Dodaj do ulubionych

Czy te objawy mągą mieć związek z niedoczynnością?

21.12.09, 17:24
Witam wszystkich.
Jestem 3 m-ce po operacji wycięcia prawego płata tarczycy (guz wielkości 3 cm. Obecnie mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy. Biorę Euthyrox w dawce 75. Od pewnego czasu mam niepokojące objawy. Nie wiem czy maja one związek z chorobą czy nie. Przede wszystkim nawracające i trwające kilka dni bóle gałek ocznych promieniujące do skroni. To jest takie uczucie jakby ktoś próbował wypchnąć oczy na zewnątrz. Ucisk okropny. Do tego wrażenie jakby coś stanęło w przełyku. Połykam, przełykam...i nic. byłam u laryngologa, wszystko prawidłowo. Kolejna rzecz to problemy z mową. Mam takie wrażenie jakby mi drętwiał język, usta i przez to ciężko mi sie mówi. Mówię wtedy niewyraźnie i ciężko.
Prosze o odpowiedź, czy to moze mieć związek z chorobą?
Obserwuj wątek
    • miko1984 Re: Czy te objawy mągą mieć związek z niedoczynno 21.12.09, 19:26
      Ja mam silne bóle oczu przy nadczynności, więc pewnie przy hashimoto
      to też możliwe.
    • harmoniak Re: Czy te objawy mągą mieć związek z niedoczynno 21.12.09, 20:20
      Czy miałaś kiedyś badane przeciwciała? Bo objawy, które opisujesz mogą
      towarzyszyć Hashimoto, chorobie autoimmunologicznej, szczególnie w okresie tzw.
      rzutu choroby, w którym przeciwciała są wysokie.

Czy po operacji czułaś się dobrze jeśli chodzi o oczy i przełyk?
      Kiedy ostatnio robiłaś tarczycowe badania?

• ewelina266 Re: Czy te objawy mągą mieć związek z niedoczynno 22.12.09, 09:31
        Po operacji było wszystko OK. Objawy trwają i nasiliły się od około 4 tygodni (jeżeli chodzi o przełyk), natomiast oczy bolą mnie już 7 dzień i nie przestają.
        Wyniki robiłam ostatnio 27.10.2009
        Są następujące:
        TSH 4,60 norma 0,3-4,0
        FT4 13,56 norma 9-20
    • ewelina266 Re: Czy te objawy mągą mieć związek z niedoczynno 22.12.09, 10:23
      I jeszcze jedno. Moja endokrynolog przy każdym zgłasznym objawie, który mnie niepokoi robi zdziwiona minę i twierdzi, ze przy tak niewielkim podwyższeniu TSH to niemożliwe. Nie rozumiem. Czy każdy człowiek jest taki sam? Każdy organizm reaguje tak samo?
      Mówiłam jej o problemach z wymowa i, że mam problemy z przypomnieniem sobie podstawowych słów czy tworzeniu zdań, wypowiedzi. Ale zero pomocy z jej strony. Poczułam sie jak jakaś symulantka, która naczytała sie książek medycznych czy info w necie i przypisuje sobie objawy. Ale po co? Mówię to co faktycznie odczuwam.
      Też macie takie problemy z endo?
      • stapelia Re: Czy te objawy mągą mieć związek z niedoczynno 22.12.09, 10:28
        też mamy - głównie z tym że norma to norma i jak wyniki są w normie to nie masz
        prawa źle się czuć i lepiej, zebyś udała się do psychiatrysmile
        dlatego próbujemy stworzyć bazę lekarzy, którzy patrzą na pacjenta a nie na
        cyferkismile
      • harmoniak Re: Czy te objawy mągą mieć związek z niedoczynno 22.12.09, 10:50
        Ewelino,
        koniecznie zbadaj te przeciwciała: antyTPO, antyTG, TRAB.
        Jeśli będą podwyższone, to masz chorobę autoimmunologiczną tarczycy, sprawcę bólu oczu i problemu z przełykiem. W takim wypadku można sobie pomóc selenem, ograniczyć stres.

Co do objawów (pamięć, mówienie) to wydaje mi się, że przydałoby się zwiększyć dawkę i obniżyć tym samym TSH. W sensie jestem pewna, że powinnaś to zrobić, ale musisz sama podjąć decyzję.

Co do traktowania Ciebie jak symulantkę to nie jesteś pierwszą pacjentką, która tak się czuje. I niestety nie ostatnią.
        • wierka-5 Re: Czy te objawy mągą mieć związek z niedoczynno 22.12.09, 14:10
          Wyrażniejsz mowa to była pierwsza rzecz jaką zaobserwowałam po leczeniu
          eutyroksem. Też wyniki mam i miałam w normie i też lekarze wpierali mi,że to
          niemożliwe i że przyczyn trzeba szukać gdzie indziej-nieprawda!!!!.Zmień lekarza
    • ewelina266 Moje wyniki 14.01.10, 12:52
      Postanowiłam uporządkować swój post

Badania z Lipca 2009:
      TSH: 93.75% [wynik 4.7, norma (0.2 - 5) ]
      FT4 62.50% [ wynik 20, norma (10 - 26)]
      FT3 50% [ wynik 4, norma (2.2 - 5.8)]
      P-ciała a-TPO 2016 (0-20)

Przed operacją: (wrzesień 2009)
      TSH: 51.67% [wynik 2.26, norma (0.4 - 4) ]
      FT4 47.27% [ wynik 1.32, norma (0.8 - 1.9)]
      FT3 61.25% [ wynik 3.27, norma (1.8 - 4.2)]

Wynik z 27.10.2009
      TSH: 116.22% [wynik 4.6, norma (0.3 - 4) ]
      FT4 41.45% [ wynik 13.56, norma (9 - 20)]

Wyniki z 13.01.2010
      TSH: 91.35% [wynik 3.68, norma (0.3 - 4) ]
      FT4 35.55% [ wynik 12.91, norma (9 - 20)]
      FT3 3.95% [ wynik 4.17, norma (4 - 8.3)]

Obecnie biorę Euthyrox 50 i 75 zamiennie i nic poza tym. Co o tym
      sądzicie?
      • aska150 Re: Moje wyniki 22.01.10, 18:50
        Witam serdecznie polecam dobrego lekarza Prof. dr hab Bogusława
        Baranowska przyjmuje w Warszawie ul. Klaudyny 36 lok. 28 telefon 022
        833-57-58. Przy tych wynikach konsultacja z innym lekarzem jest
        niezbędna jeśli obecny nie reaguje szkoda na niego czasu.

Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia
        • wierka-5 Re: Moje wyniki 23.01.10, 16:05
          Witaj
          Wyniki nie są dobre.Jest duża rozbiezność FT4 FT3.
          Trudno zgadnąc dlaczego jest zła przemiana hormonów bo:
          nie masz oznaczonej ferrytyny, brakuje oznaczenia przeciwciał.
          Nie masz oznaczonej witaminy B12, a już wczesniej skarżyłaś sie na cierpnięcie języka i problemy z mową, nie wiem też ile czasu byłaś na dawce( czasami potrzeba wiecej niż 4 tygodnie aby hormony sie wyrównały).

W przemianie hormonów pomocny jest selen, ja biorę nieorganiczny Cefasel bo po organicznym żle się czułam. Hormony wyrównały mi się ale trochę to trwało.
          Wydaję mi sie ,ze przyjmowana przez Ciebie dawka bedzie za mała na docelową i trzeba bedzie ją zwiększyć, ale może najpierw zrób badanie ferrytyny, bo może masz braki żelaza i to trzeba uzupełnić.

• ewelina266 Junkerica - po wizycie. 27.01.10, 08:38
          Byłam wczoraj na wizycie. Lekarz zrobił na mnie bardzo pozytywne
          wrażenie, przeprowadził bardzo szczegółowy wywiad. Jutro jadę do
          szpitala wojskowego na USG. W gabinecie USG będzie miał już od
          przyszłego miesiąca, a na chwilę obecna zaprasza pacjętów na oddział.
          Uznał, że moja dawka Euthyroxu (75-ja na własną rękę zwiększyłam do
          100) jest zdecydowanie za niska. Na chwilę obecna pozostaje przy 100
          przez 3 tyg. po czym mam zrobic wyniki. Moje TSH ma znajdowac sie na
          poziomie 1-2 -do tego będziemy dążyć. Oprócz tego podejrzewa u mnie
          zespół androgenny. Wyniki zrobi mi też na oddziale. I moje pytanie z
          tym związane do Ciebie. CZy jak robił Ci badania na oddziale to
          płaciłaś za nie? Nie wiem czy mam jechac z wypchanym portfelem wink
          Ogólnie mówiąc, jestem z wizyty zadowolona.
          Aha, pytałam o suplementy. Uznał, że nie ma takiej potrzeby. Ale ja
          mimo wszystko biorę selen.
      • harmoniak Wyniki -- czy potrzebne Novo? B12, selen, żelazo 25.01.10, 10:42
        Napisałaś w innym wątku:
        "czy w moim przypadku wskazany byłby Novo.
        Czuję się nienajlepiej. Od jakiegoś czasu zauważalnie puchnę lub tyję. Mam depresję. Jutro jadę do lekarza ale niestety nie udało mi się zrobić wyników Ferrytyny i B12. "

Ostatnie wyniki:
        > Wyniki z 13.01.2010
        > TSH: 91.35% [wynik 3.68, norma (0.3 - 4) ]
        > FT4 35.55% [ wynik 12.91, norma (9 - 20)]
        > FT3 3.95% [ wynik 4.17, norma (4 - 8.3)]

są bardzo słabe. Niskie FT3 w dużej mierze przyczynia się do Twojego obniżonego nastroju.

Co robić?
        Przede wszystkim na Novo jest jeszcze za wcześnie. Wcześniejsze wyniki % FT4/3 były dość wyrównane.
        Taka sytuacja, że FT4% > FT3% musi się powtórzyć kilka razy, zanim wprowadzi się Novo.

Proponuję, żebyś zrobiła te badania:

- przeciwciała antyTPO
        • ewelina266 Harmoniak - jesteś wielka! ;-) 25.01.10, 16:28
          Bardzo Ci dziekuję za wyczerpującą odpowiedź. Jutro jade do Wrocławia na wizytę. Zdam relacje. a selen kupiłam kilka dni temu i biore 2 tabletki dziennie (ale ile tam jest to nie wiem-sprawdzę). Żelazo też mam, ale prawde mówiąc boję się przyjmować, bo mam okropne zaparcia. A zelazo dodatkowo je powoduje. Kupiłam Biofer a Selen firmy Naturell.
          Pozdrawiam
          Ewelina
          • junkersica Ewelina... 25.01.10, 16:53
            ... dobrze pamiętam, że jedziesz do dr Gawrysia? Jeśli możesz, napisz, czy w swoim wrocławskim gabinecie prywatnym ma USG, dobrze? Mam nadzieję, że potraktuje Cię równie dobrze, jak mnie. Pamiętaj, ze dla niego również TSH jest ważne i w razie, gdyby nie zwrócił uwagi na przemianę hormonów zwróć mu na to uwagę smile Życzę powodzenia smile
            • ewelina266 Junkersica - po wizycie!!! 27.01.10, 08:39
              Wskoczyło nie tam gdzie miało być smile

Byłam wczoraj na wizycie. Lekarz zrobił na mnie bardzo pozytywne
              wrażenie, przeprowadził bardzo szczegółowy wywiad. Jutro jadę do
              szpitala wojskowego na USG. W gabinecie USG będzie miał już od
              przyszłego miesiąca, a na chwilę obecna zaprasza pacjętów na
              oddział.
              Uznał, że moja dawka Euthyroxu (75-ja na własną rękę zwiększyłam do
              100) jest zdecydowanie za niska. Na chwilę obecna pozostaje przy 100
              przez 3 tyg. po czym mam zrobic wyniki. Moje TSH ma znajdowac sie na
              poziomie 1-2 -do tego będziemy dążyć. Oprócz tego podejrzewa u mnie
              zespół androgenny. Wyniki zrobi mi też na oddziale. I moje pytanie z
              tym związane do Ciebie. CZy jak robił Ci badania na oddziale to
              płaciłaś za nie? Nie wiem czy mam jechac z wypchanym portfelem
              Ogólnie mówiąc, jestem z wizyty zadowolona.
              Aha, pytałam o suplementy. Uznał, że nie ma takiej potrzeby. Ale ja
              mimo wszystko biorę selen.
              • junkersica Re: Junkersica - po wizycie!!! 27.01.10, 09:12
                Czekałam niecierpliwie na to sprawozdanie smile Ja pojechałam z wypchanym, ale wszystko było za free. Aha, Ewelina, ja tez jutro bedę w szpitalu smile, myślę, że okolo 10 - może sie poznamy, hehe smile Będę z synkiem i z mężem. Pozdrawiam.
                P.S. Jeśli rzeczywiście jesteś zadowolona z wizyty, dopisz opinię w bazie lekarzy.
                • ewelina266 Re: Junkersica - po wizycie!!! 27.01.10, 13:11
                  Ja mam być na 10-tą. Jadę z mężem i córką wink
                  Napisz mi swoje imię, bo Junkersica to nie będę do Ciebie mówiła wink
                  A opinię pewnie, że wystawię.
                  • junkersica Re: Junkersica - po wizycie!!! 27.01.10, 15:31
                    Majka smile
                    Do zobaczenia zatem.
                    • stapelia Re: Junkersica - po wizycie!!! 27.01.10, 15:53
                      ale fajnie-będzie pierwszy forumowy minizlot smile
                      • junkersica Re: Junkersica - po wizycie!!! 27.01.10, 16:11
                        Taaa... roztrzęsionych i wystraszonych hashimotek smile Jedna przed badaniem, druga po wyniki. A Ewelina o własnych siłach jutro nie wyjdzie - na czczo pobiorą jej 15 fiolek krwi, nie wiem, czy będzie miała siłę ze mną rozmawiać smile
                        Ale ogólnie super smile
                        • ewelina266 Re: Junkersica - po wizycie!!! 27.01.10, 16:44
                          Nie będzie tak źle. Jutro tylko USG. Badania dopiero za 3 tygodnie. smile
                    • zielona201 Re: Junkersica - po wizycie!!! 17.02.10, 16:42
                      Junkersica - mam prosbę czy możesz mi podać namiary na lekarza-
                      Gawryś u którego się leczysz< Jak mozna się do niego zapisać i na
                      jakiej ulicy we Wrocławiu przyjmuje?
          • harmoniak Re: Harmoniak 25.01.10, 17:39
            Dziwnie wygląda taki przymiotnik przy moim nicku.

I nie ma za co smile Co do żelaza, to możesz zmienić je na inne, np. hemofer. Albo
            spożywać duże ilości błonnika.

Chyba nigdy nie badałaś ferrytyny? Musisz znać jej poziom, żeby nie przedawkować
            żelaza. Więc na razie sam Biofer jest OK.

Pamiętaj, że przed badaniem ferrytyny trzeba zrobić przerwę w braniu żelaza na 2
            tygodnie.
    • ewelina266 Po USG :-( 28.01.10, 13:51
      Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. 4 m-ce temu usunięto mi guza razem z prawym płatem tarczycy. Od tamtej pory jestem na eutyroxie. Dziś byłam na kontrolnym USG. I szok!Okazuje się, że płat który jest wycięty, JEST i do tego większy od lewego. Żeby było mało, są na nim zmiany ogniskowe. Cholera jasna, jak to możliwe? CZy płat jest w stanie odrosnąć? I czy jeżeli tak to w tak, krótkim czasie? Nie wiem co mam robić. ;-(
      • stapelia Re: Po USG :-( 28.01.10, 14:00
        ale jaja, no odrastają czasem ale to nie tak żeby w 4 miesiące ci tak urósł - to
        raczej w latach się liczy.
        Napisz co masz w opisie usg. Co to za zmiany ogniskowe.
        • ewelina266 Re: Po USG :-( 28.01.10, 16:46
          Wiesz co, za wiele to on mi tam nie napisał. USG robił mi lekarz do którego chodzę więc raczej napisał tylko informacje dla siebie. Tylko tyle: widoczne oba płaty. Bez widocznych śladów pooperacyjnych. W prawym płacie widoczna zmiana ogniskowa-do obserwacji.
          Powiedział tylko, że gdyby nie wiedział o operacji i nie widział blizny to nie powiedziałby, ze miałam jakąkolwiek operację. Nie wiem co o tym myśleć, nie wiem co mam dalej z tym zrobić. Jestem w kropce. Chyba zrobię jeszcze jedno badanie USG w innym gabinecie. Co ty na to?
          • stapelia Re: Po USG :-( 29.01.10, 08:40
            kurcze no może dla świętego spokoju zrób gdzie indziej. Weź ze sobą wypis ze
            szpitala - niech w gabinecie sobie porównają co tam napisane jest. hmm -
            strasznie to dziwne smile
            • junkersica Re: Po USG :-( 29.01.10, 08:47
              Ewelina, to może nie mów lekarzowi, że miałaś wycięty płat - zobaczymy, co sam stwierdzi. Potem możesz go oświecić smile
              • ewelina266 Re: Po USG :-( 29.01.10, 13:52
                Wiesz co. Jak mi robił USG Gawryś to nic nie mówiłam, bo byłam
                święcie przekonana, że pamieta.
                A dziś powtórzyłam badanie. Okazuje się, ze faktycznie mam cały
                prawy płat o objętości 3,2 cm3, a lewy obj.3,5 cm3.
                Żadnych zmian ogniskowych nie widać.
                Cieszę się, ale nie wiem w sumie dlaczego napisali mi na wypisie ze
                szpitala, ze mi ten płat usunęli w całości skoro on jest.
                Szkoda tylko, że nie spełnia swojej roli. ale może z moim Hashimoto
                to tak jest.
                • junkersica Re: Po USG :-( 29.01.10, 14:18
                  Czekaj, bo nie zrozumiałam:
                  "Wiesz co. Jak mi robił USG Gawryś to nic nie mówiłam, bo byłam
                  święcie przekonana, że pamięta."
                  Co pamięta??
                  • ewelina266 Re: Po USG :-( 29.01.10, 15:04
                    Pisałaś, zebym nic nie mówiła lekarzowi, ze miałam usunięty płat.
                    Gawrysiowi nie mówiłam, bo myślałam że pamięta. A on mi, ze lewy
                    płat ok, a na prawym zmiany ogniskowe.
                    • junkersica Re: Po USG :-( 29.01.10, 15:21
                      Ja to pisałam dzisiaj, przed tym drugim (dzisiejszym?) USG. A co na to obaj lekarze, czy to prawdopodobne, że tak szybko odrósł?
    • ewelina266 Jestem 16.02.10, 14:41
      Trochę mnie nie było-problemy zdrowotne córeczki. W piątek wyszłyśmy ze szpitala. Już jest ok.
      Dziś zrobiłam TSH, wynik jutro. Ciekawa jestem ile będzie na E-100.
    • ewelina266 Wynik 17.02.10, 15:29
      Odebrałam TSH
      Jest na poziomie 1,67 (norma 0,4-4). Pierwszy raz jest tak nisko! Super. Moje samopoczucie jest lepsze już od jakiegoś czasu. Nie zrobiłam FT3 i FT4, ponieważ miałam bardzo duże wydatki w związku z choroba i wizytą w szpitalu córki. Następnym razem zrobię. Jestem na Euthyrox 100 i na razie tak zostaję.
      • stapelia Re: Wynik 17.02.10, 15:35
        najważniejsze, ze się dobrze czujesz!
      • szafirowa_burza Re: Wynik 18.02.10, 19:08
        Super! Jak to miło się czyta, że ktoś dobrze się czuje!
        • junkersica Twoja córcia 20.02.10, 11:49
          Czy dodzwoniłaś się do dr Barg? Mam nadzieję, że tak. Czy córeczka czuje się lepiej? Pozdrawiam.
          • ewelina266 Re: Twoja córcia 21.02.10, 19:35
            Jeszcze nie dzwoniłam. Czekam na komplet badań. Wszystkie wyniki będe miała za tydzień.
    • ewelina266 Słonica :(( 03.03.10, 19:37
      Tak się czuję, tak wyglądam i ogólnie do d...
      Jadę niedługo do Endo. Poprosze chyba o Novo. Bo już nie moge na siebie patrzeć. Może to pomoże.sad
    • ewelina266 Podejrzewam RZUT choroby... 19.03.10, 09:27
      Z powodu problemów zdrowotnych córki, silnego stresu z tym związanym, koniecznością rezygnacji z pracy....
      Czuję się fatalnie. Mam zdyszkę, jestem poddenerwowana, padam o 21-ej. Do tego depresja mnie dopadła. Musze w poniedziałek zrobić wyniki.
      • harmoniak Re: Podejrzewam RZUT choroby... 19.03.10, 09:52
        To nie musi być rzut. Stres zwiększa zapotrzebowanie na hormony tarczycy. Z
        drugiej jednak strony stres może wywołać rzut choroby.
    • ewelina266 Mój wynik. Nic nie rozumiem. 23.03.10, 15:10
      Pisałam już, ze ostatnio nie najlepiej się czuję. Jestem słaba, jest mi ciężko, puchnę... Byłam pewna, że TSH pod wpływem stresu poszło w górę. A tu zaskoczenie. Wynik z dzisiaj to 0,78 przy normie 0,3-4. Nic nie rozumiem. Przeciez powiinam czuć się całkiem odwrotnie, bardziej jak osoba nadczynna. Co o tym myślicie?
    • ewelina266 Re: Czy te objawy mągą mieć związek z niedoczynno 23.03.10, 15:15
      Miesiąc temu mój wynik był na poziomie 1,67. Teraz 0,78. Jestem cały czas na dawce Euthyrox 100. Jutro zrobię FT3 i FT4.
      • harmoniak Wynik TSH marzec 23.03.10, 19:14
        "Proszę podpowiedz mi, bo nie wiem co jest grane. Miesiąc temu robiłam TSH i
        wynik był 1,67. Jestem na Eythyrox 100. Ostatnio mam dużo stresu związanego z
        chorobą córki i odejściem z pracy. Źle się czuję od kilku dni. Jestem zmęczona,
        obolała, ciężko mi się oddycha, puchnę lub tez tyję. Dziś zrobiłam badanie TSH.
        I szok. Pewna byłam, że podskoczył w górę a tu jest jedynie 0,78 (norma 0,3-4).
        Nie wiem o co chodzi. Wizyta dopiero za półtora tyg. Co mam robić? Zmniejszyć
        dawkę? Ale w sumie to powinnam się bardziej czuć jak osoba nadczynna. Czyli
        przyspieszona akcja serca, potliwość, nerwowość no i spadek wagi. A tu nic z
        tych rzeczy. Co jest?"

Myślę, że TSH nie zdążyło jeszcze zareagować na zmiany w Twoim życiu, tzn. stres
        związany z ostatnimi wydarzeniami. Koniecznie zrób jutro hormony FT4 i FT3.
        Bardzo możliwe jest, że gdybyś zrobiła TSH za 3-4 tygodnie, byłoby wyższe niż
        jest teraz.

Co do tego, że przy takim TSH powinnaś czuć się nadczynnie. To nie jest do końca
        prawda. Oczywiście każdy ma swoje poziomy TSH czy hormonów tarczycy, ale masz
        Hashi, gdzie TSH poniżej 1 jest bardzo wskazane. Nie przypominam sobie też,
        żebym czytała o kimś, kto przy takim poziomie czuł się nadczynnie.

Jest jeszcze możliwość rzutu choroby, który podejrzewałaś. Jest on
        prawdopodobny, bo przechodzisz teraz ogromne stresy. Bardzo Ci współczuję.

Spróbuj zrobić też ferrytynę.

Wniosek z tego taki, że najlepiej robić FT4 i FT3, nawet kosztem TSH.
    • ewelina266 Wyniki z dzisiaj :-( 31.03.10, 16:10
      Tak jak podejrzewałam. Poprzedni wynik zrobiony w innym laboratorium niż zwykle nie był wiarygodny. Dziś zrobiłam badania, bo jutro mam wizyte u endo. I jest tak:
      TSH 4,796 (norma 0,4-4)
      Ft4 1,867 (norma 0,7-1,9)
      Ft3 3,190 (norma 1,4-4,2)
      Żelazo 92 (norma 50-160)
      I co sądzicie?
      Dlaczego TSH i Ft4 tak skoczyło?
    • ewelina266 I procentowo 31.03.10, 16:13
      FT4 97.25%

FT3 63.93%

TSH: 122.11%

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka