19.03.06, 18:04
Z objawów najbardziej dokucza mi ostatnio jelito. Jak sobie pomóc? Znacie
jakieś sposoby, żeby chociaż trochę się uspokoiło?
Obserwuj wątek
    • iwna19 Re: Jelito 19.03.06, 18:17
      Jak jem tylko gotowane warzywa i gotowane mieso (tylko posolone, bez zadnych
      przypraw), ryz, chleb zytni na zakwasie, 1 gotowane jablko dziennie i 1 jogurt,
      a do tego Lakcid rano i wieczorem (najtanszy a najlepszy) to wszystko jest
      super. A problemy z jelitem mialam straaaaaaaszne. Powodzenia! smile
    • etka12 Re: Jelito 19.03.06, 18:40
      dzięki, a po jakim czasie Ci się trochę uspokoiło? Bo ja przez ostatni tydzień
      prawie nic nie jadłam, od wczoraj tylko świeże soki, i gotowane na parze
      warzywa i jest źle sad
      • nowajulka Re: Jelito 19.03.06, 19:37
        A jesz chleb żytni na zakwasie ? Cebulę ? Kalafior ? Brokuły ?
        • etka12 Re: Jelito 19.03.06, 19:52
          Jem brokuły, cebulę i inne warzywa, chleba nie jem. A jelito ciągle czuję,
          jakby puchnie, piecze, kłuje, przesuwa się, przelewa. Pomyślałam,, żeby potroić
          dawkę probiotyków, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Co sądzicie?
          • zosiad Re: Jelito 20.03.06, 00:15
            A może pasożyty ?
          • nowajulka Re: Jelito 20.03.06, 00:33
            Pytałam dlatego, ponieważ kiedyś, kiedy rozpoczynałam pierwszy raz dietę miałam
            podobne dolegliwości jak Ty po zjedzeniu cebuli, brokułów i kalafiora i
            czosnku. Ale najwieksze skurcze/bóle? jelit miałam po nabiale : maśle, serach
            itp. Nie podjadasz nabiału ? A robisz jakieś odstępstwa od idety ? A co
            dokładnie jesz ?
            • nowajulka Re: Jelito 20.03.06, 00:34
              Acha...jeszcze cos. Wtedy miałam jakieś bakterie w drogach rodnych. Nie wiem
              czy to ma jakieś znaczenie.
          • homeopatkaqq Re: Jelito 20.03.06, 01:17
            tak, potrojenie dawki probiotyku jest dobrym sposobem.
            Zrob to.
            • homeopatkaqq Re: Jelito 22.03.06, 05:05
              ja np zawsze po zwiekszeniu dawki probiotykow automatycznie widze wiecej sluzow
              w kale...czyli, ze candida z zaskoczenia da sie zlapac...
    • marc1975 Do etki12 20.03.06, 02:48
      Witam, miałem również straszne problemy z jelitami (np. ciągłe biegunki,gazy,
      uczucie przelewania, problemy z pecherzem moczowym ..) Rozwiązanie dla mnie było
      jedno: właściwa dieta - bezglutenowa, bezmleczna oraz niskowęglowodanowa.
      Dodatkowo: suplementy + probiotyk (uwaga! nie ma po co zwiększać dawki)+ duże
      dawki czosnku + detox. Rezultat jest taki że od momentu leczenia (miesiąc)nawet
      raz nie miałem biegunki!!! A problemy z jelitami miałem od 12 lat... w tym
      czasie oczywiście były wędrówki od lekarza do lekarza. Nikt nie potrafił mi
      pomóc... Ale ostatecznie jeden z lekarzy kazał mi zrobić badania na grzyby
      (badanie kału, wymaz z gardła, wymaz z cewki moczowej). Wynik był oczywisty -
      cadida (wzrost obfity)-. Niestety zdiagnozował mi chorobę ale nie potrafił jej
      wyleczyć... dopiero teraz, kiedy trafiłem na prawdziwego lekarza objawy
      zaczynają zanikać!!! Jeśli chcesz coś więcej wiedzieć na temat mojej diety
      zapraszam na gg 48096.
      pozdrawiam,
      Marcin
      • etka12 Re: Do etki12 20.03.06, 20:39
        dzięki za rady
        u mnie problemy z jelitem nie trwaja bardzo długo, wcześniej nie miałam akurat
        tych objawów a wtedy tez jadłam warzywa, i to w sporych ilosciach, wiec problem
        jest raczej w zwiększonym przyroście drożdży
        pewnie to przez to, że zanim dotarło do mnie, że mam kandydozę jadłam masę
        słodyczy, piłam wodę z kranu, czasem nieprzegotowaną, a inne objawy wygladały
        jak reumatyzm, tarczyca, nerki, zapalenie zatok, problemy z wątrobą itp. Nie
        wiadomo było co mi jest.

Marc1975, dzięki za propozycję pomocy, zastanawiam się tylko, czy numer gg może
        byc zaledwie pięciocyfrowy smile
        • marc1975 Re: Do etki12 21.03.06, 02:21
          Witam etka12
          moze byc pieciocyfrowy smile bylem jednym z pierwszych klientow gg smile smialo mozesz
          piknac do mnie!
    • feliccity Re: Jelito 20.03.06, 21:36
      Witam w klubie. U mnie kandydoza również najbardziej dokucza w jelitach. Ciągłe wzdęcia uczucie pełności, przelewanie, a do tego od zeszłej środy pojawiły się silne biegunki i bóle. Już sama nie wiem co robić... Diete stosuje probiotyki jem + Mikstura oczyszczająca... eeee tam mam już dość.
      • balamutka Re: Jelito 20.03.06, 23:23
        feliccity sporóbuj odstawić MO. Mi na przykład podrażniała jelito.
        • homeopatkaqq Re: Jelito 22.03.06, 05:03
          a co to jest to MO?
          • balamutka Re: Jelito 22.03.06, 09:21
            Mikstura Oczyszczająca ;P
    • etka12 ból z lewej strony 06.05.06, 18:49
      Czy ktoś z Was miał częśte bóle jelita z lewej strony? Zaczynam się naprawdę
      denerwoać, przeszło mi na ok 3 tygodnie, a teraz znowu ten problem... Boli mnie
      prawie cały czas, jest trochę lepiej kiedy stoję, a najgorzej przy siedzeniu i
      leżeniu na lewym boku. W dodatku od pewnego czasu obserwuję krwawienie po
      wypróżnieniu, mozliwe, ze to hemoroidy, ale nie mam typowych objawów typu ból,
      swędzenie... Denerwuję się tym bardziej, że raczej nie mam już przelewania, czy
      wzdęć, a ból nie ustępuje. Lokalizacja cały czas ta sama. Nie wiem już, czy to
      candida, czy coś jeszcze sad Na drożdżaki mogłoby wskazywać to, że ból ustąpił
      po wprowadzeniu większej ilości probiotyków i preparató przeciwgrzybiczych.
      Tylko dlaczego wrócił?
    • etka12 Re: Jelito 06.05.06, 18:53
      Jeszcze jedno, czy ktoś może wie, czy lewatywy przy kandydozie są ok? Kiedy
      jeszcze nie wiedziałam, co mi jest, a jelito już bolało (luty) zrobiłam kilka i
      chyba mi się po tym pogorszyło. Pomyślałam, ze może kilkudniowa głodówka dobrze
      by mi zrobiła, ale wtedy trzeba stosować lewatywy, a nie wiem, czy sobie w ten
      sposób nie zaszkodzę.
      • iso1 Re: Jelito 06.05.06, 19:40
        Spróbuj leków przeciwdepresyjnych. Mnie pomogły a z jelitami było już na prawde
        tragicznie. Nie trawiłem większości jedzenia, miałem bóle, przelewania, gazy
        itp. 3 lata męczyłem się z jelitami. Kilku gastrologów, mnóstwo leków, dieta
        candida przez 6 miesięcy i nic. Candidy na pewno nie masz bo twoje objawy
        wskazują na jelito drażliwe. A to najczęściej jest na tle nerwowym, np. z powodu
        stresu. Mnie pomogły dopiero leki przeciwdpresyjne. Nie mam już żadnych
        problemów z jelitami. Najbezpieczniejszy lek pzeciwdepresyjny po którym nie ma
        żadnych skutków ubocznych jest Coaxil. Jego wadą jest jednak to że jest słaby i
        trzeba czekać długo na efekty. Mnie zaczął pomagać dopiero w 5 tygodniu
        zażywania. Ale warto było. Cena też niestety jest wysoka.
        Pozdrawiam
        • anika_ala Re: Jelito 07.05.06, 09:08
          Ja zawsze moje bole w dolnej czesci brzucha laczylam z nadzerka
          na lewym jajniku a nie z jelitami, chociaz zawsze mialam klopoty
          z wyproznianiem niezaleznie od diety. Dopiero ostatnio troche
          poprawilo sie po zastosowaniu probiotykow, ale z kolei wystapily
          inne problemy, np. swedzenie calego ciala, nawet pochwy i ciagly
          wyciek limfy w roznych miejscach - glownie na obrzezach malzowiny usznej.
          Trudno nie drapac sie a to z kolei pozostawia plackowate czerwone plamy.
          Na opakowaniu probiotyku niby pisze ze niema zadnych dzialan ubocznych,
          i wcale nie biore tak duzo jak opakowanie zaleca.
          Czy te klopoty podobne do alergii moga byc spowodowane przyjmowaniem
          probiotykow? Jak dlugo mozna je przyjmowac?
          Jakie so objawy jelita drazliwego?
          Pozdrawiam serdecznie Wszystkich.

• anika_ala Re: Jelito 07.05.06, 09:16
            Powinnam dodac ze od jakiegos czasu jem na noc rozgnieciony zabek czosnku
            albo wiecej zmieszany z jogurtem, to niby dla zniszczenia kandidy.
            Czyzby czosnek powodowal to swedzenie? ale przeciez zawsze jadlam czosnek
            tylko nie w takiej ilosci.
        • iwna19 Re: Jelito 07.05.06, 13:36
          nie zgadzam sie ze to nie candida. Ja mam zupelnie to samo - taki palący,
          kłujący, uciazliwy bol tylko w lewym boku. I u mnie to jest Candida. Moglabym
          tez to laczyc z przebylym rzekomobloniastym zapaleniem jelit, bo po nim ten bol
          sie pojawil, ale jelito juz chyba dawno sie zagoilo, a bol pojawia sie nadal bo
          i Candida jest nadal. Ja biore teraz Propolis i Probacti4, a ogolnie na
          wzmocnienie Prenatal (witaminki) i Iskial (olej z watroby rekina) i musze
          przeznac ze te bole jelita mam coraz rzadziej. No i oczywiscie dieta - gotowane
          i surowe warzywa, od czasu do czasu jablko albo pare truskawek (jablka sa
          idealne na jelita, moga byc gotowane - to bylo moje glowne lekarstwo po
          zapaleniu jelit dzieki ktoremu doszlam do siebie), brazowy ryz, gotowane mieso
          i ryby oraz chleb zytni lub gryczany na zakwasie. Zauwazylam ze ogromna wage
          dla prawidlowego funkcjonowania jelit maja biale sery i jogurty naturalne. Bez
          nich momentalnie lapie mnie tez straszny bol, wiec nie przestrzegam
          kandydozowej zasady calkowitej rezygnacji z nabialu bo po prostu wtedy jest
          gorzej. Zreszta lekarka tez bardzo naciskala na jedzenie sera bialego i picie
          jogutrow, powiedziala ze bez tego ani rusz i widze ze miala racje. Skarzysz sie
          tez na krwawienia z odbytu. Tez to przerabialam. Mialam szczeline odbytu, ktora
          zrobila sie wlasnie na skutek zlych wyproznien - niegunek i zaparc i leczylam
          ja 6 tygodni wg wskazan proktologa - rano masc Alantan, a wieczorem (chyba)
          Hemorectal - obie zewnetrznie. Po 6 tyg przeszlo i do dzis (od 2 lat) mam
          spokoj smile
          Acha, i jeszcze jedno. Mnie gastrolog po uslyszeniu o tych bolach brzucha
          wyslal do ginekologa. Okazalo sie ze mam cysty na jajnikach i nadzerke. Co
          prawda w moim wypadku to nie bylo przyczyna mojego bolu, ale moze u Ciebie jest
          inaczej. Dlatego warto isc do ginekologa. Pozdrawiam! smile
          • iso1 Re: Jelito 07.05.06, 17:46
            Na 100 % to nie jest candida więc nie daj sobie tego wmówić.
            Pozdrawiam
            • iwna19 Re: Jelito 07.05.06, 19:09
              ale ja nie rozumiem co tu jest do wmawiania sobie? robi badania i wie - jak
              wyjdzie candida tzn ze to candida, jak nie wyjdzie tzn ze przyczyna jest inna.
              jest mnostwo takich samych objawow dla roznych chorob, wiec przyczyn bolu w
              lewym boku moze byc tysiac. Ja akurat mam candide poswiadczona wynikami badan i
              wiem ze u mnie to jest to. Zreszta wiele kandydozowcow z forum skarzy sie na
              bol w lewym boku. A jesli candida w badaniach kalu nie wychodzi tzn ze to nie
              to. Proste i logiczne! Pozdrawiam!
      • kawka37 Re: Jelito 07.05.06, 18:49
        Z obawami co do lewatyw możesz mieć rację. Dużo złego słyszałam o tzw
        hydrokolonoterapii w trakcie której wypłukuje sie wszystko to co złe ale i tez
        dobre bakterie. Biorą duże pieniądze ale zdrowej flory jelitowej juz nie
        wprowadzają i nowe kłopoty gotowe, np. niedobór wit z grupy B wraz z
        konsekwencjami.
        Co do bólu w lewym boku, też miałam przez lata b. silne piekące, które u mnie
        lekarze przypisywali zrostom pooperacyjnym. tylko o dziwo lata od operacji
        mijały a bóle nasilały się. Dietę i leczenie przeciwgrzybicze stosuję długo i
        choć brzuch nadal przypomina o sobie, tego piekielnego bólu w lewym boku na
        szczęście niet. Ale niestety nie minęlo to szybko. Pozdrawiam. K
        • etka12 Re: Jelito 07.05.06, 21:07
          Dzięki, może to paradoks, ale trochę się uspokoiłam, że to "tylko" candida (mam
          stwierdzoną badaniami)
          Nie jest to jelito wrażliwe, bo połknęłam kilka listków Duspatalin (na ZJW)
          oraz kilkanaście tabletek rozkurczowych scopola - zero poprawy.
          • etka12 Re: Jelito 07.05.06, 21:08
            tabletek SCOPOLAN smile
            • iso1 Re: Jelito 07.05.06, 22:11
              Candida w kale zawsze była jest i będzie. Tak więc badanie to absolutnie nie
              jest wiarygodne. To jest opinia lekarzy. No ale jeśli twierdzicie inaczej to
              życzę szczęścia w leczeniu czegoś czego nie ma.
              Pozdrawiam
              • anika_ala Re: Jelito 07.05.06, 22:32
                To jakie badanie jest wiarygodne na candida?
                • etka12 Re: Jelito 07.05.06, 22:35
                  Anika,
                  w laboratoriach można zrobic badanie śliny, języka, gardła. Mnie wyszły bardzo
                  liczne candida albicans.

Dodam jeszcze, że ginekologicznie jestem dokładnie przebadana, łacznie z
                  cytologią,i wszystko ok. Myślę, ze to jednak candida ma swój nowy obóz właśnie
                  w tym miejscu sad
              • mildford Re: Jelito 08.05.06, 07:57
                iso1 uparcie twierdzisz, ze to nie candida. ja mam systuacje odwrotna do
                twojej. leczylem sie na depresje kilka lat, bo to byla pierwsza diagnoza i
                g...no mi to pomoglo. probowalem wiekszosci lekow dostepnych na rynku i tylko 1
                mi pomogl. poprawe widzialem przez... 2 dni. pozniej wszystko wrocilo
                do "normy". depresje i to gleboka mam bezwatpienia, ale z natury nie jestem
                typem depresyjnym. na podstawie doswiadczen i obserwacji organizmu uwazam, ze
                to jakis czynnik chorobowy wywoluje (u mnie) depresje i jest ona tylko
                symptomem. moze to i nie candida (chociaz bardzo bym chcial, bo przynajmniej
                wiem co leczyc), ale napewno nie depresja sama w sobie. nie wszystko powoduje
                candida, ale takze nie za wszystko odpowiada depresja. organizm jest bardzo
                skomplikowany i nie ogranicza sie do tych 2 schorzen.
                • iwna19 Re: Jelito 08.05.06, 08:45
                  absolutnie sie z tym zgadzam. u mnie sytuacja wygladala identycznie - leczylam
                  sie na nerwice i nic. Dopiero jak zrobilam badania na candide i wyszlo ze ja
                  mam, to przy diecie i leczeniu z moja psychika i oolnie z objawami jest
                  znacznie lepiej. Zreszta moje objawy zaczely sie w wakacje kiedy swietnie sie
                  bawilam, wiec ciezko bylo uwierzyc w to ze byla to nerwica. A akurat
                  przypadkiem bralam wtedy 7 antybiotyk z rzedu na gronkowca. I co Iso, dalej
                  twierdzisz ze Candidy nie ma? Oczywiscie ona zawsze wychodzi w badaniach bo
                  jest naturalnym mikroogranizmem w naszym organizmie, tyle ze problem pojawia
                  sie wtedy kiedy sie to paskudztwo rozrosnie, a to tez wyniki badan jasno
                  obrazuja. I moze chcesz jeszcze powiedziec ze to zbieg okolicznosci ze wszyscy
                  na tym forum (i wielu ludzi na swiecie) mamy te same wyniki badan i bardzo
                  zblizone objawy. Moze po porstu wszyscy sobie to wymyslilismy, lacznie z
                  lekarzami i laborantami? Masz jakis dziwny tok myslenia...
                  • kawka37 Re: Jelito 08.05.06, 16:31
                    Idąc tokiem myślenia , że kandidę ma każdy należałaoby też zaprzestać leczenia
                    gronkowca złocistego, który też bytuje u 30% zdrowych ludzi stale, u kolejnych
                    30% okresowo. Iwna ma rację z kandida chodzi o to że co za duzo to nie zdrowo,
                    jak i o to , że może przekształcać sie w formę patogenną, niewiele już mającą
                    wspólnego z niewinnym skladnikiem flory jelitowej, co więcej w tej formie może
                    penetrować ściany jelita i rozsiewać gdzie jej się chce.
                    • iwna19 Re: Jelito 08.05.06, 19:34
                      zgadzam sie! sama przerabialam sprawe gronkowca (po leczeniu ktorego zreszta
                      nabawilam sie kandydozy). Moja lekarka nie chciala mnie na niego leczyc bo
                      mowila ze ma go bardzo wielu ludzi i nic im nie jest. Nie wierzyla ze kaszle od
                      9 miesiecy przez niego i szukala innych przyczyn. Poszlam do innego lekarza,
                      zalatwil gronka i od 3 lat zyje bez tego strasznego kaszlu (tyle ze z
                      grzybem tongue_out). Tak samo jest zreszta z leczeniem kandydozy. Poki leczylam sie na
                      nerwice wmawiana przez lekarzy ciagle mialam objawy, a od czasu wprowadzenia
                      diety jest duzo lepiej. wiec nie lubie jak mi ktos wciska kit ze kandydoza nie
                      istnieje.
                      • kawka37 Re: Jelito 08.05.06, 22:27
                        Jakimś "niezrozumiałaym" trafem też zwalczałam aureusa tyle że w zatokach,
                        pęcherzu i na biegunie południowym. Miałam chyba wiecej szczęścia , bo od razu
                        mi mówiono, że trzeba to leczyć.
                        • homeopatkaqq Re: Jelito 09.05.06, 04:35
                          wiecie, ja wiem, ze mowia duzo zlego o lewatywach.
                          Ale zazwyczaj mowia to jako przestrzezenie przed tym, ze jesli ktos ma
                          szczel;iny w jelitach, dziury to lewatywa bedzie tragiczna w skutkach dla
                          tekiej osoby.

Ja z wlasnego doswiadczenia wam powiem, ze naprawde z moja pochwa jets tak zle,
                          ze nic na nia nie pomaga jak lewatywy.
                          Przysiegam, zadne kremy, zdne czopki nie pomagaja na spokoj w pochwie...a tylko
                          1 lewatywka i juz "mala" sie uspokaja a ja czuje sie jak wniebowzieta-mam
                          poprawe nastroju, a kiedy jestem chora to lewatywa to podstawa. Wlaznie
                          niedawk=no sie kapnelam, ze po lewatywach mijaja mi choroby.
                          I tak wiem, ze nikt mi nie uwierzy.
                          No w kazdym razie, jesli ktos czytal troche wiecej literatury na temat lewatyw
                          niz kilka drobnych artykulow to moze zastanowi sie nad sensem czyszczenia jelit
                          woda z probiotykami lub woda z citroseptem.

Pozdrawiam serdecznie!
                          • homeopatkaqq Re: Jelito 09.05.06, 04:36
                            mowiac choroby mialam na mysli ataki przeziebien.
                            Leczylakm sie jak glupia czosnkami, roznymi sposobami i w koncu zrobilam
                            lewatywe i rano wstaje a tu spokoj...
                            Bylam w szoku.
                            • anika_ala Re: Jelito 10.05.06, 02:22
                              "czyszczenie jelit woda z probiotykami lub woda z citroseptem"
                              Czy probujesz sugerowac ze przyjmowanie probiotykow i citroseptu
                              jest bezsensowne?
                              • etka12 Re: Jelito 10.05.06, 18:43
                                myślę, że Homeopatkaqq miała na myśli lewatywy z probiotykiem i citrosetem.
                                Ja zrobiłam sobie taką z citroseptem i cytryną w niedzielę, potem z kawą, potem
                                jeszcze w poniedziałek rano z probiotykami i poczułam się lepiej
                                więc jednak chyba warto
                              • etka12 Re: Jelito 10.05.06, 18:47
                                aha, dodam jeszcze, że ja też jakimś zbiegiem okoliczności byłam ponad dziesięć
                                lat temu leczona na gronkowca złocistego przez dwa lata, i właśnie wtedy
                                zaobserwowałam pierwsze objawy przerostu drożdżaków, więc chyba na tym forum
                                mój organizm może robić za weterana w zwalczaniu candidy, chyba powinnam się
                                cieszyć, ze w ogóle jeszcze trzymam się na nogach wink
                                • kawka37 Re: Jelito 10.05.06, 21:28
                                  Dziewuchy a moglybyscie mi napisac dokładnie jak się robi taka domowa lewatywę,
                                  bo jeśli mam awersje ,to tylko do wersji hydrokolonoterapia w jakimś gabinecie
                                  za niemałe pieniążki, na nie wiadomo jakim sprzęcie wielorazowego użytku. Ja se
                                  w domku zadbam o higiene, tylko żebym wiedziała co i jak, proporcje
                                  częstotliwość itp itd. Z góry thanx. Pozdrawiam. K
                                  • etka12 Re: Jelito 11.05.06, 21:29
                                    Ja biorę wlewnik, zawieszam nad wanną, do środka przegotowana i przestudzona do
                                    letniej woda (około litr) plus 2-3 łyżki soku z cytryny. Klękam, wlewam, potem
                                    kładę się na plecach, ok 2-3 minuty, następnie na prawym boku. Wracam do
                                    łazienki w wiadomym celu smile
                                    Jeżlei chodzi o lewatywę z kawy (dobra na oczszczanie wątroby): 3 łyżki
                                    zmielonej na litr wody, gotować 3 minuty, potem zaparzać na małym ogniu ok 15
                                    min. przestudzić, przecedzić przez gazę. Po wlewie należy położyć się na prawym
                                    boku, ok. 12 minut
                                    • kawka37 Re: Jelito 12.05.06, 19:05
                                      Dziekuję za info. mam jeszcze pytanie. Czy ten wlewnik kupuje sie w aptece czy
                                      trzeba zaprzyjaźnic się z jakimś oddziałem szpitala i " pożyczyć"?
                                      • lilith_6 Re: Jelito 12.05.06, 19:41
                                        Ja kupiłam w sklepie ze sprzętem medycznym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka