Dodaj do ulubionych

Czy te wyniki są dobre?

26.05.10, 14:40
Witam,
w 2000 roku (miałam 18 lat) mam wynik THS 1,68.
Objętość mojej tarczycy w 2000 roku to 8 cm3(norma dla 12 roku życia), powinna
być 18 cm3.

Wynik z 20 maja 2010:

TSH 1,344 norma 0,550-4,78

FT4 5.75% [ wynik 0.94, norma (0.89 - 1.76)]

FT3 26.84% [ wynik 2.81, norma (2.3 - 4.2)]

Dostałam tylko polecenie by kontrolować TSH...wygląda na to, że wyniki są w
normie, na pewno wszystko ok? czy powinnam iść z wynikami do endo?
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Czy te wyniki są dobre? 26.05.10, 15:05
      Wyniki jak na 18latkę na dobre nie wyglądają. Jak się czujesz? Co
      skłoniło Ciebie/lekarza na zbadanie tarczycy? Co do wielkości
      tarczycy, to nie wiem, jak przeliczyć na znane mi ml, więc uwierzę na
      słowo, że takie normy są. Zakładając, że masz za małą tarczycę i za
      niski poziom hormonów można powiedzieć, że jest problem.

Proponuję:

1) test forumowy na niedoczynność i wypisać objawy tutaj wątku
      2) zrobić badania przeciwciał: aTPO i antyTG ORAZ TRAb (być może
      obecność tych ostatnich jest powodem niskiego TSH)
      3) podaj tu może całkowity opis USG tarczycy

• claudiaa3 Re: Czy te wyniki są dobre? 26.05.10, 15:33
        wynik TSH jak miałam 18 lat, było to w 2000 roku - 1,68.

Teraz mam 28...i podałam wyniki z 20 maja 2010:
        TSH 1,344 norma 0,550-4,78

FT4 5.75% [ wynik 0.94, norma (0.89 - 1.76)]

FT3 26.84% [ wynik 2.81, norma (2.3 - 4.2)]
        co do objętości tarczycy tak mam wpisane w książeczce zdrowia, przez
        lekarza(łącznie z obowiązującą normą)
        Dlaczego piszesz, że mam za niskie TSH? zakładałam ,że skoro jest w normie, a
        nie poniżej to znaczy,że jest dobre...czy się mylę? nie posiadam całkowitego
        opisu USG. Test już robiłam wyszło coś w stylu - zrób badania... Czuję się
        dobrze, przyczyną zajęcia się tarczycą te 10 lat temu przez lekarza, była moja
        spora nadwaga i interniście nie "podobała się" moja szyja...więc skierował mnie
        do endo. Teraz znów się nią interesuję bo chciałabym wykluczyć jako przyczynę
        mojej nadwagi (z która zresztą walczę)-niedoczynność tarczycy, która jak mi
        lekarz zapowiedział i tak mnie kiedyś czeka - to tylko kwestia czasu...mam
        ustalony termin na 15 czerwca do endo...ale gin który dał mi skierowanie na
        badania TSH itp. powiedział ,że wszystko jest w normie i nie ma potrzeby
        odwiedzać endo.
        • anka.83 Re: Czy te wyniki są dobre? 26.05.10, 15:57
          Fakt, 2000, nie zauważyłam, przepraszamsmile

Mimo wszystko wyniki ft3 i ft4 wyglądają na zbyt niskie. Jakby to mój endo powiedział - takie to ma 90letnia babcia.

Czy próbujesz chudnąć i diety nie pomagają?

Jeżeli chodzi o TSH. Samo w sobie jest bardzo ładne, ale w przypadku podejrzenia o chorobę tarczycy nie ma sensu patrzeć tylko na TSH, bo może być niewiarygodne. Trzeba brać pod uwagę wszystkie 3 hormony, spojrzeć całościowo. A u Ciebie całościowy obraz jest taki: mimo wszystko niskie jak na 30 lat hormony, nie pasujące do tego niskie TSH oraz za mała tarczyca a także objawy sugerujące problem z tarczycą.

Gdybyś miała normalnej wielkości tarczycę, brak podejrzeń o wole, super samopoczucie i brak problemów z wagą - to możnaby uznać, że niskie hormony T3 i T4 to taka Twoja uroda.

Możesz zrobić test jeszcze raz i wkleić objawy?
    • claudiaa3 test 26.05.10, 15:42
      1. Objawy, które odczuwasz

* trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się

2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś

* dysleksja

3. Historia zdrowotna Twojej rodziny

* niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
      * całkowita lub częściowa leworęczność

4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)

* brak

0-9 punktów szansa, że masz niedoczynność tarczycy jest nieduża
      • czupakabra27 Re: test 26.05.10, 15:51
        Claudiaa3_jesteś jedną z niewielu, a może jedyną na tym forum osobą z wpisanym w
        książeczce czarno na białym, że Twoja tarczyca 18-latki(wtedy) to tarczyca
        12-latki. Formalnie lekarze zapominają o normach w chwili gdy człowiek kończy 18
        lat.
        Swoja drogą jestem pełna podziwu, że czujesz się tak dobrze, bo wyniki masz
        typowo niedoczynnościowe.
        • czupakabra27 Re: test 26.05.10, 15:52
          Uściślając - zapominają o normach dolnych, bo górne istnieją w świadomości lekarzy.
          • anka.83 Re: test 26.05.10, 16:27
            Fakt, poza wagą i podejrzaną szyją niewiele wskazuje na tarczycę z objawów fizycznych. Ale te wyniki... no na prawdę wydają mi się dużo za niskie.

Ja osobiście zrobiłabym USG tarczycy i wspomniane przeciwciała, żeby być pewnym, czy coś się dzieje, zanim odpuścisz temat tarczycy. Za tym przemawia również historia choroby tarczycy w rodzinie.
            • claudiaa3 Re: test 26.05.10, 18:29
              ok, dobrze że jesteście, bo nie miałabym się kogo poradzić, czyli brnę dalej i
              idę na wizytę kontrolną do endo z moimi wynikami... w końcu po 10 latach wypada
              wink Jeśli chodzi o diety, to ja nie stosuję innej niż MŻ, ona owszem działała,
              ale zatrzymuję się na pewnej wadze(zwłaszcza po ciążach) i trudno z niej ruszyć.
              Po za tym mam wrażenie ,że aby nie przytyć ciągle muszę być na
              diecie...porównuję z tym co jedzą moje koleżanki, czy siostra...nie napisałam,
              ale w mojej rodzinie była nadczynność tarczycy, a nie niedoczynność, babcia
              miała tez wole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka