Dodaj do ulubionych

Drogi krajowe w centrum

24.04.07, 21:44
Prezydent Gliwic twierdzi, że nie może wprowadzić ograniczenia tonażu na
drodze krajowej, zwłaszcza, gdy biegnie ona do granicy państwa. Taką drogą w
Gliwicach jest droga nr 78 przebiegająca ulicami: Nowy Świat, Wrocławska,
Strzody, Orlickiego, Pl. Piłsudskiego, Wyszyńskiego Dworcowa, Rybnicka. Dalej
do Chałupek przez Rybnik.
A oto jak to się robi w Rybniku:
www.berezowski.neostrada.pl/rybnik/index.html
Czyżby ta NIEMOC wynikała z konieczności zaopatrywania hipermarketów
wybudowanych w centrum miasta ?
Obserwuj wątek
    • faar Re: Drogi krajowe w centrum 24.04.07, 22:19
      mapa.szukacz.pl/?&nc=50,09341&ec=18,53487&n=50,09979&e=18,54481&z=2&m=Rybnik
      Możesz powiedzieć który to punkt ten na zdjęciu przez Ciebie podanym ?

> Taką drogą w Gliwicach jest droga nr 78 przebiegająca
      > ulicami: Nowy Świat, Wrocławska, Strzody, Orlickiego,
      > Pl. Piłsudskiego, Wyszyńskiego Dworcowa, Rybnicka
      To jest przecież bez sensu - to jakbyś w kółko jeździła - czy nie ma w tym pomyłki?

faar
      • kl-2 Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 00:07
        faar napisał:
        > > Taką drogą w Gliwicach jest droga nr 78 przebiegająca
        > > ulicami: Nowy Świat, Wrocławska, Strzody, Orlickiego,
        > > Pl. Piłsudskiego, Wyszyńskiego Dworcowa, Rybnicka
        > To jest przecież bez sensu - to jakbyś w kółko jeździła - czy nie ma w tym
        pomyłki?

O ile pamietam, cytat "Nowy Świat, Wrocławska, Strzody, Orlickiego,
        Pl. Piłsudskiego, Wyszyńskiego Dworcowa, Rybnicka" pochodzi z pisma podpisanego
        przez pana prezydenta. Moze to on sie pomylil...

• faar Re: Drogi krajowe w centrum 24.04.07, 22:45
      fesia napisała:

> Taką drogą w Gliwicach jest droga nr 78 przebiegająca
      > ulicami: Nowy Świat, Wrocławska, Strzody, Orlickiego,
      > Pl. Piłsudskiego, Wyszyńskiego Dworcowa, Rybnicka.
      No wiedziałem, że coś pomyliłaś :) W końcu jeżdżę tę trasą codziennie :)
      Od Rybnika do Tarnowskich Gór - Rybnicka, Nowy Świat, Wrocławska, Częstochowska,
      Mitręgi, Piwna, Tarnogórska.
      Od Tarnowskich Gór do Rybnika - Tarnogórska, Piwna, Dworcowa, Jana Pawła 2,
      Rybnicka.
      Jak widzisz - Strzody, Orlickiego, Wyszyńskiego, Pl.Piłsudskiego - trasa 78 nimi
      nie biegnie - w pewnym sensie przecina Strzody i Wyszyńskiego :) ale to chyba
      nie to o co chodziło. Te brakujące ulice wprowadziły mnie w błąd bo byłoby bez
      sensu, jakby tak dziwnie ta droga była poprowadzona, a tak prosto przez Gliwice
      - może uciążliwie, ale przynajmniej logicznie :) a brakujące ulice są częścią
      drogi krajowej nr 44 :)

> Czyżby ta NIEMOC wynikała z konieczności
      > zaopatrywania hipermarketów
      > wybudowanych w centrum miasta ?
      Hmmmmmmm.... tak naprawdę to nie widzę w tym zdaniu sensu. Mamy w Gliwicach 2
      hipermarkety - oba są umieszczone zdecydowanie poza centrum i nie dochodzi tam
      ani DK44 ani DK78. Chodzi mi o Tesco oraz Carrefour. Innych hipermarketów nie widzę.
      Kolejna sprawa to fakt, że droga 935 w Rybniku leci przez ulicę Żorską, która
      jest ulicą gdzie mieści się Macro oraz MediaMarket, tak więc ten tranzyt jest
      wymyślony po części pewnie dla dowozu towarów no i ludzi do hipermaketów.

Stąd właśnie sądzę, że twoja wypowiedź nie ma większego sensu, bo nie wiadomo do
      czego się odnosi - gdzie do Rybnika, a gdzie do Gliwic.

faar
      • stasiek17 Re: Drogi krajowe w centrum 24.04.07, 23:11
        faar napisał:

> Innych hipermarketów nie widzę.

Przejedź się Piwną w stronę Tarnogórskiej, to może zauważysz Forum, a po drodze
        miniesz hutę, na terenie której wnet zaczną budować inne centrum handlowe.
        Prawdopodobnie kolejne centra powstaną na przykrytej części DTŚ-ki pomiędzy
        Częstochowską a Zwycięstwa. Tak wynika z wypowiedzi przedstawicieli władz.

> Stąd właśnie sądzę, że twoja wypowiedź nie ma większego sensu, bo nie wiadomo
        do czego się odnosi - gdzie do Rybnika, a gdzie do Gliwic.

Zapewne chodzi o to, że na tą samą drogę krajową nr 78 w Rybniku jednak nie
        wprowadzono do centrum, czyli jak się chce, to można.
        • faar Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 19:30
          stasiek17 napisał:
          > Przejedź się Piwną w stronę Tarnogórskiej, to może
          > zauważysz Forum,
          Tak, ale tam nie było 78-ki wcześniej? Bo to sugeruje (to co napisałeś), że ta
          droga została wybudowana czy wytyczona ze względu na hipermakety. Tylko co do
          tego miałem zastrzeżenia.

> a po drodze miniesz hutę, na terenie której wnet
          > zaczną budować inne centrum handlowe.
          Nie mów hop :)

> Prawdopodobnie kolejne centra powstaną na przykrytej
          > części DTŚ-ki pomiędzy Częstochowską a Zwycięstwa.
          > Tak wynika z wypowiedzi przedstawicieli władz.
          Jak GdG zblokują DTŚ to hipermarket w powietrzu nie zawiśnie :)

Trochę dowcipkuję, ale sądzę, że przesadzacie w tym wątku i trafiacie
          argumentami niczym kulą w płot, a odnośnie DK78 to wiele się da złego powiedzieć
          (sensownego) za wyjątkiem może tego, że jest dla niej alternatywa. Już prędzej
          dla 44-ki, ale to już pewnie jest w planach, aby z tym odcinkiem coś zrobić (mam
          nadzieję).

faar
      • Gość: gość Re: Drogi krajowe w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 08:49
        No tak, ale nie mozna zapomnieć o Forum i Focus, Sliesia Center Logistic,itp.itd
        • Gość: joszko Re: Drogi krajowe w centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 15:26
          DK78 nie ma nic wspólnego z Silesia Center Logistic.
          Forum i Focus (o ile to drugie powstanie): DK78 była tam na długo zanim
          komukolwiek się sniło, że tam będzie takie centrum rozrywki.
          W sensie dosłownym nie można obu (Forum i Focus) traktować jako hipermarketów -
          to ma być centrum rozrywki.
          • sss9 Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 16:02
            Gość portalu: joszko napisał(a):

> W sensie dosłownym nie można obu (Forum i Focus) traktować jako hipermarketów -
            > to ma być centrum rozrywki.

ROTFL

a 140 sklepów i supermarket w Forum, to zapewne nowa dziedzina "rozrywki
            ekstremalnej"?
            www.forumgliwice.pl/pl/index.html
    • mieszko966 Re: Drogi krajowe w centrum 24.04.07, 23:50
      1. Różnica pomiędzy Rybnikiem a Gliwicami jest taka, że w Rybniku da się
      wytyczyć trasę zastępczą dla DK-78 omijającej centrum, a w Gliwicach jest to
      obiektywnie niemożliwe. Oczywiście wynika to z tego, że Rybnik ma obwodnicę
      (kiepską, ale ma), a Gliwice takowej nie mają. Brak obwodnicy nie jest, rzecz
      jasna, winą prezydenta Frankiewicza (a jeśli nawet jest, to w małym stopniu),
      ale przede wszystkim protestujących mieszkańców, którzy blokują w sądach
      poczynania urzędników. Zresztą, Gliwice nie są tu wcale wyjątkiem. Nawet boski
      Dutkiewicz (89% poparcia we Wrocławiu), mimo kilku lat na urzędzie i
      nieporównywalnie większych możliwości finansowych, wciąż nie wybudował
      obwodnicy Wrocławia, gdzie też tiry śmigają po centrum.

2. Co do przepisów, to Ustawa o drogach publicznych wyraźnie zabrania
      ustawiania ograniczenia tonażu na drogach krajowych prowadzących do przejść
      granicznych (art. 5). Wbrew temu, co jest zaznaczone na miejskich
      drogowskazach, ograniczenia tonażu w Rybniku ustawione są na drogach gminnych,
      a nie krajowych. Oficjalny przebieg DK-78 w Rybniku jest po prostu inny, niż na
      sfotografowanych drogowskazach.

3. Co do pytania zadanego przez faara. Zdjęcie nr 1 zrobione zostało na ul.
      Wodzisławskiej, tuż przed rondem Północnoirlandzkim. Natomiast zdjęcie nr 2 to
      rozwidlenie ulic Kotucza i Reymonta.
      • kl-2 Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 00:12
        mieszko966 napisał:

> 1. Różnica pomiędzy Rybnikiem a Gliwicami jest taka, że w Rybniku da się
        > wytyczyć trasę zastępczą dla DK-78 omijającej centrum, a w Gliwicach jest to
        > obiektywnie niemożliwe. Oczywiście wynika to z tego, że Rybnik ma obwodnicę
        > (kiepską, ale ma), a Gliwice takowej nie mają.

Jak świetnie wiesz, po ukończeniu remontu DK88 Gliwice bedą miały coś na
        kształt obwodnicy. Jednak prezydent wyraźnie zastrzega, że nawet po ukończeniu
        remontu nie wprowadzi ograniczenia tonażu. Trochę to wszystko dziwne, bo
        zgodził się na ograniczenie tonazu nocą, a nie zgadza sie na ograniczenie w
        dzień ( o co wnioskują mieszkańcy).

Czyżby nocą te wszystkie przepisy, na ktore powołucjecie sie wspólnie z
        prezydentem nie działały???
        • mieszko966 Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 00:24
          > Czyżby nocą te wszystkie przepisy, na ktore powołucjecie sie wspólnie z
          > prezydentem nie działały???

Poczekamy zobaczymy. Pod koniec kwietnia ma być gotowa koncepcja wyeliminowania
          ruchu tirów ze Śródmiescia. Myślę, że powina ona przysłużyć się zakończeniu
          tych jałowych konfliktów.
          • Gość: bux Re: Drogi krajowe w centrum IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.07, 00:31
            co do wroclawia , to TIR smigaja aytostrada A4, ktora omija wroclaw od poludnia
            przez Bielany, i wcentrum jak sie pojawiajaa tiry to tylko te, ktore maja tam
            "metę".
            A Boski to byl Elvis :-)
            • mieszko966 Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 12:39
              > co do wroclawia , to TIR smigaja aytostrada A4, ktora omija wroclaw od
              > poludnia przez Bielany, i wcentrum jak sie pojawiajaa tiry to tylko te, ktore
              > maja tam "metę".

Wrocławska A4, podobnie jak gliwicka, eliminuje tylko i wyłącznie ruch na osi
              wschód-zachód. Natomiast na osi północ-południe przebiega przez Wrocław między
              innymi DK-8, prowadząca od prześcia granicznego w Kudowie Zdroju (Czechy) do
              przejścia granicznego Budzisku (Litwa). To ta sama DK, która jest zmorą
              mieszkańców Augustowa. Zapewniam cię, że nasza DK-78, która nie daje spać
              ludziom z ul. Wyszyńskiego, to przy DK-8 peryferyjna uliczka ;). Przez Wrocław
              biegnie też DK-5, która również prowadzi do Czech przez przejście graniczne w
              Lubawce.
          • Gość: gość Re: Drogi krajowe w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 08:54
            Czy piszesz o koncepcji lansowanej przez wiceprezydenta Wieczorka,który zauważył rachunek firm transportowych,a nie widzi gehenny gliwiczan?Obysmy rzeczywiscie dożyli,żeby zobaczyć sensowne decyzje UM Gliwice
            • mieszko966 Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 12:27
              Koncepcję przygotowuje niezależna, profesjonalna firm specjalizująca się w
              inżynierii transportu, a nie wiceprezydent Wieczorek. Tak więc, byłbym spokojny
              o jej obiektywność.
              • kl-2 Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 13:00
                mieszko966 napisał:
                > Koncepcję przygotowuje niezależna, profesjonalna firma

Ale ktoś tej firmie powiedział, czego oczekuje. Przecież nie dali im mapy
                miasta i nie powiedzieli "róbta co chceta", tylko zamowili opracowanie
                konkretnych rozwiązań na podstawie pewnych wytycznych.

A jakie to mogą być wytyczne, to możemy się tylko domyślać, skoro pan Wieczorek
                mówi (marcowe NG): "Objazd autostradą A4 – DK88 [...] nie będzie możliwy, gdyż
                [...] będzie to droga płatna. [...] Poza tym dłuższa nawet o 15 km trasa to dla
                wielkich firm przewozowych rachunek ekonomiczny"
                • Gość: joszko Re: Drogi krajowe w centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 15:36
                  > Poza tym dłuższa nawet o 15 km trasa to dla
                  > wielkich firm przewozowych rachunek ekonomiczny
                  Chciałbym to zobaczyć - nie mam NG regularnie, więc zapytam w Bibliotece
                  następnym razem i znajdę.
                  Inna sprawa, że pracowałem przez 3 lata w firmie transportowej. Przy spalaniu
                  rzędu 25-30 l./100km i robieniu tras rzędu 500km dziennie to takie 15km to jest
                  NIC. Powiem więcej - wolałbym objechać nawet 30km aby się tylko nie ładować do
                  centrum. Zrzucanie więc odpowiedzialności na rachunek ekonomiczny firm
                  transportowych to kolejne kłamstwo Berezowskiego, który pojęcie to ma ale tylko
                  o chaosie.
                  • sss9 Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 16:08

> > Poza tym dłuższa nawet o 15 km trasa to dla
                    > > wielkich firm przewozowych rachunek ekonomiczny
                    > Chciałbym to zobaczyć - nie mam NG regularnie, więc zapytam w Bibliotece
                    > następnym razem i znajdę.
                    > Inna sprawa, że pracowałem przez 3 lata w firmie transportowej. Przy spalaniu
                    > rzędu 25-30 l./100km i robieniu tras rzędu 500km dziennie to takie 15km to jest
                    > NIC. Powiem więcej - wolałbym objechać nawet 30km aby się tylko nie ładować do
                    > centrum. Zrzucanie więc odpowiedzialności na rachunek ekonomiczny firm
                    > transportowych to kolejne kłamstwo Berezowskiego, który pojęcie to ma ale tylko
                    > o chaosie.

coś ty się tak przyczepił do tego gościa? fobia jakaś? przecież komentujesz
                    wypowiedź Wieczorka, a nie Berezowskiego.
                    • faar Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 19:41
                      sss9 napisał:
                      > coś ty się tak przyczepił do tego gościa? fobia jakaś? przecież
                      > komentujesz wypowiedź Wieczorka, a nie Berezowskiego.
                      Myślę, że nie było tutaj ani Berezowskiego, ani Wieczorka. Mowa o drogach
                      krajowych w centrum (zapoczątkowany zresztą przez KL - koleżankę Berezowskiego).
                      Skoro jednak jedna osoba używa wyrwanego fragmentu wypowiedzi Wieczorka to ktoś
                      inny może też dawać cytaty Berezowskiego.

Przy okazji mnie też to interesuje z wypowiedzi Wieczorka, więc może ktoś się
                      poświęci i wklei jakiś większy fragment wypowiedzi? Tym bardziej, że dla mnie
                      też nie jest do końca jasne, jak Wieczorek mógłby użyć tak dziwnego argumentu -
                      ja też wolę się nie pchać do centrum nawet gdybym miał przez to objechać kilka
                      kilometrów. Nie sądzę, aby firmy transportowe miały cokolwiek przeciwko
                      objeżdżaniu centrum. Zazwyczaj to robią, aby jak najszybciej dowieźć towar do celu.

faar
                      • kl-2 Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 20:16
                        faar napisał:

> Przy okazji mnie też to interesuje z wypowiedzi Wieczorka, więc może ktoś się
                        > poświęci i wklei jakiś większy fragment wypowiedzi? Tym bardziej, że dla mnie
                        > też nie jest do końca jasne, jak Wieczorek mógłby użyć tak dziwnego
                        argumentu -
                        > ja też wolę się nie pchać do centrum nawet gdybym miał przez to objechać kilka
                        > kilometrów. Nie sądzę, aby firmy transportowe miały cokolwiek przeciwko
                        > objeżdżaniu centrum.

Mówisz i masz (wypowiedz Wieczorka):
                        fotoforum.gazeta.pl/72,2,728,61379573.html
                        Dla mnie też nie jest jasne, jak ktoś mógł użyć tak dziwnego argumentu, ale
                        użył. Może coś się za tym kryje?
                        • faar Re: Drogi krajowe w centrum 26.04.07, 23:49
                          > Mówisz i masz (wypowiedz Wieczorka):
                          Wiadomość o podanym numerze nie istnieje lub została skasowana.
                          Możesz to sprawdzić?

faar
                          • sss9 Re: Drogi krajowe w centrum 27.04.07, 13:53
                            faar napisał:

> > Mówisz i masz (wypowiedz Wieczorka):
                            > Wiadomość o podanym numerze nie istnieje lub została skasowana.
                            > Możesz to sprawdzić?
                            >
                            > faar

pod tym adresem był skan wywiadu z Wieczorkiem. został usunięty z galerii, bo
                            nie po to ona jest. ale ty chyba czytasz wszystkie posty, więc z pewnością
                            przeczytałeś także post mikiego, w nim jest to o co pytasz, bez końca. :)
                            • stasiek17 Re: Drogi krajowe w centrum 27.04.07, 14:11
                              sss9 napisał:

>
                              > pod tym adresem był skan wywiadu z Wieczorkiem. został usunięty z galerii, bo
                              > nie po to ona jest. ale ty chyba czytasz wszystkie posty, więc z pewnością
                              > przeczytałeś także post mikiego, w nim jest to o co pytasz, bez końca. :)

:)

Można też pójść do redakcji Nowin na Zwycięstwa i porosić o ksero tego artykółu
                              z wydania nr 11 z 14.03.2007 roku.
                              • sss9 Re: Drogi krajowe w centrum 27.04.07, 14:15
                                a tam "można" to, "można" tamto i owo... tu ma być! i to dużymi literami, bo się
                                kolega faar nie może doczytać. ;)
                                • stasiek17 Re: Drogi krajowe w centrum 27.04.07, 14:19
                                  słusznie - a nie wiesz co się stało z moderatorem tego forum ? wyjechała na
                                  weekend majowy ? trochę wcześnie
                                  • sss9 Re: Drogi krajowe w centrum 27.04.07, 14:23
                                    ktoś czuwa. ;)
                                    • stasiek17 Re: Drogi krajowe w centrum 27.04.07, 14:40
                                      rozumiem
                                      • fesia Re: Drogi krajowe w centrum 27.04.07, 14:47
                                        a ja nie rozumiem.... invisible hand ?
                                        • stasiek17 Re: Drogi krajowe w centrum 27.04.07, 14:51
                                          Fesia przetłumaczy, bo teraz ja nie rozumiem ;)
                                          • fesia Re: Drogi krajowe w centrum 27.04.07, 14:57
                                            A co ? ...powinno być vanished ;))
                                            • kl-2 o znikających skanach 30.04.07, 00:44
                                              fesia napisała:
                                              > A co ? ...powinno być vanished ;))

Kurczę, ja to jestem nierozgarnięta! Widziałam tę wymianę zdań i zastanawiałam
                                              się, co znikło? Ale nie wpadłam na to, że zniknął skan wypowiedzi Wieczorka...
                                              Rozumiem, że był on urody wątpliwej, tak jak i sama wypowiedź, i nie pasował
                                              nijak do galerii zdjęć, ale żeby zaraz tak radykalnie go usunąć?

Ostatecznie, to był jakiś argument w dyskusji, która dreptała w kółko, wobec
                                              braku naocznego dowodu, co też wiceprezydent w końcu powiedział. I jak się ten
                                              dowód pokazał w galerii zdjęć, to jako szpetny, został natychmiast usunięty. A
                                              w tym samym czasie wisiały sobie na forum obraźliwe posty o squrwelach i nikomu
                                              nie przeskadzały. Zresztą wiszą w postaci skopiowanej do dzisiaj. Nic nie
                                              rozumiem...
                              • faar Re: Drogi krajowe w centrum 27.04.07, 18:21
                                stasiek17 napisał:
                                > Można też pójść do redakcji Nowin na Zwycięstwa i porosić
                                > o ksero tego artykółu z wydania nr 11 z 14.03.2007 roku.
                                To jest konkret. Dziękuję. Postaram się wybrać do Nowin.

sss9 napisał:
                                > pod tym adresem był skan wywiadu z Wieczorkiem. został
                                > usunięty z galerii, bo nie po to ona jest. ale ty chyba
                                > czytasz wszystkie posty, więc z pewnością przeczytałeś
                                > także post mikiego, w nim jest to o co pytasz, bez końca. :)
                                No nie za bardzo czytam te wszystkie posty. Możliwe, że sporo, ale akurat nie
                                trafiłem na post mikiego. Czy to zarejestrowany użytkownik? Łatwiej będzie mi
                                szukać.
              • kl-2 Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 13:12
                mieszko966 napisał:
                > Koncepcję przygotowuje niezależna, profesjonalna firm specjalizująca się w
                > inżynierii transportu, a nie wiceprezydent Wieczorek.
                Jeszcze raz odsyłam do mapy, ktorą opracowała ta firma (INKOM Katowice). bardzo
                fajnie na niej widać, że problem ruchu przechodzącego tranzytem przez centrum
                Gliwic nie zostanie rozwiązany.
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,728,57071780,57072670.html
            • Gość: joszko Re: Drogi krajowe w centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 15:32
              > Czy piszesz o koncepcji lansowanej przez
              > wiceprezydenta Wieczorka,który zauważył
              > rachunek firm transportowych,a nie widzi
              > gehenny gliwiczan?
              gadasz i gadasz - podaj jakiś cytat wypowiedzi Wieczorka. Rzucać słowa na wiatr
              to potrafi jeden radny - gorzej jak trzeba napisać jakieś fakty (słynne
              przekręcenie słów Jarzębowskiego o Bieszczadach).
              • sss9 Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 16:07

> > Czy piszesz o koncepcji lansowanej przez
                > > wiceprezydenta Wieczorka,który zauważył
                > > rachunek firm transportowych,a nie widzi
                > > gehenny gliwiczan?
                > gadasz i gadasz - podaj jakiś cytat wypowiedzi Wieczorka. Rzucać słowa na wiatr
                > to potrafi jeden radny - gorzej jak trzeba napisać jakieś fakty (słynne
                > przekręcenie słów Jarzębowskiego o Bieszczadach).

mowa tu o słowach Wieczorka, króre wypowiedział niedawno w rozmowie z
                dziennikarzem Nowin Gliwickich. jeśli dotąd nie interesowałeś się co mają do
                powiedzenia "nasi przedstawiciele" o naszym mieście, to zacznij się orientować
                zamiast mleć bez sensu.
                • faar Re: Drogi krajowe w centrum 25.04.07, 19:52
                  sss9 napisał:
                  > mowa tu o słowach Wieczorka, króre wypowiedział niedawno
                  > w rozmowie z dziennikarzem Nowin Gliwickich.

Kurde !!!
                  Niech ktoś mi powie, co Wieczorek powiedział. Jedni gadają, że nie powiedział,
                  inni jakiś mały fragment wklejają, który brzmi wręcz niewiarygodnie. To ma być
                  dyskusja???
    • Gość: jean alesi Re: Drogi krajowe w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 20:02
      to co to będzie za problem zabronić wjazdu tirom do miasta i poprowadzic ruch
      dk 88 a w przyszłosci obwodnicą?. a mam cię mieszko tiry ze strefy ekonomicznej
      będą przy aktualnie planowanym przebiegu obwodnicy wjeżdzały głębiej do miasta
      i co ty na to? na chemicznej i tak będzie głośno.
      • Gość: miki Re: Drogi krajowe w centrum IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.07, 20:20
        a propo' wypowiedzi wieczorka
        tekst z NG

Wygląda na to, że feralne skrzyżowanie ulic Rybnickiej i Knurowskiej ( skręt na
        Bojków i Żernicę) nie doczeka się rychłej przebudowy. Powodem jest biegnąca w
        pobliżu autostrada A4. Jej lokalizacja spowodowała, że okoliczne tereny stały
        się niezwykle atrakcyjne dla inwestorów.
        Biznes czy zdrowie? Oto jest pytanie!
        To skrzyżowanie ma zła sławę. Od wielu lat dochodzi tam do stłuczek i wypadków
        drogowych. Zdaniem kierowców powodem jest brak sygnalizacji świetlnej. To jednak
        tylko część prawdy. Wydaje się, że najistotniejszym problemem jest jednak....
        szerokość ulicy Rybnickiej w okolicach skrzyżowania, która „kusi” wielu
        kierowców. Nie bacząc na znaki drogowe pędzą tamtędy bez opamiętania.
        Wyjeżdżający z Knurowskiej, czy to od strony Żernicy, czy Bojkowa
        niejednokrotnie nie są w stanie uciec przed mknącym Rybnicką autem....
        Trzy lata temu Elżbieta Tomaszewska wówczas reprezentująca Referat Ruchu
        Drogowego Urzędu Miejskiego w Gliwicach, dziś dyrektor Zarządu Dróg Miejskich
        przekonywała, że zmiany na tym skrzyżowaniu są nieodzowne. Mówiła, że dojdzie do
        nich najwcześniej za dwa, trzy lata. Zapewniała, że w Wieloletnim Planie
        Inwestycyjnym miasta planowana jest tam budowa sygnalizacji świetlnej ok. 2007
        roku. -Rzecz jasna jakakolwiek inwestycja drogowa musi być integralnie związana
        z budowaną nieopodal autostradą - podkreślała. Musimy policzyć natężenie ruchu,
        dokonać innych analiz i wtedy wykonać dopiero projekt. Nie wykluczone, że można
        wybudować tam rondo.
        Mijały kolejne miesiące, autostrada A4 została oddana do użytku, a skrzyżowania
        przy ul. Rybnickiej nie ruszono. Ograniczono się jedynie do postawienia znaków
        ograniczających prędkość. Ba, w nowoopracowanym Wieloletnim Planie Inwestycyjnym
        na lata 2007-2010 na próżno szukać tej inwestycji.
        Dlaczego? Zapytaliśmy o to zastępcę prezydenta Gliwic – Piotra Wieczorka.
        - Odpowiedź jest prosta. Po wybudowaniu A4 tereny po lewej i prawej stronie
        autostrady stały się gigantyczną atrakcją inwestycyjną. Zainteresowanie jest
        ogromne. Pierwsi inwestorzy, jak chociażby Auchan, już nabyli grunty i sposobią
        się do rozpoczęcia budowy. Kolejni są w trakcie negocjacji. W takiej sytuacji
        przebudowa skrzyżowania jest bezsensowna. Podejmowanie jakichkolwiek decyzji w
        tej sprawie musi być najpierw poprzedzone opracowaniem projektów rozwiązań
        komunikacyjnych planowanych przez inwestorów. Niewykluczone, że uda ich się
        namówić do partycypowania w kosztach modernizacji.
        Piotr Wieczorek odrzuca zarzut, że urzędnicy przez ostatnie lata mydlili oczy
        kierowcom przedkładając kolejne terminy przebudowy skrzyżowania. -Dynamika
        zjawisk jest w Gliwicach ogromna i w tym kontekście jakiekolwiek obietnice
        sprzed kilku lat nie mogą być dla nas wiążące. Inna rzecz, że to skrzyżowanie
        wcale nie jest dla nas priorytetową inwestycją. Ono jest ważne dla mieszkańców
        Żernicy i części Bojkowa. Są w Gliwicach znacznie ważniejsze problemy
        komunikacyjne, z którymi na już musimy się zmierzyć.
        Prezydent nie przeciwstawia się jednak koniecznym zmianom i mówi, że docelowo
        powstanie tam skrzyżowanie dwupoziomowe. Nie chce jednak zadeklarować kiedy.
        –Nie możemy bagatelizować niebezpieczeństwa utraty życia, czy zdrowia, ale
        powtórzę: na dzień dzisiejszy budowanie tam sygnalizacji, w kontekście spraw o
        których mówiłem, wydaje się nierozsądne i tymczasowe. Trzeba stworzyć takie
        rozwiązanie komunikacyjne, które w przyszłości nie będzie obciążeniem dla tego
        miejsca i będzie zgodne z oczekiwaniami inwestorów, którzy w pobliżu będą
        prowadzili swoją działalność.

• Gość: a Re: Drogi krajowe w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 22:39
          Proszę zwrócić uwagę ze DK 78 nie kończy się na Pl Piłsudzkiego ale przebiega
          dalej przez Śliwki Świętojańską i Tarnogórską. Tymi drogami jest również
          wytyczony objazd dla pojazdów z mwtr. niebezpiecznymi i pojazdów powyżej 16T a
          jest to obszar zabudowy mieszkaniowej i kilka szkół. kilka lat temu
          proponowałem UM Gliwice rozważenie zmiany tej trasy i skierowanie DK78 i ww
          dwóch objazdów z Wyspiańskiego w Portową, starą autostradą do Tarnogórskiej lub
          dalej do Zabrza. Odpowiedzieli że uwzględnią mój wniosek. czekam niecierpliwie
          na nową organizację ruchu!!!!????
          • kl-2 Rzecznik praw obywatelskich i TIRy 04.05.07, 14:26
            Sprawą zajmie się rzecznik praw obywatelskich:
            www.berezowski.neostrada.pl/otrzymane/rzecznikpo3.jpg
            Jest też artykuł w dzisiejszym DZ, pt. "Ludzie, nie tędy", ale tylko w wydaniu
            papierowym. Nie ma go w wersji internetowej.
            • stasiek17 Re: Rzecznik praw obywatelskich i TIRy 04.05.07, 14:35
              będzie jakiś scanik na stronie NSI ?
              • kl-2 Re: Rzecznik praw obywatelskich i TIRy 04.05.07, 16:04
                stasiek17 napisał:
                > będzie jakiś scanik na stronie NSI ?

Z tym jest problem, bo na stronie NSI jest dział "prasa o nas". A ten artykul
                nie jest "o nas". To po pierwsze, a po drugie, nie wiem, czy redakcja DZ nie
                mialaby czegos na przeciw umieszczaniu skanow z aktualnego wydania gazety.
                Wobec tych watpliwosci, wysle Ci skan na priva.
                • stasiek17 Re: Rzecznik praw obywatelskich i TIRy 04.05.07, 18:57
                  dzięki, odebrałem @
                  • kl-2 obiecanki cacanki 07.05.07, 01:58
                    Kwiecień się skończył i co? I psinco.
                    www.berezowski.neostrada.pl/otrzymane/odpwniosek5.jpg
                    • kl-2 Re: obiecanki cacanki - ograniczenie tonażu??? 08.05.07, 16:05
                      W kwietniu miał być gotowy projekt reaorganizacji ruchu w Gliwicach, w którym
                      miały byc uwzględnione postulaty mieszkańców, aby wprowadzic ograniczenie
                      tonażu na drogach krajowych przechodzących przez miasto.

Zarząd Dróg Miejskich twierdzi, że projekt juz jest gotowy, jednak pracownicy,
                      ani dyrekcja ZDM nie udziela informacji nt. szczegółów, twierdząc, że ich nie
                      zna (???)

Podobno teraz projekt jest konsultowany w Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad.
                      Na wszelki wypadek, gdyby miało się np. okazać, że GDDKiA nie zgodziła się na
                      ograniczenie tonażu przypominam stanowisko GDDKiA sprzed kilku miesięcy, gdzie
                      wyraźnie pisze, że zarządcą dróg krajowych w obrębie miasta jest PREZYDENT
                      MIASTA. A więc decyzje o ograniczeniu tonazu leżą w gestii prezydenta.
                      Płonę z ciekawości, co tez postanowił prezydent?

berezowski.neostrada.pl/otrzymane/GDDKiA8.jpg
                      berezowski.neostrada.pl/otrzymane/GDDKiA13.jpg
    • Gość: forumowicz Re: Drogi krajowe w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:48
      >Czyżby ta NIEMOC wynikała z konieczności zaopatrywania hipermarketów
      >wybudowanych w centrum miasta ?
      Nie, poniewaz do kazdego takiego hipermarketu mozna dojechac omijajac centrum.
      Ta niemoc wynika tylko z troski o rachunek ekonomiczny wielkich firm
      przewozowych.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka