wkleję tu moją korespondencję z innego forum
choć być moze zostanę zaraz wykluczona - uważam jednak, ze wiele wypowiedzi na tym forum jest tendencyjnych i chciałabym niektórym osobom dac jednak do myślenia...
a więc:
Wyczytałam gdzieś

, ze niedobór ferrytyny moze być przyczyną nadmiernego wypadania włosów
w związku z tym zrobiłam badania i rzeczywiście mam ferrytynę na poziomie 12 ( norma od 4 do 200) czyli nisko, natomiast samo zelazo w srodku normy...
mam pytanie:
1. czy niski poziom ferrytyny moze być przyczyną wypadania włosów
2. dlaczego jest niski, jeśli odżywiam się zdrowo ( staram sie), a samo zelazo jest w normie?
3. co zrobić aby podwyższyć poziom ferrytyny?
4. czy zwiększenie w diecie ilosci zelaza w celu zwiększenia poziomu ferrytyny może spowodować jakieś negatywne skutki ( przedawkowanie zelaza - jakie niebezpieczeństwo, objawy..)
2011-09-01, 10:00
~patria5
Ferrytyna koreluje ujemnie z poziomem żelaza w surowicy krwi, gdy jest prawidłowy lub nieco podwyższony poziom żelaza we krwi, spada poziom magazynów, czyli ferrytyny. W Twoim przypadku trzeba zrobić nie poziom ferrytyny, a raczej TIBC i morfologię krwi.
Niski poziom żelaza i niedoczynność tarczycy, a także niedobory witaminowe i niedożywienie mogą powodować wypadanie włosów.
Trzeba zrobić morfologię krwi i TIBC, żeby mówić konkretniej o zaburzeniach gospodarki żelazem, sama ferrytyna niewiele mówi.
Zwiększenie poziomu żelaza w diecie może paradoksalnie zmniejszyć poziom ferrytyny.
Przy przedawkowaniu żelaza może dojść niestety do bardzo poważnych zaburzeń, zatrucia itp. jednak dzieje się tak raczej przy podawaniu dożylnym żelaza.
2011-09-01, 10:06
Marko
Co to jest TIBC?
2011-09-01, 12:46
~patria5
W skrócie jest to inaczej wysycenie transferyny, czyli białka przenoszącego żelazo w surowicy krwi, koreluje ono z poziomem żelaza we krwi.