Dodaj do ulubionych

Autonomia Śląska

IP: *.wbp.zabrze.pl 18.09.01, 15:50
Co sądzicie o Autonomi Śląska?
Niedawno się dowiedziałem o czymś co w sumie jest
oczywiste. Otóż ponieważ u nas w regionie zarabia się
relatywnie dużo, więc i składki na ubezpieczenie
zdrowotne są wyższe. Tym samym Śląska Kasa Chorych
jest bogatsza. Ale nie myślcie, że dzięki temu mamy
jakiś wyższy poziom usług czy szersze ich spektrum.
Otóż nie, ponieważ ŚKCh musi dzielić się pieniędzmi z
innymi biedniejszymi kasami. Przecież to jest jakaś
paranoja! To zaprzecza ideom reformy służby zdrowia.
Równie dobrze można było zostawić centralnie
dystrybuowane środki.
Zawsze wiedziałem, że autonomia Śląska tylko by się
temu regionowi przysłużyła. Standard życia by się
znacząco poprawił, i w końcu mielibyśmy do czynienia z
faktyczną decentralizcją władzy.
I nie chodzi tu jedynie o składki "zdrowotne" ale o
całość podatków które pozostały by na miejscu. O
lepszą politykę skarbową. Lepszą bo znającą i
specyfikę regionu i aktualne uwarunkowania. Co więcej
im bliżej muszą wędrować pieniądze tym mniej zostanie
rozkradzionych i tym większa kontrola podatnika nad
poczynaniami władzy.
Zwątpiłem już dawno w zdolność Polskich władz do
decentralizacji władzy. Taka już jest ich mentalność,
że zarządzanie centralne jest uważane za najlepsze.
Znalazłem jednak ugrupowanie, którego program wychodzi
na przeciw moim oczekiwaniom. Jest to Ruch Autonomii
Śląska.
I nie obawiajcie się państwo słowa "autonomia". Bo
zapewniam, iż propopnują oni Śląsk otwarty, przyjazny,
wielokulturowy i wielonarodowościowy. Jest to powrót
do historii, do tradycji społeczeństwa śląskiego,
gdzie dawniej żyli obok siebie w symbiozie ślązacy,
polacy, niemcy i czesi. Żyli dopóki w Europie nie
zapanował okres nacjonalizmów (polskich -
powstania "śląskie", niemieckich - II wojna, etc.).
Obecnie autonomiczny Śląsk doskonale pasowałby do
koncepcji regionów tworzących UE. Regionów a nie
państw!
Przemyślcie to proszę rezygnując na moment z
przyzwyczajenia do centralnego modelu władzy i, o ile
to możliwe, z nacjonalizmu.
Czekam na Wasze przemyślenia.

Pozdrawiam
Johann
Obserwuj wątek
    • Gość: Szwager Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.01, 00:12
      Pyrsk !

Fajnie zes Ty to szkryknol . Jo niy chciol zaczynac tego tematu bo wszyske sam
      wiedzom ze jo tam je w tym ruchu . Dom wom jedyn typ - na www.raslaska idzie se
      poczytac kere Pierony od nos som kandydatami we tych wyborach . A kej idzie o
      autonomia i finanse slonske , to nojlepiyj zeby to zrobiyli tak jak przed
      wojnom (zanim skasowali Sejm Slonski i tak dalyj) . Tak po prowdzie to mosz sto
      procynt recht w tym cos sam szkryknol . Dziynki i

Pyrsk !
    • waldemar123 Re: Autonomia Śląska 19.09.01, 01:01
      Drogi autonomisto!
      Jeśli dla Ciebie powstania śląckie są przejawem polskiego nacjonalizmu
      właściwie nie zasługujesz na poważne traktowanie.Jeszcze bardziej nawet twój
      infantylizm widoczny jest w idei powrotu do wielokulturowości tego regionu
      polski.Przez samą proklamację nie pojawią się tu ani Niemcy ani Czesi ani inne
      narodowości.Poza tym pomnij, iż oprócz bogatej ŚlKCH (nie wiem zresztą skąd te
      dane) są tu kopalnie, huty i inne obecnie niechciane obiekty stanowiące dla
      centralnego budżetu ciężar o wiele większy niż dochody z śkCH.
      BRAK MI ZRESZTĄ SŁÓW....

• Gość: Niymrawa Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.01, 01:10
        Mie tysz je brak slow na tako ignorancja . Posznupej konsek po internecie i tak
        dalyj , to sie dowiysz pora rzeczy o mynszosciach na Slonsku . A jak idzie o
        tyn ciynzar do Polski kerym je Slonsk - to pieronym niyfajnie je brac do Wwy
        piynionzki za zamykanie grub a na Slonsku nic niy inwestowac z tego ino
        pompowac kajs w kongresowce . Poczytej se tysz jak boly dzielone finanse
        Slonske za autonomii . Mozno Ci to trocha pomoze zrozumiec jake sam pierdoly
        szkryklosz . Niy nalezysz ty przipadkym do tych kere wiyncyj cyckajom niz
        dowajom ?
      • waldemar123 Re: Autonomia Śląska 19.09.01, 03:03
        a jakie to mynszości ?
      • Gość: Johann Re: Autonomia Śląska IP: *.wbp.zabrze.pl 19.09.01, 10:54
        Szanowny Panie!
        W swojej odpowiedzi skoncentrował się Pan na wątku
        powstań "śląskich" co jak zapewne Pan zauważył nie było
        w poruszanym przeze mnie problemie kwestią zasadniczą.
        Pozwoli Pan, iż dyskusję na temat nacjonalizmu i powstań
        poprowadzimy w innym wątku - o ile jest Pan takową
        dsykusją zainteresowany. Jeśli chce Pan o tym
        podyskutować zapraszam do utworzenia takiego wątku a na
        pewno się odezwę.

> Jeszcze bardziej nawet twój
        > infantylizm widoczny jest w idei powrotu do
        wielokulturowości tego regionu
        > polski.Przez samą proklamację nie pojawią się tu ani
        Niemcy ani Czesi ani inne
        > narodowości.

Wielokulturowość już tu jest, a ja mówię jedynie o nie
        stwarzaniu przeszkód w dalszym jej rozwijaniu.
        Na Śląsku mieszkają Ślązacy, Niemcy, Polacy i Czesi, nie
        wie Pan o tym?

>Poza tym pomnij, iż oprócz bogatej ŚlKCH (nie wiem
        zresztą skąd te
        > dane) są tu kopalnie, huty i inne obecnie niechciane
        obiekty stanowiące dla
        > centralnego budżetu ciężar o wiele większy niż dochody
        z śkCH.

Sytuacja ŚlKCh opisywana była w prasie, a podałem ją
        jako przykład odpływania pieniędzy z regionu. Podobnie
        rzecz się ma z podatkami które płynąc do W-wy wracają do
        regionu ZNACZĄCO uszczuplone. Nie wiem jak Pan, ale ja
        nie mam ambicji fundowania warszawiakom metra.

Co do kopalni i hut to owszem są ciężarem, ale...
        1.Jeśli są ciężarem to dlaczego W-wa nie chce się ich
        pozbyć razem z całym regionem?
        2.Czy faktycznie są nierentowne? Dlaczego więc Czesi
        byli (są) zainteresowani kopalnią Morcinek?
        3.Czy w dobie odwrotu od paliw jądrowych (np. Niemcy) i
        niepewnej sytuacji na rynku ropy naftowej i gazu (syt. w
        Azji) węgiel będzie nieopłacalny? Tego nie wiemy ale
        kopalnie już się likwiduje a nie zamyka! To dorbna acz
        znacząca różnica.

Ponadto myślę, iż Śląsk ma wystarczający potencjał by
        udzwignąć taki ciężar.

> BRAK MI ZRESZTĄ SŁÓW....
        To już chyba Pana problem...

J.
        • Gość: Szwager Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.01, 12:38
          Dyc Polska miala i mo tak pieronym rozwiiynty przemysl ze musi jeszcze Slonsk
          podpiyrac finansowo , Slonsk kery wiecznie bol krainom z keryj masy biydnych
          polanalfabetow kere zawsze widzialy perspektywy w wysoko rozwiniyntyj Polsce
          emigrowaly na Mazowsze , w Kieleckie i do jeszcze poru zaglymbiow . A terozki
          trocha szpasu .

Wiela to z tych piyniyndzy kere Polska dostowo za likwidowanie kopaln i np hut
          je przeznaczonych na Slonsk a wiela na "Warszawa" ? Ale proponuja sam na tym
          forum trocha uwazac co sie godo , bo chcymy sam pozostac na jako takim poziomie
          a niy fandzolic farmazony .

Z wyrazami szacunku i nieukrywanego dobrego
          humoru

stojacy zawsze do uslug Szwager !
          • Gość: mesco Re: Autonomia Śląska IP: *.ub.uni-leipzig.de 19.09.01, 18:36
            Gość portalu: Szwager napisał(a):

> Dyc Polska miala i mo tak pieronym rozwiiynty przemysl ze musi jeszcze Slonsk
            > podpiyrac finansowo , Slonsk kery wiecznie bol krainom z keryj masy biydnych
            > polanalfabetow kere zawsze widzialy perspektywy w wysoko rozwiniyntyj Polsce
            > emigrowaly na Mazowsze , w Kieleckie i do jeszcze poru zaglymbiow . A terozki
            > trocha szpasu .
            >----------------------
            Durniu!
            jakie mozliwosci rozwoju byly dla narodowosci slaskiej w Niemczech?
            Czemu piszesz ze nia ma podrecznikow do jezyka slaskiego?
            Opieraj sie na podrecznikach do nauki slaskiego wydanych w Niemczech pomiedzy 1933-1945!
            Ile ludzi z twojej rodziny studiowalo na Universität MyYslowitz, czy tez Technische Universität Gleiwitz?
            Slask byl zawsze w Rzeszy czyms szczególnym, tak bylo w 1870 roku i tak bylo w 1939, jak potrzeba bylo
            zolnierzy na front.

• Gość: hahor Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.01, 14:08
        waldemar123 napisał(a):

> Drogi autonomisto!
        > Jeśli dla Ciebie powstania śląckie są przejawem polskiego nacjonalizmu
        > właściwie nie zasługujesz na poważne traktowanie.Jeszcze bardziej nawet twój
        > infantylizm widoczny jest w idei powrotu do wielokulturowości tego regionu
        > polski.Przez samą proklamację nie pojawią się tu ani Niemcy ani Czesi ani inne
        > narodowości.Poza tym pomnij, iż oprócz bogatej ŚlKCH (nie wiem zresztą skąd te
        > dane) są tu kopalnie, huty i inne obecnie niechciane obiekty stanowiące dla
        > centralnego budżetu ciężar o wiele większy niż dochody z śkCH.
        > BRAK MI ZRESZTĄ SŁÓW....
        >

..a na jakie "traktowanie" zasluguje wedlug ciebie ten autonomista ? - na bicie
        po nerkach, az po jakims czasie delikwent umrze "z nieznanych powodow" jak to
        dawniej bywalo ? Juz nie wolno - waldemarze...nie wolno.
        A tzw. "powstania Slaskie" byly rzeczywiscie zwyczajna wojskowa agresja mlodego
        panstwa polskiego na mloda Republike Weimarska (Slask nigdy nie wchodzil w sklad
        przedzaborowych ziem polskich) General Zeligowski kierowal z terytorium Polski ta
        agresja. Czy tobie sie to podoba lub nie (mnie sie tez nie podoba) - takie sa
        fakty.

• Gość: Szwager Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.01, 23:22
          Mesco -Dagobert , abo sam na miejscu wszyskich przeprosisz za twojezachowanie
          abo juz niy bydzie cie zodyn brol serio . Twoje zachowanie swiadczy ino o tym
          ze...... a dalyj sie domysl .
          • meg_s Re: Autonomia Śląska 20.09.01, 23:19

> Mesco -Dagobert , abo sam na miejscu wszyskich przeprosisz za twojezachowanie
            > abo juz niy bydzie cie zodyn brol serio . Twoje zachowanie swiadczy ino o tym
            > ze...... a dalyj sie domysl .

tyle osób tyle razy prosiło, żeby nie zniżać się do tzw dyskusji z niektórymi
            postaciami - bo to niczego dobrego nie wróży

• Gość: kidd Re: Autonomia Śląska IP: *.server.ntl.com 20.09.01, 23:37
              Ciekaw jestem, gdzie to "meg" sie ostatnio podziewa? Sprawdzilem
              "Zabrze", "Opole", "Wroclaw". Znalazlem znikomy slad we Wrocku.
              Domyslam sie "spraw rodzinnych"(przeprowadzka) lub cos infantylnego
              odnosnie"Mirka".

---kidd---
              • meg_s Re: Autonomia Śląska 20.09.01, 23:48
                Gość portalu: kidd napisał(a):

> Ciekaw jestem, gdzie to "meg" sie ostatnio podziewa?

Oszczędzam, po prostu oszczędzam, ale dziś już nerwowo nie wytrzymałam
                • Gość: Szwager Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.01, 00:49
                  A poczamu nerwowo ?
                  • Gość: mesco Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.01, 14:45
                    Slazactwo ma slabe nerwy, to fakt.
                    Wiem to bo mialem kobiete, a potem chlopaka ze Slaska.
                    Obydwoje ze mna nie wytrzymali. Ale zenska Mazurka i pare meskich Niemców tez nie
                    wytrzymalo.
                    Tylko czysta polska rasa ma wytrzymale nerwy.
    • Gość: Ustrinus Re: Autonomia Śląska IP: *.elsat.net.pl 24.09.01, 15:18
      Kochani!
      Na temat autonomii Śląska można mówić długo i wiele, podobnie jak na temat
      wielokulturowości Śląska.
      Jedno jednak jest pewne: gorole zostaną gorolami i będą wymądrzać się i
      pieprzyć trzy po trzy o Ślązakach i śląskości - nic na to nie poradzimy.
      Nieczego nie rozumieją bo nie chcą. Zapominają jednak o podstawowej rzeczy - na
      Śląsku są tylko gośćmi a zachowują się zazwyczaj chamsko.
      Cóż, trzeba się trzymać razem i wspierać, kształcić, dorabiać i poznawać prawdę
      o Śląsku i jego historii. Nie wolno się jednak zaskorupiać, bo wymrzemy jak
      Indianery.
      Pa!
      • Gość: Szwager Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.01, 18:16
        no ja i je jedyn wielki problym - najprzod cza nom o nasze rownouprawniynie itd
        powalczyc a potym to juz poleci same (no napewno konsek latwiyj ). a teroz cza
        nom ino uswiadomiac otoczynie i dbaco naszo sprawa kaj ino idzie i niy
        idzie ,pyrsk !
        • Gość: mesco Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.01, 21:02
          proponuje po wyborach zamknac ten watek
          haha

> no ja i je jedyn wielki problym - najprzod cza nom o nasze rownouprawniynie itd
          >
          > powalczyc a potym to juz poleci same (no napewno konsek latwiyj ). a teroz cza
          > nom ino uswiadomiac otoczynie i dbaco naszo sprawa kaj ino idzie i niy
          > idzie ,pyrsk !

• Gość: Niymrawa Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.01, 16:46
            Dagobert , pamponiu , obejzyj se te liczby ino w czech okryngach a bydziesz
            napewno inaczyj godol . A jo myslala ze na Slonsku juz je tak malo , Slonzokow
            i Niymcow (?)!
      • waldemar123 Re: Autonomia Śląska 29.09.01, 00:56
        Gość portalu: Ustrinus napisał(a):

Jedno jednak jest pewne: gorole zostaną gorolami i będą wymądrzać się jednak o
        podstawowej rzeczy - na
        Śląsku są tylko gośćmi a zachowują się zazwyczaj chamsko.
        Tyś natomiast kultura i francja elegancja.
        A NA KONIEC ZAPAMIĘTAJ SOBIE - TERAZ TU SĄ NOWI GOSPODARZE!
        • Gość: andy Re: Autonomia Śląska nowi gospodarze IP: *.stg.tli.de 29.09.01, 20:01
          nowi gospodarze a jak wspaniale gospodarzą --
          • waldemar123 Re: Autonomia Śląska nowi gospodarze 30.09.01, 18:15
            Ja Ci się nie podoba to zmykaj.
            • Gość: D Re: Autonomia Śląska nowi gospodarze IP: 194.123.163.* 30.09.01, 18:31
              czi ti musisz zawsze bezmysnie twojy 3 fenigi
              wciepnonc?
              jak mosz argumynty, abo pomys na dyskusja to se zglos,
              jak ni to niy nabije forum punktow
              • Gość: andy Re: Autonomia Śląska nowi gospodarze IP: *.stg.tli.de 30.09.01, 19:18
                a dyc jo to zrobiyl 14 lot tymu, a ty niy byc Waldymar taki mondry ino napis
                trocha argumytow , bo niy je zes tu piyrszy co ino gupoty pise, i ludzi
                lobrozo, niydowno na katowice bol taki jedyn "mario+" tys taki mondry jak tak
                a gupi jak noga s rycki
                • waldemar123 Re: Autonomia Śląska nowi gospodarze 02.10.01, 19:37
                  Gość portalu: andy napisał(a):

> a dyc jo to zrobiyl 14 lot tymu, a ty niy byc Waldymar taki mondry ino napis
                  > trocha argumytow , bo niy je zes tu piyrszy co ino gupoty pise, i ludzi
                  > lobrozo, niydowno na katowice bol taki jedyn "mario+" tys taki mondry jak tak
                  > a gupi jak noga s rycki

Jeśli ktoś tu kogoś obraża to chyba tylko Ty. Abyś się o tym przekonał pozwalam
                  sobie zacytować powyżej twój tekst (to na wypadek jak byś zapomniał swych
                  własnych słów). Robię to również dlatego, że wydaje mi się, że nie bardzo wiesz
                  komu i na co odpowiadasz.

• Gość: Edmund Re: Autonomia Śląska nowi gospodarze IP: *.pppool.de 03.10.01, 14:27
                    waldi, przestan bawic sie w policjei sad internetowy i wez sie za konkrety. Powoli dochodze do przekonania, ze
                    ty poza marudzeniem, ktorego niezla probke nam tutaj przedstawiles nic nie potrafisz. Kazda prosba wielu
                    uczestnikow tego forum o przytoczenie jakis argumentow konczyla sie twoimi bezplciowymi wywodami nie na
                    temat. Cos mi sie wydaje, ze ty zadnych argumentow nie masz. Czy ty niczego poza brukowymi gazetami nie
                    czytasz?
                    • Gość: andy Re: Autonomia Śląska nowi gospodarze-waldi IP: *.stg.tli.de 03.10.01, 18:19
                      argumenty waldi, argumenty.
                      • waldemar123 Re: Autonomia Śląska nowi gospodarze-waldi 08.10.01, 20:36
                        Argument 1
                        Rzeczpospolita jest państwem jednolitym (art. 3 Konstytucji RP).
                        Rzeczpospolita Polska strzeże niepodległości i nienaruszalności swego
                        terytorium (art 5 in principio Konstytucji RP).
                        argument 2
                        art 22 i n. Traktatu między RP a RFN o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej
                        współpracy, podpisany w Bonn 17 czerwca 1991 r.
                        argument 3
                        preambuła do traktatu między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Federalną
                        Niemiec o potwierdzeniu istniejącej między nimi granicy.
                        (Podpisany w Warszawie dnia 14 listopada 1990 r).
                        argument 4
                        Polecam także Rozdział VII Konstytucji RP.
                        Natomiast z argumentami etnicznymi i rasistowskimi nie będę polemizował gdyż
                        jak zaobserwowałem inny niż przyjęty przez was punkt widzenia Was obraża ;-)
                        • Gość: Erich Re: Autonomia Śląska nowi gospodarze-waldi IP: *.pppool.de 08.10.01, 22:05
                          konstytucje sa zmieniane (od czasu do czasu), Traktat z 1991 podpisany na 10 lat nie zostal jak na razie
                          przedluzony. A prawa czlowieka sa prawami czlowieka - troche punktow EKPC musi polska jeszcze ratyfikowac
                          - i w miare wymagan nawet zmienic w tym celu konstytucje
                          • Gość: mesco Re: Autonomia Śląska nowi gospodarze-waldi IP: 62.16.172.* 09.10.01, 19:34
                            Och widze ze juz umowy maja waznosc 10 lat
                            MOze opowaidalo to na opolszczyznie tych dwóch neonazistów zatrzymanych prez UOP?
                            Dlaczego niemiecki ambasador tak szybko spierdolil z Opola? (jego wizyta byla
                            flopem)
                          • waldemar123 Re: Autonomia Śląska -Erich 09.10.01, 21:07
                            Gość portalu: Erich napisał(a)kilka bzdur

> konstytucje sa zmieniane (od czasu do czasu)-<<<<<<<<<bez komentarza>>>>>>>

Traktat z 1991 podpisany na 10 lat nie zostal jak na razie przedluzony.

A TY widziałeś kiedyś ten traktat czy tylko znasz go z faszystowskich paneli ?
                            Traktat niniejszy wchodzi w życie w dniu wymiany dokumentów ratyfikacyjnych.
                            3. Traktat niniejszy obowiązuje przez dziesięć lat. Ulega on następnie
                            AUTOMATYCZNEMU PRZEDŁUŻENIU na OKRESY pięcioletnie, jeżeli żadna z Umawiających
                            się Stron nie wypowie go w drodze notyfikacji na rok przed upływem danego okresu
                            obowiązywania.
                            Na dowód czego przedstawiciele Umawiających się Stron podpisali niniejszy traktat
                            i opatrzyli go pieczęciami.

A prawa czlowieka sa prawami czlowieka - troche punktow EKPC musi
                            polska jeszcze ratyfikowac

A JAKIE TO "PUNKTY" KOLEŚ POLSKA MUSI RATYFIKOWAĆ, NA SPOTKANIACH WAM NIE MÓWILI?

> - i w miare wymagan nawet zmienic w tym celu konstytucje

JAK BYM MIAŁ TAKĄ WIEDZĘ JAK TY, NAPRAWDĘ BYM NIE ZABIERAŁ GŁOSU. KONSTYTUCJA RP
                            W ZAKRESIE WOLNOŚCI I PRAW CZŁOWIEKA I OBYWATELA STANOWI KOPIĘ EKPCz. POCZYTAJ
                            COŚ ZANIM BĘDZIESZ PRÓBOWAŁ ZABRAĆ GŁOS.

• waldemar123 Re: Autonomia Śląska -Erich 12.10.01, 11:17
                              Widzę, że na tym forum możemy poznać cały semestralny program szkoleń
                              ziomkostw, prowadzonych według najlepszych goebelsowskich standardów.
                              • Gość: Ustrinus Re: Autonomia Śląska IP: *.elsat.net.pl 12.10.01, 13:12
                                Waldemar 123 to chyba jakiś nawiedzeniec - faszysta i nacjonalista. Albo
                                rzecznik prasowy UOP z Warszawy.
                                Powiem prosto: plecie takie bzdury (po śląsku: d**cy), że mózg się lasuje.
                                Ale w końcu jest (cytuję za J. Korwin-Mikkem) "d***kracja", która w tym
                                przypadku naraża współobywateli na "mentalne zanieczyszczenia środowiska".
                                Pozdrawiam ziomków
                                Ustrinus
                                • Gość: Ee Re: Autonomia Śląska IP: 157.158.202.* 12.10.01, 13:41
                                  No, użyłeś tak rzeczowych i merytorycznych argumentów, że ręce i piersi opadają
                                  • Gość: piotlik Re: Autonomia Śląska IP: 212.106.173.* 12.10.01, 17:44
                                    Ustrinus!!! Przekonałeś mnie!!!Ja od teraz również jestem zwolennikiem
                                    autonomii Śląska ;-)!!!
                                    • Gość: mesco Re: Autonomia Śląska IP: 62.16.172.* 12.10.01, 19:46
                                      Zanim nastapi autonomia Slaska, to w tym czasie ostatni slazak juz wyjedzie, mama
                                      nadzieje do Niemiec.

Autonomie slaska zaprzepasili sami slazacy rozbiwszy sie na grupy i grupki w 1990
                                      roku. Stary Kroll który nagle pomyslal ze jest Krollikiem kresowym nazwal sie
                                      Niemicem. Ale czesc ludzi na Slasku nie czula i nie czuje sie Niemcami. Kroll
                                      zadal jednoznacznej identyfikacji narodowej i ja dostal.
                                      MAcie to co chcieliscie miec. Dwa województwa i Krolla.
                                      • waldemar123 Re: Autonomia Śląska 15.10.01, 23:41
                                        Wystarczy spojrzeć na piszących tu "ślązaków", jedyne co ich łączy to koszmarne
                                        wspomnienia z Polski.
    • Gość: ZeteM Re: Autonomia Śląska IP: 212.254.0.* 16.10.01, 07:40
      Panowie i Panie
      Wdzisiejszych czasach mowic o autonomi to tak jakby jedna noga byc w
      sredniowieczu. moim zdaniem nalezy szukac innych rozwiazan, rozwiazan na miare
      czasu.
      Widze ze na tym forum nie brakuje ludzi myslacych ale brak mi ich wlasnych slow
      wlasnych przemyslen. Wiekszosc wypowiedzi to tlko powtarzanie stereotypow ktore
      juz niejednokrotnie slyszalem i ktore sa nam wprogramowane przez tych ktorzy
      najwiekszy w tym interes maja.
      Tak sobie marze porozmawiac z ludzmi ktorzy maja cos do powiedzenia na
      poruszane tematy, ale z serca, z wlasnych przemyslen i doswiadczen.
      Tego mi naprawde brakuje.
      Moze ktos sie odwazy i napisze to co naprawde mysli,to co wychodzi z jego
      wlasnego ja, a moze ta dyskusja bedzie naprawde konstruktywna i moze uda sie
      wspolnie znalezc jakies rozwiazania. A moze tylko nowemarzenie...
      Starogliwickie:
      Kiej se wspolu do kary nawciepalo to trza jom razym cis!
      Pyrsk
      • Gość: Ee Re: Autonomia Śląska IP: 157.158.202.* 16.10.01, 07:55
        Już dawno odechciało mi sie pisać na takie tematy własne przemyślenia, bo
        natychmiast kilku uczestników forum, tych posiadających wyłączność na rację
        oblało mnie kubłem pomyj i to takich zaczerpniętych z szamba. Szkoda czasu i
        atłasu. Oni są impregnowani.
        • meg_s Re: Autonomia Śląska 16.10.01, 07:57
          Gość portalu: Ee napisał(a):

> Już dawno odechciało mi sie pisać na takie tematy własne przemyślenia

I co - ustąpimy placu??? :-)))
          • Gość: Ee Re: Autonomia Śląska IP: 157.158.202.* 16.10.01, 08:02
            Ale widzisz, ja nigdy nie umiałam sobie radzić z chamstwem. Dyskusje - tak, na
            każdy temat, ale jak się mnie wyzywa to mnie zatyka. A poza tym mam obecnie
            tyle poważnych problemów (ostatnie 4 dni przeżyłam dzieki prochom
            uspokajającym), że dodatkowe stresy na własne życzenie to nie dla mnie. Sorrry.
            Może jak mi się wyprostuje w życiu, stanę do walki.
            • Gość: ZeteM Re: Autonomia Śląska IP: *.datacomm.ch 16.10.01, 13:41

..mam obecnie
              > tyle poważnych problemów (ostatnie 4 dni przeżyłam dzieki prochom
              > uspokajającym), że dodatkowe stresy na własne życzenie to nie dla mnie...

Hej gdzie optymizm?pamietaj ze niema takich problemow dla ktorych wartoby bylo
              rezygnowac.Na swiecie nie jestes sama i jaki kolwiek bys problem miala to zawsze
              sie znajdzie ktos kto ma wiekszy...

>
              > Może jak mi się wyprostuje w życiu, stanę do walki.

Do walki stawac nie nalezy zawsze znajda sie jacys ktorzy sie za nas bic beda i
              to bez wzgledu na to czy ich o to poprosimy czy nie
              Byc soba to najwazniejsza dewiza i nie dac sie oglupic...

• Gość: ZeteM Re: Autonomia Śląska IP: *.datacomm.ch 16.10.01, 13:35

> Już dawno odechciało mi sie pisać na takie tematy ...

Moze mozna na to spojrzec z innej strony?
          Mianowicie ze twoje mysli byly bardzo interesujace w przeciwnym razie
          nie byloby reakcji.
          cos musialo kogos zainteresowac skoro zwrucil na twoje pisanie uwage prawda?
          A odpowiedzial jak potrafil najlepiej.
          Mysle ze nie ciekawe wypowiedzi zostaja zawsze bez odpowiedzi i to z obu fronow.
          Wiec glowa do gory i nie trac odwagi bycia soba.
          I wcale nie trzeba sie popisywac ilôscia tekstu
          Bo jak juz starogliwiczanie godali:
          Jedyn gupek moze zadac tela pyton co i tysionc myndroli na nie lodpowiedzi niy do!
          • Gość: Ee Re: Autonomia Śląska IP: 157.158.202.* 17.10.01, 07:40
            Bardzo dziękuję za podtrzymywanie mnie na duchu, już mi lepiej. W mojej
            prywatnej wojnie którą prowadzę w innej dziedzinie znalazłam sojuszników i jest
            mi lżej, że nie dźwigam tego sama. A tak wracając do głównego tematu wątku -
            jak się mają ruchy autonomiczne do ogólnego kierunku na globalizację świata?
            • Gość: Dieter Re: Autonomia Śląska IP: 194.123.163.* 17.10.01, 10:50

> Bardzo dziękuję za podtrzymywanie mnie na duchu, już mi
              lepiej. W mojej
              > prywatnej wojnie którą prowadzę w innej dziedzinie
              znalazłam sojuszników i jest
              >
              > mi lżej, że nie dźwigam tego sama. A tak wracając do
              głównego tematu wątku -
              > jak się mają ruchy autonomiczne do ogólnego kierunku na
              globalizację świata?

powiazania sa bardzo proste i jednoznaczne.
              w okresie jednoczenia sie swiata i europy najbardziej
              efektywnym modelem jest regionalizacja tzn. europa jako
              zwiazek regionow homogenicznych kulturowo. Panstwa
              narodowe sa przezytkiem i skazane sa na wymarcie (sa z
              reszta i tak sztucznym tworem) . jedyne 2 (francja i
              polska), ktore probuja trzymac sie linii narodowej maja
              coraz wieksze problemy. wymienie w tym miejscu korsyke.
              rozwiazanie takie umozliwia efektywna polityke regionu.
              w sytuacji takiej wszystkie decyzje, ktorych nie da sie
              podjac w regionie delegowane sa do odpowiednich jednostek
              nadrzednych.
              porownac by to mozna do nowoczesnych przedsiebiorstw
              zorganizowanych modulowo.
              • Gość: ZeteM Re: Autonomia Śląska IP: *.datacomm.ch 17.10.01, 13:15
                Gość portalu: Dieter napisał(a):

> powiazania sa bardzo proste i jednoznaczne...
                No tak ale wtedy to nie ma mowy o autonomi.
                Autonomia jest scisle okreslona
                A tak staje sie (slowo moje) "autonomiakompromisowa"
                Ale czy taka autonomia ma sens?
                I czy zabieganie o taka autonomie nie jest bledem?
                Wydaje mi sie ze autonomia powinna zostac tylko teoria
                gdyz obawiam sie jej skutkow tak jak dzialan w celu jej uzyskania.

• Gość: Ee Re: Autonomia Śląska IP: 157.158.202.* 18.10.01, 07:43
                Nierealne, bo każdy taki moduł powinin być "jednorodny", to co wysiedlić nas ze
                Śląska? I dokąd skoro moja rodzina pochodzi z najróżniejszych stron nie tylko
                Polski ale i Euroopy? Kłopoty maja wszystkie państwa, na terenie których
                mieszkają narody odmiennego pochodzenia. I Hiszpania, i Turcja, i kraje
                afrykańskie, i Indie i można wymieniać długo. Jedyną metodą jest edukacja!
                Rozumiem przez nią naukę tolerancji i akceptacji. Gdy żaden naród nie będzie
                się uważał za lepszy, nie będzie problemu ani z globalizacją, ani z
                porozumieniem.
                • Gość: meg Re: Autonomia Śląska IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 05:33
                  we wczorajszych "Nowinach Zabrzańskich" jest wywiad z przewodniczącym i
                  sekretarzem nowopowstałego zabrzańsko-rudzkiego koła RAŚ, m.in.

NZ: na czym polegałby związek autonomicznego Śląska z Polską? czy byłby
                  konieczny?
                  Gizela Kurpanik: nikt nie poddaje tego w wątpliwość, dążymy do przywrócenia
                  stanu jaki istniał w II Rzeczpospolitej
                  NZ: gdy mówi się o autonomii Śląska, zawsze pojawiają się obawy,że chodzi o
                  zwrot ku Niemcom
                  GK: autonomii boi się przede wszystkim mniejszość niemiecka i boi się
                  zarejestrowania Zrzeszenia Ludności Narodowości Śląskiej, ..w Niemczech pomysł
                  na Śląsk to zupełna germanizacja i podporządkowanie Niemcom
                  • Gość: D Re: Autonomia Śląska IP: 194.123.163.* 19.10.01, 09:53
                    i... ?
    • Gość: klc Re: Autonomia Śląska IP: 213.216.76.* 17.10.01, 08:37
      W zasadzie masz rację.
      I dlatego , jako mieszkaniec Gliwic, które maja wyzszy wkład w budżet niż np.
      Świętochłowice ( bez urazy ) myślę o autonomii mojego miasta. Wiesz, takie
      Wolne Miasto Gliwice. Poziom życia podniósłby się, zamknęlibyśmy granice w
      Zabrzu i Knurowie przed obcymi - to i przestępczość by spadła. Nawet juz
      mamy "Nowiny Gliwickie" więc i "Wyborcza" nie jest potrzebna...
      :)))))
      • Gość: piotlik Re: Autonomia Śląska IP: 212.106.173.* 17.10.01, 20:52
        Tak! Już jest nawet jeden wzór, a mianowicie "WOLNE MIASTO KOREA PÓŁNOCNA" ;-)
        • Gość: Ballest Re: Autonomia Śląska IP: 62.67.92.* 17.10.01, 21:47
          Nie chce Wam tego tematu zepsuc, ale uwazam, ze maslo ma w moich
          oczach "recht," bo z mniejszoscia niemiecka zostala „zatkana" droga do
          autonomii.
          Po za tym:
          1. Aby autonomie uzyskac, musi sie ten region znajdowac w wiekszosci w
          jednolitej strukturze narodowej, kulturalnej , jezykowej, religijnej itd. w
          ktorej odroznia sie reszty regionow.Szczerze mowiac, zadne ze wymienionych
          kryteriow nie jest trafne.Ze tak nie jest , jestesmy „ MY“ z zachodu
          najbardziej winni.
          2. Autonomia w dzisiejszej Europie moze prowadzic do konfliktow.Gorna
          Adyga (Süd Tirol ) jest najbogatszym regionem Wloch, ale jako Wloch masz male
          szanse dostac sie na dobre stanowisko w jakims zakladzie.My mamy w Bruneck
          jeden zaklad i wiem o czym mowie.
          3. Baski, napewno zasluzyli bo sa „ Ureinwohner “ Europy nawet z calkiem
          innymi genami , ale o wspolzyciu z innymi narodami nie ma mowy i tez uwazaja
          sie za cos lepszego (nie powiem narod wybrany) Analizujac wyniki sportowe tego
          narodu maja byc moze racje.

A wiec Autonomia w dzisiejszej Europie prowadzi moim zdaniem wiecej do
          konfliktow jak do pojednania miedzy narodami.
          • Gość: Ballest Re: Autonomia Śląska IP: 62.67.64.* 18.10.01, 20:39
            Ee, czytajac Twoja wypowiedz musze tez Tobie przyznac racje.
            Ty masz tez inne zapatrywania polityczne i chyba dlatego.
          • Gość: mesco Re: Autonomia Śląska IP: *.ub.uni-leipzig.de 19.10.01, 15:30
            oczywiscie ze mam recht. Od dawna o tym pisalem, ale mnie nikt nie slucha, bo ja gorol!
            Kroll i inni zamiast integrowac zaczeli jatrzyc i rozbili jednosc Slaska, zanim ona w ogóle powstala!.
            Zamiast zorganizowac ruch autonomii Slaska, bez wzgeldu na przynaleznosc etniczna i religijna,
            powstaly male ugrupowania które moga wladze utrzymac tylko w malych województwach (Kroll w Opolu).
            Ludziom tym nie zalezy na Slasku tylko na utrzymaniu sie przy wladzy i rozdzielaniu posadek w rodzinie.
            Droga do autonomii Slaska zostala zamknieta poprzez utworzenie sie mniejszosci niemieckiej i to wsród
            ludzi którzy z Niemcami nic nie maja wspólnego. Niestety ale wywiad w telewizji z Gajdecka, która mówi
            zemniejszosc uznaje uklad poczdamski ! to moze u normalnego czlowieka tylko wywolac salwe
            smiechu. Nawet z postów przebija niechec do autonmii - ciagle jest mowa o Sosnowcu i Bielsku.
            Jest to mocno zakorzenione w swiadomosci, zamiast wciagnac Sosnowiec do ruchu autonomii, by
            zyskac jak najwiecej glosów to mówi sie o tych zza Brynicy. Stad byly wybory flopem, Slask który przezywa
            kryzys strukturalny (Zaglebie Rury od 40 lat!!!) bedzie nadla wisiec na garnuszku Warszawy. Sadze ze
            Warszawie nie zalezy nawet na uregulowaniu sprawy obywatelstwa (tzw. reforma) po to by odczekac az
            znowu grupa Slazaków zmuszona bezrobociem wyjedzie do Niemiec. Po kilku latach traci sie juz
            emocjonalne podejscie i tak Slask sam od siebie przestanie istniec. W Unii mozna miec tylko jedno
            miejsce zameldowania, Warszawa dobrze to wie, i z wejsciem do Unii, bedzie sie musiala ta rzesza
            okolo 1 miliona Slazaków zdecydowac na stale miejsce zamieszkania, a ci co sie nie odemlduje beda
            musieli w Polsce placic podatki. Tak was Warszawa zrobila w ....ciula. Nie wiem dlaczego piszecie tylko
            o holocie zza Buga, Warszawa lezy przed Bugiem.
            .

• Gość: Ballest Re: Autonomia Śląska IP: *.67.168.235.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 19.10.01, 20:29
              Jednosc Slaska, przeciez juz po wojnie ja nie bylo , bo duzo naszych ludzi po
              wyjezdzalo a na ich miejsce przyszli Ci co szukali tych "prastarych ziem
              piastowskich", oszukani przez propagande komunistyczna i wlasna nieswiadomosc
              polityczna.
              Warszawa sama wisi na garnuszku EU a sytuacja na Slasku jest dzisiaj juz lepsza
              jak w innych rejonach.Z pustego nie zrobisz cos pelnego, nie czytales nic na
              temat polskich finansow albo nie chcesz na ten temat czytac.
              Sehr schwache Vorstellung lieber Mephisto
              • Gość: jalta Re: Autonomia Śląska IP: *.proxy.aol.com 20.10.01, 00:08
                Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Jednosc Slaska, przeciez juz po wojnie ja nie bylo , bo duzo naszych ludzi po
                > wyjezdzalo a na ich miejsce przyszli Ci co szukali tych "prastarych ziem
                > piastowskich", oszukani przez propagande komunistyczna i wlasna nieswiadomosc
                > polityczna.
                >
                O jakie ziemie piastowskie chodzi, o jaka swiadomosc? Nie slyszales nigdy o
                Jalcie i Poczdamie? Troche historii najnowszej trzeba tez poznac, a nie siegac po
                Piastow.

pzdr

• Gość: ! Re: Autonomia Śląska IP: *.pppool.de 20.10.01, 00:10
              mesco napisz cos nowego!
              autonomia z Sosnowcem, mesco ty naprawde nie znasz ani Slaska ani Slazakow.

mesco wiesz co by bylo z Sosnowca jak by tam wszystkie wszy, pchly i pluskwy
              swiecily?
              Nie?
              Las Vegas! :-))))))))))))))))
              • ballest Re: Autonomia Śląska 20.10.01, 08:37
                Nie wiem , co miala Jalta i Potsdam wspolnego wspolnego z przedwojenna historia
                Slaska?(Potsdam , byc moze bo byl faktyczna stolica Prus)
                Tam tylko zamienili Podole na tkzw. Ziemie Odzyskane .Tej zamiany oprocz
                Stalina nikt nis chcial a najmniej Polacy.
                Zeby ja ale zrealizowac stworzono bajke o "prastarych ziemiach piastowskich"
                Podobna sytuacja byla na Pomorzu i Prusach wschodnich gdzie Stalin
                wlasnorecznie olowkiem Prusy podzielil, ale zobaczcie ta linie, reka mu
                troche "wyjechala" i linia nie jest prosta tylko ma "brzuszek" na korzysc
                ZSRR.
                • Gość: jalta Re: Autonomia Śląska IP: *.proxy.aol.com 20.10.01, 10:48
                  ballest napisał(a):

> Nie wiem , co miala Jalta i Potsdam wspolnego wspolnego z przedwojenna historia
                  >
                  > Slaska?(Potsdam , byc moze bo byl faktyczna stolica Prus)
                  > Tam tylko zamienili Podole na tkzw. Ziemie Odzyskane .Tej zamiany oprocz
                  > Stalina nikt nis chcial a najmniej Polacy.
                  > Zeby ja ale zrealizowac stworzono bajke o "prastarych ziemiach piastowskich"
                  > Podobna sytuacja byla na Pomorzu i Prusach wschodnich gdzie Stalin
                  > wlasnorecznie olowkiem Prusy podzielil, ale zobaczcie ta linie, reka mu
                  > troche "wyjechala" i linia nie jest prosta tylko ma "brzuszek" na korzysc
                  > ZSRR.

Jakto nikt nie chcial? Stalin chcial! Dlatego nie maja zadnego znaczenia gadki "o
                  prastarych ziemiach piastowskich" ani o "prastarych ziemiach
                  germanskich" "pruskich" czy tez "niemieckich". W Europie Srodkowej o przebiegu
                  granic decydowala sila, przewaga militarna poprostu. Sasi i Branderburczycy w
                  wiekach IX - XIII odepchneli Slowian Zachodnich na wschod, bo Slowianie ci nie
                  byli w stanie stworzyc jednolitego panstwa. Gbyby im sie to udalo (utworzenie
                  panstwa skupiajacego znaczna czesc ludow slowianskich) to przesuneliby granice
                  slowianszczyzny na Labe lub nawet dalej. Po II wojnie Stalin rozdawal karty w tej
                  czesci Europy i nikt inny nie mial nic do gadania (stad nie rozumiem tego passusu
                  o uleganiu jakiejs propagandzie). I stad mamy takie granice jakie mamy... i tak
                  na dluzszy czas zostanie, nie widac bowiem nikogo, kto moglby te granice znow
                  poprzesuwac.
                  • Gość: Jo Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.01, 17:58
                    To ze granicami to je niywazne , ale o reszta to sie idzie wadzic . pra ?
                    • Gość: jalta Re: Autonomia Śląska IP: *.proxy.aol.com 20.10.01, 21:17
                      Gość portalu: Jo napisał(a):

> To ze granicami to je niywazne , ale o reszta to sie idzie wadzic . pra ?

A jaka to reszta?

• Gość: Jo Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.01, 21:49
                        a mozno tak pomyslec na okopyrtka ?!
                        • ballest Re: Autonomia Śląska 20.10.01, 22:26
                          O czym jalta pisze? w jakim swiecie zyje, myslalem kazdy co ma dostep do
                          internetu wie o co w Europie chodzi.Za 10 lat nie bedzie w polsce polskiego
                          paszportu tylko EU. Wiesz jak pisze na BMW, Audi albo Mercedesie wyprodukowanym
                          w RFN ???? made in EU.
                          Po co przesuwac granice , nacjonalisci opamietajcie sie !!!!!!!
                          Granic nie bedzie, zostanie tylko historia.(punkt)
                          • Gość: andy Re: Autonomia Śląska IP: *.stg.tli.de 21.10.01, 17:04
                            a co z polskom myntalnosciom ze Polakom sie wszysko nalezy?
                            • Gość: mesco Re: Autonomia Śląska IP: 62.16.189.* 21.10.01, 23:20
                              a jak jest ze slonzacka mentalnoscia?

Gość portalu: andy napisał(a):

> a co z polskom myntalnosciom ze Polakom sie wszysko nalezy?

• Gość: Obrzida Re: Autonomia Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.01, 00:00
                                mesco drogi
                                czynem predki,
                                duchem ubogi,
                                doloz starania
                                by do pisania
                                wlaczyc mozgownice!
                                • Gość: mesco Re: Autonomia Śląska IP: 62.16.189.* 22.10.01, 21:34
                                  slazaku tepy
                                  niemcu przeklety
                                  duchem ubogi
                                  Polakowi wrogi
                                  bez kultury, bez jezyka
                                  szczycacy sie prusactwem
                                  a pachnacy tepactwem

Gość portalu: Obrzida napisał(a):

> mesco drogi
                                  > czynem predki,
                                  > duchem ubogi,
                                  > doloz starania