienia. […]
                                      Nie widzę, niestety, żadnych możliwości doprowadzenia mojego żołnierza do
                                      edypowej ekspiacji, mam bowiem poważne podejrzenie, że próba udramatyzowania
                                      jego losów zawiodłaby mnie na najbliższy posterunek gestapo.”

• ballest Re: Zyczenia mlodych, ktorzy nie wiedza co czynia 12.11.04, 00:01
                                        ATHANAZJA, czy dla Ciebie, prawdy ktore glosze a ktore nacjonalista polskim nie
                                        odpowiadaja, ZLEM SA?
                                        Zobacz, co o moich prawdach chyba najinteligentniejszy Polak na FORUM GW pisze,
                                        zaraz podam link !
                                        • ballest Re: Zyczenia mlodych, ktorzy nie wiedza co czynia 12.11.04, 00:06
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=17341797
                                          Jak zauwazylas, Bolek 5 mnie za to nie potepia, on uwaza, ze to powinien kazdy
                                          Polak znac ! Wiecej !kazdy o tym wie !!!
                                          Wiec wstydz sie Athanazjo ! Wilk sie wstydzic nie potrzebuje, jego zgladzilas !
                                          moze nie fizycznie, ale psychicznie !
                                          • Gość: Wilk Re: Zyczenia mlodych, ktorzy nie wiedza co czynia IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 12.11.04, 00:17
                                            Ballest ale gdzie ona mnie zgladzila bo ja nie rozumiem, wytlucz mi wiec, moze
                                            jak zwykle czegos nie dostrzegam ;). A co do linka ktorego wkleiles to naprawde
                                            mnie nie obchodzi co jakis bolek ktroego nie znam mysli o tobie. Jak dla mnie
                                            jego wypowiedzi tylko cie pograzaja a nie robia z ciebie wzor autentycznosci.
                                            Oczywiscie jak zwykle ty widzisz tylko to co chcesz widziec, ale to juz twoj
                                            prywatny problem. Nie zauwazylem tez zeby mowil ze kazdy Polak poiwnien to znac
                                            tlyko ze jest to doskonale znane (co jest nieprawda i nie zgadzam sie z nim co
                                            do faktow i co do tego ze kazdy to zna). Faktem jednak pozostaje ze ani on ani
                                            ja ani ty nie wiemy jak naprawde bylo i pewnie w historii niemiec jest rownie
                                            wiele zaklaman jak w polskiej i jak w kazdej historii kazdego panstwa. Wiec
                                            twoje glupie proby przekonywania nas, ze cos bylo tak a tak poparte "O tym
                                            kazdy wiedziec powinien" sa dla mnie tlyko nacjonalistyczna propaganda jaka
                                            uprawiasz.
                                        • Gość: Athanazja A bad art is a result of good intentions?(O.Wilde) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 00:09
                                          Balciu nie udawaj dziecka, powiedziałam ci w temacie "Farewell", ktore mnie
                                          najbardziej raza :)A ty od raz wszystko generalizujesz, swiat nie jest czarny i
                                          bialy, naprawde... chyba ze w innym swiecie zyjesz :)
                                          Och, jestem nacjonalistka, bo czytam literature ? Bo Dlugosz tez oczywiscie i
                                          Sienkieiwcz tez sa nacjonalistami i Dygat pewnie tez :) Nie moge nie moge nie
                                          moge nie moge, boki mnie ze smiechu bola.. o Bozeeeeee ty to widzisz i nie
                                          grzmisz?!:)
                                          • ballest Re: A bad art is a result of good intentions?(O.W 12.11.04, 00:34
                                            Athanazja, jak tylko 10 % Polakow zaprzestanie sie nacjonalistycznie orientowac
                                            i zamiast na I Miejsca Polske stawiac ( bo naprawde nie ma sie czym szczycic)
                                            bedziecie byc dumni z Europy, wtedy moja misje w Polsce spelnilem i moge odejsc
                                            z tego nie zawsze WREDNEGO Swiata !
                                            • meg_s Re: 12.11.04, 04:42
                                              "...zamiast na I Miejsca Polske stawiac ( bo naprawde nie ma sie czym
                                              szczycic)..."

a właśnie że jest

przestań leczyć nami SWOJE kompleksy
                                              • tigletpilesar Re: 12.11.04, 08:38
                                                Znów odezwał się w Panu B. ubermensch.
                                                Weź sobie chłopie na wstrzymanie, wyloguj się z tego forum, przenieś się na
                                                jakieś forum niemieckie i przestań dokuczać sąsiadom swoim.

Tiglet
                                                • ballest Czym sie szczyca ostatnio Polacy? 12.11.04, 09:19
                                                  Meg, napisala, ze jest sie czym szczycic!
                                                  No to zaczene wymieniac:
                                                  1. Zakup samolotow w USA za unijne pieniadze
                                                  2. Udzial w Agresji na Irak
                                                  3. Blokada konstytucji europejskiej
                                                  4. Uchwala o roszczeniach wobec Niemiec (jednoglosnie uchwalona)

Zaznaczam, ze zrzekla sie roszczen do Niemiec juz w 1953 roku, tak mozna wiec
                                                  na Polsce polegac.
                                                  O Aferach wewnetrznych Rywinach , Kulczykach itd. nie chce mi sie pisac.

Wiesz jaka jest roznica miedzy nami, my sie nie szczycimy czyms takim.
                                                  • meg_s Re: Czym sie szczyca ostatnio Polacy? 12.11.04, 10:16
                                                    stań przed lustrem - powtórz parę razy głośno co napisałeś - i uważaj żebyś nie
                                                    pękł (z dumy oczywiście)
                                                  • tigletpilesar Re: Czym sie szczyca ostatnio Polacy? 12.11.04, 10:45
                                                    To jest stara, dobra szkoła Alfreda Rosenberga.
                                                    Pisałem Ci już o tym kiedyś, Meg_s, że Oni cały czas czują się nadludźmi. Co
                                                    więcej czują się nadludźmi, którym pod klęsce stalingradzkiej i wszystkim co
                                                    później w jej wyniku zaszło, straszna krzywda się stała.
                                                    Ballest to jest "typisch dumkopf" - widzi źdzbło w oku innych, a belki w swoim
                                                    nie zauważa. Co chwilę, na tym forum, wyrzuca Polakom nacjonalizm, a sam jest
                                                    nietolerancyjnym i zaślepionym w swym nacjonaliźmie człowieczkiem. Laband stoi
                                                    tuż za nim.
                                                  • Gość: Athanazja Cz. Miłosz "Dziecię Europy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 16:32
                                                    Myślę, że coś tu doskonale pasuje do wypowiedzeń hrabiego Ballesta. :)

"[...]
                                                    5
                                                    Niech słowa twoje znaczą nie przez to co znaczą
                                                    Ale przez to wbrew komu zostały użyte.

Ze słów dwuznacznych uczyń swoją broń,
                                                    Słowa jasne pogrążaj w ciemność encyklopedii.

Żadnych słów nie osądzaj, zanim urzędnicy
                                                    Nie sprawdzą w kartotece kto mówi te słowa.

Głos namiętności lepszy niż głos rozumu,
                                                    Gdyż beznamiętni zmieniać nie potrafią dziejów.

6
                                                    Nie kochaj żadnego kraju: kraje łatwo giną.
                                                    Nie kochaj żadnego miasta : łatwo rozpada się w gruz.

Nie przechowuj pamiątek, bo z twojej szuflady
                                                    Wzbije się dym trujący dla twego ddechu.

Nie miej czułości dla ludzi: ludzie łatwo giną
                                                    Albo są pokrzywdzeni i wzywają twojej pomocy.

Nie patrz w jeziora przeszłości: tafla ich rdzą powleczona
                                                    Inną ukaże twarz niż się spodziewałeś.

7
                                                    Kto mówi o historii jest zawsze bezpieczny,
                                                    Przeciwko niemu świadczyć nie wstaną umarli.

Jakie zapragniesz możesz przypisać im czyny,
                                                    Ich odopowiedzią będzie zawsze milczenie.

Z głębi nocy wynurza się ich pusta twarz.
                                                    Nadasz jej takie rysy jakich ci potrzeba.

Dumny z władzy nad ludźmi dawno minionymi
                                                    Zmieniaj przeszłość na własne, lepsze podobieństwo.
                                                    [...]"
                                                  • ballest Re: Cz. Miłosz "Dziecię Europy" 13.11.04, 00:41
                                                    "Nie kochaj żadnego kraju: kraje łatwo giną."

Mysle, ze to sobie do serca wzielas!
                                                  • Gość: Athanazja Re: Cz. Miłosz "Dziecię Europy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 01:25
                                                    <Athanazja zerkna na forum Gliwice>
                                                    <czyta wpis Ballesta>
                                                    <wytrzeszcza oczy ze zdziwienia>
                                                    <czyta jeszcze raz upewniajac sie, czy na pewno dobrze przeczytala>
                                                    <dlawi sie ze smiechu kanapka, jak czesto czytajac posty Ballesta>
                                                    <mruga porozumiewawczo do Wilka>
                                                    <zdycha ze smiechu>
                                                  • ballest Re: Cz. Miłosz "Dziecię Europy" 13.11.04, 09:14
                                                    Ciesze sie, ze tu zerkasz , mysle, ze sie tu czegos nauczyc, Twoj poddany, tez
                                                    tu zerka, ale niestety musi daleko od Zakopanego mieszkac, bo czym dalej od
                                                    gor, tym mniej kultury ludzie posiadaja.
                                                  • Gość: Athanazja Re: Cz. Miłosz "Dziecię Europy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 09:39
                                                    Ballest napisał:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=17460586&a=17564730
                                                    >MK, ja jestem czlowiekiem POKOJU, dlatego nikogo nie wyzywam i stram sie
                                                    >wszystkie Argumenty wysluchac, oczywiscie moje odpowiedzi sa ostre ale na
                                                    >temat!

<Athanazja odżyła>
                                                    <Athanazka śpiewa robiąc kanapkę, która pewnie zaraz sie zatka ze śmiechu>
                                                    "Hipokryzja kwitnie, jak człowiek już zbrzydnie,
                                                    Nie dajmy im żyć w spokoju, bo mi żle jakbym stał ... w gnoju
                                                    Ja jestem człowiekiem POKOJU, dlatego naprzód, ruszajmy do boju!!!!!!!!"
                                                    <milknie>
                                                    "Oj nie mam ja kiłdęzsztupy, nie mam..."
                                                    <strzela do siebie z tego powodu>

• Gość: Wilk Re: Cz. Miłosz "Dziecię Europy" IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 13.11.04, 09:49
                                                    Ballest to my tu ciebie uczymy choc i tak wiemy ze nic sie nie da z toba
                                                    zrobic bo juz przesiakles skrajnie nacjonalistycznymi bzdurami. Ale mamy z
                                                    ciebie niezly ubaw jestes czyms w rodzaja clowna, a smiechu nigdy za wiele.
                                                  • ballest Polacy sie sami widziec nie moga!!!? 13.11.04, 10:18
                                                    Ciekawe, co mnienauczyc chcecie , moze, ze turysci Sikorskiego Monte Cassino
                                                    zdobyli, albo ze Psie Pole bylo, moze sie w koncu dowiem co naprawde Polakow
                                                    laczy, oprocz NIENAWISCI do wszystkiego co niemieckie.
                                                    Moze mi podacie jeden parlament , w ktorym jakas uchwala antyniemiecka bez
                                                    jednego glosu sprzeciwu uchwalona zostala!!!
                                                    Czekam, chce sie uczyc!
                                                  • Gość: Athanazja Re: Polacy sie sami widziec nie moga!!!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 12:21
                                                    Balciu, nie denerwuj sie tak :)
                                                    >co naprawde Polakow
                                                    >laczy, oprocz NIENAWISCI do wszystkiego co niemieckie.
                                                    A gdzie sie ta nienawisc tu objawia, bo ja nie zauwazylam :)
                                                    Balciu, ja ci naprawde mowilam, ze jestem literaturoznawca, nie politykiem,
                                                    historykiem - wiec w tych dziedzinach moge byc tylko dyletantem :)Dlateg dorgi
                                                    balcio nigdy nie wdawalam sie w dyskusje polityczne, ale ty nadal swoje :)

A, ok, chcesz sie nauczyc cos o fikcji literackiej i Dlugoszu i Sienkiewiczu,
                                                    to ok :)
                                                    Zadanie 1 :
                                                    Czy , drogi hrabio, po tym jak przeczytales wyroznione przeze mnie definicje
                                                    fikcji literackiej wg.Cullera, Głowińskiego i kogoś tam jeszcze, możemy mówić,
                                                    że Sienkiewicz KŁAMIE w arystotelesowskim znaczeniu tego pojecia? Bo to chyba
                                                    od Arystotelesa klasyfikujemy swiat w kategoriach logicznej prawdy/fałszu.
                                                    Bo, o ile moge ci przypomniec, ciagle zarzucales bednemu nobliscie, ze KLAMIE
                                                    i dlatego powinien byc ZAKAZANY w szkolach :)
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=16245773&a=16287697
                                                  • tigletpilesar Re: Polacy sie sami widziec nie moga!!!? 13.11.04, 13:06
                                                    Droga Athanazjo,
                                                    Myślę, że Twój głos w tej dyskusji jest głosem wołającym na puszczy. Przecież Pan B. to "typisch dumkopf" (po naszemu idiota). On i tak nie zrozumie tego Co napisałaś, a zwłaszcza "(...) że Sienkiewicz KŁAMIE w arystotelesowskim znaczeniu tego pojecia? Bo to chyba od Arystotelesa klasyfikujemy swiat w kategoriach logicznej prawdy/fałszu. Bo, o ile moge ci przypomniec, ciagle zarzucales bednemu nobliscie, ze KLAMIE i dlatego powinien byc ZAKAZANY w szkolach".
                                                    Nie wymagaj od idioty, by rozumiał dyskurs na takim poziomie. On jest z tych, co wydaje im się, że zawsze mają rację i nie przekona go nawet Filozof. Zresztą z pewnością artystotlesowska koncepcja prawdy jest mu zupełnie obca. Nie sądzę również by kiedykolwiek czytał teorię dzieła literackiego Ingardena. Z "filozofów" to on jedynie zna Alfreda Rosenberga.
                                                  • ballest Re: Polacy sie sami widziec nie moga!!!? 13.11.04, 15:13
                                                    Athanazja, po raz wtory!!!!! pokaz mi ten wpis, gdzie napisdalem, ze
                                                    Sienkiewicz klamie, zawsze Cie o to prosze, ale jakos sie doczekac nie potrafie.
                                                    Ty naprawde czytac nie potrafisz i zaczynasz z premedytacja klamac !
                                                    Ty mi Cullera i Glowinskiego nie przytaczaj tylko
                                                    - - - - - - POKAZ MI TEN WPIS !!!? - - - - - -
                                                  • hans111 Re: Polacy sie sami widziec nie moga!!!? 13.11.04, 18:28
                                                    no i chłoptasiu nawet jak ci ktos "ten wpis" pokaże to co, nauczy cię to czegoś??

Jeśli fakty przeczą twojej teorii to tym gorzej dla faktów - to twoja dewiza,
                                                    której wierny jestes od czasu kiedy pierwszy raz zdefekowałeś swoje "poglądy" na
                                                    tym Forum. I tyle.

• Gość: ria Re: Atanazja i Wilk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 20:01
                                                    Studenciaki, natychmiast wracajcie do domu. Pan Dostojewski z Panem Tołstojem
                                                    czekają. Znajdujecie się na polu walki i zaraz może tu być potyczka lub wymiana
                                                    strzałów jako wymiana poglądów ;)))))))))
                                                    "Czego nie można zmienić trzeba nauczyć się z tym żyć" i niech ta idee
                                                    przyswieca wszystkim " tolerancyjnym".
                                                    pozdrawiam
                                                    i przepraszam za nagłe wtargnięcie
                                                  • ballest Re: Atanazja i Wilk 13.11.04, 21:51
                                                    Ria, nie stracaj ich z pola walki, ja zadam od Atanzji tego dowodu, gdzie
                                                    napisalem, ze Sienkiewicz klamie !
                                                    Jesli go nie ma , to wiem, ze ONA KLAMIE !
                                                  • Gość: Wilk Re: Atanazja i Wilk IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 13.11.04, 23:20
                                                    <Studenciaki, natychmiast wracajcie do domu. Pan Dostojewski z Panem Tołstojem
                                                    > czekają. Znajdujecie się na polu walki i zaraz może tu być potyczka lub
                                                    wymiana
                                                    >
                                                    > strzałów jako wymiana poglądów ;)))))))))
                                                    > "Czego nie można zmienić trzeba nauczyć się z tym żyć" i niech ta idee
                                                    > przyswieca wszystkim " tolerancyjnym".>

No i? Moze jasniej?
                                                  • Gość: Athanazja Re: Atanazja i Wilk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 23:34
                                                    @tigletpilesar
                                                    Ja naprawde nie wymagam, by to wszystko co napisalam zostalo zrozumiane przez
                                                    naszego drogiego hrabie, ale jak nie rozumie, to niech sie o tym nie wypowiada
                                                    jakby byl niepodwazalnym autorytetem i specem :) Ja probowalam lopata wlozyc
                                                    informacje o fikcji literackiej, ale chyba niewiele to dalo, skoro pan hrabia
                                                    nadal niebardzo chce sie przyznac do bledu i nie uzna, ze Sienkiewicz mial
                                                    prawo napisac tak, jka to zrobil, nawet naginajac fakty historyczne. :)
                                                    Pozdrawiam!

@Hrabio
                                                    Patrzysz na dzielo literackie jak na traktat historyczny, skoro doszukiwale sie
                                                    w dziele Sienkieiwcza tzw. obiektywnej prawdy historycznej (hhehe)
                                                    Ja nie wiem czy ty mojego linka nie widziales, ale wkleilam. A jezeli nie
                                                    widzailes z roznych powodow, to zacytuje :
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=16245773&a=16287697
                                                    Radze przeczytac reszte postow, moze o tym , ze Dlugosz byl nacjonalista?:)
                                                    >Dobrze, ze koncu przyznajecie, ze Dlugosz klamal i wlasciwie on jest
                                                    >prekursorem nienawisci Polakow do Niemcow.
                                                    >Ksiazki Sienkiewicza oparte na tych klamstwach powinno zabronic.

O ile dobrze zrozumialam, Dlugosz klamal (btw o beletryzacji prozy Dlugosza
                                                    pisala prof. Michalowska i ci to wklejalam), a Sienkieiwcz wg ciebie korzystal
                                                    tylko z Dlugosza, wiec jego ksiazki sa oparte na klamstwach, czyli klamia i
                                                    wlasnie dlatego powinno sie ich zabronic.(wg. ciebie) A jezeli ja zle rozumuje
                                                    (czego nie wykluczam) to chyba oznaka, ze juz glupieje przy tobie.

Balcio oczywiscie bedzie wolal teraz sie wykrecac i udowadniac, ze go zle
                                                    zrozumialam, niz przyznac sie do bledu, gdyz jak sam to nieraz powtarzal :
                                                    (cytuje bo mi sie szukac nie chce):
                                                    "Ja nigdy sie nie myle!!"
                                                    "Ze mna nikt nie wygral!!"

A co do zabraniania ksiazek, tylko dlatego, ze posluguja sie fikcja literacka,
                                                    ktora nie jest odzwierciedleniem "obiektywnej rzeczywistosci" (hehe), to :
                                                    <Athanazja podbiega do Ballesta>
                                                    <Athanazja przykleja mu na plecach wykwintnej marynarki karteczke z
                                                    napisem : "DYKTATOR!!">

Ja wiem hrabio, ze ty uwielbiasz sie klocic i z chcecia powtorzysz cale 400
                                                    postow na forum Olszstyn, ale ja sie w koncu znudze, bo nic oryginalnego nie
                                                    mowisz, procz wyrzucania mi klamst, nieuctwa, nacjonalizmu- bez wzgledu czy
                                                    przytaczam argumenty prof. Michalowskiej, czy wlasne, banalne uwagi.

Ja rozumiem hrabio, ze tak bardzo czekasz na moje posty, ale niestety, weekend
                                                    sie konczy, nie oczekuj ode mnie zbytniej aktywnosci na forum w najblizszym
                                                    czasie :)
                                                  • ballest OBNAZENI !!!! - Atanazja i Wilk 13.11.04, 23:49
                                                    "Dobrze, ze koncu przyznajecie, ze Dlugosz klamal i wlasciwie on jest
                                                    prekursorem nienawisci Polakow do Niemcow.
                                                    Ksiazki Sienkiewicza oparte na tych klamstwach powinno zabronic, bo Polacy
                                                    zapominaja, ze to jest tylko powiesc, a nie ze to sie naprawde wydarzylo.
                                                    Kadlubek drugi taki jak Dlugosz, pisze o bitwie, ktora sie nigdy nie odbyla. "

No wiec slynna polonistko, przyznajesz sie do klamstwa, wlasnie na TAKIM
                                                    KLAMSTWIE JEST OPARTA CALA POLSKA POLITYKA !
                                                    Dziewczyno jesli miala bys troszeczke czytaj "zdziebeczko" honoru, to bys
                                                    przeprosila, tak jak ja to robie jesli sie pomyle, bo nie ma osob bez skazy
                                                    (ballest tez nia nie jest ) a nie udawala, ze studiujac polonistyke nuiansow
                                                    odszyyfroawc nie potrafisz.
                                                    Nie wiem!!! - albo jest polska szkola na takim slabym poziomie ( w to nie
                                                    wierze , sam do polskiej szkoly uczeszczalem) albo sa jej wychowankowie
                                                    niezdolni , oczywiscie jest jeszcze trzecia mozliwosc, jej wychowankowie
                                                    KLAMIA !
                                                    - i to premedytacja
                                                    A TO JEST HANBA !!!
                                                  • Gość: Wilk Re: OBNAZENI !!!! - Atanazja i Wilk IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 14.11.04, 00:06
                                                    Ja wiem Balcio ze dla ciebie hanba jest to ze niemcy nie zostali "rasa panow",
                                                    nie rzadza w Europie, a Polacy i inni Slowianie nie sa tylko ich sprztaczami i
                                                    robotnikami. ;)
                                                  • Gość: Athanazja Re: OBNAZENI !!!! - Atanazja i Wilk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 00:07
                                                    Balciu drogi nie denerwuj sie tak, alez ja caly czas przyznaje, ze jestem
                                                    glupuia, niezdolna i pisze beznnadziejnie :)Ja wiem, ze usilnie probujesz ze
                                                    mnie zrobic "slynna polonistke" , bo wtedy i dowarotsciowujesz siebie, ze niby
                                                    jakis to jestes wielki, ze ze "slynna polonistka" probujesz dyskutowac :)
                                                    Ja napawde przepraszam cie, ze nie dorownuje twojemu wybitnemu umyslowi,
                                                    ktorego zadziwiajacego poziomu nie jestem w stanie nigdy osignac, ze nie mysle
                                                    tak jak ty (czytaj: nie wpasuje do utartych przez ciebie schematow
                                                    wytworzonych w towim umysle), ze mam inne zdanie, ze bronie tradycji i za to ze
                                                    nie mam KIŁDĘSZTUPY!:)

<Athanazja nakreca katarynke>
                                                  • Gość: braid Re: OBNAZENI !!!! - Atanazja i Wilk IP: *.net-htp.de 14.11.04, 00:17

Hi,
                                                    Lektura Twoich postow to prawdziwa uczta ,
                                                    Bardzo sie ciesze ze nie dalas sie sprowokowac
                                                    wlazidupstwu ballesta. To jego stara taktyka "zaglaskac"
                                                    osoby przed ktorymi zaczyna miec respekt.
                                                    Zrobilas z niego balona i uwidocznilas jego podstawowe braki
                                                    znajomosci zasad ktorymi rzadzi sie literatura.
                                                    Pozdrawiam i jeszcze wielu trafnych trafnych i cietych postow zycze

Braid
                                                  • hans111 Re: Czym sie szczyca ostatnio Polacy? 14.11.04, 00:13
                                                    balciu (cudowne - balciu!) pobrudziłem się twoimi defekacjami na forum Olsztyn.
                                                    Słuchaj - ty co sie nie mylisz! książki to nie tylko "moja walka" i "Mit XX wieku"!

Oj, algernon algernon....

buahahahahahaha
                                                  • ballest Re: Czym sie szczyca ostatnio Polacy? 14.11.04, 10:43
                                                    Ni co Athanazja, owijasz w bawelne, probujesz cos tlumaczyc, ze oparl na
                                                    Sienkiewicz oparl na Dlugoszu a Dlugosza nazwalem klamca (co prawdas jest nie
                                                    tylko klamca ale prekursor nienawici Polakow do Niemcow)wiec Sienkiewicz tez
                                                    klamie??
                                                    Nie Sienkiewicz nie mogl klamac, bo nie wiedzial ze Dlugosz klamal!
                                                    Z tego nie wybrniesz, podaj wpis gdzie napisalem ze Siernkiewicz jest klamca,
                                                    PODAJ bo jak tego nie zrobisz, to mam prawo Cie KLAMCZYNIA nazywac!
                                                  • Gość: Athanazja Re: Czym sie szczyca ostatnio Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 12:35
                                                    Balcio drogi, czy do ciebie narawde nic nie dochodzi? Juz dwa razy wklejalam ci
                                                    link, o ktory mi chodzi, a ty nadal "katarynko" zgrzytasz. Czy ja mam jakies
                                                    problemy techniczne, ze nie ma odnosnika do linka?

>Ksiazki Sienkiewicza oparte na tych klamstwach powinno zabronic,
                                                    Juz na ten temat byla rozmowa na forum Olsztynskim, ja nie chce naprawde
                                                    jeszcze raz powracac, nie jestem katarynka nastawiona na jeden ton chyba. Mnie
                                                    sie wcale nie nudzi.
                                                    To wytlumacz mi balciu, dlaczego uwazasz, ze ksiazki Sienkieiwcza powinno sie
                                                    zabronic, bo skoro zle zrozumialam, to wytlumacz mi. Aby nie bylo
                                                    nieporozumien, ja tak to zrozumialam :
                                                    Albo uwazasz Polakow za SKRAJNYCH IDIOTOW (tzn. patrzysz przez pryzmat siebie),
                                                    ktorzy fikcje literacka biora za prawde historyczna (o tym ze watpliwe, by
                                                    Sienkieicz chcial prawe pisac, wkleilam na forum olsztynskim na podstawie
                                                    podrecznika prof. Henryka Markiewicza) i czytaja literautre patrzac na jej
                                                    zgodnosc z tzw. "obiektywna rzeczywistoscia" , albo TY uwazasz, ze "Krzyzaków"
                                                    NALEZY (wrecz : TRZEBA) czyrac pod wzgledem zgodnosci historycznej .
                                                    Ja wybralam ta druga wersje, bo pierwsza wydaje mi sie ABSURDALNA.

Mam nadzieje, ze wyjasnilam wystarczajaco jasno i przystepnie dla ciebie.S
                                                    Staralam sie, naprawde.
                                                    Ale coz, doskonala i nieomylna nie jestem, moge sie mylic!:)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka