Dodaj do ulubionych

Czy Gliwice naprawde są takie piękne?

IP: *.warsnet.trzepak.pl 31.05.01, 01:10
Na gliwickim forum przeraża mnie jedna rzecz. Jesteśmy dumni z faktu, że mamy
tyle wpisów i już za niedługo przegonimy Jelenią Górę. Zobaczmy jednak,
kto "pracuje" zawzięcie na te wpisy. Liczbę uczestników forum można policzyć na
palcach dwóch dłoni i na dodatek prawdziwych gliwiczan jak na lekarstwo!!!
Uważam, że forum może być inteligentnie opracowane i interesujące, ale twórzmy
nowe wątki, a nie kontynuujmy rozważań o wszystkim pod jednym, vide: "właśnie
wróciłam". Poza tym ileż można pisać o gwarze śląskiej??!! Osobiście nie widze
żadnych ograniczeń, aby mądrze, ciekawie i inteligentnie pisać o Gliwicach i
wszystkim co tego miasta dotyczy ( zarówno dobrego jak i złego ).

Na początek proponuję rozwinąc dyskusję na temat stanu gliwickich kamienic. Czy
ulica Zwycięstwa, reprezentacyjna, zamieni się w różowy "disneyland"? A co z
zapomnianym przez władze naszego miasta "uroczym" starym miastem?

Pozdrawiam wszystkich uczestników forum.
Obserwuj wątek
    • Gość: meg Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 01:47
      widzisz, problem polega właśnie na tym, że brakuje tu stuprocentowych
      gliwiczan, bo jakże możemy dyskutować na konkretne, dzisiejsze tematy dotyczące
      Gliwic, skoro jak sami nie ukrywaliśmy /mówię o tych czterech osobach, które
      pierwsze znalazły tu sobie miejsce do pogawędek, a tak Ci się nie podobają/
      jesteśmy byłymi, albo dopiero przyszłymi gliwiczanami
      wracam do siebie i nie będę Cię już drażnić
      • Gość: DonPedro Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.karlik.ds.polsl.gliwice.pl 31.05.01, 02:19
        Gliwiczanie sa w tej chwili na ircu i marza o tym zeby sie przeprowadzic do
        Wroclawia albo do Stanow a o samych gliwicach to sie zbytnio chetnie nie
        wypowiadaja,a poza tym to czesc rodowitych Gliwiczan nie zna wcale swego miasta.
        Co do samego miasta: co sadzicie o tym dziwolagu-biurowcu co stanal obok poczty-
        kina?Mnie sie nie podoba, nie pasuje do Basztowej,Matejki.Jakies takie szklo w
        dziwnej bryle kanciatej.
        Temat jest ok.Miasto jest extra w porownaniu z sasiednimi miastami,strasznie mi
        sie podoba.No ale do Wrocka to sie nie umywa,w koncu Wroclaw to historyczna
        stolica calego Slaska,poza tym predzej zaczeto go odchrzaniac po syfie
        PRL.Podoba mi sie w Gliwicach to ze jeszcze nie dostalem po mordzie
        (odpukac),gdyby to bylo inne miasto pewnie juz bym zarobil pare razy za to ze
        jestem nie tam gdzie trzeba i o zlej godzinie
    • Gość: Mirek Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.bellglobal.com 31.05.01, 04:39
      Gość portalu: piotlik napisał(a):
      i na dodatek prawdziwych gliwiczan jak na lekarstwo!!!
      >

Momencik - co masz na mysli mowiac "prawdziwych Gliwiczan" ? Czy to ze ktos
      mieszka za granica i spedzil "tylko" 26 pierwszych lat zycia w tym miescie nie
      jest juz Gliwiczaninem? Czy moze Magiczna tez nie ma prawa zabierac glosu w
      sprawie Gliwic? Ktokolwiek znalazl sie na tym forum, jest tu z racji poczucia
      przynaleznosci do pewnej grupy, w tym przypadku przynaleznosci do Gliwic - nie
      mozna nikogo z tad rugowac bo sie tu nie urodzil, nie mieszka lub nie jest w
      stanie rozmawiac na temat dzisiejszeg wygladu gliwickich kamienic. Zgadzam sie z
      roznymi watkami dyskusji i tym bardziej mi odpowiada idea Meg:

..."miła gadka szmatka na różne tematy, niektóre ciekawsze /zerknij na inne wątki
      o zabytkach/, niektóre wybitnie towarzyskie, ale to forum jest chyba bardziej
      towarzyskie niż edukacyjne..."

Pozdrawiam i jak zwykle ... to tylko w celu zrobienia ciekawszej - tej wymianie
      pogladow - Mirek
      • Gość: Ballest Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: 212.162.12.* 31.05.01, 05:48
        Hi Piotlik, chyba wiesz , ze wiekszosc prawdziwych Gliwiczan wyjechala a kto za
        to moze ze tkzw.Tubylcy nie potrafili rozkrecic Forum ale potrafia je
        krytykowac.
        Skad znamy te cechy charakteru?
    • Gość: Magiczna Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.osi.gda.pl 31.05.01, 15:27
      No kolego, troche przymarudziles...Prawda jest taka, ze gdyby nie my,
      czyli "pseudo-Gliwiczanie", na tym forum nie dzialoby sie kompletnie nic. Co do
      kontynuowania watkow, to faktycznie masz racje - moznaby je kontynuowac z
      nowymi tytulami, bo troche meczace jest ciagle spogladanie do starych postow,
      czy przypadkiem ktos czegos nie dopisal...
      A co do tytulu Twojego postu, to uwazam ze Gliwice sa piekne - nie zwracam
      uwagi na drobne szczegoly, bo kazde miasto ma swoje plusy i minusy. A dla mnie
      liczy sie caloksztalt.
      Pozdrawiam,
      Magi
      • Gość: Ballest Re: Gliwice są naprawde piękne? IP: 62.67.5.* 31.05.01, 16:42
        Magi nie mysl, ze wszyscy Gliwiczanie sa tacy nietolerancyjni jak Podlik,
        przez jego prowokacje meg nie chce z Gliwicami miec nic do czynienia.
        Potlik to wyjatek.
    • Gość: meg Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 18:47

> Na początek proponuję rozwinąc dyskusję na temat stanu gliwickich kamienic. Czy
      >
      > ulica Zwycięstwa, reprezentacyjna, zamieni się w różowy "disneyland"?

Skonkretyzuj, co miałeś na myśli: rozumiem, że masz zastrzeżenia co do gustu
      autorów rewaloryzacji.
      Jeżeli uważasz, że proponowane kolory są zbyt żywe - to uspokoję cię, że takie
      kolory "ładniej się brudzą", a niestety przy ulicy z pełnym ruchem kołowym, są na
      to brudzenie bardzo narażone
      Poza tym - wiesz może na jakie kolory pomalowany był Partenon /Akropol - Ateny/
      • Gość: meg p.s. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 14:09
        Piotlik - hop, hop, gdzie jesteś ?
        chciałeś dyskutować o architekturze
        • Gość: piotlik Re: p.s. IP: *.warsnet.trzepak.pl 01.06.01, 18:07
          Wobec tego co myślicie na temat relatywnie niedawno powstałego budynku w
          pobliżu kina "BAJKA"?. Moim zdaniem pasuje do okolicznej zabudowy jak pięść do
          nosa. Mamy tyle pięknych kamienic (zarówno renesansowych jak i XIXwiecznych),
          ale nie mamy współcześnie kompletnie żadnej, długookresowej i jednolitej
          koncepcji architektonicznej dotyczącej naszego miasta. Mamy niezły wydział
          architektury, który odnosi sukcesy nawet na międzynarodowych konkursach.
          Niestety projekty, a późniejsze wcielanie ich w życie to dwie różne sprawy. A
          szkoda. Wszystko zależy i tak od mecenatu. Ten kto ma kasę, najczesciej nie ma
          gustu.
          • Gość: meg Re: p.s. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 19:08
            widziałam ten budynek przelotnie, mając myśli zajęte czym innym, więc na razie
            nie mogę wyrazić swojej opinii, ale wśród projektantów istniały zawsze diwe
            szkoły dotyczące "plomb" w historycznej zabudowie - I - wtopić się w otoczenie,
            nawet kopiując historyczny detal, II - budować wg obecnie panującej mody,
            wychodząc z założenia, że dziś klasyfikowane style, na początku też były modą
            /trochę świadomie upraszczam/
            • Gość: Magiczna Re: p.s. IP: *.osi.gda.pl 01.06.01, 19:24
              Ja tez widzialam przelotnie, nie wiedzialam ze to taka kontrowersyjna budowla.
              Jak juz przyjade "do domu" to sie przyjrze i ocenie :))
              Magi
              • Gość: Ballest Re: p.s. IP: 212.162.14.* 02.06.01, 01:14
                Magi w tym budynku naprzeciw BAJKI To ja mialem praktyke.
                Dla mnie Gliwicka poczta to najladniejszy gmach w Gliwicach, znam wszystkie
                pomieszczenia.
                o tym nowym budynku nic nie wiem , ale Andrzej ten OSIOL nic nie wskoral.

• Gość: Magiczna Re: p.s. IP: *.osi.gda.pl 02.06.01, 09:13
                  Poczta jest istotnie piekna, nawet podobna do gdanskiej.
                  Magi
                • Gość: antyball Re: p.s. IP: *.necik.pl 04.06.01, 20:13
                  ballest jestes durniem
                  piotlikowi nie chodzilo o neogotycki budynek poczty, tylko o wielka stodole
                  obok kina "bajka". A co z rozsypującą się perla modernistycznej architektury na
                  przeciw makdonalda? To dzielo bardzo znanego architekta Mendelsohna, ale jakos
                  nikt z radnych nie jest w stanie tego docenic.
                  • Gość: piotlik Re: p.s. IP: *.warsnet.trzepak.pl 05.06.01, 00:44
                    Antyball!
                    Jesteś jedną z niewielu osób jakie znam, która wie co to jest i gdzie sie
                    znajduje "budynek Mendelsohna". Dlatego przypuszczam, że jestes studentem
                    architektury :-). Budynek perełką może jest, ale nie w dzisiejszym stanie.
                    Modernizm pewnie żle się kojarzy władzom naszego miasta, dlatego lepiej
                    remontować tylko fasady budynków tzw.neutralnych.
                    A swoją drogą. Ostatnio na parterze "Mendelsohna" wystawe swoich prac mieli
                    studenci architektury. Czy wiadomo Ci cos na ten temat?
                    I jeszcze jedno. Czy ten "Mendelsohn" jest rzeczywiście taki rewelacyjny? Czy
                    gdybym ja był jego autorem, a nie znany architekt, to tez byłby uważany za
                    perełkę? Pozdrawiam
            • Gość: Pat Do Gliwiczan IP: *.bc.hsia.telus.net 03.06.01, 07:22
              Witam . urodzilem sie w Gliwicach miasta nie pamietam ,ale udalo mi sie
              odwiedzic to miasto 2x ma urok jest inne.Spotkalem wspanialych ludzi i chetnie
              wroce . Pozdrowienia
    • Gość: meg Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 14:28
      a propos ulicy Zwycięstwa - czy naprawdę nie da się na niej ograniczyć ruchu
      samochodów ? czy na codzień to nie przeszkadza - mieszkańcy co wy na to ?
      • Gość: Pontifex Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.warsnet.trzepak.pl 02.06.01, 15:13
        Deptak na ul.Zwyciestwa-niezla mysl,ale doputy nie wybuduje sie obwodnicy nic z
        tego nie bedzie.Jednak deptak nada KLIMAT temu miastu ,wieczorne spacery wokol
        kawiarni i innych lokali moze kusic.Pozdro P
      • Gość: Ballest Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: 62.67.1.* 02.06.01, 15:14
        Meg, dlaczego nie zrobisz nowego watku na ten temat
        • Gość: rem Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: 62.67.8.* 03.06.01, 22:17
          Pat , witamy na gliwickim Forum , mysle , ze sie u nas cos nowego o twoim
          miescie dowiesz.Czytaj uwaznie nasze posty.!!!!
          Ma sie zawsze cieszymy jak ktos nowy do nas zawita.
          Herzlich Willkommen:
    • Gość: meg Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.01, 23:36

> Na gliwickim forum przeraża mnie jedna rzecz. Jesteśmy dumni z faktu, że mamy
      > tyle wpisów i już za niedługo przegonimy Jelenią Górę. Zobaczmy jednak,
      > kto "pracuje" zawzięcie na te wpisy. Liczbę uczestników forum można policzyć na
      > palcach dwóch dłoni i na dodatek prawdziwych gliwiczan jak na lekarstwo!!!

Patrzcie - to było tak niedawno

> Na początek proponuję rozwinąc dyskusję na temat stanu gliwickich kamienic. Czy
      > ulica Zwycięstwa, reprezentacyjna, zamieni się w różowy "disneyland"? A co z
      > zapomnianym przez władze naszego miasta "uroczym" starym miastem?
      > Pozdrawiam wszystkich uczestników forum.

Jadąc dziś ulicą Zwycięstwa myślałam o tym "disneylandzie", ale przyjrzałam się
      kamienicom i myślę, że poza radosną twórczością obok McDonald - nie ma specjalnie
      krzykliwych okazów, z kolei przy takim ruchu samochodowym kolory prędko zszarzeją
      Hamując co chwilę, aby nie rozjechać wpadających na jezdnię znienacka pieszych,
      nadal myślę, że trzeba znaleźć alternatywny przejazd przez centrum

• Gość: Ee Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: 157.158.202.* 12.06.01, 07:53
        Czyli wracamy do pomysłu deptaka na Zwycięstwa? Tylko co z tramwajem?
        • Gość: meg Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 15:53
          Gość portalu: Ee napisał(a):

> Czyli wracamy do pomysłu deptaka na Zwycięstwa? Tylko co z tramwajem?

Jak to ktoś już nazwał "tramtak"?

• Gość: meg Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 16:15
      zostawiamy ten temat, czy niech spada?
      • Gość: Ballest Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: 62.67.10.* 17.07.01, 23:08
        Meg, polonisto!!! odpowiedz na jedno pytanie, pisze sie:
        Czy Gliwice naprawde są takie piękne? albo :
        Czy Gliwice są naprawde takie piękne?

Ja uwazam, ze sa.
        • Gość: meg Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 00:03
          gramatycznie obie wersje poprawne, to kwestia rozłożenia akcentu - czyli
          położenia nacisku
      • meg_s Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? 03.09.01, 18:19

a może wrócimy do tematu
        znowu odnowiono następne budynki - ładnie czy nie?
        Bank Spółdzielczy się "wykańcza", co jeszcze?

• Gość: piotlik Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: 212.106.173.* 09.10.01, 23:10
      Pamiętacie ten temat? Hi hi hi
      • Gość: lebioda Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.01, 23:55
        hi , hi , hi , hi !!!
        • Gość: piotlik Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: 212.106.173.* 01.11.01, 23:48
          Gliwice może nie są aż tak piękne, ale na pewno piękne są mieszkanki Gliwic !!!
          Dlatego w pewnym sensie można uważać za usprawiedliwione twierdzenie, że
          Gliwice są piękne.
          • Gość: Magiczna Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.bmj.net.pl 02.11.01, 09:50
            I tym pozytywnym akcentem konczymy temat ;))
            • Gość: Ballest Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.67.152.14.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 02.11.01, 20:36
              Gliwice sa dlatego piekne, bo ich mieszkanki takie piekne sa, choc z DANZIG
              (West Preussen)pochodza.Tak jak Mata Hari
    • Gość: Mirek Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.sympatico.ca 30.06.02, 21:27
      Chcialem to tez "odgrzc" w kontekscie refleksji Lazeja z jego wizyty w
      Gliwicach. Kwestia urody jest kwestia gustu, ale czy jest cos w miescie, co
      powinno spowodowac, ze tacy jak Lazej chcialby nas odwiedzic raz jeszcze? Byl
      temat "dlaczego Gliwice sie nie promuja", moze Lazej nie byl nalezycie
      oprowadzony po miescie? Opinie?
      • meg_s Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? 30.06.02, 22:08
        Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Chcialem to tez "odgrzc" w kontekscie refleksji Lazeja z jego wizyty w
        > Gliwicach. Kwestia urody jest kwestia gustu, ale czy jest cos w miescie, co
        > powinno spowodowac, ze tacy jak Lazej chcialby nas odwiedzic raz jeszcze? Byl
        > temat "dlaczego Gliwice sie nie promuja", moze Lazej nie byl nalezycie
        > oprowadzony po miescie? Opinie?

na opinii w/w zaciążył raczej fakt, że trafił na niewłaściwych ludzi i to nie
        pozwoliło mu na kontemplowanie uroku :-((

• Gość: ka Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.gl-jp.digi.pl 01.07.02, 04:31
      Wiecie co - ja przeżyję ten barak koło Bajki, ale to , co stanęło za kościołem
      Św.Barbary przerasta wszelkie definicje kiczu. Ohyda to mało powiedziane. Bank
      Spółdzielczy (chyba) , niestety znam architekta i po tym wyczynie powinien
      przestać uprawiać swój zawód. To "finezyjne" połaczenie kolorów - na pewno
      niebieski miał nawiazywać do płynacej nieopodal Kłodnicy. Usytuowanie tego
      budynku w sasiedztwie kościoła , obok kamienicy z secesyjnymi witrażami (nie
      wiem czy jeszcze sa), naprzeciwko ul.Moniuszki z piękna zabudowa -koszmar.
      Gdzie jest główny architekt miasta? Pewnie znajomy...A czy konserwator
      wypowiada się w sprawach sasiedztwa starych kamienic? Wielka sztuka świetnych
      architektów jest wkomponowywanie nowoczesnych budynków pomiędzy stare tak, aby
      nad nimi nie dominowały. Stańcie sobie koło Video World i spójrzcie na ten ciag
      kościół, bank, kamienice...Horror i bezguście. A co do ul.Zwycięstwa to od
      dawna jest landrynkowo - przeżyłam szok ogladajac kamienicę na skrzyżowaniu
      ul.Konstytucji i Zwycięstwa (tej nad starym sklepem z materiałami)Pamiętacie ja
      z dawnych czasów? Była szara , ale dostojna i elegancka (powoli taka sie robi
      znowu), odsłonili ja i ukazał nam się tort. Chociaż zdecydowanie najgorsza jest
      odnowiona kamienica obok McDonalds.Zerknijcie na wyeksponowany przepych.Rynek
      robi się pod rusztowaniami ładniejszy,chociaż znowu czepiajac się - kto
      wymyślił zielone wykończenia ratusza? Kraty, które z pewnościa trzeba będzie
      malować niedługo, latarnie...A można było elegancko z kutego żelaza, ale po
      co.Mam wrażenie ,że nasze otoczenie kształtuja ludzie nie majacy o tym pojęcia.
      Zapraszam do Rybnika, gdzie pracuję, tam wiedza jak się odnawia zabytki i
      buduje między nimi nowe. Pominę takie miasta jak Berlin, ale np.Wrocław też
      jest dobrym przykładem.
      • Gość: ... Re: Czy Gliwice naprawde są takie piękne? IP: *.phutomar.pl / 192.168.0.* 01.07.02, 05:34
        Gość portalu: ka napisał(a):

> Wiecie co - ja przeżyję ten barak koło Bajki, ale to , co stanęło za kościołem
        > Św.Barbary przerasta wszelkie definicje kiczu. Ohyda to mało powiedziane. Bank
        > Spółdzielczy (chyba) , niestety znam architekta i po tym wyczynie powinien
        > przestać uprawiać swój zawód.

dyskusyjne - moim zdaniem bank jest sporo lepszy od tego czegoś naprzeciw poczty

> ...chociaż znowu czepiajac się - kto wymyślił zielone wykończenia ratusza?

kwestia gustu - do szarego pasują, a nawiązują do spatynowane miedzi

> ale np.Wrocław też jest dobrym przykładem.

hihi - myślisz o Solpolu koło kościoła św (bodajże) Doroty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka