19.09.11, 12:08
wkleję tu moją korespondencję z innego forum
choć być moze zostanę zaraz wykluczona - uważam jednak, ze wiele wypowiedzi na tym forum jest tendencyjnych i chciałabym niektórym osobom dac jednak do myślenia...

a więc:
Wyczytałam gdzieś wink, ze niedobór ferrytyny moze być przyczyną nadmiernego wypadania włosów
w związku z tym zrobiłam badania i rzeczywiście mam ferrytynę na poziomie 12 ( norma od 4 do 200) czyli nisko, natomiast samo zelazo w srodku normy...
mam pytanie:
1. czy niski poziom ferrytyny moze być przyczyną wypadania włosów
2. dlaczego jest niski, jeśli odżywiam się zdrowo ( staram sie), a samo zelazo jest w normie?
3. co zrobić aby podwyższyć poziom ferrytyny?
4. czy zwiększenie w diecie ilosci zelaza w celu zwiększenia poziomu ferrytyny może spowodować jakieś negatywne skutki ( przedawkowanie zelaza - jakie niebezpieczeństwo, objawy..)

2011-09-01, 10:00
~patria5

Ferrytyna koreluje ujemnie z poziomem żelaza w surowicy krwi, gdy jest prawidłowy lub nieco podwyższony poziom żelaza we krwi, spada poziom magazynów, czyli ferrytyny. W Twoim przypadku trzeba zrobić nie poziom ferrytyny, a raczej TIBC i morfologię krwi.
Niski poziom żelaza i niedoczynność tarczycy, a także niedobory witaminowe i niedożywienie mogą powodować wypadanie włosów.
Trzeba zrobić morfologię krwi i TIBC, żeby mówić konkretniej o zaburzeniach gospodarki żelazem, sama ferrytyna niewiele mówi.
Zwiększenie poziomu żelaza w diecie może paradoksalnie zmniejszyć poziom ferrytyny.
Przy przedawkowaniu żelaza może dojść niestety do bardzo poważnych zaburzeń, zatrucia itp. jednak dzieje się tak raczej przy podawaniu dożylnym żelaza.

2011-09-01, 10:06
Marko

Co to jest TIBC?

2011-09-01, 12:46
~patria5

W skrócie jest to inaczej wysycenie transferyny, czyli białka przenoszącego żelazo w surowicy krwi, koreluje ono z poziomem żelaza we krwi.
Obserwuj wątek
    • anka.83 Co mówi ferrytyna 19.09.11, 22:34
      Proponuję przeczytać np. ten cały artykuł:

www.biomol.pl/pol/artykuly/zelazo
      Zwróć uwagę na:
      1) rolę ferrytyny
      2) rolę transferyny
      3) mechanizm uwalniania i przekazywania żelaza
      4) przyczyny niedoborów żelaza i ich ozdwierciedlenie w wynikach

"Ferrytyna koreluje ujemnie z poziomem żelaza w surowicy krwi, gdy jest prawidłowy lub nieco podwyższony poziom żelaza we krwi, spada poziom magazynów, czyli ferrytyny".

Brak zrozumienia roli ferrytyny. Ferrytyna to bezpieczny sposób zmagazynowania nadwyżek żelaza. W zw z tym wzrost poziomu żelaza wchloniętego powoduje koieczność zmagazynowania go. Stąd wzrasta ferrytyna - "stan magazynowy". W przypadku braku odpowiedniej ilości żelaza we krwi, jest ono uwalniane z ferrytyny. Nie ma tu ujemnej korelacji.

Stan nadmiaru żelaza i niskiej ferrtyny wskazuje na jakies problemy zdrowotne - należy zgłosić się koniecznie do lekarza.

Dyskusje o ferrytynie na forum o "tarczycowej" tematyce sprowadzają się zwykle do problemu utrudnionego wchlaniania żelaza ze względu na niedoczynność tarczycy.

A najlepiej udać się do lekarza po wyjaśnienia, zamiast latać po forach i kombinować jak koń pod górkęsmile
      • patria5 Re: Co mówi ferrytyna 20.09.11, 08:19
        dzięki, ciekawy artykuł
        do lekarza po wyjasnienia ... hm, ja jeszcze takiego nie spotkałam, który by się interesował niskim poziomem ferrytyny przy prawidłowej hemoglobinie, ale moze mam pecha wink
        • harmoniak Re: Co mówi ferrytyna 20.09.11, 19:06
          Cześć Patria5.

Ja byłam parę miesięcy u hematologa z wynikami:
          Maj:
          hemoglobina 13,8 (12 - 16)
          ferrytyna 16,92 (4,63 – 200)

i dostałam dużo żelaza. Lekarz zwrócił uwagę na poprzednie wyniki, mi ferrytyna po prostu spada a wraz z nią pogarsza samopoczucie. Zresztą również od lekarza rodzinnego jak i endo dostałam recepty na żelazo, przy niskiej ferrytynie (podobnej do tej jak wyżej) i hemoglobinie w normie.

Ciekawostka. 3 miesiące przed w/w wynikami wyglądały one tak:
          Luty:
          hemoglobina 15 (12 - 16)
          ferrytyna 17,62 (4,63 – 200)

Wtedy czułam się dobrze i stwierdziłam, że na razie zostawię ferrytynę jak jest i nie zaczęłam brać żelaza. Jak widzisz 3 miesiące wystarczyły, żeby hemoglobina spadła o 1.2, wraz z tym zaczęły mi wypadać włosy, pojawiło się zmęczenie i duszności, czyli dobrze znane mi objawy. Mimo że wyniki z maja to raczej tzw. anemia utajona i tak miałam objawy, które z każdym tygodniem nasilały się. Po roku miałabym pewnie HGB poniżej normy i paskudne samopoczucie.

Podsumowując: nie zawsze piszemy tendencyjnie. Powołujemy się w większości przypadków na swoje doświadczenie oraz to co słyszymy od lekarzy. Dla mnie ferrytyna jest obowiązkowym badaniem dla osób z niedoczynnością tarczycy.
          • comic Re: Co mówi ferrytyna 21.09.11, 19:22
            Harmoniak, zastanowiłaś mnie tym stwierdzeniem, że jak masz kłopoty z żelazem to masz m.in. duszności. Napisz coś więcej. Moją 1 chorobą (najstarszą) jest astma, Hashi mam 'dopiero' 6lat.

Co do mojej historii z żelazem i ferrytyną (i nie tylko) to wątek poniżej
            forum.gazeta.pl/forum/w,94641,124903989,124903989,watek_comic.html
            • harmoniak Re: Co mówi ferrytyna 21.09.11, 19:40
              W ogóle duszności były pierwszym objawem, który zaprowadził mnie do lekarza w 2008. Przed tym byłam okropnie zmęczona, wypadały mi włosy, trochę przytyłam, ale wiadomo, takie objawy można czymś wytłumaczyć, gorszą formą np. Ale duszności mnie zastanowiły. Nie pojawiały się w momentach stresowych. Myślałam, że mam początki astmy.

Zatem poszłam do pulmonologa, miałam spirometrię (dobrze piszę?), testy na alergię. W końcu dostałam jakiś lek do wdychania. Dr spojrzała też na moje wyniki, w tym morfologię, TSH i powiedziała, że morfologię mam bardzo słabą (wszystko było w normie), a TSH za wysokie (3.9). Jeśli dobrze pamiętam to ona mnie skierowała na te badania smile Do tego powiedziała, że zmęczenie może być spowodowane niedoczynnością i że powinnam iść do endo. No i tak zrobiłam i zaczęło się leczenie. Do pulmonologa już nie wróciłam.

Po 2 miesiącach leczenia zbadałam ferrytynę i wyszedł wynik 1 (15-150), czyli nie miałam w ogóle zapasów żelaza. Hemoglobina wtedy chyba 12.3 wynosiła.

Co do duszności jeszcze, to jest to takie uczucie, że nie mogę nabrać powietrza, jakby w powietrzu było za mało tlenu. W 2008/2009 odczuwałam do tego taki ucisk na klatce.

Teraz, jeśli nie biorę żelaza to 2 objawy przypominają mi o zbadaniu ferrytyny: zwiększone wypadanie włosów i duszności. Wyniki potwierdzają, że czas na suplementację.

Spojrzałam na Twoje wyniki i ferrytyna majowa jest całkiem przyzwoita, ale wcześniej, w zeszłym roku, zawsze miałaś ją niską. Ja przy moich wynikach majowych odczuwałam delikatnie duszności. Nie wiem co jeszcze napisać, więc pytaj smile
              • patria5 Re: Co mówi ferrytyna 22.09.11, 08:54
                czy przy niskim poziomie ferrytyny macie też objawy osłabienia mięśni? ja obserwuję u siebie coś, co zawsze interpretowałam jako tzw. opóźniona bolesność mięśniowa tzn. po większym wysiłku ( np. jazda na nartach) odczuwam silny ból mięśni , zwłaszcza łydek i ud - ale nie po kilku godzinach, a po 36-48 godzinach od wysiłku; reszta towarzystwa z którymi jeżdżę już dawno przestała narzekać na bolące mięśnie, a ja w zasadzie dopiero zaczynam - a nieraz boli tak, ze nie jestem w stanie zejść po schodach lub usiąść na krześle - mam wrażenie, ze mięśnie mnie "nie słuchają", są zesztywniałe
                • pies_z_laki_2 Re: Co mówi ferrytyna 22.09.11, 09:58
                  Dostałam właśnie sugestie, jakie niedobory mogą się pojawić przy stosowaniu diety bezlaktozowej:
                  "U pacjentów stosujących taką dietę często obserwujemy również niedobory witaminy K i magnezu"
                  Nie mam zielnego pojęcia czy i jak bada się poziom magnezu, czy może od razu wdraża się suplementację. Obstawiałabym jednak jakieś braki u ciebie. Pijesz jogurty i tp? Jadasz płatki kukurydziane? Jadasz warzywa o zielonych liściach? A może łykasz magnez w tabletkach?
                  • patria5 Re: Co mówi ferrytyna 22.09.11, 10:24
                    nie stosuję diety wyłączajacej
                    jem nabiał i zielone warzywa
                    okresowo suplementy na włosy - zawierają magnez
                    piję kawę, ale najwyżej 3 dziennie ( zazwyczaj 2)
              • megane26ax Re: Co mówi ferrytyna 19.07.12, 12:51
                harmoniak napisał:
                >
                > Teraz, jeśli nie biorę żelaza to 2 objawy przypominają mi o zbadaniu ferrytyny:
                > zwiększone wypadanie włosów i duszności. Wyniki potwierdzają, że czas na suple
                > mentację.
                >
                > Spojrzałam na Twoje wyniki i ferrytyna majowa jest całkiem przyzwoita, ale wcze
                > śniej, w zeszłym roku, zawsze miałaś ją niską. Ja przy moich wynikach majowych
                > odczuwałam delikatnie duszności. Nie wiem co jeszcze napisać, więc pytaj smile
                >

Az trudno mi w to uwierzyc, ale mam dokaldnie tak samo - od 2 mcy wlosy wypadaja jak szalone - a od 3 mam problemy z oddychaniem - czuje jakbym nie moigla do konca pobrac powietrza, a przy tym powyzej piersi juz czuje ucisk gdy chce zrobic glebszy wdech - przez co ciagle czuje sie nie dotleniona i tez wlasnie mam jakis inhalator bo bylam u alregologa i zrobilam wszystkie badani a w tym wlasnie spiromterie - wyszla idealnie .. A rowniez mam problemy z tarczyca - 8 lat leczenie nieodczynnosci , z tym ze od roku mi wariuje poziom tsh lipciec 2011 - 1,49 , marzec 2012 - 0,39 , lipiec 2012 - 2,1 .. masakra.. z tym ze moj lekarz zarzadzil zmiane dawki na mniejsza.. dzis ide, tzn jutro bo na czczo, zrobi wlasnie ft3 ,ft4 i ta ferrytyne..
                • pies_z_laki_2 Re: Co mówi ferrytyna 20.07.12, 15:44
                  Megane, jak to zmniejszenie dawki??? Przy tsh powyżej 2 i twoim wieku ok. 26 lat? (jeśli dobrze odczytuję twój nick smile)

Masz swój wątek z wynikami badań? Podasz odnośnik?
                  • megane26ax Re: Co mówi ferrytyna 23.07.12, 09:46
                    pies_z_laki_2 napisała:

> Megane, jak to zmniejszenie dawki??? Przy tsh powyżej 2 i twoim wieku ok. 26 la
                    > t? (jeśli dobrze odczytuję twój nick smile)
                    >
                    > Masz swój wątek z wynikami badań? Podasz odnośnik?

tak tak, 26 lat i zmniejszenie dawki -
                    forum.gazeta.pl/forum/w,24712,137574763,137574763,Diametralna_zmiana_poziomu_TSH_niedoczynnosc_8Lat.html to odnosnik do mojego problemu, ze tak powiem. A zbadalam poziom tej Ferrytyny a to mam 66 czyli miesci sie w tych widelkach.. a pameitam bo kurcze nie spisalam wyniki FT4 to wiem tylko ze bylo blisko dolnej granicy. pozdrawiam ! smile
    • pies_z_laki_2 Re: ferrytyna 22.09.11, 17:57
      Znalazłam bardzo interesujący materiał z 2010 roku, szkoda, że tylko abstrakt, ale może ktoś ma dostęp do całości i podzieli się z nami resztą artykułu...

Diagnostyka i leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza z gastroenterologicznego punktu widzenia
      Evaluation and Treatment of Iron Deficiency Anemia: A Gastroenterological Perspective
      Amy Zhu, Marc Kaneshiro, Jonathan D. Kaunitz

Streszczenie
      Znacząca część pacjentów kierowanych jest na konsultacje do gastroenterologów w związku z diagnostyką niedokrwistości. Niedokrwistość z niedoboru żelaza często związana jest z obecnością krwawiących zmian zlokalizowanych w obrębie przewodu pokarmowego. Wiele z tych zmian ma charakter złośliwy, a ustalenie rozpoznania wymaga z reguły wykonania badań endoskopowych.
      Mimo że badania laboratoryjne stosowane w diagnostyce niedokrwistości są takie same od wielu dekad, ich interpretacja zmieniła się, co prawdopodobnie spowodowane jest dostępnością wyników intensywnych badań kluczowych populacji.
      W artykule przedstawiono dane potwierdzające użyteczność oznaczenia samego stężenia ferrytyny w surowicy jako jedynego parametru wystarczającego do oceny zasobów żelaza. Czułość tego badania można dodatkowo zwiększyć w niektórych populacjach, ustanawiając dolną granicę normy na 100 µg/l.
      Często oznaczane wskaźniki czerwonokrwinkowe, takie jak średnia objętość erytrocytów czy rozpiętość rozkładu objętości krwinek czerwonych, mogą dostarczać cennych informacji diagnostycznych. Kiedy zostanie postawione rozpoznanie niedokrwistości, z reguły wymagane jest wykonanie badania endoskopowego górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Tym niemniej w wielu przypadkach po wykonaniu rutynowych badań często nie udaje się ustalić przyczyny niedokrwistości w obrębie przewodu pokarmowego. W niektórych przypadkach wymagane mogą być dodatkowe badania, w tym powtarzane badania endoskopowe górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego, a często również badanie jelita cienkiego.
      Mimo że doustne preparaty żelaza są niedrogie i zazwyczaj skuteczne, w praktyce gastroenterologicznej jest wiele sytuacji, które wymagają leczenia niedoboru żelaza preparatami dożylnymi.

Słowa kluczowe: diagnostyka kliniczna, niedobory mikroelementów, wskaźniki czerwonokrwinkowe, ferrytyna

Komentarz: Prof. dr hab. n. med. Tomasz Mach

- czelej.com.pl/Gastroenterologia_Praktyczna_nr_5_2010-3-363.html

(podkreślenie czcionką pogrubioną i podział na akapity - mój)
      • anka.83 Re: ferrytyna 23.09.11, 11:33
        Poszperam, może gdzieś pełny artykuł się znajdzie, bo wygląda na to, że warto go przeczytać.
        • finka77 Re: ferrytyna 19.10.11, 21:05
          Mam ten artykuł ale po angielsku ,niestety nawet po zalogowaniu nie ma pełnego artykułu bo Wydawnictwo Czelej nie umieszcza całych artykułów ,mogę po angielsku skopiować lub komuś przesłać ,jest tam trochę o ferrytynie .
          • finka77 Re: ferrytyna 20.10.11, 08:09
            Artykuł jest też tu
            www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2822907/?tool=pubmed
            • pies_z_laki_2 Re: ferrytyna 20.10.11, 16:51
              Dzięki, zabieram się za czytanie, chociaż przy języku dość obcym trochę mi to zajmie smile
              Nawet przy użyciu wujka Googla smile
    • ironwomen Re: ferrytyna 15.03.12, 02:10
      Spójrzcie co udało mi się znaleźć jakiś czas temu: www.hicow.com/telogen-effluvium/alopecia/ferritin-314960.html
      Artykuł po angielsku, ale zawiera istotne info o wypadaniu włosów związanym z niską ferrytyną
      • ironwomen Re: ferrytyna 15.03.12, 02:27
        To co najważniejsze:
        Zmiany w cyklu wzrostu włosa mogą często występować, gdy poziom ferrytyny w surowicy spadnie poniżej około 40-70ug / l. Optymalny poziom ferrytyny w surowicy dla dobrego wzrostu włosa wynosi pomiędzy 70-100ug / L.

Dziwne dla mnie jest to, że ciężko jest znaleźć takie informacje w jęz. polskim uncertain i że tak mało się o tym pisze...
        • przeginka Re: ferrytyna 21.06.12, 10:29
          Od roku leczę się na niedoczynność tarczycy, od kilku miesięcy włosy wypadają mi garsiami. Mam hashimoto. Mój endokrynolog zlecił badanie ferrytyny i tak mój wynik to: 20,47mg. Biorę żelazo - Sorbifer Durules od tygodnia. W związku z tym mam pytanie - po jakim mniej więcej czasie mogę się spodziewać poprawy stanu włosów??
          • djpa Re: ferrytyna 21.06.12, 11:11
            Włos, gdy obumrze, jeszcze kilka miesięcy jest w skórze głowy zanim wypadnie. Obecne wypadanie włosów jest skutkiem czegoś, co było jakiś czas temu. A zatem życzę cierpliwości smile
            • przeginka Re: ferrytyna 21.06.12, 11:40
              Bardzo dziękuję, zatem wiem na co się nastawiać wink
              • djpa Re: ferrytyna 21.06.12, 11:59
                Przy dobrej ferrytynie i ładnych hormonach tarczycy włosy nawet odrastają smile
    • harmoniak Artykuł o ferrytynie, moje tłumaczenie :) 14.06.13, 10:36
      Poniżej link do artykułu o ferrytynie, który przetłumaczyłam sto lat temu, czyli w 2009 roku smile

Niedobór żelaza grozi wielu osobom, w tym osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy, która może spowodować zmniejszoną produkcję kwasu solnego, co z kolei prowadzi do zaburzenia wchłaniania żelaza. Niedobór żelaza może obniżać temperaturę ciała, co powoduje zmniejszenie ilości wytwarzanych czerwonych krwinek. Ponadto, w związku z niedoczynnością tarczycy mogą pojawiać się bardziej obfite okresy, co oznacza zwiększoną utratę żelaza.

docs.google.com/document/d/14O3YlOmDSoPT7oj3d6Y9ycJpx4_Qwoz17nB1Rjg5JGg/pub
      • mama_dorota Re: Artykuł o ferrytynie, moje tłumaczenie :) 14.06.13, 11:08
        Może warto go przyszpilić?
    • leni6 Re: ferrytyna 04.02.17, 12:58
      Kiedy należy zakończyć suplementacje żelaza ? W październiku miałam ferrytyne na poziomie 20% i hemoglobine 13.2, od tej pory mniej lub bardziej regularnie biorę żelazo (chela ferr) i jem więcej czerwonego mięsa, wczoraj zrobiłam morfologie i hemoglobina skoczyła na 14, nigdy w życiu takiej hemoglobiny nie miałam. Powinnam uzupełniać dalej czy zakończyć i zbadać ferrytyne ?
      • mama_dorota Re: ferrytyna 07.02.17, 08:10
        Skończyłabym suplementację po dojściu do połowy normy ferrytyny. Może to zająć nawet półtora roku.
        • leni6 Re: ferrytyna 07.02.17, 09:04
          Kontynuowalabys suplementacje nawet jeśli hemoglobina (lub inne elementy morfologii) byłaby powyżej normy ?
          • mama_dorota Re: ferrytyna 07.02.17, 13:28
            Należy to kontrolować, ale wątpię, by to było możliwe. Zapasy organizm ukrywa w ferrytynie, nie w hemoglobinie.
            • mama_dorota Re: ferrytyna 07.02.17, 13:32
              Dzieję się to dość szybko. Podczas infekcji poziom hemoglobiny spada, a poziom ferrytyny rośnie.
      • laura.phys Re: ferrytyna 07.02.17, 09:53
        Jaki masz poziom ferrytyny przy tym poziomehemoglobiny?
        • flanelka.5 Re: ferrytyna 09.02.17, 11:43
          Ja tylko powiem od siebie, że całe życie (pomijając ciąże) mam wszystkie wskaźniki anemiczne z morfologii (erytrocyty, hematokryt, hemoglobina) na idealnym poziomie (50% i wyżej) a ferrytyna całe życie za mała (maks 37) i bardzo powoli się uzupełnia (dieta, suple). Wychodzi na to, że całe żelazo chyba zużywam na bieżąco.
      • leni6 Re: ferrytyna 06.04.17, 20:39
        Napiszę jak się rozwinęła sprawa z moim uzupełnieniem żelaza. Minęły dwa miesiące, w tym czasie nie suplementowałam żelaza ani nie dbalam o dietę bogata w żelazo (aczkolwiek generalnie jem sporo czerwonego miesa). Kilka tygodni temu zaczęłam się czuć gorzej, zaczęły mi znów wypadac włosy, bardzo często jest mi zimno, mam zimne dłonie. Zrobiłam dziś morfologie i hemoglobina spadła na 12,9, czyli mniej niż przed suplementacja. Jak u was wyglądało podnoszenie ferrytyny ? Czy żeby utrzymać jej poziom musicie cały czas pilnować diety bądź suplementować żelazo?
        • mama_dorota Re: ferrytyna 07.04.17, 07:31
          Aby ferrytyna nie spadała, hormony tarczycy muszą być na dobrym poziomie. Przy niedoczynności w żołądku jest mało kwasu solnego i z tego powodu wszystko słabo się wchłania.
          Tu masz więcej informacji, także na temat betainy z pepsyną:
          www.tarczycahashimoto.pl/blog/hashimoto-a-niski-poziom-kwasu-zoladkowego-jak-betaina-z-pepsyna-moze-pomoc-w-hashimoto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka