etka12 19.03.06, 18:04 Z objawów najbardziej dokucza mi ostatnio jelito. Jak sobie pomóc? Znacie jakieś sposoby, żeby chociaż trochę się uspokoiło? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwna19 Re: Jelito 19.03.06, 18:17 Jak jem tylko gotowane warzywa i gotowane mieso (tylko posolone, bez zadnych przypraw), ryz, chleb zytni na zakwasie, 1 gotowane jablko dziennie i 1 jogurt, a do tego Lakcid rano i wieczorem (najtanszy a najlepszy) to wszystko jest super. A problemy z jelitem mialam straaaaaaaszne. Powodzenia! Odpowiedz Link
etka12 Re: Jelito 19.03.06, 18:40 dzięki, a po jakim czasie Ci się trochę uspokoiło? Bo ja przez ostatni tydzień prawie nic nie jadłam, od wczoraj tylko świeże soki, i gotowane na parze warzywa i jest źle Odpowiedz Link
nowajulka Re: Jelito 19.03.06, 19:37 A jesz chleb żytni na zakwasie ? Cebulę ? Kalafior ? Brokuły ? Odpowiedz Link
etka12 Re: Jelito 19.03.06, 19:52 Jem brokuły, cebulę i inne warzywa, chleba nie jem. A jelito ciągle czuję, jakby puchnie, piecze, kłuje, przesuwa się, przelewa. Pomyślałam,, żeby potroić dawkę probiotyków, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Co sądzicie? Odpowiedz Link
nowajulka Re: Jelito 20.03.06, 00:33 Pytałam dlatego, ponieważ kiedyś, kiedy rozpoczynałam pierwszy raz dietę miałam podobne dolegliwości jak Ty po zjedzeniu cebuli, brokułów i kalafiora i czosnku. Ale najwieksze skurcze/bóle? jelit miałam po nabiale : maśle, serach itp. Nie podjadasz nabiału ? A robisz jakieś odstępstwa od idety ? A co dokładnie jesz ? Odpowiedz Link
nowajulka Re: Jelito 20.03.06, 00:34 Acha...jeszcze cos. Wtedy miałam jakieś bakterie w drogach rodnych. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Jelito 20.03.06, 01:17 tak, potrojenie dawki probiotyku jest dobrym sposobem. Zrob to. Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Jelito 22.03.06, 05:05 ja np zawsze po zwiekszeniu dawki probiotykow automatycznie widze wiecej sluzow w kale...czyli, ze candida z zaskoczenia da sie zlapac... Odpowiedz Link
marc1975 Do etki12 20.03.06, 02:48 Witam, miałem również straszne problemy z jelitami (np. ciągłe biegunki,gazy, uczucie przelewania, problemy z pecherzem moczowym ..) Rozwiązanie dla mnie było jedno: właściwa dieta - bezglutenowa, bezmleczna oraz niskowęglowodanowa. Dodatkowo: suplementy + probiotyk (uwaga! nie ma po co zwiększać dawki)+ duże dawki czosnku + detox. Rezultat jest taki że od momentu leczenia (miesiąc)nawet raz nie miałem biegunki!!! A problemy z jelitami miałem od 12 lat... w tym czasie oczywiście były wędrówki od lekarza do lekarza. Nikt nie potrafił mi pomóc... Ale ostatecznie jeden z lekarzy kazał mi zrobić badania na grzyby (badanie kału, wymaz z gardła, wymaz z cewki moczowej). Wynik był oczywisty - cadida (wzrost obfity)-. Niestety zdiagnozował mi chorobę ale nie potrafił jej wyleczyć... dopiero teraz, kiedy trafiłem na prawdziwego lekarza objawy zaczynają zanikać!!! Jeśli chcesz coś więcej wiedzieć na temat mojej diety zapraszam na gg 48096. pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link
etka12 Re: Do etki12 20.03.06, 20:39 dzięki za rady u mnie problemy z jelitem nie trwaja bardzo długo, wcześniej nie miałam akurat tych objawów a wtedy tez jadłam warzywa, i to w sporych ilosciach, wiec problem jest raczej w zwiększonym przyroście drożdży pewnie to przez to, że zanim dotarło do mnie, że mam kandydozę jadłam masę słodyczy, piłam wodę z kranu, czasem nieprzegotowaną, a inne objawy wygladały jak reumatyzm, tarczyca, nerki, zapalenie zatok, problemy z wątrobą itp. Nie wiadomo było co mi jest. Marc1975, dzięki za propozycję pomocy, zastanawiam się tylko, czy numer gg może byc zaledwie pięciocyfrowy Odpowiedz Link
marc1975 Re: Do etki12 21.03.06, 02:21 Witam etka12 moze byc pieciocyfrowy bylem jednym z pierwszych klientow gg smialo mozesz piknac do mnie! Odpowiedz Link
feliccity Re: Jelito 20.03.06, 21:36 Witam w klubie. U mnie kandydoza również najbardziej dokucza w jelitach. Ciągłe wzdęcia uczucie pełności, przelewanie, a do tego od zeszłej środy pojawiły się silne biegunki i bóle. Już sama nie wiem co robić... Diete stosuje probiotyki jem + Mikstura oczyszczająca... eeee tam mam już dość. Odpowiedz Link
balamutka Re: Jelito 20.03.06, 23:23 feliccity sporóbuj odstawić MO. Mi na przykład podrażniała jelito. Odpowiedz Link
etka12 ból z lewej strony 06.05.06, 18:49 Czy ktoś z Was miał częśte bóle jelita z lewej strony? Zaczynam się naprawdę denerwoać, przeszło mi na ok 3 tygodnie, a teraz znowu ten problem... Boli mnie prawie cały czas, jest trochę lepiej kiedy stoję, a najgorzej przy siedzeniu i leżeniu na lewym boku. W dodatku od pewnego czasu obserwuję krwawienie po wypróżnieniu, mozliwe, ze to hemoroidy, ale nie mam typowych objawów typu ból, swędzenie... Denerwuję się tym bardziej, że raczej nie mam już przelewania, czy wzdęć, a ból nie ustępuje. Lokalizacja cały czas ta sama. Nie wiem już, czy to candida, czy coś jeszcze Na drożdżaki mogłoby wskazywać to, że ból ustąpił po wprowadzeniu większej ilości probiotyków i preparató przeciwgrzybiczych. Tylko dlaczego wrócił? Odpowiedz Link
etka12 Re: Jelito 06.05.06, 18:53 Jeszcze jedno, czy ktoś może wie, czy lewatywy przy kandydozie są ok? Kiedy jeszcze nie wiedziałam, co mi jest, a jelito już bolało (luty) zrobiłam kilka i chyba mi się po tym pogorszyło. Pomyślałam, ze może kilkudniowa głodówka dobrze by mi zrobiła, ale wtedy trzeba stosować lewatywy, a nie wiem, czy sobie w ten sposób nie zaszkodzę. Odpowiedz Link
iso1 Re: Jelito 06.05.06, 19:40 Spróbuj leków przeciwdepresyjnych. Mnie pomogły a z jelitami było już na prawde tragicznie. Nie trawiłem większości jedzenia, miałem bóle, przelewania, gazy itp. 3 lata męczyłem się z jelitami. Kilku gastrologów, mnóstwo leków, dieta candida przez 6 miesięcy i nic. Candidy na pewno nie masz bo twoje objawy wskazują na jelito drażliwe. A to najczęściej jest na tle nerwowym, np. z powodu stresu. Mnie pomogły dopiero leki przeciwdpresyjne. Nie mam już żadnych problemów z jelitami. Najbezpieczniejszy lek pzeciwdepresyjny po którym nie ma żadnych skutków ubocznych jest Coaxil. Jego wadą jest jednak to że jest słaby i trzeba czekać długo na efekty. Mnie zaczął pomagać dopiero w 5 tygodniu zażywania. Ale warto było. Cena też niestety jest wysoka. Pozdrawiam Odpowiedz Link
anika_ala Re: Jelito 07.05.06, 09:08 Ja zawsze moje bole w dolnej czesci brzucha laczylam z nadzerka na lewym jajniku a nie z jelitami, chociaz zawsze mialam klopoty z wyproznianiem niezaleznie od diety. Dopiero ostatnio troche poprawilo sie po zastosowaniu probiotykow, ale z kolei wystapily inne problemy, np. swedzenie calego ciala, nawet pochwy i ciagly wyciek limfy w roznych miejscach - glownie na obrzezach malzowiny usznej. Trudno nie drapac sie a to z kolei pozostawia plackowate czerwone plamy. Na opakowaniu probiotyku niby pisze ze niema zadnych dzialan ubocznych, i wcale nie biore tak duzo jak opakowanie zaleca. Czy te klopoty podobne do alergii moga byc spowodowane przyjmowaniem probiotykow? Jak dlugo mozna je przyjmowac? Jakie so objawy jelita drazliwego? Pozdrawiam serdecznie Wszystkich. Odpowiedz Link
anika_ala Re: Jelito 07.05.06, 09:16 Powinnam dodac ze od jakiegos czasu jem na noc rozgnieciony zabek czosnku albo wiecej zmieszany z jogurtem, to niby dla zniszczenia kandidy. Czyzby czosnek powodowal to swedzenie? ale przeciez zawsze jadlam czosnek tylko nie w takiej ilosci. Odpowiedz Link
iwna19 Re: Jelito 07.05.06, 13:36 nie zgadzam sie ze to nie candida. Ja mam zupelnie to samo - taki palący, kłujący, uciazliwy bol tylko w lewym boku. I u mnie to jest Candida. Moglabym tez to laczyc z przebylym rzekomobloniastym zapaleniem jelit, bo po nim ten bol sie pojawil, ale jelito juz chyba dawno sie zagoilo, a bol pojawia sie nadal bo i Candida jest nadal. Ja biore teraz Propolis i Probacti4, a ogolnie na wzmocnienie Prenatal (witaminki) i Iskial (olej z watroby rekina) i musze przeznac ze te bole jelita mam coraz rzadziej. No i oczywiscie dieta - gotowane i surowe warzywa, od czasu do czasu jablko albo pare truskawek (jablka sa idealne na jelita, moga byc gotowane - to bylo moje glowne lekarstwo po zapaleniu jelit dzieki ktoremu doszlam do siebie), brazowy ryz, gotowane mieso i ryby oraz chleb zytni lub gryczany na zakwasie. Zauwazylam ze ogromna wage dla prawidlowego funkcjonowania jelit maja biale sery i jogurty naturalne. Bez nich momentalnie lapie mnie tez straszny bol, wiec nie przestrzegam kandydozowej zasady calkowitej rezygnacji z nabialu bo po prostu wtedy jest gorzej. Zreszta lekarka tez bardzo naciskala na jedzenie sera bialego i picie jogutrow, powiedziala ze bez tego ani rusz i widze ze miala racje. Skarzysz sie tez na krwawienia z odbytu. Tez to przerabialam. Mialam szczeline odbytu, ktora zrobila sie wlasnie na skutek zlych wyproznien - niegunek i zaparc i leczylam ja 6 tygodni wg wskazan proktologa - rano masc Alantan, a wieczorem (chyba) Hemorectal - obie zewnetrznie. Po 6 tyg przeszlo i do dzis (od 2 lat) mam spokoj Acha, i jeszcze jedno. Mnie gastrolog po uslyszeniu o tych bolach brzucha wyslal do ginekologa. Okazalo sie ze mam cysty na jajnikach i nadzerke. Co prawda w moim wypadku to nie bylo przyczyna mojego bolu, ale moze u Ciebie jest inaczej. Dlatego warto isc do ginekologa. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
iso1 Re: Jelito 07.05.06, 17:46 Na 100 % to nie jest candida więc nie daj sobie tego wmówić. Pozdrawiam Odpowiedz Link
iwna19 Re: Jelito 07.05.06, 19:09 ale ja nie rozumiem co tu jest do wmawiania sobie? robi badania i wie - jak wyjdzie candida tzn ze to candida, jak nie wyjdzie tzn ze przyczyna jest inna. jest mnostwo takich samych objawow dla roznych chorob, wiec przyczyn bolu w lewym boku moze byc tysiac. Ja akurat mam candide poswiadczona wynikami badan i wiem ze u mnie to jest to. Zreszta wiele kandydozowcow z forum skarzy sie na bol w lewym boku. A jesli candida w badaniach kalu nie wychodzi tzn ze to nie to. Proste i logiczne! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kawka37 Re: Jelito 07.05.06, 18:49 Z obawami co do lewatyw możesz mieć rację. Dużo złego słyszałam o tzw hydrokolonoterapii w trakcie której wypłukuje sie wszystko to co złe ale i tez dobre bakterie. Biorą duże pieniądze ale zdrowej flory jelitowej juz nie wprowadzają i nowe kłopoty gotowe, np. niedobór wit z grupy B wraz z konsekwencjami. Co do bólu w lewym boku, też miałam przez lata b. silne piekące, które u mnie lekarze przypisywali zrostom pooperacyjnym. tylko o dziwo lata od operacji mijały a bóle nasilały się. Dietę i leczenie przeciwgrzybicze stosuję długo i choć brzuch nadal przypomina o sobie, tego piekielnego bólu w lewym boku na szczęście niet. Ale niestety nie minęlo to szybko. Pozdrawiam. K Odpowiedz Link
etka12 Re: Jelito 07.05.06, 21:07 Dzięki, może to paradoks, ale trochę się uspokoiłam, że to "tylko" candida (mam stwierdzoną badaniami) Nie jest to jelito wrażliwe, bo połknęłam kilka listków Duspatalin (na ZJW) oraz kilkanaście tabletek rozkurczowych scopola - zero poprawy. Odpowiedz Link
iso1 Re: Jelito 07.05.06, 22:11 Candida w kale zawsze była jest i będzie. Tak więc badanie to absolutnie nie jest wiarygodne. To jest opinia lekarzy. No ale jeśli twierdzicie inaczej to życzę szczęścia w leczeniu czegoś czego nie ma. Pozdrawiam Odpowiedz Link
etka12 Re: Jelito 07.05.06, 22:35 Anika, w laboratoriach można zrobic badanie śliny, języka, gardła. Mnie wyszły bardzo liczne candida albicans. Dodam jeszcze, że ginekologicznie jestem dokładnie przebadana, łacznie z cytologią,i wszystko ok. Myślę, ze to jednak candida ma swój nowy obóz właśnie w tym miejscu Odpowiedz Link
mildford Re: Jelito 08.05.06, 07:57 iso1 uparcie twierdzisz, ze to nie candida. ja mam systuacje odwrotna do twojej. leczylem sie na depresje kilka lat, bo to byla pierwsza diagnoza i g...no mi to pomoglo. probowalem wiekszosci lekow dostepnych na rynku i tylko 1 mi pomogl. poprawe widzialem przez... 2 dni. pozniej wszystko wrocilo do "normy". depresje i to gleboka mam bezwatpienia, ale z natury nie jestem typem depresyjnym. na podstawie doswiadczen i obserwacji organizmu uwazam, ze to jakis czynnik chorobowy wywoluje (u mnie) depresje i jest ona tylko symptomem. moze to i nie candida (chociaz bardzo bym chcial, bo przynajmniej wiem co leczyc), ale napewno nie depresja sama w sobie. nie wszystko powoduje candida, ale takze nie za wszystko odpowiada depresja. organizm jest bardzo skomplikowany i nie ogranicza sie do tych 2 schorzen. Odpowiedz Link
iwna19 Re: Jelito 08.05.06, 08:45 absolutnie sie z tym zgadzam. u mnie sytuacja wygladala identycznie - leczylam sie na nerwice i nic. Dopiero jak zrobilam badania na candide i wyszlo ze ja mam, to przy diecie i leczeniu z moja psychika i oolnie z objawami jest znacznie lepiej. Zreszta moje objawy zaczely sie w wakacje kiedy swietnie sie bawilam, wiec ciezko bylo uwierzyc w to ze byla to nerwica. A akurat przypadkiem bralam wtedy 7 antybiotyk z rzedu na gronkowca. I co Iso, dalej twierdzisz ze Candidy nie ma? Oczywiscie ona zawsze wychodzi w badaniach bo jest naturalnym mikroogranizmem w naszym organizmie, tyle ze problem pojawia sie wtedy kiedy sie to paskudztwo rozrosnie, a to tez wyniki badan jasno obrazuja. I moze chcesz jeszcze powiedziec ze to zbieg okolicznosci ze wszyscy na tym forum (i wielu ludzi na swiecie) mamy te same wyniki badan i bardzo zblizone objawy. Moze po porstu wszyscy sobie to wymyslilismy, lacznie z lekarzami i laborantami? Masz jakis dziwny tok myslenia... Odpowiedz Link
kawka37 Re: Jelito 08.05.06, 16:31 Idąc tokiem myślenia , że kandidę ma każdy należałaoby też zaprzestać leczenia gronkowca złocistego, który też bytuje u 30% zdrowych ludzi stale, u kolejnych 30% okresowo. Iwna ma rację z kandida chodzi o to że co za duzo to nie zdrowo, jak i o to , że może przekształcać sie w formę patogenną, niewiele już mającą wspólnego z niewinnym skladnikiem flory jelitowej, co więcej w tej formie może penetrować ściany jelita i rozsiewać gdzie jej się chce. Odpowiedz Link
iwna19 Re: Jelito 08.05.06, 19:34 zgadzam sie! sama przerabialam sprawe gronkowca (po leczeniu ktorego zreszta nabawilam sie kandydozy). Moja lekarka nie chciala mnie na niego leczyc bo mowila ze ma go bardzo wielu ludzi i nic im nie jest. Nie wierzyla ze kaszle od 9 miesiecy przez niego i szukala innych przyczyn. Poszlam do innego lekarza, zalatwil gronka i od 3 lat zyje bez tego strasznego kaszlu (tyle ze z grzybem ). Tak samo jest zreszta z leczeniem kandydozy. Poki leczylam sie na nerwice wmawiana przez lekarzy ciagle mialam objawy, a od czasu wprowadzenia diety jest duzo lepiej. wiec nie lubie jak mi ktos wciska kit ze kandydoza nie istnieje. Odpowiedz Link
kawka37 Re: Jelito 08.05.06, 22:27 Jakimś "niezrozumiałaym" trafem też zwalczałam aureusa tyle że w zatokach, pęcherzu i na biegunie południowym. Miałam chyba wiecej szczęścia , bo od razu mi mówiono, że trzeba to leczyć. Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Jelito 09.05.06, 04:35 wiecie, ja wiem, ze mowia duzo zlego o lewatywach. Ale zazwyczaj mowia to jako przestrzezenie przed tym, ze jesli ktos ma szczel;iny w jelitach, dziury to lewatywa bedzie tragiczna w skutkach dla tekiej osoby. Ja z wlasnego doswiadczenia wam powiem, ze naprawde z moja pochwa jets tak zle, ze nic na nia nie pomaga jak lewatywy. Przysiegam, zadne kremy, zdne czopki nie pomagaja na spokoj w pochwie...a tylko 1 lewatywka i juz "mala" sie uspokaja a ja czuje sie jak wniebowzieta-mam poprawe nastroju, a kiedy jestem chora to lewatywa to podstawa. Wlaznie niedawk=no sie kapnelam, ze po lewatywach mijaja mi choroby. I tak wiem, ze nikt mi nie uwierzy. No w kazdym razie, jesli ktos czytal troche wiecej literatury na temat lewatyw niz kilka drobnych artykulow to moze zastanowi sie nad sensem czyszczenia jelit woda z probiotykami lub woda z citroseptem. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Jelito 09.05.06, 04:36 mowiac choroby mialam na mysli ataki przeziebien. Leczylakm sie jak glupia czosnkami, roznymi sposobami i w koncu zrobilam lewatywe i rano wstaje a tu spokoj... Bylam w szoku. Odpowiedz Link
anika_ala Re: Jelito 10.05.06, 02:22 "czyszczenie jelit woda z probiotykami lub woda z citroseptem" Czy probujesz sugerowac ze przyjmowanie probiotykow i citroseptu jest bezsensowne? Odpowiedz Link
etka12 Re: Jelito 10.05.06, 18:43 myślę, że Homeopatkaqq miała na myśli lewatywy z probiotykiem i citrosetem. Ja zrobiłam sobie taką z citroseptem i cytryną w niedzielę, potem z kawą, potem jeszcze w poniedziałek rano z probiotykami i poczułam się lepiej więc jednak chyba warto Odpowiedz Link
etka12 Re: Jelito 10.05.06, 18:47 aha, dodam jeszcze, że ja też jakimś zbiegiem okoliczności byłam ponad dziesięć lat temu leczona na gronkowca złocistego przez dwa lata, i właśnie wtedy zaobserwowałam pierwsze objawy przerostu drożdżaków, więc chyba na tym forum mój organizm może robić za weterana w zwalczaniu candidy, chyba powinnam się cieszyć, ze w ogóle jeszcze trzymam się na nogach Odpowiedz Link
kawka37 Re: Jelito 10.05.06, 21:28 Dziewuchy a moglybyscie mi napisac dokładnie jak się robi taka domowa lewatywę, bo jeśli mam awersje ,to tylko do wersji hydrokolonoterapia w jakimś gabinecie za niemałe pieniążki, na nie wiadomo jakim sprzęcie wielorazowego użytku. Ja se w domku zadbam o higiene, tylko żebym wiedziała co i jak, proporcje częstotliwość itp itd. Z góry thanx. Pozdrawiam. K Odpowiedz Link
etka12 Re: Jelito 11.05.06, 21:29 Ja biorę wlewnik, zawieszam nad wanną, do środka przegotowana i przestudzona do letniej woda (około litr) plus 2-3 łyżki soku z cytryny. Klękam, wlewam, potem kładę się na plecach, ok 2-3 minuty, następnie na prawym boku. Wracam do łazienki w wiadomym celu Jeżlei chodzi o lewatywę z kawy (dobra na oczszczanie wątroby): 3 łyżki zmielonej na litr wody, gotować 3 minuty, potem zaparzać na małym ogniu ok 15 min. przestudzić, przecedzić przez gazę. Po wlewie należy położyć się na prawym boku, ok. 12 minut Odpowiedz Link
kawka37 Re: Jelito 12.05.06, 19:05 Dziekuję za info. mam jeszcze pytanie. Czy ten wlewnik kupuje sie w aptece czy trzeba zaprzyjaźnic się z jakimś oddziałem szpitala i " pożyczyć"? Odpowiedz Link