Dodaj do ulubionych

Marnyjanku - przeczytaj prosze

IP: *.net-htp.de 15.02.05, 20:28
Marnyjanek napisal

Inno sprawa, co tyn podarunek Stalina (Schlesien, Ostpreussen, Pommern)
doprowadzili do ruiny. Ale jak sie wto njy umie gospodarzic, to mu take
gyszynki nic njy pomogom (wiela dostali Poloki od Bundesrepubliki - a jeszcze
im malo)
Pyrsk !
Wasz Marjanek

Slowami slazkiego naziola labanda mozna powiedziec:
"Podobo mi sie Twoja bezstronnosc w osondach."

Wybacz Marjanku ale Twoimi dennymi komentarzami rodem ze spodkania przy piwe
czlonkow faszyzujacej organizacji "Schlesiche Jugend"kompromirujesz uczelnie na jakiej (podobno) uzyskales dyplom i podobno "dr"
Wyglada to bardziej na wysluchane i kupione jak na wystudiowane. Jesli od czasu do czasu sledzisz to forum ..a zwlaszcza Katowickie ..to z pewnoscia natknales sie juz na watki niejakiego
"Monadina" ktory prostym jezykiem poprostu ZGNOIL Arnolda7 i wszystkich
labando-nazioli. Wystarczylo tylko uwaznie czytac ..a nawet taki zadufany w swoje "Dr"jak ty moze by i cos z tego zrozumial .
"Monadina" nie napisal w sumie nic nowego. Strescil tylko to co wie kazdy
normalny we lbie czlowiek . Moze jakas kruszynka dojdzie do najtezszej glowy
Sloonskej yntelygencji....chocby kruszynka.
Ponizej esencjonalne streszczenie tekstu o ktorym wspominalem ...
reszte poczytaj sobie w oryginalnych watkach "Manadin"

Wprowadzenie :)))

""Przykra sprawa, dla której jednak Arnoldzik ma genialnie proste wytłumaczenie.Polactwo nie ma co zwalać na historię, komunizm, czynniki zewnętrzne itd. Winę ponosi WYŁĄCZNIE buractwo, głupota przedstawicieli
tego "ciulatego", "Chłopskiego" państwa, które z premedytacją zniszczyło
świetnie prosperującą "1000-letnią wspólnotę". ""

""Na takie dictum mogę tylko odpowiedzieć słowami pocieszenia dla wszystkich
polakowców na tym forum, których obecność odnotowałem z równą, a może większą
jeszcze konsternacją co wypowiedzi Arnolda "siódemki". Mogę tylko ich
pokrzepić, że nie są na oślej ławce sami. Również inne ciulate Państwa, z
przyczyn - NIEUWARUNKOWANYCH w ogóle geopolitycznie, ani całkowicie
niezależnych od innych mocarstw - czyli przez swoją organiczną beznadziejność,
niegospodarność i inne cechy wyssane z mlekiem matki doszły do zawstydzających
rezultatów.
Jak naprzykład:
Ciulate gorolskie Czechy - w latach 30-tych na poziomie rozwoju podobnym o ile
nie wyższym od Austrii czy przeciętnego regionu Niemiec. Dziś poniżej dochodu
na 1 mieszkańca Portugalii, kraju jeszcze w latach 60-tych nie tylko językowo
ale i ekonomicznie bliskiego Brazylii (30% analfabtyzmu jeszcze po wojnie)
Ciulate gorolskie Łotwa czy Estonia - w latach 30-tych na poziomie Finlandii,
dziś na poziomie Polski (czyli 40 % średniej fińskiej) i to i tak tylko dzięki
szybszemu wzrostowi gospodarczemu w ostatnich kilku latach.
Ale co najciekawsze również i co poniektóry Miemiec obnażył swe ciulate cechy,
w dziwnie tym samym okresie co w.w wymienione Państwa - a przecież jeżeli
Polska odpowiada wyłącznie za stan gospodarki polskiej w tej chwili, to idąc za
światłem myśli Arnolda 7 trzeba byc uczciwym i dowodzić, że w przypadku
zbiednienia innych regionów Mitteleuropy też winy nalezy szukać w mentalności
każdego z narodów sprawujących władzę, a nie w czynnikach zewnętrznych. Ok. -
ad rem. No więc dziwnym trafem Saksonia czy Turyngia porównywalne z Badenią czy
Hesją przed 1945 dziś mają poziom dochodu na 1 mieszkańca równy Sycylii czy
Andaluzji, w których historycznie można mówić już nie o wpływach azjatyckich,
ale zgoła afrykańskich. I to mimo intensywnej pomocy na koszt podatników
badeńskich czy bawarskich.
Ciekawe skąd się wzięła ta dziwna konwergencja? Skąd nagle - i dlaczego w
podobnym okresie - nastąpiły podobne zmiany w sytuacji tylu krajów???
Przecież "na sąsiadów" (czy braci:))) zwalać niczego nie można?! Skąd nagle te
gospodarne narody zeszły na kompletnych ciuli, nie tak znowu różnych od
Polaków, którzy jak słusznie zauważyłby Arnold 7 ciulami byli są i będą.
Sugeruję jednak koncepcję wpływu działania meteorytu tunguskiego, albo innych
czynników z okolic Syberii - rzecz jasna czysto przyrodniczych::))))""

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=19763886&a=20115548
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=19763886&a=20151452
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=19763886&v=2&s=0
""Choć raczej przewiduję po prostu wyrównanie poziomu tych państw ok. roku 2020.
No właśnie - żeby wrócić do konwencji, w której rozpocząłem. Aż bałem się podać
przykadu piłsudczykowskiej Polski, która była krajem nie gorzej rozwinietym od
Hiszpanii (to nie byłby w tamtych czasach komplement, bo Hiszpania jak na
standardy zachodnie była wówczas zacofana) do tego jeżeli chodzi o czynniki
właśnie wewnętrzne - np. nawet polityczne, a zwłaszcza kulturalne (większa
ilość wykształconej kadry technicznej i naukowej - Hiszpania miała wielkie
tradycje w sztuce, ale prawie żadnych w naukach ścisłych, nawet w porównaniu z
Polską!) Polska była wręcz w lepszej sytuacji i pomijając kwestie, ktorych idąc
(a nadal staram sie!!!) tokiem myślenia Arnolda nie można brać pod uwagę
(czynniki zewnętrzne) miałaby chyba lepsze perspektywy na przyszłość...Jak
zatem odpowiedzieć "po arnoldowemu" na to niezwykle trudne pytanie:, skąd po
1945 wzięła się różnica, która dziś dzieli oba te kraje...Niezwykle trudno
będzie tu mówić o czynniku niemieckim, bo diaspory niemieckiej, która by
wpływała na organizację gospodarki hiszpańskiej w zasadzie jako żywo nigdy nie
było:)))
Piszesz też, że "W DDR wprawdzie oficjalnie nie wypędzano, ale skutecznie
zrujnowano ich działalność gospodarczą zmuszając ich w ten sposób do
opuszczenia tych terenów". "Zrujnowano" - tryb bezosobowy. Kto??? Jakie siły???
Swoją drogą pierwsze słyszę o masowym wypędzaniu mieszkańców DDR z ich kraju,
może nie to miałeś na myśli, wybacz że nie znając intencji bazuję na dosłownej
treści zdania. Wydaje się, że o ile Śląskiem zarządzali nie-Ślązacy (podczas
gdy w jakże słusznie znienawidzonej Warszawie królowali ludzie będący
kwintesencją warszawskosci z dziada pradziada - Bierut, Gomułka, Moczar,
Gierek :))), to jednak --w DDR rządzili "etniczni" Niemcy - dlaczego więc w
równie niemal zrujnowanym przez wojnę BRD działo się znakomicie,a w DDR
nie...Jak wytłumaczyć tę różnicę??? Cóż, chyba powoli docieramy po nitce do
kłębka:))))""

""Dobra - dość tych jaj, bo widzę, że niektórzy nie czują jednak lekkiej ironii
zawartej w tych pytaniach. Powiem tak - wiele można mówić o nieudolności
polskiej administracji (chociaż w okresie sanacji dało by sie znaleźć i
pozytywne przykłady w skali kraju - reforma Grabskiego, Gdynia czy - zwłaszcza -
wysoka, "światowa" jakość nowo tworzonego prawa - np. cywilnego, gospodarczego
itd.), w tym - nie wyłącznie - ale w jednej z pierwszych kolejności o polityce
wobec Śląska. No tyle że - pomijajnie ABSOLUTNIE PODSTAWOWEGO CZYNNIKA - jakim
był socjalistyczny ustrój gospodarczy i jego katastrofalna plajta (nawet w
krajach, gdzie nie było wprost krachu jak w PRL w latach 80-tych, por. dane z
mojego 1-szego postu) - jako przyczyny AŻ TAK SKRAJNYCH różnic w zamożności
społeczeństw i regionów - a do tego pomijania zmierzał Arnold 7 - i zwalanie
wszystkiego na cechy narodowe - to dowód albo złej woli, albo ignorancji, albo
obłędu - i może być śmiało zestawiony obok tak arcy-polakowatych teorii jak
prezentowane przez pp. Tymińskiego, Leppera, Tejkowskiego, Bryczkowskiego, B.
Pawłowskiego, familii Giertychów.""

Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Majeranek! Zapraszamy do dyskusji!!! (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 20:57
      • henry.morgenthau_jr.jr Re: Majeranek! Zapraszamy do dyskusji!!! (n/t) 15.02.05, 21:11
        No właśnie, Majeranku czy też "Marny Janku" z tytułem "dr" z "BILD Zeitung"
        może jednak to zaserwowane danie troszeczkę doprawisz ?

Braid, gratuluję :)

Bye !
        Against fascism !
        HENRY MORGENTHAU jr. jr.

PS.
        Dziwne to, ballest gdzieś "zniknął" (wcale mi go nie brakuje) ... ale za
        to ... "nagle" pojawił się Majeranek ... dziwne to ... tak jakoś ...
        • Gość: Braid Re: Majeranek! Zapraszamy do dyskusji!!! (n/t) IP: *.net-htp.de 15.02.05, 21:31

Witam Henry ;)

Wiesz ... jak czytam wypociny i komentarze Marnegojanka von G
          to zaczynam sie wstydzic za niemiecki system szkolny ...choc PISA Studie
          zdaje sie potwierdzac pewne niedociagniecia.
          Jesli takie plytkie komentarze wypisuje polglowkowaty Laband
          co na tasmie z tureckimi yntelygentami "geld" zarabia to jeszcze moge sobie to jakos wytlumaczyc,ale od ludzi po studiach wymaga sie choc odrobiny trzezwego spojrzenia na swiat.A juz od historyka ...na historie.
          A ten tu wypisuje banaly i slogany jak na zebraniu Hitler Jugend przy kuflu piwa.

Ps: Ballest nie zniknal , miewam go na radarze ;))

• Gość: Dziwne MESCO! Zapraszamy do dyskusji!!! IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.05, 21:31
          Dziwne to, MESCO gdzieś "zniknął" (wcale mi go nie brakuje) ... ale za
          > to ... "nagle" pojawił się henry.morgenthau_jr.jr ... dziwne to ... tak jakoś ...
          • henry.morgenthau_jr.jr Majeranku ! Zapraszamy do dyskusji!!! 15.02.05, 21:45
            Gość portalu: Dziwne napisał(a):

> Dziwne to, MESCO gdzieś "zniknął" (wcale mi go nie brakuje) ... ale za
            > > to ... "nagle" pojawił się henry.morgenthau_jr.jr ... dziwne to ... tak
            > jakoś ...

Fajnie, "Braid" jest "winny" już za moje posty (moje tzn.
            Henry.Morgenthau_jr.jr) tak w nawiasie żebyś i ty "Dziwne" zrozumiał.
            A ja (Henry.Morgenthau_jr.jr) jestem winny za posty "Mesco" ... :)

Fajnie, to za czyje posty jest bądź też będzie teraz "Mesco"
            odpowiedzialny ... ?

To takie zagmatwane ... więc może wyjasnisz ?

Bye !
            Against fascism !
            HENRY MORGENTHAU jr. jr.

PS.
            Na ballesta nie wystarczy tylko radar, potrzebny jest jeszcze przynajmniej
            podwójnie sprzężony gatling

PS2
            do "Dziwne"

Nie wierz w to, że codziennie jeden sześciopak i "Bild Cajtung" wychodzą na
            zdrowie.
            • Gość: socer Re: Majeranku ! Zapraszamy do dyskusji!!! IP: 80.50.20.* 16.02.05, 09:51
              Polaczki, wasze szczęście polega na tym, że jesteście dziś w Unii. Unia wam
              kasę daje (oczywiście zaczniecie zaraz krzyczeć, że wy też składki płacicie) i
              patrzy wam na ręce, gdzie te pieniążki idą. I to jest w tym wszystkim wasz
              największy plus, bo kraść kradniecie dalej, ale musicie już strasznie uważać.
              Niedługo to w tym kraju bedą same komisje śledcze, bo afery wychodzą jedna za
              drugą i to na grubą kasę. A Sobotka podśmiechujki sobie z Was robi i leniuchuje
              sobie w Egipcie.
              • henry.morgenthau_jr.jr Re: Majeranku ! Zapraszamy do dyskusji!!! 16.02.05, 10:21
                Gość portalu: socer napisał(a):

> Polaczki, wasze szczęście polega na tym, że jesteście dziś w Unii. Unia wam
                > kasę daje (oczywiście zaczniecie zaraz krzyczeć, że wy też składki płacicie)
                i
                > patrzy wam na ręce, gdzie te pieniążki idą. I to jest w tym wszystkim wasz
                > największy plus, bo kraść kradniecie dalej, ale musicie już strasznie uważać.
                > Niedługo to w tym kraju bedą same komisje śledcze, bo afery wychodzą jedna za
                > drugą i to na grubą kasę. A Sobotka podśmiechujki sobie z Was robi i
                leniuchuje
                >
                > sobie w Egipcie.

No proszę następny "Marnyjanek" z frakcji dojczszlejzierów się odzwał ... i jak
                zwykle na temat :)

Bye !
                Against fascism !
                HENRY MORGENTHAU jr. jr.

PS. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tłustego wieloryba (złodzieja i oszusta
                Kohla przed komisją śledczą na ekranie TV w "efenowie" ... czyżbym trafił w
                sedno ? ... niemieckiej demokracji ?
              • Gość: Braid Re: Majeranku ! Zapraszamy do dyskusji!!! IP: 62.206.176.* 16.02.05, 10:31

> Polaczki, wasze szczęście polega na tym, że jesteście dziś w Unii. Unia wam
                > kasę daje

Z grama korzyści, kilo zawiści

• Gość: bravo Re: Majeranku ! Zapraszamy do dyskusji!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:17
                  Bo to jest tak. Wyjechał taki gość do Miemiec, jak było można. To co, że w
                  Polsce zrobił z trudem inż. Tam musiał się wziąść do szufli i zapieprzać 8 h
                  dziennie dla tych paru marnych marek. A teraz co widzi, Polska w UE, stały
                  wzrost gospodarczy, są perspektywy. I myśli taki ciulaty emigrant, może by
                  wrócić, odkurzyć dyplpom. No to wraca, a w firmie go pytają wykształcenie:
                  inż., gdzie pracował: no w Miemczech, oooo! myśli pracodawca, nadałby się taki,
                  a co robił: ano przy szufli.

Śmiechu warte:)
                  • Gość: socer Re: Majeranku ! Zapraszamy do dyskusji!!! IP: 80.50.20.* 16.02.05, 11:48
                    bravo napisał:
                    > Bo to jest tak. Wyjechał taki gość do Miemiec, jak było można. To co, że w
                    > Polsce zrobił z trudem inż. Tam musiał się wziąść do szufli i zapieprzać 8 h
                    > dziennie dla tych paru marnych marek. A teraz co widzi, Polska w UE, stały
                    > wzrost gospodarczy, są perspektywy. I myśli taki ciulaty emigrant, może by
                    > wrócić, odkurzyć dyplpom. No to wraca, a w firmie go pytają wykształcenie:
                    > inż., gdzie pracował: no w Miemczech, oooo! myśli pracodawca, nadałby się
                    taki,
                    >
                    > a co robił: ano przy szufli.
                    >
                    > Śmiechu warte:)

Szkoda, że o tym kraju mlekiem i miodem płynącym nie wiedzą ci wszyscy Azjaci i
                    cała ta biedota co z Polski do Niemiec granicę nielegalnie przekracza. Nie
                    spotkałem się jeszcze, żeby jakis emigrant uciekał z Niemiec do Polski, chyba,
                    że kierunki pomylił. Musicie to tym biednym uciekinierom wytłumaczyć, że w
                    Polsce jest tak dobrze, jak uważacie. A jak jest to ja wiem dobrze bo tu
                    mieszkam i tak na marginesie wcale nie narzekam, ale równać się z Niemcami nie
                    zamierzam, bo ja zarobię 300 euro a Niemiec 4 razy więcej.
                    • Gość: bravo Re: Majeranku ! Zapraszamy do dyskusji!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:54
                      Problem z wami emigrantami zarobkowymi tkwi w zaniku umiejętności czytania ze
                      zrozumieniem. Nie napisałem nigdzie, że w Polsce jest dobrze, że płace mogą
                      konkurować z niemieckimi. Napisałem, że są perspektywy, napisałem, że
                      wykształcony inż. w Polsce tu i teraz, zarobi na tak jak Miemiec w rajchu, na
                      stanowisku o szczebel niższym. Nie powiem że wszyscy, ale jest wielu takich. Ci
                      co zwiali do Miemiec do łopaty 20 lat temu muszą z zazdrością patrzyć ma swoich
                      kolegów ze studiów, Polaków, którzy są teraz kierownikami budów, dyrektorami,
                      mają własne biznesy. Często pracują w niemieckich firmach, zatrudniających ich
                      za fachowość, a nie za papiery.

• laband Re: Majeranku ! Zapraszamy do dyskusji!!! 16.02.05, 13:04
                        mosz na mysli tych kere przikludziyli sie na Slonsk?
                      • ballest bravo, bravo ! 16.02.05, 13:05
                        Mysle, ze dzis wiekszosc osob, ktorzy wyjechali w latach 70, dobre stanowiska
                        ma i nawet nie marzy o powrocie do "okupowanych" Gliwic, czy innych
                        miejscowosci slaska.
                        Zapytam ale o cos innego, czym sie moze pochwalic Polska w Gliwicach.
                        Moze mi wymienicie jak sie Gliwice w czasie tej "okupacji2 wzbogacily!
                      • Gość: Braid Re: Majeranku ! Zapraszamy do dyskusji!!! IP: 62.206.176.* 16.02.05, 13:29
                        Widzisz bravo ..ty do nich jak do ludzi ... a to zwykla banda owiec

Prawde mowiac to wspolczuje panu Gorzelikowi bo im głupsza trzoda tym trudniej
                        być pasterzem
                        oba polglowki znowu nie pojely powyzszego tekstu i becza to co zawsze ;)))
                        • Gość: bravo [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 14:46
                          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                          • ballest [...] 16.02.05, 15:07
                            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                          • Gość: Polak Do Braida! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.02.05, 15:07
                            Braid ja Ciebie nie rozumiem.Wracaj Chlopie z powrotem do Polski.Ciagle
                            narzekasz i bluzgasz na Niemcy.Jak ci tak zle to wracaj.Chyba ze jako stary
                            dzialacz PZPRu spaliles za soba wszystkie mosty?
                            • Gość: socer Re: Do Braida! IP: 80.50.20.* 16.02.05, 16:25
                              Braid napisał - " I myśli taki ciulaty emigrant, może by
                              wrócić, odkurzyć dyplpom. No to wraca, a w firmie go pytają wykształcenie:
                              inż., gdzie pracował: no w Miemczech, oooo! myśli pracodawca, nadałby się taki,
                              a co robił: ano przy szufli. "

Napiłeś się czegoś, albo jakieś pastylki połykasz?. Może z zazdrości , może z
                              chorej wyobrazni, może z głupoty, albo po prostu by sobie odwagi dodać
                              wypisujesz takie bzdety. Przypomina mi to komunistyczną propagandę, gdzie to
                              socjalizm i klasa robotnicza przodują, a zachód jest be. Byli takie palanty co
                              to łykali. Czyzbys był jednym z nich.
                              • Gość: Braid Re: Do sukera! IP: *.net-htp.de 16.02.05, 18:23

Jak prochy przestana miec tak mroczny wplyw na twoj umysl ,
                                to sprawdz prosze jeszcze raz kto jest autorem tego cytatu o ktorym
                                sie tak slinisz psinko.

• Gość: socer Re: Do sukera! IP: 80.50.20.* 17.02.05, 10:30
                                  Braid, masz rację, "błąd w druku", ale troszke mnie poniosło, jak czytam takie
                                  Wasze wypociny i rzeczy, które z rzeczywistością nie mają nic wspólnego.
                                  • Gość: Braid Re: Do socera! IP: 62.206.176.* 17.02.05, 10:55
                                    Alez nic sie nie stalo socer...

swoja droga zdanie "Wasze wypociny i rzeczy, które z rzeczywistością nie mają
                                    nic wspólnego."
                                    moze byc zaczynem ciekawej dyskusji...
                                    Moze przyblizysz mi w paru punktach co masz na mysli i co nie ma z
                                    rzeczywistoscia nic
                                    wspolnego?
                                    • Gość: socer Re: Do socera! IP: 80.50.20.* 17.02.05, 12:15
                                      Braid napisał:
                                      > Jesli takie plytkie komentarze wypisuje polglowkowaty Laband
                                      > co na tasmie z tureckimi yntelygentami "geld" zarabia

> Moze przyblizysz mi w paru punktach co masz na mysli i co nie ma z
                                      > rzeczywistoscia nic
                                      > wspolnego

Pierwszy przykład z brzegu, jesli chodzi o rzeczywistość.
                                      Ja osobiście labanda nie znam, więc nie moge napisac to co Ty o nim napisales.
                                      Dlaczego przy okazji Turków obrażasz??
                                      Drugi przykład.
                                      Tych inżynierów w Polsce wykształconych, a w Niemczech przy łopacie
                                      pracujących, widocznie Polska źle wykształciła, bo jak sam piszesz tam się
                                      liczą umiejętności a nie papierek, jak w Polsce i znajomości. Przecież Polska
                                      to jeden kraj z najbardziej skorumpowanych krajów w Europie i to jest następna
                                      rzeczywistość.
                                      Uogólnię teraz, bo dla mnie liczy sie większość a nie pojedyncze przypadki.
                                      Odpowiedz mi proszę na dwa pytania.
                                      1.Czy spotkałeś się kiedyś, by emigranci uciekali w kontenerach, w chłodniach,
                                      w pław, itd. itd. (niejednokrotnie narażając swe życie i płacąc kupe szmalu
                                      polskim szmalcownikom) z Niemiec do Polski?? Myślę, że nie.
                                      Dlatego zadam Tobie teraz drugie pytanie.
                                      Jak myślisz dlaczego uciekają z Polski do Niemiec a nie z Niemiec do Polski??

Odpowiedz proszę na te dwa ostatnie pytania. Znając Cię jednak "rzeczywiście"
                                      na nie nie odpowiesz tylko będziesz walił slogany. Tylko co slogany mają z
                                      rzeczywistością o której dyskutujemy??
                                      • Gość: Braid Re: Do socera! IP: 62.206.176.* 17.02.05, 12:47
                                        socker .. moze zacznijmy dyskutowac bez podniesionego tonu.

> Ja osobiście labanda nie znam, więc nie moge napisac to co Ty o nim napisales.
                                        > Dlaczego przy okazji Turków obrażasz??

Nie obrazam Turkow.... na bandach niemieckich fabryk pracuja Yntelygenici
                                        a w biurach tureccy Inteligenci ... samo zycie. ( dotyczy wszelkich innych
                                        nacji) Chyba ze miales na mysli obrazliwe dla nich porownanie do labanda?

> Drugi przykład.
                                        > Tych inżynierów w Polsce wykształconych, a w Niemczech przy łopacie
                                        > pracujących, widocznie Polska źle wykształciła, bo jak sam piszesz tam się
                                        > liczą umiejętności a nie papierek, jak w Polsce i znajomości. Przecież Polska
                                        > to jeden kraj z najbardziej skorumpowanych krajów w Europie i to jest
                                        następna
                                        > rzeczywistość.

Socker ..o tych inzynierach tez nie napisalem ja
                                        ale skoru juz przy temacie jestesmy to powiem Ci jak jest
                                        ( jak ja to widze) W Polsce nauka stoi na niezlym poziomie,
                                        jednak sam dobry dyplom to jeszcze nie wszystko.
                                        Nie kazdy potrafi sie znalezc w obcym kraju ( nawet jak to jego wysniony Heimat)
                                        Zasadnicza podstawa jest Jezyk. Bez jezyka nie przejdzie twoje podanie
                                        przez biurko sekretarki ... nie wspominajac juz o rozmowie kwalifikacyjnej.
                                        Naawet ,,,nawet jak dojdziesz dalej .... to po przy pierwszym sprawozdaniu
                                        klekniesz. ( a jesli sadzisz ze w Niemczech nie ma konkurencji w pracy ...to
                                        jestes w bledzie)
                                        Niemieckie hale produkcyjne sa pelne ludzi "zwatpionych" ktorych zycie oskubalo
                                        ze zludzen. W Efie nie jest zawsze tak jak na zdjeciach przywiezionych przez
                                        rodzine.

cdn.

praca wzywa;)
                                        • Gość: socer Re: Do socera! IP: 80.50.20.* 17.02.05, 13:06
                                          Gość portalu: Braid napisał(a):
                                          > Zasadnicza podstawa jest Jezyk. Bez jezyka nie przejdzie twoje podanie
                                          > przez biurko sekretarki ... nie wspominajac juz o rozmowie kwalifikacyjnej.
                                          > Naawet ,,,nawet jak dojdziesz dalej .... to po przy pierwszym sprawozdaniu
                                          > klekniesz. ( a jesli sadzisz ze w Niemczech nie ma konkurencji w pracy ...to
                                          > jestes w bledzie)

Tu się zgadzamy w 100%. Tylko pisałem już tutaj kiedyś, dlaczego ci ludzie nie
                                          potrafią po niemiecku. Moje dzieci roczniki '87 i '89 mieszkający w Gliwicach
                                          znają ten język bardzo dobrze.
                                          W odróżnieniu do mojej generacji za każde słówko wypowiedziane w języku
                                          niemieckim w szkole ojciec był tam wzywany. A takie słowa jak hitlerowiec,
                                          szwab, gebels Polacy używają do dzisiaj na codzień (oczywiście nie wszyscy
                                          Polacy).
                                      • Gość: bravo Re: Do socera! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 13:05
                                        Ty pewno jesteś źle wykształconym, ale nie myśl, że to Polska miała ciebie
                                        wykształcić, chyba sam jednak nie miałeś chęci. Jak czytam tutaj te
                                        beznadziejnie prostackie wpisy tych ponoć rodowitych ślązaków, to włosy się
                                        jeżą. Gdzie oni się kształcili i czy w ogóle się kształcili, ale Polska ma dać,
                                        bo jo sloonsok. Każdy pracuje od małości na swoją pozycje.

W Polsce jest korupcja, ale czy taka duża? Skąd masz takie informacje, że
                                        Polska "to jeden kraj z najbardziej skorumpowanych krajów w Europie ". Brednie
                                        piszesz, lub czytasz za dużo prasy brukowej. Większość przypadków tzw. korupcji
                                        to wynik nieumiejętności urzędników, którzy tak przykładali do nauki jak ty i
                                        mają trudności w podejmowaniu decyzji.

Nonszalancja z jaką wyrażasz się o Polsce i Polakach źle o tobie świadczy bo
                                        sam żeś jest Polakiem, mieszkasz w Polsce i sam pracujesz na wizerunek Polski w
                                        świecie. Nie ma tu nic do rzeczy, że powiesz, niy jo jes sloonzok.

Na zachodzie nie uznawano dyplomów uczelni polskich z lat komuny i nie chodziło
                                        tutaj o poziom wykształcenia ale ze względów politycznych. Prawdą jest więc, że
                                        taki emigrant mógł iść tylko do łopaty. Teraz zmienia się to, jest lepiej i
                                        będzie jeszcze lepiej i twoje malkontenctwo nie przeszkodzi Polsce w
                                        doszusowywaniu do grona krajów rozwiniętych, zamożnych.
                                        • Gość: socer Re: Do bravo! IP: 80.50.20.* 17.02.05, 13:21
                                          Nigdy nie rozumiałem tych ludzi, którzy na Śląsk się sprowadzili a
                                          nienawidzących Ślązaków. Niestety dużo ich tutaj mamy.
                                        • Gość: ! bismarck niepotrzebnie wychowywal polsczkow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.02.05, 03:05
                                          > Ty pewno jesteś źle wykształconym, ale nie myśl, że to Polska miała ciebie
                                          > wykształcić, chyba sam jednak nie miałeś chęci. Jak czytam tutaj te
                                          > beznadziejnie prostackie wpisy tych ponoć rodowitych ślązaków, to włosy się
                                          > jeżą. Gdzie oni się kształcili i czy w ogóle się kształcili, ale Polska ma
                                          dać,

itd, itp

wlasciwie polaczki powinny sie cieszyc z bismarka. bo przewazajaca wiekszosc
                                          polaczkow przy sterze z lat po 1ws wyksztalcona zostala przez prusow. polski
                                          okupant swoim poziomem sie niestety nie popisal....
                                    • Gość: socer Re: Do Braida! IP: 80.50.20.* 18.02.05, 10:59
                                      Socer napisał:
                                      > 1.Czy spotkałeś się kiedyś, by emigranci uciekali w kontenerach, w
                                      chłodniach,
                                      > w pław, itd. itd. (niejednokrotnie narażając swe życie i płacąc kupe szmalu
                                      > polskim szmalcownikom) z Niemiec do Polski?? Myślę, że nie.
                                      > Dlatego zadam Tobie teraz drugie pytanie.
                                      > Jak myślisz dlaczego uciekają z Polski do Niemiec a nie z Niemiec do Polski??

> Odpowiedz proszę na te dwa ostatnie pytania. Znając Cię jednak "rzeczywiście"
                                      > na nie nie odpowiesz tylko będziesz walił slogany. Tylko co slogany mają z
                                      > rzeczywistością o której dyskutujemy??

> swoja droga zdanie "Wasze wypociny i rzeczy, które z rzeczywistością nie mają
                                      > nic wspólnego."
                                      > moze byc zaczynem ciekawej dyskusji...
                                      > rzeczywistoscia nic
                                      > wspolnego?

Braid, zadałem Ci 2 pytania i na nie nie odpowiadasz, nawet żeś jeszcze
                                      krótkiego "slogana" nie walnął.
                                      Przybliżę Ci co nazywamy sloganem:
                                      - budujemy drugą Polskę;
                                      - Polska drugą Japonią;
                                      - naród z partią, partia z narodem;
                                      - idee Lenina wiecznie żywe;
                                      - nierozerwalny sojusz polsko-radziecki;
                                      itd., itd.
                                      I to jest właśnie to o czym ja piszę, że z rzeczywistością to nie ma nic
                                      wspólnego.
                                      Tak na marginesie z wczorajszej gazety:
                                      "Przez rzekę chcieli do Niemiec"
                                      Polska straż graniczna znowu zatrzymała imigrantów, którzy nielegalnie chcieli
                                      przekroczyć polsko-niemiecką granicę. Siódemka Ukraińców próbowała tym razem
                                      nielegalnie przejść granicę przez Nysę Łużycką w rejonie Sobolic. Grupę ludzi
                                      zbliżającą się do brzegu granicznej rzeki zauważył patrol straży granicznej.
                                      Ukraińcom za próbę nielegalnego przekroczenia polskiej granicy państwowej grozi
                                      teraz do dwóch lat więzienia i wydalenie z Polski.
                                      • Gość: Braid Re: Do Braida! IP: 62.206.176.* 18.02.05, 11:23

wczoraj nie mialem czasu siasc do kompa ,sorry

tylko spokojnie ...odpisze (nie zapomnialem)
                                        (chyba ze wolisz cos na odwal skreslonego na kolanie ..byle byla odpowiedz???)
                                      • Gość: Braid Re: Odp. IP: 62.206.176.* 18.02.05, 14:02
                                        Chwileczke ..moment .. z tego co widze to kazdy chce sobie swoja pieczen upiec.
                                        Dyskusje chcialem poprowadzic w kierunku tego co zainicjowal Bravo ..
                                        bo tez jego konkretny tematowo wpis Cie tak rozzloscil.
                                        Sprawe nieszczesc Slazakow , przesladowan -zostawiam swiadomie poza dyskusja.
                                        Temat obcokrajowcow pragnacych wylacznie do Niemiec a nie do Polski jest
                                        niestety
                                        czesto wykorzystywany przez osoby chcace w jakis sposob "dowalic" werbalnie
                                        Polakom.
                                        Raz wlasnie w takiej formie jak Ty to podales ..innym razem pisal ktos " haha
                                        juz niedlugo was
                                        zaleja auslenderzy z Niemiec ..haha to zobaczycie" No to jak to w sumie
                                        jest????
                                        Zaleja Polske czy nie???? Maja sie Polacy obawiac tej masy ludzi czy NIE?????
                                        Wlasnie w tym pierwotnym watku pisalem kiedys ze to totalna bzdura i zadna fala
                                        obcokrajowcow
                                        Polsce nie grozi ....i argumentowalem podobnie do Ciebie . Przyjmij jednak do
                                        wiadomosci ze
                                        sa tez ludzie przedzierajacy sie od plarz Wloskich czy Hiszpanskich przez
                                        Austrie do Niemiec..
                                        DLACZEGO??? Moze szczodry system socjalny Niemiec????
                                        Blad tych nawiedzonych co to ciagle chca Polakom dowalic
                                        polega na tym ze porownuja europejskiego giganta ...do Polski. I chelpia sie
                                        ta przewaga.
                                        Najbardziej smieszy mnie jak chwala sie ci z Aussiedlerow ktorzy latami
                                        budowali wlasnie kulawa Polske
                                        a teraz po 5 latach w efie wypinaja piersi po medale za czyny dokonane prze
                                        pokolenia niemcow zachodnich.
                                        I pisza chwalac sie " bo u nos " albo krytykujac " wy niy potraficie abo
                                        niy chcecie " Tylko barany zapominaja ze jeszcze 5 lat temu oni sami byli
                                        tymi "wy"
                                        i mieli sami wielkie pole do popisu . Nie jest Polska II Japonia i ja nigdy
                                        tego nie twierdzilem.
                                        Ale daj Bravo duzo racji ze wszystko sie zmienia ...i to bardzo szybko ..i w
                                        dobrym kierunku.
                                        Z mojej dalekiej perspektywy widze to jednak wyrazniej . Cos sie ruszylo od 10
                                        lat i jest to zasluga samych Polakow
                                        Bez wujka z grubym portfelem jak w wypadku bylej NRD.
                                        Polska staje sie powoli "normalniejsza" Dobrze ze jestes taki pelen krytyki i
                                        niezadowolenia ...to Twoj potencjal ;)
                                        bo zadowoleni siadaja na laurach. Mial Bravo racje wspominajac o ludziach
                                        ktorzy po emigracji ( wypedzeniu hehe) nie
                                        wsiedli do pociagu tej klasy jakim jezdzili po Polsce ..i pracuja na
                                        niemieckich tasmach pomimo posiadanych dyplomow.
                                        ( bo i takich tu naprawde wiele.. z roznych powodow) Oni to schowali honor do
                                        kieszeni ..bo kasa byla ok.
                                        za oknem stal audi albo fauwej ...jechalo sie do Polski na odwiedziny w
                                        niedzielnych design ubrankach
                                        i bylo sie poprostu choc troszke "Gosc" . Teraz powoli zaczyna ich krew
                                        zalewac ..kiedy jadac do polski
                                        nie mijaja z poblazliwym grymasem pychy fiacika za fiacikiem ...tylko sa sami
                                        wyprzedzani przez
                                        coraz to lepsze i nowsze auta. Krew ich zalewa jak na stole u rodziny tez jest
                                        dobrobyt i te same produkty z Reala .
                                        Krew ich zalewa jak widza swoich bylych znajomych i kolegow szkolnych
                                        pracujacych w swoich zawodach,
                                        ktorzy powoli dorabiaja sie dobrych stanowisk .... moze nie maja lekko ...ale
                                        sa kims ..licza sie ..maja szacunek.
                                        Nie jest im lekko ale ich wczasy to nie coroczny wyjazd do rodzinnej wsi na
                                        Slasku tylko na narty w Austri.
                                        albo w lecie do Hiszpani ... JASNE ze tam nie szaleja i zyja
                                        oszczednie ....ale nie mozemy porownywac
                                        europejskiego giganta do gospodarki kraju rujnowanego przez 50 lat.. Fakt jest
                                        ze sie zmienia i to na lepsze.
                                        Oczywicie nie chwytaj mnie za slowa ..bo ja pisze o tendencjach . Bravo podjal
                                        jeszcze jedna
                                        kwestie z ktora sie w 100% zgadzam ..
                                        • Gość: Wasz Marjanek Re: Odp. IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.05, 14:51
                                          Drodzy adwersarze,
                                          pare dni nie zagladalem do forum (forum nie jest dla mnie srodkiem do
                                          rozladowania frustracji wynikajacej z „przesranego“ zycia – czego nie moge
                                          powiedziec o Was – Brainie i Henry jr,jr). Znalazlem tam zaproszenie do
                                          dyskusji. Co prawda temat nie zostal sprecyzowany –ale samo zaproszenie
                                          sformuowane jest typowo dla przedstawiciela polskiego szowinisty. Czyli zaczyna
                                          od dyformacji osoby do ktorej jest skierowane.
                                          Ale trudno – genetyczny szowinizm i ksenofobia Polakow (Slazacy = Hanysy,
                                          Szwaby= naziole; Pepiki = glupki; Zabojady, Makaroniarze = wiadomo, a Ruscy =
                                          i tak wszyscy wiedza co my o nich myslimy) – jest cecha tak gleboko
                                          zakorzeniona w Polskosci, iz traktowana jest ona przez Was, jako cos
                                          pozytywnego.
                                          Bicz krytyki traktujacy moja osobe tak mnie wzruszyl, iz zaczalem sie
                                          zastanawiac, czy rzeczywiscie nie powinienem sie zastanowic nad sensem mojego
                                          istnienia.
                                          Przyznaje sie, iz dyplom wyzszej uszelni znalazlem wykuwajac stare rury zelazne
                                          w budynku bylego Komitetu Miejskiego PZPR (za rury dostalem u zlomiarza na pare
                                          zgrzewek najlepszego na swiecie polskiego piwa). A dysertacje doktorska
                                          znalazlem na smietniku Wyzszego Uniwersytu Marksizmu-Leninizmu. Temat
                                          jej „Wplyw samogloski „u“ na ksztaltowanie sie swiadomosci polskiej klasy
                                          robotniczej“, nie byl co prawda przeze mnie zrozumiany,- ale w koncu – tytul
                                          naukowy, jest tytulem naukowym.
                                          Mam jednak nadzieje, iz bedzie mi to wybaczone.
                                          A wiec – cytujac bezczelna teze biskupow polskich do biskupow niemieckich –
                                          przebaczam i prosze o przebaczenie.

Poniewaz konczy mi sie browarek – koncze i moja – z glebi duszy skruszonego
                                          Hanysa i naziola plynaca samokrytyka –

- Wasz Marjanek

• Gość: socer Re: do Braida IP: 80.50.20.* 18.02.05, 15:00
                                          Dużo piszesz ale czyżbym miał na samym początku naszej rozpoczynającej się
                                          dyskusji 3 dni temu rację, że nie odpowiesz mi na te dwa pytania ?? Dla mnie
                                          dwa dodać dwa równa się cztery I BASTA!!!
                                          • Gość: Braid Re: do Braida IP: 62.206.176.* 18.02.05, 15:10
                                            Zadajesz pytania pod z gory zalozone tezy ..
                                            wiec dyskusja z Toba NIE ma sensu ..
                                            jednak skoro tak nalegasz to odpowiem Ci zwiezle na drectace Cie pytania:

Socer napisał:
                                            > 1.Czy spotkałeś się kiedyś, by emigranci uciekali w kontenerach, w
                                            chłodniach,
                                            > w pław, itd. itd. (niejednokrotnie narażając swe życie i płacąc kupe szmalu
                                            > polskim szmalcownikom) z Niemiec do Polski??

NIE.

> Dlatego zadam Tobie teraz drugie pytanie.
                                            > Jak myślisz dlaczego uciekają z Polski do Niemiec a nie z Niemiec do Polski??

Bo tam socjal daja.

zadowolony??

Moze drecza Cie poprostu komleksy wzgledem Polakow?
                                            Okazal sie kolega w pracy lepszy ? Dostal premie a Ty nie???
                                            Ooooo ...wylejmy nocnik frustracji na forum
                                            • Gość: socer Re: do Braida IP: 80.50.20.* 18.02.05, 17:01
                                              > swoja droga zdanie "Wasze wypociny i rzeczy, które z rzeczywistością nie mają
                                              > nic wspólnego."
                                              > moze byc zaczynem ciekawej dyskusji...
                                              > rzeczywistoscia nic
                                              > wspolnego?

Chciałeś "rzeczowej" dyskusji a już sie z tego wycofujesz.
                                              Wiadomość z ostatniej chwili:
                                              "W okolicach Polanowic (lubuskie) straż graniczna zatrzymała pod zarzutem
                                              nielegalnego przekroczenia granicy z Niemcami 7 osób. Szcześcioro cudzoziemców -
                                              Czecznów i Wietnamczyka oraz pomagającego im Polaka. Zostali zatrzymani na
                                              brzegu granicznej rzeki Nysy Łużyckiej, kiedy przygotowywali sie do
                                              przepłynięcia jej pontonem. W grupie jest czeczeńska rodzina a w niej troje
                                              dzieci. Czeczeni ubiegali sie o azyl w Polsce".

Braid, to jest rzeczywistość.

Braid napisał:
                                              > Moze drecza Cie poprostu komleksy wzgledem Polakow?
                                              > Okazal sie kolega w pracy lepszy ? Dostal premie a Ty nie???
                                              > Ooooo ...wylejmy nocnik frustracji na forum

Widzisz Braid, brakło Ci argumentów?? I znowu tak się z Tobą dyskusja kończy,
                                              że wyjeżdżasz z takimi pierdołami. Zapewniam Cię, że w pracy idzie mi bardzo
                                              dobrze. Pracuje też tam dużo Polaków i dużo z nich jest moimi kolegami. Także
                                              widzisz, znowu nie traiłeś.
                                              Może Ciebie jakieś kompleksy trapią?? Nie dziwię się. Czujesz się wielkim
                                              Polakiem a tyle różnych afer codziennych, których Polacy są autorami, można w
                                              kompleksy wpaść.
                                              • Gość: Braid Re: IP: *.net-htp.de 18.02.05, 18:00
                                                Hallo Socker,

dlaczego na sile chcesz zrobic ze mnie wroga?

Ani nie jestem wielkim Polakiem ( no moze wysokim to jestem)
                                                Ani Ci zle nie zycze... jesli jestes zadowolony z pracy ,
                                                Masz w niej dobry klimat i rozumiesz sie z Polakami to
                                                mnie to tylko cieszy. Pisales ze zadbales aby Twoje dzieci znaly
                                                dobrze Niemiecki ...i chwala Ci za to bo kazdy jest kowalem swego losu.

NIe wiem jednak jaka dyskusje chcesz wywolac Twoimi przykladami??????
                                                Ja sie z Toba zgadzam .... Polska jest biedniejsza od Niemiec ,
                                                i wielu traktuje ja wylacznie jako kraj tranzytowy do raju w BRD.

Wiem ze to jest rzeczywistosc i to nie podlega dyskusji..
                                                wiec po co to wytaczanie ciezkich dzial????

Dla niedoszlego Azylanta ktory i tak swoje nowa egzystencje zaczyna od zera
                                                jest pewne ze jakiejs nowej mowy musi sie nauczyc .
                                                Wiec jest mu wszystko jedno czy bedzie to Polski czy Niemiecki ....
                                                ale tylko w Niemczech ( o ile mu azyl uznaja) dostanie mieszkanie z miasta,
                                                Moze zadna willowa dzielnica , ale zwasze to nie szalas.
                                                Przyjdzie pan z "urzedu" i da talony na pralke , posciel, lozko,lampy ..
                                                Ma darmowa opieke lekarska, Jako obcokrajowiec ma prawo do anteny satelitarnej nawet na blokach gdzie jest to Niemcom zabronione ..bo ma prawo do mowy ojczystej. Potem kupuje karte i idzie do budki tel. opowie rodzinie,
                                                troszke zabarwi ... i juz gdzies w dalekich krajach 20 osob pakuje manatki.

To przeciez jasne jak slonce dlaczego Polska jest dla nich krajem tranzytowym ,
                                                podobnie jak Hiszpania i Wlochy ( to nie zaleta wrednych goroli) .

Wiec czego oczekujesz odemnie ??? Mam zajac specjalnie dla Ciebie odmienne stanowisko i sie z Toba klucic ze Polska to bogaty kraj???

Nie jestem ani wielkim ani zagorzalym Polakiem .
                                                O kompleksy nie przyprawiaja mnie wyczyny moich rodakow..bo
                                                uwazam ze kazdy jest kowalem swojego losu. Jak ktos kradnie
                                                to niech go karaja , jak jedzie za szybko ..niech mu wlepia mandat ..
                                                Mnie to nie obchodzi powaznie.

Ps: a tym Twoim ""BASTA to mnie naprawde ubawiles ;)))
                                                wyobrazilem sobie jak Twoje dzieci po domu na bacznosc chodza
                                                Mam nadzieje ze tak nie jest ;))
                                      • Gość: Socer Re: Do Braida! IP: 80.50.20.* 27.02.05, 13:53
                                        Hallo Braid. Długo mnie nie było
                                        Braid gratuluję bogatej wyobrazni, tylko właśnie cały czas rozmawiamy na ten
                                        temat że wyobraznia a rzeczywistość to dwie różne rzeczy . W końcu sam
                                        przyznałeś, że w Niemczech rzeczywiście jest lepiej jak w Polsce.
                                        PS: zapewniam cię że moje chłopaki mają się dobrze.
                                        Braid napisał:
                                        wyobrazilem sobie jak Twoje dzieci po domu na bacznosc chodza
                                        Czyżbyś był zwolennikiem czterech pancernych i psa Szarika?
                                        Ech znowu ta wyobraznia.
    • Gość: ! Re: Marnyjanku - przeczytaj prosze IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.02.05, 02:53
      napisales:
      "...czlonkow faszyzujacej organizacji "Schlesiche Jugend"..."

moze rozwiniesz to twoje zdanie.
      • hanys_hans Re: Marnyjanku - przeczytaj prosze 22.02.05, 23:10
        Gość portalu: ! napisał(a):

> napisales:
        > "...czlonkow faszyzujacej organizacji "Schlesiche Jugend"..."
        >
        > moze rozwiniesz to twoje zdanie.

Schlesiche??????????

"Schlesische Jugend"

* sind junge Leute aus ganz Deutschland, die Schlesien verbindet
        * sind die aktive Nachwuchsorganisation der Landsmannschaft Schlesien
        * sind Freunde und Partner der jungen Deutschen in Schlesien
        * wollen Geschichte verstehen und schlesische Kultur pflegen
        * suchen auf dem Boden von Recht und geschichtlicher Wahrhaftigkeit
        Verständigung mit unseren östlichen Nachbarn
        * fordern Menschenrechte für alle und treten ein für eine internationale
        Verankerung des Rechtes auf die Heimat und der internationalen Ächtung von
        Vertreibung. Ein Präzedenzfall durch die ungesühnte Vertreibung von 15 Mio.
        Deutschen, durch das Leid der deutschen Heimatvertriebenen und das ihnen
        angetane Unrecht, darf nicht geschaffen werden.
        * wollen dazu beitragen, daß die Folgen von Flucht und Massenvertreibung
        endlich aufgearbeitet werden und im öffentlichen Bewußtsein bleiben

www.schlesische-jugend.de/
        • Gość: Braid Re: Marnyjanku - przeczytaj prosze IP: 62.206.176.* 23.02.05, 10:59
          Keine Probleme mit Antisemiten hat die im Düsseldorfer Bund der
          Vertriebenen (BdV) organisierte ,,Schlesische Jugend".
          ,,Alles Gute" für das Jahr 2000 wünschen Jungschlesier in
          einem Schreiben dem wegen NS-Wiederbetätigung verurteilten österreichischen
          Neonazi Walter
          Ochsensberger und der Redaktion seines antisemtischen und holocaust-leugnenden
          Hetzblattes Phoenix.
          Die dem BdV angehörende Schlesische Jugend Düsseldorf veröffentlicht ihre
          Veranstaltungshinweise nach wie vor in dem laut Verfassungsschutz als
          rechtsextrem geltenden Organ „Der Schlesier“.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka