Dodaj do ulubionych

hashimoto pomoc wyniki

01.09.13, 00:34

gość

witam prosze o interpretacje moich wynikow TSH 0.98 norma 0.25-5
ft4 19,69 norma 10.6-19.4
ft3 3,45 norma 3-9
mam bardzo zle samopoczucie jestem spiaca zmeczona nerwowa mam hustawke nastrojow pomimo dobrego TSH. Moja endokrynolog mowi ze moje TSH jest dobre i nie potrzba zmiany dawki leku a biore euthyrox N 88 dodam ze staram sie o dziecko przystapilam do procedury invitro
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: hashimoto pomoc wyniki 01.09.13, 18:28
      Witaj
      z % przelicznika wyszły jakieś masakryczne wyniki:
      FT4 103.30% [wynik 19.69, norma (10.6 - 19.4)]

FT3 7.50% [wynik 3.45, norma (3 - 9)]

sprawdź proszę jeszcze raz wyniki i normy, czy dobrze podałaś?
      • misiaagusia2 Re: hashimoto pomoc wyniki 01.09.13, 22:53
        tak dobrze podalam spisalam szystko z wyniku ktory dostalam z laboratorium
    • semi-dolce Re: hashimoto pomoc wyniki 02.09.13, 09:22
      Dobre tsh o niczym jeszcze nie świadczy. Masz wysoki poziom fT4 - to znaczy, że dawka tyroksyny jest dobra, albo i trochę za duża. Ale masz fatalny poziom fT3 - nic dziwnego, że masz objawy niedoczynności, to właśnie T3 jest w organizmie aktywne. Możesz spróbować poprawić przemianę suplementując jod (przy hashi nie jest to jednak polecane) lub selen, ale chyba lepiej porozmawiać z endokrynologiem na temat włączenia do leczenia T3 (czyli novothyralu). Jesli endo zwraca uwagę tylko na tsh i takie wyniki uważa za dobre, to czas zmienić endo. Starania o dziecko przy takich wynikach nie będą raczej owocne niestety. Po wyrównaniu poziomów wolnych hormonów a przed staraniami warto zbadać jeszcze poziom prolaktyny - bardzo czesto jest on zbyt wysoki u osób z niedoczynnościa i skutecznie uniemożliwia zajście w ciążę. Prolaktyna do starań ma być zdecydowanie w dolnej normie albo poniżej jej.
      • djpa Re: hashimoto pomoc wyniki 02.09.13, 12:22
        Przy takim niskim fT3 przy wysokim fT4 i staraniach o ciążę należy zbadać ferrytynę witaminę B12. Autorko wątku, powinnaś mieć dwa razy więcej fT3 niż masz teraz, a co za tym idzie dwa razy więcej sił i energii smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka