Dodaj do ulubionych

Za wiaduktem na "Piwnej" przy FORUM, stop pieszym.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 20:46
Czy w naszym mieście nie ma naprawdę nikogo, kto potrafiłby prognozować to co
później na skutek Radosnej Twórczości, może istotnie mieć miejsce.

Piękny stworzono trawniczek obok "foruma", świadczący pozornie iż miejsca na
wszystko zbywa, tylko dziwnym trafem, piesi idący od centrum miasta, muszą
korzystać z ulicy, bo połamany chodnik cały zajęty.
Nie ma nikogo w tym mieście, kto potrafiłby zauważyć to niebezpieczne zjawisko.

Czytałam już taką opinię (nie jestem pewna czy na FG), ze ktoś niepełnosprawny
zjechał wprost pod koła samochodu bo chodnik był nieprzejezdny!!!!!!!!!!!!!!

Dlaczego z taką determinacją ścigani są (wyjątkowo) mieszkańcy ulicy
Wyszyńskiego za parkowanie na chodniku, skoro nie mają na ten cel innego
miejsca, a szerokość chodnika (4 m ) posiada wystarczająco duzo miejsca dla
pieszych.

Obserwuj wątek
    • marta502 Re: Za wiaduktem na "Piwnej" przy FORUM, stop pie 08.07.07, 21:05
      Gość portalu: chalina napisał(a):

> Dlaczego z taką determinacją ścigani są (wyjątkowo) mieszkańcy ulicy
      > Wyszyńskiego za parkowanie na chodniku, skoro nie mają na ten cel innego
      > miejsca, a szerokość chodnika (4 m ) posiada wystarczająco dużo miejsca dla
      > pieszych.

Ano drodzy państwo, zainwestowaliście w niesłuszną osobę, która ośmieliła się na
      miarę Łukaszenkowskiego opozycjonisty, powiedzieć jedynie słusznym(u) NIE.
      Dziwić może jedynie to, że Gliwicki Pi(e)S, tak bez niczego "je z reki"
      Frankiewicza.
      W tym chyba, cały Gliwicki "Pi(e)S", jest pogrzebany!
    • Gość: wilczur Re: kodeks drogowy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.07.07, 09:06
      Chyba nie masz prawa jazdy co? Kwestie gdzie można parkować reguluje kodeks
      drogowy. Jak znajdziesz chwilkę czasu to przestudiuj sobie:
      www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/dzial2.html#rozdzial5odzial2
      ja tylko przytoczę fragment:
      Art. 46. 1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w
      warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych
      kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego
      utrudnienia.
      2. Kierujący pojazdem, zatrzymując pojazd na jezdni, jest obowiązany ustawić go
      jak najbliżej jej krawędzi oraz równolegle do niej.
      4. Kierujący pojazdem jest obowiązany stosować sposób zatrzymania lub postoju
      wskazany znakami drogowymi.
      Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku
      lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej
      nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
      1. na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
      2. szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni
      im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;
      3. pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na
      jezdni.
      2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2,
      zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu
      osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie
      całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku
      tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.

Więc jeżeli nie było miejsca na przejściu to należało zadzwonić po policję a nie
      płakać teraz nad rozlanym mlekiem bo nie ma z tego lamentu efektu. Takie rzeczy
      się zgłasza na policję a nie na forum, wydaje Ci się że co forumowicze pójdą i
      zlinczują kierowce?.

Dlatego dla mnie jest to zwykła propagandowe podjudzanie.
      !PLONK
      p.s.
      szkoda Halina że nie wiesz jak się swoje imię pisze...
      • stasiek17 Re: kodeks drogowy 09.07.07, 09:53
        Gość portalu: wilczur napisał(a):

> Chyba nie masz prawa jazdy co? Kwestie gdzie można parkować reguluje kodeks
        > drogowy. Jak znajdziesz chwilkę czasu to przestudiuj sobie:

Jak znajdziesz czas, to się tam przejdź. Na tym chodniku obowiązuje całkowity
        zakaz zatrzymywania się, ale nikomu to nie przeszkadza i cały chodnik jest
        zawalony samochodami. Straży miejskiej tam nie zobaczysz. Chodnik jest wąski
        więc ludziom pozostawiono jakieś 50 cm pomiędzy murem a sznurem samochodów.
        • Gość: wilczur Re: kodeks drogowy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.07.07, 10:40
          nie rozumiem, jak jest wystawa która oburza ludzi - to ją ktoś demoluje, jak
          samochód jest z wybitą szybą to od razu dzwonią na policję, jak była stłuczka to
          dlaczego policja się nie zatrzymała - LUDZIE!

Podpowiadam: wykręcasz numer 112 - i zgłaszasz niebezpieczeństwo na ulicy w
          postaci źle zaparkowanego samochodu i czekasz na interwencję. Proste?
          Cywilizowany człowiek tak robi.

Stasiu powiedz mi jaki będzie miało wpływ na źle zaparkowany samochód pod FORUM
          10000000000000000000 napisanych tutaj postów??????

Dlatego uważam to w dalszym ciągu za prowokację i narzekanie dla narzekania - bo
          jeżeli komuś by to przeszkadzało (łamanie prawa) to by poinformował odpowiednie
          służby, więc nie pitol mi tutaj.

Kilka razy w centrum miasta zapłaciłem za źle zaparkowany samochód. Raz miałem
          blokadę założoną. Straż miejska jest w mojej opinii skuteczna jeżeli już ktoś
          ich wezwie a takie rzucanie na FG że źle ktoś zaparkował to wiesz...
          • stasiek17 Re: kodeks drogowy 09.07.07, 11:27
            Gość portalu: wilczur napisał(a):

> Proste?
            > Cywilizowany człowiek tak robi.

:)

W cywilizowanych krajach uruchamianie takiego giganta generującego duży ruch,
            jest monitorowane przez służby porządkowe i są w taki rejon kierowane wzmożone
            patrole np. straży miejskiej.
            Nawet zwykłe patrole straży powinny zauważyć, że chodnik jest tam zastawiony
            nieprawidłowo parkującymi samochodami.
            Chcesz powiedzieć, że straż miejska siedzi w swojej siedzibie i czeka na
            telefony od mieszkańców. Zadzwonią, to idą na miasto - nie zadzwonią, to sobie
            dalej siedzą :)
      • Gość: copernicus Re: kodeks drogowy IP: *.gl.digi.pl 09.07.07, 11:49
        > Takie rzeczy się zgłasza na policję a nie na forum, wydaje Ci się że co
        > forumowicze pójdą i zlinczują kierowce?

Wydaje jej się zapewne, że pójdą i zlinczują, ale prezydenta. W końcu to On
        jest winien temu, że pod Forum samochody parkują niezgodnie z przepisami. ;)

PS. A czy zamiast robić larmo na cały internet, nie lepiej było po prostu
        przejść drugą stroną ulicy? Z tego co wiem, bezpośrednio pod Forum nikt nie
        parkuje i można sobie tamtędy swobodnie przejść albo nawet przejechać wózkiem
        inwalidzkim. Nie trzeba się koniecznie przeciskać wzdłuż nasypu kolejowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka