maua-a
06.03.11, 15:02
Witam.
Od paru lat zmagam się z typowymi niedoczynnosciowymi objawami, w końcu postanowiłam wybrać się do endokrynologa. Moje wyniki z grudnia 2010:
TSH 3,94 (0,27-4,2)
ATG 10 (0-100)
ATPO 13,04 (0-40)
w zasadzie wszystko w granicach normy. tylko objawy były typowe, naprawde podrecznikowe dla niedoczynności. Endokrynolog zlecił usg na którym wyszło:
Gruczoł tarczycowy położony typowo, niepowiekszony o wym. ok.:
LxBxD - pr płat ok. 4,4x1,8x1,4cm, lewy płat 4,0x1,5x1cm, cieśń D-0,3cm
tarczyca normoechogenna - lewy ppłat o nieregularnym lekko plamistym rozkładzie echa - bez guzków. Okoliczne węzły chłonne niepowiekszone. Nie można wykluczyć choroby autoimmunologicznej.
Czy może to mimo wszystko oznaczac, że mam hashimoto????
endokrynolog nie użył nigdy bezpośrednio tego zwrotu, mówił tylko o zapaleniu tarczycy, ale z tych nerwów nie wypytywałam o więcej, dopiero w domu zaczęłam wertować strony www w poszukiwaniu informacji.
Dodam jeszcze, że dostałam euthyrox n50, który brałam przez dwa miesiące, po jednej tabletce co rano (pełna dawka). Niestety nie chudłam w ogole, a w ciagu ostatnich kilku miesiecy przytyłam 10kg, chociaz codziennie po 2h cwiczę, biegam, jezdze na rowerze + 1000 kcal w ciągu dnia i żadnych rezultatów. jeszcze pół roku temu wazyłam 50kg, a teraz ważę 60.....tragedia. Zdawałoby sie, ze badanie laboratoryjne i usg, nie wskazuja na jakies skrajne zaburzenia, a objawy niestety nie chca ani na troche wrocic do normy. Jestem moze troche mniej senna, skora jest mniej sucha, wrocil mi okres, ale wciaz meczy mnie moj metabolizm, ciagle zaparcia....Martwie sie, bo nie wiem czy mam czy nie mam hashimoto. Ostatnio chcialam sprawdzic tsh i ft4 i wyszlo juz o wiele lepiej:
tsh - 1,2
ft4 - 17,6
w zasadzie wzorowe badanie, objawy nie ustepuja, dostalam na poczatku marca novothyral 75, poki co mam brac pol tabletki, bo z tego, co wiem poza tyroksyna (75) maja jeszcze ft3 (15). Czekam na nastepna wizyte, ale niecierpliwie sie i prosze o pomoc... zwlaszcza w kwestii hashimoto.
bede bardzo wdzieczna za kazda opinie.